بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «اسلام و هوای پاک»
روز سهشنبه، ١۴٠٠/٠١/٠٣
✍️ مناسبت روز: امروز در تقویم به عنوان «روز جهانی هواشناسی» نامگذاری گردیده است، لذا به همین بهانه، سخن امروز را با موضوع «اسلام و هوای پاک» آغاز مینمائیم؛
محيط زيست از موضوعات بسيار مهم در اسلام است که علاوه بر آيات قرآن، صدها روايت مبنی بر حفظ محيط زيست از ائمه معصومين(ع) به ما رسيده است و اين در حالی است كه مسئله محيط زيست تنها در چند دههی اخير در دنيای امروز، مورد توجه واقع شده و نهادهای بينالمللی برای صيانت از آن شكل گرفته است!
👈 «هوا» به عنوان مهمترین عنصر حیاتی در جهان بوده که از حقوق مسلم همه موجودات زنده است و آلودگی آن، خطرناکترین عامل تباه بشریت می باشد؛
البته ما در این مبحث کوتاه به دنبال علت یابی آلودگی هوا نیستیم اما آنچه مسلم است بخش اعظمی از این آلودگی ها به عملکرد انسان ها، بستگی دارد:
👈 خداوند در آیه ۴۱ سوره روم میفرماید: «ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَيْدِی النَّاسِ»: «فساد در خشکی و دریا بخاطر کارهایی که مردم انجام دادهاند و آشکار شده است»؛
👈 و همچنین در آیه ٢٠۵ سوره بقره نیز، خداوند، انسان را عامل فساد در زمین معرفی میکند: «وَ إِذا تَوَلَّی سَعيی فِی الْأَرْضِ لِيُفْسِدَ فيها وَ يُهْلِکَ الْحَرْثَ وَ النَّسْلَ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ الْفَسادَ»: «هنگامی که مردم، روی برمیگردانند، در راه فساد در زمین کوشش میکنند و زراعت ها و چهارپایان را نابود میسازند و بهدرستی که خداوند، آلودگی و فساد را دوست ندارد!»
البته مفسرین از آیات دیگری نیز در زمینهی نهی از آلوده كردن هوا استفاده كردهاند که به عنوان مثال میتوان به آیات زیر اشاره نمود:
👈 «و لا تفسداو فی الارض بعد اصلاحها»: «زمين را بعد از اصلاح، فاسد نكنيد» (اعراف/۵۶)
👈 «ولا تلقوا بايديكم الی التهلكه»: «با دستان خود، خويشتن را به هلاكت نيافكنيد!» (بقره/۱۹۵)
در وجه استناد به آيات كريمه فوق، مسلماً آلوده كردن هوا موجب افساد در زمين میشود و از آنجا که هوا، مهمترین ماده حياتی است، آلوده کردن آن، اقدام به هلاكت خود و دیگران محسوب میشود!
✍️ در روايات اسلامی نيز در رابطه با اهمیت هوای پاک و جلوگیری از آلودگی آن، تأکید فراوان شده که در این مجال کوتاه به چند روایت در این زمینه اشاره مینمائیم:
👈 امام صادق (ع): «لا تَطیبُ السُکنی إلّا بِثَلاثٍ: الهَواءِ الطَّیِّبِ و...»: «زندگی جز با سه چیز، خوش وگوارا نمی شود که اولین آنها هوای پاک است...» (تحف العقول،ص۳۲۰)
👈 امام رضا (ع): «طَبائِعُ الجِسمِ عَلى أربَعَةٍ؛ فَمِنها الهَواءُ الَّذی لاتَحیَا النَّفسُ إلاّ بِهِ و بِنَسیِمِهِ...»: «طبیعت جسم بر چهار گونه است که یکى از آنها، «هوا» است که جان با آن و با نسیمش زنده مى شود!» (الکافی ، ج٨ ، ص٢٣٠)
👈 اهمیت هوای پاک تا بدانجاست که در اسلام از آلوده و سمی نمودن هوا حتی در برابر مشرکین و دشمنان، نهی شده، چنانچه امام صادق(ع) در این زمینه میفرمایند: «رسول خدا (ص) از ريختن سم در سرزمين مشركين (نیز) نهی فرمودهاند!» (فروع كافی ج ۵ ص ۲۸) که وجه استدلال آن، این است که وقتی ريختن سم (كه اعم از سموم در آب و هواست) در سرزمين مشركين نهی شده است، پس به طريق اولی، آلوده و سمی نمودن هوا در سرزمين مسلمانان، حرام است!
✍️ اما با کمال تأسف، امروزه بهواسطه عملکرد انسان ها، کار به جایی رسیده که هوای پاک مخصوصاً برای شهروندان شهرهای بزرگ به یک آرزو تبدیل شده است؛ لذا بر اساس ادلّه عقلی و نقلی، هر انسان مسلمان موظف است تا به هر صورت ممکن از آلودگی هوا «پیشگیری» و «جلوگیری» نموده و همچنین در رابطه با پاکیزگی هوا، تمامی همت خود را مصروف نماید!
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «روز جهانی هواشناسی»
موضوع: «احکام محیط زیست»
❓پرسش: آلودگی هوا در شرع مقدس، چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ: هوای پاک بهعنوان یکی از مهمترین عناصر محیط زیست است و در اسلام به عنوان یکی از حقوق مسلم برای همه موجودات زنده بوده و منع آن که مانع حیات است، حرام شرعی می باشد؛
👈 همچنین آلوده کردن هوا که موجب ضرر زدن به خود و دیگران است، یکی از مصادیق ظلم و حق الناس بوده و از گناهان بزرگ محسوب میشود.
📚 بر اساس نظر تمامی مراجع عظام تقلید
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ چهارشنبه - ٠۴ فروردین ١۴٠٠
🌙 الأربعاء، 10 شعبان 1442
Wednesday 24 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام کاظم، امام رضا، جواد الائمه، امام هادی (علیهمالسلام)
🕋 اذکار روز:
- یا حَیُّ یا قَیّوم (١٠٠ مرتبه)
- حسبی الله و نعم الوکیل (١٠٠٠ بار)
- یا متعال (۵۴١ مرتبه) برای عزت
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 روز عقیقه نمودن گوسفند برای امام حسین (ع) به دستور پیامبر اکرم (ص)
👇👇👇👇👇👇👇
هرروز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «عقیقه، بیمۀ سلامتی انسان!»
روز چهارشنبه، ١۴٠٠/٠١/٠۴
✍️ مناسبت روز: امروز دهم شعبان المعظم برابر با هفتمین روز ولادت امام حسین (ع) است، که به دستورحضرت رسول (ص)، گوسفندى را برای ایشان به عنوان عقیقه، قربانى کردند و سپس سر آن حضرت را تراشیده و هم وزن موى سر ایشان، نقره صدقه دادند. (ارشاد، ج ٢، ص ٣٢٧ و اعلام الورى، ج١، ص ۴٢) به همین مناسبت، در سخن امروز، نکاتی را در رابطه با «عقیقه»، تقدیم می نماییم؛
«عَقیقه» به سنت قربانی کردن بعد از ولادت فرزند، برای حفظ او از بلاها گفته میشود؛ عقیقه در روایات چنان دارای اهمیّت است که برخی از فقها مانند سید شریف مرتضی و ابن جنید، آنرا واجب دانستهاند! ولی نظریۀ معروف در بین فقها، استحباب مؤکد آن است! بنابر برخی روایات، عقیقه بیمۀ سلامتی انسان است و او را از خطرها و حوادث و فریبهای شیطان حفظ میکند! در کتاب معتبر کافی، بیش از ۵٠ روایت دربارۀ عقیقه آمده است، که در این مجال کوتاه به برخی از این روايات و شرایط آن اشاره می نمائیم:
✅ امام صادق (ع) فرمودند:
👈 پیامبر(ص)، حسن و حسین(ع) را در روز هفتم تولد نامگذاری کرده و از طرف هر یک، گوسفندی عقیقه نمودند!(الکافی، ج۶، ص٣٣)
👈 هر نوزاد در گرو عقیقهای است که از طرف او انجام میشود: «کُلُّ مَوْلُودٍ مُرْتَهَنٌ بِالْعَقِیقَةِ» (کافی، ج۶، ص٢۴ و وسائل الشیعه، ج٢١، ص۴١٣)
👈 عقیقه واجبتر از قربانی است: «وَالْعَقیِقَةُ اَوْجَبُ مِنَ الاَضْحِیَّةِ» (وسائل الشیعه، ج٢١، ص۴١٢)
👈 در اهمیت عقیقه، یکی از یاران امام صادق(ع) میگوید به حضرت عرض کردم: نمیدانم پدرم برای من عقیقه کرده یا نه؟ پس حضرت امر کردند برای خودم عقیقه کنم و من برای خودم عقیقه کردم، در حالیکه پیرمردی بودم: «عَنْ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع إِنِّی وَ اللَّهِ مَا أَدْرِی کَانَ أَبِی عَقَّ عَنِّی أَمْ لَا؟ قَالَ: فَأَمَرَنِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع فَعَقَقْتُ عَنْ نَفْسِی وَ أَنَا شَیْخٌ» (من لا یحضره الفقیه، ج٣، ص۴٨۴)
💠 همچنین در کتب فقهی، شرایطی در مورد عقیقه، ذکر شده است که مهمترین آنها بدین قرار است:
👈 عقیقه بعد از تولد و بهتر است در روز هفتم ولادت باشد: «اَلْعَقیِقَةُ یَوْمَ السّٰابِعِ» [تهذیب الاحکام، ج٧، ص۴۴٣] البتّه انجام آن بعد از هفت روز نیز منعی ندارد، بلکه مستحب است کسی که بعد از تولّد از طرف او عقیقه نشده، هرگاه توانست خودش انجام دهد! [النهایه، ص۵٠١]، هر چند در سنین پیری باشد! [وسائل الشیعه، ج٢١، ص۴١٣]؛ و در روایات آمده است، پیامبر اکرم (ص) بعد از آنکه به مقام نبوّت نایل شدند از طرف خود عقیقه انجام دادند [همان] و حتی در صورتی که شخصی عقیقه نکرده باشد، مستحب است پس از مرگش، برای او عقیقه کنند! [وسیلةالنجاة، ص٧۶٠]
👈 ضمناً عقیقه باید گوسفند یا گاو و یا شتر باشد و به قول مشهور، مستحب است حیوانی برای عقیقه انتخاب شود که واجد شرایط و صفات قربانی در عید قربان باشد. [الجامع للشرائع، ص۴۵٩] يعنی اینکه قربانى اگر شتر است، سن آن کمتر از پنج سال نباشد و اگر گاو یا بُز است بنا بر احتیاط کمتر از دو سال نباشد و اگر گوسفند است، هفت ماهش تمام و داخل در هشت ماه شده باشد و همچنین بیمار، ناقص، خیلى پیر و لاغر نباشد!
با عنایت به نکات فوقالذکر، در اسلام، عقیقه کردن بیمه سلامتی انسان محسوب میشود و مسلمانان میبایست حتیالمقدور به این سنت حسنه عمل کرده و آن را ترویج نمایند.
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «دهم شعبان، روز عقیقه نمودن برای امام حسین (ع) به دستور پیامبر اکرم (ص)»
موضوع: «احکام عقیقه»
❓پرسش: آیا «عقیقه» فقط مخصوص اغنیاست و آیا دادن صدقه به جای عقیقه کفایت میکند؟
✅ پاسخ: طبق روایات، عقیقه فقط مخصوص اغنياء نیست و بر فقرا نیز تأکید گردیده و همچنین صدقه دادن بهای عقیقه، کفایت از عقیقه نمیکند، از اینرو، انسان میتواند در صورت ناتوانی از عقیقه کردن، تا زمان تمکّن، آن را بهتأخیر اندازند!
📚 الأنوار اللوامع، ج١٠، ص٣٠٣.
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ پنجشنبه - ٠۵ فروردین ١۴٠٠
🌙 الخميس، 11 شعبان 1442
Thursday 25 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام حسن عسکری (ع)
🕋 اذکار روز:
-لااِلهَ اِلّا اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبین(١٠٠بار)
- یا غفور یا رحیم (١۰٠٠ مرتبه)
- یا رزاق (٣٠٨ مرتبه) برای وسعت رزق
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 سالروز ميلاد با سعادت حضرت علی اکبر (ع)
👇👇👇👇👇👇👇
هرروز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG