اگر آب کر روی دست نجس ریخته شود و ترشح کند آن ترشح چه حکمی دارد؟
پاسخ
بنا بر نظر تمام مراجع در صورتی که آب کر با عین نجس یا چیزی که با عین نجس، نجس شده است، تماس بگیرد در صورتی که عین نجاست همراه آن نباشد و بو یا رنگ یا مزه آن تغییر نکند نجس نمی شود.
بنا بر این ترشحاتی که از برخورد آب کر با دست نجس حاصل می شود در صورتی که عین نجاست همراه آن نباشد و بو یا رنگ یا مزه آن تغییر نکند نجس نمی شود و پاک است. و در صورتی که شک کنیم که آیا همراه آن ترشح نجاستی بوده یا بو یا رنگ یا مزه آن تغییرکرده یا نه، نباید به شکمان اعتنا کنیم و آن ترشح پاک است.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اگر چند قطره خون روی زمین بریزد و شخص فقط عین نجس را برطرف کند (با پارچه خیس) ، بعدا با تی کشیدن یا راه رفتن روی آن با پای خیس، همه جا نجس می شود؟ در این صورت وقتی نمی توان همه جا را شست تکلیف چیست؟
🌳پاسخ: خون یکی از نجاسات است که اگر چیزی یا جایی به واسطه تماس با آن (با رطوبت) نجس شود بعد از برطرف کردن عین نجاست تنها با شستن با آب (یک مرتبه با آب کر یا جاری) پاک می گردد و در باره پاک شدن با آب قلیل مراجع معظم تقلید فرموده اند : "زمین سنگ فرش و آجر فرش و زمین سختى که آب در آن فرو نمىرود اگر نجس شود با آب قلیل، پاک مىگردد ولى باید به قدرى آب روى آن بریزند که جارى شود و چنانچه آبى که روى آن ریخته اند از سوراخى بیرون رود همه زمین پاک مىشود."
بنابر این در صورتی که عین نجاست(خون) از زمین برطرف شود، ولی با آب کر یا جاری و یا قلیل شسته نشود، آن زمین هنوز نجس است و نجاست آن با رطوبت (راه رفتن با پای تر یا تی کشیدن با رطوبت) به جاهای دیگر منتقل می شود و تا واسطه سوم می تواند اشیاء را نجس کند.
زیرا "هر گاه چیز پاکی با چیز نجس ملاقات کند و هر دو یا یکی از آن دو طوری رطوبت داشته باشد که به دیگری سرایت کند چیز پاک نجس می شود."
در صورتی که نمی توانید جاهایی را که یقین دارید نجس شده است با شستن تطهیر (پاک) نمائید باید به هر نحوی که می توانید مواظبت کنید که با رطوبت با آنها تماس حاصل نشود (مثلا با گذاشتن پوشش روی آنها در صورتی که امکان داشته باشد)و در صورت تماس با رطوبت چیزی را که با تماس با آن نجس شده آب بکشید.
با این حال سؤال مذکور به دفاتر مراجع ارسال شد که پاسخ آنان به شرح زیر می باشد:
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): ج1. در صورتی که یقین به سرایت نجس به مکان های دیگر باشد، نجس می شود و گرنه فقط همان محل نجس است.
ج2. حکم آن از پاسخ سؤال اول مشخص شد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): به مقدار امکان از مکان هایی که یقین به سرایت نجاست پیدا کرده اید اجتناب کنید و بیش از آن وظیفه ای ندارید.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): بصرف پاک کردن با پارچه مکان نجس می ماند.
دفتر حضرت آیت الله صافی گلپایگانی (مدظله العالی): هر چیزی که با رطوبت ملاقات با نجس نماید نجس می شود و متنجس هم حکم نجس را دارد و اگر نتوان آب کشید و زمین باشد به آفتاب هم با شرایطی پاک می شود که می توانید به رساله توضیح المسائل مراجعه نمائید.
⚜ @Ahkaam ⚜
1. اینجانب در توالت با آب کر (شلنگ) در حال طهارت بودم که گوشه دستم که خیس بود به شلوارم گرفت آیا شلوارم نجس است؟
2. در نمایشگاه کتاب برای نماز موکتی پهن کرده بودن در 100 متری توالتها وقتی روی آن رفتیم کاملاً خیس بود...که نماز نخواندیم ولی پا و متعاقب آن کفشمان خیس شد آیا باید آنها را پاک کنم و نجس هستند یا نه؟
3. کمربندی که مشکوک هستیم نجس می باشد و درآن مقداری نخ بکار رفته است را به چه صورت باید پاک کرد؟آیا آب گرفتن کافیست؟
پاسخ
از نظر اسلام همه چیز پاک است مگر این که یقین به نجاست آن داسته باشیم و اگر نسبت به نجاست چیزی شک داشته باشیم آن چیز پاک است.
بنا بر این در مورد اول اگر یقین داشته باشید که دست شما نجس بوده و یقین هم داشته باشید که رطوبت آن به حدی زیاد بوده که به شلوار سرایت کرده است در نتیجه لباس(شلوار را ) نجس شده و باید آنرا آب کشید. ولی اگر یقین به نجاست و یا سرایت نجاست به جاهای دیگر ندارید ،نجس نخواهد بود و با شک در نجس بودن چیزی، نیازی به آب کشیدن آن نیست. همچنین در مورد دوم و سوم هم چون یقین به نجس بودن ندارید هیچ نیازی به آب کشیدن کفش وجوراب و پا و کمر بند نیست؟
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا کرم ، پماد یا سایر مواد مشابه می توانند نجاست را انتقال دهند ؟ مایعات به جز آب چطور؟
پاسخ
همه مراجع (حفظهم الله تعالی) می فرمایند: اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود. و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود.
همچنین اگر چیز پاکی به چیز نجس برسد و انسان شک کند که هر دو یا یکی از آنها تر بوده یا نه، آن چیز پاک نجس نمی شود.
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):
" انتقال نجاست از طریق1]کرم ، پماد[ و2 ] مایعات به جز آب [امکان دارد."
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
"بله کرم نجس و یا مایع نجس ملاقى خود را نجس می کند. والله العالم"
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):
"آری، و مایعات نیز نجاست را انتقال می دهند."
به هر حال رطوبتی موجب نجاست می شود که سرایت کند. به همین جهت اگر مقدار کرم و پماد به مقدار زیاد باشد و هوا هم گرم باشد که باعث مایع شدن کرم و پماد شود نجاست را انتقال خواهد داد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):
باید رطوبت به قدری باشد که سرایت کند و اگر خیلی کم است و روی شنی که با آن برخورد می کند اثر نمی گذارد موجب انتقال نجاست نمی شود و فرقی بین رطوبت مایعات نیست. والله العالم.
⚜ @Ahkaam ⚜
#احکام_شرعی #حق_الناس #ردمظالم
❇️حکم فقهي مظالم که از دو صورت برخوردار است، از اين قرار است:
♦️صورت اوّل: صاحب حق و مظلمه را ميشناسید در اين صورت واجب است با مراجعه به او يا حق او را بپردازد و يا از او رضايت بگيرید به اين معنا که صاحب حق، او را بريء الذمه کند و حق خود را ببخشد.
💠البته اگر پرداخت حق به طور مستقيم به او محذوري دارد مانند اينکه موجب آبروريزي ميشود ميتوانید به هر کيفيتي حق او را به او برسانید و لو به اينکه به عنوان بدهي بابت قرض به او پرداخت کنید يا به حساب بانکي او واريز کنید.
♦️صورت دوم:صاحب حق را نميشناسید در اين صورت واجب است آن را از طرف صاحبش به فقير صدقه دهید و به احتياط واجب به اجازه مرجع تقلید تون باشد.
💠و نسبت به مقدار آن، اگر اطمينان ندارید، پرداخت مقدار متيقّن کافي است
👈 و نسبت به مقدار مشکوک وظيفهاي ندارید...
@Ahkaam
اگر شخصی وضو بگیرد و بعد از وضو بفهمد صورتش قبل از وضو خونی بوده چنانچه بعد از وضو به دستگیره در و کلید برق و دکمه تلویزیون و ... دست زده آیا همه آنها را نجس کرده است؟
پاسخ
اگر هنگام وضو خون صورت خود را شسته باشید و یک مشت دیگر آب برای وضو به صورت خود زده باشید (که معمولا همه ما در موقع وضو عادت داریم بیش از یک مشت آب به صورت خود می زنیم) هم صورت شما پاک شده و هم وضوی شما صحیح است و همه قسمتهای بدن شما هم پاک است و هر جایی که دست زده باشید نیز پاک است و جای هیچ گونه شکی هم نیست.
ولی اگر با دو مشت آب صورت خود را نشسته باشید تنها صورت شما و چیزهایی که با رطوبت با صورت شما تماس پیدا می کند نجس خواهد بود و تنها وضوی شما باطل است. و اگر پس از شستن صورت دست های خود را زیر شیر آب گرفته باشید دستهای شما قطعا پاک است ریرا تنها دست راست شما در اثر تماس با صورت تان نجس شده بود که الان پاک شده است. و در این حالت نیز به جاهایی که دست زده اید مثل سر و روی پاها (برای مسح کشیدن ) نجس نشده است.
به هر حال در صورتی که یقین به نجاست دست خود داشته باشید اما آنرا آب نکشیده و یقین به پاک شدن آن پیدا نکرده باشید دست شما نجس است و چیزهایی را که با رطوبت با آن تماس داشته باشند و رطوبت نیز منتقل گردد موجب نجس شدن آن چیز می شود، اما باید توجه داشته باشید که در این امر نباید وسواس به خرج دهید و باید از وسواس اجتناب نمایید.
⚜ @Ahkaam ⚜
واسطه ی نجاسات اگر عین نجاسات هم در واسطه ی سوم باشد باز آن واسطه چیزی را با ملاقات خود نجس می کند یا نه؟ توضیح دهید.
پاسخ
نظر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای در خصوص این که شیء متنجس تا چند واسطه نجس است، چنین است: "چیزی که با عین نجس تماس یافته و نجس شده است، اگر باز با چیزی که پاک است تماس پیدا کند و یکی از آنها تر باشد، آن چیز پاک را نجس می کند، و باز این چیزی که بر اثر ملاقات با متنجس نجس شده است، اگر با چیز پاکی برخورد نماید، بنابر احتیاط واجب آن را نجس می کند، ولی این متنجس سوم هیچ چیزی را با ملاقات خود نجس نمی کند".
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله) برای روشن شدن واسطه سوم مثالی زده و فرموده اند: در صورتى که دست راست به بول متنجس شود، آنگاه آن دست با رطوبت جدیدى با دست چپ ملاقات کند، این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود و اگر دست چپ بعد از خشک شدن با لباس مرطوب مثلًا ملاقات کند، لباس نیز نجس مىشود ولى اگر آن لباس با چیز دیگرى با رطوبت ملاقات کند حکم به نجاست آن چیز نمىشود.
پس در صـورتـى کـه واسطه سه تا باشد تمام محکوم به نجاست است، و در واسطه ی چهارم حکم به طهارت می شود.
البته این عدم سرایت در واسطه چهارم به بعد در صورتی است که عین نجاست منتقل نشده باشد و از واسطه ی اول به بعد دیگر عین نجاست در کار نباشد. یعنی مادامی که عین نجاست به واسطه ها منتقل شود هر واسطه ای که عین نجاست داشته باشد در برخورد با شیء دیگر، آن شیء را نیز نجس می کند. زیرا در تطهیر نجاست، برطرف کردن عین نجاست واجب است نه رنگ و بوى آن، و فرقى در وجوب برطرف کردن میان نجس و متنجّس نیست.
آنچه بیان شد نظر مقام معظم رهبری بود.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد است یا اختصاص به مسجد جمکران دارد؟
پاسخ
عبادات و ادعیه توقیفی هستند به این معنا که هر کدام از آنها آثاری دارند که ترتب آن آثار بر آن مبتنی است به این که آن عمل به همان نحو انجام شود مثل این که پزشک حاذقی برای مریضی دارویی تجویز می کند و به او می گوید باید روزی سه وعده بخوری این مریض حق ندارد روزی چهار یا پنج مرتبه و یا یک یا دو وعده بخورد که در آن صورت آن اثر مورد انتظار را نخواهد داشت .
بنابر این نمازها و ادعیه وارده به همان سبک و در همان زمان و مکان و شرایط خاصی که وارد شده باید بجا آورده شود.
مرحوم شیخ عباس قمی (ره)برای اعمال مسجد مقدس جمکران چهار رکعت نماز ذکر می کند که دو رکعت آن، نماز تحیّت و دو رکعت دیگر، نماز امام زمان(ع) است و نماز امام زمان (ع) برای بعد از نصف شب جمعه برای گرفتن حاجت نیز ذکر شده است.
نتیجه این که نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد نیست، بلکه فقط اختصاص به مسجد جمکران دارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا کف پا کسانی که وارد دستشویی می شوند و خارج می شوند پاک است یا نجس؟ آیا شروط اثبات نجاست بر آن صدق می کند؟
پاسخ
از نظر اسلام اصل در همه اشیاء طهارت و پاکی است از جمله کف و محیط دستشویی و توالت مگر این که نجاست آنها ثابت شود و اگر انسان، شک کند که چیز پاکی نجس شده یا نه، پاک است و جست و جو و وارسی لازم نیست.
بنابر این کسانی که وارد دستشویی می شوند تا زمانی که یقین به نجاست کف دستشویی پیدا نکردند یا یقین به نجاست پیدا کردند ولی کف دستشویی طورى تر نبود که نجاست آن به کف پا، کفش، دمپایی و ... سرایت کند، کف پا، کفش، دمپایی و ... پاک است.
بلی اگر یقین کنم که دمپایی یا کف پا در دستشویی یا هر جای دیگر در اثر تماس با نجاست نجس شده است، با راه رفتن روی موزاییک یا کاشی یا فرش، پاک نمی شود بلکه در صورتی که یکی از آن دو یا هر دو به نحوی تری و رطوبت داشته باشند که به دیگری سرایت کند آن جا هم نجس می شود.
⚜ @Ahkaam ⚜
هدایت شده از قاصدک
پذیرش کارشناسی بدون کنکور
در 7⃣ رشته مجازی
✔️معارف اسلامی
✔️معارف اسلامی و کلام
✔️معارف اسلامی و ادیان
✔️معارف اسلامی و تاریخ
✔️معارف اسلامی و اخلاق
✔️معارف اسلامی و علوم قرآنی
✔️معارف اسلامی و علوم تربیتی
👌شرایط ویژه
📄مدرک معتبر وزارت علوم
👨🧔👴بدون شرط سنی
👩🎓👨🎓خواهران و برادران
👈طلاب و غیر طلاب
✍️تعدد مراکز آزمون در کشور
📋امکان برگزاری آزمون در خارج از کشور
👨💻کلاس آنلاین
📱امکان تحصیل با موبایل
📚📀📽📼🔈بسته کامل آموزشی
شامل: کتاب، جزوه، cd، فیلم، صوت، منن(خط سیر آموزشی)
👨🏫بهره مندی از اساتید مجرب حوزه و دانشگاه
🕰امکان تحصیل در هر ساعت از شبانه روز
🏠امکان تحصیل در منزل و محل کار
📡امکان تحصیل در هر جای دنیا
🛏تأمین خوابگاه در ایام امتحانات
💳تنوع در تخفیف شهریه و تقسیط آن
📝ثبت نام در سایت سازمان سنجش
Www.sanjesh.org
اطلاعات بیشتر👇
02532923670
Www.ikvu.ac.ir
مرکز آموزش مجازی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره