سوال
«وطن حكمى» (يعنى جايى كه در حكم وطن است) با «وطن اتّخاذى» چه فرقى دارد؟
پاسخ
بين ايندو وطن ، دو فرق وجود دارد : 1 ـ در «وطن حكمى» قصد ماندنِ دائم لازم نيست ، ولى در «وطن اتّخاذى» بايد قصد داشته باشد براى هميشه در آنجا بماند. 2 ـ «وطن حكمى» اعراض ندارد، يعنى همينكه از آن محلّ خارج و به جاى ديگر براى زندگى منتقل شد، از آن به بعد نمازش در آن مكان شكسته است ؛ چه قصد داشته باشد دوباره به آنجا برگردد و چه قصد نداشته باشد. ولى در «وطن اتّخاذى» اينگونه نيست ، و تا زمانىكه احتمالِ بجا مىدهد كه در آينده براى زندگى به آنجا برگردد، نمازش در آن مكان تمام و روزهاش صحيح است .
منبع : wahidkhorasani.com
💠 @AHKAME
◻️ وطن اصلی: وطنِ اصلی مکانی است که انسان بخش عمده ای از اوایل زندگی (دوران کودکی و نوجوانی) را در آنجا رشد و نمو کرده باشد.
◻️ وطن اتّخاذی: جایی که انسان آنجا را به عنوان وطن و محل سکونت قرار داده است در حالی که قبلاً وطن او نبوده است.
◻️ وطن حکمی: توضیحاتش در مطلبی قبلی بیان شد.
🔺اعراض از وطن:
⭕️ سوال: منظور از اعراض از وطن اصلی و اتخاذی چيست و چگونه محقق میشود؟
✅ جواب: همه مراجع بجز مکارم: یعنی فرد از وطنش خارج شود و تصمیم داشته باشد برای زندگی به آنجا برنگردد.
⚪️ آیت الله مکارم: یعنی قصد زندگى در وطن سابق را ندارد یا اگر قصد دارد عملا مدّت طولانى گذشته (مثلاً پنج سال) و هنوز بازنگشته، در این صورت اعراض عملى حاصل شده ونماز و روزهاش در آنجا شكسته است. مگر اينكه سالى 90 روز در وطن اصلی و 120 روز در وطن اتخاذی هرچند به صورت پراكنده سكونت داشته باشد.
⭕️ سوال: آیا وطن حکمی اعراض دارد؟
✅ جواب: خیر وطن حکمی اعراض ندارد، يعنى همينكه از آن محلّ خارج و به جاى ديگر براى زندگى منتقل شد، از آن به بعد نمازش در آن مكان شكسته است؛ چه قصد داشته باشد دوباره به آنجا برگردد و چه قصد نداشته باشد.
📚 توضیح المسائل م 1334؛ خامنهای، رساله نماز و روزه مساله 553 تا 557؛ سيستانى، رساله ج 1 م 1608 و 1609؛ نورى، استفتائات، ج 1، س 164 تا 167؛ مکارم، جامع المسائل احکام وطن
💠 @AHKAME
🔺 اطاعت از شوهر در تبعیت و اعراض از وطن
⭕️ سؤال: آیا تبعیت در وطن و اعراض از آن برای زن از شوهر واجب است؟
✅ پاسخ: مجرد زوجیّت موجب تبعیّت قهری نمیشود، و زن میتواند در انتخاب وطن و قصد اقامت و نیز اعراض تابع شوهر خود نباشد.
➕ بله، اگر زن در انتخاب وطن و اعراض از آن تابع اراده همسرش باشد، قصد شوهرش برای او کافی است و شهری که همسرش با او برای زندگی دائم و به قصد توطّن به آن جا رفته است، وطن وی هم محسوب میشود.
➕ همچنین اعراض شوهر او از وطن مشترکشان با خروج از آن و رفتن به جایی دیگر، اعراض او از وطن هم محسوب میگردد، و برای اقامت ده روز در سفر، اطلاع او از قصد شوهرش مبنی بر اقامت ده روز با این فرض که وی تابع اراده شوهر است برای وی کافی است، بلکه اگر مجبور به همراهی با شوهرش در مدت اقامت در آن جا باشد، نیز حکم همین است.
📚 استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیةالله خامنهای
💠 @AHKAME
🔺 حکم تولد نوزاد در خارج از وطن:
⭕️ سؤال: اگر زایشگاه خارج از وطن پدر باشد و مادر ناچار باشد که چند روزی برای وضع حمل به زایشگاه منتقل شود و بعد از تولد فرزند برگردد، وطن این طفل کجاست؟
✅ جواب: اگر زايشگاه در وطن پدر و مادر که در آن زندگى میکنند قرار داشته باشد، همانجا وطن اصلى کودک هم خواهد بود، در غير اين صورت مجرد تولد در شهرى باعث نمیشود که آنجا وطن او شود، بلکه وطن وى همان وطن پدر و مادر است که بعد از تولد به آنجا برده شده و با آنها زندگى میکند.
📚 آیةالله العظمی امام خامنهای
💠 @AHKAME
⭕️ سؤال: من متولد شهر تهران هستم و پدر و مادرم در اصل از اهالی شهر «مهدی شهر» هستند، لذا چندین بار در طول سال به آنجا سفر میکنند و من هم همراه آنان میروم، با توجه به اینکه من قصد بازگشت به «مهدی شهر» را برای سکونت ندارم، بلکه قصد دارم در تهران بمانم، نماز و روزهام چه حکمی دارند؟
✅ جواب: در فرض مذکور، نماز و روزه شما در وطن اصلى پدر و مادرتان، حکم نماز و روزه ساير مسافرين را دارد.
📚 آیةالله العظمی امام خامنهای
💠 @AHKAME
🔺 ییلاق و قشلاق:
⭕️ سؤال: آیا قبیلههایی که سه، چهار ماه از قشلاق به ییلاق یا بر عکس منتقل میشوند، ولی بقیه سال را در ییلاق یا قشلاق به سر میبرند، دارای دو وطن هستند؟ مسافرتهایی که در ایام اقامت خود در یکی از این دو مکان به مکان دیگر انجام میدهند، از جهت قصر یا تمام بودن نماز چه حکمی دارد؟
✅ جواب: اگر قصد نقل و انتقال همیشگی از ییلاق به قشلاق و بر عکس را دارند تا روزهایی از سال را در یکی و روزهایی را در دیگری بگذرانند و هر دو مکان را برای زندگی دائمی خود انتخاب کرده باشند، هر یک از آن دو مکان وطن آنان محسوب میشود و بر آنان در آن دو مکان حکم وطن جاری میگردد، و اگر فاصله بین آن دو به مقدار مسافت شرعی باشد، در راه سفر از یکی به دیگری، حکم سایر مسافرین را دارند.
💠 @AHKAME
🔥 نظر فقها و مراجع معظم درمورد چهارشنبه سوری:
✒️ حضرت آیت الله العظمی خامنهای؛
⭕️ نظر جنابعالى درباره چهارشنبه سورى چیست؟
✅ جواب: علاوه بر آنکه هیچ مبناى شرعى ندارد، مستلزم ضرر و فساد زیادى است که مناسب است از آنها اجتناب شود.
✒️ آیت الله العظمی مکارم شیرازی: منفعت حاصل از خرید و فروش مواد محترقه حرام است.
✒️ آیت الله العظمی مکارم شیرازی با تأکید بر اینکه چهارشنبه سوری یک مراسم خرافی برگرفته از آیین غلط گذشتگان است و در فرهنگ اسلامی هیچ جایگاهی ندارد، یادآور شد:
باید سنت هایی چون دید و بازدید، صله رحم، کمک به دیگران ترویج شود و نباید تسلیم سنتهای خرافی گذشتگان شویم. خرید و فروش، حمل و نقل مواد محترقه که به منجر به ایجاد حادثه و مصدوم شدن دیگران میشود جایز نبوده و منفعت حاصل از آن نیز حرام است.
✒️ آیتالله العظمی بهجت (ره): این کارها مشروعیت ندارد.
📗 تعبیر قرآن تبعیت كوركورانه از گذشتگان، از پدران، مادران، آباء و اجداد است این هم از موضوعاتی است كه قرآن روی آن زیاد تكیه كرده است و آن را منشأ لغزشهای بشر می داند و سخت انتقاد می كند. مثلا می گوید: آنها چنین می كویند:
«انا وجدنا آبائنا و جدنا آبائنا علی امه و انا علی آثارهم مقتدون»؛ اینها می گویند: ما پدران خودمان را بر یك طریقهای یافتهایم و ما هم همان طریقه پدران خودمان را می گیریم و می رویم، و به تعبیر امروز سنت گرائی
✒️ آیتالله العظمی سیستانی: اموری که به جامعه ضرر میزند و موجب ایذاء مردم است مانند استعمال ترقه و خرید و فروش آن جایز نیست.
✒️ آیتالله العظمی فاضل لنکرانی (ره): در فرض مزبور که دارای خطرات جانی و مالی است و موجب اذیت و آزار دیگران است و مخالف مقررات و قانون و نظم جامعه است جایز نیست.
✒️ آیتالله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره): هیچ یک از این امور، رجحان شرعی ندارد و تشویق مردم به این مورد تشویق به دنیا و غافل کردن از آخرت است و این که تصور میکنند این امور مردم را به حفظ وطن و عزت وا میدارد، تصوری باطل است. آنچه مردم را به عزت میرساند و به حفظ وطن وا میدارد ایمان است و بس
✒️ آیتالله علوی گرگانی: چهارشنبه سوری یكی از سنتهای غلط است كه از لحاظ عقلی و شرعی هیچگونه جایگاهی ندارد و از رسوم جاهلیت است و لذا لازم است كه مؤمنین از برپایی اینگونه برنامهها اجتناب كنند. مخصوصاً اگر مشتمل بر محرمات باشد و در صورتی كه موجب وحشت مردم و زیان و ضرر شود، ضمانت هم دارد.
✒️ حضرت آیتالله صافی گلپایگانی: استفتاء جمعی از مردم در خصوص استفاده از مواد محترقه در ایام نوروز: چنانچه این مواد موجب آزار مردم باشد، حرمت آن شدیدتر است و مراسم چهارشنبه سوری از این قبیل است و چون استفاده از این مواد،از مصادیق لهو و اسراف است ،جایز نمیباشد.
📎 همچنین در پاسخ به استفتائی در خصوص شركت در مجالس صوفیان و مدعیان عرفان، بیان داشته كه افكار آنها انحرافی است و شركت در مجالس آنان حرام و ترویج باطل است.
#چهارشنبه_سوری
💠 @AHKAME
#منبر_متنی #صله_رحم
💠 @AHKAME
✅ برخــــــــــی از آثارصله رحم
➕ ۱. زیادی عمر
❤️ امام صادق علیه السلام میفرماید: من چیزی را مؤثرتر از صله رحم برای زیادی عمر نمیشناسم. گاه کسی که تنها سه سال به پایان عمرش باقی است صله رحم میکند و خداوند به برکت آن سی سال به عمر او میافزاید و عمر او را تا ۳۳ سال زیاد میکند و گاه کسی ۳۳ سال به پایان عمر او باقی مانده است اما قطع صله رحم میکند و خداوند ۳۰ سال از عمر او میکاهد و سه سال بعد از آن اجل او فرا می رسد. امام حسین علیه السلام میفرماید هر کس دوست دارد مرگش به تأخیر بیافتد صله رحم کند.
➕ ۲. زیادی رزق
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله میفرماید: هر کس یک عمل را برای من ضمانت کند انجام دهد من برای او چهار عمل را ضامن میشوم و آن اینکه صله رحم کند پس خداوند او را دوست خواهد داشت رزق او زیاد میشود، عمرش افزایش پیدا میکند و داخل بهشتی میشود که خداوند وعده داده است.
📚 میزان الحکمه ص۱۸۰
➕ ۳. جلوگیری از مرگ بد
حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام میفرماید: صله رحم دشمن را اندوهگین میسازد و از مرگهای بد نگه می دارد.
➕ ۴. محروم شدن قاطع رحم از ورود به بهشت
پیامبر اکرم ص فرمودند سه گروه هرگز داخل بهشت نمیشوند:
شرابخوار، ایمان آورنده به سحر و قاطع رحم. (البته اگر توبه نکرده بمیرند یا دست از قطع رحم بر ندارند.
📚 تحلیل اجتماعی ازصله رحم شرف الدین ص۱۳۶
➕ ۵. و از آثار صله رحم، آمرزش گناه و استجابت دعاست.
➖ حضرت یونس (ع) در شکم ماهی گرفتار شد و در تمام دریاها چرخانده شد؛ و قارون هم به عذاب الهی در دل زمین گرفتار بود.
حضرت یونس در شکم ماهی استغفار میگفت، قارون صدای او را شناخت و به ملک موکل خود گفت: مهلتی به من بده. قارون نزدیک حضرت یونس شد و گفت کیستی؟
حضرت گفت گنهکار و خطاکار، یونس پسر متی هستم. قارون گفت: ای یونس از موسی چه خبر؟
حضرت یونس گفت: مدتی است از دنیا رفته است. قارون از احوال هارون پرسید. حضرت یونس گفت: او هم وفات کردهاست.
از خواهر موسی پرسید، حضرت گفت: او نیز مرده است. قارون گریه کرد و برای خویشانش گریست و دلش برای آنها سوخت.
🌸 روایت دارد که همین دلسوزی برای خویشانش باعث جلب رحمت الهی شد. پس دستور داد عذابش را متوقف کنند و بیشتر در دل زمین او را فرو نبرند.
🌹 حضرت یونس وقتی از ماجرا با خبر شد، متوجه شد که چگونه لطف الهی شامل حال میشود، پس شروع به نالیدن و دعا کرد:
«فَنَادَى فِي الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ» یعنی: خداوند دعای او را به استجابت رسانید و دستور داد ماهی او را به ساحل ببرد و عذابش پایان پذیرفت.
🌷 آری، اینگونه صله رحم و دعا و اقرار به گناه موجب نجات خواهد شد.
🌺 عزیزان، نوروز برای ما عبادت است. این روزها را بهانهای برای دید و بازدید و رفع کدورت ها و کینه ها و محبت به یکدیگر قرار دهیم این همان صله رحم و عطوفت و صله رحم اسلامی است.
⬅️ به این دستور الهی اهمیت بدهیم. فقط در تفسیر آیه «وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ» مرحوم مجلسی یک صد و ده حدیث در اهمیت صله رحم آورده است.
💐 نترسیم از پذیرایی خویشان، به بهانه مسافرت درب خانه هایمان را به روی هم نبندیم.
🌷 بگذاریم فرزندانمان سنت شیرین عید دیدنی و صله رحم را یاد بگیرند.
🌸 حتی زیارت اهل بیت را هم بهانه نکنیم که خودشان فرمودند بهترین قدمها قدمی است که برای صله رحم و دیدار اقوام برداشته شود. امیدواریم توفیقش را فراهم کنیم.
🌸 بیایید از امروز فراموش نکنیم که رعایت حقوق خانواده و خویشاوندان لازمهی تقوی است.
🌸 به سراغ بستگان برویم گرچه آنها بیاعتنایی کنند. صله رحم کنیم، هرچند فامیل از نیکان نباشد.
🌺 حواسمان این روزها به خویشان باشد بدانیم کمک مالی به فامیل بیست و چهار برابر کمک به دیگران پاداش دارد.
Iکانال احکام شرعی👇
http://eitaa.com/joinchat/431226884Ca585df9f36
🌼🌸 اعمال عید نوروز 🌸🌼
💠 @AHKAME
🌧⛈🌤 اعمال عید نوروز:
🌸 حضرت صادق علیه السلام به مُعَلَّى بن خنیس تعلیم فرموده که چون روز نوروز شود:
🚿 غسل کن و پاکیزه ترین جامه هاى خود را بپوش و به بهترین بوهاى خوش خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار پس چون از نماز پیشین و پسین و نافله هاى آن فارغ شوى:
🌸 چهار رکعت نماز بگذار یعنى هر دو رکعت به یک سلام
_ در رکعت اوّل بعد از حمد ده مرتبه سوره اِنّا اَنْزَلْناهُ بخوان
_ در رکعت دوّم بعد از حمد ده مرتبه سوره قُلْ یا اَیها الْکافِروُنَ
_ در رکعت سیم بعد از حمد ده مرتبه سوره قُلْ هُوَ اللّهُ اَحَدٌ
_ در رکعت چهارم بعد از حمد ده مرتبه قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ و قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النّاسِ بخوان
🌸 بعد از نماز به سجده شکر برو و این دعا را بخوان :
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ الاْوْصِیآءِ الْمَرْضِیینَ وَعَلى جَمِیعِ اَنْبِیآئِک وَرُسُلِک بِاَفْضَلِ صَلَواتِک
وَبارِک عَلَیهِمْ بِاَفْضَلِ بَرَکاتِک وَصَلِّ عَلى اَرْواحِهِمْ وَاَجْسادِهِمْ
اَللّهُمَّ بارِک عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَبارِک لَنا فى یوْمِنا هذَا الَّذى فَضَّلْتَهُ وَکرَّمْتَهُ وَشَرَّفْتَهُ وَعَظَّمْتَ خَطَرَهُ
اَللّهُمَّ بارِک لى فیما اَنْعَمْتَ بِهِ عَلَىَّ حَتّى لا اَشْکرَ اَحَداً غَیرَک وَوَسِّعْ عَلَىَّ فى رِزْقِى یا ذَا الْجَلالِ وَالاِْکرامِ
اَللّهُمَّ ما غابَ عَنّى فَلا یغیبَنَّ عَنّى عَوْنُک وَحِفْظُک وَما فَقَدْتُ مِنْ شَىْءٍ
فَلا تُفْقِدْنِى عَوْنَک عَلَیهِ حَتّى لا اَتَکلَّفَ ما لا اَحْتاجُ اِلَیهِ یا ذَا الْجَلالِ وَالاِْکرامِ
🌼 چون چنین کنى گناهان پنجاه ساله تو آمرزیده شود.
و بسیار بگو: یا ذَا الْجَلالِ والاِْکرام
📚 مفاتیح الجنانِ
Iکانال احکام شرعی👇🏻
http://eitaa.com/joinchat/431226884Ca585df9f36
🍀🌸 أعمال عید نوروز
Iکانال احکام شرعی👇🏻
http://eitaa.com/joinchat/431226884Ca585df9f36
❤️ امام صادق علیه السّلام فرمودند:
🌸 ما مِن يَومِ نَيروزٍ إلاّ و نَحنُ نَتَوقَّعُ فِيهِ الفَرَجَ لأِنَّهُ مِن أيّامِنا و أيّامِ شِيعَتِنا؛
🌼 هيچ نوروزی نيست مگر آن كه ما در آن روز منتظر فرج [ظهور قائم آل محمّد صلي الله عليه و آله و سلم] هستيم؛ چرا كه نوروز از روزهای ما و شيعيان ما است.
📚 مستدرك الوسائل، ج۶، ص ۳۵۲
Iکانال احکام شرعی👇🏻
http://eitaa.com/joinchat/431226884Ca585df9f36