◻ برخی احکام فقهی #مسجد از دیدگاه امام خمینی(رحمة الله علیه)
✅ «تصرف در موقوفات #مسجد یا موقوفات دیگر موکول به اجازه و نظر متولی شرعی است.» [۱] نه اصل #مسجد؛ و اینکه #واقف_مسجد خود را متولی، و عزل و نصب #امام_مسجد را در حیطه تولیت خود قرار دهد اعتبار ندارد زیرا «جعل تولیت برای #مسجد صحیح نیست، و عزل و نصب او اثر ندارد.» [۲] و یا اینکه بگوید: بنده نیتم این بوده که تولیت #مسجد را عهدهدار شوم، نسبت به خود #مسجد چنین حقی را ندارد. به جهت اینکه «اصل #مسجد تولیتبردار نیست، ولی نسبت به موقوفات آن، واقف میتواند خود یا دیگری را متولّی قرار دهد.» [۳] پس «نمازخواندن در آن (#مسجد)، موقوف بر اجازه کسی نیست»[۴] و حتی نسبت به تصرفاتی غیر از نمازخواندن در #مسجد، مانند اقامه مجلس و استفاده از بلندگو و برق و فرش و غیره «نهی واقف اثر ندارد. بلی، اگر برای اشیای مربوط به #مسجد، متولّی خاصی قرار داده شده؛ تصرف در آنها موقوف است به نظر او و مراعات جهت وقف.» [۵] و ازآنجهت که « #مسجد متولّی ندارد و متولّی بردار نیست.» [۶] بنابراین «رضایت کسی (حتی واقف زمین) در عبادت در آن معتبر نیست ولی تصرفاتی که منافی با احترام #مسجد یا مزاحم نمازگزاران باشد جایز نیست.» [۷]
💠 از آنچه که گذشت معلوم میگردد که مسئولیت و وظیفه در #مساجد، در جهت حفظ و نگهداری از ساختمان #مسجد و اموال و وسایل آن و فراهمآوردن شرایط جهت عبادت کردن مردم است، نه چیز دیگر، آن هم وفق مقررات و آداب و احکام #مسجد؛ و هر کاری «اگر خلاف مقرّرات یا خلاف مصلحت #مسجد باشد جایز نیست.» [۸] و بر همین اساس حتی اگر لازم باشد « خراب کردن #مسجد برای تجدید ساختمان #مسجد و تعمیر آن مانع ندارد.» [۹]
۱. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۶، سؤال۷۹۶۷.
۲. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۶، سؤال۷۹۶۶.
۳. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۱۰، سؤال۷۹۷۲.
۴. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۷، سؤال۷۹۶۸.
۵. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۷، سؤال۷۹۶۹.
۶. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۸، سؤال۷۹۷۰.
۷. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۹، سؤال۷۹۷۱.
۸. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸ استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۵، سؤال۷۹۶۳.
۹. ↑ موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸، استفتائات امام خمینی، ج۷، ص۴، سؤال۷۹۶۲.
🆔 @almasjed
فرهنگ مسجد
اهمیت #مسجدشناسی: ضرورت #مسجدشناسی برای فعالان و پژوهشگران #مسجدی ✅ شناخت و معرفت، گام نخست: شن
✅ ارتباط با موسسه آموزشی و پژوهشی #مسجد
💠 شناخت #مسجد، نقشی کلیدی در رونق و ارتقای جایگاه #مسجد در جامعه ایفا میکند. در این مسیر، ارتباط با موسسات و مراکز تخصصی فعال در این حوزه، میتواند راهگشای فعالان و پژوهشگران #مسجدی باشد.
◻ موسسه #مسجد و نقش آن در #مسجدشناسی:
◽موسسه #مسجد، به عنوان یکی از پیشگامان در این زمینه، فعالیتهای ارزشمندی در راستای شناخت و معرفی ابعاد مختلف #مسجد انجام داده است. این موسسه با بهرهگیری از دانش و تجربه 50 سالۀ حضرت حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ تقی قرائتی، به عنوان مرجعی تخصصی در زمینه #مسجد خدمات متنوعی را به فعالان و پژوهشگران #مسجدی ارائه داده و با تبیین جایگاه و نقش #مسجد در جامعه اسلامی، به ارتقای سطح آگاهی و شناخت مردم نسبت به این نهاد مقدس کمک کرده است.
❇ خدمات موسسه #مسجد:
✔• برگزاری دورههای آموزشی: موسسه #مسجد، دورههای آموزشی تخصصی را در سطوح مختلف برای فعالان و پژوهشگران این حوزه برگزار میکند. این دورهها با بهرهگیری از اساتید مجرب و با استفاده از جدیدترین یافتههای علمی، به ارتقای دانش و مهارتهای مخاطبان کمک میکنند.
✔• ارائه مشاوره: موسسه #مسجد، خدمات مشاورهای تخصصی در زمینههای مختلف #مسجدشناسی، ساخت #مسجد، فرش و تجهیزات #مسجد، برنامهریزی فرهنگی، مدیریت #مسجد، ارتباط با مخاطبان و حل چالشها به فعالان #مساجد ارائه میدهد.
✔• انجام پژوهش: موسسه #مسجد، با انجام پژوهشهای علمی به شناخت ابعاد مختلف این نهاد مقدس و ارائه راهکارهای کاربردی برای حل چالشهای پیش روی آن کمک میکند.
✔• تألیف و ترجمه منابع: موسسه #مسجد، با تألیف و ترجمه کتابها و مقالات علمی به غنیسازی منابع آموزشی و ارتقای سطح دانش فعالان و پژوهشگران این حوزه کمک میکند.
✔• کتابخانه تخصصی مسجد: برای تمرکز و تسهیل در امر تحقیقات پیرامون #مسجد، کتابخانه تخصصی با حدود 2000 جلد کتاب و موضوعاتی از قبیل #مسجد شناسی، معماری، تاریخی، روائی، فقهی و دیگر مسائل مرتبط با #مسجد گردآوری شده است.
📝 ارتباط با موسسه #مسجد:
فعالین و پژوهشگران #مسجدی میتوانند از طریق وبسایت یا شبکههای اجتماعی موسسه #مسجد، با این مجموعه ارتباط برقرار کرده و دانش و مهارتهای خود را در زمینه #مسجدشناسی ارتقا داده و به ارائه خدمات اثربخشتر به این نهاد مقدس کمک کنند. همچنین، امکان شرکت در دورههای آموزشی، دریافت مشاوره و انجام پژوهشهای مشترک با موسسه #مسجد نیز فراهم است.
☎ راههای ارتباط با موسسه #مسجد:
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد موسسه #مسجد و فعالیتهای حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ تقی قرائتی، میتوانید به وبسایت یا شبکههای اجتماعی زیر مراجعه کنید:
✔• پایگاه اطلاعرسانی:
🌐 http://khademmasjed.ir
✔• شبکههای اجتماعی:
○ ایتا:
🌐 https://eitaa.com/almasjed
○ آپارات:
🌐 https://www.aparat.com/aappaarraatt
📮 آدرس:
قم - میدان آستانه - مدرسه علمیه دارالشفاء -ساختمان علامه طباطبایی -روبروی امتحانات شفاهی - مؤسسه مسجد
تلفن همراه
09121519446
09124511161
09159645183
تلفن ثابت 02537737701
دورنگار 02537731448
🆔 @almasjed
🌺 اول ذیحجه سالروز ازدواج امیر المومنین علی (علیه السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها):
🕌 #مسجد بهترین مکان برای پیدا کردن همراز، همسفر، همکار، همفکر، همراه و #همسر است و خواستگاری ها و مشاوره های ازدواج در #مسجد آرام ترین زندگی را در پی دارد.
🌸پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در #مسجد و جشن ازدواج امیرمومنان علی (علیه السلام) و حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(سلام الله علیها) را برگزار کردند.
💠 ... فَبَسَطَ النُّطُوعَ فِي #المسجد وَ صَدَرَ النَّاسُ وَ هُمْ أَكْثَرُ مِنْ أَرْبَعَةِ آلَافِ رَجُلٍ وَ سَائِرُ نِسَاءِ الْمَدِينَة - بحارالأنوار ج 43 ص 114
🆔 @almasjed
✅ ارتباط و تعلق با #مسجد مهمترین ملاک برای هم کفو بودن در ازدواج است:
💠 قال النبی(صلى الله عليه و آله سلم): من کان جار بیت الله و لم یحضر الجماعة ثلاث ایام متوالیات، فعلیه لعنة الله و الملائکة و الناس اجمعین، فان خطب فلا تزوجوه، و ان مرض فلا تعودوه، و ان رفع جنازته فلا تشیعوه، الا فلا صلاة له، الا فلا صوم له، الا فلازکاة له، الا فلا حج له، الا فلا جهاد له، و ان مات مات میتة الجاهلیة.
جامع الأخبار(للشعيري) ؛ ص79
💠 پیامبر گرامی اسلام (صلى الله عليه و آله سلم) فرمودند: کسی که همسایه #مسجد باشد و سه روز پشت سر هم حاضر به جماعت نشود پس لعنت خدا و ملائکه و همه مردم بر او خواهد بود، اگر چنین شخصی خواستگاری نمود برای #ازدواج، به او دختر ندهید، اگر مریض بود او را عیادت نکنید و اگر مُرد و جنازه او را برداشتند تشییع جنازه او نکنید. بدانید و توجّه داشته باشید نماز، روزه، زکات، حجّ و جهاد او (کسی که سه روز مسجد نرود) قبول نخواهد بود و اگر مُرد، به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است (یعنی بدون دین از دنیا رفته)
💠 قال الصادق(علیه السلام) عن امیرالمومنین(علیه السلام) بلغه ان قوما لا یحضرون الصلاة فی #المسجد، فخطب فقال: ان قوما لا یحضرون الصلاة معنا فی #مساجدنا فلایواکلونا، ولا یشاربونا، و لا یشاورونا، #و_لا_یناکحونا و لا یاخذوا من فیئنا شیئا او یحضروا معنا صلاتنا جماعة و انی لاوشک ان آمر لهم بنار تشعل فی دورهم فاحرقها علیهم او ینتهون.
قال [الصادق(علیه السلام)]: فامتنع المسلمون عن مواکلتهم و مشاربتهم و #مناکحتهم حتی حضروا الجماعة مع المسلمین.
💠 امام صادق(علیه السلام) فرمودند از علی(علیه السلام) که به آن حضرت خبر رسید جماعتی حاضر به جماعت مسلمین در #مسجد نمی شوند پس آن حضرت در ضمن خطبه ای فرمودند که گروهی به جماعت ما در #مسجد حاضر نمی شوند پس این ها حقّ هم غذا شدن با ما ندارند و نیز مورد مشورت ما قرار نمی گیرند و با ما نمی توانند #ازدواج کنند و از غنیمت جنگی مسلمانان حقّ هیچ چیز ندارند تا این که در جماعت مسلمین حاضر شوند. و من زود باشد که امر کنم آتش روشن کنند و منازل ایشان را بسوزانند یا این که از این عمل خود توبه کنند.
سپس امام صادق(علیه السلام) فرمودند: مسلمین مطابق دستور امیرالمؤمنین عمل کردند و خوردن و آشامیدن و ازدواج با آنان را ترک کردند تا این که آن جماعت توبه نمودند و به جماعت مسلمین حاضر شدند.
🔷🔹🔷
#حکم_فقهی
💠 مستحب است انسان با کسی که در #مسجد حاضر نمی شود، غذا نخورد، در کارها با او مشورت نکند، همسایه او نشود، از او زن نگیرد و به او زن ندهد. (توضیح المسائل - مسئله 897)
🆔 @almasjed
✳️ نماز مستحب در خانه، واجب در #مسجد
💠 فضیلت نماز در #مسجد اختصاص به نماز واجب (یومیه) دارد چون خواندن نمازهای مستحب در خانه فضیلت جماعت در #مسجد دارد.
✅ در روایات، خواندن نماز مستحب در خانه، بهتر از نماز حتی در #مسجدالنبی (مدینه) می باشد! با اینکه برای نماز در #مسجدالنبی فضائل زیادی مطرح شده است:
💠ٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ صَلَاةُ الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاتِهِ فِي #مسجدی هَذَا إِلَّا الْمَكْتُوبَةَ.
خواندن نماز در خانه از نماز خواندن در #مسجد من دارای فضیلت بیشتر است مگر نماز واجب
💠 قال رَسُولَ اللَّهِ :أفضل صلاتكم في بيوتكم إلا المكتوبة
با فضیلت ترین نماز آن است که در خانه خوانده شود مگر نماز واجب
💠 قال رَسُولَ اللَّهِ : خير صلاتكم صلاتكم في بيوتكم إلا صلاة الفريضة
بهترین نماز شما، نماز در خانه است مگر نماز واجب
💠 عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سَعْدٍ قَالَ سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ أَيُّمَا أَفْضَلُ؟ الصَّلَاةُ فِي بَيْتِي أَوْ الصَّلَاةُ فِي #المسجد قَالَ أَلَا تَرَى إِلَى بَيْتِي مَا أَقْرَبَهُ مِنْ #المسجد فَلَأَنْ أُصَلِّيَ فِي بَيْتِي أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ أُصَلِّيَ فِي #المسجد إِلَّا أَنْ تَكُونَ صَلَاةً مَكْتُوبَةً.
از پیامبر سوال شد که خواندن نماز در خانه دارای فضیلت است یا خواندن آن در #مسجد؟ پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: خواندن نماز در خانه نزد من محبوب تر است تا خواندن آن در #مسجد، مگر اینکه نماز واجب باشد.
🆔 @almasjed
✅ اجبار مردم به انجام اعمال مستحبی و خواندن نماز مستحبی بین نماز مغرب و عشاء در #مسجد، دارای مستند شرعی نمی باشد!
✅ یکی از دلایل جمع خواندن نمازهای واجب این است که بین آنها اعمال مستحبی انجام نشود و الا جمع خواندن نمازها بیمعنا است.
💠 مردم نباید در #مسجد به خاطر انجام اعمال مستحبی وقتی از آنها گرفته شده و یا مجبور به انجام آن باشند لذا می توان نماز مغرب و عشا را باهم خواند و هر کسی که تمایل داشته باشد نماز های مستحبی را بعد از نماز عشا بخواند
🆔 @almasjed
💠 « عَنْ اَبِی الْحَسَنِ (علیهالسّلام) قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ اِذَا جَمَعْتَ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ فَلَا تَطَوَّعْ بَیْنَهُمَا؛
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود هنگامیکه خواستی نمازها را با هم بجا آورید، نافله بین آنها نخوانید.»
💠 «سَمِعْتُ اَبَا الْحَسَنِ (علیهالسّلام) یَقُولُ الْجَمْعُ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ اِذَا لَمْ یَکُنْ بَیْنَهُمَا تَطَوُّعٌ.
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود: جمع میان نمازها در صورتی است که بین آنها نافله انجام نشود»
الکافی ج3 ص 287
🆔 @almasjed
#احکام_مسجد
✳️ نماز مستحب در خانه ، واجب در #مسجد
💠 فتوای مراجع معظم تقلید پیرامون خواندن نماز مستحبی در #مسجد:
💠 حضرت آیت الله شبیری زنجانی حفظه الله: اگر مرتبه خفاء از دیگران در خانه و #مسجد یکسان باشد بعید نیست #مسجد افضل باشد ولی اگر مرتبه خفاء و سری بودن در خانه بیشتر باشد رجحان یکی بر دیگری ثابت نیست.
💠 حضرت آیت الله سید علی سيستانى حفظه الله: اگر به صورتی به جا آورد که آشکار نباشد در #مسجد بهتر است.
💠 حضرت آیت الله نوری همدانی حفظه الله: خواندن نوافل و مستحباب در منزل افضل است.
💠 حضرت آیت الله وحید خراسانی حفظه الله: بهتر است نافله های یومیّه را در خانه بخوانید.
🆔 @almasjed
☑️ شهادت امام محمد باقر علیه السلام تسلیت باد
#زائران_خدا
#آبادگران_مساجد
🔘 امام باقر عليه السلام : إذا قُمتَ إلى صَلاتِكَ فَقُل : ... اللّهُمَّ اجعَلني مِن زُوّارِ بَيتِكَ ، و عُمّارِ #مساجدک
💠 هر گاه براى نمازت ره سپار شدى، بگو : « . . . خداوندا! مرا از زيارت كنندگان خانه ات و آبادگران #مساجدت قرار ده ».
▫️ الكافي: ج ۳ ص ۴۴۵ ح ۱۲
🆔 @almasjed
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ آغاز مناسک حج در عربستان از امروز
بیش از دو میلیون زائر خانه خدا که در مکه حضور دارند امروز برای بهجا آوردن مناسک حج تمتع به منا و عرفات میروند.
#الکعبة_تجمعنا
#المسجد_تجمعنا
🆔 @almasjed