مطالعات خلیج فارس
♨️چرخش سعودی به سمت آفریقا در سایه رکود حضور ایران در این قاره 🔹تارنمای Geopolitical Futures در یاد
[بخش دوم]
🔺به گفته نویسنده، چند عامل عربستان را به این حضور در آفریقا واداشته است؛ در گذشته، مداخله سعودی در آفریقا، انگیزهها و منافع سیاسی، و اهداف اقتصادی کوتاهمدت بود؛ اما سعودیها امروز نگاهی گستردهتر دارند؛ و بر این باورند که تعامل با قاره آفریقا و خارج از آن، تسهیل کننده ظهور عربستان به عنوان یک بازیگر مسلط در خاورمیانه و در جهان چندقطبی خواهد بود.
🔺تجارت با آفریقا همچنین به توسعه منابع غیرنفتی سعودی کمک خواهد کرد؛ سعودیها میخواهند در بخش انرژی تجدیدپذیر پیشتاز باشند تا جایگاه مسلط خود در بازار انرژی را حفظ کنند.
🔺این رویکرد سعودی، دارای یک عنصر ایدئولوژی نیز است؛ عربستان خود را رهبر جهان اسلام میداند؛ و بیش از یک سوم مسلمانان جهان در آفریقا زندگی میکنند (برابر با ۴۰٪ جمعیت قاره).
🔺عربستان در این راستا، رقابتی مستقیم با ترکیه و امارات دارد؛ که در دو دهه گذشته، جای پای محکمی در آفریقا باز کردهاند. ترکیه شمار سفارتهای خود در آفریقا را از ۱۱ به ۴۴ رسانده و تمرکز سرمایهگذاری آن بر کشورهای اسلامی مشخصی مانند سومالی، نیجریه، مراکش، لیبی و الجزایر بوده است.
🔺ابوظبی نیز از سال ۲۰۱۰ با ائتلافات سیاسی، کمکها، سرمایهگذاری و همکاری دفاعی نفوذ خود در آفریقا را افزایش داده است. تنها در ماه گذشته، شرکت بنادر دبی توافقی به ارزش ۲۵۰ میلیون دلار با تانزانیا امضا کرد. تمرکز امارات نیز بر شاخ آفریقا بوده، در جیبوتی دارای پایگاه است؛ و روابط خوبی نیز با اتیوپی و اریتره دارد.
🔺از دیگر سو، ایران نیز از دیرباز منافعی در آفریقا داشته است؛ اما جایگاه آن راکد مانده، و در مقایسه با رقبای خاورمیانهای، تجارت ناچیزی (کمتر از ۲ میلیارد دلار در ۲۰۲۲) با این قاره داشته است.
🔺این درحالیست که ایران پیش از این، حامی مالی و نظامی برخی کشورهای شرق آفریقا مانند سودان، اریتره، کنیا، اوگاندا و کنگو بوده است.
🔺ریاض این افول ایران را یک فرصت میبیند؛ تا چندی پیش، عربستان در جوامع اسلامی آفریقا، بازیگر بسیار کوچکتری تلقی میشد؛ اما بن سلمان در چارچوب پروژه فراگیرتر ایجاد یک نقش رهبرانه برای ریاض در جهان اسلام، امیدوار است این وضعیت را دگرگون کند.
🔺از همینرو بود که اعلامیه ریاض، در پایان نشست عربی-افریقایی، خواستار توقف جنگ بین اسرائیل و مقاومت فلسطین و حمایت غیرنظامیان شد.
🔺ریاض در تعامل با آفریقا، درپی گسترش نفوذ فرهنگی و سیاسی و کسب منافع اقتصادی، و نیز تقویت امنیت خود با ایجاد شراکت با کشورهای ساحلی دریای سرخ است؛ و اکنون ابزارهای اقتصادی و اراده سیاسی برای این اهداف را دارد.
[پایان]
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کاهش ۴۰ درصدی کسری تراز تجاری کویت با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس
🔺کسری تراز تجاری کویت با ۵ کشور عربی حاشیه خلیج فارس در سهماهه دوم ۲۰۲۳ درپی افزایش صادرات و کاهش واردات، با ۴۰.۳۳٪ کاهش، به کمترین سطح از سه ماهه نخست سال گذشته رسید.
🔺بنابه گزارش تارنمای «الرأي»، کسری تراز تجاری کویت با کشورهای شورای همکاری در سهماهه دوم سال گذشته ۴۷۲.۳ و در سهماهه دوم امسال ۹۱۴.۳ میلیون دلار بوده است.
🔺آمار بانک مرکزی کویت همچنین نشان میدهد، ارزش صادرات کویت به این پنج کشور در سهماهه دوم ۲۰۲۳، با افزایش ۱۵.۷۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ۵۹۸.۹ میلیون دلار رسیده است.
🔺برپایه این آمار، امارات با ۳۳۸.۴ میلیون دلار در صدر، و بحرین با ۱۸.۲ میلیون دلار در انتهای فهرست واردکنندگان خلیجی از کویت قرار داشته است.
🔺از دیگر سو، واردات کویت از این کشورها نیز رقم ۱.۵۱ میلیارد دلار را ثبت کرده که نسبت به سال گذشته، ۲۶.۱۸٪ کاهش نشان میدهد.
🔺در جدول صادرکنندگان خلیجی به کویت نیز، امارات با ۸۹۱.۸ میلیون دلار و بحرین با ۵۲.۹ میلیون دلار، صدر و قعر جدول را به خود اختصاص دادهاند.
#کویت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️روزنامهنگار سعودی: اسرائیل اولین کشور تروریست جهان است
🔺درحالیکه سیاست رسمی و غیر رسمی سعودی همچنان روی خوشی به حماس نشان نمیدهد، خالد المالک نویسنده و روزنامهنگار، و رئیس تحریریه روزنامه "الجزیره" در یادداشتی با عنوان «مقایسه نادرست آمریکا»، مقایسه ایالات متحده بین مقاومت فلسطین و داعش را مردود دانسته و تأکید کرده است: اسرائیل اولین کشور تروریست جهان است و تنها در صورتی روی صلح، امنیت و ثبات را خواهد دید که سرزمینهای اشغالی به صاحبانش بازگردد و کشور فلسطین در آن برپا شود.
🔺المالک همچنین آمریکا را به عنوان شریک اسرائیل، مسئول تمام اتفاقات [در جنگ غزه] دانسته؛ و افزوده: تفاوت است بین ملتی که خواستار بیرون راندن اشغالگران و آزادی مسلحانه سرزمین خود است؛ و یک گروه تروریست مانند داعش که جنایاتش، با آنچه اسرائیل، اولین دولت تروریست جهان انجام میدهد، همخوانی دارد.
🔺این نویسنده سعودی در پایان خاطرنشان کرده: درسی که اسرائیل و دولت نژادپرست آن باید از ۷ اکتبر بیاموزد تا بزرگتر از آن تکرار نشود، این است که هرچه زودتر سرزمینهای اشغالی را به فلسطینیان بازگرداند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ مورخ یهودی: بنی اسرائیل به مکه و مدینه باز خواهد گشت
محقق یهودی دنیس آوی لیپکین، نویسنده کتاب «بازگشت به مکه»، در این کلیپ ویدئویی قدیمی که اخیرا بازنشر شده و جنجال گستردهای را برانگیخته، میگوید: بهار عربی به پادشاهی عربستان سعودی خواهد رسید و جنگ داخلی بزرگی در عربستان سعودی آغاز خواهد شد. بر اساس ادعای وی، در این جنگ شیعیان با اهل سنت درگیر میشوند و اهل سنت نیز با یکدیگر میجنگند.
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31041
🏷 #اسرائیل #رژیم_صهیونیستی #عربستان #یهودیان
@PGulfStudies
♨️بیانیه پایانی نشست شورای همکاری خلیج فارس با سه بند ضد ایرانی
🔺چهل و چهارمین نشست شورای همکاری خلیج فارس درحالی روز گذشته (سهشنبه ۱۴ آذر) به کار خود پایان داد که بیانیه آن، شامل سه بند ضدایرانی بود.
🔺بنابه گزارشها، این شورا در بیانیه پایانی خود مدعی شده میدان گازی «الدره» (آرش) کاملاً در آبهای سرزمینی کویت قرار دارد؛ و مالکیت منابع طبیعی آن نیز تنها متعلق به کویت و عربستان است.
🔺این بیانیه همچنین با ابراز نگرانی از تحولات پرونده هستهای ایران، از آمادگی کشورهای شورا برای همکاری و تعامل فعالانه با این مسئله خبر داده؛ و بر لزوم مشارکت این کشورها در تمامی مذاکرات تأکید کرده است.
🔺ادعای بیاساس امارات درباره جزایر ایرانی خلیج فارس از دیگر بندهای مداخلهجویانه این بیانیه بود.
🔺کشورهای شورای همکاری درعین حال از توافق ازسرگیری روابط ایران و عربستان استقبال و ابراز امیدواری کردند این توافق گام مثبتی در جهت حل اختلافات و پایان دادن به همه درگیریهای منطقهای باشد.
#عربستان #امارات #بحرین #کویت #قطر #عمان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️دیدار رئیسجمهوری روسیه با محمد بن زاید
🔺رئیسجمهوری روسیه که در رویدادی کمسابقه دیدار از دو کشور عربی را آغاز کرده، امروز چهارشنبه در ابوظبی مورد استقبال محمد بن زاید رئیس امارات قرار گرفت.
