لحظاتی با احکام
🔵 در اسلام، به نماز خیلی سفارش شده است؛ اما اعمال دیگری شرط قبولی نماز بیان شده است، میخواستم بدانم این اعمال چه چیزی هستند تا با انجام آنها، مطمئن شوم که نمازم قبول است؛ آیا در روایات چیزی بیان شده است❓🔰
✅👈 نماز یکی از مهمترین عبادات در اسلام است که در احادیث و روایات بر اقامه آن سفارش بسیار شده است؛ اما بهصرف خواندن نمیتوان از این عبادت مهم بهره برد و این عبادت باید در درگاه الهی مورد قبول نیز واقع شود. در سخن معصومان (علیهمالسلام) عوامل و کارهایی موجب قبولی نماز دانسته شده است، این عوامل قبولی نماز عبارتند از:↘️
1⃣➖ دوستی و ولایت اهلبیت (علیهمالسلام)← از مهمترین عوامل قبولی نماز که در احادیث تأکید فراوانی بر آن شده است، داشتن محبت و ولایت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) و اولاد اوست. در حدیثی رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودهاند: «أَلَا وَ مَنْ أَحَبَّ عَلِیّاً یَقْبَلُ اللَّهُ صَلَاتَهُ وَ صِیَامَهُ وَ قِیَامَهُ وَ اسْتَجَابَ اللَّهُ لَهُ دُعَاءَه_هر کس على را دوست بدارد، خداوند، نماز و روزه و شبزندهدارىاش را مىپذیرد و دعایش را مستجاب مىکند».(۱)
در روایتی از امام زینالعابدین (علیهالسلام) نیز بیان شده که سبب قبولی نماز داشتن ولایت اهلبیت (علیهمالسلام) و برائت از دشمنان ایشان است.(۲)
2⃣➖ پارسایی و دوری از گناه← از دیگر اسباب و شرایط قبولی نماز، پارسایی و ورع است. پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) در لزوم داشتن ورع و ارتباط آن با نماز فرمودهاند: «لَوْ صَلَّیْتُمْ حَتَّى تَکُونُوا کَأَوْتَادٍ [کَأَوْتَارٍ] وَ صُمْتُمْ حَتَّى تَکُونُوا کَالْحَنَایَا لَمْ یَقْبَلِ اللَّهُ مِنْکُمْ إِلَّا بِوَرَعٍ حَاجِزٍ_ اگر نماز مىخواندید تا چون میخ [لاغر] مىشدید و روزه مىگرفتید تا چون کمان [خمیده] مىشدید، خداوند از شما نمىپذیرفت جز با پروا از گناه».(۳)
بنابراین کسی که بهظاهر نماز میخواند ولی در کنار آن به هر گناهی دست میزند، نمازش مورد قبول قرار نمیگیرد.
3⃣➖ پرداخت زکات مال ← زکات یکی از واجبات مالی مسلمانان است. پرداخت این واجب مالی در احادیث از اسباب قبولی نماز برشمرده شده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) دراینباره فرمودهاند: «زَکُّوا أَمْوَالَکُمْ تُقْبَلْ صَلَاتُکُم_ اى مسلمانان! زکات دارایىهایتان را بدهید، نمازتان قبول مىشود.(۴)
4⃣➖ یاد خدا و تواضع در برابرش← ذکر الهی و تواضع در برابر ذات اقدسش، از دیگر عوامل قبولی نماز است. در مناجاتی از حضرت موسی با خداوند متعال چنین بیان شده است: «یَا مُوسَى لَا أَقْبَلُ الصَّلَاهَ إِلَّا لِمَنْ تَوَاضَعَ لِعَظَمَتِی وَ أَلْزَمَ قَلْبَهُ خَوْفِی وَ قَطَعَ نَهَارَهُ بِذِکْرِی وَ لَمْ یَبِتْ مُصِرّاً عَلَى الْخَطِیئَهِ وَ عَرَفَ حَقَّ أَوْلِیَائِی وَ أَحِبَّائِی اى موسى! نماز را نمىپذیرم، جز از کسى که در برابر بزرگى من، سر فرود آورده، ترس از مرا همنشین دلش ساخته، روزش را با یاد من سپرى کرده، شبش را با پافشارى بر خطا به روز نبرده و حقّ اولیا و دوستان مرا شناخته است.(۵)
بنابراین، به یاد خدا بودن و تواضع در برابر او میتواند نقش بسزایی در قبولی و یا رد شدن نماز داشته باشد.
5⃣➖ حضور قلب و اخلاص← یکی از شرایط قبولی نماز، میزان حضور قلب و توجه به خداوند در اثناء خواندن آن است. هر چه انسان در نماز خود را نزدیک خداوند و حاضر در برابر او ببیند، نمازش بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. در حدیثی از امام باقر (علیهالسلام)) آمده است: «عَلَیْکَ بِالْإِقْبَالِ عَلَى صَلَاتِکَ فَإِنَّمَا یُحْسَبُ لَکَ مِنْهَا مَا أَقْبَلْتَ عَلَیْه». در نماز توجه به خدا داشته باش، زیرا آن مقدار از نماز قبول میشود که تو به آن توجه دارى.(۶)
همچنین در حدیثی از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) داشتن اخلاص از شرایط قبولی اعمال دانسته شده است: «إِنَّکَ لَنْ یُتَقَبَّلَ مِنْکَ إِلَّا عَمَلٌ أَخْلَصْتَ فِیه».(۷)
6⃣➖ کمک به دیگران← کمک به دیگران از دیگر عوامل قبولی نماز است. در حدیثی از امام صادق (علیهالسلام) چنین نقل شده است: «قَالَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى: إِنَّمَا أَقْبَلُ الصَّلَاهَ مِمَّنْ ... لَا یَتَعَاظَمُ عَلَى خَلْقِی وَ یُطْعِمُ الْجَائِعَ وَ یَکْسُو الْعَارِیَ وَ یَرْحَمُ الْمُصَابَ وَ یَأْوِی الْغَرِیبَ خداوند متعال فرمود: نماز کسى را میپذیرم که بر بندگانم بزرگى نفروشد، به گرسنه غذا دهد، برهنه را بپوشاند، به مصیبتدیده مهربانى کند و غریب را پناه دهد.(۸)
7⃣➖ دوری از عوامل رد شدن نماز← باید توجه داشت که همانگونه که در احادیث اعمالی برای قبولی نماز بیان شده است، کارهایی نیز اشاره شده که این کارها موجب رد و قبول نشدن نماز برشمرده شدهاند. بهعنوانمثال خوردن شراب،(۹) استفاده از مال حرام(۱۰) و ...
از این عوامل هستند؛ بنابراین، در کنار انجام اعمالی که بیان شد و تأثیر در قبولی نماز دارند، شناخت و اجتناب از این اسباب نیز لازم و مهم است.
➖➖➖➖➖
۱. طبرى آملى، عمادالدین أبی جعفر محمد بن أبی القاسم، بشاره المصطفى لشیعه المرتضى، نجف: المکتبه الحیدریه، ۱۳۸۳ ق، ص ۳۷.
۲. ابن شهرآشوب مازندرانى، محمد بن على، مناقب آل أبی طالب علیهمالسلام، قم: علامه، ۱۳۷۹ ق، ج۴، ص ۱۳۱.
۳. ابن فهد حلى، احمد بن محمد، عده الداعی و نجاح الساعی، محقق / مصحح: موحدى قمى، احمد، قم: دار الکتب الإسلامی، ۱۴۰۷ ق، ص ۱۵۳.
۴. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق / مصحح: غفارى علیاکبر و آخوندى، محمد، تهران: دار الکتب الإسلامیه، ۱۴۰۷ ق، ج۳، ص ۴۷۹، ح ۲.
۵. ابنبابویه، محمد بن على، معانی الأخبار، محقق / مصحح: غفارى، علیاکبر، قم: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۴۰۳ ق، ص ۵۴، ح ۱.
۶. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج۳، ص ۲۹۹، ح ۱.
۷. لیثى واسطى، على بن محمد، عیون الحکم و المواعظ، محقق / مصحح: حسنى بیرجندى، حسین، قم: دار الحدیث، ۱۳۷۶ ش، ص ۱۷۲، ح۳۵۸۴.
۸. برقى، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق / مصحح: محدث، جلالالدین، قم: دار الکتب الإسلامیه، ۱۳۷۱ ق، ج۱، ص ۱۵، ح ۴۴.
۹. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، همان، ج۶، ص ۴۰۱، ح ۱۰.
۱۰. ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول، همان، ص۱۷۴.
◦•●◉✿🍃#لحظاتی_با_احکام 🍃✿◉●•◦
╭═━⊰🍃🌺🌼🌺🍃⊱━═╮
https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
╰═━⊰🍃🌺🌼🌺🍃⊱━═╯
#هر_روز همراه با یک صفحه از #قرآن_مجید ( امروز صفحه۵۵۸)
لحظاتی با احکام
🌹🆔https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🤲🤲🤲🤲🤲
هر روز #تفسیر یک صفحه از #قرآن_مجید ( امروز صفحه۵۵۸)
لحظاتی با احکام
🥀🆔https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🤲🤲🤲🤲🤲
لحظاتی با احکام ← حدیث
💎 امام موسی كاظم (عليه السلام) می فرمایند:↘️
🔺 لَيْسَ مِنّا مَنْ لَمْ يُحاسِبْ نَفْسَهُ في كُلِّ يَوْم، فَإِنْ عَمِلَ حَسَناً إسْتَزادَ اللهَ، وَ إنْ عَمِلَ سَيِّئاً إسْتَغْفَرَاللهَ وَ تابَ اِلَيْهِ.
🔺 از شيعيان و دوستان ما نيست، كسی كه هر روز محاسبه نَفْس و بررسی اعمال خود را نداشته باشد، كه اگر چنانچه اعمال و نيّاتش خوب بوده، سعی كند بر آن ها بيفزايد و اگر زشت و ناپسند بوده است، از خداوند طلب مغفرت و آمرزش كند و جبران نمايد.
➖➖➖➖➖
📘👈 وسائل الشّيعه، ج۱۶، ص۹۵.
#حدیث
◦•●◉✿🍃#لحظاتی_با_احکام 🍃✿◉●•◦
╭═━⊰🍃🌺🌹🌺🍃⊱━═╮
https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
╰═━⊰🍃🌺🌹🌺🍃⊱━═╯
╔═➖→💐←➖ ═╗
🆔 https://eitaa.com/e_va_m
╚═ ➖→💐←➖ ═╝
💞اَللّهُمَّعَجِّللِوَلیِّکَالفَرَجَوَالْعافِیَةوَالنَّصْرَ💞
لحظاتی با احکام← احکام عمومی_عددی
🖊 برخی از احکام نماز خواندن #خانم_ها:🔰
1⃣➖ خانمی که درحال نماز احساس می کند موهایش از زیر چادر یا مقنعه بیرون آمده نباید نمازش را بشکند بلکه درحال نماز، موهای خود را می پوشاند و نماز را ادامه می دهد. (۱)
2⃣➖ اگر خانمی سر از سجده بردارد و متوجه شود روی چادرش سجده کرده نمازش صحیح است و باید آن را ادامه دهد. (۲)
3⃣➖ اگر خانمی درحال سجده متوجه شود روی چادرش سجده کرده نباید سر را بردارد بلکه درحال سجده با دست آهسته آهسته چادر را کنار می زند تا پیشانی روی مهر قرار گیرد و بعد ذکر سجده را می گوید. (۳)
4⃣➖ و...
➖➖➖➖➖
۱ - توضیح المسائل محشی ، ج۱ ، ص ۴۴۳.
۲ - همان ، ص ۵۹۰.
۳ - همان ، ص ۵۸۹.
#احکام_عمومی_عددی
◦•●◉✿🍃#لحظاتی_با_احکام 🍃✿◉●•◦
╭═━⊰🍃🌺🥀🌺🍃⊱━═╮
https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
╰═━⊰🍃🌺🥀🌺🍃⊱━═╯