دوشنبه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۴
موضوع: #رشوه
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند: إیَّاکُم وَ الرِّشْوَة فَإنَّهَا مَحْضُ الکُفْرِ وَ لَا یَشُمُّ صَاحِبُ الرِّشْوَةِ رِیحَ الْجَنَّةِ.از دریافت و پرداخت رشوه بپرهیزید که این نافرمانی خداوند است و کسی که گرفتار رشوه شود بوی بهشت به مشامش نمیرسد.( بحار ،ج104،ص274)
اما مساله شرعی:
یکی از گناهان بزرگ رشوه دادن و رشوه گرفتن است و رشوه علاوه بر اینکه یکی از گناهان بزرگ بشمار امده سبب فساد در سیستم اداری یک نظام می شود؛ که باید از آن پرهیز کرد؛ رشوه دارای اقسامی است:
1.رشوه دادن در قضاوت، مطلقاً حرام و از گناهان کبیره است و رشوه در قضاوت آن است به این معنا که به قاضی چیزی میدهند تا به نفعِ رشوه دهنده، حکم کند.
2. رشوه دادن برای انجام کار حرام مانند رشوه دادن برای توطئه علیه نظام اسلامی و یا خیانت در امانت یا از بین بردن حق دیگری
3. رشوه گرفتن در قبال انجام وظیفه، که علاوه بر اینکه باعث تضعیف نظام اسلامی و بدبینی مردم به نظام میشود از نظر شرعی هم مرتکب عمل حرام شده است و مالک مالی که از طریق رشوه بدست امده است نیز نمیشود مثلا کارمند دولت یا شرکت در مقابل کاری که وظیفهاش میباشد مطالبه پول نماید و پرداخت پول هم چون خلاف قانون است جایز نمیباشد.
4.تغییر نام رشوه به عناوینی مثل شیرینی ،انعام، هدیه، بخشش یا هر عنوان دیگری سبب حلال شدن آن نمیشود و کسی که رشوه گرفته باید آن مال را به صاحبش برگرداند. ( امام خامنه ای اجوبه، س1246؛ سیستانی، رساله جامع ج1م2761)
خداوند متعال به همه ی ما توفیق خدمت خالصانه به نظام اسلامی و کسب روزی حلال را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
@AhkameHarameRazavi
دوشنبه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۴
موضوع: #فلسفه_زیارت
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم-
معنای زیارت، آن است که انسان با انگیزه بزرگداشت و انس گرفتن و دیدار با کسی به وی روی آورد .
1.زیارت ریشه در میل فطری انسان به کمال دارد. به این معنا که زائر امام را به عنوان انسان صاحب تمام کمالات می شناسد و چون میل به کمالات دارد به زیارت امام می رود.
2.زیارت از مصادیق تعظیم شعائر است خداوند در قران کریم می فرماید : وَمَنْ یُعَظِّمَ شعائِرَ اللّه فَإنَّها مِن تَقْوی القلوب(حج/23) تعظیم شعائرنشانه تقوای فرد است. بنابر این زیارت عمل به دستور خدا، و تقوای الهی است.
3.زیارت نشانه صداقت و راستی زائر در دوستی وی با امام است. دوستدار امام برای اینکه محبت خود را به ایشان نشان دهد به زیارت آنان می رود.
4.زیارت زنده نگه داشتن نام، مکتب و روش امام است. زائر در حقیقت با زیارت خود باعث بقاء حیات علمی و معنوی امام در زندگی خود می گردد.
5.زیارت اعلام و ابراز محبت به خدا است؛ چرا که دین چیزی جز محبت نیست. ائمه محب و محبوب خدا هستند و حب و دوستی محبوب خدا، دوستی خود خدا است. زیارت مرقد مطهر اهل بیت (علیهم السلام) جلوه هایی از این عشق و محبت و دلدادگی است.
خداوند ما را جزء زائرین حقیقی قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
سه شنبه ظهر فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۵
موضوع: #آداب_زیارت
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایتی امام صادق علیه السلام می فرمایند: مَنْ زَارَنَا بَعْدَ مَمَاتِنَا فَکَأَنَّمَا زَارَنَا فِی حَیَاتِنَا. هر کس ما را بعد از وفاتمان زیارت کند، گویا ما را در حال حیات زیارت کرده است.(وسائل الشیعه ج14 ص322)
چند نکته کوتاه درباره آداب زیارت:
1. یکی از مستحباتی که سفارش شده است زیارت قبور معصومین علیهم صلوت الله می باشد. و حداقل زیارت، حاضر شدن نزد قبر امام معصوم علیه السلام با عرض یک سلام به ساحت امام علیه السلام، زیارت محسوب میشود.
2. یکی از اهداف زیارت، تقرب الی الله است و از بهترین اعمال در ضمن زیارت برای این هدف، می توان به نماز زیارت اشاره کرده است.
3. نماز زیارت با توجه به اینکه یکی از نمازهای مستحبی است لذا می توان آنرا در حال حرکت هم خواند و رکوع و سجودش را به صورت اشاره بجا آورد، اما نمی توان نماز زیارت را به جماعت اقامه کرد.
4. نماز زیارت را می توان به نیابت از افراد زنده یا اموات بجا آورد و می توان یک نماز زیارت را به نیابت از افراد متعددی خواند. البته توجه شود که برای امام زادگان نماز زیارت وارد نشده ولی فرد می تواند دو رکعت نماز مستحبی برای خودش بخواند، و ثوابش به آن امام زاده زیارت شده، هدیه نماید.(عروه الوثقی کتاب الاجاره مسائل متفرقه م 16، ایت الله مکارم سایت: نیابت مستحبات از حی و میت صحیح است یا باید به صورت اهدای ثواب باشد؟ نیابت مستحبات از حی یا میت اشکالی ندارد هر چند بهتر، اهدای ثواب است.)
خداوند متعال فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را تعجیل بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
سه شنبه ظهر اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۵
موضوع: #اهل_بیت_علیهم_السلام_در_آیه_تطهیر
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند خطاب به پیامبر و خاندان او در آیه تطهیر فرموده است: «إِنَّما یریدُ اللَّهُ لِیذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَکُمْ تَطْهیراً: خدا فقط میخواهد آلودگی را از شما خاندان بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند.» (آیه 33 احزاب) ؛ در این آیه،اهل بیت را کسانی معرفی کرذه که معصوم هستند و خداوند آنان را از هرگونه پلیدی پاک کرده است.
اما مصادیق این آیه چه کسانی هستند؟
در کتب لغت عرب، کلمه «اهل» بر نوعی رابطه و پیوند میان یک انسان با انسان یا چیز دیگری دلالت میکند؛ برای نمونه، در عربی، همسر را اهل مرد میشمارند، امت هر پیامبری اهل اویند و ساکنان خانه یا شهر، اهل خانه یا شهرند. همچنین، پیروان هر دین و آیینی اهل آن دیناند(معجم المقاییس اللغة، ج۱ ص۹۳؛ لسان العرب، ج۱، ص۱۸۶)
1. اما در این آیه با کلمه (انما) تاکید کرده که اینها کسانی هستند که معصومند، بنابراین شامل زنهای پیامبر نیست، چون اگر مقصود آیه، خانههای همسران پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بود، لازم بود بگوید «اهل البیوت» و لذا آنجا که دربارة آنان سخن میگوید صیغة جمع به کار میبرد، نه صیغة مفرد ،«ال» در واژه «البیت»، اشاره به یک خانة معهود دارد که مورد عنایت آیه است،
2. هیچگاه صحیح نیست ضمیر مردان را به زنان ارجاع داد، و به زنان گفت (عنکم از شما );بلکه اگر فقط همسران اهل بیت بودند، باید می فرمود: (;عنکن )
3. در قرآن سوره تحریم(آیه 3و4) برخی زنان پیامبر را توبیخ کرده که اگر توبه نکنید،خدا برعلیه شماست و یکی از زنان پیامبر جنگ جمل را راه انداخت،پس نمی توانند معصوم باشند.
4. بیش از 70 حدیث به طرق اهل سنت، آمده که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: اهل بیت،همان 5 تن آل عبا هستند که پیامبر آنها را زیر عبایی جمع کرد و فرمود: اینها اهلبیت من هستند(صحیح مسلم، باب فضائل اهلبیت النبی، ج۴، ص۱۸۸۳.)
خداوند ما را پیرو واقعی اهل بیت علیهم السلام قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
سه شنبه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۵
موضوع: #نماز_مسافر
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم حضرت زهرا سلام الله علیها در روایتی می فرمایند: ...فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْکِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْر... . خداوند متعال ایمان را برای پاکیزگی از شرک قرار داد و نماز را برای دوری از تکبر و خودخواهی. ( من لا یحضره الفقیه ؛ ج3 ؛ ص568)
اما مساله شرعی
چند نکته کوتاه درباره احکام نماز مسافر:
1. مسافتی که موجب شکسته شدن نماز میشود باید حداقل هشت فرسخ باشد، بنابر این اگر سفری کمتر از این مسافت باشد، نماز کامل است.
2. به نظر امام خامنه ای هشت فرسخ معادل 41 کیلومتر می باشد اگرچه این مقدار به صورت رفت و برگشت باشد البته نباید مسیر رفت کمتر از چهار فرسخ یعنی 5/20 کیلومتر باشد.و برای آشنایی بیشتر هر کدام از عزیزان به نظرات مرجع تقلیدشان مراجعه کنند.
3. به نظر برخی مراجع از جمله امام خامنه ای ملاک محاسبه مسافت شرعی فاصله بین آخر شهر مبدأ و ابتدای شهر مقصد است.
4. اگر کسی به مقدار مسافت شک داشته باشد، احتیاط در این مساله این است که در صورتی که تحقیق کردن برای او مشکل نباشد؛ مانند اینکه به کیلومترشمار نگاه کند یا از چند نفر بپرسد باید تحقیق کند و چنانچه به نتیجه ای نرسد، نمازش تمام است.
خداوند سفر مسافرین را بی خطر گرداند به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
منابع: (رساله نماز روزه امام خامنه ای شرط اول دوم نماز مسافر . رساله مراجع م1272 و 1279 و 1281
@AhkameHarameRazavi
سه شنبه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۵
موضوع: #رابطه_محبت_و_اطاعت_از_اهل_بیت_علیهم_السلام
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن می فرماید: إِنْ کُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یحْبِبْکُمْ اللَّهُ: اگر خدا را دوست میدارید، از من پیروی کنید، تا خدا شما را دوست بدارد) آیه 31 آل عمران)
به ظهور و بروز محبت؛ در اندیشه، گفتار و رفتار آدمی «مودت» میگویند؛ و «محبت در وادی عمل را مودت میگویند.
ادعای محبت به خالق هستی و خلیفه او وقتی راست ودرست است که شخص مدعی، پیرو اهلبیت (علیهمالسلام) باشد. کسی که ادعای دوستی اولیای الهی را دارد، باید عمل به خواسته آنها سرلوحة اعمالش باشد و به هر اندازه در عمل با آنها مخالفت داشته باشد، به همان میزان از محبت او کاسته خواهد شد.
امام صادق(علیهالسلام) میفرماید:کسی که خدا را معصیت و نافرمانی میکند، او را دوست ندارد.اگر در دوستی او صادق بودی، پیروی اش میکردی.زیرا محبّ، فرماندار محبوب است(تحف العقول / ترجمه کمره ای ؛ ج 1 , ص 303 )
جابر میگوید: امام باقر(علیهالسلام) به من فرمود: آیا کسی که ادعای تشیع میکند، همین که بگوید ما را دوست دارد، کافی است؟! سوگند به خدا شیعیان ما نیستند، مگر آنان که تقوای الهی دارند و به امانتداری و زیادی ذکر خدا و روزه و نماز و نیکی به والدین و... شناخته میشوند.
