تاریخ ایران و جهان باستان
جمعه؛ ۱۸ آبان ۱۴۰۳ هجریخورشیدی؛ ۸ نوامبر ۲۰۲۴ م
🔹روز جهانی رادیولوژی
🔹همه قلمرو امپراتوری روم در آسيا از آن ایران شد - ۴۰ پ.م
پس از پيروزی درخشان ايران در جنگ سال ۵۳ پيش از ميلاد در منطقه حرّان كه ضمن آن كراسوس از اعضای سه گانه شورای عالی رياست بر روم و پسرش كشته و هفت لژيون رومی منهدم شد، ارد شاه وقت ايران از دودمان اشكانی به مداخله در امور روم پرداخت و اين مداخله در جريان جنگ داخلی روميان به اوج خود رسيد و شاه ايران هر دم از يكی از سرداران رومی كه بر سر كسب قدرت با هم میجنگيدند حمايت و وعده كمك نظامی و اعزام سرباز میداد و آتش اختلاف را شعلهور میساخت. ارد پس از فروكش كردن اختلاف ژنرالهای رومی و سپس ترور سزار ژوليوس در سنای روم، تصميم گرفت پيش از آنكه روميان در صدد لشکرکشی دیگری به قلمرو ايران برآيند كه قابل پيشبينی بود باقيمانده متصرفات روم در آسيا را بگيرد و جای پای برای روميان در شرق مديترانه باقی نگذارد. ارد با اين هدف، پسر خود، پاكر را با نيمی از ارتش ايران به سوريه فرستاد و اين سپاه در جنگی كه هفتم نوامبر سال ۴۰ پيش از ميلاد روی داد و ضمن آن ژنرال رومی دسيديوس ساكسا كشته شد روميان را شكست داد و روز بعد، بار ديگر سوريه از آن ايران شد. پاكر سپس فلسطين و آنگاه حاشيه غربی آسيای صغير را متصرف شد و در آسيا جای ديگری برای امپراتوری روم باقی نماند.
🔹درگذشت جان ميلتون، اديب و شاعر بزرگ انگليسی - ۱۶۷۴ م
🔹گشایش موزه لوور در پاريس - ۱۷۹۳ م
🔹کشف اشعهٔ ایکس توسط ویلهلم کنراد رونتگِن فیزیکدان آلمانی - ۱۸۹۵ م
🔹زادروز بانو مارگارت ميچل، نويسنده داستان برباد رفته پرفروش ترين داستان در تاريخ بشر - ۱۹۰۰ م
🔹زادروز دكتر كريستيان بارنارد جرّاحی كه برای نخستين بار در تاريخ بشر دست به عمل پيوند قلب زد - ۱۹۲۲ م
🔹قتل محمد نادر شاه پادشاه افغانستان و برتخت نشستن و شاه شدن پسرش محمد ظاهر - ۱۹۳۳ م
🔹پياده شدن نيروهای متفقين در شمال آفريقا در جريان جنگ جهانی دوم - ۱۹۴۲ م
🗓 @ancients
🔻کهکشان راه شیری بر آسمان کاخهای سروستان| یادگار دوران ساسانی
🗞 @Ancients ⏳
درخت زیبای صدساله کهندار (گینکو) در پاییز/ژاپن
عکس: Kaji nori
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
چکیدهٔ حکمت ایرانی
در شعر حکیم فردوسی
ز روز گذر کردن اندیشه کن!
پرستیدن دادگر پیشه کن!
به نیکی گرای و میازار کس!
ره رستگاری همین است و بس
🎙دکتر حسین الهی قمشهای
🗞 @Ancients ⏳
بزرگترین نسل کشی تاریخ توسط آلمان نازي صورت نگرفت بلكه با كشتن و آواره كردن بيش از ١٠٠ ميليون بومى آمريكايى (سرخپوست) انجام شد...
🗞 @Ancients ⏳
افغانستانیها از دیوار کدام سفارت در تهران بالا رفتند!
🔹همزمان با دومین سالگرد تجاوز اتحاد جماهیر شوروی سابق به افغانستان، نهادهای افغانستانی مقیم در تهران راهپیمایی برای روز ۷ دی ۱۳۵۹ ترتیب دادند.
🔹در این مراسم چندین هزار نفری، راهپیمایان در مسیر خود را به مقابل سفارت اتحاد جماهیر شوروری سابق در تهران رساندند.
