⭕️ نشسته خواندن نماز:
🔻 سؤال: اينجاب از مدتى پيش دچار كمر درد و زانو درد شدهام بهگونهاى كه پزشك متخصص تأكيد نموده است كه به هيچ عنوان نبايد زانو هايم را خم كنم. با توجه به مشكل به وجود آمده نمازم را بهطور ايستاده به سختى مىتوانم بخوانم كه اين امر باعث تشديد كمردرد و زانودردم مىشود. خواهشمند است جهت اداى صحيح نماز، راهنمايى لازم را بفرماييد.
✅ جواب: در فرض مرقوم، اگر بتوانيد با تكيه به ديوار يا عصا ايستاده نماز بخوانيد، بايد بايستيد و در صورتى كه ايستادن حتى با تكيه دادن موجب تشديد بيمارى و يا مشقّت شديد باشد، نماز را نشسته بخوانيد.
📚 منبع: استفتائات آیةالله العظمی خامنهای
💠 @AHKAME
⭕️ روش خواندن نماز نشسته:
🔸 نمازگزار بايد به هر مقدار كه مى تواند ولو با تكيه دادن به ديوار و امثال آن بايستد، اگر شخص مي تواند حمد و سوره را ايستاده بخواند و ركوع را نمي تواند، مي تواند پس از حمد و سوره بر روي صندلي بنشيند.
متاسفانه ديده مي شود برخي از سالخوردگان از منزل تا مسجد با عصا حركت مي كنند اما در نماز به اندازه يك حمد و سوره نمي ايستند!.
بايد توجه نمود حتي اگر نتوان حمد و سوره را ايستاده بخواند و تنها تكبيره الاحرام را مي تواند بايستد؛ بايد چنين كند.
از همان ابتدا نمي تواند روي صندلي یا زمین بنشيند. پس تا آنجا كه امكان دارد بايد اجزاء و شرايط نماز را رعايت نمايد.
کسى که نمی تواند نماز را به صورت ایستاده بخواند مثلاً بیمار است یا کهولت سن بالایی دارد، می تواند نماز را در حال نشسته بخواند.
نیت، تکبیره الاحرام در همان حال نشسته گفته می شود و پس از حمد و سوره هنگام رکوع سر را تا روبروی زانوها خم می کنیم و پس از آن به حالت نشسته قرار می گیریم و سپس به سجده می رویم. و رکعت دوم نیز به همین صورت انجام می شود و در حال نشسته تشهد و سلام خوانده می شود.
💠 @AHKAME
🔶 خمس ماشین و موتور سیکلت
🔸 خمس وسيله نقليه
⭕️ پرسش: آيا به ماشينِ سوارى، خمس تعلق میگيرد؟ و موتور سيكلت و دوچرخه چطور؟
✅ همهی مراجع: اگر وسيله كسب نباشد و مورد نياز و در شأن شخص و خانوادهاش باشد، خمس ندارد.
📎 تبصره: فرض مسأله جايى است كه وسايل نقليه را از درآمد همان سال تهيه كرده باشد.
⭕️ پرسش: وسيله نقليه (مانند ماشين سوارى و وانت) كه از درآمد تهيه شده، گاهى براى استفاده شخصى و گاهى براى باربرى و اجرت و كسب و كار است، آيا خمس دارد؟
✅ همهی مراجع: به آن مقدار از وسيله كه با آن كار میكند، خمس تعلق میگيرد و به مقدارى كه جهت نياز شخصى مورد استفاده قرار میگيرد و با موقعيت او تناسب دارد، خمس تعلق نمیگيرد. [۲]
📎 تبصره۱: در توضيح پاسخ ياد شده، گفتنى است: اگر وسيله مزبور به عنوان مثال سه ميليون تومان ارزش دارد و شخص در مدت سال به طور ميانگين، شش ماه با آن كار میكند و شش ماه ديگر را به نيازهاى شخصیاش اختصاص میدهد؛ سر سال خمسى بايد نسبت به نصف ارزش ماشين، خمس آن را بدهد (سيصد هزار تومان)
📎 تبصره۲: اگر وسيله نقليه را براى نياز زندگى خود و خانواده تهيه نموده و گاه به طور اتفاق با آن كارى كند، مشمول خمس قرار نمیگيرد.
💠 @AHKAME
⭕️ پرسش: با حقوق كارمندى، ماشين سوارى تهيه كردهام تا با آن كار كنم و از سودش، زندگیام را اداره كنم؛ زيرا حقوق كارمندى براى اين منظور كافى نيست. آيا به اين ماشين خمس تعلق میگيرد؟
✅ پاسخ: آيات عظام امام، سيستانى، فاضل و مكارم: سرمايه خمس دارد؛ مگر اينكه با پرداخت خمس آن هر چند به صورت اقساط، نتواند با بقيه آن، زندگى خود را اداره كند. [۳]
✅ پاسخ: آيات عظام بهجت، تبريزى و نورى: آن مقدار از سرمايه (ماشين) كه اداره زندگى به آن بستگى دارد، خمس ندارد، ولى به مقدار بيش از آن خمس تعلق میگيرد. [۴]
✅ پاسخ: آيات عظام خامنهاى، صافى و وحيد: سرمايه خمس دارد و چنانچه نمیتواند با پرداخت خمس آن، امرار معاش كند، مى تواند با حاكم شرع دستگردان نمايد. [۵]
📎 تبصره: البته به سود حاصل از كار كردن با ماشين، خمس تعلق میگيرد.
💠 @AHKAME
حاج آقا مسئلةٌ
⭕️ پرسش: با حقوق كارمندى، ماشين سوارى تهيه كردهام تا با آن كار كنم و از سودش، زندگیام را اداره كنم
📚 پینوشت:
[۱] العروة الوثقى، ج ۲، م ۶۱؛ خامنهاى، اجوبة، س ۹۲۳
[۲] فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۷۱۱؛ نورى، استفتائات، ج ۲، س ۳۳۹؛ دفتر: سيستانى، خامنه اى، امام، مكارم، بهجت، تبريزى و صافى
[۳] العروة الوثقى، ج ۲، م ۵۹؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۷۰۸ و ۷۶۵؛ مكارم، استفتائات، ج ۲، س ۵۴۳؛ سيستانى، المسائل المنتخبه، م ۵۸۸
[۴] نورى، استفتائات، ج ۱، س ۲۷۱؛ تبريزى، التعليقه على منهاج الصالحين، م ۳۲ و استفتائات، س ۹۴۸؛ بهجت، توضيح المسائل، م ۱۴۰۱
[۵] صافى، جامع الاحكام، ج ۱، س ۶۴۷ و ۶۵۶؛ دفتر: خامنهاى، صافى و وحيد (احكام خمس، پرسمان)
💠 @AHKAME
⭕️ سؤال: شخصی برای آسایش و رفع نیازهای خانوادهاش اقدام به خرید ماشینی با مال غیر مخمّس و سودی که در وسط سال به دست آمده، نموده است، آیا پرداخت خمس آن بر او واجب است؟ در صورتی که ماشین را برای انجام امور مربوط به کارش خریده باشد، چه حکمی دارد؟
✅ جواب: ماشين اگر برای انجام امور مربوط به کار و کسب او باشد، حکم ابزار کار را در وجوب خمس دارد، ولی اگر برای رفع نيازهای زندگی و جزء احتياجات مناسب با شأن عرفی او باشد، خمس ندارد. البته اگر بر پول خريد آن سال خمسی گذشته، خمس پرداخت شود.
📚 أجوبه الاستفتائات مقام معظم رهبری
💠 @AHKAME
⭕️ سؤال: اگر وسائل و چیزهای مورد نیاز زندگی مانند ماشین، موتور، فرش که خمس آن داده نشده است، فروخته شود، آیا پس از فروش باید خمس آنها فوراً پرداخت شود؟
✅ جواب: وسايل ذکر شده اگر جزو احتياجات زندگی بوده و از درآمد بين سال آن را تهيه کرده است، و در سال بعد به فروش رفته است پول فروش آن خمس ندارد، ولی اگر وسايل را با پولی که سال بر آن گذشته بدون ادای خمس تهيه کرده، بايد خمس پول خريد آنها را بدهد، هرچند آن وسايل را نفروشد و اگر حساب سال نداشته و نمیداند که به هنگام صرف پول در خريد مايحتاج، آيا سال خمسی بر آن گذشته يا نه، در مورد پول خريد آنها بايد با يکی از نمايندگان ما مصالحه نمايد.
📚 أجوبه الاستفتائات مقام معظم رهبری
💠 @AHKAME
⭕️ سؤال: چند سال پیش ماشینی خریدم که در حال حاضر فروش آن به چندین برابر قیمت ممکن است، با توجه به اینکه پول خرید آن، مخمّس نبوده است، و در صورت فروش و گرفتن قیمت فعلی آن، میخواهم خانهای برای سکونت بخرم، آیا به مجرد دریافت پول، همه آن خمس دارد یا فقط به پولی که با آن ماشین را خریدهام، خمس تعلّق میگیرد و مقدار باقیمانده که همان مقدار افزایش قیمت ماشین است، جزء درآمد سال فروش ماشین محسوب میشود که اگر تا پایان سال فروش در مخارج زندگی مصرف نشود، خمس به آن تعلّق میگیرد؟
✅ جواب: اگر ماشين جزء مؤونه شما باشد و آن را از درآمد بين سال جهت استفاده شخصی زندگی خريده باشيد، پول فروش آن خمس ندارد.
ولی اگر ماشين را برای کار کردن خريدهايد، خمس مالی که برای خريد آن صرف کردهايد، واجب است، البته در مورد تنزّل ارزش پول احوط مصالحه با حاکم شرع است و ترقّی قيمت ربح سال فروش محسوب میشود.
📚 أجوبه الاستفتائات مقام معظم رهبری
💠 @AHKAME
⭕️ سؤال: كسی با زحمت و تلاش، بعد از سالها، كامیونی فراهم كرده كه با آن كار میكند و نتوانسته خمس آن را پرداخت نماید. الآن كه اقساط و بدهی ماشین تمام شده بهدلیل اینكه مدل ماشین پایین آمده و قوانین جاری او را مجبور به تعویض ماشین و خرید ماشین مدل بالاتر میكند، كه آن هم به نوبهی خود هزینهای را طلب مینماید، مجبور است برای مدت دیگری اقساط وام جدید را بپردازد، با توجه به اینكه درآمد ماشین جوابگوی هزینه زندگی، پرداخت اقساط و پرداخت خمس نیست، تكلیف او در مورد پرداخت بدهیاش چیست؟
✅ جواب: اگر قيمت ماشين به مقداری باشد كه در صورت پرداخت خمس آن، درآمد كسب با باقیمانده پول فروش آن، وافی به هزينه زندگی او نباشد، خمس ندارد.
📚 أجوبه الاستفتائات مقام معظم رهبری
💠 @AHKAME
🔻 خمس خودرو [منافع کسب و کار ]
⭕️ پرسش: آیا طبق مساله ۱۴۹۳ رساله میتوان گفت که خودرو همانند سرمایهای است که از منافع آن استفاده میشود لذا خودرو در هنگام فروش خمس دارد ولیکن شخصی که دلال خودرو است با توجه به این که ماشین را برای افزایش قیمت میخرد و میفروشد پس باید خمس اصل خودرو را نیز سر سال خمسیاش پرداخت کند؟
✅ پاسخ: اگر خودرو وسیله کسب و کار نباشد و مورد نیاز و در شأن او و خانوادهاش باشد، خمس ندارد؛ بنابراین کسانی که خودرو را برای نیازشان میخرند خمس ندارد ولی آنها که دلال هستند و یا به عنوان سرمایه کار میخرند مشمول خمس است و اگر در زحمت باشند خمس آن را به ذمه بگیرند هر وقت توانستند بپردازند.
🔻 خمس مبلغ واریزی ثبت نام خودرو [منافع کسب و کار]
⭕️ پرسش: پولی که جهت ثبت نام خودرو واریز شده است چنانچه سال خمسی فرا رسیده و هنوز ماشین را تحویل ندادهاند خمس دارد؟
✅ پاسخ: اگر به عنوان پیش خرید به حساب ریخته شود و برای استفاده شخصی (نه کسب درآمد) ثبت نام نمودهاید و به آن نیاز دارید، مبلغ واریز شده مشمول خمس نیست. ولى چنانچه به صورت ودیعه باشد خمس دارد.
📚 منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
💠 @AHKAME