جابر عرض کردم: «ای فرزند رسول خدا! امروز کسی را به این صفت نمییابیم».
حضرت فرمود: ... آیا برای کسی کافی است بگوید: من علی(علیهالسلام) را دوست دارم و ولایت او را میپذیرم؛ ولی با وجود این، در عمل کوتاهی میکند؟! نه؛ چنین نیست. اگر روش پیامبر را دنبال نکند و به سنت او عمل ننماید، دوستی او فایدهای برای او نخواهد داشت؛ بین خدا و هیچ کسی قرابت نیست. محبوب ترین بندگان، نزد خدا فرمانبردارترین آنها است. کسی که مطیع خدا باشد، دوست ما و کسی که از خدا سرپیچی کند، دشمن ماست. کسی جز با عمل و پاکدامنی و پارسایی به دوستی ما نمیرسد.(بحار، ج ۱۵، ص141)
خداوند ما را جزء شیعیان واقعی قرار دهد به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
قصد اقامت در بلاد کبیره
🔒دانشجویی که از شهرستان به تهران آمده و از خانۀ یکی از بستگانش برای خواب و استراحت استفاده می کند (فاصله خوابگاه تا محل تحصیل 10 کیلومتر باشد)، اگر ساعت 8 صبح به دانشکده برود و ساعت 5 عصر به خانه برگردد و در واقع، تابع مقررات اداری باشد، روزه و نمازش چگونه است؟ آیا قصد اقامه در محدودۀ دانشکده و خانه (خوابگاه) امکان دارد یا نه؟
🔑-قصد اقامه در دو محلّه کافی نیست و نماز شکسته است و روزه صحیح نیست. (حضرت امام)
🔑-در احکام مسافر و قصد توطن و قصد اقامت ده روز فرقی بین شهرهای بزرگ (بلاد کبیره) و معمولی نیست. (امام خامنه ای، آیت الله مکارم)
🔑-فردی که میخواهد در شهری که از بلاد کبیره محسوب نمیشود مثل مشهد یا تهران، ده روز اقامت نماید، لازم نیست قصد داشته باشد تمام ده روز را در یک منطقه یا محلّۀ خاص از شهر سکونت نماید و همین قدر که قصد داشته باشد ده روز را در آن شهر هرچند در دو یا چند منطقۀ مختلف آن اقامت گزیند، نمازش کامل است و فرق ندارد فاصلۀ بین مناطق مذکور در آن شهر بیشتر از هشت فرسخ باشد یا کمتر از آن باشد. (آیت الله سیستانی)
📚آدرس:
امام خمینی ره استفتائات ج. 2 صفحه 343، [سؤال 1894]؛ امام خامنه ای، رساله نماز و روزه، م 411، آیت الله سیستانی، توضیح المسائل جامع، ج1، م1790، سایت آیت الله مکارم:
https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&mid=259074&catid=45838
چهارشنبه ظهر فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۶
موضوع: #احکام_مرتبط_با_دانشجویان
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.امیرمومنان علیه السلام در روایتی می فرمایند :خَيرُ العِلمِ مانَفَعَ؛بهترين علم آن است كه مفيد باشد.غررالحکم و دررالکلم،ص ۳۵۴
اما مساله شرعی
ضمن گرامیداشت روز دانشجو به همین مناسبت چند نکته ای را درباره احکام مرتبط با دانشجویان اشاره می شود:
یادگیری بعضی از علوم مانند احکام دینی که انسان غالبا به آنها نیاز دارد، بر همه واجب می باشد و یادگیری بعضی از علوم به مقدار رفع نیاز ضروری جامعه،واجب است مانند علوم پزشکی برای نجات جان بیماران و شایسته است مومنین بویژه جوانان عزیز در جهت رشد و پیشرفت علمی جامعه اسلامی و عدم وابستگی به بیگانگان تلاش نمایند. (رساله مراجع ج 1م11و استفتائات مکارم ج 3س1363)
تأليف پاياننامه و پروژ های علمی تابع قوانين و مقررات است؛ اگر طبق مقررات، پايان نامه و مانند آن بايد توسط خود دانشجو تأليف شود، واگذاري آن به ديگرى جايز نيست، همچنان که تأليف آن براى ديگرى و کسب درآمد از آن، جايز نيست.
اگر دانشگاه برای دانشجو جهت تحصیل و استفاده از خدمات دانشجویی قوانین و مقرراتی قرار داده است دانشجو باید طبق همان قوانین عمل کند.
خداوند متعال توفیق علم و عمل به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد
@AhkameHarameRazavi
چهارشنبه ظهر اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۶
موضوع: #علت_گریه_های_حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم-باعرض تسلیت ایام شهادت
ام سلمه میگوید: خدمت حضرت زهرا(سلام الله علیها ) رسیدم و پرسیدم: ای دختر رسول خدا! شب را چگونه صبح کردی (حالت چگونه است)؟ فرمود: «اَصْبَحْتُ بَیْنَ کَمَدٍ وَ کَرْبٍ فُقِدَ النَّبِیُّ وَ ظُلِمَ الْوَصِیُّ : صبح کردم در میان حزن شدید و اندوه عظیم، در حالی که پیامبر(صلی الله علیه و آله) از دست رفته، و وصیّ او مظلوم واقع شده است(بحار، ج ۴۳، ص ۱۵۶)
علت گریه های حضرت زهرا(سلام الله علیها ) عبارتند از :
1. فراق پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ): هنگام وفات رسول خدا(صلی الله علیه و آله) ،پیامبرعلت گریه های حضرت زهرا را پرسیدند و ایشان در جواب فرمودند: أَبکِی لِفِرِاقِکَ یَا رَسُولَ الله(امالی، طوسی، ج ۱، ص ۱۹۱)
2. غربت و مظلومیت اسلام: یکی دیگر از مواردی که حضرت زهرا(سلام الله علیها ) پس از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله) بر آن گریه و زاری کردند، غربت اسلام و مظلومیت آن بود؛ آن حضرت گاه در گوشهای مینشست و خطاب به پدر با گریه میگفت: اسلامی که در میان امت تو غریب و تنها مانده است، بر تو میگرید(عوالم العلوم، ج ۱۱، ص ۴۸۷)
3. روشنگری مردم در قضیه غصب خلافت : در دوران خفقان پس از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله ) که حق و حقیقت به فراموشی سپرده شد و غاصبان بر مسند جانشینی رسول خدا(صلی الله علیه و آله) تکیه زدند، تنها سلاح حضرت زهرا در مسیر بصیرتافزایی و روشنگری، گریه و اشک بود (بحار، ج ۴۳، صص ۱۵۶ و ۲۱۴)
4. مظلومیت امام علی( علیه السلام): حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) در لحظههای احتضار باز به شدت می گریست. امام علی(علیه السلام) پرسید: چرا گریه میکنی؟ پاسخ داد: «أَبکِی بِمَا تَلقَی بَعدِی؛ به خاطر آنچه پس از من به تو خواهد رسید، میگریم(امالی صدوق، ص ۱۵۳)
خداوند توفیق عزاداری مقبول به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
چهارشنبه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۶
موضوع: #فاطمیه
یکی از سؤالاتی که درباره ایام فاطمیه می شود این است که برگزاری مجالس جشن و شادی مثل عروسی و جشن تولد در این ایام چه حکمی دارد؟ و چند روز را به عنوان ایام فاطمیه باید محترم شمرد؟
در جواب این سؤال باید به چند نکته توجه شود:
1. در مورد سالروز شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها دو روایت مشهور است یکی اینکه ایشان 75 روز بعد از رحلت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و اله به شهادت رسیدند و دیگری اینکه 95 روز بعد از رحلت پیغمبر به شهادت رسیدند.
2. مقدار ایام فاطمیه که باید احترام آن حفظ شود بستگی به نظر عرف متدینین جامعه دارد مثلا ممکن است مقدار ایام شهادت و عزا را 5 روز بدانند؛ و در هر منطقه یا شهری ممکن است این عرف متفاوت باشد.
3. مجالس جشن و شادی مثل عروسی و جشن تولد در ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها برکتی ندارد و انجام هر کاری که در نزد مؤمنین توهین و بی احترامی به این ایام و حضرت زهرا سلام الله علیها محسوب شود حرام است؛ هر چند حرام بودن اموری مثل موسیقی های خلاف شرع و رقص حرام اختصاص به این ایام ندارد و در تمامی ایام حرام است اما معصیت و گناه بودن چنین کارهایی در این ایام بیشتر است. (رهبری سایت أدمین شماره استفتاء 619124 و سایت مکارم استفتائات فاطمیه و تبریزی استفتائات جدید ج2 ص1918 و مسائل جدید ج2 ص49 و50)
خداوند متعال به حرمت بانوی دو عالم حضرت زهرا سلام الله علیها تعجیل در فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بفرمایید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
@AhkameHarameRazavi
چهارشنبه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۶
موضوع: #علت_دفن_شبانه_حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم- تسلیت ایام سوگواری
- آیا حضرت زهرا سلام الله علیها شبانه دفن شد و علت دفن شبانه چه بود؟
الف)دفن شبانه چزء مشهورات شیعه و سنی است(صحیح البخاری، ج 4، ص 1549، ح3998، کتاب المغازی، باب غزوة خیبر)
ب) علت دفن شبانه اعتراض به خلافت غصبی ابوبکر و غصب فدک و شرکت نکردن غاصبین در تشیع جنازه است (تأویل مختلف الحدیث این قتیبه، ج 1، ص300-شرح صحیح البخاری ابن بطال، ج 3، ص 325، ناشر: مکتبة الرشد - شرح نهج البلاغة ابن ابی الحدید، ج 16، ص 170-- علل الشرایع شیخ صدوق، ج1، ص185، منشورات المکتبة الحیدریة)
خداوند توفیق محبت و اطاعت از اهل بیت علیهم السلام را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد
@AhkameHarameRazavi
May 11
پنج شنبه ظهر فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۷
موضوع: #معاشرت_با_همسایگان
مناسبت: شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها « روایت ۷۵ روز »
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.
اما مساله شرعی
چند نکته کوتاه درباره محرمیت :
1. یکی از راههای محرمیت ازدواج است بنابر این اگر خانمی با مردی ازدواج کند پدر شوهر و پدر بزرگ های شوهر چه از طرف پدر و چه از طرف مادری با عروس خانم محرم هستند و همچنین به صرف عقد این خانم با تمامی فرزندان و نوه های شوهر محرم است هر چند این خانم از این مرد بچه ای هم نداشته باشد و محرمیت اینها، محرمیت ابدی است لذا اگر زن و شوهر از همدیگر جدا شود یا شوهر فوت کند باز هم پدر شوهر و پدر بزرگ های شوهر و فرزندان شوهر محرم هستند.
2.اگر آقایی با خانمی ازدواج کند با مادر خانم و مادر بزرگ های خانم چه از طرف پدری و مادری محرم می شود و این محرمیت، محرمیت ابدی است لذا اگر مرد از خانم طلاق بگیرد یا همسرش فوت کند باز هم با مادر خانمش محرم است.
3.با عقد ازدواج عمه و خاله خانم و خواهر خانم با شوهر محرم نمی شود همچنانکه دایی و عمو و بردار شوهر با خانم محرم نمی شوند.