🔹در حالی که نیروهای انتظامی قصد کنترل جمعیت را داشتند، برخی از دیوار سفارت بالارفته و پرچم اتحاد جماهیر شوروی سابق را پائین کشیده و آتش زدند.
🔹این مراسم با دخالت نیرویهای انتظامی مستقر در محل پایان یافت.
🔹گزارش این مراسم را به روایت روزنامه اطلاعات ۸ دی ۱۳۵۰ و خبر اعتراض وزارت امور خارجه اتحادجماهیر شوروری سابق را بخوانید.
🗓 @ancienrs
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هیرام استیونز ماکسیم با مسلسل معروفش، سال۱۸۹۷ میلادی
مسلسل ماکسیم نخستین مسلسل گلوله اَندازی بود که در آن از نیروی پسزدن برای مسلح کردن سلاح، استفاده شد. این مسلسل را مخترع آمریکایی، هیرام ماکسیم در سال ۱۸۸۴ میلادی اختراع کرد.
🗞 @Ancients ⏳
دورهی ساسانی یکی از درخشانترین دوران هنر و تمدن ایران است که تأثیر هنری آن تا قرنها پس از سقوط این سلسله برجهان اسلام باقیماند، بهطوریکه با مشاهدهی بسیاری از آثار هنری و تزیینات معماری اوایل اسلام درمییابیم که در این آثار تا چه اندازه از موضوعات ساسانی استقبال شده است.
🗞 @Ancients ⏳
دریاجه زیبای نئور، دریاچه نئور به صورت طبیعی ایجاد شده و آب آن شیرین و قابل شرب است. دلیل شیرین بودن آب دریاچه نئور، وجود چشمههایی است که از رشته کوه باغرو نشات میگیرند.
دریاچه نئور ما بین شهرستان تالش و اردبیل و همچنین خلخال قرار دارد. این دریاچه را نمیتوان به شهر خاصی نسبت داد چون دقیقا در نقطه مرزی بین اردبیل و گیلان قرار گرفته است.
🗞 @Ancients ⏳
بعد از مرگ استالین نیکیتا خروشچف در کنگره حزب کمونسیت با تقبیح جنایتهای استالین جهان را شگفت زده کرد.
در حین سخنرانی یک نفر از میان جمعیت فریاد برآورد: وقتی بیگناهان اعدام میشدند، شما کجا بودید؟
خروشچف چند لحظه ساکت شد و بعد گفت: چه کسی این حرف را زد؟
کسی جوابی نداد
دوباره پرسید: چه کسی این حرف را زد؟
باز هم صدا از کسی در نیامد.
وقتی برای سومین بار پرسید و جوابی نشنید، خروشچف گفت:
رفیق آن موقع من همان جایی بودم که تو الآن هستی....!!
🗞 @Ancients ⏳
میگویند در ۱۰۰ سال پیش در بازار تهران واقعه عجیبی اتفاق افتاد و آن این بود که یکی از دکانداران به نام حاج شعبانعلی عزم سفر کربلا نموده و دکان را به دو پسرش سپرده و روانه میشود.
بعد از چند ماه که مراجعت میکند میبیند که پسرانش دکان را از وسط تیغه کشیده اند و هر نیمی را یکی برداشته و به کسب و کار مشغول است.
چون خواست داخل شود راهش ندادند و در سوال و جواب و گفت و گو که این چه کاری است که شما کردید پسرانش میگویند:
حوصله نداشتیم تا مردن تو صبر بکنیم سهممان را جلو جلو برداشتیم.
از قضای روزگار به سالی نمیکشد که در بلوای مشروطیت یکی از پسران جلوی میدان بهارستان تیر خورده و دیگری چندی بعد به مرض وبا که آن موقع در تهران مسری شده بود از دنیا رفته و دو مرتبه دکان دست حاجی میافتد و تیغه را از وسط برداشته و کسب خود را از سر میگیرد...
تهران در قرن سیزدهم - جعفر شهری
🗞 @Ancients ⏳
چند سال پیش باستانشناسان در محوطه باستانی "چلو" در استان خراسان شمالی، در قبرهای کشف شده، ظروف سفالی یافتند که در آن بقایای کله و پاچه وجود داشت که احتمالا غذای محبوب دفنشدگان بوده است!
🗞 @Ancients ⏳
برجهای خرقان دو یادگار ارزشمند از دورهی سلجوقیان است. اصالت معماری، نقاشیهای دیواری، وجود کتیبههای تاریخی و طرحهای بدیع آجرکاری از خصوصیاتی است که برجهای خرقان را بهعنوان یک شاخص معماری آرامگاهی عصر سلجوقی نمایان ساخته است. طرحهای بینظیر و متعدد آجرکاری و معماری با صلابت برجها که آنها را بهصورت شاخصی از دوران سلجوقی درآورده از سویی و شکلگیری این برجها در ناحیهی دور افتاده و نبودن القاب برای بانیان آنها از سویی دیگر، به صورت مسألهی ابهام برانگیز درآمده است.
🗞 @Ancients ⏳
باغ موزه «تکیه هفتتنان» یکی از قدیمیترین اماکن تاریخی شیراز است. این موزه به سدههای پیش از عهد زندیه بر میگردد و عمارت آن از بناهای دوره کریمخان زند است. این باغ در بن کوه چهل مقام و در شمال آرامگاه حافظ قرار گرفته است. بیشتر جهانگردانی که در چند سده اخیر به شیراز سفر کردهاند، باغ تکیه هفت تنان و عمارت زیبای آن را وصف کردهاند. مردم شیراز نیز به این مکان دلبستگی خاص دارند. حتی گاه دیده شده که مردم در طلب باران و استجابت دعا روی بدین مکان میآوردهاند.
این سنگها همگی در زمان زندیه کار گذاشته شدهاند. این بنا تا سالها پیش، خانقاه درویشها و مرتاضان بود و اکنون چند سالی است که به موزه سنگ تبدیل شده و نمونههایی از سنگهای تاریخی و کتیبههای کهن در آن نگهداری میشود.
علت نامگذاری این بنا به هفت تنان، وجود هفت قبر از هفت عارف در این باغ است که کریمخان زند روی هر کدام، سنگ بزرگ بدون کتیبهای نصب کردهاست.
🗞 @Ancients ⏳
کارشناسان نگارکَند نامدار به «تَنگ قَندیل» را دُردانه سنگنگارههای ساسانی کشور می دانند که یکی از زیباترین پیکره تراشیهای عاشقانه تاریخ ایران را به تصویر کشیده است.
دراین نگارکَند ما با یک صحنه مهرورزانه و عاشقانه روبهرو هستیم که در واقع، نگارهای (تصویری) از ازدواج را به نمایش گذاشته است و همین جُستار، آن نگاره را به یکی از بی همتاترین و زیباترین سنگ نگاره های ساسانی تبدیل کرده و چهره یک بانو را سراسر ناهَمسان و ویژه نشان می دهد.
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پیرمردی که درجوانی عاشق مریم شده و به او نمیرسد!
مجنون می شود.
تصنیفی که برای او خوانده میشود و صدایی فرا زمینی را به رخ همه ی عاشقان می کشد...
🗞 @Ancients ⏳
سالروز فرو ریختن دیوار برلین
🔹در نهم نوامبر ۱۹۸۹( ۱۸ آبان ۱۳۶۸) دیوار برلین از بین رفت.این دیوار بدنام ۱۰۳۱۵ روز بین شرق و غرب پابرجا بود.
🗞 @Ancients ⏳
قديمی ترين آثار درباره کتیبه بیستون ، گفته هاي ديودورسس سيسيلی است که در قرن اول پيش از ميلاد اين حجاری را به الهه سميراميس و صد نيزه داری که اطرافش را گرفته اند نسبت داده و گفته است بدستور سميراميس در زير نقش برجسته نوشته اي با حروف سريانی نقل کرده اند. ايزيدور خاراکسی جغرافي نويس بيستون را باپتانا در ناحيه، کامبادنا ناميده است و مي نويسد در باپتانا نوشته و تصويري از سميراميس است. ابن حوقل آنرا نقش مکتب خانه ای دانسته که معلم برای تنبيه شاگردانش تسمه ای در دست دارد.
🗞 @Ancients ⏳
از حکیمی پرسیدند:
که چرا گوش دادنت از سخن گفتنت بیشتر است؟
گفت: چون به من دو گوش داده اند و یک زبان، یعنی دو برابر آنچه می گویم، می شنوم.
کم گوی و به جز مصلحت خویش مگوی،
چیزی که نپرسند، تو از پیش مگوی،
از آغاز دو گوش و یک زبانت دادند،
یعنی که دو بشنو و یکی بیش مگوی
🗞 @Ancients ⏳