.
🌹🌹 بسم الله الرحمن الرحیم
✅ امام خامنهای :
بانكداری اسلامی
پول را در جامعه به شكل اسلامی مطرح كردن
و دادوستد كردن
مسألهی بسیار مهمی است.
اگر بتوانیم این حقیقت را به معنای جامع كلمه
در جامعه به وجود بیاوریم،
فتح عظیمی در دنیا خواهد بود.
فتح، فقط فتح قلعهها و سنگرها نیست.
اگر كارگزاران دستگاه بانكی بتوانند این را به
معنای جامع و كامل مسئله اجرا و پیاده كنند، بزرگترین سنگر اقتصادی امروز دنیاست.
خصوصیت بانكداری اسلامی و از لوازم آن،
دادوستد پول بر اساس غیر ربا،
تنظیم مبادلات پولی بر اساس قوانین اسلامی
و معاملات اسلامیِ صحیح است،
كه در آنها ظلم و استثمار و كنز و تبعیض و اختلاف طبقاتی و امثال اینها به وجود نمیآید.
۱۳۶۹/۰۶/۰۷
قرارگاه مردمی جنگ نرم جبهه ملی همت
اللهم عجل لولیک الفرج


مروری بر تجربه «بانکداری اسلامی» در ایران و جهان
کد خبر: 355329دوشنبه 28 تیر 1400 - 9:27

اکنون نزدیک به یک قرن از حضور بانک در سیستم اقتصادی ایران میگذرد. اما نظام بانکی از آغاز تا امروز فراز و فرودهای فراوانی داشته است. در این مجموعه سعی میکنیم با مرور تاریخچه بانکداری ایران، سیر تکوین نظام بانکی در ایران را مورد بررسی قرار دهیم.
در بخشهای قبلی گفته شد که آغاز فعالیت بانکی در ایران توسط خارجیها از جمله انگلستان و روسیه در ایران شکل گرفت و پس از آن، اولین بانکهای ایرانی از جمله بانک ملی ایران که امکان چاپ اسکناس را فراهم کرد و بانک سپه (قشون) که وظیفه سامان دادن به حقوق نیروهای نظامی و انتظامی کشور را به عهده گرفتند تا تاسیس بانکهای خصوصی در ایران توضیح داده شد؛ در این بخش، به تغییراتی که انقلاب اسلامی ایران به همراه آورد و بر نظام بانکی کشور تاثیرگذار بود اشاره میشود.
نکته جالب توجه این است که بعد از انقلاب اسلامی شعار بانکداری اسلامی و عملیات بانکی بدون ربا در دستور کار نظام بانکی کشور قرار گرفت و حالا بیش از بیست سال از تصویب و اجرای قانون بانک داری بدون ربا در ایران می گذرد. دهم شهریور در تقویم فارسی را روز بانکداری اسلامی و علمیات بانکی بدون ربا نامگذاری کردهاند.
نظام بانکی بعد از انقلاب اسلامی ایران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ تجدید نظر در نظام بانکی کشور ضروری شد. در خرداد ۱۳۵۸، شورای انقلاب لایحهای را به تصویب رسانید که بر اساس آن نظام بانکی کشور ملی شد. بر اساس این لایحه ۲۸ بانک، ۱۶ شرکت پس انداز و وام مسکن و ۲ شرکت سرمایهگذاری ملی اعلام شدند.
در مورد هشت بانک دیگر که دولتی بودند، یعنی بانکهای ملی، سپه، بیمه ایران، رفاه کارگران، اعتبارات صنعتی، تعاون کشاورزی، توسعه کشاورزی و بانک رهنی ایران، لزومی به تغییر مالکیت نبود.
از سوی دیگر، از ۲۸ بانک مورد اشاره در بالا ۱۵بانک متعلق به بخش خصوصی ایرانی و ۱۳ بانک در تملک مالکین خصوصی ایرانی و خارجی بودند.
بانکداری اسلامی در ایران
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی و برقراری جمهوری اسلامی، لزوم استقرار نظام اقتصاد اسلامی به عنوان یکی از ضرورتهای اساسی کشور مطرح شد.
مهم ترین اقدام عملی در این جهت میتوانست ریشه کن کردن ربا از سیستم بانکی کشور باشد تا بدین وسیله، بنیان یک اقتصاد توحیدی مبتنی بر قسط و عدل گذاشته شود.
به همین منظور، پس از انقلاب در سال ۱۳۵۸ اقداماتی در جهت اسلامی کردن نظام بانکی به عمل آمد، که این اقدامات را میتوان در کوششهای اولیه برای حذف بهره و برقراری کارمزد در سیستم بانکی تاسیس بانک اسلامی و توسعه صندوقهای قرض الحسنه خلاصه کرد.
سیر تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا
بر اساس تبصره ۵۴ قانون بودجه سال ۱۳۶۰، دولت موظف شد در زمانی کوتاه، مطالعات لازم را انجام دهد و پس از شش ماه، لایحه عملیات بانکداری بدون ربا را در مجلس شورای اسلامی ارائه کند. با تصویب قانون بودجه، بررسیهای اولیه آغاز شد.
با حضور استادان دانش اقتصاد و صاحب نظران بانک مرکزی در وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای پول و اعتبار، جلسه هایی تشکیل و یکی از فقیهان شورای نگهبان نیز برای مطابقت با موازین شرع در این جلسه ها حاضر شد.
سرانجام این لایحه در سال ۱۳۶۱ به هئیت دولت تقدیم گردید و پس از تصویب هئیت وزیران، برای تصویب به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد. این لایحه پس از تغییرهای اندک، در شهریور۱۳۶۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان رسید و قانون عملیات بانک داری بدون ربا از ابتدای سال۱۳۶۳ به همه بانک ها ابلاغ شد.
بر طبق این قانون در خصوص رفع حرمت ربای قرضی در سپردهگذاری و اخذ سود اینطور آورده شده که سپردهگذاری در بانک، تحت عقد قرض نباشد، بلکه تحت عقودی دیگر مانند وکالت باشد.
به این صورت که سپرده گذار، پول خود را تحت عقد وکالت در اختیار بانک قرار میدهد و بانک نیز به عنوان وکیل پول را به چرخه اقتصاد وارد کرده و در اموری مانند مضاربه، اجاره به شرط تملیک، معاملات اقساطی، مزارعه، مساقات و … استفاده میکند و در نتیجه، از این تجارتها سودی حاصل میکند. در نهایت بانک به عنوان وکیل، حقالزحمه خود را از سود کسر کرده و مابقی را به مشتری تحویل میدهد.
اما در مورد اخذ وام و قرض از بانک و پرداخت سودِ مازاد بر اصل پول، در بانکداری بدون ربا، بانکها از عقود متفاوتی مانند جعاله، مضاربه و … استفاده کرده و شخص وامگیرنده را به مشارکت گرفته و پول را به مضاربه و … میدهند. در نتیجه، وامگیرنده مقداری از سود حاصل از مضاربه و … را اضافه بر اصل وام به بانک تحویل میدهد. ضمن این که این عقود تابع قوانین خاص همان عقود نیز است.
بانک ملت در فهرست برترین بانکهای اسلامی جهان در سال ٢٠٢٠
جالب است بدانید نشریه تخصصی و بین المللی بَنکر در گزارش ماه نوامبر ۲۰۲۰، فهرستی از برترین بانکهای جهان که فعالیتهای منطبق با شریعت اسلام دارند ارایه کرد که نام بانک ملت نیز در این فهرست با رتبه هایی تحسین برانگیز به چشم می خورد.
گزارش بنکر میافزود که بانک ملت ایران با تحقق رشد ۵۵.۳۸ درصدی در داراییهای منطبق با شریعت، علیرغم تحریمهای اقتصادی، عملکردی چشمگیر را رقم زده و به دومین بانک بزرگ جهان از لحاظ وام دهی منطبق با شریعت تبدیل شده است.
بر اساس اعلام بنکر، مجموع داراییهای منبطق بر شریعت در دو کشور ایران و عربستان سعودی به عنوان کشورهای پیشگام در بانکداری اسلامی ۴۰۰ میلیارد دلار است که از این عدد، ۸۲.۳ میلیارد دلار متعلق به بانک ملت است.
نقاط قوت بانکداری بدون ربا
اکنون بیش از دو دهه از تصویب و اجرای قانون بانک داری بدون ربا در ایران میگذرد. دهم شهریور در تقویم فارسی را روز بانکداری اسلامی و علمیات بانکی بدون ربا نامگذاری کردهاند.
برخی از اقتصاددانان که در تدوین این قانون دخالت داشتند، مدعیاند این قانون، بهترین قانونی است که با توجه به ضوابط اسلامی و ملاحظات فنی اقتصادی، در تأمین نیازهای مالی اشخاص حقیقی تدوین شده است.
اقتصاددانان مسلمان در برشمردن ویژگیهای این قانون، به تعدیل درآمدها و توزیع عادلانه ثروت بین سپردهگذاران و عوامل تولید، افزایش کارآیی، کاهش هزینههای تولید، افزایش سرمایهگذاری و افزایش تولید و بالا رفتن سطح اشتغال و کاهش سطح عمومی قیمت ها اشاره میکنند.
اولین تجربه بانکداری اسلامی در جهان
برخی منابع «بانک اجتماعی ناصر» که در سال ۱۹۷۱ در مصر افتتاح شد را اولین بانک اسلامی بزرگ عنوان میکنند که بر اساس نفی بهره فعالیت میکرد.
البته در سال ۱۹۷۰ و در کنفرانس وزرای خارجه کشورهای اسلامی دولت مصر و پاکستان به صورت مشترک از تاسیس بانک بینالمللی اسلامی حمایت کردند که پس از آن فعالیت در این زمینه گسترش پیدا کرد و در نهایت در سال ۱۹۷۵ و با مطالعه ۳ ساله دولت مصر در جهت تاسیس ساختار نهاد بانک اسلامی بانک توسعه اسلامی تاسیس شد.
کشورهای پیشرو در بانکداری اسلامی در جهان
هر چند تجربه ایران در حرکت به سمت بانکداری اسلامی تجربه منحصر به فردی است که از دیدگاههای مختلفی قابل تحلیل و بررسی است. اما پرسش دیگری که وجود دارد این است که دیگر کشورهای جهان چه کشورهای مسلمان و چه کشورهایی که جمعیت مسلمان دارند، در زمینه بانکداری اسلامی چقدر جلو رفتهاند؟
بانکداری اسلامی در مالزی
بدون شک، مالزی یکی از معدود کشورهایی است که باجدیت تمام در حال ترویج بانکداری اسلامی است. این کشور که یکی از پیشروترین کشورهای اسلامی در زمینه اجرای نظام بانکداری اسلامی به حساب میآید، سعی دارد تا خود را بهعنوان رهبر بلامنازع این شیوه از بانکداری در جهان مطرح کند.
استقبال مردم مالزی از حرکت انجام شده از سوی بانکهای این کشور نیز موجب شده تا بانکهای غیراسلامی نیز برای تغییر شیوه بانکداری خود ترغیب شوند.
فعالیت بانکهای اسلامی در پاکستان
اسلامی شدن بانکها در پاکستان فرآیندی بود که از سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۰ میلادی و به شکل تدریجی آغاز شد. این کشور با فراهمکردن بستر تنظیمی برای بانکهای اسلامی آغوش خود را روی فرآیند اسلامی شدن گشود. بهطورکلی این کشور برای رشد بانکداری اسلامی ۳ استراتژی تاسیس بانکهای کاملا اسلامی نوپا با مشارکت بخش خصوصی، ایجاد بانکهای تجاری بهعنوان مکمل بانکهای اسلامی و ایجاد یک باجه ویژه عملیات بانکداری اسلامی در تمامی شعبههای بانکهای تجاری خود پرداخته است.
ترکیه و بانکداری اسلامی
درحالحاضر چهار بانک اسلامی در نظام بانکداری ترکیه فعال هستند که ۵.۴ درصد صنعت بانکداری ترکیه را تشکیل میدهند. هدف اتحادیه بانکهای اسلامی ترکیه ۳ برابر کردن سرمایه بانکهای اسلامی تا سال ۲۰۲۳ میلادی است و معتقدند آموزش بخشی از فرآیند سیستم بانکداری اسلامی است.
بانکداری اسلامی در سودان
بانکداری اسلامی درسودان نیز از سال ۱۹۶۰م در بخشهایی از برخی شعبههای بانکهای خارجی این کشور آغاز شد و بانک فیصل بهعنوان نخستین بانک اسلامی این کشور از سال ۱۹۷۷م کار خود را آغاز کرد.
کشور سودان براساس قوانینی از بانکداری اسلامی عمل میکند که درآن سپردهگذاران و سرمایهگذاران ترغیب به شرکت در فعالیتها و قراردادهایی با ریسکپذیری نامشخص میشوند و داشتن ترکیبی از سرمایهگذاریها را به داشتن سودی ثابت ترجیح میدهند. به این ترتیب سود انباشت شده و مشخصی برای وامها، سپردهها و اوراق بهادار دراین کشور وجود ندارد.
بانکداری اسلامی در انگلستان و آمریکا
انگلیس نخستین کشور غربی است که به تأسیس بانکداری خرد براساس قوانین اسلام اقدام نمود. بانک اسلامی انگلستان با تصویب FSA در سال ۲۰۰۴ تأسیس شده است.
از آن زمان به بعد، بانکداری اسلامی در کشور انگلستان به طور پیوسته توسعه یافت؛ به نحوی که در سال ۲۰۱۳ پنج بانک کاملاً اسلامی، بیش از ۲۰ شعبه اسلامی در بانکهای غیراسلامی، یک شرکت بیمه اسلامی (تکافل)، ۹ صندوق سرمایهگذاری و یک صندوق پوشش ریسک اسلامی در این کشور به فعالیت مشغول بودند.
از اینرو، به نظر میرسد انگلستان فعالترین و پیشرفته ترین بخش بانکداری اسلامی را در اتحادیه اروپا داشته و دروازه ورودی تأمین مالی اسلامی است.
همچنین، نخستین موسسات مرتبط با بانکداری و مالی اسلامی در ایالات متحده آمریکا، «صندوق مشترک سرمایهگذاری امانت» و «موسسه تأمین مالی امریکا (لاربا)» بودند که به ترتیب در سالهای ۱۹۸۶ و ۱۹۸۷ در واشنگتن و کالیفرنیا تاسیس شدند.
از آن زمان تاکنون فعالیت موسسات مالی اسلامی در آمریکا رشد داشته است، به نحوی که حداقل ۹۱ موسسه ارائهدهنده محصولات و خدمات بانکداری اسلامی (اعم از شعب بانکداری خرد، بانکهای سرمایه گذاری، شرکتهای رهنی و شرکتهای تامین مالی) مشغول فعالیت هستند.
دو موسسه «دِون بانک» و «یونیورسیتی بانک» نیز که در حوزه بانکداری خرد مشغول به فعالیت هستند به ترتیب در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ اقدام به تأسیس شعب اسلامی کردند و به طور عمده از عقود مبادلهای به منظور تأمین مالی گروههای هدف خود بهره میبرند.
جمع بندی
در مجموع به نظر میرسد که در نیم قرن اخیر به ویژه مسئله شیوه نوین بانکداری بدون ربا مورد توجه بسیاری از اقتصادهای دنیا قرار گرفته است. اما این رویکرد به بانکداری تازه است و در جهانی که بانکداری کلاسیک و مبتنی بر سود هنوز غالب است، هنوز جای کار علمی و عملیاتی بیشتری دارد.
با این حال، بسیاری از کشورها از جمله مالزی تجربه موفقی در این زمینه داشتهاند و بسیاری دیگر از کشورها از جمله ایران در مسیر حرکت به سمت بانکداری اسلامی خود را قرار دادهاند. حرکتی که نیازمند یک بینش عمیق اقتصادی و اصلاح دقیق ساختارها دارد.
میتوان اینگونه نتیجه گرفت که اگرچه بانکداری اسلامی و بدون ربا، ایده جدیدی است اما در بین کشورها اسلامی اصل آن پذیرفته است و تنها در روشها تفاوتهایی وجود دارد که به مرور زمان در فرایند آزمون و تجربه به یک مدل عملیاتی مطلوب خواهد رسید و پیشبینی میشود در آیندهای نزدیک، این ایده جهانی شده و نسخههای محلی آن در کشورهای مختلف پیادهسازی شود.
منبع: ایبِنا
مزایا و معایب چاپ پول :
شاید شما هم با خود فکر کرده باشید که چرا دولت برای کمک به مردم پول بیشتری چاپ نمیکند؟ بعضیها فکر میکنند چاپ بیشتر پول به معنای رفع نیازهای اقتصادی مردم خواهد بود. اما این باور کاملا غلط است. مزایا و معایب چاپ پول بر روی اقتصاد کشور بسیار پیچیده در نظر گرفته میشود و چاپ بیشازحد برای اقتصاد کشور پیامدهایی دارد.
تعادل بین عرضه وتقاضا
در هر کشوری بانک مرکزی آن کشور وظیفه چاپ اسکناس و تنظیم مقدار پول موجود بازار را بر عهده دارد. تعادل بین عرضهوتقاضا یکی از مهمترین عواملی است که به بهبود شرایط اقتصادی کمک میکند. وقتی تعادلی بین عرضهوتقاضا وجود نداشته باشد، مشکلاتی ازجمله تورم در اقتصاد ایجاد میشود.
هنگامی که پول چاپ میشود، درواقع تقاضا افزایش مییابد و در این حالت، عرضه کالا و خدمات نیز باید افزایش داشته باشد. اما اگر عرضه کالا و خدمات برای تامین این تقاضا افزایش نیابد، بازار به مشکل برمیخورد. بانک مرکزی باید بهصورت هوشمندانه مزایا و معایب چاپ پول را در نظر بگیرد و تعیین کند چقدر پول به چاپ برساند و تنظیم مقدار آن را انجام دهد.
این برای جلوگیری از تورم و تضمین تعادل بین عرضهوتقاضا ضروری است. عواقب عدم تعادل بین عرضه و تقاضا میتواند شامل افزایش قیمتها و تورم، کاهش ارزش پول، ناپایداری اقتصادی و نقصان اعتماد عمومی در سیستم مالی باشد.
آیا چاپ پول باعث رونق اقتصادی میشود؟
تنها با تبعیت از سیاستهای اقتصادی مناسب و کنترل تورم است که میتوان انتظار بهبودی وضعیت اقتصادی و معیشت مردم را داشت. بهعبارتدیگر، افزایش تولید در کشور به جلوگیری از افزایش قیمتها کمک میکند و وضعیت معیشت مردم را بهبود میبخشد. اما آنچه واقعا اهمیت دارد، تامین منابع اقتصادی برای تولید و تهیه مواداولیه و سایر مسائل موردنیاز برای حرکت چرخهی تولید خواهد بود.
در ادامه بررسی مزایا و معایب چاپ پول باید گفت در کشور ما، بخش عمدهای از این منابع و درآمد موردنیاز برای تولید از طریق صادرات نفت تامین میشود. درصورتیکه دولت نتواند موفق به صادرات نفت شود، برای تامین کمبود مالی، از بانک مرکزی تقاضای چاپ پول بیشتری میکند. این چاپ اسکناس باعث افزایش تقاضا میشود، درحالیکه عرضه و تولید تغییری نکرده است.
در این شرایط، نرخ تورم افزایش مییابد و با پیدرپی بروز گرانیها، وضعیت معیشت مردم دچار مشکل میشود.
چاپ پول بر اساس مقدار دلار موجود :
شرایط اقتصادی هر کشور بهواسطه میزان دلاری که در بانک مرکزی ذخیره دارد، قابلتعیین خواهد بود. این میزان دلار محدود است و کشورهایی که دارای صادرات قویتری هستند و نیاز کمتری به واردات دارند، بهعنوان کشورهای پیشرفته و در شرایط اقتصادی مناسب شناخته میشوند.
محدودیت مقدار دلار، دلیلی است که دولت قادر به چاپ اسکناس نمیشود. زیرا چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی منجر به افزایش قیمت کالاها میشود و کالاهای مورد نیاز مردم با قیمت بالاتر و نرخ تورم بالا تامین میشوند. در چنین شرایطی، قدرت خرید مردم کاهش مییابد.
مزایا و معایب چاپ پول :
چاپ پول یکی از نیازهای اصلی اقتصاد یک کشور محسوب خواهد شد. مزایا و معایب چاپ پول بیشمار هستند و این کار باید با برنامهریزی دقیق انجام شود.
ایجاد ارزش مالی :
یکی از مزایای اینکار ایجاد ارزش مالی است. چاپ پول در موارد خاصی به ایجاد ارزش مالی برای یک کشور کمک میکند و در ساختار اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود. بهعنوانمثال، اگر یک کشور کمترین سطح نقدینگی را داشته باشد و معاملات اقتصادی با مشکلات نقدینگی مواجه شود، چاپ اضافی پول میتواند امکان انجام معاملات را تسهیل کند و بخش خصوصی را تحت تاثیر قرار دهد.
ضمن آنکه از طریق تزریق پول به بازار، تقاضا افزایش مییابد که رونق اقتصادی و سرمایهگذاری را تحریک میکند.
تسهیل تجارت :
در هنگام تعیین میزان چاپ پول در کشور باید مزایا و معایب چاپ پول را بهطور دقیق در نظر گرفت. افزایش موجودی پول در جامعه میتواند امکانهای جدیدی را برای تجارت و رشد اقتصادی به وجود آورد. هنگامی که موجودی پول در اختیار افراد و شرکتها افزایش مییابد، آنها بهترین زمینه را برای سرمایهگذاری، توسعه و گسترش فعالیتهای تجاری خود خواهند داشت.
افزایش موجودی پول تحریککننده تقاضا خواهد بود و باعث افزایش تولید و اشتغال میشود. افراد احتمال دارد بهعنوان مصرفکننده بیشتر بخرند و شرکتها نیز این امکان را دارند تا برای توسعه زیرساختها، ماشینآلات و کارکنان جدید سرمایهگذاریهای لازم را انجام دهند. این حرکت اقتصادی ممکن است به ایجاد رقابت بیشتر، نوآوری و بهبود عملکرد کسبو کارها منجر شود.
تسهیل نرخ بهره :
وقتی در مورد مزایا و معایب چاپ پول صحبت میکنیم، باید از نرخ بهره نیز صحبت کنیم. با استفاده هوشمندانه و متعادل از قدرت چاپ پول، میتوان از تصاعد نرخ بهره جلوگیری نمود. در شرایطی که اقتصاد با رکود روبهرو میشود و نرخ بهره بسیار بالا است، بانک مرکزی با افزایش چاپ پول، نرخ بهره را کاهش میدهد و اقتصاد را بهبود میبخشد. این اقدام انگیزه سرمایهگذاران را نیز افزایش میدهد.
تورم :
تورم از اولین معایب چاپ بیشازحد پول است. افزایش موجودی پول بدون افزایش معادل ارزش واقعی آن، میتواند عوامل تورم را فراهم کند و ارزش پول را کاهش دهد. وقتیکه مقدار پول در دستمزد و هزینهها افزایش پیدا میکند، افراد بیشتر انگیزه مییابند که محصولات و خدمات را به قیمت بالاتری عرضه کنند.
این افزایش در عرضه به همراه تقاضای بیشتر، به افزایش قیمتها منجر میشود. درنتیجه، پول در دست افراد به اندازه کافی ارزش خود را حفظ نمیکند و افراد برای خرید کالاها و خدمات بیشتری نیاز به پول دارند. این روند منجر به کاهش ارزش پول و ایجاد ناتوانی در تامین نیازهای روزمره مردم خواهد شد. بنابراین، کنترل دقیق و متعادل موجودی پول و نظارت بر عوامل تورم، از اهمیت بالایی برخوردار است.
ناامنی مالی :
در لیست بلند مزایا و معایب چاپ پول، ناامنی مالی اهمیت زیادی دارد. استفاده نادرست یا سواستفاده از قدرت چاپ پول پیامدهای منفی و جدی در سیستم مالی خواهد داشت. هنگامی که قدرت چاپ پول بهطور نادرست بهکار گرفته میشود، ناامنی و افزایش ناپایداری مالی ایجاد میشود.
در این شرایط، ارزش پول کاهش مییابد و افراد و شرکتها با تورم بزرگ روبرو میشوند. از دستدادن اعتماد عمومی نیز یکی از عواقب ناخوشایند استفاده نادرست از قدرت چاپ پول است. وقوع این موضوع میتواند باعث شود که افراد اعتماد خود را به پول از دست بدهند و درنتیجه، سیستم مالی برخوردار از ثبات و استحکام خاصی نباشد.
ناپایداری اقتصادی :
چاپ بیرویه پول میتواند عواقب جدی ناپایداری اقتصادی را بههمراه داشته باشد. زمانی که بانکها یا دولتها بیاندازه پول را چاپ میکنند، تعداد پول در جریان افزایش مییابد و ارزش آن کاهش مییابد. این امر همراه با افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش خرید مردم خواهد بود.
ضعف ارزش پول باعث میشود که هزینههای واقعی برای خرید کالاها و خدمات بیشتر شود، این در حالی خواهد بود که درآمدهای افراد افزایش نیافته است. بنابراین، نرخ تورم بیشتر و رشد نامتوازن اقتصادی احتمال دارد عوارض جدی برای جامعه را بههمراه داشته باشد. در بحث مزایا و معایب چاپ پول، ناپایداری اقتصادی میتواند نشاندهنده اهمیت و حساسیت برنامهریزی دقیق برای میزان و زمان چاپ پول باشد.
جمعبندی :
درصورت استفاده صحیح، چاپ پول میتواند نقش مهمی در کنترل و پایداری اقتصادی ایفا کند. اما اگر چاپ بیرویه و بدون برنامهریزی اتفاق بیفتد، جبران پیامدها و عواقب آن بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین، تصمیمگیران اقتصادی و بانک مرکزی باید بر اساس مزایا و معایب چاپ پول، شرایط موجود و با هدف بهینهسازی تعادل اقتصادی، تصمیمهای مرتبط با چاپ پول را بگیرند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥در بریتانیا فقط در یک سال ۳۳۰۰ نفر بخاطر نشر محتوا خلاف قانون در فضای مجازی دستگیر شدند!
در ایران زن فلان فوتبالیست راحت اشاعه فحشا میکنه، فلان سلبریتی تبلیغ قمار میکنه، فلان بازیگر هم ضد امنیت ملی پست میزاره!
متاسفانه ما از آزادی بیش از حد رنج میبریم
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
الحمدلله هنوز زبانم از کار نیوفتاده!
📌کنایه و گلایه رهبر معظم انقلاب از کسانی که نظرات خود را به ایشان نسبت میدهند!
✍قابل توجه افرادی که میخواهند با توئیت و باندبازی رسانهای، و با عنوان «عضو دفتر حفظونشر آثار رهبری» خود را سخنگوی #امام_خامنهای جا بزنند!
رسانه باشید و #بازنشر دهید
"رحمان زارع"
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کیا این جوری دل از نایب امام زمانشون بردن ، خوشا به حالشون
🇮🇷
23.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴کفش بهتره یا چادر؟؟
چقدر زیبا
منطق حجاب را بیان کرد
مثالها چقدر به روز .👏
واقعا تماشای این کلیپ
خالی از لطف نیست.👏
#محدودیت_حجاب_عین_مصونیت
#حجاب_حافظ_شیطان_برون
⁉️طلبکاریم از انقلاب
🔴اوايل دهه شصت تنها شامپوی موجود، شامپوی خمره ای زرد رنگ داروگر بود.
تازه آن را هم باید از مسجد محل تهیه می كردیم و اگر شانس یارمان بود وازهمان شامپوها یكعدد صورتی رنگش كه رایحه سیب داشت گیرمان می آمد حسابی كیف می كردیم.
سس مایونز كالایی لوكس به حساب می آمد و پفک نمکی و ویفر شكلاتی یام یام تنها دلخوشی كودكی بود.
صف های طولانی در نیمه شب سرد زمستان برای 20 لیتر نفت!
بگو مگو ها سر كپسول گاز كه با كامیون در محله ها توزیع می شد، خالی كردن گازوئیل با ترس و لرز در نیمه های شب.
جیره بندی روغن، برنج و پودر لباسشویی و ...
نبود پتو در بازار ، تازه عروسان را برای تهیه جهیزیه به دردسر می انداخت و پوشیدن كفش آدیداس یك رویا بود.
همه اینها بود، بمب هم بود و موشك و شهید و ... اما كسی از قحطی صحبت نمی كرد،یادم هست با تمام فشارها وقتی وانت ارتشی برای جمع آوری كمك های مردمی وارد كوچه می شد بسته های مواد غذایی، لباس و پتو از تمام خانه ها سرازیر بود.
همسایه ها از حال هم با خبر بودند، لبخند بود، مهربانی بود، خب درد هم بود.
و اما امروز...
امروز فروشگاه های مملو از اجناس لوكس خارجی در هر محله و گوشه كناری به چشم می خورند وهرچه بخواهید و نخواهید در آنها هست.
از انواع شكلات و تنقلات گرفته تا صابون و شامپوی خارجی، لباس و لوازم آرایش تا موبایل و تبلت و ...
داروهای لاغری تاصندلیهای ماساژور ، نوشابه انرژی زا تا بستنی با روكش طلا !
و حال، این تن های فربه، تكیه زده بر صندلی های نرم اتومبیل های گرانقیمت از شنیدن كلمه قحطی به لرزه افتاده به سوی بازارها هجوم می بریم.
مبادا تی شرت بنتون گیرمان نیاید!
مبادا زیتون مدیترانه ای نایاب شود!
صورت های دستکاری شده
جراحی های بیهوده
دلهای اجاره ای و...
متاسفانه اشتهایمان برای مصرف، تجمل، فخر فروشی و له كردن دیگران سیری ناپذیر شده است .
ورشكسته شدن انتشارات،تعطیلی مراكز ادبی فرهنگی و هنری برایمان مهم نیست ولی از گران شدن ادكلن موردعلاقه مان سخت نگرانیم!
می شود كتابها نوشت...
خلاصه اینكه این روزها لبخند جایش را به پرخاش داده ومهربانی به خشم
فقط كافیست یک ذرّه احساس كنیم كه یكى مخالف نظر ماست آنوقت چنان نابودش می كنیم كه انگار هیچ خدایی رو بنده نیستیم
♦️قحطی امروز که ما ایرانیان در این روزگاران آن را به وضوح لمس می کنیم : قحطى اخلاق است!
قحطی همدلیست! قحطى رفاقت است! قحطی عشق است! قحطی انسانیت است
ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺯﻫﺎ ﺳﺮﺯﻣﯿﻨﻤﺎﻥ تشنه ی آگاهیست
🟣🟡🟢 فلاکت واقعی یا خودتحقیری؟!
ما در رسانه های یهودی دروغگوی غرب متهم به فلاکت دنیا هستیم در حالیکه:
۱- تقریبا به تعداد خانوارها حدود ۲۰ میلیون خودرو در کشور داریم و ۲۵ میلیون مسکن(۵ میلیون اضافه بر تعداد خانوار)!
۲- با دو روز تعطیلی راههای شمال کشور قفل میشود(بنزین ارزان در باک خودرو برای سفر و تفریح)!
۳- در مصرف لوازم آرایشی و بوتاکس در جهان اول هستیم!
۴- پنج میلیون نفر در یک ساعت برای چهار هزار خودرو ثبت نام میکنند؛ یعنی مردم ایران، با پول همین قرعهکشی میتوانند شرکت بنز آلمان رو خریداری کنند!
۵- در نوروز سال قبل ۵۱ میلیون تردد در جادههای کشور ثبت شده که ما تنها کشور در منطقه و حتی جهان هستیم که دارای این رکورد سفر هستیم! تقریبا به انداره کل اروپا؛ پنج میلیون نفر سفر از طریق دریا و نیم میلیون نفر سفر هوایی!
۶- در یک ماه دسامبر ۲۰۲۱ بیش از هزار و چهارصد باب ملک در ترکیه توسط ایرانیها خریداری شده است! و ایرانیها در ماه سپتامبر گذشته نزدیک ۲۰۰ هزار نفر سفر به ترکیه داشته اند! اما باز میگن بدبختیم!
۷- به گزارش انجمن بینالمللی جراحی زیبایی (isips)در سال ۲۰۱۳ بیش از ۲۴ میلیون عمل جراحی در دنیا انجام شده است که ایران با بیش از ۲۰۰ هزار جراحی زیبایی جز ده کشور اول جهان میباشد؛ یعنی ایران یک درصد جمعیت جهان رو داراست اما ۸ درصد عمل جراحی را داشته است!
۸- ایرانیها رتبه اول واردات غذای سگ در منطقه غرب آسيا را دارند! اما در عین حال بدبخت ترین مردم در سطح کره زمینند؟!
۹- در حال حاضر مردم ایران روزانه بیش از ۱۲۶میلیون لیتر بنزین مصرف میکنند یعنی مصرفی بیش از سه برابر مصرف پرجمعیت ترین کشور دنیا یعنی چین!
۱۰- میگن ما بدبختیم ولی مصرف برقمون ۶ برابر میانگین جهانی است!
۱۱- ما بدبختیم ولی مصرف گازمون با جمعیت ۸۰ میلیونی حدود ۷ برابر میانگین جهانی و معادل ۱۲ تا کشور ثروتمند اروپایی است!
۱۲- ما بدبختیم اما در مصرف آب شیرین درجه یک دنیا در رتبه اول هستیم!
✍️ اما طبق آمار جهانی فقر در ایران بعد انقلاب به زیر ۸ دهم درصد هم رسیده است و این یعنی ایران جز ده کشور با کمترین میزان فقر در جهان است؛ اما طبق گفته رسانه های دشمن ایران فقیر ترین مردم جهان با درصد بالای فلاکت است
✔️ جامعه نیازمند تبیین و آگاهیست
🇮🇷اندیشکدهٔ عقلای ایران
♨️تذکری مهم در راستای طرح تعطیلی شنبه ها در مجلس شورای اسلامی!
🔻نمایندگان مجلس مستحضر باشند که:
🚫تعطیلی شنبه یعنی تنظیم امّ القرای اسلام ناب محمدی(ص) به وقت تل آویو، در حالی که بزرگترین آرمان اسلام سیاسی، نابودی هیمنه و حاکمیت آل یهود در همه شئون سیاسی و اجتماعی و فرهنگی جامعه اسلامی میباشد.
🚫تعطیلی شنبه یعنی راکد شدن فعالیت های تولیدی و اقتصادی و عدم فهم اقتصاد درونزا(برونگرایی بدون پشتوانه درون زایی، سرابی بیش نیست)
🚫تعطیلی شنبه یعنی به رسمیت بخشیدن اقتصاد صهیونیسم جهانی و تاثیر پذیری ولایت اقتصادی کفارحربی و این یعنی طرد قاعده نفی سبیل از ساحت نظام اسلامی!
🚫تعطیلی شنبه یعنی پنجشنبه که نقطه کانونی بسیاری از فعالیت های اجتماعی و دینی در فرهنگ ایرانی_اسلامی هست به محاق برود و از طرفی جمعه که در روایات به عید مومنان و سیدالایام لقب یافته، کاملا بی ارزش و قرب شود چرا که جمعه با ختم شدن به شنبه، تحت الشعاع آن قرار میگیرد.
♦️در پایان خوب است که به روایتی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله در مورد یهود اشاره شود که فرمودند: «*خالفوهم ما استطعتم: با آل یهود تا میتوانید مخالفت کنید» و ائمه علیهم السلام نیز نسبت به أعداء خود میفرمودند: با اعداء ما مخالفت کنید.
📌یعنی در نوع سبک زندگی و مولفه های اداره جامعه و سلوک سیاسی، نباید همرنگ یا مشابه جامعه یهودیان عمل نماییم و باید در حد امکان، جامعه اسلامی را از مظاهر آل یهود ایزوله نموده، که مع الاسف تعطیلی شنبه یکی از بزرگترین مظاهر اجتماعی آل یهود میباشد.
*فرائد الأصول ج۴ ص۱۲۲
♻️نشر_حداکثری