📥 سوال:
کدام قسمت از کله گوسفند حرام است و نباید خورده شود؟
📤پاسخ:
چیزى که در مغز کلّه است و به شکل نخود مىباشد خوردنش حرام می باشد، همچنین غدد که به آن دشول هم می گویند، اگر در کله گوسفند بود، نباید خورده شود و حرام می باشد.
🔹توضیحات بیشتر:
چند چیز از حیوانات حلال گوشت، خوردنش جایز نیست:
1. خون؛
3. آلت نری؛
4. آلت مادگی «فَرْج»؛
5. بچهدان؛
6. غُدَد که آن را «دشول» مىگویند.
7. تخم، که آن را «دنبلان» مىگویند.
8. چیزى که در مغز کلّه است و به شکل نخود مىباشد.
9. مغز حرام که در میان تیرۀ پشت بوده و به آن «نخاع» میگویند.
10. پى که در دو طرف تیرۀ پشت است.
11. زهرهدان؛
12. سپرز (طحال)؛
13. بولدان (مثانه)؛
14. حدقۀ چشم؛
15. چیزى که در میان سُم است و به آن ذات الاشاجع مىگویند.
البته در پرندگان، فضله، خون، زهرهدان، سپرز و بیضهها حرام است.
📚منابع:
امام خمینی، توضیح المسائل( محشی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج2، ص 596، م 2626، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سؤال:
شوهرم مرتب به نماز و قرآن خواندنم اعتراض کرده و قرآن رو دروغ خطاب می کند و در هر فرصتی به اسلام و دین توهین می کند. تکلیف من نسبت به وی و رابطه زن و شوهری چیست؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
اگر منکر نبوت پیامبر اسلام یا منکر وجوب نماز یا روزه باشد، مرتد است و باید ــ بدون نیاز به طلاق ــ از او جدا شوید و عده نگه دارید. [1]
✍ آیت الله مکارم:
اگر اهانت و انکار او به اهانت و انکار خدا و رسول برگردد چنانچه حال او حال عادى باشد، از اسلام بیرون رفته است و همسرش باید از او جدا بشود و نیازی به طلاق ندارد ولى اگر از حال طبیعى خارج شده و یامشکوک است که از حال طبیعى خارج شده یا نه، و یا جاهل است و با نصیحت بر می گردد در واقع هنوز حکم مرتد را ندارد و محکوم به اسلام است ودر صورت اوّل اگر توبه کند و دوباره آن زن به عقد آن مرد درآید عقدش صحیح است. [2]
✍ آیت الله سیستانی:
اگر به صراحت چنين مى گويد كافر ومرتد است و جايز نيست لحظه اى با او بمانيد او همسر شما نيست وازدواج باطل است. [3]
✍ آیت الله شبیری زنجانی:
اگر قصد جدّی در انکار اسلام دارد یا نبوت حضرت خاتم صلی الله علیه و آله را انکار می کند مرتد بوده و نسبت به شما نامحرم است و باید از وی جدا شوید و نیاز به طلاق نیز نیست. [4]
✍ آیت الله فاضل:
اگر آنچه نوشته اید واقعیت داشته باشد و شوهر شما به قرآن و اسلام و نماز توهین میکند، و نوشته های قرآن را دروغ و مسلمان بودن را اشتباه میداند، مرتد است و بودن شما برای یک لحظه با این مرد حرام است و عقد شما باطل شده و اگر از حالا که مسئله را فهمیده اید با شوهر نزدیکی کنید برای شما حرام است و اگر به اختیار خود نزدیکی کنید زنا با کافر حساب میشود و اگر نطفه منعقد شود حرام زاده حساب میشود، اگر تا حالا نمی دانستید و نطفه منعقد شده باشد حلال زاده است و باید فورا از او جدا شوید، وعده وفات نگهدارید، بعد از عده وفات از نظر شرعیمیتوانید با مرد دیگری ازدواج کنید، از نظر قانونی و اثبات این مسئله، سعی کنید مدرکی بدست آورید تا قانونا مشکل نداشته باشد و بعد از بدست آوردن مدرک اثبات ارتداد، از شوهر خود در دادگاه شکایت کنید. [5]
📚 منابع:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 7bfb7423a250d60cd6fb8ec45bdc83ad. [2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9502290043. [3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله سیستانی، کد استفتاء: 480606. [4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 30093. [5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9500567.
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سؤال:
کسی که در تهران مستأجر بوده، و در شهر خود زمینی را برای ساخت خانه در آینده خریداری کرده است، آیا باید خمس پرداخت نماید؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
در فرض سؤال اگر زمین جهت ساخت منزل مورد نیاز و در حد شأن عرفی تان باشد و از درآمد بین سال تهیه شده باشد، مشمول خمس نمی گردد. [1]
✍ آیت الله مکارم: خمس ندارد. [2]
✍ آیت الله سیستانی:
اگر زمین موات باشد یعنی قبلا برای زراعت و ساختمان نشده است خمس ندارد، ولی پولی که به عنوان خرید پرداخته است خمس دارد، و اگر آن را قسطی خریده است باید قسطها را از پول خمس داده بپردازد و اما اگر پولی را قرض کرده و با آن خریده است لازم نیست قسطها را با پول خمس داده بپردازد. [3]
✍ آیت الله فاضل:
اگر برای سکونت به خانه نیاز دارید و برای ساختن خانه مسکونی زمین خریداری کرده اید، خمس ندارد. [4]
📚 منابع:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 643872. [2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9501250058. [3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله سیستانی، کد استفتاء: 468607. [4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله سیستانی، کد استفتاء: 9500205 .
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سوال:
اگر شخصی نذری کرده باشد به صورت شرعی، مثلا محرم هر سال یک گوسفند قربانی کند ولی بعد از چند سال توانایی خرید نداشته باشد، آیا باید قرض یا وام بگیرد یا تکلیفی ندارد؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
اگر صيغه مخصوص نذر را ـ كه در رسالههاى عمليه ذكر شده است ـ نخواندهايد، عمل به آن لازم نيست.
✍ آیت الله مکارم :
اگر توانايى ندارند، ساقط مى شود و اگر بتوانند وام یا قرض را به راحتى ادا كنند، وام یا قرض بگيرند.
✍ آیت الله فاضل:
اگر در بعضی از سال ها قدرت مالی برانجام نذر نداشته باشد واجب بودن نذر در آن سال ساقط می شود و ادا کردن نذر واجب نیست و لازم نیست برای انجام نذر قرض یا وام بگیرد.
✍ آیت الله سیستانی:
لازم نیست و اگر قدرت نداشته باشد نذر منحل می شود.
✍ آیت الله وحید:
هر سالی که قدرت و تمکن مالی ندارد در آن سال چیزی به عهده او نیست.
📚 استفتاء از سایت مراجع عظام
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سوال:
تغییر جنسیت (مرد به زن و بالعکس) چه حکمی دارد؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
اگر واقعاً تغییر جنسیت صورت گرفته و تبدیل به زن شده باشد حکم زن را دارد و نسبت به مردان نامحرم است و هر گونه ارتباطى كه خارج از ضوابط و احكام شرعى باشد و يا مفسده اى بر آن مترتب شود، جايز نيست؛ و توجه داشته باشيد ازدواج مردان با او با مراعات شرایط آن مانعی ندارد.
✍ آیت الله مکارم شیرازی:
تغییر جنسیت دو صورت دارد گاهی صرفاً ظاهری و سوری است یعنی اثری از جنس مخالف در او نیست فقط یک جراحی صوری در او انجام می گیرد و چیزی شبیه آلت جنس مخالف ظاهر می گردد این کار جایز نمی باشد و گاه واقعی است یعنی با جراحی کردن عضو تناسلی مخالف ظاهر می شود این کار ذاتاً جایز است و محذور شرعی ندارد مخصوصاً در مواردی که آثار جنس مخالف در او باشد اما چون این جراحی نیاز به نظر و لمس دارد تنها در موارد ضرورت جایز است که در این صورت (صورت دوم) ازدواج او اشکالی ندارد.
✍ آیت الله سیستانی:
اگر مقصود از تغيير جنسيت اين باشد كه با عمل جراحى آلات تناسلى مرد را قطع كنند و به جاى آن براى او مجراى بول و آلت تناسلى مصنوعى بسازند و با تزريق هورمون علامات زنانگى از قبيل ريختن موهاى صورت و برآمدگى سينه در او ايجاد كنند اين امر موجب تغيير واقعى جنسيت نيست و احكام شرعى او تغيير نمى كند و از جهتى چون مستلزم كشف عورت و لمس آن است جايز نيست.
واما اگر مقصود تغيير دستگاه تناسلى داخلى وخارجى باشد كه معيار اختلاف زن و مرد است پس اين امر فى حد ذاته با قطع نظر از لوازمى كه ممكن است حرام باشد اشكال ندارد ولى تا به حال اين امر محقق نشده است و آن چه تا به حال صورت پذيرفته همان تغيير ظاهرى است كه تاثيرى در تغيير احكام ندارد.
البته ممكن است در مورد كسانى كه دچار ناهنجارى در دستگاه تناسلى شده اند با عمل جراحى آلت تناسلى مردانه را كه مخفى شده است در مردى كه ظاهرى زنانه دارد ولى دستگاه تناسلى داخلى را ندارد نمايان سازند يا به عكس آلت تناسلى ظاهرى مردانه را از زنى كه دستگاه تناسلى زنانه داخلى دارد قطع كنند. و اين كار فى حد ذاته اشكالى ندارد و ارتباطى با تغيير جنسيت ندارد و البته اگر مستلزم نگاه يا لمس حرام باشد در صورتى جايز است كه ضرورت داشته باشد يا ترک آن مستلزم حرج ومشقت شديد باشد.
✍ آیت الله فاضل لنکرانی:
تغيير جنسيت دو صورت دارد:
الف: گاهى صرفاً ظاهرى و صورى است، يعنى مثلاً طبيعت بدن مؤنّث است و در واقع اثرى از آلت انوثيت نيست بلكه فقط يك جراحى صورى انجام مى گيرد و چيزى شبيه آلت مذكّر ظاهر مى گردد، اين كار حرام است و بايد به شدت از آن پرهيز نمود و اگر ازدواجى بر اساس آن صورت بگيرد، حرام و باطل است.
ب: ولى گاهى تغيير جنسيت واقعى است، يعنى با جراحى كردن، عضو تناسلى واقعى كه بر اثر مانعى پوشيده بوده ظاهر مى گردد، اين كار ذاتاً جايز است، مخصوصاً در مواردى كه آثار جنس مخالف در شخص باشد. امّا چون اين جراحى نياز به لمس و نظر دارد
📚 منبع: استفتاء از سایت مراجع عظام
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سوال:
اگر کسی نذر شرعی کند و نذرش را فراموش کند، در موارد زیر چه وظیفه ای دارد ؟
الف - اصلا نمی داند چه نذر کرده!
ب - بین چند چیز شک دارد!
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
الف: تکلیفی ندارد.
ب: بايد همه موارد را انجام دهد.
✍ آیت الله سیستانی:
اگر موارد نذر را فراموش كند و آنها موارد معين ومحدودى باشند كه نمى داند كدام يك از آنها متعلق نذر بوده بايد به همه آنها عمل كند و اگر عمل به همه آنها موجب عسر و مشقت باشد به مقدار ممكن و ميسور عمل كند و آن چه احتمالش قویتر است مقدم بدارد و اگر موارد شك نامحدود است كافى است به بعضى از آنها عمل كند به نحوى كه مطمئن نباشد كه به تكليف واقعى عمل نشده هر چند اطمينان به عمل هم حاصل نشود.
✍ آیت الله مکارم:
در صورتي که نوع نذر را فراموش کرده باشد و يا شک بين چند مورد دارد و نمیتواند احتياط کند و به تمام موارد عمل نمايد، بين مواردی که احتمال می دهد قرعه مي زند و طبق آن عمل می نمايد. در صورت شک يافراموشی مقدار نذر، آن مقدار که يقينی است بجا می آورد.
✍ آیت الله وحید:
الف:چیزی به عهده ی او نیست.
ب:باید همه را انجام دهد.
✍ آیت الله فاضل:
اگر صیغه شرعی نذر را در وقت نذر کردن با زبان نگفته باشد ادا کردن نذر واجب نیست. اگر صیغه شرعی نذر را با زبان گفته باشد در این صورت:
1. اگر اصلاً نمى داند، چه چیز نذر کرده، در صورتی که در محل زندگى او مردم معمولاً چيز خاصى را نذر مى كنند يعنى متعارف وجود دارد، همان كار متعارف را انجام دهد و اگر چنين چيزى وجود ندارد، چون قدرت عمل به نذر را ندارد، نذر او ساقط است و وظيفهاى ندارد، بلى اگر بعداً يادش آمد به نذر عمل كند.
2. در مورد دوم اگر مردّد بين اقل و اكثر باشد مثلاً مردّد است كه صد تومان به فقير بدهد يا دويست تومان به حداقل كفايت كند و صد تومان بدهد. اما اگر مردّد بين دو یا چند چیز باشد، مثلاً نذر كرده صدقه بدهد يا روضه بخواند بنابر احتياط، هر دو كار را انجام دهد.
📚 منبع: استفتاء از سایت مراجع
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
قمه زنی...
نظر آیت الله مکارم
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سوال:
آیا گرفتن مراسمات مذهبی و عزاداری در برج های و مجتمع های مسکونی در صورت ابراز نارضایتی برخی ساکنین اشکالی دارد؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
اقامه چنین برنامههایی از بهترین کارها و جزو مستحبات مؤکد میباشد؛ ولی واجب است برگزار کنندگان مراسم مذهبی از اذیت و ایجاد مزاحمت برای همسایگان بپرهیزند، هر چند با کم کردن صدای بلندگو باشد.
✍ آیت الله مکارم:
در قسمتهایی از مجتمع که مشترک بین تمام ساکنان می باشد با رضایت تمام ساکنان، برگزاری مجلس عزاداری و... مانعی ندارد اما به نحوی عمل نمایند که اسباب آزار و ناراحتی دیگران فراهم نشود. ضمنا شرکت در آن مجلس اشکال ندارد. در قسمتهایی از مجتمع که خصوصی است برگزاری مجالس ذکر شده با رضایت مالک آن محل مانعی ندارد البته به نحوی عمل نمایند که اسباب آزار و ناراحتی دیگران فراهم نشود. ضمنا شرکت در آن مجلس اشکال ندارد.
✍ آیت الله شبیری زنجانی:
برگزاری مراسم های بیان شده در سوال اگر عرفا از مصادیق اذیت و تضییع حق الناس محسوب شود جایز نیست.
✍ آیت الله وحید:
استفاده از ملک مشاع و هرگونه تصرفی در آن باید با اجازه همه صاحبان آن باشد و الا جایز نیست و در ملک شخصی خودتان نیاز به اجازه کسی ندارید مگر اینکه در موقع فروش با شما شرط خاصی کرده باشند.
✍ آیت الله فاضل لنکرانی:
اگر مجلس عزاداری یا زیارت عاشورا موجب اذیت و آزار همسایه ها شود جایز نیست، باید در جایی و طوری مجلس عزاداری یا جلسات قرآن یا مجلس زیارت عاشورا برگزار کنید که موجب اذیت دیگران نشود. نسبت به حق الناس مالی اگر هزینه و مخارج برق و آب و گازی را که بابت مجلس عزاداری مصرف میشود پرداخت کنید اشکال ندارد.
📚 منابع:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 588597. [2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9407140081. [3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 22362. [4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله وحید، شماره سوال: 11406. [5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9402911.
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯
📥 سوال:
حکم گریه غیر عمدی در نماز برای امام حسین (علیه السلام) چیست؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
احتیاط واجب در ترک گریه بر سید الشهداء (علیه السلام) می باشد اما سهوا نماز را باطل نمی کند.
✍ آیت الله مکارم:
جایز نیست و گریه در نماز فقط برای خوف از خدا و عشق به مقام ربوبیت پروردگار جایز است و در مورد اعاده نمازهای سابق اگر جاهل قاصر به مساله بوده نمازهای سابق اعاده ندارد.
✍ آیت الله شبیری زنجانی:
گریه در مصائب اهل بیت (علیهم السلام) هر چند عمدی باشد نماز راباطل نمی کند ولی احتیاط مستحب در اتمام نماز و اعاده آن است حتی اگر گریه بی صدا باشد.
✍ آیت الله وحید: اشکالی ندارد.
✍ آیت الله فاضل:
گریه کردن اگر برای امام حسین (علیه السلام) باشد اشکال ندارد و نماز باطل نمی شود.
📚 منابع:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 0A7tJJn2rs. [2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9510240021. [3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 46854. [4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله وحید. [5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9503145.
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
🔴 @tasvir12 👈عضویت
╰─═ঊঈ🔺🔺ঊঈ═─╯