خداوند متعال توفیق یادگیری و عمل به دستورات دین را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
پنج شنبه ظهر اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۷
موضوع: #ولایتمداری_حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها
مناسبت : شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها « روایت ۷۵ روز »
سلام علیکم -بسم الله الرحمن الرحیم- با تسلیت ایام شهادت
سیره عملی حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) نشان می دهد که ایشان اولین حامی و قویترین مدافع ولایت امیرالمومنین علی (علیه السلام) بودند. چند نمونه از ولایتمداری ایشان نقل میشود:
1. دفاع از حضرت علی (علیه السلام) توسط حضرت زهرا(سلام الله علیها) در گفت و گوها و مذاکراتی که ایشان با سایر مسلمانان داشتند اولین نشانه دفاع از ولایت در این شخصیت بود. مثل بیان فضائل حضرت علی(علیه السلام) توسط حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) به واسطه شنیدن فرمایشات پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله ) در وصف فضل، کمال و ولایت آقا امیرالمومنین علی(علیه السلام) که بانوی بزرگوار اسلام از پدر نقل قول می کردند
2. گریه اعتراض برمظللومیت امیرالمومنین که نوعی نبرد حماسی سیاسی بود
3 .مخالفت شدید حضرت زهرا (سلام الله علیها ) برای بردن امام علی(علیه السلام) به مسجد برای بیعت و دفاع شدید حضرت با وجود جراحت ها و ضربات وارده شده بر بدن.
4. حضرت زهرا(سلام الله علیها ) در ملاقات با زنان مومنه ای که اهل مدینه بودند و به ملاقاتشان می آمدند با وجود کسالت و جراحت ها در بدن از اوضاع و احوال مسلمانان آگاهی داده و ولایت امیرالمومنین(علیه السلام) را یادآوری می کردند. همچنین به همراه حضرت علی به خانه انصار برای بیعت رفت و آمد می کردند، وغدیر خم را یادآور می شدند
5. وصیت آن حضرت بر عدم تشییع پیکرشان یعنی اعتراض به افرادی که منکر ولایت امیرالمومنین (علیه السلام) بودند و با حضور خود قصد ظاهرسازی داشتند.همچنین نهان بودن مزار حضرت زهرا(سلام الله علیها) نیز نوعی اثبات ولایت است
خداوند توفیق ولایتپذیری را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
پنج شنبه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۷
موضوع: #توبه
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. امام جواد(علیه السلام) در روایتی می فرمایند:تَأخیرُ التّوبَةِ إِغترارٌ.(سهلانگاری در توبه) و به تأخیر انداختن آن، یک خُدعه و عمل فریبکارانه است. (تحفالعقول، ص ٤٨٠)
چند نکته درباره توبه:
1. یکی از مهمترین واجبات توبه از گناهان است که واجب فوری است و تأخیر انداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آداب خاصی لازم ندارد لذا فرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعا توبه کند اگر چه قبلا هم توبه کرده و آنرا شکسته؛ باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمت خدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی از رحمت خدا خودش نیز گناه است.
2.حقیقت توبه پشیمانی از گناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد و گناهانی را که انجام داده مثل دروغ، تهمت، غیبت، بدحجابی، نگاه به نامحرم، موسیقی حرام، خرید و فروش و استعمال مواد مخدر، تصمیم بگیرد که ترک کند.
3.همچنین نسبت به برخی گناهان جبران گذشته واجب است مثلا اگر گناهش ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند، خمس، زکات و حق الناس که برگردن دارد را پرداخت کند. و در ادای دین صدقه دادن یا انجام کار خیر برای طلبکار هر چند فوت کرده باشد کافی نیست. (عروه اول احکام اموات؛ رساله مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)
تعجیل در فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای حفظه الله صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
پنج شنبه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۷
موضوع: #فضایل_حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم-باعرض تسلیت ایام شهادت
برخی از فضایل حضرت زهرا(سلام الله علیها) در منابع اهل سنت نقل میشود:
1-غضب خدا در غضب حضرت فاطمه سلام الله علیها : پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: «فاطِمَة بَضْعَةُ مِنّی فَمَنْ أَغْضَبَها أَغْضَبَنِی»فاطمه پاره وجود من است، هر چه او را غضبناک کند مرا غضبناک کرده است( صحیح البخاری، ج 3 ، باب مناقب فاطِمَة ،ص 1374)
2-سیده زنان اهل بهشت: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: فاطِمَة سِیِّدةُ نِساءِ أَهْلِ الجَنِّة».( صحیح البخاری، ج 3 ، باب مناقب فاطِمَة ،ص 1374)
3-فاطمه سلام الله علیها نجات دهنده دوستانش از آتش: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: فاطمه، فاطمه نامیده شد چون که خدا محبّان او را از آتش دور گردانیده است( مجمع الزوائد : 9/201)
4-بوی بهشت در فاطمه سلام الله علیها : پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: اگر به بوی بهشت اشتیاق میکردم فاطمه را بو میکردم.(منتخب کنز العمّال ،ج 5 ،ص 97)
5-اولین بهشتی: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: اولین کسانی که وارد بهشت میشوند : علی و فاطمه هستند.( نور الأبصار، ص 52)
6-مظهر نیکویی: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: گر نیکویی شخص بود، فاطمه میبود، بلکه او أعظم است، فاطمه دختر من بهترین اهل زمین است در کرم و عنصر و شرف( مقتل الحسین : 1/60)
@AhkameHarameRazavi
جمعه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۸
موضوع: #محرمیت
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم.امام رضا علیه السلام در روایتی می فرمایند:ليسَ مِنّا مَن لَمْ يأمن جارُهُ بَوائقَهُ . از ما نيست كسى كه همسايه اش از شرّ او در امان نباشد.عيون أخبار الرِّضا :ج 2،ص24،ح2 .
چند نکته کوتاه درباره حقوق و احکام همسایگان:
اگر انسان در ملک خود کاری کند یا تصرّفی نماید که بر اثر آن، ضرر به همسایهاش میرسد، مرتکب حرام شده و واجب است آن را برطرف نماید؛مثل اینکه فرد در خانۀ خود باغچهای احداث کند که آب جمع شود و این امر موجب نم کشیدن دیوار همسایه گردد.
تصرّفات واستفاده انسان بر دیوار همسایه یا بام منزل وی یا دیوار مشترک با همسایهاش انجام میدهد باید با اجازۀ او یا اطمینان به رضایتش باشد البتّه، در تصرّفات اندکی مانند تکیه دادن به دیوار معمولاً رضایت فرد از قرائن وشواهد به دست میآید، اشکالی ندارد؛ولی همین تصرّفات نیز اگر همسایه از آن منع کند یا اظهار نارضایتی نماید، جایز نیست.
کارهایی که سبب اذیت و آزار همسایگان می شود، بایدخودداری شود مانند زباله ای که در بین روز در مقابل درب گذاشته یا بلند کردن صداهای مختلف،که سبب اذیت دیگر همسایگان شود. که در این صورت باید از این کار خودداری کرد.
خداوند متعال توفیق اداء حقوق الهی و مردم را همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد
@AhkameHarameRazavi
جمعه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۸
موضوع: #اثبات_رجعت
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن ميفرمايد :« يَوْمَ نَحْشُرُ مِنْ كُلِّ أُمَّةٍ فَوْجًا: روزى مي آيد كه از هر گروه، دستهاى را بر مى انگيزيم(آیه 83 نمل)
خداوند در اين آيه به صراحت ميگويد كه ما گروهي از ستمكاران را بر ميانگيزيم ، نه همه آنها را؛ پس به طور قطع اين حشر ، نميتواند حشر روز قيامت باشد ؛ چرا كه حشر روز قيامت،طبق آيات قرآن(حَشَرْنَاهُمْ فَلَمْ نُغَادِرْ مِنْهُمْ أَحَدًا-47 کهف) همگاني است و احدي باقي نميماند ، مگر اينكه در روز قيامت محشور ميشود و نتيجه اعمال خود را خواهد ديد. بنابراین باید روزی قبل از قیامت باشد که عده ای زنده شوند.
رجعت در اصطلاح عبارت است از : بازگشت گروهی از مومنان محض به دنیا و کافران محض پس از مردن و قبل قیامت در حکومت حضرت مهدی و روشن است که انبیا و ائمه به عنوان اشرف مومنان محض در بین رجعت کنندگان خواهند بود(الایقاظ من الهجعه ، ص80)
بهترين دليل بر امكان هر چيزي ، وقوع آن است ؛ از قرآن كريم در موارد زيادي رجعت به دست مي آيد: درخواست بنی اسراییل از موسي(علیه السلام) برای دیدن خدا و مُردن آنها وزنده کردن دوباره آنها(آیه 55 بقره) ؛ خروج عده ای از شهر به خاطر ترس از مرگ و فرا گرفتن مرگ آنها را و زنده شدن دوباره آنها به در خواست حزقیل پیامبر(علیه السلام)(آیه 243 بقره) ؛ میراندن عزیز پیامبر و دوباره زنده کردن او بعد از صد سال(آیه 259 بقره) ؛ مُرده زنده کردن حضرت عیسی( ع)(آیه 49 آل عمران) و بیدار شدن اصحاب كهف .
خداوند ما را با معارف حقیقی آشنا بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
💵 پیشدریافت اجرت یا اجاره و پس انداز آن تا سال خمسی
الف) اجاره أبدان💪:
🔒اگر قبل از رسیدن سر سال خمسى، پولى را بابت کاری دریافت کنیم و بخشی از کار قبل از سال خمسى انجام شود و بخش دیگر هنوز انجام نشده، آیا پرداخت خمس کل مبلغ دریافتی واجب است؟
🔑-اگر فرد اجیر شود که مثلاً نماز بخواند یا روزه بگیرد یا عملی دیگر انجام دهد، اجرت وی به ازای مقدار عملی که در سال انعقاد قرارداد اجاره انجام میشود، از درآمد آن سال محسوب میشود که اگر صرف در مؤونه نشود، خمس دارد و مقداری از مال الاجاره که به ازای مقدار عملی است که در سالیان بعد انجام میشود، از درآمد سالهای بعد محسوب میشود. (حضرت امام، امام خامنه ای، آیت الله سیستانی)
ب) اجاره أعیان🏡:
🔒اگر صاحب خانه یا مغازه ای تمام اجاره بها را یکجا دریافت کند با رسیدن سال خمسی و باقیماندن آن مبلغ باید خمس تمام مبلغ را بپردازد؟
🔑-مقداری که بابت اجرت سال بعد است، جزو درآمد سال بعد محسوب است. (حضرت امام)
🔑-اگر انسان منزل یا مغازۀ مخمّس یا در حکم مخمّس خود را برای چند سال اجاره دهد، اجاره بها، جزء درآمد سالی که قرارداد اجاره منعقد شده، محسوب میشود. بنابراین، مقداری که سر سال خمسی صرف مؤونه نشده، ابتدا کاهش و افت قیمت خانه یا مغازه از آن کسر شده، سپس خمس باقیمانده پرداخت میشود.
بر این اساس، حتّی اگر اجاره بها اقساطی باشد، اقساطی که موجر در سالیان بعد دریافت میکند جزء درآمد سال انعقاد قرارداد اجاره به حساب میآید که بعد از کسر افت و استهلاک - در صورتی که در سالیان قبل این افت و استهلاک کسر نشده - فوراً خمس دارد. (آیت الله سیستانی)
📚آدرس:
برداشت از استفتائات امام خمینی ره ج4، [سؤال 4115] ، امام خامنه ای، مستندات استفتائات دستخط، احکام خمس، س51؛ توضیح المسائل جامع، ج2، م671 و 673.
شنبه ظهر اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۹
موضوع: #اسلام_رحمانی
سلام علیکم – بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن درباره منافقین که میخواهند به دین حداقلی اکتفا کنند و برخی از مسائل اسلام را کنار بگذارند، می فرماید: یَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَ نَکْفُرُ بِبَعْضٍ وَ یُریدُونَ أَنْ یَتَّخِذُوا بَیْنَ ذلِکَ سَبیلاً: (یهودیان واهل کتاب و منافقین)می گویند:به بعضی ایمان می آوریم ، و بعضی را انکار می کنیم و می خواهند در میان این دو ، راهی برای خود انتخاب کنند .
برخی میخواهند با شعار گول زننده اسلام رحمانی برخی از مسائل دین را کنار بگذراند که اشکالاتی به این نظر مطرح است:
1-دراین تفکر آیات جهاد وسختگیری با منافقین(اشداء علی الکفار؛ واغلظ علیهم) وآیات شهادت کنار گذاشته میشود
2-رحمانیت خدا به همراه (شدید العقاب و شدید المحال؛ منتقم؛جبار، قهار) است وهمچنین در سوره برائت، بیزاری از کفار و اعلان جنگ با آنها را بیان نموده است.
3-اسلام دین مبارزه با طاغوت و ظلم است(واجتنبوا الطاغوت) است
4. خیلی از احکام اسلام مثل جهاد،نهی از منکر؛حدود و دیات احکام حکومتی است و بادین حداقلی نمیسازد.
5-وظیفه حکومت(هدایت فرهنگیِ جامعه بهسوی ارزشهای الهی) و (به بهشت بردن مردم) با استفاده از فراهم کردن زمینه خوبیها و نهی از منکر است، و نمیتواند بی تفاوت باشد.
خداوند توفیق شناخت دین وعمل به دستوراتش را به ماعنایت فرماید به برکت صلوات برمحمد وآل محمد
@AhkameHarameRazavi
شنبه ظهر فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۹
موضوع: #بیع_عینه
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. امام صادق علیه السلام در روایتی می فرمایند: التِّجــارَةُ تَزيِدُ فِى الْعَقْلِ. تـجــارت مايه افزونى خرد است. وسائل الشيعة، ج 1، ص 4، ميزان الحكمه جلد 1/518
اما مساله شرعی:
یک مساله ای که نسبت به خرید فروش سوال می شود، این است که گاهی اوقات انسان کالایی را به صورت نسیه و مدت دار خریداری می کند و همان را می خواهد به فروشنده به قیمت کمتر نقدی بفروشد آیا صحیح است یا خیر؟
در این زمینه به دو نکته توجه شود:
اگر انسان کالایی را بطور جدی و صحیح مدت دار خریداری کند ، خریدار می تواند قبل از فرا رسیدن زمان پرداخت قیمت کالا، آنرا به فروشنده، به صورت نقدی بفروشد مثلا فردی ماشینی را بطور جدی و واقعی شش ماهه به صد میلیون خریداری می کند، پس از خرید می تواند همین ماشین را به فروشنده به قیمت کمتر به صورت نقدی بفروشد و پول را نقدا دریافت کند.
اگر خریدار کالایی را مدت دار خریداری کند و در ضمن همان معامله نسیه خریدار یا فروشنده به صورت صریح یا ضمنی، شرط کنند که فروشنده باید همان را نقدا به قیمت کمتر مجدد از خریدار خریداری کند. هر دو معامله و شرط ضمن آن باطل است .مثلا اگر فردی ماشینی را مدت دار خریداری کند و ودر ضمن همان خرید، خریدار با فروشنده شرط کند که آن را باید به مبلغ نقدی از او خریدار کند، این معامله باطل است.
منابع:
تحریر الوسیله نقد و نسیه م 4(البته حضرت امام « ره » می فرمایند اگر به عنوان حیله فرار از ربا باشد مطلقا جایز نیست.) امام خامنه ای اجوبه الاستفتائات س 1539، رساله جامع ج 3 م 230
@AhkameHarameRazavi
شنبه مغرب اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۱۹
موضوع: #اثرات_صدقه_دادن
سلام علیکم -بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن می فرماید: «خُذْ مِنْ أمْوالِهِم صَدَقة تُطَهِّرُهُم وَ تُزَّکیهم بِها:از اموال آنها صدقهای بگیر تا به وسیله آن، آنها را پاک سازی و پرورش دهی. ... (توبه/ 103)
درروایات آثار دنیوی فراوانی برای صدقه دادن نقل شده است که به برخی اشاره میکنیم:
1-دفع بلا و دوری از مرگ بد: امام باقر(علیه السلام) میفرماید: «صدقه هفتاد بلا را از انسان دور میکند و نیز مرگ سوء را از انسان دور مینماید؛ چرا که صاحب صدقه هرگز با مرگ سوء از دنیا نمیرود(بحار،ج96،ص132)
2-بخشش گناهان: امام على علیه السلام :فرمود:با صدقه و صله رحم، گناهان خود را پاک کنید و خود را محبوب پروردگارتان گردانید.(تصنیف غررالحکم ، ص 395 )
3-شفای مریض:از دیگر آثار مهم صدقه و انفاق، شفای مریض است. در روایات آمده است: «بیمارانِ خود را به وسیله صدقه درمان کنید..(من لایحضره الفقیه، ج 2، ص 66 ) و در حدیث دیگری میخوانیم که مستحب است مریض با دست خود صدقه بدهد.(من لایحضره الفقیه، ج 2، ص 66 )
4-دورکننده فقر: امام باقر علیه السلام فرمودند: کار خیر و صدقه، فقر را مى بَرند، بر عمر مى افزایند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مى کنند..(من لایحضره الفقیه، ج 2، ص 66 )
خداوند توفیق عمل به دستورات دین را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi
شنبه مغرب فقهی ۱۴۰۱/۹/۱۹
موضوع: #قضای_اجزا_فراموش_شده
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم .پیامبر خدا صلى الله عليه و آله در روایتی می فرمایند: لا یَنالُ شَفاعَتی مَن اَخَّرَ الصَّلاةَ بَعدَ وَقتِها. کسی که نماز را از وقتش تأخیر بیندازد، (فردای قیامت) به شفاعت من نخواهد رسید. (محاسن ص 80 ، ح 5 - بحارالانوار(ط-بیروت) ج80، ص20)
اما مساله شرعی:
چند نکته درباره اجزاء فراموش شده نماز:
1. اگر يكي از اجزاء واجب نماز را عمدا ترك كند نماز باطل است و اگر واجب غير ركني سهوا ترك شود نماز باطل نمي شود و قضا كردن آن لازم نيست به جز تشهد و يك سجده كه سهوا ترك شده باشد. (رساله مراجع مساله1263و1264)
2. اگر نمازگزار یک سجده يا تشهد را فراموش كند و در هنگام رکوع رکعت بعدی یا بعد از آن، متوجه شود، چنانچه پس از سلام نماز و پيش از بهم خوردن صورت نماز قضاي آن را بجا آورد و سپس سجده سهو را بجا آورد به نظر همه مراجع مطابق وظیفه عمل کرده است. (رساله مراجع مساله1253)
3. هنگام قضای اجزاء فراموش شده باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.(رساله مراجع م 1251)
خداوند متعال به همه ما توفیق نماز با حضور قلب عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
جهت اطلاع: در موارد قضای اجزاء فراموش شده و سجده سهو جهت اجزاء فراموش شده مساله اختلافی است.(ایات عظام سیستانی و مکارم قضای تشهد را لازم نمی دانند و همچنین ایت الله سیستانی سجده سهو برای قضای سجده را لازم نمی دانند.)
