💥راهکارهای رفع ناامیدی از رحمت الهی
💌ناامیدی به دلیل اجابت نشدن دعا
🔻دعاهایم اجابت نمیشود❗️
دومین جایی که اسباب ناامیدی از رحمت الهی را ایجاد میکند، دعاها میباشند زیرا دعاکننده انتظار برآورده شدن دعاهای خود را دارد و زمانی که دعاهایش به اجابت نمیرسد از رحمت الهی ناامید میگردد و دیگر دعا نمیکند زیرا با خود میگوید اگر رحمت الهی شامل حالم میشد دعاهای قبلیام اجابت میشد پس دعاکردن را رها مینماید زیرا ناامید گشته است❗️
یا زمانی که آیاتی مانند_ وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادی عَنِّی فَإِنِّی قَریبٌ أُجیبُ دَعْوَةَ الدّاعِ إِذا دَعانِ فَلْیَسْتَجیبُوا. و هنگامى که بندگان من، از تو درباره من سؤال کنند، (بگو:) من نزدیکم; دعاى دعاکننده را، به هنگامى که مرا مى خواند، پاسخ مى گویم. پس باید دعوت مرا بپذیرند_ را میبیند و دعا میکند و به اجابت نمیرسد خودبهخود از رحمت و فضل الهی ناامید میشود و اصرار بر دعا را فراموش میکند زیرا خود راذاز معرض رحمت و فضل بی انتهای الهی دور مییابد❗️
👈اکنون سوالی که باید به آن پاسخ بدهیم آن است که آیا هر دعایی قرار هست همانگونه که خواستهایم به اجابت برسد؟! یا اینکه ممکن است دعایی اصلا به اجابت نرسد؟!
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکارهای رفع ناامیدی از رحمت الهی
⚡️چرا دعاها اجابت نمیشود؟!
🔻لطف خدا جاری است❗️
خداوند متعال همانگونه که گفته شد هیچ بُخلی نسبت به برآوردهکردن دعاها ندارد اما اگر مسئلهای در اجابت دعاها ایجاد میشود به ما باز میگردد یعنی مشکلی در دعای ما وجود دارد که به اجابت نرسیده است.
به بیان دیگر باید چنین گفت گاهی اوقات دعای ما در ظاهر امر خوب و ممدوحی میباشد ولی در باطن اسباب زحمت و گمراهی ما را ایجاد میکند.
گاهی اوقاتی باید فرا برسد تا دعا برآورده شود یعنی هنوز زمان اجابت دعا فرا نرسیده است و ما باید اصرار را ادامه دهیم.
گاهی اوقات نیز دعای ما با شرایط اجابت دعا انجام نشده است یا آنکه حقی بر گردنمان آمده است که در حاجت را به روی ما بسته است.
⚡️از امیرالمومنین علی علیهالسلام نقل شده است: لايُقَنِّطَنَّكَ إبطاءُ إجابتِهِ ، فإنَّ العطيَّةَ على قَدْرِ النِّيَّةِ ، و ربّما اُخِّرَتْ عنكَ الإجابةُ لِيَكونَ ذلكَ أعظَمَ لِأجرِ السائلِ و أجزَلَ لِعَطاءِ الآمِلِ ، و ربّما سألتَ الشيءَ فلم تُؤْتاهُ و اُوتيتَ خيرا مِنهُ عاجِلاً أو آجِلاً ، أو صُرِفَ عنكَ لِما هُوَ خيرٌ لكَ ، فَلَرُبَّ أمرٍ قد طَلِبْتَهُ و فيهِ هلاكُ دينِكَ لو اُوتيتَهُ.
امام على عليه السلام : تأخير در اجابت دعا تو را نوميد نگرداند ؛ زيرا بخشش [خداوند] بسته به نيّت [او ]است ؛ چه بسا كه در برآوردن خواهشت تأخير شود تا بدين وسيله خواهنده را پاداش بزرگتر و اميدوار [به بخشش الهى] را بخشش بيشتر دهد ؛ بسا باشد كه چيزى بخواهى و به تو داده نشود اما دير يا زود بهتر از آن به تو داده شود ، يا براى خير و مصلحت تو از تو دريغ شده است . و بسا خواسته اى كه اگر برآورده شود موجب نابودى و تباهى دين تو گردد.
📧کشف المحجه ص ۲۲۸
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥ماجرای ثعلبه بن حاطب
✨ثعلبة بن حاطب که یکی از انصار بود به رسول خدا (ص) عرض کرده بود یا رسول الله! از خدا بخواه مال دنیائی به من روزی کند. حضرت فرمود: ای ثعلبه مال اندکی که از عهده شکرش برآئی بهتر است از مال فراوانی که نتوانی شکرش را بجای آری، مگر مسلمانها که تو یکی از ایشانی نباید به رسول خدا (ص) تاسی بجویند، و مگر خدا نفرموده: لکم فی رسول الله اسوة حسنة. پس چرا چنین تقاضائی می کنی؟ با اینکه من به آن خدائی که جانم بدست قدرت او است اگر بخواهم این کوهها برایم طلا و نقره شود می شود و لیکن نمی خواهم.
بعد از چند روز دیگر آمد و عرض کرد: یا رسول الله! از خدا بخواه مرا مال دنیائی روزی بفرماید، و به آن خدائی که تو را به حق مبعوث فرموده اگر به من روزی کند من حق همه صاحبان حق را می پردازم. حضرت عرض کرد: بارالها! ثعلبه را مالی روزی فرما.
💫 ثعلبه گوسفندی خرید و زاد ولد آن بسیار شد به حدی که مدینه برای چرانیدن آنها تنگ آمد و مجبور شد گوسفندان خود را بیرون برده در بیابانی از بیابانهای مدینه جای دهد و بچراند، و همچنان روبه زیادی می رفت و او از مدینه دور می شد و به همین جهت از نماز جمعه و جماعت باز ماند.
رسول خدا(ص)کارشناسی فرستاد تا گوسفندانش را شمرده، زکاتش را بگیرد، ثعلبه قبول نکرد و بخل ورزید و گفت: این زکات در حقیقت همان باج دادن است.رسول خدا(ص)فرمود: وای بر ثعلبه!وای بر ثعلبه!
🗂حوزه نت با کمی تلخیص
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥آیه ۲۱۶ بقره
وَ عَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ.
چه بسا چیزی را خوش نداشته باشید، حال آن که خیرِ شما در آن است. و یا چیزی را دوست داشته باشید، حال آنکه شرِّ شما در آن است. و خدا میداند، و شما نمیدانید.
✅️چون ذات بارى تعالى حكيم است، يعنى عالم باشد به تمام مصالح امور؛ بنابراين كليه اوامر و نواهى الهى موافق با مصلحت و خير و صلاح دنيا و آخرت بندگان در آن باشد، اگرچه نفس انسانى را مكروه و ناپسند آيد، زيرا ممكن است نفس چيزى را كراهت دارد كه در حقيقت خير و نفع داشته باشد، چنانچه در نفوس غير مربيه نسبت به فرامين الهى اين مطلب ملاحظه مىشود. و البته مؤمن حقيقى، تسليم محض خواهد بود در مقابل اوامر و نواهى سبحانى به امتثال و فرمانبردارى.
📮تفسیر اثنی عشری، ذیل آیه
📌پ.ن:
این تفسیر اگرچه در باب فرامین الهی میباشد ولی میتوان در باب اجابت دعا نیز گفته شود که خداوندمتعال حکیم است و مصالح و منافع بندگانش را میداند و اجابت نکردنها در مواردی که به ضرر ماست لطفی از جانب خداوند است.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💥استاد فاطمی نیا قدس سره
📮چگونه دعا کنیم؟!
👈راز اجابت دعا
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥کلام بهجت
آیتاللّه بهجت رحمهاللّه میفرمایند:
«اگر میخواهید دعا کنید و واقعاً دعا و خواستن از خدا باشد، دعا تشریفاتی دارد، اگر میخواهید از ناحیه دعا به جایی برسید، زبان حالتان این باشد: #تسلیم_خدا هستیم، هرچه بخواهد بکند، بنا داریم عمل به وظیفۀ بندگی کنیم».
منظور اینکه، حال که از کاستیهای خود باخبریم و میدانیم سزاوار بخششهای خداوند نیستیم، خاضعانه درخواستهای خود را از او بخواهیم.
📘سایت معظم له
📌پ.ن:
در تعقیبات نماز ظهر چنین آمده است: وَ لا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضاً وَ لِيَ فِيهَا صَلاحٌ إِلّا قَضَيْتَهَا. و نه حاجتی که تو را در آن رضایت و مرا در آن مصلحت است مگر اینکه روا کنی.
یعنی خدایا! دعایی را که تو راضی هستی از آن و برای من مصلحت دارد را اجابت نما!
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💌حدیث اجابت
قال الامامُ علیُّ بنُ الحُسین علیهما السلام: اَلمؤمِنُ مِن دُعائِهِ عَلی ثَلاثٍ: إما یُدَّخَرُ لَهُ، و إمّا یُعَجَّلُ لَهُ، وَ إمّا اَن یُدفََعَ عَنه ُبلاءٌ یُریدُ اَن یُصیبَهُ؛
امام زین العابدین علیه السلام فرمودند:
مؤمن از دعای خویش یکی از سه بهره را دارد: یا برایش ذخیره می شود، یا برایش مستجاب می گردد، یا بلایی که مقدر بوده به او برسد، از او دفع می شود.
📃تحت العقول، ص۲۸۰
👈پس هیچ دعایی بیفایده نمیباشد.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💥حقالناس مانع استجابت دعا
💌در محضر استاد فاطمینیا قدس سره
📌موانع زیادی برای عدم استجابت دعا بیان شده است که میتوان موارد مهم آن را چنین گفت:
یک: با توجه و حضورقلب دعانکردن
دو: خوردن مال حرام
سه: حقالناسها
چهار: عقوق والدین و قطع رحم
پنجم: ظلم به دیگران و ...
⚡️پایان بحث ناامیدی از رحمت الهی
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
با سلام خدمت دوستان و سروران عزیز
🔻با مطالبی که دوستان در لینک ناشناس گذاشتند لازم است توضیحی در مورد کار کانال عرض کنم:
هدف ما از روز اول در این کانال آموزش اخلاق به نحو کاربردی میباشد یعنی اخلاق را به نحوی که قابل عمل بشود خدمت دوستان آموزش بدهیم.
و در این راستا تلاش کردیم هم صوت ضبط کنیم و هم متن خدمت دوستان آماده کنیم.
چون احساس ما این است که لازم است در مباحث اخلاقی آموزش اصولی داده شود زیرا در این ناحیه کمبودهایی به نظر میآید.
✍️درنتیجه نمیتوانیم سبک کانال را به سوی گذاشتن پیامهای کوتاه و کلیپهای کوتاه و متنوع ببریم زیرا الی ما شاء الله در بستر ایتا چنین کانالهای وجود دارد که هدفشان بیان مختلف و کوتاه میباشد و از طرفی هم نمیتوانیم آنچه هست را کوتاه بحث کنیم چون معارف مربوطه ناقص فهمیده میشوند.
انشاءالله سایت به لطف امام رضا علیهالسلام و دوستان مشهدی عزیز در حال آماده شدن هست که مباحث مطرح شده به صورت کامل گذاشته خواهد شد.
💯در پایان امیدوارم مطالب به درد عزیزان بخورد و هرجا احساس کنیم مطالب مفید نیست قطعا کار را تعطیل میکنیم.
🙏و از همه دوستان معذرت میخواهم بابت اینکه وقت پاسخ به سوالات را ندارم زیرا دست تنها هستم و کارهای مختلف بر دوش داریم.
التماس دعا
🌹حدیث اجابت
في الحديث القدسيِّ : فمِنكَ الدُّعاءُ و عَلَيَّ الإجابةُ ، فلا تُحجَبُ عنّي دَعوَةٌ إلاّ دعوةُ آكِلِ الحرامِ.
در حديث قدسى آمده است: از تو دعا كردن است و از من اجابت نمودن؛ هيچ دعايى از من پوشيده و در حجاب نماند، مگر دعاى حرام خوار.
📮بحارالانوار ج ۶۳ ص ۳۱۴
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
💌ریشه: ترس از شروع مراقبه
ممکن است کسی از خود ناامید نباشد و همچنین از رحمت الهی _به دلیل فهم صحیح معارف آن_ ناامیدی به خود راه ندهد اما با مانع عجیب و در خیال خود خیلی جدی به نام ترس از شروع مراقبه روبرو گردد و به سوی خودسازی و مراقبه نرود زیرا شنیده است اگر مراقبه را شروع نمایی انواع و اقسام مشکل برایت پیش میآید و قطعا هیچ عاقلی دوست ندارد زندگی آرام خود را فدای بلا و مشکلات فراوان نماید و اینگونه عطای خودسازی را به لقای آن میبخشد❗️
🔸️در توضیح بیشتر باید چنین بیان نمود که انسانی که حقیقت تزکیه و مراتب آن و حقایق بلا و مشقات را نمیداند با شنیدن از این و آن یا خواندن مشکلاتی که بعضی از اولیای الهی دچار شدهاند و از طرفی وساوس شدید و ظریف شیطان خنّاس که به دل وارد میشوند، خیال مینماید خودسازی و تزکیه نفس عین بلا و مشکلات در زندگی است و کسی که آرامش ظاهری دارد با خود حساب کتاب میکند که اگر قرار هست این آسایش را از دست بدهم چه بهتر که بدون تزکیه پیش بروم و آدم خوب باشم تا اینکه وارد این میدان سهمگین شوم و مشکلات، آرامش و آسایش مرا برهم بزنند❗️
📏آیا واقعا اینگونه میباشد؟!
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
💌ریشه: ترس از شروع مراقبه
🔻راهکار اول: خداوند و اهل جهاد و تقوا
برای آنکه بتوانیم این ترس شیطانی را از بین ببریم لازم است متوجه این مطلب شویم که خداوندمتعال با متقین و اهل جهاد که زندگی خود را وقف مراقبت کردهاند چه برخوردی میکند. به بیان دیگر معرفت درست کسب نماییم و نگاه خود را تصحیح کنیم.
درنتبجه لازم است که این مسئله را باید بازگو نماییم که خداوندمتعال متقین را دوست دارد، بَلَىٰ مَنْ أَوْفَىٰ بِعَهْدِهِ وَاتَّقَىٰ فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ. آرى هر كس كه به عهد خويش وفا كند و پرهيزگار باشد، خدا پرهيزگاران را دوست مىدارد.
محبتی که خداوندمتعال به متقین دارد، محبتی است که خالی از غضب و امثال آن است و در عین حال پر از رحمت خاص به آنان است به نحوی که در زندگی معنوی و دنیوی آثار آن دیده میشود.
در سوره مبارکه عنکبوت آیه پایانی معیت خود با اهل جهاد و تقوا را چنین فرموده است: وَ الَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ. كسانى را كه در راه ما مجاهدت كنند، به راههاى خويش هدايتشان مىكنيم، و خدا با نيكوكاران است.
در آیات ۲ و ۳ سوره طلاق چنین آمده است: وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا. وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ. هر کس تقوا پیشه کند خداوندمتعال برای او راه خروج قرار میدهد و از جایی که گمان نَبَرد به او روزی عطا کند، و هر که بر خدا توکل کند خدا او را کفایت خواهد کرد.
💯یعنی اگر انسانی که اهل تقوا و مجاهدت است بر خداوندمتعال توکل کند، خداوند با تمام اسماء خود بر او میتابد و تمام شئون زندگی او که یک مورد آن رزق میباشد را اصلاح میکند پس خداوند اهل مراقبت را دوست دارد.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
⚡️ریشه: ترس از شروع مراقبه
📧راهکار دوم: مراتب بندگی و ظرفیت مومن
مطلب مهمی که درست بیان نشده است این است که عبودیت دارای مراتب مختلفی است و هر سالکی در هر مرتبهای ویژگیهای مخصوص به خود را دارد.
به بیان دیگر گاهی سالکی در مرتبه اول عبودیت یعنی ترک گناه قرار دارد و خداوندمتعال نیز از او همان مقدار از وظیفه را طلب مینماید؛ کسی که در مرتبه بالاتر و خواص قرار دارد عملی که وظیفه اوست را انجام میدهد و نه بیشتر از وسع و توانایی خود را زیرا خداوند از او نیز به اندازه وسع و تواناییاش انتظار دارد.
💯در مسئله آزمایشات نیز با توضیحی که در راهکار اول دادیم که خداوند متقین را دوست دارد باید این نکته را تذکر دهیم که خدای رحیم هر سالکی را به اندازه ظرفیت خود آزمایش میکند؛ هیچ گاه خداوند سالک مبتدی را با آزمایشهایی که با آنها اولیای خود را میسنجد، آزمایش نمیکند زیرا میداند ظرفیت این آزمایش در او وجود ندارد درنتیجه در مسئله بلاها ظرفیت هرکسی را در نظر میگیرد.
هر که در این بزم مقربتر است
جام بلا بیشترش میدهند
به بیان دیگر خداوند بندهای که تربیت میکند را با بلاها و مشکلات خارج از ظرفیت او تضییع نخواهد کرد زیرا در دعای کمیل میخوانیم: هَیْهَاتَ أَنْتَ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ تُضَیِّعَ مَنْ رَبَّیْتَهُ أَوْ تُبْعِدَ (تُبَعِّدَ) مَنْ أَدْنَیْتَهُ أَوْ تُشَرِّدَ مَنْ آوَیْتَهُ أَوْ تُسَلِّمَ إِلَى الْبَلاَءِ مَنْ کَفَیْتَهُ وَ رَحِمْتَهُ. باور نمیکنم چه آن بسیار بعید است و تو بزرگوارتر از آن هستی که پروردهات را تباه کنی یا آن را که به خود نزدیک کردهای دور کنی یا آن را که پناه دادی از خود برانی یا آن را که خود کفایت نمودهای و به او رحم کردی به موج بلا واگذاری.
من نکردم امر تا سودی کنم
بلک تا بر بندگان جودی کنم
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
0143_Momeni_bALAbEANDAZEzARFIATEaFRAD.mp3
905.7K
💌در محضر استاد مومنی
🥀ظرفیت مومن و بلاها
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💌بیان مشهور مرحوم نخودکی
از مرحوم نخودکی قدس سره مطلبی به فرزندشان نقل شده است که متاسفانه در بعضی کانالهای اخلاقی بدون آنکه توضیح درستی دهند، منتشر شده است.
💥فرزندم! بدان كه در تمام عمرم تنها يك بار نماز صبحم قضا شد. پسر بچهاى داشتم كه شب آن روز فوت شد. سحرگاه در عالم رويا به من گفتند كه اين مصيبت به علت فوت آن نماز صبح به تو وارد آمد.
اكنون اگر يك شب، نماز شبى از من فوت شود، صبح آن شب، انتظار بلايى را مى كشم كه به من نازل شود.
📮قطعا با توضیحاتی که گذشت متوجه خواهیم شد این اتفاق برای کسی پیش آمده است که دارای مراتب عالیه کمال بوده و ظرفیت تحمل و درک آن را داشته است و قطعا برای کسی که چنین ظرفیت و مقامی را دارا نیست هیچگاه اتفاق نخواهد افتاد بلکه بلا برای او به نحوی که #ظرفیت آن را دارد نازل خواهد شد.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
💌ریشه: ترس از شروع مراقبه
⚡️راهکار سوم: دنیاشناسی
برای حل این ترس کاملا شیطانی لازم است حقیقت دنیا را کاملا بشناسیم یعنی بدانیم دنیا روی چه چیزی بنا شده است، آیا دنیا دار خوشی و راحتی است و کسانی که سمت مراقبه میآیند آن خوشی را از دست میدهند و کسانی که غافلانه زندگی میکنند در خوشی و لذتهای مافوق تصور غرق هستند❗️
به بیان دیگر ذات دنیا بر راحتی بنا شده است و مراقبه خلاف آن است و کسی که مراقبه میکند از ان راحتی دور میشود و زندگی او را اقسام و انواع بلا پر میکند❗️
🌸در جواب باید بگوییم: ذات دنیا برخلاف فکر اکثر انسانها بر ناخوشی بنا شده است زیرا دنیا دار مشکلات و بلاها میباشد و هر انسانی در طی عمر خود با بلاها و مشکلات فراوان روبرو میباشد که این مسئله به روشنی و با تجربه ثابت شده است.
زیرا دنیا دار تزاحمات است و هربار مشکلی در زندگی انسانها ایجاد میگردد مثلا گاهی مریضی، گاهی تصادف، گاهی مرگ نزدیکان، گاهی فقر، گاهی اعتیاد و ... درنتیجه هیچ انسانی خالی از بلا و مشکلات نمیباشد.
حال این افراد که دچار مشکلات میشوند همه جزو سالکین و اهل مراقبه به شمار میآیند یا اکثر آنها براساس منطق دین جزو غافلین هستند؟! آیا این بلاها مانند مرگ فرزند، ورشکستگیها، مریضیها و ... در عالم دنیا فقط برای سالکین پیش میآید و سایر افراد در خوشی زندگی میکنند؟!
💯پس نباید گمان شود بلا فقط برای اهل مراقبت است زیرا ذات دنیا یعنی بلا و مشکلات و در این مسئله فرقی بین سالک و غیر سالک نمیباشد و بسیار افرادی که دچار بلا میشوند ولی بویی از سلوک و تزکیه نبردهاند.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
🌹حدیث دنیاشناسی
رُوِيَ عَنِ اَلنَّبِيِّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ أَنَّهُ قَالَ:
قَالَ اَللَّهُ تَعَالَى إِنِّي وَضَعْتُ خَمْسَةَ أَشْيَاءَ فِي خَمْسَةٍ وَ اَلنَّاسُ يَطْلُبُونَ فِي خَمْسَةٍ أُخْرَى فَمَتَى يَجِدُونَ ... وَ وَضَعْتُ اَلرَّاحَةَ فِي اَلْجَنَّةِ وَ اَلنَّاسُ يَطْلُبُونَ فِي اَلدُّنْيَا فَمَتَى يَجِدُونَ.
روايت شده از پيغمبر(صلّى الله عليه و آله)كه فرمودند:
خداى تعالى فرموده است: كه من پنج چيز را در پنج چيز گذاشتم مردمان در پنج چيز ديگر آن را میطلبند پس آن را نمیبایند ... و من راحتی را در بهشت گذاشتم و مردمان آن را در دنیا طلب ميكنند، پس آن را نمي یابند.
📚 جامع الأخبار، جلد۱، صفحه۱۸۴
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
💌ریشه: ترس از شروع مراقبه
✨️راهکار سوم: دنیاشناسی ۱
برعکس مطلبی که گفته شد باید چنین عنوان نمود که دنیا با اهل مراقبه و تزکیه دوستی میکند زیرا خداوندمتعال دنیا را بر مدار اطاعت قرار داده است به نحوی که دنیا مطیع کسی میشود که مطیع خدا باشد و دل خود را محل محبت الهی قرار دهد.
از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده است: لَمّا خَلَقَ اللّه ُ الدنيا أمَرَها بطاعتِهِ فأطاعَتْ رَبَّها فقالَ لَها: خالِفِي مَن طَلَبَكِ و وافِقِي مَن خالَفَكِ فهِي على ما عَهِدَ إلَيها اللّه و طَبعَها علَيهِ. چون خداوند دنيا را بيافريد، او را به اطاعت خود فرمان داد و دنيا پروردگارش را اطاعت كرد. پس خداوند به دنيا فرمود: با هر كه تو را بجويد، سرِ ناسازگارى نشان ده و به هر كه با تو مخالفت ورزد و در طلب تو نبود، روى خوش و سازگارى نشان بده. پس، دنيا بر اين سفارشى كه خدا به آن كرد، مى چرخد و همان سرشت اوست.
🗂بحارالانوار ج ۷۰ ص ۳۱۵
از امام مجتبی علیهالسلام نیز نقل شده است: مَن عَبدَ اللّه َعَبّدَ اللّه ُ لَهُ كُلَ شَيءٍ. هر كه خدا را بندگى كند خداوند همه اشياء را بنده او گرداند.
📚تنبیه الخواطر ج ۲ ص ۱۰۸
یعنی انسانی که به سوی خدا حرکت میکند و تلاش میکند محبت به دنیا را از دل خارج کند و طالب حقیقی خدا گردد دنیا مطیع او میشود تا بتوانند به او کمک نمایند زیرا وَ لِلَّهِ جُنُودُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَ ٱلۡأَرۡضِ. تمام عالم سپاهیان خدا هستند و زمانی که سالک دل به خدا میدهد عالم نیز دل به او میدهد و به او یاری میرسانند.
پس مراقبه و تزکیه از همه لحاظ به سالک کمک مینمایند زیرا آن دو سبب میشوند که انسان براساس اراده الهی پیش رود و این مسئله اسباب رحمت را میگستراند.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
🔸ریشه: ترس از شروع مراقبه
⚡️راهکار چهارم: فلسفه بلاها
در راهکار پایانی باید به فلسفه بلاها بپردازیم تا متوجه شویم اگرچه بلا ظاهری تلخ و سخت دارد ولی باطنی سراسر لطف دارد که دانستن آن باطن، انسان را نسبت به بلاها صبورتر میکند و او را آماده پذیرش بلا مینماید.
مومنینی هستند که در زندگی خود دچار بلاها میشوند و زبان شکوه باز میکنند که چرا من باید دچار شوم و چرا دیگران به بلا دچار نمیشوند، چرا آن مهربان برای من فلان بلا را در نظر گرفته است❗️
در جواب باید بگوییم: بلا برای مومن از همه لحاظ مفید و سازنده است و این سازندگی سبب صعود او در مسیر عبودیت میگردد زیرا بلا از نظر دین دو کارکرد دارد: یا شوینده گناهان است یا بالابرنده مقام انسان.
به بیان دیگر لحظاتی که مومن بلا دچار میشود درحقیقت و باطن امر برای او نوعی لطف به حساب میآید زیرا در حال پاک شدن از گناهان میباشد.
از رسول اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است: ساعاتُ الهُمومِ ساعاتُ الكفّارات و لا يَزالُ الهَمُّ بالمؤمنِ حتّى يَدَعَهُ و ما لَهُ مِن ذَنبٍ. لحظات نگرانى و اندوه ، لحظات كفّاره گناهان است اندوه و نگرانىِ خاطر، پيوسته با مؤمن هست و زمانى رهايش مى كند كه از گناهان پاك شده باشد.
📧بحارالانوار ج ۸۳ ص ۲۴۴
یا اسباب رشد مومن را ایجاد مینمایند در صورت صبرکردن بر آن بلا و سختی. امام صادق علیهالسلام فرمودند: البلاء زین للمؤمن وکرامة لمن عقل، لانّ فی مباشرته والصّبر علیه، والثّبات عنده، تصحیح نسبة الایمان. بلا، زیور مؤمن و کرامت الهی است برای کسی که تعقل کند (بیندیشد)، زیرا صبوری و ثبات قدم در هنگام رسیدن بلا، ایمان را درست کند و کمال بخشد.
📚مسکِّنُ الفواد ص ۵۸
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
62801774.mp3
910.2K
💌در محضر استاد عالی
🌺بلاها، نردبان آسمان
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
سلام علیکم
اینکه کوتاه بفرستیم و همه چیز رو نگیم شما چه سودی میکنید؟! یک سوالی که باید از خودمون بپرسیم این است که از خوندن مطالب کانالهایی که فقط تک جمله ارسال کردند و میکنند و پراکندگی زیادی در مطالبشون وجود داره آیا رشدی کردیم یا خیر؟!
و اینکه کل پستها رو جمع کنید به ۱۰ دقیقه نمیرسه یعنی ۱۰ دقیقه در روز وقت نداریم؟!
به هر حال این کانال برای آموزش اصولی دوستان علاقهمند است و آموزش حوصله میخواد و با تک جمله و عبارات کوتاه محاله چیزی یاد بگیرید.
یک دوستی خیلی قشنگ کانالهایی که پستهای کوتاه و متنوع اخلاقی میذارن رو نقد کردن که گذاشتم
التماس دعا
🌹احیاء سنت رسول خدا
✍فردا ۳۰ جمادیالاول #پنجشنبه_آخر ماه قمری و از روزهایی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آن را روزه میگرفتند.
✨رسول خدا صلی الله علیه و آله: در هر ماه سه روز را روزه میگرفتند؛ پنجشنبه اول و آخر ماه و چهارشنبه وسط ماه و تا #آخر_عمر این سنت را انجام میدادند.
👌عزیزانی که توانایی دارند جا نمونن.
#مع_رسول_الله
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
🌹طوبی للصابرین
گویا برای هر مومنی در عالم وجود شبکهای از بلاها ایجاد شده است و هرکس با شاهکلید صبر با آن روبرو گشت و بر آن غلبه کرد به برکات عظیمی نائل میگردد.
از رسول اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است: وَ مَنْ خَرَجَ مِنْ سِکَّةِ اَلْبَلْوَى جُعِلَ سِرَاجَ اَلْمُؤْمِنِینَ وَ مُونِسَ اَلْمُقَرَّبِینَ وَ دَلِیلَ اَلْقَاصِدِینَ.
و کسى که از شبکه بلا و آزمایش به خوبى بیرون آید یعنى هنگام بلا، جزع و فزع و بیتابى نکند، چراغ مومنین و مونس مقربین و راهنماى حاجتمندان مىگردد.
💌بحار الانوار، ج 64، ص 231
و علت آن است که صبر بر بلا صاف کننده و تطهیردهنده درون است که صابرین بر بلا بر هوای نفس خود غلبه میکنند و سراج مومنین و راهنمای نیازمندان به سوی کمال میگردند.
در کتاب مصباح الشریعه باب بلاء آمده است: وَ قَالَ وَهْبُ بْنُ مُنَبِّهٍ اَلْبَلاَءُ لِلْمُؤْمِنِ كَالشِّكَالِ لِلدَّابَّةِ وَ اَلْعِقَالِ لِلْإِبِلِ.
مرحوم عبدالرزاق گیلانی در ترجمه و شرح خود فرموده است: وهب بن منبّه،كه يكى از اهل حال و قال است، مىگويد: بلا از براى مؤمن، مانند كلافه و زانوبند است از براى استر و شتر، و چنان كه بند و كلافه مانع است ايشان را از حركتهاى ناملايم و جست و خيزهاى نامناسب،كوفتها و بلاها هم مانع است مؤمن را از كارهاى نامناسب و حركتهاى ناملايم.
📮ترجمه و شرح عبدالرزاق گیلانی
یعنی بلا به دلیل خاصیتی که دارد، نفس و هوای آن را میبندد و نمیگذارد نفس خودنمایی کند و این به معنای طهارت باطن انسان میباشد درنتیجه باید گفت: خوشا به حال اهل صبر.
در ادامه به راهکار صبر خواهیم پرداخت.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکار رسیدن به صبر
💌راهکار اول: انسانشناسی
یکی از مهمترین و اساسیترین راه برای رسیدن به صبر لذتبخش آن است که انسان حقیقت و جایگاه خود را بشناسد، متاسفانه اکثر مومنین به دلیل غفلتهای روزمره و مشغلههایی که برای خود ایجاد نمودهاند از شناخت خود غافل شدهاند و این غفلت اسباب مشکلات مادی و معنوی را ایجاد نموده است.
یکی از معرفتهای مهم آن است که انسان خود را بشناسد و بداند حقیقت او چیست و در این عالم چه ویژگیای دارد.
📖و برای درک و رسیدن به صبر جمیل و صاعد لازم است رابطه خود با خداوندجلیل را بررسی نماید تا با این شناخت به سوی صبر حرکت نماید. در معارف دینی انسان، به عنوان عبد و بندهای که مملوک میباشد شناخته میگردد یعنی هر انسانی عبد مملوک به معنای بندهای که از خود هیچ ندارد و مالک او حضرت حقتعالی است، میباشد.
در مناجات مسجد کوفه امیرالمومنین علی علیهالسلام آمده است: انت المولی و انا العبد و انت المالک و انا المملوک. خدایا تو مولی هست و من عبد هستم و تو مالک هستی و من مملوک هستم.
💢با این توضیح چنین شناختی بدست میآوریم که همه ما مِلک خداوند رحیم هستیم و مالک بر عبد مملوک خود برتری دارد و ما به عنوان عبد باید تسلیم خداوندمتعال باشیم و بدانیم که او مولای رحیم است و قطعا این بلا برای بهبود وضع روحی من نازل شده است.
و به این دلیل است که گفته شده است هنگام بلا کلمه شریف استرجاع یعنی: إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. را با زبان ظاهر و دل بگوییم تا با آن معرفت بر بلای آمده صبوری نماییم.
به عبدی گفتند: چه چیزی میخوری؟ گفت: هر چه مولایم دهد، گفتند: چه لباسی میپوشی؟ گفت: هرچه مولایم دهد، گفتند: چه کاری میکنی؟ گفت: هرچه مولایم فرمان دهد❗️
در ادامه شرحی بر کلمه استرجاع خواهیم داشت.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکار رسیدن به صبر
💌راهکار دوم: دنیاشناسی
راهکار دوم نیز شناخت درست دنیا میباشد یعنی انسان بلادیده به خوبی بر دنیا و گذر آن و فنایی که در آن وجود دارد دقت نماید.
او با دقت در دنیا به حقیقت مهمی دست پیدا میکند که عبارت است از اینکه: دنیا و هرچه در آن است و هرچه که به من نسبت دارد از اقوام و خویشان گرفته تا اموال و اولاد و ... همه روزی به پایان خود در دنیا میرسند❗️
🥀به بیان دیگر قرار از ابتدای عالم بر رفتن از دنیا و از دست دادن آن بوده است و قرار نبوده است اقوام و خویشان و اموال و اولاد و ... برای همیشه پیش من باشند، آنها امانتی از جانب خدا برای من بودند و خدایی که مالک من است آن را از من گرفته است.
از امیربیان علی علیهالسلام نقل شده است: إن للّه ِ مَلَكا يُنادي في كلِّ يَومٍ: لِدُوا لِلمَوتِ و اجمَعوا لِلفَناءِ و ابنُوا لِلخَرابِ. خداوند فرشته اى دارد كه هر روز ندا مى دهد:بزایید که نهایت آن مرگ است و جمع کنید که پایان آن نابودى است و بسازید که سرانجام آن خرابی میباشد.
📧نهجالبلاغه: حکمت ۱۳۲
در سوره مبارکه الرحمن آیه ۲۶ و ۲۷ آمده است: كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ. وَيَبْقَىٰ وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ. و هرکس روی زمین است فانی خواهد شد و تنها ذات ذوالجلال و گرامی پروردگارت باقی میماند!
و همه معارف بر آن هستند که به ما بفهمانند رفتنی هستیم و روزی خواهیم رفت و نباید به چیزی که رفتنی و از دست دادنی است دلبسته و وابسته بود به جز حضرت حق تعالی که برای عشق ورزی و دلبستگی بهترین و زیباترین موجود است و این فهم کمک میکند که انسان در بلا که نوعی فنای نعمتهای انسان میباشد صبور گردد.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥شرح آیه استرجاع
💌سه نکته در آیه شریفه
در آیه إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ سه نکته کلیدی وجود دارد که کمک میکند این آیه را دقیق و درست متوجه شویم:
اول: مالکیت خداوندمتعال است که همه موجودات ملک الهی هستند و خدای متعال میتواند به هر نحوی در ملک خود تصرف کند که توضیح آن گذشت.
دوم: اشاره به فنای عالم دارد که انسان روزی از تمام وابستگیها و دلبستگیهای خود جدا میشود و رهسپار خدای متعال میشود و همچنین هر چیزی که به آن دلبسته است به این سرنوشت دچار خواهد شد.
امیرالمومنین علی علیهالسلام در بیانی نورانی چنین فرمودند: اِنَّ قَوْلَنا: اِنّا للهِ اِقْرارٌ عَلَى اَنْفُسِنا بِالْمُلْكِ وَ قَوْلُنا: وَ اِنّا اِلَيْه راجِعُونَ اِقْرارٌ عَلَى اَنْفُسِنا بِالْهُلْكِ. اينكه ما مى گوييم: «إنّا للهِ» اعتراف به اين حقيقت است كه ما مملوک اوییم؛ و اینکه می گوییم: «اِنّا اِلَيْهِ راجِعُونَ» اقرار به این است که ما از اين جهان خواهيم رفت [و جايگاه ما جاى ديگر است.
📧حکمت ۹۹ نهجالبلاغه
سوم: آن است که وقتی انسان به خداوندمتعال توجه مینماید میفهمد یکی از اسماء الهی صبور است و تلاش میکند با صبر بر مصیبت این اسم را در خود تربیت کند و این تربیت قدم گذاشتن در مسیر خلافت الهی خواهد بود زیرا خلیفه کسی است که صفات خداوند را در خود زنده میکند و این زنده کردن عین حرکت در این مسیر نورانی میباشد.
به بیان اخری فرد مصیبت دیده با مزین شدن به صفت صبر رنگ خدا و صفت صبور الهی را در خود ایجاد میکند که این گام بلندی در خلافت الهی میباشد.
💯پس با این توضیحات باید گفت: وَ بَشِّرِ الصَّابرِینَ الَّذینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَهٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ. و به صابرین بشارت بده. همانان که چون پیشامد ناگوارى به آنان برسد مىگویند: ما از آنِ خداییم و به سوى او باز مىگردیم.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
🌹دوستان روی هر کدام بزنند به ابتدای بحث وارد میشوند.
✨سه کارکرد تزکیه✨
✨آداب مراقبه اصولی✨
✨موانع مراقبه: ناامیدی از خود✨
✨شروع راهکارهای ناامیدی✨
✨تنبلی✨
✨ریشه اول✨
✨ریشه دوم✨
✨ریشه سوم✨
✨ریشه چهارم✨
✨ گناهان گذشته✨
✨معنای گناهان گذشته✨
✨مضرات گناهان گذشته✨
✨قساوت دل✨
✨راهکار تطهیر گذشته✨
✨حدیث توبه✨
✨شروع راهکارهای جزیی✨
✨نماز توبه و آداب آن✨
✨موانع مراقبه: ناامیدی از رحمت الهی✨
✨شروع راهکارها✨
✨چرا دعایم اجابت نمیشود✨
✨موانع مراقبه: ترس از شروع تزکیه✨
✨شروع راهکارها✨
✨فلسفه بلاها✨
✨شروع راهکارهای صبر✨
✨وسواس شیطان✨
✨موانع: مشکلات روزمره✨
✨یک دل و یک اراده✨
✨راهکار اول: تربیت فرزند✨
✨دلبستگی به مال✨
✨قناعت و سلوک✨
✨راهکار اول قناعت✨
✨راهکار دوم✨
✨مشکلات مختلف زندگی✨
✨راهکار اول✨
✨راهکار دوم✨
✨راهکار سوم✨
✨راهکار چهارم✨
✨مانع مراقبه: عجله✨
✍سیر دقیق و کاربردی تزکیه:
سیر دقیق تزکیه به صورت صوتی
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥موانع تزکیه و خودسازی
🔸️ریشه: ترس از شروع مراقبه
⚡️وساوس شیطان
وسواس توام با ترس شیطان رجیم را میتوان عامل اصلی در عدم شروع خودسازی عنوان نمود، شیطانی که قسم خورده است تا انسانها را از صراط مستقیم خارج نماید و برای این کار تمام نیروهای خود را بسیج میکند و هر راهی را در پیش میگیرد تا بتواند مانع تزکیه مومنین گردد.
شیطان یک بار از طریق ناامیدی از خود و رحمت الهی، یک بار از طریق گناهان گذشته و یک بار نیز از طریق ترس انداختن در دل مومنین تلاش مینماید تا بتواند آنها را از مسیر عبودیت خارج کند زیرا میداند شکوفایی توحیدی و انسان کامل شدن و معرفت الله در سایه عبودیت و تزکیه حاصل میگردد یا خشوع و خضوع حقیقی (نابودی منیّت) در پیشگاه ربوبی که خود از آن سرباز زد فقط با تزکیه حاصل میگردد درنتیجه از هر طریقی تلاش میکند تا انسان را از خودسازی دور نماید.
🌹او که به خوبی میداند ترس در وجود انسانها وجود دارد و نسبت به از دست دادن #محبوبهای_دل نگران و مضطرب میشوند، گاهی میگوید اگر تزکیه کردی و نمازصبحت قضا شد ممکن است مانند مرحوم نخودکی فرزندت بمیرد❗️
یا اگر تزکیه کنی به انواع بلا و مشقات دچار میگردی و آرامشی که اکنون داری را از دست میدهی و تو میمانی و هزاران مشکل بزرگ و کوچک و آن موقع خواهی گفت: ای کاش! هیچ وقت این مسیر را شروع نمیکردم و ای کاش! همانگونه مثل قبل زندگی میکردم❗️
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711