احکام
💢حکم مال پیدا شده؟💢
مال گمشده اى را كه انسان پیدا مى كند اگر نشانه اى ندارد كه با آن صاحبش معلوم شود (مانند یك اسكناس صد تومانى یا یك سكه طلا) احتیاط واجب آن است كه از طرف صاحبش آن را صدقه دهد؛ و اگر خود او مستحق است مى تواند بردارد؛ و اگر مال مهمّى باشد احتیاط آن است كه از حاكم شرع اجازه بگیرد.
ـ هر گاه مالى را كه پیدا كرده نشانه دارد و قیمتش به اندازه یك درهم یا بیشتر است، باید آن را تا یك سال اعلام كند. مثلا اطلاعیه ای بزند و یا در مسجد اعلام کند.
ـ اگر قبل از فرارسیدن یك سال، از پیدا كردن صاحب آن مأیوس شود و یا از اوّل مأیوس باشد كه صاحب آن را پیدا كند احتیاط واجب آن است كه آن مال را از طرف صاحب اصلى اش به فقیر بدهد.
ـ هرگاه تا یك سال اعلان كند و یا در محل اعلان شده نگهدارى شود و صاحب مال پیدا نشود، پیداكننده مخیّر است یكى از چهار كار را انجام دهد: 1ـ آن را براى خود بردارد به قصد این كه هر وقت صاحبش پیدا شد اگر آن مال موجود نیست، عوض آن را به او بدهد. 2ـ به صورت امانت براى او نگهدارى كند. 3ـ از طرف صاحبش صدقه در راه خدا بدهد. 4ـ آن را به حاكم شرع بسپارد و احتیاط مستحب صدقه دادن یا سپردن به حاكم شرع است.
مناظرات
🔴 مادری که شانزده هزار نفر از فرزندان خود را کشت!
✅ سیّد بن طاووس رحمهالله (م۶۶۴ق) در کتاب الطرائف مینویسد:
چقدر مرا به تعجّب واداشت حدیثی را که بر آن واقف شدم و آن این است:
🔵 زنی از اهل کوفه بر #عایشه وارد شد و گفت: «ای امّالمؤمنین! چه میگویی درباره زنی که فرزند مؤمن خود را عمداً کشته باشد؟!»
🔴 عایشه گفت:
🔥 «آن زن با کشتن فرزند خود کافر میشود، زیرا که خدای تعالی میفرماید: وَمَن يَقتُل مُؤمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزاؤُهُ جَهَنَّمُ خالِداً فيها وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذاباً عَظيماً» (هر کس مؤمنی را به عمد بکشد، جزای او آتش جهنّم است که در آن جاوید خواهد بود، خداوند بر او خشم کند و او را لعنت نماید و برای او عذابی شدید مهیّا سازد؛ سوره نساء، آیه ۹۳).»
🔵 سپس آن زن کوفی گفت: «پس چه میگویی درباره مادری که شانزده هزار نفر از فرزندان خود را بکشد، در حالی که همه آنان مؤمن باشند؟!»
🔴 عایشه فهمید که منظور آن زن، کنایه به خود اوست که در #جنگ_جمل، سبب کشته شدن شانزده هزار نفر شد! به همین خاطر گفت: «این دشمن خدا را از من دور سازید!»
📚 الطرائف (سیدبنطاووس)، ج۱، ص۲۹۳
✅ علامه طباطبایی رضوان الله تعالی علیه میفرمودند که من نمیدانم اکسیر درست است یا نه؛ یعنی چیزی را به مس بزنند و طلا بشود.
میگفتند که ممکن است از نظر علمی چنین باشد، اما این را میدانم که اگر اکسیر خلوص و اخلاص به چیزی بخورد. ولو آن چیز خیلی کم ارزش باشد. اما میرساندش به جایی که به جز خدا ارزشش را نداند.
اگر پیغمبر اکرم میفرماید:
«ضربة علی یوم الخندق افضل من عبادة التقلین»
به خاطر این است که به ما سرمشق بدهد. یعنی به ما بگوید که این انسان میتواند به جایی برسد که یک آن فکرش، یک آن گفته اش، یک آن عملش افضل از همه عمرش باشد؛ ولو تمام عمرش در عبادت باشد. میتواند افضل از عبادت جن و انس باشد و این دایر مدار خلوص است. هر چه رنگ بیشتر، عمل بهتر.
علامه طباطبایی میفرمودند:
عکسش را هم برایت بگویم، اگر عملی این رنگ اخلاص نخورد - ولو آن چیز، فوق العاده ارزش داشته باشد. در نزد خدا به پر کاهی نمی ارزد و حتی بعضی اوقات، انسان را هم جهنمی میکند.
به نقل از آیت الله مظاهری
🔴 یک سوزن به خودت بزن!
▪️سرخوردگی و فاصلهگیری گروههایی وسیع از جمله جوانانی بسیار را نباید همواره معلول تبلیغات نظری و اغوایی دیگران و بیگانگان بدانیم. باید در جزئیات و کلیات عملکردها و عملکنندگان و امور و اشخاص مربوط و نتایج حاصله نیز دقت کنیم، و به تعبیر علمای اخلاق، در این مقولات نیز اهل مراقبه باشیم. آری، بهترین و بنیادیترین سازندگی با اجرای عدالت میآغازد.
📖 جامعهسازی قرآنی: ص۱۱۸
✍ استاد محمدرضا حکیمی
🆔 @mohamadrezahakimi
حکایات
💠 روزی شیطان😈همه جا اعلام کرد قصد دارد از کارش دست بکشد و وسایلش را با تخفیف ویژه به حراج بگذارد!
🔹همه مردم جمع شدن و شیطان وسایلی از قبیل : غرور، خودبینی، شهوت، مال اندوزی، خشم، حسادت، شهرت طلبی و دیگر شرارت ها را عرضه کرد...
🔹در میان همه وسایل یکی از آنها بسیار کهنه و مستعمل بود و بهای گرانی داشت!
کسی پرسید : این عتیقه چیست ؟
شیطان گفت : این نا امیدی است...
شخص گفت : چرا اینقدر گران است؟
شیطان با لحنی مرموز گفت :این موثرترین وسیله من است !
شخص گفت : چرا اینگونه است؟
شیطان گفت : هرگاه سایر ابزارم اثر نکند فقط با این میتوانم در قلب انسان رخنه کنم و وقتی اثر کند با او هر کاری بخواهم میکنم...
🔹این وسیله را برای تمام انسانها بکار برده ام، برای همین اینقدر کهنه است.