مفهوم نسبت p/e
نسبت p/e در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده یک دارایی را به ما نشان می دهد، به این معنی که یک سرمایه گذار حاضر است به ازای هر 1 ریال بازدهی که بدست می آورد چند ریال پرداخت کند. برای درک بهتر این مفهوم به این مثال توجه کنید:
فرض کنید شما 1 میلیون تومان در بانک سپرده گذاری کرده اید و بانک به شما می گوید که به ازای این پولی که شما سپرده گذاری کرده اید سالیانه 20% به شما سود پرداخت می کند. یعنی در ازای 1 میلیون تومان سپرده گذاری شما، سالیانه 200 هزار تومان سود به شما پرداخت می شود. برای اینکه در این مثال p/e را محاسبه کنید باید مبلغی که پرداخت می کنید (یعنی 1 میلیون تومان) را به سودی که بدست می آورید (یعنی 200 هزار تومان) تقسیم کنید:
1000000÷200000=5
پس در این مثال p/e سود بانکی برابر با 5 شده است. اینجا p/e برابر 5 به این معنی است که شما حاضر شده اید به ازای هر 1 ریال سودی که از بانک دریافت می کنید 5 ریال پرداخت کنید. برخی نیز اینگونه تفسیر می کنند که اگر p/e برابر 5 باشد به این معنی است که 5 سال زمان می برد تا سرمایه شما از طریق بازدهی های پیش رو برگردد.
نسبت p/e در بورس
در بورس نیز مفهوم کلی p/e شبیه به همین مثالی است که گفته شد. مثلا فرض کنید شرکتی در حال حاضر 200 تومان قیمت دارد و eps (سودی) که برای سال جاری پیش بینی کرده است برابر با 50 تومان است. برای محاسبه p/e این شرکت قیمت روز آن را بر سودی که دارد تقسیم می کنیم:
200÷50=4
اینجا نیز p/e برابر به این معنی است که سرمایه گذاران بورس حاضر هستند به ازای هر 1 ریال سودی که این شرکت دارد 4 ریال پرداخت کنند.
نسبت p/e چه کاربردی دارد؟
اگر بخواهیم در یک جمله و خیلی ساده بگوییم که p/e چه کاربردی دارد می توان گفت این نسبت یکی از ابزارهایی است که برای ارزش گذاری سهام مورد استفاده قرار می گیرد. تاکید می کنیم این نسبت فقط یکی از ابزارهای ارزش گذاری سهام است، اما چگونه از این نسبت برای ارزش گذاری استفاده می شود؟ یکی دیگر از نام های این نسبت، ضریب سهام است. برای ارزش گذاری با استفاده از p/e باید عکس رابطه ای که توضیح دادیم مورد استفاده قرار بگیرد. به این شکل که یک p/e برای سهم محاسبه می شود، سپس در سود آن ضرب می شود و ارزش آن سهم بدست می آید: p/e×eps = price
وقتی شما ارزش سهم را با این روش محاسبه می کنید باید ببینید که قیمت آن سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی شماست یا کمتر. اگر قیمت سهم در بازار بیشتر از این عدد باشد، یعنی آن سهم ارزنده نیست. ولی اگر قیمت سهم در بازار کمتر از این عدد باشد، به این معنی است که آن سهم ارزنده است و قابلیت رشد دارد. نکته ای که اینجا وجود دارد این است که تمام این موارد به این بستگی دارد که شما نسبت p/e را به درستی محاسبه کنید. در غیر این صورت ارزشی که برای سهام بدست می آورید اشتباه خواهد بود. نحوه محاسبه نسبت p/e یک بحث مفصل و تخصصی است
مثال برای ارزش گذاری سهم با استفاده از نسبت p/e
فرض کنید که شما با استفاده از روش های محاسبه p/e، این نسبت را برای شرکتی ۶ محاسبه کرده اید. سود (eps) این شرکت نیز برابر با 100 تومان است. با استفاده از روشی که توضیح دادیم. ارزش این شرکت برابر است با
6×100=600
حال اگر قیمت روز این سهم در بازار 500 تومان باشد،یعنی این سهم ارزنده است و جا دارد که تا قیمت 600 تومان رشد بکند. پس می توان اقدام به خرید آن کرد. ولی اگر قیمت آن در بازار مثلا 700 تومان باشد به این معنی است که این سهم گران است و جا دارد که تا 600 تومان افت بکند. پس نباید این سهم را خرید. همانطور که گفته شد تمام این موارد و استراتژی ها مستلزم این است که شما p/e سهم را به درستی محاسبه کرده باشید.
3.mp3
15.96M
اگر معامله گران ياد بگيرند كه در ٥٠ درصد مواقع بيكار نشسته و دست به كاري نزنند، سودهاي بزرگي ميكنند!
- بيل ليپ شاتز
💢 هیچ وقت وسایل و سرمایه های ضروری خودتون رو برای سرمایه گذاری در بورس نفروشید
✅ فقط پول مازادی که نیاز ضروری بهش نداریم رو باید وارد این بازار کرد .
❇️ انیمیشن جالب که واقعا رفتار خیلی از سهامدارای تازه وارد به بورس رو نشون می ده☝️
💢 تنها افرادی به طور مداوم می تونن در بازارهای مالی دوام بیارن و موفق بشن که اطلاعات و دانش کافی در بازاری که در اون سرمایه گذاری می کنن رو بدست بیارن
نحوه خرید واحدهای سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری قابل معامله ETF واسطه گری یکم مالی
با تخفیف۲۰٪
موفقیت مانند غذا نیست که کسی در بشقابتان برایتان بکشد و شما بدون هیچ زحمتی از تهیه آن، آنرا میل کنید.
موفقیت زمان بر است، تلاش و از خود گذشتگی باید داشته باشید تا به موفقیت برسید. متعهد بودن به اهدافتان حتی در سخت ترین چالش های کاری و شخصی مهم است.
اهمیت پشتکار را بدانید و همیشه نسبت به اهدافتان متعهد باشید، حتی وقتی اوضاع بر وفق مرادتان نبود.