📕 سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران
نویسنده: فریدون شیرین کام - ایمان فرجام نیا
نشر فرهنگ صبا
#اقتصاد_ایران
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
فریدون شیرین کام پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی یک مجموعه تحقیقات به بررسی موقعیت تجار و صاحبان صنایع در ایران پرداخته که توجه منتقدان را به خود جلب کردهاست.
این کتاب روایتگر زندگی و کار ۵۰ فعال اقتصادی در ۱۵۰ سال گذشته است که با محمدحسن امینالضرب آغاز میشود. او بنیانگذار نخستین نهاد کارفرمایی در تاریخ اقتصاد ایران است. در این کتاب، زندگینامه ۵۰ فعال اقتصادی در بستر حوادث زندگی، فارغ از مسائل و حواشی سیاسی و عمدتاً از منظر تلاش اقتصادی و اجتماعی بررسی شده است. سرگذشت افرادی که در یک قرن گذشته با امکانات کم و زیادی که داشتند، توانستند شرکتها و گروههای صنعتی بزرگ و کوچک ایجاد کنند و بعضاً با اشتغال مستقیم نزدیک به ۱۰ هزار نفر در شرکتهای زیرمجموعه، تحولآفرین باشند. در فعالیت اکثر این کنشگران پیوستگی فعالیت چند حوزه اقتصادی مثل تجارت و صنعت مشاهده میشود. ناتوانی در مدیریت بنگاه صنعتی و به تبع آن کنترل دولت بر این موسسات، میتواند نشانگر برخی از محدودیتها در توسعه صنعتی ایران باشد که در کتاب روایت شده است.
🆔 @SSL_Qasd
📕 طبقه و کار در ایران
نویسنده: سهراب بهداد - فرهاد نعمانی
ترجمه: محمود متحد
نشر آگه
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_سیاسی
#اقتصاد_نیروی_کار
🆔 @SSL_Qasd
کتاب "طبقه و کار در ایران" حاصل تلاش دو تن از اقتصاددانان برجسته ایرانی به نام های سهراب بهداد و فرهاد نعمانی است. این کتاب توسط انتشارات دانشگاه سیراکیوز( Syracuse University ) نیویورک در سال 2006 منتشر و محمود متحد آن را به فارسی ترجمه کرده است. قبل از بررسی موضوع کتاب به معرفی نویسندگان آن می پردازیم.
سهراب بهداد در سال 1327 در مشهد بهدنیا آمد. پس از اخذ دیپلم در دبیررستان البرز برای ادامهی تحصیل در مقطع کارشناسی رشته مهندسی برق به دانشگاه ایالتی میشیگان آمریکا وارد می شود و پس از آن برای ادامه تحصیل به دانشکده اقتصاد همان دانشگاه می رود. بهداد در ۱۳۵۲ با رساله "خصوصیات ملی و ترکیب تجارت خارجی در محصولات کارخانهای"موفق بهگرفتن دکترا در رشتهی اقتصاد دانشگاه ایالتی میشیگان می شود و یکسال بعد از آن آمریکا را به مقصد ایران ترک کرده و از پائیز همان سال تا سال 1362 به تدریس در دانشکدهی اقتصاد دانشگاه تهران مشغول بوده است. در سال 1363 به آمریکا برمی گردد و در دانشگاه های مختلف تدریس می کند. او هم اکنون استاد اقتصاد دانشگاه دنیسون آمریکاست.
فرهاد نعمانی نیز اقتصاددانی است که در دوران قبل از انقلاب به تدریس اقتصاد در دانشگاه تهران مشغول بود و بعد از انقلاب اسلامی، به فرانسه مهاجرت و به تدریس اقتصاد در این کشور پرداخته است.
موضوع کتاب:
پیامدهای سیاسی و اجتماعی انقلاب اسلامی در حوزه های مختلف و به شیوه های متفاوتی بررسی شده است. یکی از جنبه های اساسی و مهم این است که این رویداد سیاسی چه تأثیری بر آرایش نیروهای طبقاتی جامعه ایران و ساختار نیروی کار داشته است. به دیگر سخن، این رویداد سیاسی، نظم موجود در مناسبات و روابط میان طبقات اجتماعی را به نفع کدام طبقه و به زیان کدام گروه اجتماعی برهم زده است.
سهراب بهداد و فرهاد نعمانی در این کتاب به بررسی و تحلیل پیامدهای انقلاب بر حوزه روابط اقتصادی٬ اجتماعی و به ویژه تغییرات در چیدمان طبقاتی جامعه ایران در دهه های اول و دوم پس از انقلاب پرداخته اند. این دو استاد اقتصاد در کتاب خود با ارائه تعریفی تئوریک از مفهوم طبقه در جامعه ایران به شکلی آماری وضعیت و ساختار طبقاتی را توضیح داده اند.
🆔 @SSL_Qasd
برای آشنایی با فضای محتوایی کتاب بالا، مقاله ای که در همین راستا توسط این دو نویسنده با عنوان "سی سال جابجایی طبقات اجتماعی در ایران" به چاپ رسیده و نسخه به روز شده مباحث کتاب است تقدیم می گردد.
🆔 @SSL_Qasd
سی سال جابجایی طبقات اجتماعی در ایران.pdf
804.5K
مقاله "سی سال جابجایی طبقات اجتماعی در ایران"
سهراب بهداد-فرهاد نعمانی
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_سیاسی
🆔 @SSL_Qasd
📕 What Money Can't Buy
نویسنده: مایکل سندل
(استاد فلسفه سیاسی دانشگاه هاروارد)
#فلسفه_اقتصاد
#اقتصاد_و_اخلاق
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 SSL_Qasd
📕 آنچه با پول نمی توان خرید
نویسنده: مایکل سندل
مترجم: حسن افشار
نشر مرکز
#فلسفه_اقتصاد
#اقتصاد_و_اخلاق
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd
کتاب «آنچه با پول نمیتوان خرید: مرزهای اخلاقی بازار» نوشتهی استاد فلسفهی سیاسی دانشگاه هاروارد «مایکل سندل» و ترجمهی «حسن افشار» است. سندل با بیانی ساده و روان بهدنبال پاسخ به این سؤال است که چه چیزهایی را میتوان با پول خرید و چه چیزهایی را نمیتوان؟! در پاسخ به این سؤال بهطور عمیق از وضعیت بازار جهانی امروز و تأثیر و جایگاه ارزشهای اجتماعی صحبت میکند. «بازار و اخلاق»، «نوبت شکنی»، «مشوقها»، «بازار چگونه اخلاق را به حاشیه میراند»، «بازار در زندگی و مرگ» و«حقوق نامگذاری» عناوین شش فصل این کتاب هستند. در بخشی از کتاب میخوانید:
«لازم است در نقشی که بازار باید در جامعه بازی کند تجدید نظر کنیم. به یک بحث عمومی در این باره نیاز است که چطور میتوان بازار را در جایگاه خودش نگه داشت. برای این بحث باید به مرزهای اخلاقی بازار بیندیشیم. باید از خودمان بپرسیم آیا چیزهایی هست که نشود با پول خرید. دستاندازی بازار و تفکر بازاری به جنبههایی از زندگی که از قدیم هنجارهای غیربازاری بر آنها حاکم بودهاند، یکی از مهمترین تحولات زمان ما است. به افزایش مدارس و بیمارستانها و زندانهای انتفاعی، واگذاری جنگها به پیمانکاران نظامی خصوصی، بازاریابی تهاجمی شرکتهای دارویی در کشورهای ثروتمند، فروش امتیاز نامگذاری پارکها و مکانهای عمومی و... فکر کنید».
🆔 @SSL_Qasd
📕 برنامه ریزی و توسعه در ایران
نویسنده: جورج بالدوین
(استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد)
ترجمه: میکائیل عظیمی
نشر علم
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_توسعه
🆔 @SSL_Qasd
در دهه 1335 تا 1345، ایران برای تدوین برنامه سوم و چهارم توسعه، از دو گروه مشاور خارجی استفاده کرد که به "گروه مشاوران هاروارد" مشهور شدند. کسانی که از میانه های دهه 1330به ایران آمدند تا به برنامه ریزی برای توسعه این کشور کمک کنند. این مشاوران در کنار سازمان برنامه قرار گرفتند و پس از چندی، با اطمینان از اینکه موفقیت چشمگیری نخواهند داشت، ایران را ترک کردند. طبق سنت معمول در دانشگاه های غرب، آنان موظف بودند تجارب خود را در قالب گزارش های مستدل تنظیم و منتشر کنند که چنین هم شد و سرپرستان هر دو گروه پس از بازگشت به آمریکا جمعبندی خود از این مشاوره و برداشتهای گروه از شرایط ایران را تدوین و منتشر کردند اما جالب آنکه تا پنج دهه بعد، کسی در ایران سراغ این گزارش ها را نگرفت. سرپرست گروه اول جرج بالدوین و سرپرست گروه دوم توماس مکلئود بود که کتاب مک لئود توسط علیاعظم محمدبیگی ترجمه و منتشر شد. اما خبری از کتاب اول و یا ترجمه آن برای ایرانیان نبود. در حالی که مکلئود در جای جای کتاب خود به گروه اول اشاره میکند.
جرج بالدوین (نویسنده کتاب حاضر) سال 1338 به ایران آمده و تا سال 1341 در ایران بوده تا به همراه همکاران خود در تدوین برنامه توسعه به کارشناسان و مدیران سازمان برنامه وقت ایران مشاوره دهد. بالدوین پس از بازگشت از ایران، در سال 1967 (1346) در آمریکا تجربیاتش را تدوین و منتشر کرد و هدف از آن را چنین بیان داشت: «آشکار کردن این نکته که تدوین و اجرای یک برنامه توسعه، چقدر دشوار و بیهوده است مگر آن که محیط سیاسی و فرهنگی مساعد، همراه آن باشد [و] شفاف و روشن کردن این نکته که توسعه اقتصادی و برنامه ریزی اقتصادی ضرورتاً به یکدیگر وابسته نیستند. ایران کشوری است که در آن توسعه اقتصادی در حال وقوع است اما برنامه ریزی اقتصادی، آن طور که معمولاً درک می شود، تا حد زیادی ناکام بوده است.» اینک ترجمه آن کتاب به علاقمندان معرفی می شود.
آنچه مهم است این کتاب بیانگر دیدگاه و جمعبندی گروهی از متخصصان برنامهریزی توسعه است که در نیمه دوم دهه 1330 به ایران آمده و حدود سه سال در ایران زیستهاند. این گروه، با مقامات متعدد و دستگاههای مختلف و افراد متفاوتی در ایران ملاقات کرده و با برخی همکاری داشتهاند. اشتغال این گروه به موضوع خطیر و پرابعادی چون برنامهریزی توسعه، سبب میشده تا ایشان بتوانند اطلاعات و تحلیلهای مختلف در این باره را شنیده و در نهایت دارای تحلیلی از این فرایند سرنوشتساز شوند.
🆔 @SSL_Qasd
📕 برنامه ریزی در ایران
(تجارب گروه دوم مشاوره دانشگاه هاروارد در ایران)
نویسنده: مک لئود
(سرپرست گروه دوم مشاوران هاروارد)
ترجمه: علی اعظم محمدبیگی
نشر نی
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_توسعه
🆔 @SSL_Qasd
کتاب "برنامهریزی در ایران" دیدگاه جدیدی را در مورد عوامل ناکامی برنامهریزی اقتصادی در ایران مطرح میکند. این کتاب را دومین گروه از «گروه مشاورهای دانشگاه هاروارد» بهعنوان گزارش مفصل رویدادهای دورهی چهارسالهی فعالیت خود در سازمان برنامهریزی ایران به رشتهی تحریر درآوردهاند. این گروه در اواسط دههی ۱۳۳۰ به درخواست ابوالحسن ابتهاج، رئیس وقت سازمان برنامه بهمنظور ارائهی کمک فنی به این سازمان در تهیهی برنامهی عمرانی سوم (۱۳۴۲-۴۶) به ایران آمدند و بهدلیل فراهمنبودن شرایط مناسب برای ادامهی کار، در سال ۱۳۴۱ کشور را ترک کردند.
مهمترین ویژگی این گزارش آن است که خارج از چارچوب نظریههای وارداتی، تاریخچهی برنامهریزی اقتصادی در ایران را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داده است. به نظر میرسد دیدگاه ارائهشده در این کتاب واقعبینانهتر از دیدگاههای متعارف در زمینهی عوامل ناکامی برنامهریزی اقتصادی در کشور باشد و به این ترتیب، مطالعهی آن بتواند افقهای تازهای در برابر صاحبنظران و محققان علاقهمند به موضوع تجربهی برنامهریزی توسعه در ایران بگشاید.
فایل پی دی اف نسخه انگلیسی این کتاب در کانال کتابخانه علوم اجتماعی قصد در پیام رسان های بله و تلگرام به آدرس @SSL_Qasd بارگذاری شده است.
در این جا خلاصه ترجمه این کتاب که توسط مرکز پژوهش های مجلس تهیه شده است به همراه نسخه اصلی گزارش تقدیم می شود.
🆔 @SSL_Qasd
خلاصه کتاب مک لئود.pdf
188.7K
📕 خلاصه کتاب برنامه ریزی در ایران
مک لئود
علی اعظم محمدبیگی
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_توسعه
🆔 @SSL_Qasd
📕 Industrial Finance In Iran
نویسنده: ریچارد الیوت بِنِدیک
(استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد و عضو گروه مشاوران هاروارد)
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_توسعه
🆔 @SSL_Qasd
📕 تأمین مالی صنعتی در ایران
نویسنده: ریچارد الیوت بندیک
مترجم: اصلان قودجانی
نشر اتاق بازرگانی خراسان رضوی
#اقتصاد_ایران
#اقتصاد_توسعه
🆔 @SSL_Qasd
کتاب "تأمین مالی صنعتی در ایران" کتابی است که با موضوع تجربه مالی در کشورهای کمتر توسعه یافته تدوین شده است. این کتاب توسط ریچارد الیوت بندیک نوشته و توسط دانشکده بازرگانی هاروارد در 1964 منتشر شد. وی عضو گروه مشاوران هاروارد بود که راهی ایران شد تا به نهاد متولی توسعه در ایران کمک کند. او به طور خاص، روی بحث تأمین مالی بخش صنعت در ایران متمرکز شد. طبیعی بود که برای یک بررسی درست، مطالعاتی درباره پیشینه تاریخی ایران داشته باشد. در خلال این مطالعات بود که او شماری از نهادهای ضدتوسعه ای در ایران را احصاء کرد. او در جای جای کتابش موانع پیشرفت اخلاقی و فرهنگی امر برنامه ریزی را متذکر می شود.
این کتاب شامل 5 بخش و 17 فصل است که از تاریخچه و ساختار صنعتی آغاز شده و در ادامه مروری دارد بر انقلاب صنعتی ایران از اواسط دهه 1950 و سیاست های صنعتی در بخش های عمده صنعت ایران. در بخش دیگر کتاب نویسنده پس از بررسی بازارهای پولی و بانکی و شرایط تأمین مالی در ایران به فعالیت صندوق ها و بانک های توسعه صنعتی اشاره کرده و در خاتمه پیشنهاداتی را در خصوص کمک به صنایع و شروط آن و الگوهای مشخص تأمین مالی ارائه داده است.
🆔 @SSL_Qasd
📕 The Ascent of Money
نویسنده: نَیال فرگوسن
(استاد تاریخ اقتصاد دانشگاه هاروارد)
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
📕 برآمدن پول؛ تاریخ مالی جهان
نویسنده: نَیال فرگوسن
ترجمه: شهلا طهماسبی
نشر پژواک
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
" فایننشل تایمز: نقل های او از رونق ها و رکودها، پیروزی ها و مصیبت ها، حباب هایی که باد می کنند، جوهر تاریخ مالی است."
نَیال فرگوسن مورخ صاحبنام و استاد تاریخ اقتصاد دانشگاه هاروارد در کتاب "برآمدن پول" نشان می دهد که فهم تاریخ جهان متوقف بر فهم تاریخ مالی است. این کتاب یک تاریخ دقیق، خواندنی و جذاب است که به درک پیچیدگی های نهادهای مالی و اصطلاحات علمی و فنی آن کمک می کند. کافی است خاستگاه یک نهاد یا ابزار را درک کنید تا به نقش امروزی آن دقیقاً پی ببرید.
هر فصل ناظر به یک سؤال عمده تاریخی است:
پول پیش از آن که به کلی ناپدید شود و جایش را به ارقام در تالارهای بورس و دفاتر حسابداری بدهد، از چه زمان از شکل فلزی به شکل کاغذی درآمد؟
آیا صحت دارد که بازار اوراق قرضه با تعیین نرخ بهره وام های بلندمدت، حکومت جهان را به دست می گیرد؟
بانک های مرکزی در ترقی و کسادی بازار سهام چه نقشی ایفا کردند؟
چرا بیمه لزوماً بهترین راه برای حمایت از خودتان در برابر خطرات نیست؟
آیا مردم در مورد منافع سرمایه گذاری در معاملات املاک دچار توهم و اغراق گویی اند؟
و آیا اتکای متقابل چین و آمریکا به یکدیگر، عامل ثبات مالی جهان است، یا اینها همه وهم و خیال است؟
نَیال فرگوسن به خوبی نشان می دهد که در پس هر پدیده تاریخی بزرگ یک راز مالی پنهان است و مهم ترین آن ها را به تصویر می کشد.
🆔 @SSL_Qasd
the ascent of money.pdf
8.28M
📕 The Ascent of Money
Niall Ferguson
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
📕 Money
نویسنده: اِریک لونِرگن
(دانش آموخته فلسفه و اقتصاد LSE)
#فلسفه_و_اقتصاد
#روانشناسی_و_اقتصاد
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd
📕 پول
نویسنده: اِریک لونِرگن
مترجم: احد علیقلیان
نشر نو
#فلسفه_و_اقتصاد
#روانشناسی_و_اقتصاد
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd