♨️بحرین و جنگ غزه؛ دولت مقید به عادیسازی، ملت مخالف اسرائیل
🔻جنگ غزه کشورهایی که در سالهای اخیر روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کردند، در موقعیتی دشوار قرار داده است.
🔻یکی از این کشورها بحرین است؛ در بحبوحه حملات حوثیها در همبستگی با غزه، وضعیت منامه نیز پیچیدهتر شد؛ چرا که با رونمایی آمریکا از ائتلاف دریایی مقابله با حوثیها ، بحرین تنها کشور عربی بود که رسماً به آن پیوست.
🔻دولت بحرین اندکی پس از انتقاد «ابراهیم شریف» (معارض) به پیوستن کشورش به ائتلاف موسوم به «نگهبان رفاه»، وی را به مدت یک هفته بازداشت کرد.
🔻از زمان حمله ۷ اکتبر گذشته، مخالفت با عادیسازی در بحرین نیز بیش از پیش علنی و بیپرده شده، و منتقدان خواستار لغو توافق و اخراج سفیر رژیم صهیونیستی شدهاند.
🔻عبدالنبی العکری، کنشگر حقوقدان بحرینی میگوید عادیسازی بین دو کشور انجام میشود.. درحالی که تمام امت عربی، ازجمله بحرین، ۷۵ سال با این دشمن اسرائیلی مخالف و درگیرند.
🔻وی تأکید کرد آرمان فلسطین در دل و هویت ملت بحرین ریشه دارد و فراموش شدنی نیست؛ به ویژه که رژیم اشغالگر به جنایات خود ادامه میدهد؛ از همین رو مخالفت با عادیسازی در بحرین بیش از پیش مورد اجماع مردم قرار گرفته است.
🔻دولت بحرین اخیراً پس از نزدیک به 9 سال، مجوز برگزاری تظاهرات اعتراضی صادر کرده است.
🔻از ۲۲ کشور عربی، ۵ کشور مصر، اردن، امارات، بحرین و مراکش روالی رسمی و علنی با اسرائیل دارند.
#بحرین
🌐 Amwaj Media
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
ایالات متحده، اگرچه یک شریک ترجیحی است، اما یکی از متعدد پیشنهاد دهندگان، شرکت ملی هستهای چین است که در ماه اوت پیشنهادی برای ساخت تاسیسات هستهای در عربستان ارائه کرد که بنا به گزارشها، ریاض با بررسی آن موافقت کرده است. این موضوع را باید پیام ریاض به واشنگتن مبنی دستیابی به فناوری هسته ای از کشورهای دیگر در صورت لزوم دانست.
چین پیش از این نیز در ساخت موشک بالستیک به سعودی کمک کرده و به دلیل وابستگی تامین سوخت این کشور به عربستان، به سرمایه گذار اصلی در این کشور تبدیل شده است.
اما از زمانی که سعودی میانجیگری چین در بازگشت روابط با تهران را پذیرفته، واشنگتن روابط با شرکای خود در خلیج فارس را دوچندان کرده و مزایای حمایت امنیتی ایالات متحده را به آنها یادآوری نموده است. بنابراین ترکیبی از تواناییهای فنی ایالات متحده و چتر امنیتی آن ممکن است برای ریاض جذابتر باشد.
سوکولسکی اما می گوید، محمد بن سلمان می تواند فناوری هسته ای را از کشورهای دیگر مانند فرانسه، کره جنوبی، چین یا روسیه به دست آورد. البته در این صورت تشدید اختلاف با واشنگتن و به خطر افتادن حمایت کنگره برای فروش سلاح به ریاض بسیار محتمل است.
با همه این تفاصیل در حال حاضر، با وجود موانع متعدد، مانند نیاز به تایید کنگره و ملاحظات اسرائیل در مورد غنی سازی اورانیوم سعودی و همچنین کناره گیری ریاض از مذاکرات عادی سازی، مسیر دستیابی به توافق همچنان مبهم است.
با این حال، این مذاکرات گذشته نشان میدهد که ریاض با وجود توازن ظریف برای تنوع بخشیدن به روابط بین قدرتهای جهانی، همچنان واشنگتن را یک شریک حیاتی میبیند.
♨️تشدید تدابیر امنیتی در امیرنشین شارجه برای جلوگیری از هرگونه جشن سال نو
🔻فرماندهی کل پلیس امیرنشین شارجه اعلام کرد در همبستگی با "برادران در نوار غزه"، حضور امنیتی خود را جهت اطمینان از رعایت دستورالعملهای ممنوعیت جشنهای سالنو و آتشبازی تقویت کرده است.
🔻این فرماندهی امروز یکشنبه (۱۰ دی) در بیانیهای افزوده در چارچوب طرح جامع امنیت و ترافیک، 362 گشت نظامی و غیرنظامی و 933 پلیس را در شهرهای مختلف امیرنشین شارجه مستقر کرده است.
