🇮🇷🇵🇸
#یادداشت
🔰 چند روایت از اقتصاد پهلوی (۱)
1⃣ بخش اول
🍃🌹🍃
🔹 بیش از ۴۵ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد؛ انقلابی که با شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» و با حمایت میلیونها ایرانی به پیروزی رسید. از همان ماههای ابتدایی پیروزی انقلاب، کشور ایران در بسیاری از حوزهها و مسائل با تحولی عظیم مواجه شد؛ کشوری که در دوران طاغوت به جرئت یکی از مستعمرهها و کشورهای تحت فرمان غرب، به ویژه آمریکا بود، به کشوری مستقل و امید همه آزادیخواهان جهان تبدیل شد. این تغییر در بسیاری از حوزههای فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی و... نیز ملموس بود. با این حال، به واسطه وابستگی اقتصادی رژیم پهلوی به غرب و #آمریکا و اتکای #اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی عملاً ایجاد استقلال اقتصادی در کوتاهمدت ممکن نبود. پس از پیروزی انقلاب و آغاز ایجاد تغییرات اقتصادی در سال ۱۳۵۹ و با آغاز جنگ تحمیلی هشت ساله عملاً بسیاری از اصلاحات و اقدامات اقتصادی در شرف آغاز نیمهکاره ماند. با این حال، شاید برخی از روایتهای ناصحیح و دروغین از وضعیت اقتصادی ایران در سالهای پیش از پیروزی انقلاب سبب شده است برای نسلی که آن روزها را درک نکردهاند، شائبههایی ایجاد شود. شاید بهترین روایت از وضعیت اقتصادی ایران در آن سالها را باید میان نوشتهها، روایتها، اسناد و اصطلاحاً واقعیتهای میدانی آن روزها جستوجو کرد. کسانی که آن دوران را به یاد دارند، زاغهنشینی و کپرنشینی، بیکاری، وضعیت بهداشتی و زندگی جاری شهروندان، اختلاف شدید طبقاتی و... را به یاد دارند؛ اما شاید غلبه روایتهای اشتباه و دروغین سبب شده برخی از نسل جوان یا کسانی که آن ایام را درک نکردهاند، شناختی از شرایط سخت و سیاه آن سالها نداشته باشند. در این نوشته سعی کردهام به چند روایت از گفتهها و نوشتههای سردمداران و مسئولان حکومت پهلوی و رسانهها که تصویر دقیقتری از شرایط آن روزها ارائه دادهاند، اشاره کنم.
۱. تبدیل کشاورز به دستفروش
«ابوالحسن بهنیا» که در دوران رژیم پهلوی سمتهایی، چون وزیر راه و مدیرعامل بانک رهنی ایران و البته مدیران سازمان برنامه را برعهده داشته است، درباره کاهش تولیدات کشاورزی میگوید: «میتوان ریشههای کاهش سطح تولید کشاورزی در ایران را در علاقه به صنعتی شدن کشور جستوجو کرد. نتیجه این علاقه این شد که کارگرها توانستند به شهرها بیایند و دستمزدهای بیشتری نسبت به روستا بگیرند و البته به تدریج دهها و روستاها خالی شدند. ما یک زمانی در محصولاتی، مانند گندم خودکفا بودیم؛ اما از آنجا که روستاها خالی شده و دولت بیتوجه قیمتی را برای خرید گندم تعیین میکند که هیچ تناسبی با قیمتهای جهانی ندارد وضعیت اینگونه شده است. خود ما روستایی در آذربایجان داشتیم که جوانانی که آنجا کار میکردند به تهران آمدند و دست فروش و دلال شدند.»
#پهلوی_بدون_روتوش
#ایران_قوی
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
💠جشنواره طلوع روایت💠
جشنوارهٔ رسانهای انقلاب اسلامی
🔻محورهای جشنواره:
▫️روایت انقلاب اسلامی در کلاس درس
▫️جهانِ معلم(جهانبینیمعلم) از دیدگاه انقلاب اسلامی
▫️تاثیرات انقلاب اسلامی بر جریان تعلیم و تربیت
📢قالبهای مورد پذیرش جشنواره:
📼پادکست
📸پوستر و کلیپ
🎞ویدئو و نماهنگ
📑شعر و داستان کوتاه
📜یادداشت و شعارهای انقلابی
⏳️ مهلت ارسال آثار: ۲۳ بهمنماه ۱۴۰۳
✍️جهت ثبتنام و کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت زیر مراجعهکنید:
🌐 Land.javane.org/revayat
🎁 به همراه جوایز ارزنده 🎁
#ایران_فردا
┏━━━━━━━━🌹🍃━━━━━━┓
🆔 @farhangian_mazandaran
┗━━🌹🍃━━━━━━━━━━━━┛
[روابط عمومی سازمان بسیج فرهنگیان استان مازندران]
🇮🇷🇵🇸
#یادداشت
🔰 چند روایت از اقتصاد پهلوی (۲)
2⃣ بخش دوم
🍃🌹🍃
۲. هیچ کنترلی بر اقتصاد کشور وجود نداشت
«بهمن آبادیان» که در رژیم پهلوی چند سالی را معاون رئیس سازمان برنامه بوده است، در خاطراتی از وضعیت نابسامان اقتصاد ایران در دهه ۵۰ میگوید: «حوالی سال ۱۳۵۶ بود که کاملاً مشهود بود که هیچ کنترلی بر امورات کشور وجود ندارد و اصطلاحاً کنترل در دست هیچکس نیست؛ یعنی حقیقتاً کنترل مالی، کنترل پولی و... تماماً از دست مقامات ایرانی خارج شده بود. غیر قابل تصور بود ایران با یک سرعتی مثلاً صد مایل در ساعت داشت به سمت ویرانی جلو میرفت و هیچ کسی در آنجا نبود که پایش رو روی ترمز بگذارد و کشور را به سمتی سوق دهد. ایران یک درآمد ۲۰ میلیارد دلاری در سال داشت، اما هند که بیست برابر ایران جمعیت داشت از چنین امکانی برخوردار نبود. حقیقتاً شرایط وحشتناک بود، با تمام منابعی که کشور در دسترس داشت، میتوانست آنها را به صورت صحیح مدیریت کند و کشور را به جایی رسانده بود که بخش خصوصی هم کاملاً کنترل از دستش در رفته بود. با توجه به اینکه بانکها به طور غیر معقولی به هرکسی که میخواستند وام میدادند، هر کاری که میخواستند میکردند، حتی بخش دولتی و در سازمان برنامه هم مسئولیتی وجود نداشت.»
۳. حتی ظرفی برای خوردن آب نبود!
«نصرتالله امینی» که در دهه ۳۰ برای مدتی شهردار تهران بود، روایت جالبی از نبود حتی آب آشامیدنی در تهران دارد. امینی میگوید: «یک روز به همراه مدیرکل امور شهر برای بررسی شرایط به سطح شهر رفتم. وقتی به جنوب شهر رفتم، خیلی متأثر شدم. آن موقع تهران آب لولهکشی نداشت و یک منجلابی به جنوب شهر میرفت و آب جنوب تهران توسط این بشکهدارها میآمد و به آب شاه معروف بود. در واقع آب را سطلی میفروختند. روزی که برای سرکشی رفتم، دیدم یکی از بشکهدارها با یک تفرعنی ایستاده و مردم فقیر حتی کوزه نداشتند تا از او آب بخرند و به ناچار در همان کوزههای شکسته اجازه میخواستند که آب بریزند. البته آنجا خیابانهای درستی هم نداشت؛ یعنی از میدان شوش به طرف دروازه غار خیابانی نبود و از دروازه غار هم به طرف خیام امروز امتداد نداشت.»
#پهلوی_بدون_روتوش
#ایران_قوی
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
🇮🇷🇵🇸
#یادداشت
🔰 چند روایت از اقتصاد پهلوی (۳)
3⃣ بخش سوم
🍃🌹🍃
۴. فساد اطرافیان و سکوت پهلوی
«مجید مجیدی» که در رژیم پهلوی و طی دهه ۵۰ مسئولیتهایی، چون وزارت کار و ریاست سازمان برنامه را برعهده داشت، میگوید: «سال ۱۳۵۳ بود که برای ارائه گزارش بودجه نزد شاه رفتم. بعد از اینکه شاه با اصول بودجه موافقت کرد، داشتم از اتاق بیرون میآمدم که شاه گفت بنشین کارت دارم. میخواهم در تشکیلات سیاسی مملکت تغییراتی ایجاد کنم، فکر کردیم باید یک سیستمی به وجود بیاوریم که انتقاد از داخل خودش باشد و سیستم مرتب خودش را اصلاح و بهتر کند. احساس کردم شاه میخواهد صحبت از حزب واحد کند. همانجا به شاه گفتم: قربان فکر نمیکنم مسئله مملکت این باشد. مسئله این است که مردم آنطور که باید و شاید به اقدامات و تصمیمات دولت اعتماد ندارند و علت اصلی آن هم فساد است اگر با فساد مقابله کنیم مردم خیلی بیشتر راضی میشوند تا اینکه بیاییم و سیستم چند حزبی را تبدیل به یک حزبی کنیم. شاه از حرفهای من خوشش نیامد و گفت: منظورت از فساد چیست.
گفتم عدهای که نزدیک دولت، دربار، خانواده سلطنتی هستند، بهرهگیریهایی در کار و فعالیتشان میکنند که منطقی نیست. حتی برای شاه مثال زدم که وقتی یک قراردادی امضا میشود یا طرحی اجرا میشود، بین ۵ تا ۱۰ درصد و بعضی مواقع بیشتر از مبلغ از این قرارداد گیر فردی بیاید که واسطه یا دلال انجام این طرح بوده و این کار صحیح نیست و باعث میشود مردم از دیدن میلیونر شدن یک شبه برخی افراد عصبانی شوند.
شاه گفت: آیا آن کارمند دولتی که رشوه میگیرد آن فساد نیست؟ گفتم: چرا قربان آن هم فساد است؛ ولی مسئله این است که متوسط حقوق کارمندان دولت ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان است، در شرایطی که اجارهخانه کمتر از هزار تومن نیست طبیعی است که کارمند دولت میرود دنبال درآمدهای دیگر.»
۵. پیچیدن بوی تریاک و تعفن در سطح شهر
«اشپیگل» در سال ۱۹۵۲ میلادی و در شماره ۳۴ خود گزارشی تحلیلی و میدانی از ایران ارائه داده و مینویسد: «از صدها کلبه پر از شپش و فقیرانه منطقه ۱۰ تهران واقع در جنوب شهر، هر شب بوی تریاک به بیرون میخزد و با بوی نفرتانگیز جویهای شهر مخلوط میشود. وضعیت آب آشامیدنی، دفع زباله و کانالهای پایتخت میلیوننفری ایران بدینگونه است. آب این جویها بوی ادرار میدهد، زبالهها بهشدت فاسد شدهاند و تعفن حاصل از مدفوع و فضولات انسانی و حیوانی، مشام را آزار میدهد...، تخمین زده میشود که دوسوم مردم ایران، تریاک مصرف میکنند...، بیماری سل، پیامد نوعی بهرهکشی عمومی و بیرحمانه از نیروهای کار است. کودکان ۵ ساله و زنان جوان و ۳۰ ساله مانند پیرزنانی فرتوت و بدون دندان میشوند و شمار بالایی از کارگران، غالباً ده تا دوازده ساعت از روز را در فضاهای بدون نور کارگاهها و کاروانسراهایی که قالیبافی نام دارند کار میکنند.»
۶. یک اتاق برای چند خانواده
افزایش چند برابری قیمت نفت ایران در دهه ۵۰ تأثیر مثبتی بر سطح رفاه مردم نگذاشته است. روستاییان که با فقر دست و پنجه نرم میکردند و با رؤیای دستیابی به زندگی بهتر به سمت شهرها روان شده بودند، پس از رسیدن به تهران با مشکل مسکن مواجه و گرفتار بلایی دیگر، یعنی زاغهنشینی شدند. کارگران وضع مناسبی نداشتند و در بدبختی بهسر میبردند. اوضاع مسکن در ایران دهه ۵۰ بسیار وخیم بود. براساس بررسیهای «یرواند آبراهامیان» تاریخنگار ایرانی ارمنیتبار و نویسنده کتاب ایران بین دو انقلاب، «از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۵ درصد خانوادههای شهری که در یک اتاق زندگی میکردند از ۳۶ به ۴۳ [درصد]رسید؛ به نحوی که در آستانه انقلاب، ۴۲ درصد از خانوادههای تهرانی مسکن مناسبی نداشتند.»
#پهلوی_بدون_روتوش
#ایران_قوی
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
5.25M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🇮🇷🇵🇸
#نماهنگ
🔰 چرا انقلاب کردیم؟ (بخش پنجم: رسیدن به آزادی فکر و بیان)
🍃🌹🍃
#ایران_قوی
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
18.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#استوری
🍃🌹🍃
🔰واردات ییش از یکی میلیون تکنسین وپزشک و کارگر خارجی در زمان پهلوی دوم به کشور
🔸مستند به گفته های خود محمدرضا پهلوی در کتاب پاسخ به تاریخ
#فجر_مقاومت
#ثامن_۴۵
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
🇮🇷🇵🇸
🔰 ایران و جهان در روزی که گذشت
🍃🌹🍃
🔹ترامپ: غزه نباید بازسازی شود
🔹کارشناس روس: مسکو «اسد» را به سوریه تحویل نمیدهد
🔹تظاهرات در واشنگتن با شعار: غزه فروشی نیست
🔹سازمان عفو بینالملل از آمریکا خواست «نتانیاهو» را بازداشت کند
🔹آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد
🔹ترامپ: برای پایان دادن به حضور ایران در همه کشورهای خاورمیانه تلاش خواهیم کرد
🔹عفو بین الملل: پیشنهادهای ترامپ برای غزه پوچ، غیراخلاقی و غیرقانونی است
🔹حذف کالاهای آمریکایی از قفسهها در کانادا
🔹پست آمریکا دریافت مرسولات از چین و هنگکنگ را متوقف کرد
🔹موافقت رهبر انقلاب با عفو یا تخفیف مجازات بیش از سه هزار نفر از محکومان
با درخواست رئیس قوه قضائیه
🔹واکنش وزیر نفت به پرونده کرسنت و توقیف ساختمان شرکت ملی نفت در هلند: امکان دارد هر حرفی که بزنم خلاف منافع باشد
🔹عراقچی: عجلهای برای ارتباط با حکومت فعلی سوریه نیست
🔹ظریف، محمدرضا جلائی پور را به عنوان قائم مقام خودش منصوب کرد
🔹توئیت جدید حسن روحانی: صدام این همه کشتار و ظلم و جنایت کرد اما زمانی که لازم شد مذاکره کنیم، امام اجازه مذاکره داد
🔹جبهه اصلاحات کارگروه مطالبه رفع حصر تشکیل داد
🔹داود منظور:۷ میلیارد دلاری که از کره جنوبی آزاد کردیم در قطر بلوکه شد
🔹بهروز بهزادی مدیر مسئول روزنامه اعتماد در دادگاه مطبوعات به یک سال محرومیت از روزنامهنگاری محکوم شد
🔹عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن:اگر مصر یا اردن تصمیم بگیرند آمریکا را به چالش بکشند، یمن با تمام قوا در کنار آنها خواهد ایستاد
#ایران_قوی
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🇮🇷🇵🇸
🔰ترامپ و صدور دستور ممنوعیت حضور مردان در ورزشهای بانوان
🍃🌹🍃
🔹«دونالد ترامپ» رئیس جمهور #آمریکا بامداد پنجشنبه فرمان اجرایی برای ممنوعیت حضور مردان در ورزشهای بانوان را امضا کرد.
🔹#ترامپ که در بین زنان و دختران از سنین مختلف صحبت میکرد، گفت: «ما اجازه نخواهیم داد که مردان، زنان و دختران ما را کتک بزنند، زخمی کنند و فریب دهند»
🔹به نوشته رسانههای آمریکایی، وی در ادامه توضیح داد: «ورزش زنان فقط مختص زنان خواهد بود»
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ
هدایت شده از ثامن بسیج فرهنگیان مازندران
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سینا قربانی تحلیلگر رسانه در توییتر نوشت؛
ایران اینترنشنال دقایقی قبل در یک عملیات دروغ پراکنی گفته است که برادر #آرزوبدری در زندان ساری تحت شکنجه قرار دارد، این درحالی است که آرزو بدری و خواهرش عصر امروز در خیابانهای ساری در حال دُوردُور و پخش لایو در اینستاگرام بودند.
پ ن: وقتی داداش زیرشکنجه هست، شما چرا دور دور میکنید😁
اینترنشنال باز دستش رو شد.
تا کی میخواهید این بنگاه دروغ پرکنی دنبال کنید و اخبارش بازنشر بدید.
#ثامن
🍃🌹ـــــــــــــــــــــــ