#نان #تیری
ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر و شکل آن دایره ای است.وزن تقریبی یه نان تیری حدود ۱۵۰ گرمه که از آرد سبوس دار گندم تهیه میشه (گاهی نان تاوه یا تابه هم میگیم).
برای پخت نان تیری به آب، آرد و نمک احتیاج داریم.طرز تهیه اش که خیلی آسون نیست به این صورته که اول آرد را با آردبیز (الک)، آب و نمک اضافه میکنیم.بعد میریزیم در لگن که ظرف بزرگ، پهن و عمدتا از جنس روی هست.طی چند مرحله آب میریزیم و چنگ میزنیم تا کل آب به خورد آردها بره و هربار خمیر را کنار میذاریم و دوباره آب به آرد باقی مونده اضافه میکنیم تا آردهای درون لگن تمام بشن.
مرحله بعدخمیر ناهمگن رو در لگن میذاریم و دستهامونو با روغن چرب میکنیم و به صورت دو زانو روی زمین نشسته، دو تا شصت رو در هم قفل و بعد با مشت های بسته خم میشیم و خمیر را ورز و چنگ میزنیم (ایچرونیم) و هربار یک گوشه از خمیر رو بلند و به وسط لگن میاریم تا خوووب هم بخوره و یکدست بشه.تا زمانی به این کار ادامه میدیم که خمیرمون نرم و تقریبا کش سان (حدود ۱۰ سانتی متر) باشه و به لبه های لگن نچسبه.در مرحله بعد یکم آرد میریزیم روی خمیر و یه تکه سفره یکبار مصرف روی لگن میپوشیونیم تا حدود نیم ساعت.
توی این زمان وسایل پخت و پهن کردن خمیر رو آماده میکنیم و حدود ¼ خمیر رو گلوله گلوله ی هم اندازه (چونه) میکنیم و کنار دستمون میذاریم و باز هم روشو میپوشونیم که خشک نشن.یه دونه از چونه ها رو روی "خمچک” یا "توسی” که از جنس چوبه و مخصوص پهن و نازک کردن خمیره میذاریم و با "تیر” (یه چیزی تو مایه های وردنه ولی این یکی نازک و بلنده در حالی که اون تپل و چاقالوه) چونه رو پهن می کنیم.
(وجدانا توضیح این قسمت پهن کردن از فرمول های فیزیک سخت تره توصیف کنم)!؛ فقط حین پهن کردن خمیر، سعی کنید نون گرد باشه که اگه یه گوشه اش بزنه بیرون، بهش میگن "زون گووری” (نونی که شبیه زیون گوساله س) و اینکه هر وقت احساس کردین داره میچسبه آرد بزنید (زیاد نزنید که بعد موقع پخت، نون بی ریخت میشه و بهش میگن "آرد آردی”)
وقتی که خمیر حسابی پهن و نازک شد، به طوری که از "خمچک” بزرگتر و دیگه جایی برای ادامه نبود، میتونید آروم و با مهارت دستتونو زیر نون خام ببرید و روی تیر بندازید (چطور لباسو رو بند پهن می کنید؟ نون باید همونطوری از تیر آویزون باشه، فقط یه طرفش بزرگتر از اون طرف باشه) بعد دستتو در جهت عقربه های ساعت محکم بپیچون و نون و تیر روی خمچک بکوبون تا تمام آردهای اضافی کنده بشن؛ به اضطلاح میگن "نونه وربو”! (میتونید چندبار تکرارش کنید).
مرحله آخر نون روی تابه ی داغ (که قبلا پشتشو با یه لایه نازک خاکستر، گٍل مالی کردین) پهن کنید و با یک ایزار دیگه که عمدتا اهنی هستش و گاه چوبی، نون رو وارونه و یا زیر رو رو میکنید.نون اول را قبل از پخت (ورماسید) برمیداریم و میذاریم کنار و بعد دوباره یه چونه ی دیگه رو پهن میکنیم و میداریم روی تابه.وقتی که کمی پخت، نون قبل رو پشت و رو، روش میندازیم و باز هم کنار میذاریم.چونه ی بعد که پهن شد دو تا نون اولیو میذاریم روی تابه و سومین چونه و روی دوتای قبلی پهن میکنیم و اجازه میذیم بپزه (گاهی با "نون واری کن” زیر نونها رو یواشکی نگاه میکنیم که نسوزه)، وقتی پخت، برمیگردونیم و نون پخته شده رو برمیداریم و در ظرف پهن جای نان خشک میذاریم (به ظرف جای نان خشک "تویزه” میگن و همیشه از خیش های درخت خرما بافته میشه).روش پخت بالا روش "یکی یکی” بود و مختص مناطق گرمسیریه و یا فصل های گرم سال که نون کپک نزنه.
یه روش پخت دیگه هم هست و اکثرا مختص مناطق سردسیریه یا فصل سرما که احتمال کپک زدن کمتره.به این صورت که نون اول پخت، را برمیگردونن و نان دوم رو میذارن روش و بعد برمیگردونن که بپزه و اصلا نونهای پخته شده را کنار نمیذارن و روی پخته شده ها نون خام میذارن و برمیگردونن که پخته بشه.وقتی تعداد به ۸ الی ۱۰ نون رسید و همه پخته شدند (به اصطلاح "یک دسته شدن” )توی تویزه (سبد بافتنی) میذارن.
بیشک پخت نان و شیرینی خانگی برای بسیاری از افراد جذاب و لذتبخش میباشد. خوشمزگی نان خانگی که با بهترین کیفیت پخته میشود را نمیتوان انکار کرد. درست کردن نان لواش در خانه به سادگی امکانپذیر است و شما میتوانید در این ایام با پخت نان خانگی، عطر خوش زندگی را در خانههای خود بپراکنید. در صورتی قصد یادگیری طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج را دارید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
امروزه به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا مایحتاج روزانه خود را در درون خانه آماده کرده و تا حد امکان از خرید مواد غذایی پرهیز نمایند. به همین دلیل نیز بسیاری از خانمهای هنرمند و آقایان باسلیقه اقدام به پخت نان خانگی میکنند. یکی از نانهایی که به راحتی آماده میشود، نان لواش خانگی است. شما میتوانید به آسانی هرچه تمامتر نانی خوشطعم و خوش عطر آماده نمایید. مسلماً تهیه نان خانگی خیال شما را از عدم ابتلا به هر نوع ویروس راحت خواهد کرد. ما در قنادی اینترنتی ناتلی قصد داریم تا طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج را آموزش دهیم.
نان لواش، تازه، خوشمزه و آسان
مسلماً شما تا به حال به کباب فروشی رفتهاید. بسیاری از کبابیها اقدام به پخت نان تازه در حضور مشتری میکنند. این سری از کباب فروشیها به نان داغ کباب داغ معروفاند که طرفداران زیادی نیز دارند. خوردن نان داغ که عموماً یا در تنور و یا بر روی ساجها پخته میشوند، لذت خاصی به همراه دارد.
شما میتوانید به راحتی نان لواش را در خانههای خود بپزید. بهشرط آن که طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج را بدانید. ما در این مقاله مواد مورد نیاز و ابزار لازم را برای شما شرح داده و شما را برای پخت نانی تازه همراهی میکنیم.
مواد مورد نیاز برای پخت نان لواش خانگی
داشتن پیمانهای مناسب برای اندازهگیری مواد مورد نیاز اولین قدمی است که برای پخت نان خانگی به آن باید توجه کنید. عموماً در خانه اکثر ایرانیها لیوانهای دستهدار موسوم به لیوانهای فرانسوی موجود است. به همین دلیل نیز ما در این مقاله سعی کردهایم تا پیمانه خود را بر این اساس قرار دهیم تا تمامی افراد بتوانند با کمترین امکانات موجود اقدام به پخت نان نمایند. در زیر به مواد مورد نیاز برای پخت نان اشاره خواهیم کرد:
آرد: برای پخت نان لواش شما نیاز به 1 لیوان آرد گندم و 1 لیوان آرد سفید دارید
نمک: 1 قاشق چایخوری سر صاف نمک برای این مقدار از آرد کافی است
شکر: 1 قاشق مرباخوری شکر نیز برای طعم بهتر نان نیاز دارید
خمیرمایه: برای پخت نان مهمترین ماده خمیرمایه است که به میزان 1 قاشق باید از آن استفاده کنید
آب ولرم: شما برای پخت نان لواش نیاز به 4/1 لیوان آب ولرم برای به عمل آمدن خمیرمایه و 2/1 لیوان آب ولرم برای درست کردن خمیر نیاز خواهید داشت.
توجه داشته باشید که شما میتوانید میزان آب را تا حد کمی زیاد و یا کم کنید. شما میتوانید به تناسب شلی و یا سفتی خمیر خود به اندازه نیاز آب اضافه نمایید.
ابزار مورد نیاز برای پخت نان
شما برای پخت نان خانگی نیاز به وردنه، بالشتک نان پی، اجاق گاز و ساج دارید. ساج نوعی چدن دایرهای و گود است که میتوانید بر روی آن انواع نان از جمله لواش را بپزید. استفاده از ساج به راحتی ممکن است و شما میتوانید از این محصول هم بر روی اجاق گاز و هم بر روی هیزم استفاده کنید.
برای استفاده از ساج باید آن را قبل از استفاده بهخوبی داغ نمایید. این کار موجب میشود تا خمیر شما بر روی چدن نچسبیده و به راحتی جدا شود. زیرا برای پخت نان لواش شما باید هر دو طرف خمیر را برای روی ساج قرار داده و آن را بپزید.
ساج یکی از ابزار سنتی پخت نان محسوب میشود که امروزه جایگاه ویژهای را در بین شهرنشینان پیداکرده است. علاقه به پخت نان خانگی موجب رونق این ابزار کاربردی و ساخت انواع مختلف آن با متریالی از جمله استیل و چدن شده است. واضح است که شما برای طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج به ساج نیاز خواهید داشت.
طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج
در زیر به مراحل پخت نان خانگی اشاره خواهیم کرد.
مرحله اول
طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج بسیار آسان بوده و شما میتوانید با صرف زمان کمی آن را تهیه نمایید. برای تهیه نان لواش ابتدا باید خمیرمایه، شکر و آبی که برای تهیه خمیرمایه در نظر گرفتید را با یکدیگر مخلوط نمایید. دقت داشته باشید که آب باید ولرم باشد. به طوری که نه سرد باشد و نه به اندازهای داغ باشد که دست شما را بسوزاند. پس از مخلوط کردن مواد مذکور ظرف درب را ببندید و 10 دقیقه صبر کنید تا خمیرمایه عمل بیاید.
مرحله دوم
آرد را چند بار بهخوبی الک کنید تا به طور کامل صاف و بدون گره شود. دقت داشته باشید که میزان آرد گندم و آرد سفید باید یکسان باشد تا خمیر شما طعم بهتری پیدا کند. پس از الک کردن آردها نمک را به آن اضافه نمایید و آرد را خوب مخلوطکنید تا آرد حسابی مزه دار شود.
مرحله سوم
خمیرمایه به عمل آمده را کمکم به آرد اضافه کنید. توجه داشته باشید که خمیرمایه باید در چند مرحله به آرد اضافه شود و پس از اضافه کردن مقداری از خمیرمایه باید آرد را بهخوبی هم زده و ورز دهید تا خمیر یکدستی به وجود آید.
ورز دادن خمیر از میزان چسبندگی آن کم خواهد کرد. شما میتوانید در صورت لزوم کمی آرد بر روی خمیر بپاشید تا خمیری مناسب برای پخت نان آماده شود. میزان زمان مناسب جهت ورز دادن برای تهیه خمیر 10 دقیقه است.
مرحله چهارم
خمیر را در کاسهای گذاشته و روی آن را با نایلون و یا سلفون بپوشایند و 1 ساعت آن را در دمای محیط قرار دهید. پس از گذشت زمان مذکور دوباره آن را ورز داده و چانه خمیر را درست کتید. پس از گرفتن چانه دوباره به خمیر استراحت دهید. مدت زمان مورد نیاز برای این مرحله 30 دقیقه است.
مرحله پنجم
روی سطح کار کمی آرد بپاشید و خمیر را با وردنه باز کنید. خمیر نان لواش خانگی باید نازک و یکدست باشد. پس از باز شدن خمیر آن را روی بالشتک خمیر بگذارید و بر روی ساج قرار دهید. همانطور که بیان شد برای این کار باید ساج خود را از قبل گرم کرده باشید تا نان به آن نچسبد. زمانی که یکطرف نان پخت، آن را برداشته و بااحتیاط طرف دیگر را نیز بپزید.
برای نگهداری نان لواش بهتر است آن را درون پارچه و یا سفره قرار دهید. این کار موجب جلوگیری از خشک شدن نان خواهد شد.
همانطور که بیان شد طرز تهیه نان لواش خانگی روی ساج بسیار آسان بوده و شما میتوانید با صرف کمترین هزینه خوشطعم ترین و سالمترین نانها را در خانهی خود بپزید