@AhkameHarameRazavi
طریقه ی محو اسماء متبرکه
🔒طریقه ی محو اسامى متبرّکه، اعم از اسماء اللّه و اسماى ائمّه اطهار(علیهم السلام)، که زیر دست و پا مى افتد چیست؟
🔑-لازم است از هر کاری که عرفاً موجب بی احترامی به اسماء متبرکه می شود، اجتناب شود مثل سوزاندن یا انداختن در سطل زباله؛ لکن تقطیع و خرد کردن اگر موجب محو نوشته اسماء متبرکه شود و عرفا بی احترامی صدق نکند و همچنین دفن آنها در خاک و یا تبدیل آنها به خمیر بوسیله آب اشکال ندارد؛ شایان ذکر است که اگر با تحویل این اوراق به بازیافت تبدیل به خمیر می شوند اشکال ندارد. (امام خامنه ای)
🔑-حفظ احترام اسماء متبرّکه واجب است و قرار دادن آنها در مکانهایی که عرفاً هتک حرمت و اهانت به حساب میآید، جایز نیست. بنابراین، بهترین راه این است که ظرف یا محلّی برای نگهداری این گونه اسماء و کلمات در نظر گرفته شود و بعد از مدّتی، محتوای آن را در گوشهای از بیابان یا در مکان پاک، دفن کنند یا اینکه در دریا یا آب روان بریزند. همچنین محو نوشتهها، هرچند با بعضی از مواد شیمیایی پاک، جایز است، ولی سوزاندن آیات قرآن یا قرآنهای ورق ورق شده یا اسامی متبرّکۀ خداوند متعال یا معصومین(علیهم السلام) بهطور کلّی جایز نیست.
شایان ذکر است که تحویل این اوراق به بازیافت اگر معلوم نباشد که نسبت به آنها هتک صورت میگیرد جایز است. (آیت الله سیستانی)
🔑-مي توان آن را در جايي دفن کرد، يا به رودخانه اي ريخت، يا با قلم و ماژيک و مانند آن، آن را محو کرد. و از همه بهتر تحويل به مراکزي است که آن را خمير کرده، و با آن مقوا و مانند آن مي سازند. (آیت الله مکارم)
📚آدرس:
امام خامنه ای، سایت ادمین، سوالات سامانه جامع مسائل متفرقه سوال شماره 1401128، تاریخ: 1401/06/31. توضیح المسائل جامع، ج1، م427 و 428؛ سایت آیت الله مکارم: https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=44881&mid=256002
یکشنبه ظهر اعتقادی ۱۴۰۱/۹/۲۰
موضوع: #ویژگیهای_عمل_صالح
سلام علیکم -بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند درقرآن شرط عمل صالح را ایمان داند و می فرماید: مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثی وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُونَ :هر کس از مرد و زن عمل شایسته کند،درحالی که مؤمن باشد او را زندگی نیکو دهیم و پاداششان را بهتر از آنچه عمل می کرده اند می دهیم (آیه 97 نحل)
هر عمل ما سه جنبه دارد که مراقبت از هر سه جنبه ضروری است:
1-باید خود عمل ذاتا خوب باشد و به تعبیر علماء اخلاق حسن فعلی داشته باشد.
2- چگونگی انجام عمل؛ برای این که هر کاری به نتیجه مطلوب برسد و تأثیر آن احساس شود، باید مراقب بود که آن عمل به بهترین صورت انجام گیرد. مثلا در کمک به یک مستمند باید مراقب بود که آبرویش حفظ شود.
3- نیت و انگیزه شخص عامل؛ مهمترین جنبه هر عملی، نیت آن است باید عمل از سر صدق و اخلاص انجام شده به اهداف دنیوی و پست آلوده نگردد. مشهورترین آموزه دینی که از پیامبر با کرامت اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم ) رسیده این است که ارزش و بهای عر عملی به نیت آن بستگی دارد لا عمل الا بنیه:؛(اصول کافی، ج 1، ص 70) و ارزش رفتارها به نیت ها و تصمیم هاست «الاعمال بالنیات»، (دعائم الاسلام، ج 1، ص 4)
و لذا در مورد ضربه ای که امیر مؤمنان(علیه السلام) در جنگ خندق بر عمرو بن عبدود وارد آورد منجر به پیروزی اسلام گردید. پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمود: ضربه علی(علیه السلام) در روز خندق از عبادت جن و انس برتر بود و این به خاطر اخلاص عمیق علی(علیه السلام) در این عمل بود. پس هر عملی که این سه ویژگی در آن مورد توجه قرار گرفته، برترین اعمال است.
نتیجه اینکه ملاک عمل صالح همان وجه الله و تقرب جویی به خداست
خداوند توفیق انجام عمل صالح به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
@AhkameHarameRazavi