🔺روابط بینالملل: از قدرت به نیت - بخش دوم
حسین دهشیار
این برداشت از ماهیت روابط بین بازیگری و این که رفتار کشورها چگونه شکل میگیرد، محققاً امروزه در صورتی که در تصمیم گیریهای مرتبط به سیاست خارجی محوریت داشته باشد، پیامدهای آسیب رسان به منافع ملی را متجلی خواهد نمود. ویژگی عصر پسا جنگ سرد به ویژه از اوایل قرن بیست و یکم، تکثیر ظرفیت های نظامی در میان بازیگران رده دوم و به عبارتی افزایش قدرت نظامی کشورها در گسترهی گیتی میباشد. تعداد بازیگران صاحب قدرت نظامی و توانمند در حیطه برخورداری از ظرفیتهای تکنولوژیک بومی در قلمرو ساخت تسلیحات پیشرفته بر خلاف گذشته که تقریباً در انحصار اروپا و آمریکا بود، دیگر وجود ندارد. در گستره خاورمیانه تعداد کشورهایی که از نظر نظامی مطرح و اثرگذار هستند به هیچ روی قابل مقایسه با قرن بیستم نمیباشند. حال که تعداد کشورهای صاحب قدرت نظامی فراوان گشته و با وقوف به این واقعیت که توازن نظامی گسترش یافته، باید اذعان داشت که معیار و شاخص تعیین کننده رفتار بازیگران در رابطه با یکدیگر بر خلاف گذشته دیگر نمیتواند توجه انحصاری به میزان قدرت نظامی باشد.
قدرت نظامی تاثیرگذار به جهت دادن به رفتار در مقام مقایسه با گذشته کمتر گشته چون تفاوت قدرت نظامی کشورها دیگر فاحش نیست و توازن تقریبی وجود دارد و به همین روی ترس از مورد حمله قرار گرفتن کاهش یافته است. توان نظامی تقریباً برابر به این معنا میباشد که قطعیت برای پیروزی از میان برود. نبود قطعیت در تسلط، جنگ افروزی را بسیار ریسک پذیر نموده است. در این شرایط آنچه امروزه تعیین کنندهی کلیدی در قوام دادن به رفتار بازیگران در صحنهی بینالمللی باید در نظر گرفته شود همانا نیت آنان است. برخلاف قدرت نظامی که تعیین میزان و اثرات آن امکانپذیر بود، به هیچ روی این امکان در مورد فهم نیات تصمیم گیرنده و آگاهی به آن وجود ندارد. در خصوص نیات بازیگران، تصمیم گیرندگان هیچگاه قادر به طی طریق در محیط قطعیت نیستند، هر چند که امروزه برداشت از تعیین کیفیت روابط بین بازیگری با توجه به واقعیات میبایستی براساس در نظر گرفتن نیات تصمیم گیرندگان ترسیم شود. آنچه این اقدام را بسیار مشکل میسازد این نکته کلیدی میباشد که نیات دارای دو جنبه کنونی و آینده است.
«ادامه دارد»
@amniatemeli
36.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥چینی ها انحصار ایرباس و بویینگ را می شکنند؟
@amniatemeli
اسرائیل باید انتخاب کند: حمله به رفح یا عادی سازی با ریاض؟
در هفته های اخیر، دیپلماسی آمریکا برای پایان دادن به جنگ غزه و ایجاد روابط جدید با عربستان سعودی به یک انتخاب بزرگ برای اسرائیل و نخست وزیر بنیامین نتانیاهو تبدیل شده است: چه چیزی را بیشتر میخواهید؟رفح یا ریاض ؟
آیا میخواهید یک حمله گسترده به رفح را برای نابودی به حماس، آنهم…
مرکز: #The_New_York_Times
نویسنده: #Thomas_L_Friedman
لینک منبع اصلی؛
https://www.nytimes.com/2024/04/26/opinion/israel-war-rafah-riyadh.html
@amniatemeli
🔺روابط بینالملل: از قدرت به نیت - بخش سوم و پایانی
حسین دهشیار
حتی اگر با توجه به ویژگیهای شخصیتی، باورها، ملاحظات هویتی و منفعتی تصمیمگیرندگان و از سویی دیگر سابقه تصمیمات و رفتارهای گذشته بتوان در شکل حداقلی در خصوص نیات در شرایط کنونی به یک فهم قابل قبول رسید، در رابطه با نیات آینده تصمیمگیرندگان با توجه به گریزناپذیری تغییر و تحول در تمامی قلمروهای زیستی به هیچ روی چنین امکانی وجود ندارد.
امروزه به جهت این که توازن نسبی قدرت میان بسیاری از کشورها وجود دارد، که در طول یکصد سال اخیر بیسابقه باید قلمداد گردد و این که قطعیت در خصوص تعیین رفتار بازیگر تنها بر اساس قدرت نظامی در اختیار او فراهم نیست، به ضرورت توجه باید معطوف به نیات تصمیمگیرندگان گردد. با در نظر گرفتن این که نیات تصمیمگیرنده کاملاً ذهنی و غیر قابل اندازهگیری هستند و از سوی دیگر نیات از دو وجه کنونی و آینده برخوردار میباشند، متوجه میشویم که در عصر حاضر در مقام مقایسه با قرون گذشته، به شدت مشکل است که بتوان از قطعیت در خصوص چگونگی رفتار بازیگران صحبت کرد که این پیشبینی رفتار بازیگران را به شدت محدود میسازد. امروزه کشورها با شرایطی مواجه هستند که تصمیمگیری در قلمرو روابط بینالملل را برای آنها بسیار مشکل ساخته است. برداشت در خصوص چگونگی شکل گیری رفتار که در گذشته محوریت آن قدرت نظامی بود دیگر جوابگو نیست و باید برداشتی نیت محور را در دستور کار قرار داد برای این که موفق به حداقل رساندن تصمیمگیریهای غلط شد. این محققاً مشکل اساسی در شکل دادن به روابط کشورها در قرن کنونی باید در نظر گرفته شود.
روابط بین بازیگری امروزه بسیار پر تنشتر از گذشته و عدم قطعیت در رابطه با چگونگی شکل دادن به روابط فزونتر گردیده، چرا که برداشت بازیگر از صحنهی جهانی و این که چگونه بر اساس آن رفتار خود را در رابطه با دیگر کشورها شکل دهد، چون میبایستی مبتنی بر نیات باشد، به ضرورت غیر قطعی خواهد بود. مهمترین مولفه شکل دادن بیاعتمادی بین بازیگری که در بستر آن بحرانها به صحنه میآیند عدم قطعیت در محاسبه رفتار دیگر بازیگران است. جهانی که در آن قدرت نظامی متکثر باشد به ضرورت اشتباه محاسبه و ارزیابی فراوان شایع میگردد. در بستر وقوف به این مهم است که نباید انتظاری جز سوء تعبیر واقعیات و روزمرگی بحرانها را درگسترده روابط بینالملل داشت.
@amniatemeli
19.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥طولانی ترین جنگ تاریخ بین دو ابرقدرت ایران و روم
#تاریخ
@amniatemeli
هدایت شده از ابوقاسم
📌مقاومت هوایی بحرین اعلام موجودیت کرد
اعلام موجودیت گروه مقاومت سرایا الاشتر بحرین و هدف قرار دادن ام الرشاش اسرائیل با پهپاد انتحاری پلن مهمی برای کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس است که عادی سازی روابط با اسرائیل مساله غرب آسیا را حل و فصل نمی کند بلکه شرایط را برای آن ها بدتر خواهد کرد.
این مساله و همچنین هشدار صریح رهبری انقلاب اسلامی به عربستان سعودی گام جدی محور مقاومت برای پیشامدهای آینده منطقه پسا عادی سازی است
ابوقاسم
آیا جنگ اوکراین زمینه ساز بازگشت اروپا به دوران اوج خود میشود؟
اوایل سال 2024 دومین «بیداری ژئوپلیتیکی» برای اروپا پس از شوک ناشی از حمله گسترده روسیه به اوکراین در فوریه 2022 اتفاق افتاد. دو سال بعد از این حمله، عامل اصلی این بیداری ترامپ بود که اروپا را تحقیر کرد. این مرحله هر گونه خودپسندی در میان اروپاییها در مورد روند جنگ را از…
مرکز: #carnegieeurope
نویسنده: #GIOVANNI_GREVI
لینک منبع اصلی؛
https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/92250
@amniatemeli
7.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥حقوق بشر چیست؟
@amniatemeli
#معرفی_کتاب
🔹کتاب «جنگِ قابل اجتناب؛ خطرات یک درگیری فاجعهبار میان ایالاتمتحده و چینِ شی جینپینگ»
🔹این کتاب نوشته کوین راد، نخست وزیر اسبق استرالیا و با ترجمه محمدرضا نوروزپور در ۵۰۴ صفحه با قطع رقعی توسط انتشارات خبرِ امروز منتشر شده است.
🔹به گفته هنری کیسینجر، این کتاب یکی از متفکرانهترین آثار در خصوص روابط نوینِ آمریکا و چین محسوب میشود. همچنین منتقدین از هر دو کشور چین و آمریکا کتابِ کوین راد را به عنوان منبعی پربار برای درک پیچیدگیهای رقابت ژئوپلیتیک بین چین و آمریکا توصیف و تحسین کردهاند.
🔹در بخشی از مقدمه مترجم نیز آمده است: نویسنده بهوضوح آنچه را که رهبر چین بهعنوان نگرانیها و فرصتهای چین میشناسد به نمایش گذاشته و تشریح میکند که جاهطلبیهای چین و تغییرات اخیری که در سیاستهای تحت رهبری شی رخ داده، نه به روحیات جنگطلبانه او، بلکه صرفاً به استراتژی و اهداف سیاستی او برای چین مرتبط میشود که قصد دارد جایگاهی در خور قدرت اقتصادی خود در نظم جدید جهانی پیدا کند.
@amniatemeli
9.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥تاریخ کوبا
🔺انقلاب کمونیستی کاسترو
@amniatemeli