🔻پلیس شارجه روز سهشنبه گذشته در بیانیهای از ممنوعیت هرگونه مراسم جشن سال نو، در همبستگی با غزه خبر داده بود.
#امارات
🌐 الخليج أونلاين
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️دهقان: بهترین راهکار اختلاف با کویت درباره میدان آرش، مذاکره است
🔺معاون حقوقی ریاستجمهوری گفت: مذاکره، بهترین راه برای حل اختلاف در میدان گازی آرش است اما اگر کویت بخواهد از این میدان بهرهبرداری کند، ما هم بهرهبرداری خواهیم کرد.
🔺محمد دهقان گفت: میدان آرش مشترک، و بخشی از آن متعلق به ایران است.. دولت کویت ادعاهای ناروایی داشته و فکر میکند همه میدان متعلق به اوست که این ادعا بیپایه است. قبل از انقلاب، میدان گازی آرش را ما کشف کردهایم و بعد از انقلاب اسلامی، در این میدان چاه حفر کرده و حقوق مکتسبی داریم ولی چون مرز دریایی ما با کویت روشن نشده، ادعای کویت این است اول مرز دریایی مشخص کنیم و بعد معلوم کنیم کدام بخشهای میدان آرش به چه کشوری تعلق دارد.
🔺وی تصریح کرد: بهترین راه مذاکره است. وزارت خارجه این وظیفه را برعهده دارد که با مذاکره این مسئله را حل کند ولی اگر دولت کویت بخواهد از این میدان بهرهبرداری کند، ما هم بهرهبرداری را با توجه به چاههایی که حفر کرده یا حفر میکنیم، حتماً شروع میکنیم. ولی بهتر این است که بهرهبرداری مشترک و منافع مشترک داشته باشیم. اگر عربستان هم با ما مرز مشترک داشته باشد، با این کشور هم به برداشت مشترک اعتقاد داریم تا میدان تخریب نشود و بیشترین بهرهبرداری از آن شود. از کویت انتظار نداریم که ادعاهای فراتر از حد خودش داشته باشد.
#کویت
🌐 ایسنا
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا بنسلمان به حوثیها نزدیک میشود؟
🔹تارنمای عبری معاریو در گزارشی پیرامون عدم واکنش چشمگیر سعودی به اقدامات انصارالله یمن در دریای سرخ نوشت:
🔻«اگرچه حوثیها در دریای سرخ هرجومرج ایجاد میکنند، اما همسایه آنها، عربستان سعودی ترجیح میدهد در هنگام این تحولات در منطقه، از دور به تماشا بنشیند. پشت این اقدام چندین انگیزه وجود دارد که میتواند در خدمت ولیعهدسعودی، محمد بن سلمان باشد.»
🔻«با توجه به اینکه چشمانداز صلح در مرز جنوبی عربستان به یک هدف واقعبینانهتر از تلاش برای متوقف کردن حملات حوثیها علیه اسرائیل تبدیل شده است، به نظر میرسد بنسلمان مشتاقتر به انجام این کار است. درحالیکه ولیعهد قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ عربستان را به یک مرکز تجاری جهانی تبدیل کند، تلاش میکند تا درگیریهای موجود در خاورمیانه را حل کند، حتی به قیمت نزدیکتر شدن به رقیب منطقهای خود، جمهوری اسلامی ایران.»
🔻«شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی در مصاحبهای در این ماه گفت که تشدید تنش به نفع کسی نیست، ما متعهد به پایان دادن به جنگ در یمن و متعهد به آتشبس دائمی هستیم که درها را به روی یک روند سیاسی باز میکند».
🔻معاریو درباره راهبرد عربستان در برابر انصارالله یمن مینویسد: «استراتژی جدید عربستان در یمن از اقدام نظامی مستقیم دور شده و به سمت ایجاد روابط با جناحهای یمنی میرود و این بهدلیل اذعان به پیروزی حوثیها در یمن است».
🔻معاریو در پایان نوشت: «با اینحال، پیش از آغاز جنگ غزه، حوثیها در آستانه امضای توافقنامه صلح با عربستان سعودی با حمایت آمریکا بودند، مسئلهای که میتوانست قدرت آنها را تحکیم کرده و به جامعه بینالمللی اجازه دهد که پایان جنگ در یمن را اعلام کند.»
#عربستان
🌐 Maariv
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️تشدید تدابیر امنیتی در امیرنشین شارجه برای جلوگیری از هرگونه جشن سال نو 🔻فرماندهی کل پلیس امیرنشی
📸 دبی؛ شب گذشته ؛ جشنهای آغاز سال نو میلادی (2024)
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آشتی دو خواننده زن عرب در ریاض و کنایههای کاربران
🔺آشتی دو خواننده زن عرب در حاشیه جشنواره «شب زنان ستاره عرب» در ریاض، که بطور گسترده در رسانههای سعودی بازتاب یافت، واکنشهای بسیاری نیز در فضای مجازی داشته است.
🔺برخی کاربران نوشتند سعودی درپی صلح در فلسطین بود، اما توانست دو رقاص را آشتی دهد!
🔺همچنین برخی دیگر نیز به کنایه، این رویداد را از نتایج «دیپلماسی سعودی» دانسته و با میانجیگریهای متعدد قطرِ همسایه در صحنه بینالمللی مقایسه کردهاند.
🔺«اَصاله نصری» خواننده سوریهای و «اَنغام» خواننده مصری که از چهار سال پیش باهم قهر بودند، شب گذشته با پادرمیانی برخی چهرههای جهان عرب، در پایتخت عربستان آشتی کردند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ پیشنهاد سفیر عربستان برای میزبانی سوپرجام ایران
🔺سفیر عربستان در ایران، با حضور در کمپ شادروان حجازی، با مدیرعامل باشگاه استقلال دیدار کرد؛ دوطرف ضمن بازدید از بخشهای مختلف محل تمرین آبیها، پیرامون مسائل مختلف و زمینه همکاریهای آینده به گفتوگو پرداختند.
🔺عبدالله بن سعود العنزی گفت در ماه فوریه که تیم الهلال به ایران میآید ترتیبی اتخاذ خواهد شد تا پیوندها بین این دو باشگاه بزرگ آسیا، ایجاد شود.
🔺سفیر عربستان همچنین در این دیدار پیشنهاد داد در صورت قهرمانی استقلال در رقابتهای لیگ برتر یا جام حذفی کشورمان، عربستان میزبان دیدار سوپرجام فوتبال ایران، پایان فصل شود.
🔺عربستان در سالهای اخیر میزبان سوپرجامهای مهمی مانند اسپانیا و ایتالیا بوده است. سوپرجام ترکیه نیز چند روز پیش در ریاض بهدنبال اختلافات و تنشهای سیاسی، جنجالبرانگیز و در نهایت لغو شد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️پشتپرده پیشنهادی وسوسهانگیز سعودی برای سرمایهگذاری در ایران
🔻با تشدید جنگ در غزه، عربستان به شدت به ایران تکیه کرده و با ارائه پیشنهادهای اقتصادی جذاب، درپی جلوگیری از گسترش درگیریها به دیگر نقاط، ازجمله منطقه خلیج فارس برآمده است.
🔻ایران و عربستان، پس از عادیسازی روابط در مارس گذشته، اکنون بار دیگر خود را در دو سوی یک درگیری منطقهای دیگر (جنگ غزه) یافتند؛ که میتواند به دور جدیدی از خشونت بین تهران و ریاض بیانجامد.
🔻اینبار، دولت سعودی تلاش کرد تا با شیوهای دیپلماتیکتر و بدون تشدید اوضاع، به موضوع بپردازد. درپی آغاز جنگ غزه، برخی منابع رسانهای مدعی شدند ریاض به ایران پیشنهاد همکاری و سرمایهگذاری داده است، به شرطی که تهران از گسترش درگیری منطقهای گستردهتر جلوگیری کند.
🔻از نگاه ریاض، موضع همکاری در قبال ایران منطقی به نظر میرسد، زیرا حفظ دستاوردهای اقتصادی سرمایهگذاری دوجانبه، مستلزم صلح پایدار و ثبات منطقهای است.
🔻محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی برای پیشبرد چشمانداز ۲۰۳۰، به ثبات داخلی و صلح منطقهای نیاز دارد.
🔻تصمیم ریاض برای کمک اقتصادی به رقیب خود را نباید به عنوان صدقه تلقی شود، بلکه تلاشی حسابشده برای خنثیسازی اهداف ایران در خاورمیانه است؛ اما حتی با ازسرگیری گفتگو بین ریاض و تهران نیز، یک شراکت بزرگ بلندمدت بین آنها در متصور نیست.
🔻ایران به سعودی اعتماد نکرد و از درگیری غزه برای تقویت روابط با نیروهای همسو در منطقه بهره برد. سعودی نیز برای محافظت بیشتر در برابر نقشههای ایران، با شرکای بینالمللی خود، و بهویژه ایالات متحده همکاری کرد.
🔻ریاض از طریق [پیشنهاد] مشارکت با ایران، بهدنبال خنثیسازی تهدید حوثیها، کاهش قاچاق اسلحه در خلیج فارس، و ایجاد یک مشارکت عملی باهدف کاهش هزینههای دفاعی خود است.
🔻اما هنوز مشخص نیست که سعودی چگونه میخواهد بدون نقض تحریمهای بینالمللی، به سرمایهگذاری در اقتصاد ایران بپردازد، و ریاض تاکنون شرکای غربی خود را برای کاهش تحریمهای تهران تحت فشار قرار نداده است.
#عربستان
🌐 Gulf International Forum
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️سفیر جدید ایران در عمان تعیین شد
🔻«موسی فرهنگ» به عنوان سفیر جدید ایران در عمان تعیین شده، و بهزودی راهی مسقط میشود.
🔻فرهنگ در سابقه خود ریاست اداره دوم خاورمیانه و شمال آفریقا و همچنین سفارت جمهوری اسلامی ایران در تانزانیا را برعهده دارد.
🔻پیش از این «علی نجفی خوشرودی» سفیر ایران در عمان بود.
🔻«فرهنگ» امروز سهشنبه به همراه «محمدحسن شیخالاسلامی» که دو هفته پیش بهعنوان سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان همکاری اسلامی تعیین شده بود، و نیز سفیران جدید ایران در آفریقای جنوبی، بلژیک، تایلند و برونئی دارالسلام، در آستانه عزیمت به محل مأموریت، با رئیسجمهوری دیدار کردند.
🔻ریاست دانشکده وزارت امور خارجه و ریاست مرکز مطالعات سیاسی وزارت خارجه از جمله سوابق شیخ الاسلامی بوده است.
#عمان #عربستان
🌐 ایرنا / تسنیم
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️حضور سفیر عربستان در «شب گردشگری اروند»
🔻عبدالله بن سعود العنزی، سفیر عربستان در ایران، یکشنبهشب گذشته (۱۰ دی)، با دعوت مدیرعامل منطقه آزاد اروند، در رویداد «شب گردشگری اروند» در خوزستان حضور یافت.
🔻سفیر عربستان همچنین با حضور در چادرهای عربی خوزستان، با قهوه و انواع خوراکیهای خوزستانی پذیرایی شد.
🔻العنزی پس از این مراسم گفت: ایران دارای زیرساختهای گردشگری فراوانی است و باید با استفاده از این زیرساختها، همکاریهای لازم انجام شود.
🔻وی افزود آنچه در ایران شاهد بودیم باعث افتخار و سربلندی است و هرکس هم که به عربستان سفر کند، شاهد اموری خواهد بود که باعث شادی است. ایران اخیراً اتباع ۳۳ کشور را از روادید معاف کرد و پادشاهی سعودی هم اقدام به صدور روادید توریستی یکساله کرده است.
🔻«حضور ما امروز در اینجا برای اطلاع از زیربناهای توریستی در ایران است و امیدواریم که در ماه فوریه شاهد برگزاری نمایشگاهی از سوی عربستان در ایران باشیم.»
🔻گفتنی است این رویداد از سوی سازمان منطقه آزاد اروند برگزار شد و سفیر ترکیه نیز از دیگر مدعوین بود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️حضور سفیر عربستان در «شب گردشگری اروند»
🔻عبدالله بن سعود العنزی، سفیر عربستان در ایران، یکشنبهشب گذشته (۱۰ دی)، با دعوت مدیرعامل منطقه آزاد اروند، در رویداد «شب گردشگری اروند» در خوزستان حضور یافت.
🔻سفیر عربستان همچنین با حضور در چادرهای عربی خوزستان، با قهوه و انواع خوراکیهای خوزستانی پذیرایی شد.
🔻العنزی پس از این مراسم گفت: ایران دارای زیرساختهای گردشگری فراوانی است و باید با استفاده از این زیرساختها، همکاریهای لازم انجام شود.
🔻وی افزود آنچه در ایران شاهد بودیم باعث افتخار و سربلندی است و هرکس هم که به عربستان سفر کند، شاهد اموری خواهد بود که باعث شادی است. ایران اخیراً اتباع ۳۳ کشور را از روادید معاف کرد و پادشاهی سعودی هم اقدام به صدور روادید توریستی یکساله کرده است.
🔻«حضور ما امروز در اینجا برای اطلاع از زیربناهای توریستی در ایران است و امیدواریم که در ماه فوریه شاهد برگزاری نمایشگاهی از سوی عربستان در ایران باشیم.»
🔻گفتنی است این رویداد از سوی سازمان منطقه آزاد اروند برگزار شد و سفیر ترکیه نیز از دیگر مدعوین بود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آمریکا ۱۰ سال دیگر در قطر میماند!
🔻بنابه گزارشها، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در جریان سفر ماه گذشته به قطر، به طور «مخفیانه» با مقامات دوحه برای تمدید ۱۰ ساله حضور نظامی آمریکا در این کشور حاشیه خلیج فارس به توافق رسیده است.
🔻آستین در این سفر، از دوحه بهدلیل افزایش هزینه نظامی در پایگاه هوایی العدید قدردانی کرده است.
🔻پایگاه هوایی العدید که بزرگترین تاسیسات نظامی آمریکا در خاورمیانه شناخته میشود، گنجایش بیش از ۱۰ هزار نیرو را دارد.
🔻گفته میشود که قطر پیشتر میلیاردها دلار از بودجه دفاعی خود را برای بهروزرسانی امکانات و تجهیزات این پایگاه آمریکایی هزینه کرده است.
#قطر
🌐 Reuters
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ایران: لغو ازسرگیری پروازهای عربستان در دقیقه ۹۰
🔻شرکت هواپیمایی ایرانایر برنامه ازسرگیری پروازها به عربستان سعودی پس از ۸ سال وقفه را، به حالت تعلیق درآورده است.
🔻حسام قربانعلی، سخنگوی ایرانایر، اعلام کرد که پروازهای عمره از تهران، مشهد و اصفهان به جده که قرار بود چهارشنبه (امروز) انجام شود، به دلیل عدم صدور مجوز لازم از سوی مقامات سعودی، در آخرین لحظات لغو شده است.
🔻محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ ایران نیز، این مشکل را ناشی از "اختلاف فنی" بین مقامات هواپیمایی دو کشور دانسته و گفت مسئلهای جدی نیست.
🔻اداره کل هواپیمایی سعودی به درخواست اظهارنظر در اینباره پاسخ نداد.
#عربستان
🌐 Bloomberg
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ابراز همدردی عمان با ایران
🔻وزارت خارجه سلطنت عمان با صدور بیانیهای اعلام کرد:
«دولت عمان تسلیت خالصانه و همدردی صمیمانه خود را به کشور دوست جمهوری اسلامی ایران و خانوادههای قربانیان دو بمبگذاری در استان کرمان ابراز داشته و برای مجروحان این حادثه آرزوی شفای عاجل میکند».
🔻وزارت خارجه عمان همچنین بر موضع قاطع این کشور در محکومیت شدید خشونت و تروریسم در همه اشکال آن تاکید کرد.
#عمان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بحرين انفجارهای تروریستی کرمان را محکوم کرد
🔺وزارت خارجه بحرین در بیانیهای انفجارهای تروریستی کرمان را که منجر به جانباختن و آسیب دیدن دهها غیرنظامی شد، محکوم کرده و آن را صمیمانه به خانواده قربانیان و دولت ایران تسلیت گفت و برای مجروحان این حادثه درخواست شفای عاجل نمود.
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️امارات متحده عربی حملات کرمان را تروریستی خواند و به شدت محکوم کرد
🔺خبرگزاری رسمی امارات (وام) با انتشار بیانیه وزارت خارجه این کشور نوشت: امارات حمله تروریستی در شهر کرمان در جنوب ایران که منجر به کشته و زخمی شدن صدها نفر شد را به شدت محکوم میکند.
🔺این بیانیه می افزاید، وزارت امور خارجه این اقدامات جنایتکارانه را به شدت محکوم میکند و تمام اشکال خشونت و تروریسم را که با هدف بیثبات کردن امنیت و آرامش انجام شده و با ارزش ها و اصول بشردوستانه مغایر است را رد می کند.
🔺این وزارتخانه همچنین مراتب تسلیت و همدردی صمیمانه خود را به دولت جمهوری اسلامی ایران و ملت کشور همسایه و خانواده ها و بستگان قربانیان این جنایت شنیع ابراز کرده و برای همه مجروحان شفای عاجل آرزو می کند.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️سعودی انفجارهای تروریستی در ایران را محکوم کرد
🔺در بیانیه وزارت خارجه سعودی آمده، وزارت خارجه پادشاهی سعودی انفجارهای تروریستی که غیرنظامیان در جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داد، محکوم کرده و رد می کند.
🔺در ادامه بیانیه آمده، مراتب تسلیت و همدردی صمیمانه خود را با ایران در این حادثه دردناک ابراز کرده و برای مجروحین آرزوی شفای عاجل داریم.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تسلیت تلفنی امیر قطر به رئیس جمهور ایران
🔺شبکه الجزیره قطر به نقل از دیوان امیری این کشور از تماس شیخ تمیم با حجت الاسلام رئیسی و ابراز مراتب تسلیت و همدردی با بازماندگان حادثه خبر داد.
🔺همچنین وزارت خارجه قطر در بیانیه ای انفجارهای شدید در شهر کرمان را به شدت محکوم کرده و بر موضع دولت قطر در رد هرگونه خشونت، تروریسم و جنایت با هر انگیزه و دلیلی تاکید کرد.
🔺در پایان این بیانیه به بازماندگان این حادثه، ملت و دولت ایران تسلیت و برای زخمی ها شفای عاجل درخواست شده است.
#قطر
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بازی دو سرباخت سعودی و امارات با کارت اسرائیل
✍️درحالی که خاورمیانه یکی پرتنش ترین فصل های خود را می گذراند، صدها بانکدار و مدیر اجرایی در کنفرانس پر زرق و برق "داووس صحرا" در ریاض گرد هم آمدند. نمایندگان پول تلاش داشتند وانمود کنند این نشست به طور معمول و در شرایط عادی برگزار می شود. یکی از مهمترین دلایل این عادی انگاری وضعیت منطقه بازی دوگانه حکومت های عرب خلیج فارس است که تلاش دارند علیرغم شرایط بغرنج منطقه، رابطه مخفیانه خود با اسرائیل را حفظ کنند، استراتژیای که اکونومیست از آن به بازی دو سر باخت تعبیر کرده و معتقد است می تواند برای آنان پر هزینه باشد.
🔺اکونومیست می نویسد، جنگ اسرائیل و حماس تهدیدی برای اقتصادهای کشورهای حاشیه خلیج فارس که کلید بازارهای جهانی نفت و گاز را در اختیار دارند، به شمار می آید. کشورهای حاشیه خلیج فارس امیدوار بودند که سال جاری شاهد کاهش تنش در منطقه باشند. آنها آرامش را می خواستند تا بر برنامه های بلندپروازانه شان جهت تنوع بخشیدن به اقتصادشان متمرکز شوند. اما اکنون زخم قدیمیترین درگیری منطقه دوباره باز شده و سه کشور قطر، امارات و سعودی در برابر آن مواضع متفاوتی اتخاذ کرده اند.
🔺در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس، قطر آسیب پذیرتر به نظر می رسد و مسئله این کشور حفظ موجودیت است. این بازیگر هم متحد آمریکاست و هم حامی حماس. از 7 اکتبر، زمانی که حماس به اسرائیل حمله کرد، دوحه در شرایط سختی قرار گرفت. برخی از رهبران حماس در دوحه، پایتخت قطر زندگی می کنند. دوحه سالها است که به متحدانش گفته روابطش با حماس براساس اصل منفعت دو جانبه تعریف شده است.
🔺در حال حاضر قطر در تلاش است تا نشان دهد که هنوز هم می تواند برای آمریکا مفید باشد. 20 اکتبر، حماس دو شهروند دوتابعیتی آمریکایی-اسرائیلی را از میان بیش از 200 اسیر، در معامله ای که قطر واسطه اش بود، آزاد کرد. اما نشانه هایی از انکار و وحشت نیز در این کشور کوچک و ثروتمند دیده می شود.
🔺14 اکتبر، یک دیپلمات قطری مدعی شد که اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در دوحه نیست، بلکه در ترکیه است. ساعاتی بعد امیر عبداللهیان، در دوحه با هنیه دیداری تلویزیونی داشت. روابط قطر با حماس یکی از دلایلی تحریم دوحه از سوی سعودی و متحدینش در سال 2017 بود. از همین رو ناظران مدعی اند، وقتی گرد و غبار جنگ فرو نشست، این کشور ممکن است تحت فشار بیشتر آمریکا برای قطع ارتباط خود با حماس قرار بگیرد.
🔺امارات که در سال 2020 اولین کشور خلیج فارس بود که اسرائیل را به رسمیت شناخت، موضع متفاوتی اتخاذ کرده است.این بازیگر بر خلاف بسیاری از همسایگان خود، با انتشار بیانیه اول با اسرائیل همدردی کرد. اما پس از انفجار در بیمارستان غزه در 17 اکتبر، امارات برای محکومیت اسرائیل به سایر کشورهای عربی پیوست. چنین مواضعی نشان از یک تصوری هولناک است.
🔺اما سعودی سعی کرده مسیری میانه را ترسیم کند. این بازیگر در واکنش به حمله حماس فهرستی از بدعهدیهای گذشته اسرائیل را متذکر شد و بر برقراری آتشبس فوری تاکید کرد. 17 اکتبر، ترکی بن فیصل آل سعود، با یک اندیشکده آمریکایی صحبت کرد و در بازی دوگانه در دو زمین، همزمان هم حماس را مورد انتقاد قرار داد و هم اسرائیل را به چالش کشید.
🔺ناظران در مورد نیات سعودی معتقدند، اول، این کشور می خواهد حماس را کنار بگذارد. دوم، تلاش دارد از رویارویی احتمالی با ایران بپرهیزد. به همین دلیل شاهزاده ترکی تلویحا گفت که توافق سعودی و ایران هنوز زنده است. سعودیها نگران هستند که یک جنگ منطقهای منافع پادشاهی را به خطر بیاندازد. با این حال سعودی درهای عادی سازی با اسرائیل را نبسته است.
🔺آمریکا بخش زیادی از این سال را صرف فشار برای دستیابی به توافقی عادی سازی میان سعودی و اسرائیل کرد. اکنون محمد بن سلمان، خواستار ایجاد یک کشور فلسطینی شده است. گفتوگوها با اسرائیل ادامه خواهد یافت، هرچند آرامتر از گذشته، اما اسرائیل امروز باید بهای بیشتری بپردازد.
🔺در حال حاضر بسیاری از تحولات به ماهیت تهاجم زمینی احتمالی اسرائیل به غزه بستگی دارد؛ با افزایش تلفات غیرنظامیان، کشورهای خلیج فارس برای محکوم کردن اسرائیل و قطع روابط تحت فشار فزاینده در داخل و در سراسر جهان عرب قرار گرفته اند. هنوز هم یک چیز وجود دارد که رهبران خلیج فارس می توانند روی آن اتفاق نظر داشته باشند؛ آنها می خواهند جنگ پایان یابد.
🔺سرمایهدارانی که در ریاض گرد هم آمدند، میخواهند درباره ایدههای میلیارد دلاری برای سفر، تجارت و گردشگری صحبت کنند. در صورت وجود خطر پرواز موشک ها بر فراز خاک این سرزمین، هیچ یک از آنها احتمالا به نتیجه نمی رسند و این چیزی است که پادشاهی از آن فراری است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️چرخش مواضع ترکی الفیصل پیرامون حماس و عملیات طوفان الاقصی
🔺ترکی الفیصل، مسؤول پیشین سازمان امنیت سعودی که ماه اکتبر و پس از حمله اسرائیل به غزه، حماس را سازمانی دردساز ساز برای مردم فلسطین و یکی از پایههای ناآرامی فلسطین در کنار رژیم صهیونیستی خواند بوده، روز گذشته و در اظهاراتی متفاوت حمله حماس به قلعه مستحکم رژیم صهیونیستی را باعث زنده شدن مجدد آرمان فلسطین و از بین رفتن اعتقاد به شکست ناپذیری اسرائیل خواند.
🔺وی در بخشی از سخنان خود گفت، الحمدلله اکنون موضوع فلسطین به کانون توجه جهانیان و نه تنها پادشاهی سعودی تبدیل شده است! حمله حماس به قلعه مستحکمی که اسرائیل پیرامون غزه ایجاد کرده بود، پیامدهای بزرگی داشت که از جمله آن نابودی انگاره شکست ناپذیری اسرائیل در نزد بسیاری از مردم جهان بود.
🔺پیامد دوم طوفان الاقصی، اثبات زنده بودن آرمان فلسطین بود و اینکه برخلاف ادعای برخی به فراموشی سپرده نشده است. طوفان الاقصی جهانیان را بیدار و آنان را نسبت به ستمی مشابه با ستم اشغالگران استعمارگر اروپایی در قرن نوزدهم در مناطق مختلف آسیا، آفریقا و امریکای لاتین هوشیار کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️لیگ حرفه ای فوتبال سعودی یکسال پس از جذب ستارگان فوتبال جهان به کجا رسید؟
🔺فرانس اینفو یک سال پس از اینکه سعودی با هزینه کردن میلیون ها دلار ستارههای فوتبال جهان را در عربستان گرد هم آورد در گزارشی به ارزیابی لیگ حرفهای عربستان پرداخت.
🔺در بخشی از این گزارش آمده، باشگاه الاتحاد به عنوان یکی از تیمهایی که به جذب این ستارگان پرداخته توسط یک تیم مصری از دور دوم جام باشگاه های جهان حذف شد. افزون بر این مصدومیت نیمار و سطح ضعیف بازی کریم بنرما انتقادات فراوانی را به عملکرد این تیم وارد کرده است.
🔺در مورد استقبال از تماشای لیگ سعودی نیز آمده، درصد هواداران حاضر در استادیومها متفاوت است، اما برخی از مسابقات کمتر از 700 تماشاگر را به استادیوم کشانده و این اعداد کاملاً ناامید کننده است. همچنانکه مسابقات لیگ سعودی در آمریکا و آفریقا تماشاگری ندارد.
🔺این گزارش در پایان می افزاید، با وجود این هزینه هنگفت، لیگ باشگاههای سعودی نتوانسته جایگزین لیگ برتر انگلیس، لیگ اسپانیا، لیگ ایتالیا، لیگ آلمان و نه حتی لیگ فرانسه شود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️خطر جنگ غزه بر توافق جدید الاحداث تهران-ریاض
🔺رابطه دیپلماتیک ایران و سعودی در ماه های اخیر روند رو به رشدی را تجریه کرده و در مسیر تقویت به پیش می رود. رئیس جمهور ایران پس از سالها به عربستان سفر کرده و با ولیعهد سعودی دیدار کرد. پس از آن نیز خالد بن سلمان، وزیر دفاع سعودی اولین گفتگوی مستقیم خود را با رئیس ستاد کل نیروی مسلح ایران انجام داد.
🔺درحالیکه به نظر میرسد فضای همکاری میان دو طرف مساعد است این آشتی دیپلماتیک با شروع جنگ غزه در خطر قرار گرفته است. چرا که ایران و سعودی خود را در طرف های مختلف معرکه غزه می بینند. درگیری های غزه احساسات را در جهان شلعه ور کرده و این موضوع به طور بالقوه می تواند دور جدیدی از خشونت ها میان تهران و ریاض را تحریک کند.
🔺اسرائیل جنگ حماس علیه خود را بخشی از استراتژی جنگ هیبریدی نیابتی ایران علیه خود تلقی می کرده و متعهد شده است که آن را پاسخ دهد. از سوی دیگر با وجود آنکه پادشاهی های خلیج فارس مستقیما ایران را به ارائه برنامه ریزی و کمک به حماس متهم نکرده اند اما اجرای موفقیت آمیز حمله 7 اکتبر پیش از آنکه ارتش اسرائیل را مورد هدف قرار دهد، حساسیت عربستان سعودی را برانگیخته است.
🔺سعودی این بار اما تلاش کرد با این موضوع به صورت دیپلماتیک تر و بدون شعله ور ساختن اوضاع و شرایط روبرو شود. پس از حمله زمینی اسرائیل به غزه منابع خبری مدعی پیشنهاد همکاری و سرمایه گذاری سعودی در ایران در مقابل خویشتن داری شبه نظامیان وابسته به ایران از گسترده تر کردن دامنه جنگ شدند.
🔺ریاض پیشتر گفته بود میتواند پس از توافق، سرمایه گذاری خود را در ایران به سرعت آغاز کند اما وقوع جنگ در غزه بر اهمیت همکاری اقتصادی دو جانبه به عنوان ابزاری برای حل مناقشات و جلوگیری از تشدید بیشتر وخامت اوضاع منطقه، تاکید دارد. از دیدگاه ریاض همکاری اقتصادی با ایران منطقی به نظر می رسد، زیرا سود اقتصادی سرمایه گذاری دوجانبه مستلزم حفظ صلح پایدار و ثبات در منطقه است.
🔺از هنگام آغاز جنگ در غزه، منطقه خلیج فارس شاهد یک سری درگیری های خشونت آمیز بوده است. از جمله این درگیری ها، تنش میان حوثی های تحت حمایت ایران در یمن و نیروهای ائتلاف عربی به رهبری سعودی است که بر لزوم تضمین همکاری ایران در تلاش کاهش تنش تاکید می کند.
🔺این کمک اقتصادی سعودی به رقیب منطقه ای را نباید کمکی خیرخواهانه تلقی کرد، چراکه یک تلاش حساب شده برای خنثی کردن جاه طلبی های ایران در خاورمیانه است. از سوی دیگر ایران نیز به سعودی اعتماد ندارد و جنگ غزه نشان داد، تهران بر تقویت روابط خود با نیروهای نیابتی در لبنان، کرانه باختری، عراق، سوریه و یمن اصرار دارد. سعودی نیز برای محافظت از خود در برابر برنامه های منطقه ای ایران، به همکاری با شرکای خود یعنی ایالات متحده پرداخته است. بنابراین حتی تجدید گفتگو میان تهران و ریاض، مشارکت طولانی مدت قابل توجهی میان دو کشور در افق قابل تصور نیست.
🔺اما روابط نزدیکتر اقتصادی ریاض با تهران، به این پادشاهی کمک می کند تا به توأمان به منافع امنیتی و اقتصادی برسد. با برقراری امنیت و ثبات در منطقه از یک سو متنوع سازی اقتصادی را با اجرای چشم انداز 2030 پیگیری کند و از سوی دیگر تهدیداتی همچون حوثی و قاچاق غیر قانونی اسلحه در خلیج فارس را کم رنگ کند. به این ترتیب یک مشارکت عملگرایانه می تواند هزینه دفاعی سعودی را نیز کاهش دهد.
🔺با این وجود هنوز مشخص نیست سعودی چگونه میخواهد بدون نقض تحریم های بین المللی در اقتصاد ایران سرمایه گذاری کند. ریاض تاکنون شرکای غربی خود را برای کاهش تحریم های اقتصادی ایران تحت فشار قرار نداده است. در عین حال اختلافات اساسی سعودی با ایران حل نشده باقی مانده و این تلاش برای گسترش روابط و تسری دادن آن به حوزه تجارت و سرمایه گذاری را پیچیده می کند.
🔺در مقابل، ایران حتی اگر موافقت کند اوضاع در غزه را تشدید نکند، حفظ نبض امور در منطقه برای تهران بسیار مهم است و استراتژی جنگ ترکیبی را تنها عامل بازدارنده در برابر قدرت های خارجی که سعی در کوچک کردن حوزه نفوذ تهران دارند، می داند و محدود کردن حمایت از نیروهای نیابتی با توجه به روابط پیچیده میان تهران و ریاض سناریویی چندان قطعی به نظر نمیرسد.
🌐Gulf International Forum
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies