مسافر میتواند در #تمام_شهر_مکّه_و_مدینه_و_کوفه - حتّی در قسمتهای توسعه یافتۀ آنها - و در حرم حضرت سیّدالشهداء(علیه السلام) تا مقدار 5/11 متر - تقریباً - از اطراف قبر مقدس، نمازش را تمام بخواند، همچنان که میتواند آن را شکسته بهجا آورد؛ امّا در سایر قسمتهای حرم امام حسین(علیه السلام) و شهر کربلا، احتیاط واجب است که نماز را شکسته بخواند.
مسأله 1814. تخییر مذکور در مسألۀ «1813» استمرار دارد. بنابراین، مسافر میتواند در مکانهای ذکر شده، نماز ظهر را تمام و نماز عصر را شکسته بخواند.
همین طور، اگر به نیّت نماز شکسته مشغول نماز شد جایز است در بین نماز به نماز تمام عدول کند و نیز اگر به نیّت نماز تمام مشغول نماز شد، جایز است در بین نماز در صورتی که محلّ عدول نگذشته باشد، به نماز شکسته عدول کند.
مسأله 1815. تخییر مذکور در مسألۀ «1813»، به نماز ادا اختصاص دارد و بنابر احتیاط واجب شامل نماز قضایی که در اماکن تخییر فوت شده نمیشود. بنابراین، اگر در یکی از اماکن مذکور نماز ظهر یا عصر یا عشاء مسافر قضا شود، بنابر احتیاط واجب قضای نمازهای مذکور را شکسته بخواند، هرچند هنوز در آن مکان باقی بوده و خارج نشده باشد.
همچنین، روزه در تخییر مذکور به نماز ملحق نیست. بنابراین، برای مسافری که نمازش شکسته است، جایز نیست در این چهار مکان روزه
نظر مقام معظم رهبری👇👇
در تمام دو شهر مکه و مدینه فعلی و همچنین در مسجد کوفه و حائر حسینی حکم تخییر بین قصر و اتمام برای مسافر جاری است. (هم میتواند نماز را شکسته بخواند هم کامل)
لازم به ذکر است حائر حسینی تمام روضه شریفه داخل حرم از طرف بالای سر و پایین پا منتهی به پنجرهها و درها و رواق میشود و از طرف پشت سر تا مسجد امتداد دارد.
نظر آیت الله مکارم شیرازی 👇👇
در چند محل مسافر مخيّر است نماز را تمام يا شكسته بخواند: 1- «مسجد کوفه» که حكم در تمام مسجد جارى است و فرقى ميان بخش قديم و قسمت توسعهیافته امروز نيست. 2 - «حرم حضرت سيّد الشهدا علیهالسلام» که منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است (و رواق جدید و حیاط و صحن مسقف با توجه به اینکه بهگونهای سرپوشیده شده که جزء محدوده حرم محسوب میشود و مانند یک رواق شده، در آنجا نیز مخیر است). البتّه افضل در اين موارد، نماز تمام است.
مقام بیت الطشت در مسجد کوفه
داستان معجزهای که در مقام بیت الطشت، اتفاق افتاده، چنین است:
دختری برای استحمام میان نهر آب رفته بود، زالویی وارد بدنش شده و با مکیدن خون، کم کم بزرگ شده و باعث متورمشدن شکمش شد، برادران آن دختر به او بدگمان شده و تصمیم به قتل وی گرفتند و برای دانستن حکم آن، نزد امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) آمدند، آن حضرت دستور داد در کنار دکة القضاء خیمهای زدند و دخترک را در آن خیمه نشاندند، آنگاه به قابله کوفه امر کرد که آن دختر را معاینه کند، قابله پس از معاینه گفت: این دختر آبستن است، حضرت برای اثبات بیگناهی دختر، دستور داد طشتی مملو از لجن آوردند و دخترک را روی آن نشاندند، زالو با استشمام بوی لجن از شکم دختر بیرون آمد و با این معجزه، امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) بیگناهی آن دختر را ثابت کرد
📚، نوادر المعجزات، ص۱۰۷.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
«اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها.pdf
481K
📝📝 «اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها
👆👆👆👆👆
✍️✍️محمدمهدی احسانی فر
#اندیشکده_اربعین #زیارت_امام_حسین
در چند سال اخیر، اربعین جلوه ویژهای در ایران، عراق و برخی کشورهای دیگر پیدا کرده است. میتوان اربعین را بزرگترین گردهمایی شیعیان دنیا یا حتی بزرگترین گردهمایی انسانی در جهان نامید. حضور دهها میلیون نفر در مراسم اربعین، ظرفیت بزرگی را برای تبلیغ اسلام و مکتب اهل بیت علیهم السلام ایجاد کرده است. برای استفاده از این ظرفیت، نیاز به یک اتاق فکر گسترده است. در این اتاق فکر به همه تخصصها و تنوع اندیشهها و حتی به دیدگاههای همه مذاهب و مکاتبی که به نوعی با اربعین ارتباط برقرار میکنند، نیاز داریم.
«اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها؛👆
گزارش تحلیلی و میدانی است که به تمام قوت ها و ضعف های این رویداد بزرگ پرداخته و در کنار آن، آسیب ها و کمبودهای نیازمند توجه را هم مطرح کرده است.
«اندیشکده اربعین» طرحی می باشد که در این مقاله پیشنهاد شده است و مسئولان، اندشمندان و افراد مشتاق می توان برای پیش بُرد این مراسم معنوی از آن استفاده کنند.
📕مجله دانش ها و آوزه های قرآن و حدیث، ش 7، زمستان1398.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#معرفی_کتاب
📗کوثر اربعین
✍آیت الله العظمی جوادی آملی
🔰این کتاب در سه بخش تهیه و تنظیم شده است: ۱. کلیات ، شامل مباحثی مانند چیستی، اهمیت، حکمت، آداب و آثار زیارت. ۲. زیارت امام حسین علیه السلام شامل مباحثی چون زیارت و عزاداری امام حسین علیه السلام، فلسفه زیارت و نقش زیارت در جاودانگی حماسه حسینی. ۳. زیارت اربعین، شامل مباحثی مانند ویژگی عدد اربعین، اهمیت اربعین، تاریخچه #زیارت_اربعین، تبیین آموزههای برجسته در زیارت اربعین و در نهایت ذکر برخی از آثار و ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی #پیادهروی_اربعین. در بخشی از این کتاب آمده است که هر حقیقت علامت و نشانهای دارد. ایمان نیز شاخصی دارد و یکی از نشانههای روشن آن #زیارت_اربعین است که زیارت اربعین در میان زیارتها جایگاه بس ویژهای، به گونه ای که همردیف با نماز واجب و مستحبّی روزانه از نشانههای ایمان و مؤمنین معرفی شده است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#پیاده_روی_اربعین
امام صادق سلام الله علیه فرمودند:
هر کس به #قصد_زیارت امام حسین علیهالسلام از منزلش بیرون رود؛ اگر #پیاده باشد، خداوند به ازای #هر_قدمش حسنه ای می نویسد و گناهی را می آمرزد،تا اینکه در حائر آن حضرت قرار گیرد که در این صورت او را از جمله مصلحان و برگزیدگان می نویسد و وقتی اعمالش تمام شد، خداوند او را از جمله رستگاران می نویسد که هرگاه خواست برگردد، فرشته ای می آید و می گوید :رسول خدا صلی الله علیه و آله به تو سلام رساند و می فرماید: این عمل را باز هم انجام بده که همه #گناهان_گذشتهات بخشیده شد.
📗کامل الزیارات ص١٣٢.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
#معرفی_کتاب 📗کوثر اربعین ✍آیت الله العظمی جوادی آملی 🔰این کتاب در سه بخش تهیه و تنظیم شده است: ۱.
🔰
آثار فرهنگی و اخلاقی پیاده روی اربعین
آیت الله العظمی جوادی آملی:
خودسازی و اصلاح خصلت های فردی، خانوادگی و اجتماعی در ابعاد گوناگون اخلاق اسلامی و تقویت روحیه معنوی از جمله آثار پیاده روی اربعین است. زائر حسینی در این سفر چند روزه که با اخلاص و عشق وافری آغاز میشود، صحنه های زیبایی از طاعت و بندگی بی ریا و ایثار و فداکاری بی شایبه و صبر و استقامت ستودنی و تعاون و همکاری بی مثال و در یک کلام زیست مؤمنانه را از اقشار مختلف مردان و زنان و جوانان و نوجوانان و کودکان و سالخوردگان مشاهده و تجربه میکند و در این صحنه های معنوی هویت فرهنگی خود را می یابد و از آنها درس چگونه زیستن می آموزد تا سعادتمندانه و حامدانه و جهادگرانه زندگی کند و با سرانجامی شهید گونه و مظلومانه به خانه ابدی سفر کند و چنان که زیارت اربعین، مسیر زندگی امام حسین سلام الله علیه را ترسیم می نماید:«أَشْهَدُ أَنَّکَ أَمِینُ اللَّهِ وَ ابْنُ أَمِینِهِ عِشْتَ سَعِیداً وَ مَضَیْتَ حَمِیداً وَ متَّ فَقِیداً مَظْلُوماً شَهِیداً»؛ شهادت میدهم که تو امین خدا و فرزند امین اویی، خوشبخت زیستی و ستوده درگذشتی و گم گشته و مظلوم و شهید از دنیا رفتی. از این رو شایسته است که مؤمنان این فرصت طلایی را که کمتر در مکان ها و زمان های دیگر به دست می آید، مغتنم شمارند.
📗کوثر اربعین ص ١٧۳.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#سفینه_البحار
سفینة البحار، کتابی برای تبیین معنای احادیث
✍ محمد مهدی احسانی فر
سفینة البحار، مجموعهای موضوعی از احادیث بحار الانوار و تعداد اندکی از احادیث برگرفته از غیر بحار الانوار است. این مجموعه را مرحوم حاج شیخ عبّاس قمی (م1359ق) تهیه کرده است. ایشان مقدّمهای بر این اثر نگاشته و روش خویش را توضیح میدهد. اگر فارغ از اینکه نویسنده، چه در نظر داشته و در مقدّمه، چه نگاشته، به سراغ این کتاب برویم، با چند قوّت و ضعف مواجه میشویم:
1. موضوعیشدن احادیث بحار الانوار بر اساس مادّه، رویداد مبارکی بود که صاحب مفاتیح الجنان آن را رقم زد؛ چراکه این کار به طور طبیعی باید به کاربردیتر شدن بحار الانوار میانجامید.
2. گزینش احادیث بحار الانوار ذیل هر ریشه، رویداد مبارک دیگری بود که موجب میشد مخاطب بتواند در دریاهای پرنور این کتاب با سرعت شنا کند و به طور خلاصه یک دور بحار الانوار را بخواند.
3. در برابر، گزینشهای صاحب منتهی الآمال، از حیث موضوعی، نه جامع است و نه مانع؛ از این رو نمیتواند جای تلخیصی موضوعی و روشمند (با روش امروزین) از بحار الانوار را پر کند.
4. نگارنده با مطالعه هر چهار جلد سفینة البحار در تابستان امسال که از مرحوم روح الله یارعلی طلبه متّقی، کوشا و فاضل مدرسه علمیه حقّانی به بنده رسیده، این کتاب را بسیار ارزشمند یافتم و از اینکه پیشتر به مطالعه مروری آن اقدام نکرده و به مراجعه اتّفاقی، اکتفا کرده بودم، پشیمان شدم. به نظر میرسد که بهره اصلی این کتاب برای کسانی که به ادبیات عرب به ویژه فقه اللغة و بلاغت اهمّیت میدهند و نیز برای کسانی که به صورت تخصّصی به فعالیت علمی در زمینه حدیث مشغولند، نَه موضوعیشدن روایات بحار الانوار باشد و نه گزینشهای مرحوم شیخ عبّاس قمی (رحمة الله علیه) بلکه این اثر ارزشمند بهرهای دیگر دارد:
با مطالعه هر مادّه از سفینة البحار، بهره فقه اللغوی فراوانی عاید مخاطب (با ویژگی یادشده در بالا) میشود. گویا نویسنده، روایاتی را گزینش کرده که بتواند با آن، معنای یک مادّه را در مشتقّات مستعمَل متعدّد آن و نیز معنای یک ترکیب را در امکنه استعمالی مختلفش تبیین نماید. هرچند شاید چنین نیّتی در قلم نویسنده نبوده ولی کتاب سفینة چنین هدفی را تأمین میکند. توضیحات لغوی و معناشناسی راهگشای مرحوم قمی ذیل برخی از مواد، نشان میدهد که ایشان با احادیث انس بسیاری داشته و با نگاهی همهجانبهنگر، لغت و ترکیب را معنا میکند؛ به گونهای که این معنا با روایات دیگر، تناسب داشته باشد.
بنابراین مهمترین بهره سفینة البحار برای اهالی بلاغت و فقه اللغة و حدیث، تبیین معنای مواد و ترکیبات حدیثی است که این امر از دو طریق «گزینش و چینش روایات مشیر به معنا و یا مفید در معنا» و «توضیحات مستند و تحلیلی نویسنده» محقّق میشود. میتوان گفت که با یک دور مطالعهکردن این کتاب، میتوان تسلّطی با نسبتی قابل قبول بر معنای احادیث پیدا کرد و این بهره، بسیار ارزشمند است.
خداوند کریم آن عالِم توانا و متواضع را رحمت کند.
از خداوند رحمن و رحیم برای مرحوم حجت الاسلام روح الله یارعلی رحمت و مغفرت را مسألت میکنم.
والحمد لله ربّ العالمین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
آفتابی که به زائر امام حسین علیهالسلام میتابد.
🔸امام صادق(ع): زائرِ حسین(ع) وقتى به قصد زيارت از خانهاش خارج شد، سايهاش بر چيزى نمیافتد مگر اینکه آن چيز برايش دعا میکند. و هنگامى كه آفتاب بر سرش بتابد، گناهانش را میسوزاند همانطور كه آتش هيزم را میسوزاند.
📗 الزیارت ، ص۲۷۹.
#اربعین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
2_5445075983575023715.mp3
7.93M
سخنرانی های آیت الله میرباقری در سال ۱۳۹۲ درباره اربعین.
نکات شنیدنی دارد، پیشنهاد میکنم این را گوش کنید.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith