─┅══✿🍃📓📓🍃✿══┅─
◁کودتای آمریکاییـ انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، به منزله یک نقطه عطف در تاریخ تحولات سیاسی ایران است. کودتایی که ملت ایران و سرنوشت کشور را برای یک دوره ۲۵ ساله، در بدترین و فاجعهآمیزترین مسیر تاریخی جهت داد
● شاه، که پس از سالهای ۱۳۲۰ و جانشینی رضاشاه قدرت خود را سست یافته بود و عملاً خود را در تحولات جاری کشور بیتأثیر و غایب میدید، به دنبال بهانهای بود تا جایگاه خود را در عرصهی سیاسی کشور مستحکم کند. ترور شاه در سال ۱۳۲۷ بهانهی لازم را به او داد تا با ابزار سرکوب، نیروهای مردمی را کنار نهد و رو به سمت یک دیکتاتوری تمامیتخواه حرکت کند.
❍ مهمترین واقعهای که برنامهی شاه را با خلل ایجاد کرد، جریان ملی شدن صنعت نفت بود که در مجلس شانزدهم به تصویب رسیده بود و همین موضوع مقدمهی شکلگیری دوران ۲۷ ماههی دولت مصدق بود که یکی از پرتلاطمترین دوران تاریخی ایران محسوب میشود
─┅═══༅𖣔1⃣𖣔༅═══┅─
─┅════✿🍃📔📔🍃✿════┅─
۞◁در واقع، با جریان ملی شدن صنعت نفت به رهبری مصدق و آیتالله کاشانی، احساسات ملی و مذهبی ایران بیش از پیش تحریک شد و مردم با رهبری بزرگانی همچون آیتالله کاشانی به آگاهی سیاسی رسیدند. وقیام سی تیر ماه را ایجاد کردند
❖ قیام سی تیر مقدمهی بسیاری از تحولات معاصر بود. بدون شک، اگر حرکت مردمی در روز سی تیر نبود و مشروعیت دولت مصدق به این حد نمایش داده نمیشد، حکومت و قدرتهای بزرگ به راحتی حاضر به عقبنشینی از مواضع خود نبودند.
❏ حضور مردم در خیابانها و به رخ کشیدن این حد از مقبولیت، جهان را قانع کرد که نفت ملی حق مشروع و ملی مردم ایران است. نقش آیتالله کاشانی را در ملی شدن صنعت نفت در قبام سی تیر میتوان ردیابی کرد
─┅═════༅𖣔2⃣𖣔༅═════┅─
─┅════✿🍃📓📓🍃✿════┅─
◁ شاید اگر مصدق به توان آیتالله کاشانی در نفوذ بین مردم پی میبرد به این راحتی نگاهها و نسبت به درخواستهای آیتالله کاشانی بیتفاوت نمیماند و از توان آیتالله کاشانی برای مهار کودتای ۲۸ مرداد استفاده میکرد
● کودتای ۲۸ مرداد، کودتایی است که با طرح و حمایت مالی و اجرائی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا بر ضدّ دولت محمد مصدق در 28 مرداد ۱۳۳۲ به انجام رسید و در پی موفقیت کودتا و سقوط کابینه دوم دولت ملی دکتر مصدق، سرلشکر فضلالله زاهدی عهدهدار تشکیل کابینه جدید شد.
❍ شاه پس از تردیدهای اولیه به امضای فرمانها رضایت داد. بعدها روشن شد که شاه در واقع دو ورقه سفید را امضاء کرده بود تا کودتاگران آنچه لازم است بر بالای امضای او بنویسند.
─┅═════༅𖣔3⃣𖣔༅═════┅─
─┅══✿🍃📔📔🍃✿══┅─
۞◁فرمان عزل را یک ساعت بعد از نیمه شب ۲۵ مرداد سرلشکر نصیری که رئیس گارد سلطنتی بود با همراهی تانک و زرهپوش از سعدآباد به خیابان کاخ آورد تا در منزل دکتر مصدق به او ابلاغ کند
❖ مصدق که با تلفن از حرکت این گروه باخبر شده بود فرمان را گرفت و رسید داد و نیروی محافظ مقر او بلافاصله نصیری و نیروی همراه او را بازداشت کردند. شاه که قبلاً به کلاردشت رفته بود با شنیدن خبر به رامسر رفت و از آنجا با هواپیما به بغداد و سپس به رم پرواز کرد.
❏ صبح ۲۵ مرداد خبر اقدام نصیری در شهر منتشر شد و همه دانستند که کوششی برای برکناری مصدق صورت گرفت و ناموفق بود. کودتای ۲۵ مرداد شکست خورده بود.
✪ رئیس دفتر تیمسار فضلالله زاهدی که از اعضای سازمان نظامی مخفی حزب توده بود، برنامه کودتا را سه روز قبل از کلیدخوردن کودتای ۲۸ مرداد به حزب توده ایران اطلاع داده بود.
─┅═══༅𖣔4⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📓📓🍃✿══┅─
◁از این روی حزب توده شروع به سازماندهی تظاهرات در تهران و شهرستانها به نفع محمد مصدق کرد.
● در این بین گروهی نیز به شایعه پراکنی و اقدامات تندروانه از قبیل تهدید روحانیون و توهین به مقدسات اسلامی و درخواست الغای سلطنت و حتی رئیسجمهور شدن مصدق را مطرح کردند. مصدق که تظاهرات را در خدمت طرفداران سلطنت میدانست، دستور جلوگیری از تظاهرات را به پلیس و ارتش ابلاغ کرد
❍ هرچند نباید اشتباهات محمد مصدق و هوادارانش را در به نتیجه رسیدن کودتا نادیده گرفت اما آنچه مهم است، توطئه بیگانگان بر مصالح ملت بود که دوباره بر نفت ایران سلطه یافتند. محیط خفقان و استبداد شدید نزدیک یک دهه بر فضای یک کشور حاکم شد. استبدادی که تا سال 57 همچنان ادامه یافت.
👈 روز 28 مرداد زنان فاسد ساکن "شهرنو" •محله بدنام و فاسد تهران• با چوب و چماق لاتهای تهران را همراهی کردند. به آنها گفته بودند در صورت برانداختن مصدق و بازگشت شاه، پول خوبی نصیبشان میشود.
─┅═══༅𖣔5⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📔📔🍃✿══┅─
۞◁آیتالله کاشانی حتی روز 27 مرداد آخرین هشدار را در نامهای به مصدق درباره احتمال کودتا میدهد و چنین مینویسد
❖ نخست وزیر معظم جناب آقای دکتر مصدق دامت اقباله.....گرچه امکانی برای عرایضم باقی نمانده است ولی صلاح دین و ملت برای این خادم اسلام بالاتر از احساسات شخصی است.... خودتان بهتر از هر کسی میدانید که تمام هم و غمم در نگهداری دولت جنابعالی است که خودتان به بقای آن مایل نیستید از تجربیات روی کار آمدن قوام و لجبازیهای اخیر بر من مسلم است که میخواهید مانند سیام تیر کذائی یکبار دیگر ملت را تنها گذاشته و قهرمانانه بروید
❏ حرف اینجانب را درخصوص اصرارم در عدم اجرای رفراندم نشنیدید مرا لکه حیض کردید خانهام را سنگ باران و یاران و فرزندانم را زندانی فرمودید و مجلس را که ترس داشتید شما را ببرد بستید حالا نه مجلسی هست و نه تکیه گاهی برای این ملت گذاشتهاید.
✪ زاهدی را که من با زحمت در مجلس تحت نظر و قابل کنترل نگه داشته بودم با لطایف الحیل خارج کردید و حالا همانطور که واضح بود درصدد به اصطلاح کودتا است.اگر نقشه شما نیست که مانند سی ام تیرماه عقب نشینی کنید و به ظاهر قهرمان بمانید
─┅═══༅𖣔6⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📓📓🍃✿══┅─
◁همان طور که گفتم آمریکا ما را در گرفتن نفت از انگلیسیها کمک کرد حالا به صورت ملی و دنیاپسندی میخواهد به دست جنابعالی این ثروت ما را به چنگ آورد و اگر واقعاً با دیپلماسی نمیخواهید کنار بروید
● این نامه من سندی است در تاریخ ملت ایران که من شما را با وجود همه بدیهای خصوصیتان نسبت به خودم از وقوع حتمی یک کودتا توسط زاهدی که مطابق با نقشههای خود شماست آگاه کردم که فردا جای هیچ گونه عذری نباشد
❍ اگر براستی در این فکر اشتباه میکند با اظهار تمایل شما.... سید مصطفی و ناصر خان قشقایی را برای مذاکره، خدمت میفرسم...سیدابوالقاسم کاشانی
👈 دکتر مصدق در پاسخ نامه دلسوزانه آیت الله کاشانی اما چنین نوشت...27 مرداد ماه مرقومه حضرت آقا توسط آقای حسن سالمی زیارت شد اینجانب مستظهر به پشتیبانی ملت ایران هستم. والسلام.... دکتر محمد مصدق.
─┅═══༅𖣔7⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📔📔🍃✿══┅─
۞◁فضلالله زاهدی تصور میکرد مقابلهای که مصدق در روزهای نخستوزیری با روحانیت کرده بود و توهینهای مکرر طرفدارانش به آیتالله کاشانی موجب خواهد شد تا وی را در کودتا یاری کنند.
❖ با این حال تصور زاهدی، فردای کودتا نقش بر آب شد چرا که آیتالله کاشانی که قبل از 28 مرداد در محدودیت بسر میبرد، رویه دولت و محدودیتهای حکومت نظامی را مورد اعتراض قرار داد و از دستگیر کردن افراد برخلاف قانون ناراضی بود.
❏ بعد از در دست گرفتن رادیو توسط حامیان زاهدی نیز، سخنگوی دولت وی اعلام کرد "اخیرا شخص گمنام و ماجراجویی بنام سید ابوالقاسم کاشی به تحریک علیه دولت دست زده و عوامفریبی میکند..."
─┅═══༅𖣔8⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📓📓🍃✿══┅─
◁ درروایت آغازین تاریخنگاری چپ، مصدق آزادیخواهی فئودال و بورژوا بود که با حمایت طبقه متوسط و خردهبورژوازی و کم توجه به منافع طبقه کارگر و اردوگاه سوسیالیسم روی کار آمد.
● نهضت نفت هم یک حرکت ملی روبنایی، ولی بیتوجه به خواستههای بنیادین کارگران و جنبش طبقاتی بود و جناحهایی از نیروهای راستگرا هم از آن حمایت کردند.
❍ از این نظر، مصدق بعد از قیام 30 تیر 1331 به تدریج از متحدان راستگرای خود فاصله گرفت و در ماههای پایانی حکومتش، در آستانه یک پیوند تاریخی با چپگرایان بودکه کودتای 28 مرداد مانع آن شد.
👈 از اواخر دهه 1340 با ظهور دیگر گروههای چپ، انواع دیگری از این روایت بروز کرد. از نظر برخی چپهای غیرتودهای، شوروی و رهبری حزب توده نیز به عنوان دشمنان منافع ملی ایران، با دخالتهای نابهجا و سکوت در برابر کودتا عملا در این ماجرا موثر بوده و نخواستند یا نتوانستند گامی در جهت مقابله با عملیات دشمنان در کودتا بردارند.
─┅═══༅𖣔9⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📔📔🍃✿══┅─
۞◁دیدگاه مذهبی درباره تحولات ملی شدن نفت و 28 مرداد خود دارای چند گرایش و شعبه است. ولی وجه غالب آن میگوید: جنبش نفت توسط طیف هوادار مرحوم آیتالله ابوالقاسم کاشانی زمانی آغاز شد که دکتر مصدق در حالت بازنشستگی سیاسی خودخواسته به سر میبرد و در میانه راه بود که مصدق به نهضت پیوست و با حمایت مذهبیها نیز به قدرت رسید.
❖ این دیدگاه بر این باور است که بدون قیام کاشانی و گروههای نزدیک به او، هیچ بختی برای بازگشت مصدق نبود. با این همه مصدق پس از 30تیر 1331 به جای قدرشناسی و توجه به خواستههای متحدان سابقش و تقسیم قدرت، به آنها پشت کرد و هشدارهای کاشانی درباره کودتا را هم نادیده گرفت.
❏ به عقیده این دیدگاه، علت اصلی سقوط دولت مصدق، مخالفت روحانیت، شاه و دربار و حتی دخالت و توطئه کشورهای دیگر نبود، بلکه زیادهخواهی و درخواستهای غیرقانونی مصدق برای افزایش اختیارات قانونی از مجلس، بیاعتنایی به مجلس و برگزاری رفراندوم غیرقانونی انحلال مجلس هفدهم بود.
─┅═══༅𖣔🔟𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📓📓🍃✿══┅─
◁در دیدگاه ملیگرا، همهچیز به شخص مصدق و جبهه ملی ختم میشود. پیشنهاددهنده اصلی ملی شدن نفت، دکتر حسین فاطمی و اجرا کننده و پیش برنده آن هم شخص مصدق و جبهه ملی است.
● دربار، روحانیت و دیگر رهبران سیاسی از سر ناچاری یا برای فرصتطلبی و توطئه به مصدق پیوسته بودند و بود و نبودشان در جریان نهضت تاثیر چندانی در پیروزی و پیشبرد آن نداشت.
❍ در این دیدگاه مصدق یک قهرمان ملی مصون از خطا و اشتباه است که به درستی حوادث کشور را در مسیری صحیح پیش میبرد، ولی اتحاد دربار، خارجیها، روحانیان و سیاستمداران بریده و مزدورانشان، موجب سقوط مصدق شد.
👈 بر این اساس، انتقاد و چالش سیاستهای مصدق نیز اقدامی نابخشودنی و در جهت شکستن اسطوره ملی کشور است.
─┅═══༅𖣔1⃣1⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃📔📔🍃✿══┅─
۞◁البته در سالهای اخیر، برخی هواداران این دیدگاه، از جمله مهندس عزتالله سحابی، با نگرشی ایرانمدار و راهبردی، خواهان مجال دادن به فضای انتقاد منصفانه از مصدق و کارنامه سیاسی او شدهاند.
❖ ولی موافقان قدیسسازی از مصدق، هر تلاشی برای انتقاد از مصدق و کارنامهاش را توطئهای از سوی استعمارگران، سلطنتطلبان و... حمایت از حاکمیت کنونی ایران میدانند
❏ در این نگاه، مصدق هیچ مخالف منصفی نداشته و اساسا هر که به او انتقاد دارد یا خائن و دشمن است یا نادان و بیخبر.
اللّهــمَّعَجِّـــلْلِوَلِیِّک الفَــرَج
پایان
─┅═══༅𖣔1⃣2⃣𖣔༅═══┅─