مشاوره-2.m4a
17.45M
⏪⏪⏪مشاوره پژوهشی برای دوستان پایه اول حوزه های علمیه
📚📚راهکارهایی برای مقاله اولی ها
@abhas313
🛑#معیارهای انتخاب #رشته #تمحضی🛑
🔍قسمت اول
امروزه با توجه به حجم عظیم موضوعات ومسائل مختلف نمی توانیم مانند سابق دست به تخصص در رشته های مختلف بزنیم .از همین رو باید وارد رشته های تخصصی شده ومسائلی را که در موضوعات مختلف وجود دارد به صورت تخصصی مورد بررسی قرار دهیم تا با کیفیت بیش تر وزمانی محدود تر نیازهای مختلف ومتعدد را تامین کنیم .
یکی از مسائل بسیار مهم که طلاب سطح یک باید به آن توجه داشته باشند تا با سرعت بیش تری در عرصه رشته های تخصصی علوم اسلامی گام بر دارند ، مساله انتخاب رشته تمحضی است ؛یعنی طلبه با توجه به معیارهایی مشخص رشته ای از علوم اسلامی را برای خود انتخاب کرده ودر آن به مطالعه تمحضی روی می آورد .
مطالعات تمحضی برای طلاب سطح یک موجب می شود تا آنها پس از پایان دادن سطح یک ، اطلاعات فراوانی را برای رشته ای که انتخاب کرده اند به دست آورند ودر ادامه تحصیلات حوزوی در عرصه های تخصصی کار کنند ونیازهایی که در زمینه های مختلف وجود دارد را تامین کنند .
در نوشتاری که پیش روی شماست به معیارهای انتخاب رشته تمحضی ومباحثی که پیرامون آن مطرح است به صورت موجز اشاره کرده ایم .
امیدواریم مورد استفاده دوستان عزیز کانال المنظومه قرار بگیرد .
معیارهای انتخاب رشته تمحضی :
1- علاقه :در ادامه توضیح داده شده است .
2- استعداد
3- نیاز آینده
4- ظرفیت محیطی :مورد چهارم بدین معنی است که ظرفیت های لازم برای کسب آن تخصص در محیط مورد نظر وجود داشته باشد؛ یعنی استاد حاذق آن علم ودیگر شرائط موجود برای فراگیری آن علم موجود باشد .
5- مشاوره با اساتید
*چگونه علاقه مندی خود را در یکی از رشته های علوم اسلامی متوجه شویم ؟
پاسخ :یکی از بهترین راهکار های برای شناخت علاقه مندی خود پیرامون علوم اسلامی ، مطالعه کتاب های شهید مطهری است .
شهید مطهری در زمینه های مختلف علوم اسلامی به تحقیق وتفحص پرداخته است وکتاب های ایشان دریچه بسیار خوبی برای شناخت کلیاتی از علوم اسلامی است.
کتاب های شهید مطهری در یک دسته بندی کلی به کتاب های عمومی وتخصصی تقسیم می گردند .
کسانی که در ابتدای راه هستند وبرای اولین بار می خواهند به مطالعه کتب شهید مطهری بپردازند باید از کتاب های عمومی شهید مطهری مطالعات خود را آغاز نمایند .
کتاب های عمومی شهید مطهری موضوعات متعددی را در برمی گیرد ویکی از نکات اساسی در مطالعه کتب عمومی شهید مطهری آشناشدن با موضوعات مختلف پیرامون مباحث اسلامی از قبیل تاریخ اسلام ،کلام ،فلسفه،تفسیر ،فقه و... می باشد .
هنگامی که به مطالعه کتاب های شهید مطهری می پردازیم می بینیم به برخی از موضوعاتی که ایشان مورد بحث قرار داده است علاقه مندی نشان می دهیم .مثلا هنگامی که دو کتاب حماسه حسینی وسیری در سیره ائمه اطهار را مورد مطالعه قرار می دهیم احساس می کنیم به مطالب تاریخی که از سوی شهید مطهری مطرح می گردد علاقه مندیم ومیل زیادی داریم تا در عرصه تاریخ به مطالعه بیش تر بپردازیم .یا اینکه وقتی کتاب انسان کامل وعلل گرایش به مادیگری را می خوانیم استدلال ها ودیدگاه های عقلی ایشان ، توجه ما را به خود جلب می کند وبسیار علاقه مندیم تا در مباحث استدلالی وعقلی به کاوش وتحقیق بپردازیم .
بنابراین یکی از مهم ترین عواملی که می تواند در کشف علاقه مندی ما به ما کمک کند مطالعه کتاب های عمومی شهید مطهری است .زیرا موضوعات متعددی در کتاب های ایشان مورد بحث قرار گرفته ودر گیر شدن با موضوعات مختلف اسلامی موجب آشنائی با آنها وشناخت علاقه مندی مان می شود .
سیر مطالعاتی کتاب های شهید مطهری :
1-داستان راستان جلد اول ودوم 2-سیری در سیره ائمه اطهار 3-سیری در سیره نبوی 4-سیری در نهج البلاغه
@abhas313
🔍#قسمت دوم
5-فطرت 6-مساله حجاب 7-نظام حقوق زن در اسلام 8-ولاء ها و ولایت ها9- خاتمیت 10-ختم نبوت 11-امامت ورهبری12- ده گفتار13- پانزده گفتار 14-بیست گفتار 15-جاذبه ودافعه علی ع 16-آزادی معنوی17- احیای تفکر اسلامی 18-انسان کامل 19-تعلیم وتربیت در اسلام 20-حماسه حسینی جلد اول 21-حکمت ها واندرزها جلد اول وجلد دوم
هنگامی که با توجه به معیارهای پیش گفته رشته تمحضی خود را انتخاب کردیم باید به متخصص آن رشته مراجعه کنیم واز او پیرامون رشته تخصصی منتخبمان سیر مطالعاتی بخواهیم .با گرفتن سیر مطالعاتی پیرامون رشته تخصصی خود باید مطالعه آن را شروع کنیم تا درپایان سطح یک اطلاعات فراوانی را پیرامون رشته مورد نظر خود داشته باشیم .البته صرف داشتن اطلاعات بسیار وآشنائی با موضوعات فراوان موجب آن نمی شود که در آن علم به تولید دست بزنیم ؛یعنی افق های جدیدی را در آن علم بگشائیم وومسائل جدیدی را در آن علم مطرح نمائیم .
زیرا تولید علم به زمینه هایی نیاز دارد که در سطح یک این زمینه ها مورد آموزش وتعمیق قرار نمی گیرند وباید در سطوح عالیه زمینه های آن را فراهم سازیم .
از همین رو این مرحله مقدماتی را مرحله تمحضی می نامیم تا افراد بتوانند در یکی از رشته های علوم اسلامی متمحض ومتمرکز شوند ودر سطوح بعدی با استوار ساختن پایه های اجتهاد فقهی واصولی به مرحله تخصصی وارد آیند .
بنابر این در مرحله تمحضی پایه های تولید علم را در دست نداریم اما به دلیل متمحض شدن در یکی از رشته های علوم اسلامی اطلاعات بسیاری پیرامون آن رشته در دسترس داریم.حال با ورود به سطوح عالیه حوزه پایه های تخصص که همان اجتهاد در مباحث فقهی واصولی است را به دست آورده ومی توانیم در رشته منتخب خود دست به تولید علم وافق گشائی های علمی بزنیم ونیاز های فرهنگی جامعه خود را تامین کنیم .
رویکرد های رشته تخصصی :
دوره مقدمات وسطح 1:دوران مطالعات تمحضی
دوران سطح 2و3:تمحض بر روی مبانی
دوره سطح 4:تولید علم وگشایش افق هایی در دانش
مهدی میرزائی
@abhas313
#اجتهاد
وجوب اجتهاد در عصر حاضر!
حضرت آیت الله شبیری زنجانی مدظله:
در رساله عملیه مرحوم آسید عبدالهادی شیرازی آمده است:
بعید نیست در این زمان، اجتهاد وجوب عینی داشته باشد.
این مسأله در آن زمان بود که اعلام نجف بودند، در این زمان که مجتهدین واقعی در حال انقراض اند، به طریق أولی وجوب دارد!
اگر کسی استعداد اجتهاد داشته باشد، بر او لازم است که در این راه قدم بگذارد. چون “من به الکفایه” نیست.
📚جرعه ای از دریا، ج۳، ص۵۱۲.
@abhas313