خواب ی نیاز غیر قابل انکاره... و هر انسانی بین یک سوم تا نصف زندگی شو خوابه🙃
حالا بنظرتون خدا هیچ برنامه ای برای این یک سوم تا نصف زندگی ما نداشته؟
بنابر آیات اولیه سوره مزمل، پیامبر اکرم(ص) مکلف به بیداری در بخش عمده ای از شب بود:
«یَا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ قُمِ اللَّیْلَ إِلَّا قَلِیلا نِصْفَهُ أَوِ انقُصْ مِنْهُ قَلِیلا أَوْ زِدْ عَلَیْهِ وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلا» (مزمل/1ـ4)
ای جامه به خویشتن فرو پیچیده، به پا خیز شب را مگر اندکی، نیمی از شب یا اندکی از آن را بکاه، یا بر آن ]نصف [بیفزای، و قرآن را شمرده شمرده بخوان.
-عروةُالوثقی!
بنابر آیات اولیه سوره مزمل، پیامبر اکرم(ص) مکلف به بیداری در بخش عمده ای از شب بود: «یَا أَیُّهَا ا
البته این راجب پیامبر هست...
در گفتاری دیگر، پروردگار بزرگ به کیفیت خواب اشاره کرده، میفرماید: «وَ هُوَ الَّذی یَتَوَفَّاکُمْ بِاللَّیْلِ وَ یَعْلَمُ ما جَرَحْتُمْ بِالنَّهار...»؛
و «اوست کسی که شبانگاه، روح شما را (به هنگام خواب) میگیرد و آنچه را در روز به دست آوردهاید، میداند؛ سپس شما را در آن بیدار میکند تا هنگامی معین به سر آید، آنگاه بازگشت شما به سوی اوست».
در نگرشی دوباره درمییابیم که خواب هر چند از نظر جسمی و ظاهری، تعطیل قوای طبیعی است، اما از نظر روحی و نفسی، نوعی گریز و رجوع به باطن و ملکوت خواهد بود؛ ازاینرو ماهیت حقیقی خواب (مانند مرگ) از نظر علم مجهول باقی مانده است و آنچه از این منظر شناخته شده، بخشی از جریانات جسمانی است که در قلمرو بدن صورت میگیرد؛
در حالی که خواب جلوهای دیگر از حیات انسان و رجوع روح او به ملکوت دانسته شده است و سفارش بسیاری نسبت به آرمانگرایی در عرصه زندگی و در حالت خواب و بیداری بیان شده است تا ساعات و لحظات خواب، با نگاهی فراتر از ظاهر رفاهی و تنآسایی نگریسته شود.
اوست خدایی که برایتان شب را پدید آورد تا در آن بیارمید» (سوره یونس، آیه 67).
بهتـرین زمـان بـرای خـوابیدن شبهنگام اسـت و خـواب روز در مـجموع نمیتوانـد جایـگزین خـواب شب شود. ایـن دو تفاوت بسیار دارند. درست است که خوابیدن روز، به ناچار بهترین روش تجدید نیرو برای افراد شبکار است، اما باید بدانید که این خواب تأثیر و کیفیت خواب شب را به هیچ وجه ندارد. نور روز و عواملی دیگر که البته چندان هم قابل حذف نیستند، عمق خواب و کیفیت آن را دستخوش تغییر میکنند.
نوع خوابیدن
در تعالیم دینی دراز کشیدن به پهلوی راست و نیز به پشت خوابیدن توصیه شده است (مفاتیحالحیاه..، ص 192).
و چه بهتر که خوابیدن بر پهلوی راست و رو به قبله باشد. پیامبر(ص) نیز اینگونه میخوابیدند. امام صادق(ع) میفرماید: «هـرگاه رسول خـدا(ص) میخواست بخوابـد، مسواک میزد، به رختخواب میرفت، بر پهلـوی راستش میخـوابید و دست راستش را زیر گونه راستش مینهاد»
امام باقر(ع) میفرماید: «هیچ وقت رسول خدا از خواب بیدار نشد، مگر آنکه بر زمین میافتاد و خدا را سجده میکرد» (سننالنبی، ص 140).
ما نیز شایسته است هر صبح از اینکه خداوند فرصت تازهای برای زندگی و تلاش به ما داده است، خدا را ستایش و شکر کنیم و بدینشکل روزمان را با توجه به خدا و تصمیم برای بهتر شدن و انجام کارهای نیک آغاز کنیم.
دیگه اینکه حتی اگه توفیق شب بیداری و نماز شب خوندن و اینا رو هم نداشتید وقتی نصف شب از خواب میپرید حتی ی الحمدلله بگید این خودش خیلی ثواب داره!
از امام صادق (ع) روايت شده است: هرگاه يكى از شما در شب از خواب برخاست بگويد:
سُبْحانَ اللَّهِ رَبِّ النَّبِييّنَ وَ اِلهِ الْمُرْسَلينَ وَ رَبِّ الْمُسْتَضْعَفينَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذى يُحْيىِ الْمَوْتى وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ.
منزّه است خدا، پروردگار پيامبران، و معبود فرستادگان، و پروردگار مستضعفان، و ستايش خداى را كه مردگان را زنده مى كند، و او بر هرچيز تواناست.
زمانى كه اين كلمات را بگويد، خداى تبارک و تعالى مى فرمايد: بنده من راست گفت و شكر بجا آورد.
این خواب هم خیلی ثواب داره🙃
رسول خدا (ص) می فرماید: خداوند کسی را که بر اثر خستگی از کار و تلاش برای کسب روزی حلال به خواب می رود، می آمرزد.