#قدیمیترین_نسخه_رجال_شیخطوسی
قدیمیترین نسخه رجال شیخ طوسی.
نسخه خطی موزه بریتانیا به قلم محمد بن سراهنک بن مرتضی حسنی، نسخه کامل و در ۲۳۲ صفحه.
مشاهده در سایت کتابخانه محقق طباطبائی به آدرس زیر.👇
http://mtif.org/imagecopy/68166/%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%AC%D8%A7%D9%84
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
توحید مفضل در ترازوی نقد.pdf
670.2K
#مقاله_بخوانیم
✅ توحید مفضّل بن عمر جعفی در ترازوی نقد
✍️ هادی نصیری ، محمدعلی صالحی
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
رساله توحید مفضل، یکی از میراثهای حدیثی شیعه است که به عنوان املای امام صادق (ع) به مفضل بن عمر جعفی شناخته میشود. وجود مشابهتهای فراوان میان این رساله با آثار دیگر، به تشکیک در انتساب این رساله به امام صادق (ع) میانجامد.
مقاله «توحید مفضّل بن عمر جعفی در ترازوی نقد» به بررسی متن این کتاب پرداخته است و میزان اعتبار آن از حیث درستی یا نادرستی انتساب آن به امام صادق (ع) ارزیابی می شود.
در صحت انتساب به شواهدی چون شهرت و مقبولیت انعکاسیافته در نسخههای فراوان و شرحها و ترجمههای متعدد، استناد شده است.
سپس برای سنجش اصالت این رساله از نقد متن بهره گرفته شده است تا به مدد شیوههای مختلف نقد از جمله نقد برونمتنی و درونمتنی، به حقیقت نزدیکتر شویم.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
همچنین می توانید به صورت مستقیم مقاله را در اینجا مطالعه کنید.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#جاماندگان
محمد بن مسلم از امام باقرعلیه السلام روایت کرده: اگر مردم میدانستند، زیارت امام حسین علیه السلام چقدر فضیلت و ثواب دارد، به درستی که از شوق می مردند و نفسهایشان از روی حسرت بند می آمد.
💐💐💐💐💐💐💐💐💐
لَوْ يَعْلَمُ النَّاسُ مَا فِي زِيَارَةِ قَبْرِ الْحُسَيْنِ علیه السلام مِنَ الْفَضْلِ لَمَاتُوا شَوْقاً وَ تَقَطَّعَتْ أَنْفُسُهُمْ عَلَيْهِ حَسَرَاتٍ.
📚كامل الزيارات، ص142.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✅ روایتی از رسول الله صلی الله علیه و آله نقل شده است که «أَكثرُ أَهل الجنة البُلْه»
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
⬅️ این روایت در منابع شیعه و اهل تسنن وجود دارد.
1️⃣ كهنترين كتاب حديثى شيعه كه اين حديث در آن مندرج است قرب الاسناد اثر ابوالعباس عبداللَّه بن جعفر حميرى (د. 300 ق.) است.
2️⃣ كهنترين مجموعه حديثى عامّه كه حديث مزبور در آن درج شده المسند الكبير المعلّل اثر ابوبكر احمد بن عمرو بصرى بزّار (د. 292 ق.) می باشد.
در میان اهل تسنن، این روایت از سه طریق نقل شده است.
سند و منابع حدیثی شیعه و اهل تسنن در تصاویر بالا درج شده است.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
مقاله ای در این زمینه نوشته شده با عنوان-آیا بیشتر بهشتیان نابخردانند؟ پژوهشی درباره حدیث «اکثر اهل الجنه البله»-
این مقاله به بررسی سندی و متنی حدیث پرداخته است. برای مطالعه مقاله 👈اینجا کیک کنید
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هَلَكَ خُزَّانُ الْأَمْوَالِ وَ هُمْ أَحْيَاءٌ وَ الْعُلَمَاءُ بَاقُونَ مَا بَقِيَ الدَّهْرُ أَعْيَانُهُمْ مَفْقُودَةٌ وَ أَمْثَالُهُمْ فِي الْقُلُوبِ مَوْجُودَةٌ.
#حسنزاده_آملی
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
نقش اربعین در مهندسی تمدن اسلامی.docx
91.8K
#مقاله_بخوانیم
#اربعین
#تمدن_اسلامی
(نقش اربعین در مهندسی تمدن اسلامی)
ﺣﺎدﺛﻪ ﻋﺎﺷﻮرا ﻋﻈﯿﻢﺗﺮﯾﻦ ﺣﺎدﺛﻪ ﻋﺎﻟﻢ اﺳﺖ ﮐﻪ از آن ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﻋﺎﻟﻢ مﻠﮏ ﺑﻠﮑﻪ ﺗﻤﺎﻣﯽ ﻣﻠﮑﻮﺗﯿﺎن ﺑﻬﺮهﻣﻨﺪ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. اﯾﻦ ﺣﺎدﺛﻪ و ﺟﻠﻮهﻫﺎی ﻣﻠﮑﻮﺗﯽ آن ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻫﺪاﯾﺖ ﺑﺸﺮﯾﺖ را دارا ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ و می توان در ﻣﺴﯿﺮ ﺟﺎﻣﻌﻪﭘﺮدازی و ﺗﻤﺪنﺳﺎزی از آن ﺑﻬﺮه ﮐﺎﻣﻞ را ﺑﺮد. ﯾﮑﯽ از ﺟﻠﻮهﻫﺎی اﯾﻦ ﺣﺎدﺛﻪ ﻋﻈﯿﻢ زﯾﺎرت ارﺑﻌﯿﻦ و ﺷﮑﻞ ﺧﺎﺻﯽ از زﯾﺎرت اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻃﻮل ﺗﺎرﯾﺦ در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺷﯿﻌﻪ رواج داﺷﺘﻪ و در ﺳﺎلﻫﺎی اﺧﯿﺮ ﺑﻪ ﮐﻤﺎل و ﺑﻠﻮغ ﺧﻮد ﻧﺰدﯾﮏ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﺮرﺳﯽ زواﯾﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ اﯾﻦ ﻫﻤﺎﯾﺶ ﻋﻈﯿﻢ ﻣﺆﻣﻨﯿﻦ ﺑﺮ ﻣﺤﻮرﯾﺖ زﯾﺎرت و ﻋﺰای ﺳﺎﻻر ﺷﻬﯿﺪان در ﺷﮑﻞدﻫﯽ ارﮐﺎن ﺗﻤﺪن اﺳﻼﻣﯽ (ﻧﻈﺎم ﺗﻤﺎﯾﻼت، اﻧﺪﯾﺸﻪ ﺗﻤﺪﻧﯽ، ﺳﺒﮏ زﻧﺪﮔﯽ) ﺑﺴﯿﺎر راﻫﮕﺸﺎ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.
🖋مصطفی جمالی
📚نشریه مسجد و مهدویت، پاییز و زمستان 1395، شماره 2
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#اربعین
#زیارت_از_راه_دور
امام صادق علیه السلام فرمودند:
هر گاه بر شما مسافت و راه بر شما دور بود (و نتوانستید خود را به قبور ما برسانید) پس به بالای خانه بروید و دو ركعت نماز بگزارید و با اشاره به قبرهايمان، سلام بدهید كه آن، به ما مى رسد.
•┈┈••✾❀✾••┈┈•
إِذَا بَعُدَتْ بِأَحَدِكُمُ الشُّقَّةُ وَ نَأَتْ بِهِ الدَّارُ فَلْيَصْعَدْ أَعْلَى مَنْزِلِهِ فَلْيُصَلِّ رَكْعَتَيْنِ وَ لْيُومِ بِالسَّلَامِ إِلَى قُبُورِنَا فَإِنَّ ذَلِكَ يَصِلُ إِلَيْنَا.
📚 من لا يحضره الفقيه، ج2، ص 599
الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص587
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
اینترنت، حدیث و صنعت کاغذ
✍حسن انصاری
🔰یکی از علل انتشار حدیث و البته انبوه حدیث سازی در سده سوم و به ویژه سده چهارم قمری آسان شدن دسترسی و ارزان شدن نسبی کاغذ بود در تمدن اسلامی. پیش از آن معمولاً دستگاه های دولتی مانند دبیرخانه های اداری دسترسی بیشتری به کاغذ داشتند. محدثان بیشتر کارشان نقل حدیث به صورت شفاهی بود و اگر بنایی بر تدوین و کتابت داشتند طبعاً باید به شکل محدود و شخصی و با حجم پایین این کار را انجام می دادند. علوم دیگر هم وضعش بهتر از این نبود. با دسترسی آسان به کاغذ و آسانی ساخت و تولید آن محدثان و فقیهان راه ارتباطی با مخاطب عمومی تری پیدا کردند و همین امر موجب شد که آثار حدیثی بیشتر تألیف و بیشتر کتابت شود. بنابراین هر مطلبی و هر حدیثی به دلیل آنکه به هرحال مکتوب می شد و دایره تألیفات و نوشته های اشخاص بیشتر می شد راه و انگیزه ای را می یافت تا گفته و روایت و تدوین شود. اینجا بود که روایات محلی و مهجور و بومی که پیشتر در ابعاد بسیار محدود نقل و روایت می شد مخاطب عامتری پیدا کند و جغرافیای اسلامی شکل گیرد و هویت یکپارچه تری با شکل گیری زنجیره های ارتباطی نقل حدیث و اسناد سامان گیرد. همین امر موجبات تحکیم مرجعیت و مشروعیت علما را در برابر اهالی قدرت فراهم کرد. در عصر ناصری و با آمدن تلگراف و بهره وری علما از آن دایره مرجعیت های محلی توسعه یافت و همین امر مرجعیت های عامه را تسهیل کرد. امروز داشتم به این فکر می کردم با حضور اینترنت و انواع شبکه های اجتماعی آزادی های اجتماعی و آزادی اظهار عقیده و آنچه پیشتر با اعمال سانسورهای حکومتی در بسیاری از کشورهای جهان به انواع مختلف آن محدودیت می یافت و همچنان هم در بسیاری از کشورها ادامه دارد تحولی بی مانند را رقم زده و خواهد زد. با این وصف یکی از پیامدهای آن در عرصه مباحث دینی این است که بسیاری از تفسیرهای غیر رسمی از دین هم می تواند بدین ترتیب به سطح آید. این طبعاً جنبه های مثبتی می تواند داشته باشد و البته جنبه هایی منفی. در عصر تدوین حدیث با ارزان شدن کاغذ بسیاری مجعولات و احادیث ساختگی و یا مأثورات سنت های بومی و خانوادگی مجال طرح عمومی پیدا کرد. بدین ترتیب بسیاری از باورها و روایات ساختگی و عقاید خرافی و ادعاهای بی پایه توسعه یافت (نمونه اش تألیف مناقب نامه ها برای صوفیان و مشایخ بود و یا تألیفات آدم های پر حدیثی مانند ابن ابی الدنیا که برای هر مطلب و هر مسئله ای یک تعداد حدیث و روایت برای نقل و تدوین پیشنهاد می کردند). اینبار باید منتظر بود و دید. بی تردید ادبیات دینی در سطوح مختلف خود چه ادبیات مکتوب و چه ادبیات شفاهی تحولی عظیم را تجربه خواهد کرد: نقل خواب ها و کرامات بی پایه؛ نقل قول های غیر دقیق و آمیخته با توهمات، شایعات عامیانه...
۶ مرداد ۱۳۹۵
🌐 #کاتبان
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
r43522a2080.mp3
2.37M
⏪شناخت منابع علم رجال و تاليفات رجالي(۶)
🎧محمدکاظم رحمانستایش
#دانش_رجال #کاربررد_دانش_رجال #منابع_علم_رجال #تالیفات_رجالی
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith