هیچ شــعری ننویسید به روی کــفنم
با گِلِ تربتِ یارم
بنویسید حسين
#معما_های_قرآنی
۱. تنها سوره ای که اسم خانم است؟
سوره مریم😘
🌷🌷🌷
۲. سوره هایی که به اسم پیامبران هستند؟ ۶مورد
محمد - ابراهیم - نوح - هود - یوسف - یونس
🌷🌷🌷
۳. اولین آیه ای که نازل شد کدام است؟
آیه اول سوره علق
🌷🌷🌷
۴. اولین آیه ای که در حرمت شراب نازل شد در کدام سوره است؟
آیه ۱۲۹ سوره بقره
🌷🌷🌷
۵. اولین آیه قرآن که حضرت مهدی-عج- هنگام ظهورشان تلاوت میفرمایند کدام آیه است؟
آیه ۸۶ سوره هود
🌷🌷🌷
۶. اولین سوره ای که نازل شد کدام است؟
سوره علق
🌷🌷🌷
۷. اولین دعایی که در قرآن آمده در کدام سوره است؟
آیه ۱۲۶ سوره بقره
🌷🌷🌷
۸. اولین آیه سجده دار در کدام سوره است؟
آخرین آیه سوره اعراف
🌷🌷🌷
۹. اولین آیه ای که از بهشت یاد میکند کدام است؟
آیه ۳۵ سوره بقره
🌷🌷🌷
۱۰. اولین آیه ای که از جهنم یاد میکند کدام است؟
آیه ۲۰۶ سوره بقره
🌷🌷🌷
@amozeshtajvidhefzquran
#روش_حفظ_کودکان
روش استاد وزیری در حفظ
ایشان برای دوره های مختلف سنی 5 روش را معرفی می کند که در اینجا دو روش آنرا که برای گروه سنی «قبل از تولد تا پایان شیرخوارگی» و «دو سالگی تا هفت سالگی» است، اشاره ای مختصر می نمایم.
روش اول حفظ قرآن:«قبل از تولد تا پایان شیرخوارگی»
الف) قبل از تولد:
کارهای مربوط به والدین:
«نیت»، «با وضو بودن در دوران بارداری»، «رعایت حجاب کامل اسلامی نه عرفی»، «تناول غذای ساده و حلال»، «اجتناب از گناهان کبیره»، «عدم ترک نماز اول وقت و نماز شب»، «تلاوت قرآن در هر روز»، «خواندن ترجمة آیات و دقت در معنا، مفاهیم و عبارات قرآنی»، «مطالعة تفاسیرگوناگون قرآن»، «شرکت مداوم در مجالس قرآنی»، «آموزش حفظ قرآن به دیگران»، «استغفار به درگاه الهی درهر روز»، «توسل به چهارده معصوم ـ علیهم السلام ـ»، «دعا برای فرزند».
ب) بعد از تولد:
وقتی فرزند متولد شد، باید 12 نکته را مدنظر داشت که ده مورد آن شبیه موارد قبلی است اما دو مورد دیگر آن از این قرار است:
ـ آموزش قرآن از روز اول تولد فرزند، به این صورت که مادر، هر موقع به فرزند شیر می دهد قرآن بخواند و سعی کند با یک برنامه ریزی منظم در دوران شیر دادن چند بار قرآن راختم کند.
ـ با انتخاب ترتیل یکی از اساتید قرآن کریم برای کودک، به نیت چهارده معصوم ـ علیهم السلام ـ نوار چهارده بار تکرار از همان استاد تهیه کند. منظور این است که هر آیه چهارده بار پشت سر هم تکرار شود. برای این کار هر صفحه از قرآن به خط «عثمان طه» روی یک نوار ضبط شود پس از این که از اول تا آخر صفحه هر آیه را 14 بار ضبط کردید پنج بار هم کل صفحه را در ادامه آن ضبط کنید تا نوار پر شود. وقتی نوار آماده شد ضبط را روشن کنید و کنار بچه بگذارید و بچه را به حال خود رها کنید، بچه مشغول تغذیه است، بازی می کند، گریه می کند، در هر حالی که هست شما بگذارید صدای قرآن پخش شود. یکی از بهترین زمانها وقتی است که بچه می خواهد استراحت کند. ضبط را روشن کنید تا بچه با شنیدن صدای قرآن به خواب برود. سعی کنید این نوار را روزی 5 مرتبه برای بچه پخش کنید چون بچه در دورة شیرخوارگی اش کاری انجام نمی دهد و نمی تواند زیاد این طرف و آن طرف برود و لزومی ندارد کسی هم کنارش بنشیند. اگر کسی مراحل چهارده گانه دوران بارداری و مراحل دوازده گانه دوران شیرخوارگی را به خوبی انجام داد حتما نتیجه ی معجزه آسایش را میبیند.
روش دوم حفظ قرآن:«برای گروه سنی 2 تا 7 سالگی»
در این روش کودک به همراه سائر اعضاء خانواده به حفظ کل قرآن نائل می شوند به شرطی که همه همدیگر را همراهی کنند. خلاصة این روش اینگونه است که با استفاده از همان نوار 14 بار تکرار هر صفحه را در چهار روز و هر روز سه بار کار می کنیم به این صورت که:
روز اول:ضبط روشن باشد و با گوش دادن به نوار، به آیاتی که تلاوت می شود فقط نگاه کنیم.
روز دوم:در حالی که به آیات نگاه می کنیم همراه نوار، آیات را زمزمه می کنیم.
روزم سوم:قرآن را باز نکنیم و فقط هر چه نوار می خواند زمزمه کنیم.
روز چهارم:بدون اینکه قرآن را باز کنیم و ضبط را روشن کنیم آیات را همخوانی کنیم.
تذکر:
1. نباید بچه را به حفظ وادار کرد، چرا که اجبار در هر کاری باعث تنفر و اکراه از آن در شخص می شود. امام علی ـ علیه السلام ـ می فرماید:«ان القلب اذا اکره عمی» یعنی «چون قلب را بر چیزی مجبور کنی کور می شود.» از کلام مولا علی ـ علیه السلام ـ استفاده می شود که اجبار علاوه بر آنکه باعث دلزدگی و تنفر می شود، بینش او را از بین برده و او نسبت به یادگیری و انجام آن هیچگونه استعدادی در خود نمی بیند. بلکه با تشویق کردن اجازه دهید خود، اولین نشانه های علاقه مندی به حفظ را بروز دهد آنگاه شما طی یک برنامه منظم و فرستادن او به جلسات حفظ، کار را دنبال کنید.
2. برای تشویق کودک و آنکه خود او به اشتباهاتش در هنگام تحویل حفظ پی ببرد، خوب است صدای او را هنگام تمرین و مرور آیات ضبط کرده و سپس برایش پخش کنید. او، هم از شنیدن صدای خود. لذت می برد و هم تشویق می شود، ضمناً اشتباهاتش را یافته و تصحیح می کند.
@amozeshtajvidhefzquran
⚫ ۷صفر سالروز شهادت حضرت امام حسن مجتبی (علیه السلام) تسلیت باد
🆔 @amozeshtajvidhefzquran
#قصه_های_قرآنی
#قسمت_هفتم
چگونگى توبه حضرت آدم عليهالسلام و توسل او به پنج تن عليهم السلام
پس از آن كه آدم و حوا از آن درخت ممنوع خوردند و بر اثر اين گناه (ترك اولى) از آن همه نعمتها و آرامش بهشتى محروم گشتند، به طور سريع به اشتباه خود پى بردند و توبه كردند. به گناه خود اقرار نمودند و از درگاه الهى طلب رحمت كرده و گفتند:
پروردگارا! ما به خويشتن ستم كرديم، و اگر ما را نبخشى و بر ما رحم نكنى از زيانكاران خواهيم بود.
خداوند به آنها فرمود: از مقام خويش فرود آييد، در حالى كه بعضى از شما نسبت به بعضى ديگر دشمن خواهيد بود (شيطان دشمن شما است و شما دشمن او) و براى شما در زمين قرارگاه و وسيله بهرهگيرى تا زمان معينى است، در زمين بنده مىشويد و در آن مىميريد و در رستاخيز از آن خارج مىشويد.(44)
به اين ترتيب آدم و حوا به زمين آمدند و گرفتار رنجهاى زمين شدند، ولى توبه حقيقى كردند و خداوند توبه آنها را پذيرفت.
خداوند مهربان به آدم عليهالسلام و حوا عليهاالسلام لطف كرد و كلماتى را به آنها آموخت تا آنها در دعاى خود آن كلمات را از عمق جان بگويند و توبه خود را آشكار و تكميل نمايند.(45)
از امام باقر عليهالسلام نقل شده آن كلمات كه آدم و حوا، هنگام توبه گفتند چنين بودند:
اَلّلهُمِّ لا اءِلهَ اءِلَّا أَنتَ سُبحانَكَ و بِحمدِكَ رَبّ ظلمتُ نَفسِى فاغفِرلِى اءِنَّكَ خيرُ الغافِرينَ؛
خدايا! معبودى جز تو نيست، تو پاك و منزه هستى، تو را ستايش مىكنم، من به خود ستم كردم، مرا ببخش كه تو بهترين بخشندگان هستى.
اَلّلهُمِّ لا اءِلهَ اءِلَّا أَنتَ، سُبحانَكَ و بِحمدِكَ رَبّ ظلمتُ نَفسِى فَارحَمنِى اءِنَّكَ خيرُ الرَّاحِمينَ؛
خدايا! معبودى جز تو نيست، تو پاك و منزه هستى، تو را ستايش مىكنم، پروردگارا! من به خود ستم كردم، به من رحم كن كه تو بهترين رحمكنندگان هستى.
اَلّلهُمِّ لا اءِلهَ اءِلَّا أَنتَ، سُبحانَكَ و بِحمدِكَ رَبّ اءِنِّى ظلمتُ نَفسِى فَتُب عَلىَّ اءِنَّكَ اَنتَ التَّوابُ الرَّحيمِ؛
خدايا! معبودى جز تو نيست، تو پاك و منزه هستى، تو را ستايش مىكنم، پروردگارا! من به خود ستم كردم، توبهام را بپذير كه تو بسيار توبهپذير و مهربان هستى.(46)
مطابق رواياتى كه از طريق شيعه و اهل تسنن نقل شده، در كلماتى كه خداوند به آدم عليهالسلام آموخت، و او به آنها متوسل شده و توبهاش پذيرفته شد نام پنج تن آل عبا عليهم السلام بود، او گفت: بِحَقَّ محمدٍ وَ علىٍّ وَ فاطِمَةَ وَ الحسنِ و الحُسَينِ(47)
و در روايت امامان اهل بيت عليهم السلام چنين آمده: آدم عليهالسلام سر بلند كرد و عرش خدا را ديد، كه در آن نامهاى ارجمندى نوشته شده بود، پرسيد: اين نامهاى ارجمند از آن كيست؟ به او گفته شد: اين نامها نام برترين خلايق در پيشگاه خداوند متعال است كه عبارتند از: محمد، على، فاطمه، حسن و حسين عليهم السلام. آدم براى پذيرش توبهاش، به آنها متوسل شد و خداوند به بركت وجود آنها، توبه او را پذيرفت.(48)
@amozeshtajvidhefzquran
#درس_دهم
#تجوید⃣ ۱۰
📌احکام حروف
⭕️چنانچه گفته شد، به حالتهایی که حرف با ترکیب در کلمه ( در قبال حروف قبل یا بعدش ) برایش پیش می آید ، احکام حروف گویند.
🔮 تعریف تفخیم
تفخیم از لحاظ لغوی به معنای بزرگداشت مقام شخص است اما از لحاظ تجویدی به معنای درشت و پرحجم ادا کردن حروف است.
➖که در تلاوت قرآن، هرجا حرف یا حرکت درشت و پرحجم ادا شود تفخیم گشته و هرجا نازک ادا گردد ترقیق ( ضد تفخیم = نازک و کم حجم تلفظ کردن ) شده است.
👈صفت استعلاء و استفال به ترتیب موجب تفخیم و ترقیق حروفشان می گردند. بدین معنی که حروف استعلاء(ص ض ط ظ غ خ ق ) یا حروف مستعلیه به خاطر میل ریشه زبان به سمت بالا و سقف دهان، پرحجم ادا می شوند و حروف استفال یا حروف مستفله به خاطر میل ریشه زبان به سمت پایین دهان، نازک و کم حجم ادا می شوند.
📌مثال کلمه ای تفخیم و ترقیق حروف استعلاء و استفال
قَالُوا صَادِقِین خَاب ضُحَاهَا طَغوَاهَا أشقَاهَا ظَاهِر
@amozeshtajvidhefzquran
بسم الله الرحمن الرحیم
#حفظ_قرآن#
اَلْحَمْدُ لِلهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَـذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلا أَنْ هَدَانَا اللهُ [1]
خداي را سپاس، كه ما را در شمار امت آخرين پيامبر(صلي الله عليه و آله و سلم) قرار داد و كتاب گرانقدر قرآن را براي هدايت ما و بلكه همه بشريت، بر بنده برگزيدهاش فرو فرستاد👇👇👇#ﺩﺭﺱ ﺩﻫﻢ: ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻭ ﻛﻼﺱﻫﺎﻱ ﺣﻔﻆ

ﺩﺭ ﺍﺑﺘﺪﺍ ﺑﺎﻳﺪ ﻣﺘﺬﻛﺮ ﺷﻮﻳﻢ ﻛﻪ ﻛﺎﺭ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺍﺳﺎﺳﺎ ﻛﺎﺭﻱ ﻓﺮﺩﻱ ﻭ ﺷﺨﺼﻲ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺣﺎﻓﻈﺎﻥ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺍﺑﺘﺪﺍ ﺗﺎ ﺍﻧﺘﻬﺎﻱ ﻛﺎﺭ ﺧﻮﺩ, ﺍﺳﺘﺎﺩﻱ ﻧﺪﻳﺪﻩ ﻳﺎ ﻣﻘﻴّﺪ ﺑﻪ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻭ ﻛﻼﺱﻫﺎﻱ ﺣﻔﻆ ﻧﺒﻮﺩﻩﺍﻧﺪ, ﺍﻣﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺘﻬﺎﯼ ﺯﯾﺎﺩﯼ ﻧﯿﺰ ﮐﺴﺐ ﮐﺮﺩﻩﺍﻧﺪ. ﺍﻣﺎ ﺑﺎ ﺍﯾﻦ ﻭﺟﻮﺩ ﺗﺄﻛﻴﺪ ﻣﻲﻛﻨﻴﻢ ﻛﻪ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻭ ﻛﻼﺳﻬﺎﻱ ﺣﻔﻆ ﻭ ﺑﻬﺮﻩﻣﻨﺪﻱ ﺍﺯ ﺗﻮﺻﻴﻪﻫﺎ ﻭ ﺭﻫﻨﻤﻮﺩﻫﺎﯼ ﺍﺳﺎﺗﻴﺪ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺍﺯ ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻋﻮﺍﻣﻠﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽﺗﻮﺍﻧﺪ ﮐﺎﺭ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺭﺍ ﺗﺴﻬﯿﻞ ﮐﻨﺪ ﻭ ﺣﺎﻓﻆ ﺭﺍ ﺧﻴﻠﻲ ﺯﻭﺩﺗﺮ ﺑﻪ ﻣﻘﺼﺪ ﺑﺮﺳﺎﻧﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻭ ﺑﻠﻜﻪ ﻫﻤﻪ ﺣﺎﻓﻈﺎﻥ ﻣﻮﻓﻘﯽ ﮐﻪ ﺍﻧﻔﺮﺍﺩﯼ ﮐﺎﺭ ﮐﺮﺩﻩﺍﻧﺪ ﻧﯿﺰ ﺍﻳﻦ ﻧﻜﺘﻪ ﺭﺍ ﺗﺄﻳﻴﺪ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ ﻭ ﺍﺫﻋﺎﻥ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺗﺠﺮﺑﻴﺎﺕ ﺍﺳﺎﺗﻴﺪ ﺣﻔﻆ, ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺯﻭﺩﺗﺮ ﻭ ﺁﺳﺎﻥﺗﺮ ﺑﻪ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﻣﻲﺭﺳﻴﺪﻧﺪ. ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺍﻛﻴﺪ ﻣﺎ ﺑﻪ ﻋﻼﻗﻤﻨﺪﺍﻥ ﺑﻪ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﭘﻴﺶ ﺍﺯ ﺁﻏﺎﺯ ﺟﺪﻱ ﮐﺎﺭ ﺳﻌﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﺍﺯ ﺗﺠﺮﺑﻴﺎﺕ ﺍﺳﺎﺗﻴﺪ ﺍﻳﻦ ﺣﻮﺯﻩ ﺑﻬﺮﻩﻣﻨﺪ ﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﭼﻪ ﺑﻬﺘﺮ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺷﺮﻛﺖ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻳﺎ ﻛﻼﺱﻫﺎﻱ ﺣﻔﻆ ﻋﻤﻠﻲ ﺳﺎﺯﻧﺪ; ﺍﻣﺎ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﺮ ﻣﻴﺴﺮ ﻳﺎ ﻣﻤﻜﻦ ﻧﺒﺎﺷﺪ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﻣﺸﺎﻭﺭﻩ ﺗﻠﻔﻨﻲ ﻳﺎ ﺣﻀﻮﺭﻱ ﺑﻪ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺭﺳﺎﻧﻨﺪ.
ﺍﻣﺎ ﺩﻟﻴﻞ ﺗﺄﻛﻴﺪ ﺑﺮ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﺣﻔﻆ ﻓﻮﺍﺋﺪ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺫﻳﻼ ﺑﻪ ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻣﻲﻛﻨﻴﻢ:
1- ﻧﺨﺴﺘﻴﻦ ﻭ ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻓﺎﻳﺪﻩ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﮔﻔﺘﯿﻢ ﺑﻬﺮﻩﻣﻨﺪﻱ ﺍﺯ ﺗﺠﺮﺑﻴﺎﺕ ﺍﺳﺎﺗﻴﺪ ﺣﻔﻆ ﺍﺳﺖ. ﻳﻘﻴﻦ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﻛﻪ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎﻳﻲﻫﺎﻱ ﺍﻳﻦ ﻋﺰﻳﺰﺍﻥ ﺩﺭ ﻣﻮﺿﻮﻋﺎﺗﻲ ﭼﻮﻥ «ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻭ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺍﻧﮕﻴﺰﻩ, ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﻭ ﻣﻨﺎﺳﺐﺗﺮﯾﻦ ﺭﻭﺵ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ, ﺁﮔﺎﻫﻲ ﺍﺯ ﺍﺭﺗﺒﺎﻃﺎﺕ ﻟﻔﻈﻲ ﻭ ﻣﻌﻨﺎﻳﻲ ﺩﺭ ﺣﻔﻆ ﻣﻘﺎﻃﻊ ﺟﺪﯾﺪ,ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪﻫﺎﻱ ﻛﺎﺭﺁﻣﺪ ﻭ ﻣﻔﻴﺪ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺮﻭﺭ ﻭ ﺗﺜﺒﻴﺖ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ, ﺁﺷﻨﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﻧﻜﺎﺗﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺑﻬﺘﺮ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ, ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻱ ﺍﺯ ﺑﺮﻭﺯ ﺍﻓﺮﺍﻁ ﻭ ﺗﻔﺮﻳﻂ ﺩﺭ ﻛﺎﺭ ﺣﻔﻆ, ﺑﻴﺎﻥ ﻧﻜﺎﺗﻲ ﺩﺭ ﺟﻬﺖ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺗﺠﻮﻳﺪ ﻭ ﺻﻮﺕ ﻭ ﻟﺤﻦ ﻭ ...» ﺑﺮﺍﻱ ﺷﻤﺎ ﻣﻔﻴﺪ ﻭ ﻣﺜﻤﺮ ﺛﻤﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ ﻭ ﺭﻭﻧﺪ ﺣﻔﻆ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺗﺴﻬﻴﻞ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﺯﻣﺎﻥ ﻧﺘﻴﺠﻪﮔﻴﺮﻱ ﻭ ﭼﺸﻴﺪﻥ ﻃﻌﻢ ﺷﻴﺮﻳﻦ ﻣﻮﻓﻘﻴﺖ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﻳﺘﺎﻥ ﻧﺰﺩﻳﻚ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﻛﺮﺩ.
2- ﻓﻀﺎﻱ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻭ ﻛﻼﺳﻬﺎﻱ ﺣﻔﻆ ﻭ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻤﻊ ﻋﻼﻗﻤﻨﺪﺍﻥ ﺑﻪ ﺣﻔﻆ ﺁﻳﺎﺕ ﻧﻮﺭﺍﻧﻲ ﻗﺮﺁﻥ ﺧﻮﺩ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻬﻤﻲ ﺟﻬﺖ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺍﻧﮕﻴﺰﻩ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺑﺮﺍﻱ ﺗﺪﺍﻭﻡ ﮐﺎﺭ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺍﺳﺖ.
3- ﻓﻀﺎﻱ ﺭﻗﺎﺑﺘﯽ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﺩﻭﺳﺘﺎﻧﻪﺍﻱ ﻛﻪ ﻋﻤﻮﻣﺎ ﺩﺭ ﻛﻼﺳﻬﺎ ﻭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺣﺎﻛﻢ ﺍﺳﺖ ﺧﻮﺩ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻬﻤﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﻫﺮﭼﻪ ﺑﻬﺘﺮ ﺷﺮﻛﺖﻛﻨﻨﺪﮔﺎﻥ ﺩﺭ ﺯﻣﯿﻨﻪﻫﺎﯼ «ﺣﺴﻦ ﺣﻔﻆ, ﺗﺠﻮﯾﺪ ﻭ ﺻﻮﺕ ﻭ ﻟﺤﻦ» ﺍﺳﺖ. ﺍﺑﺘﮑﺎﺭﯼ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺍﺳﺎﺗﯿﺪ ﻭ ﻣﺮﺑﯿﺎﻥ ﺣﻔﻆ ﺑﻪ ﮐﺎﺭ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﺑﺮﮔﺰﺍﺭﯼ ﻣﺴﺎﺑﻘﺎﺕ ﮔﺮﻭﻫﯽ ﻭ ﻣﯿﺎﻥﮔﺮﻭﻫﯽ ﺩﺭ ﺑﯿﻦ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﻧﮑﺘﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻬﻤﯽ ﺩﺭ ﺟﻬﺖ ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ ﺁﻧﺎﻥ ﺷﻤﺮﺩﻩ ﻣﯽﺷﻮﺩ.
4- ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﺣﻔﻆ ﻭ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﻧﺰﺩ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻴﻬﺎﻱ ﺣﺎﻓﻈﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﺟﺪﻱ ﻣﺤﻚ ﻣﻲﺯﻧﺪ, ﻣﻮﺟﺐ ﺍﺯ ﺑﻴﻦ ﺭﻓﺘﻦ ﺗﺮﺱ ﻭ ﺍﺿﻄﺮﺍﺏ ﺁﻧﺎﻥ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺁﻣﺎﺩﮔﻲ ﻻﺯﻡ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﻱ ﺣﻀﻮﺭ ﻣﻮﻓﻖ ﺩﺭ ﻣﺤﺎﻓﻞ ﻭ ﻣﺴﺎﺑﻘﺎﺕ ﻗﺮﺁﻧﻲ ﻓﺮﺍﻫﻢ ﻣﻲﺁﻭﺭﺩ.
ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ, ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﺍﺭﻛﺎﻥ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﺣﻔﻆ
ﻣﻮﺿﻮﻉ ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﺟﺎﯾﮕﺎﻩ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﻣﻬﻤﯽ ﺩﺭ ﻓﺮﺁﯾﻨﺪ ﺣﻔﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺩﺍﺭﺩ; ﺑﻪ ﺍﯾﻦ ﺳﺒﺐ ﮐﻪ ﺍﮔﺮ ﺣﺎﻓﻆ ﻗﺮﺁﻥ ﺩﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﻗﺮﺍﺭ ﻧﮕﯿﺮﺩ, ﻫﯿﭽﮕﺎﻩ ﺣﺎﻓﻆ ﺑﻮﺩﻥ ﺍﻭ ﻭ ﻣﯿﺰﺍﻥ ﺗﺴﻠﻄﺶ ﺑﺮ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﺳﻨﺠﯿﺪﻩ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ.[1] ﺑﻪ ﻋﻼﻭﻩ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺍﮔﺮ ﺣﺎﻓﻆ ﺳﻌﯽ ﮐﻨﺪ ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﭘﺮﺳﺸﻬﺎ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺍﻋﻢ ﺍﺯ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺣﻔﻆ, ﻫﻤﮑﻼﺳﯿﻬﺎ, ﺩﻭﺳﺘﺎﻥ ﻭ ﺍﻋﻀﺎﯼ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻫﺪ, ﺗﺎ ﺣﺪ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺯﯾﺎﺩﯼ ﺑﺮ ﺍﺳﺘﺮﺱ ﺍﯾﻦ ﮐﺎﺭ ﻏﻠﺒﻪ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﮐﺮﺩ ﻭ ﺩﺭ ﻧﺘﯿﺠﻪ ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﻣﺤﺎﻓﻞ, ﺁﺯﻣﻮﻧﻬﺎ ﻭ ﻣﺴﺎﺑﻘﺎﺕ ﺗﺎ ﺣﺪ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺯﻳﺎﺩﻱ ﺑﺮ ﺍﺿﻄﺮﺍﺏ ﺧﻮﺩ ﻏﻠﺒﻪ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﻧﻤﻮﺩ.
ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺍﺭﮐﺎﻥ ﺍﺻﻠﯽ ﺟﻠﺴﺎﺕ ﻭ ﮐﻼﺳﻬﺎﯼ ﺣﻔﻆ ﻫﻢ «ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ» ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺷﻜﻞ ﭘﺮﺳﺶ ﻭ ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻲﺗﺮﺩﻳﺪ ﺩﺭ ﺁﻧﺠﺎ ﺗﺤﻘﻖ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ. ﻣﻌﻠﻤﺎﻥ ﻭ ﻣﺮﺑﯿﺎﻥ ﻣﻮﻓﻖ ﺣﻔﻆ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺭﻭﺷﻬﺎﯼ ﻣﺘﻨﻮﻉ ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻗﺒﯿﻞ ﭘﺮﺳﺶ ﻓﺮﺩﯼ ﯾﺎ ﮔﺮﻭﻫﯽ ﻭ ﺣﺘﯽ ﺳﺎﻣﺎﻧﺪﻫﯽ ﮔﺮﻭﻫﻬﺎﯼ ﻣﺒﺎﺣﺜﻪ ﺩﺭ ﮐﻼﺱ ﻣﯿﺰﺍﻥ ﺗﺴﻠﻂ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺑﺮ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ ﺭﺍ ﺍﺭﺯﯾﺎﺑﯽ ﮐﺮﺩﻩ ﻭ ﺑﻪ ﺗﻨﺎﺳﺐ ﻭﺿﻌﯿﺘﻬﺎﯼ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺍﯾﺸﺎﻥ ﺭﺍﻫﮑﺎﺭﻫﺎﯼ ﻻﺯﻡ ﺭﺍ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻣﯽﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
----------------
ﭘﻲ ﻧﻮﺷﺖ:
[1] . ﺍﯾﻦ ﺍﻫﻤﯿﺖ ﺗﺎ ﺁﻧﺠﺎﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﺳﺎﺗﯿﺪ ﺣﻔﻆ «ﭘﺮﺳﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﻔﻮﻇﺎﺕ» ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺁﺧﺮﯾﻦ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺍﺯ ﻣﺮﺍﺣﻞ ﺣﻔﻆ ﯾﺎﺩ ﮐﺮﺩﻩﺍﻧﺪ.
@amozeshtajvidhefzquran
#تفسیر_نور
🏴وَيَدْعُ الْإِنْسَنُ بِالشَّرِّ دُعَآءَهُ بِالْخَيْرِ وَكَانَ الْإِنسَنُ عَجُولَاً (11)
🍁جزء 15 سوره اِسراء 🍁
🕌 و انسان (شتابزده و نادان) همانگونه كه خیر را مىطلبد، شرّ را هم مىطلبد و انسان همواره عجول است.
🍃نکته ها🍃
در قرآن از شتابزدگى انسان و شرّخواهى او بارها سخن به میان آمده است: «و یَستعجلونك بالسیّئة قبل الحسنه» یعنى از تو عذاب فورى مىخواهند. در آیهاى دیگر از قول كافران مىفرماید: «أمطر علینا حجارةً من السماء» مىگویند: خدایا اگر دین حقّ است، از آسمان بر ما سنگ بباران. سرچشمهى این شتابها، جهل و عناد و تعصّب است.
پیامبر اكرمصلى الله علیه وآله فرمودند: «انّما أهلك النّاس العجلة» بیشترین هلاكت و تباهى انسان از عجله است. بسیارى از نفرینهایى را هم كه انسان علیه خود یا فرزندانش مىكند از همین عجله است.
🌴پيام ها 🌴
1⃣ عجله و شتاب، از آفات فكر و عمل بشر است. «و یَدع الانسان بالشرّ... عجولاً»
2⃣ انسان، فطرتاً خیرگِراست. «یَدعُ الانسان بالشرّ دعائه بالخیر» تشبیه شرّخواهى انسان به خیرخواهى او، نشانهى آن است كه انسان در اصل، خیرگِرا مىباشد.
3⃣ آنان كه به هدایت استوار قرآن «یَهدى للّتى هى اقوم» راه نیابند، شتابزده سراغ شرّ خواهند رفت. «یَدع الانسان بالشرّ»
4⃣ عجله در نهاد هر انسانى وجود دارد، امّا باید جاى استفادهى صحیح آن را بشناسیم. «كان الانسان عجولاً»
@amozeshtajvidhefzquran
🌸🍃﷽🍃🌸
🔻سه خصلتِ مؤمن🔻
امام جواد (ع) فرمودند:
⚡️ اَلمُؤمِنُ یَحتاجُ إلی ثَلاثِ خِصالٍ:
☜ تَوفیقٍ مِنَ الله.
☜ وَ واعِظٍ مِن نَفسِه.
☜ وَ قَبُولٍ مِمَّن یَنصَحُه.
💢 #مومن نیازمند سه خصلت است:
☜ توفیق از سوی #خدا.
☜ #واعظی از درونِ خود،
☜ پذیرش #پند_و_نصیحت از کسی که او را پند میدهد.
📚 تحف العقول، ص ۴۵۷.
✨✨✨✨✨
#شرح_حدیث
1⃣ توفیق از سوی #خدا:
🔔 #مومن باید تو هر کاری، تلاشش رو بکنه، زحمتش رو بکشه، امّا توکّلش به #خدا باشه و از #خدا توفیق بخواد...💯
👈 یعنی نتیجه رو بسپاره دستِ #خدا، و به #خدا اطمینان کنه.😌
قرآن کریم میفرماید که، حرف پیغمبرها هم همین بوده:
🕋 قَالَ يَا قَوْمِ... إِنْ أُرِيدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَ مَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ إِلَيْهِ أُنِيبُ. (هود/۸۸)
💢 حضرت شعیب گفت:
💢 اى قومِ من... من قصدى جز اصلاحِ شما، تا آنجا كه در توانم باشد، ندارم،
💢 و در این راه از خدا #توفيق میخواهم،
💢 و بر او #توكل كردهام،
💢 و به سوى او باز مىگردم.
👌 یعنی تو هر کاری باید از #خدا توفیق خواست.
☝️ پس اوّل از همه #توکل و اعتماد به خدا، و کسبِ توفیق از اوست.
2⃣ #واعظی از درونِ خود.
☺️ #واعظ_درونی یا همون #وجدان، مثل یک چراغی💡 است که خوبیها رو به انسان نشون میده،
⚠️ و اگر خلافی از آدم سر زد، شخص رو سرزنش میکنه.❌
در روایات داریم که:
👈 "کسی که از درونِ خود، #واعظ و پند دهندهای نداشته باشد، اندرزهای دیگران چندان سودی به او نمیرساند."
3⃣ پذیرش #پند_و_نصیحت از کسی که او را پند میدهد:
👌 طبق این حدیث، #نصیحتپذیری سوّمین نیاز #مومن است.
👈 گوشِ شنوا👂
😊 آدمِ عاقل، از انتقادهای دلسوزانه و خیرخواهانه، با روی باز استقبال میکنه،😇
و هرگز از اینکه دیگران نصیحتش کنند ناراحت نمیشه.💯
📝 خلاصه بحث اینکه:👇
✔ هم توکّلمون به #خدا باشه، و از او #توفیق طلب کنیم...
✔ هم چراغِ #وجدان رو در درونِ خودمون روشن نگه داریم...
✔ و هم #پند_و_نصیحت دیگران رو به گوش جان بشنویم و بپذیریم...
#درمحضرقرآن #درمحضراهل_بیت
@amozeshtajvidhefzquran
📢 مواظب خودتون باشید که دعای پیامبر (ص) هم اثر نخواهد داشت.
🌸👇باهم ببینیم:
🌐💠⚜⚜💠🌐
🌴سوره توبه آیه 80🌴
🕋 اِسْتَغْفِرْ لَهُمْ أَوْ لاٰ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ إِنْ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ سَبْعِینَ مَرَّةً فَلَنْ یَغْفِرَ اَللّٰهُ لَهُمْ
⚡️ترجمه:
اگر برای منافقان استغفار بکنی یا استغفار نکنی، یکسان است. حتی اگر هفتاد بار برای آنها طلب مغفرت و آمرزش بکنی، خداوند هرگز آنان را نخواهد بخشید.
➖➖🚥➖➖🚥➖➖
🔹 جالب اینجاست که در آیه قبل، سخن از #مسخره_کردن دین هست «فَیَسْخَرُونَ مِنْهُمْ».
🔹 سخن از منافقینی است که دین رو مسخره میکنند.
🔹 یعنی گناه مسخره کردنِ دین تا آنجاست که استغفار پیامبر (ص) هم کارساز نیست.
🔸 کسانی که هم دین رو مسخره میکنند،
🔸 هم احکام و دستورات دین رو،
🔸 و هم مومنین و دینداران رو...
🔸 بیشتر مواظب خودشون باشند.
📛📛 چرا که گاهی آدمی در سقوط به حدّی میرسه که دیگه هیچ چیز نجاتش نمیده، حتی دعا و استغفار پیامبر. مثل بیماری که روح از بدنش جدا شده، و تلاش همه پزشکان هم براش اثری نداره.
🙏 خدایا،
نیاد اون روزی که دعای امام_زمان در حق ما به اجابت نرسه.
@amozeshtajvidhefzquran
🌐💠⚜⚜💠🌐