وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلَائِفَ الْأَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ ۗ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقَابِ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ ﴿١٦٥﴾
اوست کسی که شما را در زمین، جانشینان [نسل های گذشته] قرار داد، و [پایه های مادی و معنوی] برخی از شما را بر برخی دیگر به درجاتی بالا برد تا شما را در آنچه به شما عطا کرده، بیازماید؛ قطعاً پروردگارت زود کیفر است، و یقیناً بسیار آمرزنده و مهربان است. (۱۶۵)
وَهُوَ الَّذِي = و اوست کسی که
جَعَلَكُمْ = قرار داد شما را
خَلَائِفَ الْأَرْضِ = جانشینان زمین
وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ = و بالا بُرد بعضی از شما را
فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ = بر بعضی به درجات
لِيَبْلُوَكُمْ = تا بیازماید شما را
فِي مَا آتَاكُمْ = در آنچه داد شما را
إِنَّ رَبَّكَ = همانا پروردگارت
سَرِيعُ الْعِقَابِ = زود کیفر
وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ = و همانا اوست هر آینه آمرزنده مهربان
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
(آيه ١٦٥) -در اين آيه كه آخرين آيۀ سورۀ انعام است به اهميت مقام انسان و موقعيت او در جهان هستى اشاره مىكند تا بحثهاى گذشته در زمينۀ تقويت پايههاى توحيد و مبارزه با شرك، تكميل گردد. لذا در جملۀ نخست مىفرمايد: «او كسى است كه شما را جانشينان (و نمايندگان خود) در روى زمين قرار داد» (وَ هُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلائِفَ الْأَرْضِ) . انسانى كه نمايندۀ خدا در روى زمين است، و تمام منابع اين جهان در اختيار او گذارده شده، و فرمان فرمانرواييش بر تمام اين موجودات از طرف پروردگار صادر شده است، نبايد آنچنان خود را سقوط دهد كه از جمادى هم پستتر گردد و در برابر آن سجده كند. سپس اشاره به اختلاف استعدادها و تفاوت مواهب جسمانى و روحى مردم و هدف از اين اختلاف و تفاوت كرده، مىگويد: «و بعضى از شما را بر بعض ديگر درجاتى برترى داد تا به وسيلۀ اين مواهب و امكانات كه در اختيارتان قرار داده است شما را بيازمايد» (وَ رَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ فِي ما آتاكُمْ) . و در پايان آيه ضمن اشاره به آزادى انسان در انتخاب راه خوشبختى و بدبختى نتيجۀ اين آزمايشها را چنين بيان مىكند: «پروردگار تو (در برابر آنها) كه از بوتۀ اين آزمايشها سيه روى بيرون مىآيند «سريع العقاب» و در برابر آنها كه در صدد اصلاح و جبران اشتباهات خويش برآيند آمرزنده و مهربان است» (إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقابِ وَ إِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 671
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
تفاوت در ميان انسانها و اصل عدالت-
شك نيست كه در ميان افراد بشر يك سلسله تفاوتهاى مصنوعى وجود دارد كه نتيجۀ مظالم و ستمگرى بعضى از انسانها نسبت به بعض ديگر است، مثلا جمعى مالك ثروتهاى بىحسابند، و جمعى بر خاك سياه نشستهاند، عدهاى به خاطر كمبود تغذيه و فقدان مسائل بهداشتى عليل و بيمارند، در حالى كه عدۀ ديگرى بر اثر فراهم بودن همه گونه امكانات، در نهايت سلامت به سر مىبرند. اين گونه اختلافها: ثروت و فقر، علم و جهل، و سلامت و بيمارى، غالبا زاييدۀ استعمار و استثمار و اشكال مختلف بردگى و ظلمهاى آشكار و پنهان است. مسلما اينها را به حساب دستگاه آفرينش نمىتوان گذارد، و دليلى ندارد كه از وجود اين گونه اختلافات بىدليل دفاع كنيم. افراد انسان روى هم رفته نيز يك درخت بزرگ و بارور را تشكيل مىدهند كه هر دسته بلكه هر فردى رسالت خاصى در اين پيكر بزرگ بر عهده دارد، و متناسب آن ساختمان مخصوص به خود، و اين است كه قرآن مىگويد اين تفاوتها وسيلۀ آزمايش شماست زيرا «آزمايش» در مورد برنامههاى الهى به معنى «تربيت و پرورش» است.
خلافت انسان در روى زمين:
قرآن كرارا انسان را به عنوان «خليفه» و «نمايندۀ خدا در روى زمين» معرفى كرده است، اين تعبير ضمن روشن ساختن مقام بشر، اين حقيقت را نيز بيان مىكند كه اموال و ثروتها و استعدادها و تمام مواهبى كه خدا به انسان داده، در حقيقت مالك اصليش اوست، و انسان تنها نماينده و مجاز و مأذون از طرف او مىباشد و بديهى است كه هر نمايندهاى در تصرفات خود استقلال ندارد بلكه بايد تصرفاتش در حدود اجازه و اذن صاحب اصلى باشد و از اينجا روشن مىشود كه مثلا در مسألۀ مالكيت، اسلام هم از اردوگاه «كمونيسم» فاصله مىگيرد و هم از اردوگاه «كاپيتاليسم» و سرمايهدارى. اسلام مىگويد: مالكيت نه براى فرد است و نه براى اجتماع، بلكه در واقع براى خداست، و انسانها و كيل و نمايندۀ اويند و به همين دليل اسلام، هم در طرز درآمد افراد نظارت مىكند، و هم در چگونگى مصرف، و براى هر دو قيود و شروطى قائل شده است كه اقتصاد اسلامى را به عنوان يك مكتب مشخص در برابر مكاتب ديگر قرار مىدهد. پايان سورۀ انعام و جلد اول برگزيدۀ تفسير نمونه و آخر دعوانا ان الحمد للّه ربّ العالمين
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 672
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بعد از آشنایی با ترجمه و تفسیر این آیه حفظ آن براتون خیلی آسون میشه
بعد از حفظ شدن آن چند بار آن را از حفظ بخونید
و سپس وصل کنید به آیه ی قبل
مراحل وصل آيات را به ترتیب انجام بدین
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_863
🌹 #آیه_۱۶۵ #سوره_انعام
🌹 آخرین آیه سوره انعام
🌸 وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلَآئِفَ الْأَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ فِي مَآ آتَاكُمْ ۗ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقَابِ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ
🍀 ترجمه: او كسی است كه شما را در زمین، جانشینان قرار داد، و بعضی از شما را بر بعضی دیگر برتری داد تا شما را در آنچه به شما عطا كرده امتحان کند؛ قطعاً پروردگارت زود كیفر است، و یقیناً بسیار آمرزنده و مهربان است.
🌷 #جَعَلَكُمْ: شما را قرار داد
🌷 #خَلَآئِف: جانشینان
🌷 #رَفَع: برتری داد
🌷 #لِيَبْلُوَكُمْ: تا شما را آزمایش کند
🌷 #آتَاكُمْ: به شما عطا کرده
🌷 #سَرِيعُ_الْعِقَاب: زود کیفر
🌷 #غَفُور: آمرزنده
🌷 #رَحِيم: مهربان
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه كه آخرين آيه سوره انعام است به اهميّت مقام #انسان و موقعيّت او در جهان هستى اشاره مى كند تا بحث هاى گذشته در زمينه تقويت پايه هاى #توحيد و مبارزه با شرک، تكميل گردد. لذا در جمله نخست مى فرمايد: «وَ هُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلائِفَ الْأَرْضِ: و او کسی است که شما را در زمین، جانشینان قرار داد» انسانى كه نماينده #خدا در روى زمين است، و تمام منابع اين جهان در اختيار او گذارده شده، و فرمان فرمانرواييش بر تمام اين موجودات از طرف پروردگار صادر شده است، نبايد آن چنان خود را سقوط دهد كه از جمادى هم پست تر گردد و در برابر آن سجده كند.
🌸 سپس اشاره به اختلاف استعدادها و تفاوت مواهب جسمانى و روحى #مردم و هدف از اين اختلاف و تفاوت كرده، مى فرمايد: «و وَ رَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ فِي ما آتاكُمْ: و بعضی از شما را بر بعضی دیگر برتری داد تا شما را در آنچه به شما عطا کرده امتحان کند» و در پايان آيه ضمن اشاره به آزادى #انسان در انتخاب راه خوشبختى و بدبختى نتيجه اين آزمايش ها را چنين بيان مى كند: «إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقابِ وَ إِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ:قطعا پروردگارت زود کیفر است و قطعا بسیار آمرزنده و مهربان است»
🔹 پيام های آیه ۱۶۵ سوره انعام 🔹
✅ انسان، خلیفه ى خدا است، نه اسیر هستى
✅ تفاوت هاى مردم و آزمایشات الهى، حكیمانه و در مسیر رشد و تربیت #انسان است و از ربوبیّت خداوند سرچشمه مى گیرد.
✅ تفاوت و برترى بعضى در داده هاى خداوند، ملاک برترى نیست، وسیله ى آزمایش است.
✅ آنچه را در اختیار داریم، از #خدا بدانیم.
✅ معیار و مقدار آزمایش هر كسی، به مقدار داده ها و امكانات اوست.
✅ پس از آزمایش، خداوند نسبت به مردودین «سریع العقاب» است و نسبت به قبول شدگان «غفور رحیم».
✅ بیم و امید باید در كنار هم باشد.
🌷پایان #سوره_انعام🌷
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
صدا ۰۰۲-۴۶-۲.m4a
19.57M
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
#سوره_انعام
#آیه_164_165
.................................................
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
#از_قرآن_بیشتر_بدانیم
✨«مثقال» از «ثقیل» به معناى میزان سنگینى است و کلمه «ذرّة» یا به معناى کوچکترین مورچه است و یا به معناى ذرات سبک پراکنده در هوا. البته امروز به اتم نیز ذرّه مىگویند. ولى به هر حال مراد از آن کوچکترین واحد وزن است.
✨در روایات مىخوانیم: مرد عربى وارد مسجد پیامبر اکرم شد و گفت: از آنچه خدا به تو یاد داده مرا یاد بده! حضرت شخصى را مأمور آموزش قرآن به او کردند. معلم براى او سوره اذا زلزلت... را خواند، همین که به آیه «فمن یعمل مثقال...» رسید، مرد عرب گفت: مرا بس است و سپس رفت. پیامبر فرمود:(رجع فقیها )
✨در سوره لقمان نیز، لقمان به فرزندش مىفرماید: اگر به اندازه وزن خردلى عمل نیک یا بد داشته باشى، در دل سنگ یا در اوج آسمان یا در زمین باشد، خداوند در قیامت براى حساب مىآورد. «یا بنىّ انّها اِن تک مثقال حبّة من خردل فتکن فى صخرة او فى السموات او فى الارض یأت بها اللّه» (لقمان/16)
منبع:تفسیر نور
#آموزش_حفظ_قرآن
#آموزش_تجوید
#امام_زمان
✾•┈┈••📚☆✦❀✦☆📚••┈┈•✾
🆔اکنون شما هم به کانال
✨« #آموزش_تجوید_و_حفظ_قرآن» ✨
بپيونديد:
👉@amozeshtajvidhefzquran👈
[فَاصبِرانَّوَعدَاللهَِّحَقَّ]
+صبرکنکہوعدهخداوندحقاست..🪴
ابتدای آیات ۶۰/ روم
غافر/ ۵۵/ ۷۷
✾•┈┈••📚☆✦❀✦☆📚••┈┈•✾
🆔اکنون شما هم به کانال
✨« #آموزش_تجوید_و_حفظ_قرآن» ✨
بپيونديد:
👉@amozeshtajvidhefzquran👈