آیت الله العظمی سیستانی_تغییرجنسیت۱
مسأله 21. ملاک در جنسیّت واقعی افراد از جهت مذکّر یامؤنّث بودن، نوع اندامهای تناسلی آنان است، کسی که آلت تناسلی حقیقی مردانه و بیضه های طبیعی دارد، مرد است و کسی که مَهْبِل و رحم و تخمدان طبیعی دارد، زن است، هرچند به علّتی آن را برداشته یا از بین رفته باشد.
بنابراین، معیارتشخیص جنسیّت،نوع اندام تناسلی خارجی وداخلی فرد است، نه تمایلات رفتاری وروحی و احساسی و نه نوع کروموزمها و ساختار ژنتیکی فرد، هرچند غالباً نوع کروموزمها و ساختار ژنتیکی افراد، متناسب با نوع اندام تناسلی خارجی و داخلی آنها میباشد.
مسأله 699. اگر مقصود از تغییر جنسیّت، تغییر واقعی دستگاه تناسلى داخلى و خارجى باشد که معیار اختلاف زن و مرد محسوب میشود، چنانچه این عمل با امور حرام (مانند کشف عورت یا نگاه یا لمس آن هرچند توسط پزشک همجنس) همراه باشد، شرعاً جایز نیست؛
علاوه بر آن، هرچند امر مذکور به خودی خود (فى حدّ ذاته) با قطع نظر از ملازمات حرام آن جایز است، ولى تا کنون این نوع تغییر جنسیّت محقّق نشده[1] و آنچه تا به حال صورت پذیرفته، همان تغییر ظاهرى است که تأثیرى درتغییراحکام شرعی ندارد.
[1]. در صورت تحقّق نیز، با محذورات شرعی زیادی همراه است.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
آیت الله العظمی سیستانی_تغییرجنسیت۲
مسأله 698. انجام امور مذکور در قسمت قبل که به عنوان تغییر جنسیّت انجام میشود، موجب تغییر واقعى جنسیّت در فرد نمیگردد و هویّت اصلی انسان تغییر نمیکند، بلکه ظاهر جسمی وی تغییر کرده و فرد «پسرنما» یا «دخترنما» میشود و لذا احکام شرعى او نیز تغییر نمیکند.
بنابراین، ازدواج با مردیازنی که تغییرجنسیّت صوری داده، باطل و ازدواج با همجنس محسوب میشود، همچنان که صدور مدارک شناسایی با هویّت جنس مخالف برای وی جایز نیست و لازم است تمامی احکام نگاه، لمس، ارتباط با نامحرم و... را که قبل از تغییر جنسیّتِ صوری، خود وی و دیگران مکلّف به آن بودند، پس از آن نیزرعایت کنند.
شایان ذکر است، از آنجا که این عمل جراحی، مستلزم نقص عضو مثل برداشتن رحم یاتخمدانها یا قطع اندام تناسلی مردانه و بیضه هااست حرام میباشد؛ همچنان که اگراین عمل جراحی موجب کشف عورت یا نگاه یا لمس آن - هرچند توسط پزشک همجنس - باشد، جایز نیست و صرف تمایلات رفتاری فرد، مطابق با جنس مخالف خویش،[1] مجوّز شرعی برای عمل مذکور محسوب نمیشود.
[1]. مثل اینکه مردی است که رفتار و احساسات زنانه دارد، به گونه ای که خود را زن میپندارد و تمایلات جنسی و عاطفی وی همانند زنان است و نیز میل به پوشیدن لباس زنانه، آرایش زنانه و مانند آن دارد، یا زنی است که رفتار و احساسات مردانه دارد، طوری که خود را مرد میپندارد و تمایلات جنسی و عاطفی وی همانند مردان است و نیز میل به پوشیدن لباس مردانه، هیأت مردانه و مانند آن دارد.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
آیت الله العظمی سیستانی
مخالفت صریح با تغییر جنسیت دارند و میفرمایند عملهای جراحی صوری و ظاهری، موجب تغییر جنسیت نمی شوند.
https://www.sistani.org
🔸توجه: آنچه در این وبلاگ آمده با مسائل ۲۱، ۶۹۹، ۶۹۸ که از آیت الله سیستانی در کانال آمده، متفاوت است حتما به سایت اصلی مراجعه شود.
اما در هر صورت این مرجع تقلید، جراحی تغییر هویت جنسی را غیرممکن
و تغییرجنسیت را حرام میدانند.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
آیت الله العظمی شبیری زنجانی
جوازتغییرجنسیت توسط دادگاه خلاف شرع است
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
آیت الله العظمی مکارم شیرازی
سؤال 1545 ـ با توجّه به این که تغییر جنسیّت از نظر طبّى در غیر از خنثى (دو جنسى) به تعبیر اطبا تنقیص جنسیّت محسوب مى شود، بعضاً اطبا با مواردى مواجهند که شخص از نظر ظاهر بدن بدون هیچ شبهه اى یا مرد است یا زن، ولى داراى تمایلات، احساسات و عواطف جنس مخالف است. بسیارى از این افراد مى گویند اگر این تغییر ولو به طور صورى و ظاهرى صورت نگیرد، انتحار خواهیم کرد (تا به حال دو بار این مسأله پیش آمده) و با توجّه به این که آمارهاى علمى نشان مى دهد، این گونه افراد شش الى شانزده ماه بعد از وضعیّت جدید پشیمان خواهند شد، آیا اطبا در این گونه موارد که با تهدید انتحار مواجهند، مى توانند از باب این که حفظ نفس مقدّم بر حفظ عضو است، این عمل را انجام دهند؟
جواب: همان گونه که گذشت تغییر جنسیّت دو صورت دارد،گاهى صرفاً ظاهرى و صورى است یعنى اثرى از آلت جنس مخالف در او نیست فقط یک جرّاحى صورى در او انجام مى گیرد و چیزى شبیه آلت جنس مخالف ظاهر مى گردد، این کار جایز نمى باشد و گاه واقعى است، یعنى با جرّاحى کردن عضو تناسلى مخالف ظاهر مى شود، این کار ذاتاً جایز است و محذور شرعى ندارد، مخصوصاً در مواردى که آثار جنس مخالف در او باشد، امّا چون این جرّاحى نیاز به نظر و لمس دارد تنها در موارد ضرورت مانند آنچه ذکر کرده اید مجاز است.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
مرحوم آیت الله العظمی صافی گلپایگانی ره
تغییرجنسیت جایز نیست ومحقق هم نمیشود.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
مرحوم آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی(ره)
رییس سابق قوه قضاییه و عضوشورای نگهبان:
تبدیل و تغییر دادن واقعی جنسیت، تاکنون امکان پذیر نشده است، و با تبدیل و تغییرات ظاهری، جاری کردن احکام شرعی مربوط به جنس دیگر جایز نیست.
🔸هل یجوز لشخص مذکر سالم ولیس فیه نقص أن یبدل من ذکر إلى أنثى، أو بالعکس أنثى تبدل إلى ذکر، وذلک للرغبة فقط ولیس لأمر ضروری؟
🔹التبديل الواقعي بحيث يصبح الذكر انثى واقعاً وبالعكس لم يمكن لحد الآن و اماتبديل الظاهر فلايجوِّز ترتيب احكام الجنس الآخر.
🔸آیا برای مردی که بدن و اندامش کاملاً سالم است ونقص وضرورتی برای ترمیم وجراحی در آن نیست جایز است بدلیل اینکه تمایلاتش مانند جنس مخالف است از مرد به زن تغییر جنسیت بدهد؟ یا برعکس جایز است ازجنسیت زن به مرد، تغییرجنسیت داد؟
🔹تبدیل و تغییر دادن واقعی جنسیت، به گونه ای که جنسیت مرد واقعاً تبدیل به جنسیت زن شده باشد یا برعکس، جنسیت زن واقعاً تبدیل به مرد شده باشد تاکنون امکان پذیر نشده است، و با اینگونه تبدیل و تغییرات ظاهری درجنسیت،جایز نیست فردراجزءجنس دیگر محسوب کرد و جاری کردن احکام شرعی مربوط به جنس دیگر بر این فرد جایز نیست.
🔻ترنسجندر
🔸@Transgender
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی (ره)
لزوم تغییر واقعی در جراحیِ تغییر جنسیت
وازجملۀمسائلمستحدثه،تغییرجنسیتاست
🔰مسأله ۱.
✨ظاهر آن است که تغییر جنس مرد به زن به سبب عمل و برعکس آن، حرام نیست.
✨وهمچنین این عمل در خنثی حرام نیست تا ملحق به یکی از دو جنس شود.
🔹و آیا اگر زن در خود تمایلاتی از سنخ تمایلات مرد یا بعضی از آثار رجولیّت را ببیند یا مرد در خود تمایلات جنس مخالف را یا بعضی از آثار آن را ببیند، تغییر آن واجب است؟
✨ظاهر آن است که واجب نیست، در صورتی که شخص، حقیقتاً از جنسی باشد ولیکن تغییر جنسیت او به آنچه که مخالف او است، ممکن باشد.
🔰مسأله ۱۰.
✨آنچه را که ذکر کردیم در موردی ثابت است که واقعاً جنسی به جنسی تغییر یابد.
و اما اگر عمل از واقع پوشیده شده ای کشف نماید واینکه کسی که بعد ازعمل، مرد شده، از اول امر مرد بوده است، ازآن کشف میشود که آنچه که بر مرد صوری و زن صوری مترتب شده بر غیر موضوعش مترتب بوده است پس مسائل دیگری حادث میشود.
تحریرالوسیله امامخمینیج۲، ص۶۶۳ تا۶۶۵