✳️ در سوگ و در ستایش از مرحوم علامه حسن زاده آملی (قدس سره)
انا لله و انا الیه راجعون
إِنَّكَ مَيِّتٌ وَإِنَّهُمْ مَيِّتُونَ (زمر، 30)
قانون مقرر و اراده حتمی الهی مبنی بر سریان مرگ، عالم و فرزانه ای دیگر را از ما گرفت و جامعه علمی کشور را در سوگ نشاند.
باری، آیت الله علامه حسن زاده آملی (تغمده الله برحمته الواسعة) پس از عمری مجاهدت علمی، معنوی و اخلاقی از میان ما رخت بربست و به ملکوت اعلاء پیوست.
فرزانه ای کم نظیر، عالمی جامع منقول و معقول، فیلسوفی متعمق، عارفی دلسوخته، سالکی وارسته و الگویی نستوه رخ به خاکدان نهاد.
درنگریستن در حیات پر برکت این عالم الهی چهار نکته اساسی را بدست می دهد که می تواند برای همه به ویژه حوزویان درس باشد:
🔹 یک؛ تلاش، کوشش و تکاپوی مستمر و طاقت سوز در سراسر عمر در عرصه های تحصیل، تدریس، تحقیق و تبلیغ. خوانش خاطرات ایشان و اهتمام زاید الوصف آن مرحوم نسبت به تحصیل و فراگیری دانش از محضر اساتید بزرگ همچون علامه شعرانی و الهی قمشه ای که پس از آن در دو عرصه تدریس و تحقیق بیشتر خودنمایی کرد، اثبات کننده مدعا است. یک نمونه آن فراگیری دو دوره تفسیر مجمع البیان از محضر علامه شعرانی است.
🔹 دو؛ علامه حسن زاده را می توان یکی از نمونه های سرآمد در زمینه وقت شناسی دانست؛ به گونه ای که با باور عمیق به گذار سریع عمر، از هر فرصت و مجال اندک برای رشد علمی و معنوی بهره می گرفت و مراقب بود تا لحظه و ثانیه ای از او به غفلت فوت نشود. فراگیری زبان فرانسه در بی مقدارترین زمان برای امثال ما از نمونه های آن است.
🔹 سه؛ محدود نساختن دامنه توغل در علوم به مرزهای متعارف و گشودن مرزهای دور همچون هیات و نجوم، ریاضیات، ادبیات، شعر، تصحیح متون و ... نشانگر مدعا است. آثار ایشان در این زمینه همواره مایه اعجاب دانش وران بوده و هست.
🔹 چهار؛ بی اعتنایی کامل به زخارف دنیا و اعتباریات متعارف، اهتمام کامل به تهذیب و پاسبانی از نفس، کوشایی در انجام وظایف بندگی و برخورداری از نگاه لطیف و عارفانه به همه اجزای هستی که در عموم آثار بنانی و بیانی ایشان هویداست، از امتیازات این عالم الهی است.
کمتر عالم عارفی را سراغ داریم که به گفته خودش در خلوت با یک دانه هلو ساعتی گفتگو کند و از هر گوشه آن از پوست گرفته تا هسته، یک دنیا دفتر معرفت کردگار را بازخوانی نماید. (چندی پیش کلیپی از ایشان در این زمینه در کانال بازتاب داده شد)
بر نکات پیشگفته حمایت آن عالم الهی از انقلاب اسلامی و رهبری مکرم و همصدایی با مجاهدت های ملت را باید افزود.
خداوند ایشان را مورد رحمت و مغفرت بیکران خود قرار دهد و با پیامبران و اولیای خود محشور فرماید و به ما نیز توفیق دهد تا در مسیر عالمان الهی و مربیان اخلاقی مستغرق باشیم.
علی نصیری
صبح صادق روز یکشنبه
چهارم مهرماه 1400
پیام تسلیت استاد مجاهدی، شاعر آیینی
و از نزدیکان عارف کبیر، مرحوم جعفر مجتهدی.
إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِي الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ
لَا يَسُدُّهَا شَيْءٌ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ
◾️علامهی فرزانه، متفکر، ذوالفنون، ادیب نامدار، استادمعظًم حضرت آیت الله حسن حسن زاده آملی به لقاء حق شتافت وهمه دوستداران علم ومعرفت
را عزادار کرد
این ضایعه مولمه را به محضر بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه و مقام معظًم رهبری دام ظله العالی، مراجع تقلید ، بیت معظًم و شاگردان وعلاقمندان ایشان و فقاهت ومعارف اسلامی/شیعی
تسلیت عرض میکنیم.
هدیه به روح مطهر و قدسی آن عالم وعارف واصل فاتحه مع الصلوات.
محمدعلی مجاهدی
بسم الله الرحمن الرحیم
قال رسول الله (ص) اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء .
خبر درگذشت عالم ربانی ، فقیه متأله، علامه ذو فنون مرحوم آیت الله آقای حاج شیخ حسن حسن زاده آملی رحمة الله علیه موجب تاثر و تألم اینجانب گردید
آن عالم مجاهد که از ذخایر ارزشمند و از ارکان و اساطین حوزه علمیه به شمار می آمدند و منشأ خیرات و برکات عظیم برای جهان تشیع و نظام اسلامی بودند؛ عمر پربرکت خویش را در راه تربیت نفوس و نشر معارف حقه اهل بیت عصمت و طهارت مصروف داشتند ، و با به یادگار نهادن آثار ارزنده خویش، جویندگان حق و حقیقت را از چشمه زلال معارف دین بهره مند گردانیده اند
اینجانب ضمن تسلیت به ساحت مقدس قطب عالم امکان، امام زمان ارواحنا لتراب مقدمه الفداء ، مقام معظم رهبری ، اساتید و طلاب حوزه های علمیه، شاگردان و ارادتمندان معظم له ، به ویژه مردم شریف آمل و بیت ایشان ، از خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت واسعه و حشر با ائمه طاهرین صلوات الله علیهم را خواهانم و برای بازماندگان صبر و اجر مسألت دارم.
سید محمد حسینی الموسوی زنجانی
۱۴۰۰/۷/۶
۱۹ صفر المظفر
◼️ پیام تسلیت مجمع عالی حکمت اسلامی بمناسبت ارتحال حضرت آیت الله علامه حسن زاده آملی
@hekmateislami
◽️ او جامع معقول و منقول، و صاحب علوم درسی و نفسی بود
🔰 پیام تسلیت آیت الله رشاد بمناسبت ارتحال عارف سالک علامهی ذوفنون، آیتالله حسن حسنزاده آملی (قدّس الله نفسه الزکیّه)
🔻 این عالم ربانی تربیت یافتهی محضر اساطین معرفت و معنا در عصر حاضر بود و درک ساحت معرفتی حضرات امام خمینی، علامه الاهی قمشهای، علامه ابوالحسن شعرانی طهرانی، علامه محمدحسین طباطبائی (قدس الله اسرارهم) از او شخصیت بیبدیلی ساخته بود. او جامع معقول و منقول، و صاحب علوم درسی و نفسی، و مجمع مراتب عالی سلوکی بود. آن عالم عظیمالشان از سرمایههای معرفتی کشور و از پشتوانههای معنوی انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی بشمار میرفت، و فقدانش الحق مصداق بارز ثُلمه بر پیکرهی اسلام، کشور و نظام اسلامی قلمداد میشود.
◽️ آیت الله حسن زاده آملی مصداق اقیانوسی سرریز از گوهر بود
🔰 گفتگوی اختصاصی با آیت الله #علی_اکبر_رشاد د بمناسبت ارتحال عارف سالک علامهی ذوفنون، آیتالله حسن #حسن_زاده_آملی
🔻 علامه همانگونه که اقیانوس بود آرام بود، اقیانوس آرام حقیقی علامه حسن زاده آملی است. شخصیتی اخلاق و مجسمه اخلاق بود چرا که بی اندازه تواضع داشت. این مرد با عظمت در مواجهه با دیگران خود را بسیار کوچکتر از یک طلبه عادی مینمایاند. این اقیانوس به قدری گوهر داشت که سر ریز میشد و بسیاری از مشاهدات و تجربیات شخصی خود را بیان میکرد. حقاً مربی بود که برای تربیت شوق وصف ناشدنی داشت و اشتیاق بسیاری داشت که آنچه دارد به دیگری هم بدهد.
⚜️ بیشتر بخوانید
🔖 #عکس_نوشت | اقیانوس آرام آمل
🎙 آیت الله #علی_اکبر_رشاد
▪️ علامه حسن زاده آملی حقیقتا اقیانوسی آرام بود.
📍 برای مطالعه ادامه این مطلب کلیک کنید.
🔰 دوشینه، شبی خوش بود و انجمن معاشران، گره از زلف یار باز کرده بودند و شیخ عارف ما، حضرت #علامه_حسن_زاده ـ دام ظلهالعرشی ـ در خماریِ انجمن، رازهای بیشماری افشا داشت و از رموز بسیاری پرده برداشت. این غزل، دُرد بادهی دوشین است، مصراع را نیز از معظمله وام کردهام. بعدها،استاد به من(رشاد) فرمودند:«غزل طرهی عشق را، من از برکردهام»...
📌برگرفته از یادداشت آیت الله #علی_اکبر_رشاد پس از سرودن و تقدیم غزل «طره عشق» به محضر علامه راحل
پیچ گیسویتو رأسالفِتَن است،
کفر هندوی توام راهزن است.
بیت ابروی تو در دفتر حسن
شاه بیتِ غزلِ ذوالمِنَن است .
مطلع شعر قدت را نازم !
گر چه هندوست ولی تُرک فن است.
دوش عرشی نفسی میفرمود:
«طرّهی عشق شکن در شکن است»
دل این بیدل واله، عمری است
که اسیر خم آ ن پر شکن است.
شیخ ما راز حیات افشا کرد
دوش، تا دید خمار انجمن است.
تو که هر لحظه دو صد جلوه کنی
از چه پس پاسخ دیدار «لَن»است؟
خود صلیب قلم از عهد صِغَر
چون رشاد آخته بر دوش من است.
💢 تهران، زمستان یکهزار وسیصدوشصت و سه
🆔 @Rashad_ir
✅مراسم ختم مرحوم علامه آیت الله حسن زاده
آملی در مدرسه فیضیه .
مشاهده گزارش تصویری