٦٠ - وَ هُوَ الَّذِي يَتَوَفَّيْكُمْ بِالَّيْلِ ...
← خداوند پیگیر اعمال شبانه روزی انسان هاست.
یکی از آثار قدرت و تسلّط خداوند بر انسان این است که او روح شما را به هنگام شب که خواب میروید میگیرد و چون شب سپری شد دوباره روح شما را به جسمتان بر می گرداند و شما از خواب بیدار میشوید؛ بنابراین با این وضعیتی که شما دارید و خواب و مرگتان در دست قدرت اوست و زیر چتر قدرت او قرار دارید، پس هیچ عمل ظاهری و انگیزه و نیت باطنی از شما از علم و دید خدا مخفی نمی ماند.
حالا میدانید چرا وقتی صبح از خواب بیدار میشویم باید نماز بخوانیم؟
برای این که ما به شکرانه این که از مرگ احتمالی به حیات دوباره قدم نهاده ایم نخستین کارمان نماز و اظهار بندگی به پیشگاه الهی باشد.
← در اینجا میفرماید: «یتوفاکم» که به معنای تمام و کمال گرفتن است معلوم میشود که حقیقت انسان تنها روح اوست.
٦١ - وَ هُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ...
گفته اند: مراد از فرشتگان حافظ، آنهایی هستند که مأمورند انسان را از آفات و بلیّاتی که منجر به مرگ انسان میشود حفظ کنند و این محافظت تا وقتی ادامه دارد که پایان عمر تعیین شده او فرا رسد. در این جا مأموریت محافظت این فرشتگان تمام میشود و دست از محافظت انسان بر می دارند.
در پایان آیه می فرماید این فرشتگان در انجام مأموریت خود قصور و کوتاهی نمیکنند و در قبض روح جلو یا عقب نمی افتند؛ یعنی وقتی لحظه مرگ کسی فرا رسید فرشتگانِ ما او را قبض روح میکنند.
در آیه اول، توفّی را به خدا نسبت داده و در آیه بعد به فرشتگان و در آیه دیگر قرآن آن را به عزرائیل علیهالسلام نسبت میدهد.
عزرائیل علیهالسلام متولی مستقیم قبض ارواح است و اعوان و انصاری از فرشتگان دارد که آنها نیز تحت نظر او قبض روح میکنند و همه این مأموریتها و توان آن را، خدا به فرشتگان مزبور داده است.
٦٢ - ثُمَّ رُدُّوا إِلَى اللَّهِ مَوْلِيَهُمُ الْحَقِّ ...
← این انسان ها پس از طی دوران عمر تحت حفظ و مراقبت فرشتگان قبض روح شده؛ سپس به جانب خداوند باز گردانده میشود.
حالا سؤال این است که آیا فرشتگان حافظ، ثبت کننده اعمال ما نیز هستند یا مأموران ثبت اعمال فرشتگان دیگری میباشند؟
در آیه مورد بحث فرمود: خدا فرشتگانی را تا فرا رسیدن مرگ به عنوان حافظ شما برگماشت.
با توجه به ادامه آیه معلوم میشود همینها هستند که قبض روح را هم بر عهده دارند و این فرشتگانِ محافظ تا وقتی خدا پایان عمر انسان را اعلام نکرده، محافظ او از خطرات اند و چون پایان عمر اعلام شد آنها طبق دستور دست از محافظت بر میدارند و خود قبض روح میکنند.
٦٥ - قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَى أَنْ يَبْعَثَ ...
← در این آیه مجرمان به سه نوع مجازات تهدید شده اند
۱. عذابهایی از طرف بالا (آسمانی)
۲. عذابهایی از طرف پایین (زمینی)
۳. کیفر اختلاف قومی و بروز جنگ و به جان هم افتادن
▫️عَذَابًا مِنْ فَوْقِكُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ ...
← در تفسیر «کلبی» آورده است که: وقتی این آیه نازل شد رسول گرامی (صلیالله علیه وآله) برخاست و وضو گرفت و نمازی خواند؛ سپس از خداوند درخواست کرد که خدایا بر امت من عذاب آسمانی و عذاب زمینی و بلای تفرقه و جناح بندی پدید نیاور و آنها به جان هم نیفتند. اینجا بود که جبرئیل نازل شد و گفت: یا محمد! خدای تعالی سخن تو را شنید و امت تو را از دو خصلت نجات داد ولی از دو خصلت نجات نداد؛
خدا از آسمان و زمین بر آنها بلا نخواهد فرستاد.
رسول اکرم (صلیالله علیه وآله) فرمود: ای جبرئیل با وجود درگیری های فرقه ای امتی باقی نمی ماند آنگاه بلند شد و دعای دیگری آغاز نمود پس این آیه نازل شد: «الَمَ أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لَا يُفْتَنُونَ (عنکبوت (۲)؛ آیا مردم خیال کردند کافی است بگویند ایمان آوردیم و امتحان نشوند؟
پیامبر گفت: پس به ناچار امت با این #فتنه امتحان میشوند تا صادق و کاذب از هم شناخته شوند.
▫️أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا: معنای جمله چنین است: او شما را به صورت گروه ها و فرقه های مختلف در می آورد و این نشان می دهد که شکستن #وحدت کلمه چقدر خطرناک است که در ردیف بلاهای وحشتناک آسمانی و زمینی قرار داده شده است.
تمام اختلافاتی که بعد از پیامبر (صلیالله علیه وآله) در میان امت پدید آمد و امامت تعیین شده از جایگاه اصلی خود درآمد همه و همه به خاطر خودخواهی و حفظ منافع و قدرت طلبی یک عده افرادی بود که میخواستند جاه و مقام خود را حفظ کنند؛ برای همین است که اسلام این همه روی مهار نفس و پیشه تقوا تأکید می کند.
حدیث | حضرت علی (علیهالسلام) از پیامبر اسلام (صلیالله علیه وآله) نقل میکند که فرمود به زودی امت من بر هفتاد و سه فرقه تقسیم میشوند که فقط یکی از آنها اهل نجاتند و آنها کسانی هستند که به #ولایت تو چنگ می زنند.
٦٨ - وَ إِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ ...
← کفار قریش اینجا و آنجا می نشستند و آیات قرآن را به استهزا میگرفتند و سخنان نامناسبی در مورد قرآن میگفتند تا در ذهن مردم از اهمیت آن بکاهند، فرمود: وقتی کسانی را دیدی که در آیات ما از راه باطل وارد میشوند از آنها اعراض کن.
▫️ وَ إِمَّا يُنْسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ : مگر ممکن است شیطان بر پیامبر (صلیالله علیه وآله) مسلّط شود و او را گرفتار غفلت سازد؟
در این موارد گرچه ظاهر آیات، خطاب به پیامبر است ولی در حقیقت منظور از خطاب، پیروان هستند و در این آیه می فرماید اگر شما در مجلسی حضور داشتید که در آنجا به اسلام و قرآن و اهل عصمت اهانت میشود و شما قادر به نصیحت و دفاع نیستید، آن جا را ترک کنید.
╭════════════
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - - ‑ ‑