﷽
#تقویم_علما
📅 امروز یکشنبه
☀️ 11 #آذر ماه 1403 شمسی
🌙 29 #جمادی_الاولی 1446 قمری
☀️#شمسی
➕ درگذشت شیخ طوسی،
استوانه ی فقاهت و علوم دینی،
شیخ الطائفه، محدث، فقیه و مفسر شیعه، موسس حوزه ی کهن نجف، مبدع اصول فقه و دستگاه اجتهاد (۴۴۶ش)
➕ شهادت میرزا کوچکخان جنگلی رهبر مشروطهخواه جنبش جنگل (۱۳۰۰ش)
🌙 #قمری
➕ ولادت علی آل اسحاق از فقهای شیعه (۱۳۵۸ق)
➕ شهادت سید محمدمهدی حکیم از مؤسسان حزب الدعوة عراق (۱۴۰۸ق)
#تقویم_علما
🌺🌺🌺🌺🌺
🔰درگذشت #شیخ_طوسی،
شیخ الطائفه، محدث، فقیه و مفسر شیعه
📕محمد بن حسن طوسی معروف به شیخ طوسی، شیخالطایفه و شیخ( در فقه)، از علمای ایرانی شیعه در قرون چهارم و پنجم هجری قمری بود.
💠وى در رمضان ۳۸۵ ق در طوس به دنیا آمد و در ۲۳ سالگی به بغداد رفت و از محضر اساتید زیادی از شیعه و سنی بهره مند شد که مهمترین آنها شيخ مفيد، سيدمرتضى و حسین بن عبیدالله غضائری هستند.
🌀 شيخ طوسى پس از استادش سيد مرتضى، رياست علمى و فتوايى شيعه و هم زمان کرسی تدریس علم کلام را از طرف خلیفه عباسی القائم بامرالله بر عهده گرفت و به علت يك سلسله آشوب هاى به وجود آمده از سوى مخالفان، خانه و كتابخانه اش به تاراج رفت.
💢 شيخ كه خانه، كتاب ها و دست نوشته هاى خود را در بغداد از دست داده بود، به نجف اشرف مهاجرت كرد.
🔹شیخ با ورود به نجف اشرف با اصلاح وضعیت آشفته طلاب و علما موسس حوزه علمیه نجف لقب گرفت. وی از سرآمدان مکتب عقل گرای کلامی بغداد بود و احیاگر اصول فقه و اولین وارد کننده اجتهاد در شیعه نامیده شده است.
📕تعداد شاگردان وی از علمای شیعه، بیش از ۳۰۰ نفر بود و مهمترین آنها عبارتند از ابوالفتح محمد بن علی کراجکی، محمد بن حسن فتال نیشابوری و شهرآشوب سروی مازندرانی.
📕تعداد آثار شیخ طوسی به ۵۱ جلد میرسد، که از آن جملهاست:
۲ کتاب از کتب اربعه ی شیعه؛ تهذیب الأحکام، الإستبصار فیما اختلف من الأخبار - کتاب الإمالی - تفسیر تبیان.
📕شیخ طوسی در شب دوشنبه ۲۲ محرم سال ۴۶۰ مصادف با 11 آذر ۴۴۶ ش درگذشت و در خانه خود در نجف اشرف به خاک سپرده شد.
#زندگی_نامه
19.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺فقیه جریان ساز!
🎥مروری برزندگی شیخ الطائفه محمد بن حسن طوسی
#شیخ_طوسی
🔺شیخ الطائفه
▫️ آیتالله جوادی آملی:
🔹 اینکه میبینید افرادی مثل مرحوم #شیخ_طوسی هزار سال میمانند، برای این است که مرد روز هستند! آن روز فهمیدند که چهکار باید کنند؛ هم در فقه کار کردند، هم در اصول کار کردند، هم در تفسیر کار کردند، هم در کلام کار کردند و هم در حدیث.
🔸 دو کتاب از «کتب اربعه» را همین شیخ طوسی نوشته، تفسیر چندجلدی را هم نوشته، فقه هم نوشته، در کلام، کتاب تلخیص الشافی را هم او نوشته است. اینکه میبینید اینها هزار سال میمانند بهاینعلت است.
🌀 روزی چند هزار نفر میگویند: «قال الشیخ رحمهالله»؛ این کم نیست! درباره شیخ طوسی آنها که بحث تفسیری دارند، آنها که بحث تهذیب و استبصار دارند، آنها که بحث مبسوط و نهایه دارند، آنها که بحثهای عُدّه و امثال اینها دارند، میگویند: «قال الشیخ رحمهالله»؛ چند هزار نفر در روز در حوزههای علمی شیعه میگویند شیخ طوسی رحمهالله چنین گفت.
- این اوج فضیلت است؛
- این کم نیست؛
- این شدنی است!
📚 سوره مبارکه شوری جلسه 25.
14.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥تلاشهای #شیخ_طوسی (ره) برای حفظ افکار شیعه در ابتدای دوران غیبت کبری
🎙 حجت الاسلام عابدینی
🔰 استاد قرهی:
🌀#ملامحسن_فیض_کاشانی ، در عالم رؤیا یا مکاشفه، شیخ الطائفه، #شیخ_طوسی را میبیند، به شیخ طوسی عرضه میدارد که آقا! آنجا چه خبر است؟
💢شیخ طوسی میفرماید: آنجا چه خبر است؟ اینجا خبری نیست، خبرها آنجاست،
🔹ملّا محسن فیض کاشانی تعجّب میکند و میگوید من عرض کردم: آقا! خبر آن طرف است، این طرف که خبری نیست،
🔸شیخ طوسی میگوید: خیر، اتّفاقاً بر عکس متوجّه شدید، خبر آنجاست و این طرف، خبری نیست، هر چه این طرف هست از آنجا آمده است.
💠فقط به تو بگویم: ای محسن! بدان، هر چه هست در دنیاست و من امروز مغموم هستم و افسوس میخورم که میتوانستم کار بیشتری انجام بدهم و انجام ندادم. اگر میدانستید که اینجا، فقط یک ذکر صلوات بر محمّد و آل محمّد(ص) چقدر ارزش دارد، آن وقت میفهمیدید، چرا در ماه مبارک رمضان، اوّلین دعا، این است «اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلی اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُور».
#مکاشفات
◽️حضرت آیت الله بهجت:
🌀چهبسا افراد چاق و فربه که خوشفهم و خوشکارند. کلیت ندارد که هر لاغراندام، خوشکار و خوشفهم باشد، چه بسا افراد چاق و فربه که خوشفهم و پرکارند!
🔹خانهای که مرحوم #شیخ_طوسی رحمهاللّه در نجف در آن وارده شده بود، نزدیک حرم حضرت امیر علیهالسلام بود، بااینحال، در میان راه برای استراحت شیخ رحمهاللّه منبر میگذاشتند و ایشان روی آن مینشستند، چون شیخ رحمهاللّه خیلی سمین( سنگین وزن)، و راه رفتن برای او مشکل بود، با آن همه مقامات علمی و تألیفات به یادگار مانده از ایشان.
📚در محضر بهجت، ج۱، ص ۲۵۲.
☄تایید کتاب نهایه شیخ طوسی توسط امام زمان (عج)!
🌀پنج نفر از علما در کربلا خواب میبینند که ظاهراً #امام_زمان عجلاللهتعالی فرجهالشریف نهایه #شیخ_طوسی رحمهالله را با عبارتی میستاید، همه عبارت آن حضرت را یادداشت میکنند و به همدیگر نشان میدهند، عبارتِ همه با هم مطابق بوده است!
📚در محضر بهجت، ج۱، ص ۲۸۵.
🔺«در مقدمه کتاب «النهایه» #شیخ_طوسی آمده است:
🔻گروهی از بزرگان شیعه؛ مانند حمدانی قزوینی، عبدالجبار بن عبداللّه مقری رازی و حسن بن بابویه، در بغداد کتاب النهایة را با هم مباحثه می کردند. در ضمن مباحثه هر کدام از آنها ایراداتی به ترتیب ابواب و فصول آن و همچنین اشکالات سندی و مانند آن به کتاب وارد می کردند و در غیاب شیخ به او معترض بودند. البته این جریان در زمانی اتفاق افتاد که شیخ طوسی به نجف مهاجرت کرده بود.
💠در نهایت همه علماء جمع شده، قرار بر این گذاشتند که به نجف اشرف مشرف شده و سه روز، روزه بگیرند و غسل کنند و شب جمعه در حرم حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) بمانند و مشغول عبادت شوند، تا شاید از طرف حضرت علی (علیه السلام) مطلب برای همه روشن گردد.
🌀پس دسته جمعی به نجف اشرف رفته و پس از سه روز روزه و عبادت، شب جمعه در حرم به علی (علیه السلام) متوسل شدند. اوآخر شب به خواب رفته و همگی آنها حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) را در خواب دیدند. آن حضرت به آنها فرموده بود: در فقه اهل بیت (علیهم السلام)، کتابی که سزاوار اعتماد و اقتداء و رجوع کردن به آن باشد؛ مانند کتاب النهایه تصنیف نشده؛ یعنی کتاب نهایه از تمام کتب فقهی شیعه معتبرتر است. علت آن هم این است که مصنف او با #قصد_خلوص برای خدا و بدون هیچ گونه غرض دیگری آن را نوشته است. پس آن کتاب، از هر جهت بی نیاز کننده شما از کتاب های دیگر است، در صحت آن شک نکنید و به آن عمل کنید.
♻️آنها وقتی از خواب بیدار شدند، هر یک اظهار نمودند خوابی دیدهاند که دلیل بر صحت کتاب نهایه است، ولی قرار گذاشتند که هیچکدام خوابشان را نقل نکنند، بلکه روی کاغذی بنویسند و بعد تطبیق نمایند تا چگونگی خواب ها معلوم شود. وقتی همه آنچه را در خواب دیده بودند روی کاغذ نوشتند، دیدند خواب همه یکی بوده، حتی عبارت ها نیز با هم هیچ فرقی نداشته است؛ برای همین، همگی خوشحال به منزل شیخ طوسی آمدند که داستان را به شیخ خبر دهند.
🔸وقتی وارد منزل شدند، شیخ به محض این که آنها را دید، فرمود: حرف و گفته مرا درباره کتاب قبول نکردید، تا از حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) تعریف و مدح آن را شنیدید؟
📚طوسى، محمد بن حسن، النهاية في مجرد الفقه و الفتاوى، ص 11.
#اخلاص
🔰خدا نکند پیشاز تقویت قوای روحانی ریش انسان کمی سفید گردد!
🔺#امام_خمینی (ره):
🔹 وقتی عمامه کمی بزرگ شد و ریش بلند گردید، اگر انسان مهذب نباشد از تحصیل باز میمانند؛ مقید میگردد؛ مشکل است بتواند نفس اماره را زیر پا بگذارد و پای درس کسی حاضر شود.
☄#شیخ_طوسی علیه رحمه در پنجاه و دو سالگی درس میرفته است، درصورتیکه در سن بین بیست و سی، بعضی از این کتابها را نوشته است. کتاب #تهذیب را گویا در همین سنوسال به به رشته تحریر درآورده و در پنجاه و دوسالگی در حوزه درس مرحوم سید مرتضی علیه الرحمة حاضر میشده که به آن مقام رسیده است.
🔸خدا نکند پیشاز کسب ملکات فاضله و تقویت قوای روحانی، ریش انسان کمی سفید و عمامه بزرگ گردد.
📚 کتاب العلماء، نوشته حسین خادمی ص ۳۹ و ۴۰ به نقل از صحیفه امام جلد ۸ صفحه ۲۶۷.
آیت الله وحیدخراسانی:
🌀شیخ الطائفه، جناب #شیخ_طوسی، محیی مذهب شیعه است. ایشان به بغداد هجرت نمودند و کرسی تدریس در آن شهر برقرار کردند و بر اساس انظار چهار مذهب اهل سنت نیز نظر میدادند.
🔹 زندگی شیخ طوسی عبرت انگیز است و همهی آثار ایشان از فقه و اصول و رجال و حدیث و تسلط ایشان بر تمامی علوم بهت انگیز است. وی بعد از آتش سوزی کتابخانهاش در بغداد به شهر نجف هجرت کرد و حوزه ارزشمند نجف از یادگارهای ایشان است.
☄ وقتی ما نجف بودیم، قبر شیخ طوسی شکافته شد و بدن و کفن ایشان صحیح و سالم بود. مرحوم آقای #سیدابوالقاسم_خویی که در فقه و اصول پهلوانی بودند، روزی در فکر بودند و وقتی از ایشان علت را پرسیدیم، فرمودند: در فکر هستم که شیخ طوسی که بود و ما که هستیم؟!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☄مجاهدت علمی #شیخ_طوسی به روایت استاد عابدینی