⁉️ #فلسفه چراهای نماز و احکام دین🤔
👈 امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ۱۹۲ نهج البلاغه می فرماید:
📂 «وَ لَكِنَّ اَللَّهَ سُبْحَانَهُ يَبْتَلِي خَلْقَهُ بِبَعْضِ مَا يَجْهَلُونَ أَصْلَهُ تَمْيِيزاً بِالاِخْتِبَارِ لَهُمْ»
📝خدا بندگان خود را #امتحان میکند به چیزی که نسبت به اصل آن غافل و جاهلاند.
وقتی خدا ملائکه را امر به #سجده بر آدم نمود آنان نسبت به اصل و حقیقت آدم جاهل بودند.
⁉️ به کسانی که میگویند : «ما تا ندانیم چرا باید #وضو بگیریم؟
یا چرا اینگونه وضو بگیریم [و نماز بخوانیم] ، آن را انجام نمی دهیم».
👈باید گفت : «اگر #علت آن را بدانید ، دیگر از علم خود #اطاعت کرده اید نه از خدا ! مطیع معلومات خود شده اید نه مطیع فرمان خدا!!»
⭕️پس امتحان اصلی، امتحانِ اطاعت است نه عبادت.
🔻 امتحان خدا مثل #معلمی است که میداند شاگرد کجای کتاب را خوانده و کجا را نخوانده و از آنجایی سوال میکند که شاگرد نخوانده است.
📚 #آیتاللهحائریشیرازی ، تمثیلات، جلد ۱ ؛ خ
✍ درسهای #اخلاقی نماز
✅خدا با آن عظمت خودش را وسیله #تربیت ما قرار داده است.
👈خدا با آن #عظمت، خودش را وسیلۀ تربیت ما قرار میدهد؛ از بس ما را دوست دارد! وقتی میخواهد به ما قوّت ذهن بدهد، میگوید: به من فکر کن؛ به قدرت من، به علم من، به مهربانی من، به اینکه همهچیز دست من است...
⭕️اگر انسان نمیتوانست به امور خوب-خصوصاً به خدا- توجّه پیدا کند، خدا دستور نمیداد که او را زیاد یاد کنیم (#اذْكُرُوااللَّهَ_ذِكْرًاكَثِيراً)
♨️حتی نمیفرمود: کسی که از یاد خدا خودداری کند مجازات میشود! (#مَنْ_أَعْرَضَ_عَن_ذِکْرِی_فَإِنَّ_لَهُ_مَعِیشَه_ضَنکًا) پس ما حتماً میتوانیم!
♥️ #توجه به خدا را از کم شروع کن؛ اول سعی کن یکلحظه به یاد خدا بیفتی، وقتی ذهنت منصرف شد، دوباره آن را برگردان و بعد، این کار را ادامه بده و تعدادش را زیاد کن؛ یعنی تعدادِ «#به_یاد_خدا_افتادن» را در زندگیات زیاد کن، تا مقدارِ یاد خدا افزایش پیدا کند.
🔵متمرکزشدن روی یادِ خدا، بسیار دشواراست اما «#مکرّر_به_یاد_خدا_افتادن» بسیار آسان است.
🔻 لذا توصیه کردهاند که #تسبیح بهدست بگیرید. همانطور که نخ تسبیح نمیگذارد دانهها پراکنده شوند، ذکرگفتن با تسبیح هم نمیگذارد ذهن تو پراکنده شود. مثلاً ده تا را بدون توجه میگردانی، یکدفعهای در یازدهمی یادت میافتد و توجه پیدا میکنی.
🌸🌸💗💞
✍پرسش:👇
❌مدتي است #نماز نمي خوانم و دست و دلم به نماز نميرود. خيلي دلم عبادت #خالصانه ميخواهد ولي نميتوانم. هر بار هم که شروع به خواندن مي کنم بعد از مدتي 'ترک مي کنم. از طرفي، فکر مي کنم #بندگي و انسان خوب بودن کافيه و احتياجي به نماز نيست. لطفا راهنمايي کنيد🙏
📖پاسخ:
براي دريافت پاسخ، به نكات ذيل توجه كنيد:
💠 مرتب به گذشته #فكر كردن انسان را از حركت باز مي دارد. ما مي توانيم در يك صورت به گذشته خود فكر كنيم و آن زماني است كه تأمل در گذشته سبب رشد و حركت مثبت ما شود و آن براي عبرت گيري و تجربه باشد. پس توصيه ما اين است كه انسان هميشه از خود بپرسد «#اينجا و #حالا» چه كاري از دست من ساخته است و چه وظيفه اي در قبال خود، خانواده (همسر، فرزندان و ...) و خداي خود دارم. چه خوب است روحيه #پرسشگري در همه باشد و انسان در موارد مختلفي كه در زندگي اش پيش مي آيد را با #مشاوره گرفتن حل كند.
♻️ بر اساس قرآن و توصيه ائمه ـ عليهم السلام ـ ، نماز يك #نياز و غذاي اساسي روح ماست و اين غذا در مشكلات و سختي ها، بيشتر، مورد نياز است.
🔹كافي است در لحظه هاي سخت زندگي، رابطه با حق را تجربه كنيد و ببينيد كه چگونه ذكر و ياد خدا سبب آرامش شما مي شود.
🔸 همه ما بايد به ياد داشته باشيم كه #الگوي_فرزندان خود هستيم ، گرايش ما به نماز، روح معنويت را در آن ها مي دمد و ما و فرزندانمان را نسبت به انحرافات، بيمه مي كند، گاهي نماز را به #جماعت خواندن، به ويژه در اماكن مقدسه انگيزه را در ما قوي تر مي كند.
🍀براي قوي تر شدن #انگيزه براي خواندن نماز، فهرستي از آثار دنيوي، برزخي و اخروي نماز را كه در آيات، روايات و بررسي ها و پژوهش هاي علمي و روان شناختي آمده است را تهيه كنيد و روزي چند بار به ويژه هنگام نماز مرور كنيد.
🔵 گفته ايد كه تازه از گناه #فاصله گرفته ايد مطمئن باشيد كه نماز، باعث مي شود كه روحيه خويشتنداري در شما تقويت شود و در ادامه زندگي نيز گرد گناه نچرخيد يكي از چيزهايي كه مي تواند باعث تقويت اراده شما براي نماز خواندن شود اين است كه با خود عهد كنيد كه اگر نماز را بي دليل ترك كرديد خود را #جريمه كنيد
⬅️مثلاً انفاق كنيد يا يك وعده غذا نخوريد يا خريد وسيله و يا لباس دلخواه خود را به تأخير اندازيد(1) يا ... .
📗 براي #آرامش خود، تفسير آيه و ترجمه آيه 53 #سوره_زمر را بخوانيد تا بدانيد كه چقدر خداوند مهربان است. او با لحني لذت بخش و آرام بخش به ما مي فرمايد:👇
اي بندگان من كه بر نفس خويش اسراف (و ستم) كرده ايد از #رحمت خداوند #مأيوس نشويد، همانا خداوند «همه ي گناهان» را مي بخشد، زيرا او بسيار آمرزنده و مهربان است.
❌مفسران بر اساس اين آيه مي فرمايند. #نا_اميدي از رحمت خداوند گناه بزرگ و #حرام است.(2)
✅نا اميدي از رحمت خداوند به اين معني است كه خداوند نمي تواند و #قدرتش آن قدر نيست كه بتواند ما را ببخشد پس با توبه و تصميم بر عدم بازگشت و جبران گذشته خود، خود را پاك كنيم.(3)
📚پي نوشت ها:
1. براي مطالعه بيشتر ر.ک: اسرار نماز، محسن قرائتي، مرکز فرهنگي درسهايي از قرآن.
2. سوره زمر، آيه 53.
3. تفسير سوره زمر، محسن قرائتي، مرکز فرهنگي درس هايي از قرآن، چاپ دوم، تهران، 1386، ص
✍ درسهای #اخلاقی نماز
⭕️مؤمن #ناصیه اش در دست خداست
👈اگر به #مشیت_الهی تن بدهی، زندگی بر تو شیرین می شود. اما اگر به آن تن ندهی و خلاف آن را بخواهی، یعنی تقلاّ کنی که از قبضه ي خدا بیرون بیایی، چون ممکن نیست، زندگی بر تو تلخ می شود. همه در قبضه ي خدا هستند.
🔻هر کس از #صاحب_خانه خوشش بیاید، براي او هیچ جا لذّت بخش تر از آن نیست و اگر هم ، راه بود که از قبضه ي خدا خارج شود، به هیچ قیمتی آن را ترك نمی کرد. هر کس از صاحبخانه خوشش نیاید و نسبت به او عداوت و کینه و حسد داشته باشد، هیچ جا سخت تر و عذاب آورتر از آنجا براي او نیست و هر چه تقلاّ کند، راهی براي بیرون رفتن از قبضه ي خدا وجود ندارد، لذا بسیار عذاب می کشد. لایُمکِنُ الفِرار مِن حُکومَتِکَ:
🦄 جلوي پیشانی #اسب چند تار موست که اگر آنها را بگیرید، اسب با همه ي قدرتی که دارد، تسلیم و مطیع شما می شود. اسم این موها #ناصیه است. مؤمن ناصیه اش را به دست خدا می بیند و عرض می کند: یا مَن بِیَدِهِ ناصِیَتی: اي خدایی که ناصیه ام در دست اوست.
[ حاج اسماعیل دولابی ، مصباح الهدی ، ص32 ]
✍🏻 شيخ طايفه (طوسى) از معاوية بن عمار نقل نموده كه:
📿 #امام_صادق عليهالسلام كيسهاى داشت كه در آن پارچهاى از ديباج زرد بود و ميان آن #تربت (خاک قبر) #امام_حسين عليهالسلام را نگهدارى مىنمود و هميشه هنگام نماز آن را بر سجادهاش مىريخت و بر آن سجده مىنمود.
✨ سپس مىفرمود: سجده بر تربت امام حسين عليهالسلام #پردههای_هفتگانه را مىدرد.
❇️ #سجده بزرگترين عبادتى است كه خداوند پيامبرش را به آن امر نموده براى نزديک شدن به او؛ و امام معصوم در سجدهاش ــ كه نهايت #قرب_الهى اوست ــ به تربت (خاک قبر) امام حسين عليهالسلام متوسل مىشود كه پردههاى هفتگانه را براى او برطرف كند.
🔴 پس چه مىتوان گفت در مورد خونى كه آن خاک با اضافه شدن به آن، برطرف كنندهی پردهها بين #بنده و #پروردگار مىشود و رسانندهی بندگان خدا به منتهاى #كرامت_الهى است؟
📌 ۱. مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج۲، ص۷۳۳.
📚 برگرفته از کتاب چراغ هدایت، آیت الله وحید خراسانی