سلام خدمت همراهان گرامی. چند موضوع مقاله در حوزه اعتقادات و فرمایشات عالم شیعه شیخ مفید عرض می کنم.
1- اعتقاد جالب ایشان در مورد الهی بودن قرآن و وحی بودن آن، این است که خود پیامبر هم از آوردن شبیه قرآن، عاجز بوده اند. عنوان: دیدگاه شیخ مفید در اثبات وحیانی بودن قرآن، با تکیه بر عدم توانایی پیامبر(ص) در آوردن مشابه برای قرآن . در این دیدگاه ، وی تکیه بر عدم دخالت شیطان در وحی نیز دارد.
2- نقد کلام شیخ مفید در استدلال به قرآن، در حوزه اثبات وحیانی بودن قرآن - یعنی ایشان به آیاتی استناد کرده است که بر غرض او دلالت ندارند (نه اینکه ما مخالف قدسی بودن قرآن هستیم. استدلال ایشان ضعیف است و آیات خوبی انتخاب نکرده)
3- نیاز داشتن «کلام» به «محل» از دیدگاه شیخ مفید. ایشان نزول کلام ، بهتر بگوییم نزول قرآن را بر قلب قبول ندارد و معتقد است که جنس کلام بودن، محتاج مکان و محل است، چون عَرَض است.
4- ایشان در مورد وجه اعجاز قرآن نیز دیدگاه ویژه ای دارد و نظم قرآن را وجه اعجاز نمی داند، چون فقط شامل فصیحان و بلیغان می شود؛ حال آنکه قرآن برای همگان معجزه است.
5- در مورد مصحف امام علی (ع) نیز معتقد است که ترتیب آن بر وزن ترتیب قرآن کنونی می باشد. تحلیل نظر ایشان و مقایسه با دیدگاه دیگران، از جمله مخالفان این نظر، حوزه خوبی برای مقاله است..
یکی از حوزه های جدید برای پژوهش، حوزه «فقه کلامی» است. شاید بتوان گفت مبتکر این اصطلاح، آیت الله سیدعلی شهرستانی از علمای معاصر هستند. در این حوزه، برداشت های فقهی، به وسیله علم کلام تئوریزه و تبیین و تحکیم میشوند. علاوه بر «فقه کلامی» بیش از سهدهه است که استاد سیدعلی شهرستانی در موضوعات مهمی مثل عقاید، سیره و تاریخ اسلام، دفع شبهات، علوم قرآن ، و علوم حدیث، قلم میزند و اخیراً مجموعه تألیفات ایشان در ۲۳ جلد توسط عتبه مقدسه عباسیه چاپ شده است. امامت پژوهی و دفاع کلامی از مبانی و مواضع فقهی شیعه مهمترین ویژگیِ ایشان، در قالب فقه کلامی است. مثلا موضوع وضو طبق اعتقاد شیعه، نیز دیگر اعتقادات فقهی شیعه، با تکیه بر کلام اثبات می شود. اینگونه آثار ایشان می تواند روش شناسی شود و یا با آثار مشابه، مقایسه گردد. به نظر می رسد این پیشنهادها در حد رساله دکتری هستند، نه کمتر.
برای مقطع ارشد: کتابشان «منع تدوین الحدیث»، به هفت زبان ترجمه و حتی در مصر هم تجدید چاپ شده و می تواند روش شناسی شود یا با کتب اهل سنت در همین زمینه، مقایسه شود. ترجمه انگلیسی اثر دیگرشان (جمع القرآن؛ نقد الوثائق و عرض الحقائق) در آستانه نشر است که قرار است دانشگاه مک گیل کانادا آن را منتشر کند. این کتاب قطعا حوزه بسیار گسترده ای برای پایان نامه های علوم قرآنی خواهد بود؛ چه از حیث روش شناسی و چه از حیث مطالعات تطبیقی با آثار و عقاید دیگر اندیشمندان شیعه و سنی در حوزه جمع قرآن. موید باشید.
AUD-20231112-WA0001.m4a
1.2M
نکته برای پژوهش در حوزه کتاب های علامه سید محمدمهدی موسوی خرسان رحمت الله علیه
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
🌺🌺🌺
معرفی علامه سید محمدمهدی خرسان که اخیرا در سن 98 سالگی از دنیا رفتند به همراه موضوعات پژوهشی مرتبط با ایشان👆👆👆👆👆👆
تأليفات چاپ شده آیت الله خرسان که در صوت بالا به همراه موضوعات پایان نامه ارشد و دکتری، اشاره شد :
موسوعة عبدالله عباس، حبر الأمة و ترجمان القرآن ( 5 جلد )؛ قم ، مرکز الابحاث العقائدیه ، 1428 ق
كشاف بلدان منتقلة الطالبية؛
السجود على التربة الحسينية؛
علي إمام البررة، شرح ارجوزه استادم آيتالله خوئى؛
المحسن السِبط مولودٌ أم سِقط؟؛ قم ، دلیل ما ، 1427 ق
حي على خير العمل؛ النجف الاشرف ، العتبه العلویه المقدسه ، 1431 ق
مقدمات كتب تراثيه؛ قم ، دلیل ما ، 1427ق
غريب القرآن؛
نهاية التحقيق في ما جرى في أمر فدك للصديقة و الصدّيق؛ قم ، کتابخانه علامه مجلسی ، 1432 ق
مزيل اللبس عن معجزتي شق القمر و رد الشمس؛
نظرات فاحصة في كتاب الطبقات الكبير، نوشته محمد بن سعد كاتب واقدى (م 230)
معجم شعراء الطالبيين؛
شذا العرف في ضحايا الطف؛
الظاهرة القرآنية في نهجالبلاغة؛
المهدي الموعود مولود و موجود؛
سلوة الأفاضل في المسائل و الرسائل؛
قلائد العقيان في ما قيل في آل الخرسان؛
على المحك، صحابة و صحاح؛
الكشف الصريح في من رمي بالتجريح من رجال الصحيح؛
ذكرياتي في حياتي؛
المنخول و المخلخل من الشعر المهلهل. ديوان شعر است
بعيداً عن السياسة، ديوان شعر است؛
جمع ديوان سيد جعفر خرسان.
پایان نامه فوق با نمره 20 دفاع شد. جدا کار پر زحمت و پرفایدهای بود.👆👆👆