🔸 ارائه مقاله در دومین دور گفتوگوی دینی ایران و ژاپن
امروز سهشنبه سوم اسفند ۱۴۰۰ در دومین دور گفتوگوی دینی ایران و ژاپن با عنوان محیط زیست در اسلام و شینتو، مقالهای با عنوان "معرفت، اخلاق و رفتار؛ عرصههای شناخت اسلام در مواجهه با محیط زیست" ارائه شد. این گفتوگو به کوشش رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ژاپن و به صورت برخط برگزار شد. چکیده مقاله ارائه شده چنین است:
شناخت دین اسلام در گروی شناخت آموزههای معرفتی و آموزههای هنجاری متون دینی (قرآن و روایات) و نیز شناخت رفتار پیشوایان معصوم (دور از گناه و خطا) است. اما افزون بر این، سنجش میزان کارآمدی اسلام را میتوان در زندگی فردی و اجتماعی پیروان اسلام دنبال کرد. این نوشتار کوتاه پس از مروری بر آموزههای معرفتی و هنجاری ناظر به حفظ محیط زیست و نیز ذکر شواهدی از رفتار پیشوایان معصوم اسلام، با نگاهی گذرا به دین زیسته مسلمانان به این نتیجه رسیده است که دین اسلام از طریق نگاه قدسی به زمین و همراه ساختن آن با توصیههای اخلاقی و الزامات قانونی برای حفظ محیط زیست و نیز پایبندی پیشوایان معصوم دینی به رعایت این توصیهها و الزامات توانست در گستره تمدن پیشین اسلامی از طریق همراه ساختن مردم با خود، نمونهای عالی از حفظ محیط زیست را به نمایش بگذارد و اکنون با بازگرداندن این نگاه قدسی به طبیعت به عنوان یک باور مشترک بینالادیانی (همان گونه که برخی متفکران معاصر پیشنهاد کردهاند.) میتوان بار دیگر نهضتی بزرگ برای حفظ محیط زیست در پرتو آموزههای دینی پدید آورد. مقاله با سه پیشنهاد اجرایی در این زمینه به پایان میرسد.
متن کامل مقاله به پیوست در دسترس است.
۳ اسفند ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
معرفت، اخلاق و رفتار؛ عرصههای شناخت اسلام در مواجهه با محیط زیست.docx
48.5K
مربوط به یادداشت بالا
متن مقاله ارائه شده در دومین دور گفتوگوی دینی ایران و ژاپن در قالب وُرد
@MohsenAlviri
معرفت، اخلاق و رفتار؛ عرصههای شناخت اسلام در مواجهه با محیط زیست.pdf
489.8K
مربوط به یادداشت بالا
متن مقاله ارائه شده در دومین دور گفتوگوی دینی ایران و ژاپن در قالب پیدیاف
@MohsenAlviri
🔹 همایش بزرگداشت مقام شامخ علمی جناب خواجه نصیرالدین طوسی
📒 نقش علمی و عملی خواجه نصیرالدین طوسی در جامعه پردازی و تمدن اندیشی
⏰ زمان: ۵ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۸ تا ۱۲
⬅️لینک حضور:
🌐 https://b2n.ir/isca1400
🔔 #تبلیغ_نیوز | پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
🌐 Tablighnews.Dte.ir
🆔 @tablighnews
___
۴ اسفند ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
🔹 انتشار یک یادداشت در باره مرحوم آقای دکتر سیدمحمد میرمحمدی
۱۲ اسفند سالگرد رحلت مرحوم آقای دکتر سیدمحمد میرمحمدی است.
سال گذشته به مناسبت سالروز رحلت ایشان، مجموعهای دربردارنده ۱۵۸ یادداشت از آشنایان آن مرحوم به همراه زندگینامه و عکسهایی برگزیده، با عنوان حلقه "وفاق؛ یادبود نخستین سالگرد درگذشت دکتر سیدمحمد میرمحمدی" به کوشش فرزندشان آقای سیدعلی میرمحمدی منتشر شد که این حقیر هم در صفحات ۱۳ و ۱۴ آن مجموعه، نوشتهای با تکیه بر سه خاطره در باره صفا و فروتنی و دردمندی ایشان داشتم. متن آن نوشته، در قالب ورد و پی دی اف به پیوست در دسترس است.
۱۱ اسفند ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
یادداشت برای مرحوم دکتر میرمحمدی.docx
21.3K
مربوط به یادداشت بالا
یادداشت مربوط به نخستین سالگرد رحلت مرحوم دکتر میرمحمدی در قالب وُرد
@MohsenAlviri
برای پدر.pdf
377.1K
مربوط یه یادداشت بالا
یادداشت مربوط به نخستین سالگرد رحلت مرحوم دکتر میرمحمدی در قالب پیدیاف
@MohsenAlviri
🔸 ارائه سخنرانی با عنوان "الهیات تاریخ و عاشورا"
دوشنبه ۱۴۰۰/۱۲/۱۶، بحثی با عنوان "الهیات تاریخ و عاشورا" در مؤسسة وارث الأنیباء للدراسات التخصصیة فی النهضة الحسینیة وابسته به آستان مقدس امام حسین علیه السلام همراه با نقدهایی از سوی آقای دکتر غلامحسین محرمی ارائه شد، که چکیده آن چنین است:
الهیات تاریخ به عنوان شاخهای از الهیات جدید، موضوعات تاریخی را به صورت عقلی و روشمند و با رویکردی بروندینی در پهنه متن مقدس با هدف درست فهیمدن، تبیین، دفاع، توجیه و یا نقد متن مقدس برمیرسد.
اگر عاشوراء را به مثابه یک رویداد تاریخی در نظر بگیریم یک تاریخپژوه و یا یک الهیاتپژوه صرفنظر از گرایشهای دینی و مذهبی خود میتواند این رویداد تاریخی را در گستره متون اسلامی (قرآن، روایات شیعی، روایات سنی) بکاود و با بررسی انتقادی مضامین این متون، نسبت به آن موضع ایجابی، سلیی یا بیطرفانه بگیرد. در این نگاه هر آن چه در باره قیام عاشوراء و قهرمانان آن در متون اسلامی وجود دارد از بازتاب پیشبینیهای ادیان گذشته گرفته تا سرنوشت قاتلان امام حسین علیه السلام در جامعه موعود میتواند موضوع بررسی قرار گیرد. اما اگر عاشوراء را به عنوان یک پدیده دینی در نظر بگیریم، یک الهیاتپژوه و یا یک تاریخپژوه صرفنظر از گرایشهای دینی و مذهبی خود میتواند مجموعه گزارشهای اسلامی در باره عاشورا و امام حسین علیه السلام را از منظر ظرفیت آنها برای پرداختن به پارهای موضوعات نوپدید نظری و الهیاتی تاریخ مانند خدا و جهان تاریخی، تاریخ به مثابه گزارش نشانههای تعالی، درک متألهانه سرشت انسان به مثابه کنشگر تاریخ، معنی تاریخ، الهیات قانون تاریخی، الهیات قهرمان تاریخی، الهیات سرنوشت تاریخی دین و یا موضوعات غیرتاریخی مانند الهیات سیاست، الهیات فداکاری و شهادت، الهیات ظلمستیزی و جز آن را بکاود.
با توجه به سیطره تدریجی گونهای از تاریخنگاری در حوزههای علمیه که میتوان آن را تاریخ مقدس خواند و نیز با توجه به رشد فزاینده و نگرانکننده نگاه درونمذهبی و مناسکمحور به عاشورا که هر روز از فرصتها و زمینههای گفتگوی بینمذهبی و بیندینی میکاهد، بازخوانی عاشورا از منظر الهیات تاریخ میتواند افقی تازه و مجالی فراختر برای سخن گفتن و مهمتر از آن، گفتگو در باره ابعاد و پیامهای عاشورا در فضای بروندینی ایجاد کند.
۱۷ اسفند ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
🔹 برگزاری جلسه دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشد
روز پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۰ جلسه دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشد خانم دعاء باسم لطيف الحسيناوي دانشجوی رشته تاریخ اسلام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی با عنوان "العراقیون فی الفكر الأموی" برگزار شد. راهنمایی این پایاننامه بر عهده بنده بود و آقای دکتر أحمد هاتف المفرجی مشاوره و آقای دکتر ستار عودی هم داوری آن را بر عهده داشتند. دانشجوی گرامی با سختکوشی اطلاعات دشواریاب مربوط به این موضوع را گردآوری و آن را در چهار فصل به صورت زیر سامان داده است:
فصل اول به کلیات اختصاص دارد،
فصل دوم با عنوان امویان و گروههای فکری عراقی، پس از معرفی گروهها و مذاهب فقهی و اعتقادی در عراق، به پشتیبانی امویان از برخی گروهها و اندیشهها و یا ارزشگذاری این گروهها از سوی امویان پرداخته است.
فصل سوم به موضع امویان در مسائل سیاسی عراقیها با تأکید بر جنبشهای سیاسی شیعی در عراق اختصاص یافته است.
و فصل چهارم نیز موضع امویان در باره مسائل اداری عراقیها را محور بحث خود قرار داده و در آن به مسائل مهمی از جمله طراحی و ساخت شهر واسط و نیز عوامل مؤثر بر گزینش والیان عراق پرداخته شده است.
۲۰ اسفند ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
مربوط یه یادداشت بالا
از راست به چپ: آقای دکتر روزبهانی نماینده دانشکده، خانم دعاء باسم لطیف، بنده، آقای دکتر احمد الهاتف.
@MohsenAlviri
🔸 اطلاعیهی دفاع از پایاننامهی کارشناسی ارشد ایرانشناسی
عنوان: فلسفهی ایرانشناسی
استاد راهنما: دکتر حسن زارعی محمودآبادی
استاد مشاور: دکتر سامان قاسمی فیروزآبادی
استادان داور: دکتر فرهنگ رجایی، دکتر محسن الویری
دانشجو: امید ماندگاری
زمان: یکشنبه ۲۲ اسفند ماه ۱۴۰۰، ساعت ۱۶
محل برگزاری: به صورت مجازی در سامانهی آنلاین دانشگاه
لینک ورود به جلسهی دفاع:
http://vc.meybod.ac.ir/meeting-irn
@MohsenAlviri
🔹 پیام تسلیت به مناسبت رحلت آیتالله ریشهری
روز ۴ فروردین ۱۴۰۱ بیش از یک صد و ده نفر از استادان و فضلای حوزه و دانشگاه با صدور پیامی، رحلت آیتالله ریشهری را تسلیت گفتند.
متن این پیام که در بسیاری از پایگاههای اطلاعرسانی بازتاب داشت به نقل از خبرآنلاین چنین است:
بسم الله الرحمن الرحیم
هُمْ وَ أَزْواجُهُمْ فی ظِلالٍ عَلَی الْأَرائِکِ مُتَّکِؤُنَ
محقق سختکوش ومحدّث نامآور، آیتالله محمدی ریشهری (رحمةالله علیه) زندگی را بدرود گفت و آسمانی شد. آن بزرگوار شیفتهی معارف ثقلین بود. از آغازین کوشش کارآمد و گرانارج میزانالحکمه که همواره در مسیر پیراستگی و آراستگی پیش میرفت تا موسوعة معارف الکتاب و السنة که قالب گستردهی آن بود و بخشی از آن مجال نشر یافته است، از هیچ کوششی در جمع و تدوین و نشر میراث ثقلین دریغ نورزید.
دانشنامههای سترگ که با همدلی و همراهی فاضلان و عالمان همگام او نشر یافت در گشودن افقهای پژوهش در سیرهی نبوی و علوی و حسینی و مهدوی و عقاید اسلامی بر پایهی معارف ثقلین بیبدیل است. گامهای بلند او در بازسازی و تشیید بنیادهای آستانهی مقدسهی حضرت عبدالعظیم، تأسیس دارالحدیث، و همراهی با امام خمینی و مقام معظم رهبری، یادگاری جاودانه است که همواره شکوهمند خواهد ماند.
او عالمان و مرزبانان اندیشهی شیعی را ارج می نهاد. از این رو کنگرههای بزرگداشتشان را رقم زد که نتایج آن با یاری همراهان و همدلی دانشمندان کمنظیر است. نقش مؤمنانه و پژوهشگرانه او در ابعاد تفکر اسلامی، به ویژه همکاری موسسه دارالحدیث با کتابخانههای مهم عمومی و تخصصی و تدوین و نشر دهها اثر فاخر و تربیت نسلی حدیثپژوه فراموشناشدنی است.
از خداوند سبحان برای آن محدّث شیفتهی آموزههای ثقلین، غفران و رحمت و برای بازماندگان شکیبایی و اجر مسئلت میکنیم.
محمدرضا آشتیانی ـ عبدالرحیم اباذری ـ عبدالعلی ابراهیمی ـ سیدمحمدحسین ابوترابیفرد ـ غلامحسین اسماعیلی ـ محسن الویری ـ علیرضا امینی ـ مسعود اوسطی ـ عبدالرضا ایزدپناه ـ عبدالحمید باقری بنابی ـ عبدالمجید باقری بنابی ـ جواد باقری بنابی ـ مصطفی باقری بنابی ـ مهدی باقری سیانی ـ رضا برنجکار ـ علی بنایی ـ شکرالله بهرامی ـ حمید پارسانیا ـ محمدتقی پورمحمدی ـ مصطفی پورمحمدی ـ حسن پویا ـ محمد تقدیری ـ محمود تقیزاده داوری ـ محمد جعفری ـ رسول جعفریان ـ سیدنورالدین جعفریان ـ محمودرضا جمشیدی ـ کاظم جواهری ـ جویا جهانبخش ـ سیدرضا حسینی بهشهری ـ سیدحیدر حکیم ـ محسن جلالی ـ مجید جلالی ـ محمدعلی چلونگر ـ محمد حاجابوالقاسمی ـ محمدحسین حسینیزاده بحرینی ـ سیدمحمدرضا حسینی جلالی ـ سیدمهدی خاموشی ـ عبدالحسین خسروپناه ـ عبدالامیر خطاط نائینی ـ قربانعلی دری نجفآبادی ـ فضلالله ذاکری ـ علی راد ـ علی رازینی ـ سیدحسن ربانی ـ هادی ربانی ـ محمود رجبی ـ محمدعلی رحمانی ـ محمدعلی رضایی ـ محمد رحمانی نیشابوری ـ حسین رحیمیان ـ ناصر رفیعی ـ محمدرضا زایری ـ علیاکبر زمانینژاد ـ محمدتقی سبحانی ـ محمد سبحانینیا ـ محمدرضا ستودهنیا ـ سیداحمد سجادی جزی ـ نصرالله شاملی ـ سیدعلی شاهچراغی ـ حمیدرضا شریعتمداری ـ مهدی باقر شریفالقریشی ـ سیدکاظم شمس ـ علی شیروانی ـ هادی صادقی ـ محسن صادقی ـ محمدحسن صافی گلپایگانی ـ سیدعباس صالحی ـ سید یوسف طباطبایینژاد ـ سید کاظم طباطبایینژاد ـ نجمالدین طبسی ـ عباس ظهیری ـ احمد عابدی ـ مسعود عالی ـ عبدالمحمود عبداللهی ـ محمد عبداللهیان ـ محمدصادق عربنیا ـ سیدمحمود علوی ـ سیدعلی عماد ـ مهدی غروی قوچانی ـ عباس کعبی ـ علی کورانی ـ محسن فقیهی ـ محمد هادی فلاحزاده ـ محمدحسین فلاحزاده ـ کاظم قاضیزاده ـ سیدعلی قاضیعسکر ـ نجف لکزایی ـ جواد محدثی ـ علی مختاری ـ رضا مختاری ـ محمد مرادی ـ محمدجواد محمدی ـ سیدمحمدجعغر مرتضی العاملی ـ محمد مصدق ـ حیدر مصلحی ـ حسن مظاهری ـ مسعود مکارم ـ محمدمهدی معراجی ـ حسین ملکا ـ سیدابوالحسن مهدوی ـ محمدعلی مهدویراد ـ مهدی مهریزی ـ محمد موحدیآزاد ـ مصطفی موسوی اصفهانی ـ حامد ناجی ـ هادی نجفی ـ احمد نجمی ـ محمدعلی نظامزاده ـ علی نظریمنفرد ـ علی نکونام گلپایگانی ـ عبدالفتاح نواب ـ هاشم نیازی ـ سیدمحمد واعظ موسوی ـ علی ورسهای ـ اصغر هادوی.
۶ فروردین ۱۴۰۱
@MohsenAlviri
🔸 ارائه بحثی در زمینه فهم تمدنی قرآن
در اواخر اسفند ۱۴۰۰ گزارشی در باره پایان یافتن یک دوره خوانش تمدنی قرآن به عنوان مرحله نخست "طرح فهم تمدنی قرآن" در پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پس از یکصد و بیست جلسه طی پنج سال منتشر شد:
فاز نخست پروژه «قرآن و تمدن» به پایان رسید - خبرگزاری حوزه (hawzahnews.com)
اکنون دوستان این حلقه برآنند که یافتههای خود در باره محوریت روش فهم تمدنی قرآن را در سلسله جلساتی ارائه دهند تا پس از بررسی و نقد و تکمیل از سوی دیگر اعضا به صورت یک مجموعه مقاله منتشر شود. در این چارچوب بحث بنده با عنوان "درآمدی بر مؤلفههای فهم تمدنی قرآن" فردا پنجشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۱ از ساعت ۱۷:۰ تا ۱۹:۳۰ در یک نشست مجازی ارائه خواهد شد.
با توجه به تمهیدات پیشبینی شده، امکان حضور تعدادی محدود میهمان هم در این جلسه وجود دارد. دوستانی که مایل هستند در این جلسه مجازی شرکت کنند به صورت خصوصی اطلاع دهند تا لینک جلسه همراه با چند نکته برای هماهنگی بیشتر، برایشان ارسال شود.
۱۷ فروردین ۱۴۰۱
@MohsenAlviri
🔹 با توجه به لغو سخنرانی "بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در نیمه قرن دوم هجری؛ بازخوانی یک نامه" به دلیل اختلال اینترنتی، این سخنرانی امشب ۲۵ فروردین ۱۴۰۱ ارائه خواهد شد، ان شاء االله.
۲۵ فروردین ۱۴۰۱
@MohsenAlviri
🔸 ارائه سخنرانی با عنوان بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در نیمه قرن دوم هجری؛ بازخوانی یک نامه ـ بخش اول از دو قسمت
روز پنجشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۱، بحثی با عنوان "بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در نیمه قرن دوم هجری؛ بازخوانی یک نامه" در سلسله نشستهای مجازی مؤسسه مفتاح کرامت در ماه مبارک رمضان با محویت اخلاق اجتماعی ارائه شد که چکیده آن چنین است:
مقدمه
سه مقدمه پیش از ورود به اصل بحث لازم است:
مقدمه اول ـ این گفتار در پیوند محتوایی و در بخشهایی از آن برگرفته از مقالهای است که پیش از این با عنوان "امام صادق علیه السلام و سبک زندگی یک مسلمان" منتشر شده است. اخلاق اجتماعی به گونههای مختلف تعریف شده است و تعریف مورد نظر از اخلاق اجتماعی در این بحث چنین است: اخلاق اجتماعی مجموعه بایدها و نبایدهایی است که فرد در گستره روابط اجتماعی صرفنظر از الزامات قانونی (این که قانون در باره آنها چه موضعی دارد) بر پایه یک باور درونی و با هدف تعالی روحی خود یا تعالی جامعه در مواجهه با دیگران آنها را رعایت میکند.
مقدمه دوم ـ نامهای مهم از امام صادق علیه السلام به یاران خود در دست است که قديمترين نقل آن در بخش الروضه کتاب الکافی مرحوم کلينی (ج ۸، صص ۲-۱۴) آمده است. وثاقت نامه، به دلیل استفاضه و همچنین به دلیل اعتبار یکی از طریقهای نقل آن، محل تردید نیست. در مقدمه اين نامه چنين آمده است که وقتی امام صادق عليه السلام اين نامه را خطاب به ياران و پيروان خود نوشت، به آنها دستور داد مدام به اين نامه توجه داشته باشند و در آن تأمل کنند و بکوشند به آن پايبند باشند و به آن عمل کنند. شيعيان آن حضرت هم اين نامه در نمازخانههای داخل منازل خود گذاشته بودند و بعد از انجام فريضه نماز به تأمل در آن میپرداختند. گزارههای مربوط به اخلاق اجتماعی در این نامه، موضوع بحث ماست.
مقدمه سوم ـ شیعیان در آغاز استیلای عباسیان در معرض تهدیدهای هویتی تازهای قرار گرفتند. قرائنی نشان میدهد که این نامه امام صادق علیه السلام پس از زوال بنیامیه و در دوران سخت و پرتنگنای عباسی نوشته شده است. بر این پایه میتوان گفت کارکرد اصلی این نامه حفظ هویت شیعی در برابر تهدیدها و چالشهای هویتی آن روزگار بوده است و همین نکته حلقه وصل مفاد آن نامه با چالشهای روزگار ماست.
دستهبندی محتوای نامه
اگر مفاد این نامه در قالب سه محور رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با خود و رابطه انسان با دیگران دستهبندی شود، میتوان دست کم به ۲۲ گزاره دال بر توصیه امام صادق علیه السلام به چگونگی رابطه شیعیان با دیگران به این شرح دست یافت: حفظ آرامش و وقار و سکينه، حفظ حياء و دوری جستن از هر آن چه صالحان پيش از ما از آنها دوری جستهاند، خوشرفتاری با مخالفان و دوری جستن از شدت بخشيدن به مخالفت با آنها (دو بار ذکر شده است)، برخورد نيکو داشتن با بدرفتاريها برای جلوگيری از ناديده گرفته شدن و زير پا ماندن حق، بازداشتن زبان جز از خير و پرهيز از بدگويی و تهمت و دشمنیورزی، سکوت جز در آن چه برای آخرت سودمند باشد، شکيبايی ورزيدن در برابر مشکلاتی که دشمنان در برابر پایبندی به حق ايجاد میکنند، خوشرفتاری با مردم، پرهيز از دشنام دادن به دشنام دهندگان به خدا و اوليای خدا، مهرورزی به مستمندان و دوری جستن از خوار شمردن و تکبر ورزيدن به آنها، دوری جستن از فخرفروشی و خودبزرگبينی، دوری جستن از بَغی و تعدی به حقوق ديگران، دوری جستن از حسد، پرهیز از کمک به ستم کننده به مسلمانان مظلوم، کمک به همديگر، دوری جستن در حد توان از بدگویی عليه صالحان نزد پيشوای جامعه اسلامی و در تنگنا قرار دادن امام، دوری جستن از در تنگنا قرار دادن برادران مسلمان، دقت در مرزبندیهای اعتقادی و اجتماعی و دقت در اين که انسان در شمار اهل باطل قرار نگيرد، پرهيز از قرار دادن خدا و امام و دين در معرض دشمنیهای اهل باطل، قرار دادن حب و بغضها بر اساس معيارهای خداپسندانه، عادت دادن نفس به بلاء و مصيبت در دنيا و تدبر در مصائب پيامبران که قرآن آنها را ذکر کرده است، و پيروی کردن از هدايت و وقار و آرامش و حلم و خشوع و تقوا و راستگويی و وفای به عهد صالحان.
ادامه دارد.
۲۸ فروردین ۱۴۰۱
@MohsenAlviri
🔸 ارائه سخنرانی با عنوان بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در نیمه قرن دوم هجری؛ بازخوانی یک نامه ـ بخش دوم از دو قسمت
این گزارهها که هر یک از آنها نیازمند شرح و بسط است و تنها گزیدهای از آن به اختصار تمام در نشست توضیح داده شد، قابل دستهبندی در سه محور کلی خردورزی، اخلاقمداری و مسؤولیت اجتماعی است. به بیان دیگر اخلاق اجتماعی بر پایه تعریفی که از آن ارائه شد، از دیدگاه امام صادق علیه السلام دارای این سه ویژگی است.
جمعبندی
پرسش از هویت شیعی در عرصه اجتماع یک پرسش کهن است و چنین برمیآید که کتابهایی مانند صفات الشیعه اثر شیخ صدوق (۳۸۱ ق.) که بخشی از روایات آن به آداب معاشرت اختصاص دارد در پاسخ به همین نیاز نوشته شده باشد. ما اکنون نیز در برابر این پرسش هویتی قرار داریم که ما کیستیم؟ نشانههای هویتی ما در عرصه اجتماع و در تعامل با دیگران چه باید باشد؟ با وجود همه تأملات و احتیاطها در مسأله تطبیق و تعمیمهای تاریخی، به نظر میرسد امروزه نیز که فاصله گرفتن جامعه ما از اخلاق اجتماعی مورد اشاره در آموزههای دینی نادیدهگرفتنی نیست، میتوان با الگو قرار دادن این نامه مهم امام صادق علیه السلام اخلاق اجتماعی خود بر پایه رهنمودهای آن حضرت بازتعریف و بازآرایی کرد و با عمل به آنها هویت متمایز پیروان واقعی مکتب اهل بیت علیهم السلام را در عرصه اجتماعی به دیگران شناساند.
امام صادق علیه السلام در بخشی از این نامه، وجه هویتبخشی آن را اینگونه برجسته ساختهاند:
هَذَا أَدَبُنَا أَدَبُ اللَّهِ فَخُذُوا بِهِ وَ تَفَهَّمُوهُ وَ اعْقِلُوهُ وَ لَا تَنْبِذُوهُ وَرَاءَ ظُهُورِكُمْ مَا وَافَقَ هُدَاكُمْ أَخَذْتُمْ بِهِ وَ مَا وَافَقَ هَوَاكُمْ طَرَحْتُمُوهُ وَ لَمْ تَأْخُذُوا بِهِ
یعنی:
اين آداب (پيشنهادی) ماست که همان آداب خدايی است، آن را دريابيد و آن را فهم کنيد و در آن بيانديشيد و آن را پشت سر خود نيناندازيد، اگر چنين کنيد و به اين آداب عمل کنيد، به آن چه سازگار با هدايتيافتگی شماست دست يافتهايد و به آن چه سازگار با هواپرستی شماست پشت کردهايد و آن را وانهادهايد.
این توصیهها چندی است در جامعه ما نه در سطح حکمرانی و نه در سطح عمومی شنیده نمیشود، ولی وظیفه زنده نگاه داشتن آنها و جلوگیری از فراموش شدن کامل آنها همچنان بر دوشها سنگینی میکند.
۲۸ فروردین ۱۴۰۱
@MohsenAlviri
بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان.docx
24.4K
مربوط به یادداشت بالا
متن یکپارچه خلاصه سخنرانی بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در قالب وُرد
@MohsenAlviri
بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان.pdf
299.3K
مربوط به یادداشت بالا
متن یکپارچه خلاصه سخنرانی بایستههای اخلاق اجتماعی شیعیان در قالب پیدیاف
@MohsenAlviri