🔺محمد بن زاید در دیدار با ولادیمیر پوتین گفت امارات بزرگترین سرمایهگذار عربی در روسیه و بزرگترین شریک تجاری این کشور است؛ و حجم مبادلات تجاری دو کشور سال گذشته ۱۰۹٪ افزایش یافت.
🔺وی با اشاره به روابط تاریخی امارات و روسیه گفت این روابط سالهای گذشته در همه زمینهها پیوسته رو به رشد و توسعه بوده است.
🔺جنگ غزه و اوکراین، و کاهش تولید نفت در چارچوب اوپکپلاس از دیگر موضوعات این دیدار عنوان شده است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️امارات به کمک اسرائیل آمد؛ کریدور زمینی دبی-حیفا برای دور زدن حملات انصارالله
🔺یک رسانه عبری از توافق امارات و اسرائیل جهت راهاندازی کریدور زمینی میان دو بندر حیفا و دبی برای در امان ماندن از حملات انصارالله یمن خبر داد.
🔺بنابه نوشته الخلیحآنلاین، روزنامه معاریو به طرفهای امضاکننده این توافق اشاره نکرده، اما افزوده کریدور دبی-حیفا در سایه تهدید حوثیها مبنی بر قطع گذرگاههای دریایی منتهی به اسرائیل ایجاد میشود.
🔺درپی حملات حوثیها، شرکت کشتیرانی اسرائیل از تغییر مسیر دریایی از/به آسیا خبر داده بود؛ به گونهای که کشتیهای صهیونیست باید قاره آفریقا را دور بزنند؛ که به معنای افزایش ۳۰ تا ۵۰ روزه مسیر است؛ و قیمت کالاها و درنتیجه اقتصاد رژیم را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد.
🔺پیش از این رسانههای عبری گزارش داده بودند حمایت یمن از فلسطین، در میان کشورها، بیش از همه نگرانی را برانگیخته است.
🔺گفتنی است این کریدور برای اجرا مستلزم عبور از خاک عربستان و اردن نیز است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️رویترز: ریاض خواستار خویشتنداری آمریکا با انصارالله شد
🔺سعودیها از آمریکا خواستهاند در هرگونه پاسخ احتمالی به حملات یمن (انصارالله) علیه اسرائیل، خویشتنداری کند.
🔺خبرگزاری رویترز امروز چهارشنبه (۱۵ آذر) در گزارشی به نقل از منابع آگاه، افزود: پیام ریاض برای خویشتنداری واشنگتن، با هدف جلوگیری از تشدید بیشتر تنشها و درگیریها است.
🔺این منابع افزودند: سعودیها آمریکاییها را در این مورد زیر فشار گذاشتهاند؛ و درعین حال، تاکنون از نحوه مدیریت این وضعیت از سوی ایالات متحده خرسند بودهاند.
🔺رویترز این رویداد را در راستای سیاست گستردهتر سعودی با هدف ارتقاء ثبات منطقه پس از سالها رویارویی با ایران و متحدانش دانسته است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️دیدار پوتین و بنسلمان؛ تأکید بر همکاری برای برقراری ثبات در منطقه
🔺رئیسجمهوری روسیه در ادامه سفر کوتاه خود به منطقه، شامگاه چهارشنبه (۱۵ آذر) از ابوظبی راهی عربستان شد.
🔺بنابه گزارشها، دیدار ولادیمیر پوتین و محمد بنسلمان در کاخ «الیمامه» ریاض ۳ ساعت به طول انجامید.
🔺دو طرف درباره روابط و همکاری دو کشور در زمینههای مختلف مانند انرژی، تجارت و سرمایهگذاری و توسعه آن گفتوگو کردند.
🔺پوتین سطح روابط ریاض و مسکو در ۷ سال گذشته را بیسابقه دانسته و بر اهمیت مشارکت دو کشور در ارزیابیهای تحولات اخیر در عرصه بینالمللی تأکید کرد.
🔺بنسلمان نیز پوتین را «مهمان ویژه» عربستان توصیف و تاکید کرد که همکاری میان عربستان و روسیه به تضمین امنیت در منطقه غرب آسیا کمک میکند.
🔺ولیعهد سعودی همچنین با تأکید بر اهمیت هماهنگی سیاسی و امنیتی جهان با روسیه، گفت دو کشور برای تحقق ثبات در خاورمیانه تلاش میکنند.
🔺این نخستین دیدار پوتین از عربستان از اکتبر ۲۰۱۹ به شمار میرود.
🔺روابط دوجانبه، جنگ غزه و جنگ اوکراین از مهمترین موضوعات سفر پوتین به امارات و عربستان بوده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آمریکا: همچنان به دنبال عادیسازی سعودی-اسرائیل هستیم
🔺یک مقام آمریکایی گفت: واشنگتن همچنان به دنبال عادیسازی روابط میان عربستان و اسرائیل است.
🔺بنابه گزارش روز پنجشنبه (۱۶ آذر) خبرگزاری رویترز، «آموس هوکشتاین» مشاور ارشد بایدن و فرستاده حوزه انرژی ایالات متحده گفته در موضوع عادیسازی سعودی نباید امید را از دست داد و علیرغم تداوم جنگ غزه، این موضوع همچنان یک هدف برای واشنگتن است.
🔺وی افزود: ایالات متحده همچنان پایبند به یکپارچگی منطقهای است؛ اما این باید فراتر از سعودی-اسرائیل باشد.
🔺با آغاز جنگ غزه، ریاض اعلام کرده بود همه روندهای مربوط به عادیسازی با رژیم صهیونیستی را متوقف کرده است.
🔺هوکشتاین ماه گذشته تصریح کرده بود مطمئن است علیرغم خشم فزاینده افکار عمومی درپی جنگ غزه، کشورهای عربی از نفت بهعنوان سلاح اقتصادی استفاده نخواهند کرد.
🔺کشورهای خلیجی پیشتاز در اوپکپلاس ماه گذشته درخواستهای ایران برای تحریم نفتی بهدلیل جنگ اسرائیل علیه غزه را رد کردند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️دولت سعودی اذعان کرد: تعویق برخی پروژههای چشمانداز ۲۰۳۰ درپی کسری بودجه
🔺دولت سعودی از تعویق برخی پروژههای چشمانداز چندین تریلیون دلاری ۲۰۳۰، درپی کسری بودجه خبر داد.
🔺بنابه گزارش خبرگزاری بلومبرگ، محمد الجدعان، وزیر دارایی سعودی روز پنجشنبه (۱۶ آذر) گفت دولت تا سال ۲۰۲۶ با کسری بودجه مواجه است، و بنابراین تصمیم گرفته برای جلوگیری از فشار تورم و مشکلات عرضه، برخی پروژههای چشمانداز ۲۰۳۰ را به تعویق بیاندازد.
🔺الجدعان به پروژه مشخصی اشاره نکرد اما افزود ساخت کارخانهها و منابع کافی، نیاز به زمان بیشتری دارد؛ و تعویق برخی پروژهها، یا به تعبیر بهتر، تمدید آنها، به نفع اقتصاد خواهد بود.
🔺الجدعان روز چهارشنبه گفته بود پس از تعیین حجم اقتراض مصوب دولت، تصمیم گرفته در جدول زمانی برخی پروژهها بازنگری کند.
🔺وی افزود برخی پروژهها، سه سال (تا ۲۰۳۳)، برخی تا ۲۰۳۵ و برخی حتی تا بعد از آن تمدید خواهد شد.
🔺چشمانداز ۲۰۳۰ ولیعهد سعودی سال ۲۰۱۶ باهدف متنوعسازی اقتصاد وابسته به نفت و جذب سرمایه خارجی رونمایی شد، و دولت پیوسته از پیشرفت در زمینههای گردشگری، فناوری، اشتغال زنان و.. سخن گفته است.
🔺بااینحال، هزینههای دولت، برای اقتصادی که همچنان بخش عمده آن وابسته به نفت است، روندی فزاینده دارد.
🔺هیئت دولت سعودی روز چهارشنبه بودجه سال ۲۰۲۴ را تصویب کرد؛ که حکایت از کسری ۲۱.۰۷ میلیارد دلاری داشت.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️توافق ایران و عمان برای استفاده از ارزهای ملی
🔺رئیس کل بانک مرکزی ایران و وزیر تجارت، صنعت و توسعه سرمایهگذاری عمان در دیدار و گفتگویی فنی، ضمن اشاره به ضرورت توسعه مناسبات پولی و بانکی دوجانبه، بر استفاده از ارزهای ملی دو کشور بجای دلار در مبادلات تجاری و اقتصادی تأکید کردند.
🔺به نوشته اقتصاد۲۴، محمدرضا فرزین در این دیدار با اشاره به لزوم افزایش روابط پولی و بانکی ایران و عمان، همپای دیگر مناسبات دو کشور، گفت از هر اقدامی که منجر به توسعه این همکاریها شود، استقبال میکنیم.
🔺قیس الیوسف نیز با اشاره به ظرفیتهای مختلف اقتصادی عمان و ایران، بر افزایش مناسبات پولی و بانکی در جهت تسهیل مبادلات تجاری میان دو کشور تأکید کرد.
🔺وی همچنین با اشاره به رشد ۴۱ درصدی حجم مبادلات در ۸ ماهه نخست سال جاری، ضرورت استفاده از پول ملی دو کشور در همکاریهای اقتصادی و تجاری را مهم دانست.
#عمان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️گزارشگر اکسیوس فاش کرد: درخواست خصوصی سعودیها از اسرائیل برای نابودی حماس
🔺باراک راوید، روزنامهنگار اسرائیلی و گزارشگر تارنمای خبری Axios در صفحه ایکس خود فاش کرد:
🔹چندین مقام آمریکایی در هفتههای گذشته به من اطلاع دادند که سعودیها بطور خصوصی به ما میگویند که از اسرائیل میخواهند حماس را نابود کند.
🔹وی افزوده: کنفرانسهای مطبوعاتی که سعودیها در واشنگتن برگزار میکنند و نیز تحرکات بینالمللی آنها، صرفاً تبلیغاتی و برای مصرف داخلی است.
🔺راوید این پست را در واکنش به اظهارات وزیر خارجه سعودی منتشر کرده است، که طی مصاحبهای با رسانه آمریکایی PBS در واشنگتن، در پاسخ به پرسش بحثبرانگیز خبرنگار مبنی بر تفاوت درخواستهای ریاض در جلسات خصوصی و علنی پیرامون طرح «نابودی جنبش حماس»، تصریح کرد: چرا پیام دوگانه؟ هیچ پیام دوگانهای وجود ندارد. ما آنچه در جلسات خصوصی میگوییم همان است که علناً عنوان میکنیم. ما بسیار افتخار میکنیم که برخلاف غرب، آنچه علناً میگوییم با آنچه بطور خصوصی میگوییم، یکی است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️اکسپرس فاش کرد؛ لحظهشماری بنزاید برای نابودی حماس و برنامهریزی برای اداره غزهی پساجنگ
🔺روزنامه فرانسوی «اکسپرس»، در گزارشی نوشت: پس از حمله ۷ اکتبر، محمد بنزاید نخستین رهبر عربی بود که با نتانیاهو تماس گرفت. دولت امارات در نشست عربی-اسلامی اخیر، با اعمال تحریم مشترک علیه اسرائیل مخالفت کرد.
🔺یوئل ژوزانسکی، پژوهشگر اسرائیلی و کارشناس امور خلیج فارس میگوید: محمد بن زاید میخواهد علناً خود را حامی فلسطینیان معرفی کند، اما همزمان درپی نابودی حماس است. اماراتیها پشت پرده به ما میگویند باید این جنبش را مهار [و نابود] کرد.
🔺امارات بیصبرانه مشتاق پیروزی اسرائیل و نابودی نهایی حماس است؛ و در همین راستا، از هیچ کمکی به اسرائیل دریغ نمیکند؛ که کریدور دبی-حیفا از آن جمله است.
🔺بنزاید درحال برنامهریزی برای آینده غزه؛ و تحمیل یکی از سیاستمداران فلسطینی نزدیک به خود ( محمد دحلان) در آنجا است.
🔺وزیرخارجه امارات: اغلب کشورها خیلی راحت درباره داعش و القاعده صحبت میکنند اما واقعاً تأسفبار است که درباره حزبالله و حماس تردید دارند.
#امارات
⭕️ویدئو به زبان عربی
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ همراهی اماراتیها با یهودیان در جشن حنوکا + فیلم
در حالی که قتلعام مردم مظلوم غزه توسط رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد، در روزهای اخیر انتشار ویدئویی از حضور یهودیان و اماراتیها در جشن یهودی معروف به «حنوکا»، موجب انتقاد و اعتراض کاربران شبکههای اجتماعی شد.
حنوکا یا خَنوکَه (به عبری: חֲנֻכָּה) یا عید اخلاص یکی از جشنهای یهودیان است که در ماه دسامبر جشن گرفته میشود و خاطره پیروزیهای کهن را در یاد مردم یهود زنده میکند.
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31206
🏷 #امارات #رژیم_صهیونیستی #عادیسازی_روابط_با_رژیم_صهیونیستی #فلسطین
@PGulfStudies
🔰 در حالی که لایههای مختلف جامعه عمان مخالفت و دشمنی خود را با اسرائیل در دو ماه اخیر نشان دادند و حتی سلطان و وزیر امور خارجه عمان با شدیدترین لحن به اسرائیل تاختند، سفیر جدید آمریکا یکی از اهداف خود را عادیسازی روابط عمان با اسرائیل اعلام کرد.
اگر استقلال داشتند، این سفیر باید عنصر نامطلوب تشخیص داده میشد و به آمریکا برمیگشت.
@PGulfStudies
⭕️ بلومبرگ فاش کرد: تاسیس اولین کارخانه مشروبات الکلی در امارات
مقامات امارات برای تأسیس اولین کارخانه تولید مشروبات الکلی در پایتخت (ابوظبی) چراغ سبز نشان دادهاند.
این آژانس در گزارشی اعلام کرد که کارخانه آبجوسازی در جزیره المریه در امارت ابوظبی در ماه جاری افتتاح خواهد شد و اولین شرکتی است که به طور قانونی الکل در منطقه تولید میکند.
بر اساس گزارش بنیاد تحقیقات بینالمللی یورومانیتور، در سال 2022، 1421 کافه و کلوپ شبانه در امارات وجود داشته که در مقایسه با تعداد 1139 کافه و کلوپ در سال 2020، رشد قابل توجهی را نشان میدهد.
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31230
🏷 #ابوظبی #اقتصاد_امارات #امارات #قوانین_ضداسلامی #مشروبات_الکلی
@PGulfStudies
♨️رسوایی جدید سعودی؛ کاهش سهم عربستان در لیست پژوهشگران پر استناد جهان
🔺موسسه سیریس اکادمیک در گزارش اخیر خود درباره وضعیت علمی عربستان از کاهش تعداد پژوهشگران پر استنادی خبر داد که وابستگی اولیه یا ثانویه آنها یکی از موسسات علمی عربستان بوده است. بنابر این گزارش که در سوم آذرماه (24 نوامبر 2023) منتشر شد، در سال 2023 تعداد محققان پراستناد با وابستگی عربستان 76 نفر اعلام شده که نسبت به آمار 109 محقق در سال 2022 کاهش قابل توجهی داشته است.
🔺با توجه به اینکه هر پژوهشگر میتوانند به دو موسسه علمی وابستگی اولیه و ثانویه داشته باشد، از تعداد 109 پژوهشگر که در سال گذشته وابستگی اولیهشان به یکی از موسسات سعودی بوده است، تنها 44 مورد همچنان وابستگی اولیه خود را به این موسسات حفظ کردهاند. سیریس اکادمیک این افت تعداد پژوهشگر را بزرگترین کاهش در 10 سال اخیر دانسته است.
🔺سعودی پیش از این نیز سابقه چنین فریبکاری را داشته است. در می سال 2023، روزنامه اسپانیایی El Pais اعلام کرده بود که دانشگاههای سعودی برای ارتقا جایگاه و رتبه علمیشان در جهان، محققان برجسته اسپانیایی را با پرداخت مبالغ بالا و به صورت غیرواقعی و غیرقانونی، به عضویت هیئت علمی دانشگاههای سعودی درمیاورند.
🔺مجله علمی Nature نیز در همان زمان، در گزارشی اعلام کرد سعودی برای ارتقاء رتبه بینالمللی دانشگاههای خود، اقدام به جذب محققان و پژوهشگران سایر کشورها در ازای پرداخت پول و یا ارائه تعهدات و خدمات نموده است. این مجله از میترا پتروویچ، محقق اسپانیایی موسسه کاتالان، نام برده است که مدت کوتاهی پس از قرار گرفتن در فهرست رتبهبندی پژوهشگران جهانی، ایمیلی از سوی دانشگاه ملک سعود عربستان دریافت کرد که از وی دعوت به همکاری شده بود.
🔺این مجله به نقل از پتروویچ می نویسد، "من فکر میکردم که آنها میخواهند پیشنهاد همکاری واقعی بدهند، اما پس از ادامه ارتباط با آنها، ایمیلی دریافت کردم که صراحتاً از من میخواست در ازای پول، وابستگی خود را تغییر دهم."
🔺با توجه به انعکاس گسترده اخبار راجع به آمارسازیهای سعودی در موضوعات گوناگون بهویژه در رنکینگ دانشگاهها و موسسات علمی و پژوهشگران، میتوان یکی از دلایل کاهش پژوهشگران پراستناد جهانی با وابستگیِ عربستان را در عدم اقبال پژوهشگران خارجی به همکاری با موسسات سعودی به دلیل آشکار شدن چنین دستکاري های آماری جستوجو کرد. به بیان دیگر، میتوان گفت تضعیف اعتبار موسسات و دانشگاههای سعودی مانع از ادامه و افزایش همکاری پژوهشگران برتر جهانی با آنها شده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ سایهی سنگین حکام عرب بر واکنش علمای مسلمان در قبال بحران غزه
موضعگیریهای متفاوت از سوی علمای مصر و عربستان سعودی بیانگر این واقعیت است که آنها در تلاشند در کنار حمایت از رژیمهای استبدادی حاکم بر کشورشان، خشم عمومی نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی را نیز مدیریت کنند.
باید به خاطر داشته باشیم که الطیب یک کارمند دولتی است و اگرچه کاملاً از رژیم سیسی تبعیت نمیکند، اما از دولت مصر - که به طور رسمی کارفرمای اوست - به دلیل هماهنگی با رژیم صهیونیستی در محاصره فعال غزه هیچ گاه مستقیم انتقاد نکرده است.
بسیاری از رهبران مذهبی در رژیمهای استبدادی که مخالف انقلاب عربی سال 2013 بودهاند، اکنون در قضیه فلسطین دستور به اطاعت از حاکم میدهند.
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31298
🏷 #احمد_الطیب #طوفان_الاقصی #عربستان_سعودی #غزه #مصر
@PGulfStudies
♨️بیانیه مشترک ایران، عربستان و چین: ادامه یافتن وضعیت کنونی در غزه تهدیدی برای امنیت و صلح منطقه است
🔺اولین نشست کمیته مشترک سهجانبه بین ایران، سعودی و چین روز جمعه با ریاست «دنگ لی» معاون وزیر خارجه چین، «ولید بن عبدالکریم الخریجی» معاون وزیر خارجه عربستان و «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران برگزار شد. در بخشی از بیانیه پایانی این نشست آمده، ما درباره ادامه یافتن وضعیت کنونی در غزه به عنوان تهدیدی برای امنیت و صلح در منطقه، ابراز نگرانی میکنیم.
🔺توقف فوری عملیات نظامی در غزه، فراهم آوردن کمک پایدار برای غیرنظامیان و مخالفت با کوچاندن اجباری فلسطینیان مورد تأکید ماست. هرگونه ترتیبات درباره آینده فلسطین باید تجسم اراده مردم فلسطین باشد و باید از حق مردم فلسطین برای ایجاد کشور و تعیین سرنوشت خود حمایت کند.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️امیر کویت پس از تحمل یک دوره بیماری درگذشت
🔺دیوان امیری کویت اعلام کرد نواف الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت، امروز شنبه در سن ۸۶ سالگی درگذشت.
🔺نواف الاحمد که پیش از رسیدن به امارت کویت وزیر دفاع و کشور بود از سال ۲۰۰۶
و پس از مرگ شیخ صباح به ولیعهدی رسید اما دوره امیری وی بر کویت تنها ۳ سال؛ از ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ به طول انجامید.
🔺انتظار میرود مشعل الاحمد الصباح، برادر ناتنی امیر متوفی که تاکنون ولیعهد کویت نام داشت، جانشین نواف شده و زمام امور کویت را به دست بگیرد.
#کویت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تساهل در برابر اسلامگرایان و مقاومت در برابر عادی سازی؛ میراث امیر پیشین کویت
🔺هیئت وزیران کویت تنها چند ساعت پس از اعلام درگذشت نواف الاحمد امیر کویت، مشعل الاحمد ولیعهد و برادر ناتنی امیر متوفق را به عنوان امیر جدید معرفی کرد. هرچند انتخاب روان و بدون چالش امیر جدید، گویای همبستگی بالای حاکمیت در این کشور ثرتمند عربی است اما اینکه مهمترین چالشهای امیر جدید در سایه شرایط داخلی و منطقه ای چیست و کویت در دوره زمامداری امیر جدید به چه سمت و سویی میرود موضوعی قابل بررسی و تامل است.
🔺صحنه سیاسی و اجتماعی کویت این روزها از دو جهت اهمیت دارد. حکومت کویت علیرغم درخواست مکرر سعودی و امارات در مورد برخورد با اسلامگرایان و تنگ کردن عرصه فعالیت بر آنان، مقاومت کرده و از این رو اسلامگرایان کویتی از آزادی عمل نسبتا گستردهای در این کشور برخوردارند و تساهل حکومت با آنان در سایه سختگیری دیگر کشورهای عربی سبب شده کویت به یکی از قدرتمندترین پایگاههای اسلامگرایان اخوانی تبدیل شود.
🔺با وجود آنکه نواف الاحمد در بحبوحه هیجانات ناشی از پیوستن اعراب به پیمان ابراهیم قدرت را به دست گرفت، کویت تنها کشور شورای همکاری خلیج فارس است که تاکنون از آن صدای عادی سازی بلند نشده و علیرغم پیوستن امارات و بحرین به این پیمان و مذاکره سعودی برای عادی سازی و ایجاد کانالهایی در دوحه و مسقط برای ارتباط با صهیونیست ها، دولت و گروه های سیاسی کویت یکپارچه، عادی سازی با صهیونیست ها را رد کرده و تاکنون در برابر آن ایستاده اند که این موضوع تا حد زیادی به رویکرد دیوان امیری کویت و البته ترکیب اجتماعی و سیاسی این کشور بستگی داشته است.
🔺نقشه احزاب و گروه های سیاسی در کویت نیز از ویژگی خاصی در منطقه برخوردار است و علیرغم اینکه بر اساس قانون اساسی این کشور، تشکیل احزاب و گروه های سیاسی در کویت ممنوع می باشد اما عملا صحنه سیاسی، خالی از دسته بندی و تحزب سیاسی نیست. کویتیها این مشکل قانونی را اینگونه توجیه می کنند که ممنوعیت تشکیل احزاب به معنای ممنوعیت وجود آنها نیست!
🔺هرچند ریشه فعالیت تشکیلاتی در کویت به گروههای اسلامی گرا و ورودشان به کویت در دهه 60 میلادی برمی گردد اما دسته بندیها و جماعتهای سیاسی در کویت عمدتا در ابتدای دهه 90 میلادی و پس از حمله عراق به کویت متولد شدند.
🔺جریانهای اسلامی سنی و شیعی کویت را باید بزرگترین گروههای سیاسی این نامید. جریان سنی خود به دو بخش "التیار السلفی" وابسته به "جمعیت احیای تراث" و "الحرکه الدستوریه" شاخه سیاسی "حزب اصلاح" وابسته به اخوان المسلمین تقسیم می شود.
🔺ناگفته نماند که حدود یک دهه قبل انشقاقی در درون "تجمع سلفی" وابسته به جمعیت احیاء تراث به وجود آمد که در جریان آن برخی افراد مانند "حاکم المطیری" و "حامد العلی" جمعیت جدیدی به نام "الحرکه السلفیه" را تاسیس کردند.
🔺اما جریان سیاسی شیعی خود را در چارچوب ائتلاف اسلامی ملی تعریف کرده که تقریبا همه گروه های شیعی را در بر میگیرد.
🔺در مقابل این دو جریان اسلامی مهم، جریان سکولار قرار دارد که این جریان نیز به دو گروه "المنبر الدیمقراطی" که به "طلیعه" به مناسبت نام ارگان رسمی تجمع که "الطلیعه" نام دارد، نیز معروف است. اما گروه دوم "تجمع مردمی لیبرالی" است که در سال 1999 تشکیل شد.
🔺جریان سوم حزب قومی گرای ناصری است که در سال 1992 تاسیس شد اما در انتخاباتهای متوالی شکست های سختی خوردند و تقریبا به حاشیه صحنه سیاست کویت رانده شدند.
🔺در همان سال 1992 جریان چهارمی نیز ظهور کرد که نام "التجمع الدستوری " را بر خود نهاد که جریانی وابسته به تجار و صنعتگران کویت بود که این حزب نیز توفیق چندانی در عرصه سیاست به دست نیاورد و عمده اعضای آن جذب جریان های دیگر شدند.
🔺افزون بر این گروه ها و تشکلهای کوچک تر دیگر در کویت وجود دارند که هرچند تاثیر مستقیمی در صحنه سیاست کویت ندارند اما به دلیل کفائت و ملائت مالی در انتخاباتها تاثیرگذار به شمار می آیند.
🔺با وجود این تحرک گسترده دمکراتیک در کویت که در مقیاس شواری همکاری خلیج فارس بی نظیر به شمار می آید، امیر کویت همچنان در اعمال قدرت بلا منازع به شمار می آمده و حد دسترسی این احزاب و دسته های سیاسی به قدرت، ورود به مجلس و نظارت بر قوه مجریه و نه حاکمیت است.
🔺از این رو مسائلی همچون نوع رابطه با سعودی و امارات، نسبت دولت با احزاب و جریانهای اسلامگرا، موضع حکومت در برابر عادی سازی با اسرائیل، از جمله مسائل اساسی به شمار می آیند که امیر جدید باید تکلیف حکومت خود در قبال آنها را مشخص کند.
#کویت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
🏴فرا رسیدن شهادت امابیها، حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها را به شما مخاطبان فرهیخته تسلیت میگوئیم.
#فاطمیه
🏴تحریریه کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تعطیلی سهروزه کنسرتهای موسمالریاض درپی درگذشت امیر کویت
🔺صفحه رسمی جشنواره موسمالریاض در X روز شنبه (۱۷ نوامبر/۲۶ آذر) نوشت: بنابه دستور مقامات، تعلیق سهروزه کنسرتها را درپی درگذشت امیر کویت، به آگاهی میرسانیم.
🔺همچنین شرکت «روتانا» (اسپانسر کنسرتهای جشنواره) نیز در صفحه اینستاگرام خود از تعویق کنسرت ماجد المهندس (شاهزاده و غولها) که قرار بود ۲۲ دسامبر برگزار شود، خبر داده است.
🔺این اقدام واکنش گسترده کاربران را به دنبال داشته که پرسیدهاند چرا دولت سعودی چنین کاری را درباره غزه با نزدیک به ۲۰ هزار شهید نیز انجام نداد؟!
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies