☘️السلام علیک يا حسن بن علي ايها المجتبی يا بن رسول الله☘️
🥀حسن در ذهن من جایی کنار مادرش دارد...
#شعر_البقیع #مداحی #شعر
꧁ @Jannatul_Baqi ꧂
📜 پیشینه بقیع:
با توجه به اقوال لغت شناسان در توضیح «بقیع الغرقد»، چنین به نظر میرسد که محل گورستان بقیع، در دوره پیش از اسلام خارستانی در اطراف شهر یثرب یا مدینه بعدی بوده است. این بقیع [الغرقد] غیر از مواضع دیگری در مدینه، چون «بقیع زبیر» و «بقیع الخیل» بوده است.
📚 ابوعبید بکری، معجم ما استعجم، ج۱، ص۶۵؛
یاقوت، بلدان، ج۱، ص۳۰؛
واقدی، المغازی، ج۱، ص۹۰و ۶۲؛
ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، ج۱، ص۴۰؛
حازمی، محمد، الاماکن، ج۱، ص۳۳، به کوشش حمد جاسر، حجاز، ۴۱۵ق.
🔮 در روایات افسانه مانند ایام العرب پیش از اسلام، از «یوم البقیع» به عنوان یکی از جنگهای اوس و خزرج نام برده شده است و در اشعار منسوب به این روز از آن یاد کردهاند. پس از مرگ عثمان بن مظعون، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) که گویا در جست و جوی جای خاصی برای دفن پیکر اصحاب خویش بودند، ناحیه بقیع را پسندیدند.
🗂 پیشینه قبرستان بقیع به دوران قبل از اسلام می رسد، لیکن در اسناد به روشنی مشخص نیست که قدمت آن به چه تاریخی مربوط است و از چه زمان مردمان مدینه جنازه گذشتگان خود را در این گورستان به خاک می سپرده اند. منابع تاریخی گواهی می دهد که پیش از هجرت، مردم مدینه اجساد مردگان خود را در دو گورستانِ «بنی حرام » و «بنی سالم» و گاهی نیز در منازل خود دفن می کردند. لیکن با هجرت مسلمانان به مدینه، بقیع تنها قبرستان مسلمانان گردید و به مرور زمان و با دفن اجساد تعدادِ زیادی از صحابه و تابعین و نیز همسران و دختران و فرزندان و اهل بیت (علیهم السلام) رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) از اهمیت ویژه ای برخوردار شد و گورستان های پیشین، رفته رفته به حالت متروکه در آمد و از میان رفت.
📚 ابن اثیر، الکامل، ج۱، ص۷۳؛
یوسف هاجری هاجری، البقیع، ج۱، ص۳؛
محمد صادق نجمی، تاریخ حرم ائمّه بقیع، ص۶۱؛
سید محدباقر نجفی، مدینه شناسی، ج۱، ص۲۰ و ۳۲۱.
⭕️ پس از آن که بقیع به عنوان قبرستان مسلمانان انتخاب شد، مردگان غیر مسلمان در منطقه اى در سمت جنوب شرقى آن به خاک سپرده مى شدند که «حش کوکب» نام داشت. «حش کوکب» باغى بود متعلق به مردى قدیمى به نام کوکب یا مردى از اصحاب به نام کوکب و یا زنى یهودیه به نام کوکب (اقوال گوناگون است). این قبرستان از ابتدا خارج از مدینه بود و عثمان بن عفان (لعنة الله علیه) آن را از کوکب خریداری کرد و به مدینه اضافه نمود و از آن پس این زمین جزئی از شهر مدینه محسوب می شد. از جمله کسانی که در این قبرستان دفن شد، عثمان بن عفان (لعنة الله علیه) بود چرا که مردم مدینه اجازه ندادند او را در بقیع دفن کنند. تا زمانی که به دستور معاویة بن ابى سفیان باغ و دیوار آن را ویران ساختند و این قطعه زمین به بقیع متصل شد و به نقلى مروان آن را ضمیمه بقیع کرد.
📚 امینی، الغدیر، ج۱۸، ص۳۷؛
#شیعه_شناسی #بقیع_شناسی
#جنت_البقیع #قبور
꧁ @Jannatul_Baqi ꧂