🕊◾️🕊◾️🕊◾️🕊◾️
#تدبر_حسینی (علیه السلام)
شهادت جانسوزامام زین العابدین (علیه السلام)
(رفتار با غلامان وکنیزان )
◾️از عوامل مهمّى که شخصیت والاى حضرت زین العابدینعلیهالسلام را در منظر دیگران محبوب ساخته بود آن بود که حضرت، خطایى را که خدمتکاران مرتکب مىشدند، آنها را تنبیه نمىنمود،
اما خطاها و گناهان آنان را در دفترى ثبت مىکرد و تخلّفات هر کس را با نام و موضوع تخلّف مشخص مىکرد.
◾️ در آخر ماه مبارک رمضان، خدمتگزاران را جمع کرده، در میان آنان مىایستاد. آنگاه از روى نوشته، تمام خطاها و اشتباهاتشان را که در طول ماه رمضان مرتکب شده بودند، بر ایشان یادآور مىشد و به تک تک آنان مىفرمود:
«فلانى! تو در فلان روز و فلان ساعت تخلّفى کردى و من تو را تنبیه نکردم، آیا به یاد مىآورى؟!»
خدمتکار هم مىگفت: «بلى، اى پسر رسول خدا!» و تا آخرین نفر این مطالب را متذکّر مىشد و آنان به اشتباهات و خطاهاى خود اعتراف مىکردند، آنگاه به آنان مىفرمود:
◾️«با صداى بلند به من بگویید که اى على بن حسین! پروردگارت تمام اعمال و رفتار تو را نوشته است؛ چنانکه تو اعمال ما را نوشتهاى. نزد خداوند، نامه اعمالى هست که با تو به حق سخن مىگوید و هیچ عمل ریز و درشتى را فروگذارى نمىکند و هر چه انجام دادهاى، به حساب آورده، تمام اعمالت را نزد او حاضر و آماده خواهى یافت؛
همچنانکه ما اعمال خود را نزد تو آماده و ثبتشده دیدیم. پس ما را ببخش همانطور که دوست دارى خدا تو را ببخشد.
اى على بن حسین! به یاد آر، آن حقارت و ذلّتى را که فرداى قیامت در پیشگاه خداى حکیم و عادل خواهى داشت؛ آن پروردگار عادل و حکیمى که ذرّهاى و کمتر از ذرّهاى به کسى ستم روا نمىدارد و اعمال بندگان را همچنانکه انجام دادهاند، به آنان عرضه خواهد کرد و حسابگرى و گواهى خدا کافى است.
پس ببخش و عفو کن تا پادشاه روز قیامت از تو درگذرد؛ چنانکه خودش در قرآن مىفرماید:
«وَ لْیعْفُوا وَلْیصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن یغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ»؛ (نور/22)
«باید ببخشند و عفو کنند. آیا دوست ندارید خداوند شما را بیامرزد؟! و خداوند آمرزنده و مهربان است.»
#امام_سجاد علیه السلام
استادضرابی / مرداد۱۴۰۱/ ۱۲محرم الحرام/صفحه پنجم
eitaa.com/tadaborehussaini
🕊◾️🕊◾️🕊◾️🕊◾️
#تدبر_حسینی (علیه السلام)
شهادت جانسوزامام زین العابدین (علیه السلام)
🔳🔳🔳🔳🔳
( تربیت بردگان وغلامان )
در واقع حضرت این کلمات را براى خود و خدمتکارانش تلقین مىکرد و آنان با هم تکرار مىکردند و آنگاه امام که در میان آنان ایستاده بود، مىگریست و با لحنى ملتمسانه مىگفت: «رَبِّ! اِنَّکَ اَمَرْتَنا اَنْ نَعْفُوا عَمَّنْ ظَلَمْنا فَنَحْنُ قَدْ عَفَونا عَمَّنْ ظَلَمَنا کَما اَمَرْتَ، فَاعْفُ عَنَّا فَاِنَّکَ اَوْلى بِذلِکَ مِنَّا وَمِنَ الْمَاْمُورِینَ؛
📔 (بحار الانوار، ج 46، ص 104.)
پروردگارا! تو به ما فرمودى از ستمکاران خویش درگذریم؛ همانگونه که فرمودى، ما از کسانى که به ما ستم کردهاند، در گذشتیم، تو هم از ما درگذر که در عفو کردن از ما و از تمام مأموران برترى.» سپس مىفرمود:
«من شما را عفو کردم، آیا شما هم من و بدرفتاریهاى مرا بخشیدید که فرمانرواى بدى براى شما و بنده فرومایهاى براى فرمانرواى بخشاینده عادل و نیکوکار بودهام؟!»
همگى یکصدا مىگفتند: «با اینکه ما از تو جز خوبى ندیدهایم، تو را بخشیدیم»؛
◾️ آنگاه به آنان مىفرمود: «بگویید: خداوندا! از على بن حسین درگذر! همانگونه که او از ما درگذشت. او را از آتش جهنم آزاد کن، همانگونه که او ما را از بردگى آزاد کرد.
آنان دعا مىکردند و امام چهارمعلیهالسلام آمین مىگفت و در پایان مىفرمود:
بروید! من همه شما را عفو کردم و آزادتان مىکنم به این امید که خدا نیز مرا عفو کرده، آزادم کند.»
بعد هم آنها که به عنوان غلام و کنیز خریده و به نیت تربیت و آزادیشان خریده بود با جوایز بسیار به گونهای که از او به جهت مالی بینیاز شوند در اوّل یا وسط سال در شب عید فطر آزاد مىنمود.
📔(اقبال الاعمال، ج 1، ص 446.)
🎆 به این ترتیب آن بزرگوار، بندگان سیاه را که هیچگونه نیازى به آنان نداشت، مىخرید و در عرفات بعد از مراسم عرفه، همراه هدایاى قابل توجهى آزاد مىساخت.
🎆حضرت بردگان را نه تنها در بُعد جسمانى، بلکه از افکار و اندیشههاى خرافى، جهل و غفلت رها مىساخت؛ و به عنوان تربیتیافتگان مکتب اسلام از ذلّت، غفلت و خرافهپرستى به اوج عزّت معنوى و عرفانى میرساند و چه بسا بیچارهترین بردگان عصر آن حضرت بر اثر ارتباط با امام، عارفان خداجوى و عالمان ربّانى مبدّل مىشدند؛
🎆 از جمله آنها میتوان سعید بن جبیر، سعید بن مسیب، ابو اسحاق بن عبد اللّه سبیعى، سالم بن ابىحفصه، شرحبیل بن سعد، عبد اللّه بن دینار، ابو خالد کابلى، محمّد بن شهاب زهرى، معروف بن خربوذ مکى، یحیى بنام طویل، حبابه والبیه و... نام برد.
📔( رجال الشیخ، اصحاب على بن الحسینعلیهالسلام، شیخ طوسى.)
#امام_سجاد علیه السلام
استادضرابی / مرداد۱۴۰۱/ ۱۲محرم الحرام/صفحه ششم
eitaa.com/tadaborehussaini
🕊◾️🕊◾️🕊◾️🕊◾️
#تدبر_حسینی (علیه السلام)
شهادت جانسوزامام زین العابدین (علیه السلام)
🎆ابن شهر آشوب مىگوید که امام زین العابدینعلیهالسلام نزد عمر بن عبد العزیز (هفتمین خلیفه اموى) حضور داشت.
هنگامى که آن حضرت از نزد او بلند شد و بیرون رفت، عمر بن عبد العزیز رو به اطرافیانش کرد و گفت: «امروز، بهترین و شریفترین مردم به نظر شما کیست؟»
همه گفتند: «شما اى خلیفه!»
او گفت: «نه، هرگز! بهترین و شریفترین مردم، همین فردى است که الآن از حضور ما بیرون رفت. او چنان قلبها را به خود متمایل ساخته است که همه دوست دارند مثل او باشند؛ امّا او هیچگاه آرزو نمىکند که به جاى یکى از ماها باشد.»
📔 (مناقب آل ابى طالب، ج 4، ص 167.)
🎆🎆🎆🎆
حضرت على بن حسینعلیهالسلام وقتی که تاریکى شب، همهجا را فرا میگرفت و چشمان مردم به خواب مىرفت، نان و آذوقه را که فراهم کرده بود، برمىداشت به منزل محرومان و بینوایان میرساند؛ آنهم در حالى که صورتش پوشیده بود
🎆🎆🎆🎆
تا توانى به جهان خدمت محتاجان کن
به دمى یا درمى، یا قدمى، یا قلمى
◾️◾️◾️◾️
حضرت باقرعلیهالسلام فرمود: «کانَ عَلِىُّ ابْنُ الْحُسَینُعلیهالسلام یحْمِلُ جِرابَ الْخُبْزِ عَلَى ظَهْرِهِ بِاللَّیلِ فَیتَصَدَّقُ؛
📔(بحار الانوار، ج 46، ص 88.)
علی بن حسینعلیهالسلام کیسههاى نان را در شبها به دوش مىکشید و [به فقرا و نیازمندان] تصدّق مىداد.» در واقع به پیروانش میآموخت: «اِنَّ صَدَقَةَ السِّرِّ تُطْفِىءُ غَضَبَ الرَّبِّ؛
📔(مناقب آل ابى طالب، ج 4، ص 153.)
صدقه پنهانى، خشم خداوند را فرو مىنشاند.»
◾️◾️◾️◾️
محمد بن اسحاق مىگوید: «عدهاى از نیازمندان مدینه عادت کرده بودند در ساعات معینى از شب، مرد ناشناسى به کمک آنان بیاید. آنان، او را به عنوان صاحب انبان به همدیگر معرفى مىکردند و تا روز شهادت امام زین العابدینعلیهالسلام وى را نمىشناختند.»
📔(مناقب آل ابى طالب، ج 4، ص 153.)
تا توانى رفع غم از خاطر غمناک کن در جهان گریاندن آسان است، اشکى پاک کن
#امام_سجاد علیه السلام
استادضرابی / مرداد۱۴۰۱/ ۱۲محرم الحرام/صفحه هفتم
eitaa.com/tadaborehussaini