تصویر: سکه طلای بهرام ششم ملقب به چوبین با جاینام ایران به خط پهلوی ساسانی در پشت سکه
نکته: در عصر ساسانیان ضرب مسکوکات طلا تشریفاتی و اغلب منحصر به پایتخت بود. از احوال بهرام چوبین شورشی باخبریم او لشکر کشید و پایتخت ساسانیان یعنی تیسپون را فتح کرد اما با ضرب این سکه با نام ایران ادعا کرد که او اکنون شاهنشاه ایران است. تیسپون نشانه مخصوص به خود یعنی BBA را داشت که مسکوکات بسیاری با آن نام بجای مانده اما مراد بهرام شورشی این بود که بگوید او اکنون شاهنشاه ایران است.
((منبع: بازشناسی نامجای ایران براساس مسکوکات ضرب شده در دوره ساسانیان، افتخار روحیفر، حکیمه احمدیزاده شندی، دوفصلنامه علمی پژوهشی فرهنگ و زبان های باستانی، پاییز و زمستان ۱۴۰۱، صص ۷۳ تا ۹۶))
🗞 @Ancients ⏳
ناپُلئون اول یکی از بزرگ ترین سرداران تاریخ، در مورد نبرد ایران و یونان چنین می گوید: ((در باب پیروزی هایی که یونانیان به خود نسبت می دهند و شکست هایی که برای لشکر عظیم خشایارشا قائل هستند نباید فراموش کرد که این گفته ها تماما از یونانی ها است و گزاف گویی و لاف زنی آن ها هم مسلم می باشد، از طرف پارسی ها نوشته هایی به دست نیامده تا بتوان این نوشته ها را با گفته های یونانی ها مقایسه کرد و نتیجه را اساس داوری قرار داد.
🗞 @Ancients ⏳
نخستین گوردخمه هخامنشی مربوط به داریوش بزرگ بوده و آخرین گور دخمه هخامنشی مربوط به داریوش سوم است که حجاری آن ناتمام ماند و فقط در قسمت بالای آن نقش شاه را در مقابل آتشدان نشان میدهد.
🗞 @Ancients ⏳
مرز ایران و امپراطوری روسیه تزاری پیش از عهدنامه گلستان!
خط سرخ: پیش از عهدنامه گلستان
خط سیاه: پیش از عهدنامه ترکمانچای
عهدنامه گلستان:ایالت گنجه ایالت قرهباغ ولایت شکی ولایت شیروان ولایت قبه ولایت دربند(خانات دربند) ولایت بادکوبه ولایت داغستان(حدود ۷۰درصد داغستان امروزی) ولایت گرجستان(نیمه شرقی گرجستان) محال شورهگلمحال آچوقباشی (ولایت ایمرتی یا باش آچوق در غرب گرجستان. مسلمانان ولایت ایمرتی در گرجستان غربی را که مرکزش کوتائیس بود، به نام باش آچوق (به زبان ترکی یعنی سر برهنه) میخواندند زیرا مردم این دیار سر خود را تنها با یک باشلق میپوشاندند) محال گروزیه(کورنه) شامل چچن و اینگوش امروزی[۸] محال منگریل(منکریل) محال آبخاز و سامگرلو(مرگالیا) و گوریا(غرب گرجستان) افزون بر آن، بخشی از سرزمین تالش(خانات تالش) نیز به تصرف روسهادرآمد(هرجا از ولایات تالش را که بالفعل در تصرف روسیه بود) و حاکمیت بدون منازع ایران بر دریای مازندران، خدشهدار گردید
ترکمانچای:
عهدنامه ترکمانچای:خانات ایروان، خانات نخجوان، خانات تالش (بخش های بیشتری نسبت به عهدنامه گلستان به تصرف روسیه درآمد)
🗞 @Ancients ⏳
توجه شایانِ ایرانیان و فرمانروایانِ هخامنشی به گسترشِ کشاورزی ، آبیاری و آباد کردنِ زمین های خشک در جهانِ زیر فرمانِ خود ، همچنین سیاستِ (امتیاز دهی) هوشمندانه در این زمینه
در روزگاری که پارس ها(هخامنشیان) بر آسیا فرمان می راندند ، به کسانی که آب را به زمینی که قبلا بی آب بود هدایت می کردند، اجازه میدادند پنج نسل تمام از آن زمین استفاده کنند .
بن مایه: داریوش و ایرانیان
تاریخ فرهنگ و تمدن هخامنشیان
پروفسور والتر هینتس
🗞 @Ancients ⏳
عجیب و جالب!👇🤔
ماجرای نبش قبر رودکی:
در سال ۱۹۴۰ یعنی هزار سال پس از مرگ رودکی، صدرالدین عینی، بنیانگذار ادبیات فارسی تاجیکی برآن شد که از شواهد موجود در تاریخ سمرقند قبر وی را بیابد. سرانجام پس از تلاشهای بسیار وی موفق شد قبر وی را چنان که در تمامی تذکرهها آمده در یک گورستان قدیمی در بنجرود شناسایی نماید. در سال ۱۹۶۵ گروهی باستانشناس روسی به رهبری گراسیموف ،پیکرتراش نامی روس قبر وی را شکافتند. پس از تحقیقاتی که بر پیکر وی انجام شد و با مبنا قرار دادن اشعار خود شاعر چهرهٔ وی را ترسیم نمودند. نتیجهٔ پژوهشها این شد که کسی چشمان شاعر را درنیاوردهاست بلکه سر وی را روی آتش یا زغال گداخته گرفتهاند که موجب سوختن و کوری چشم وی گشتهاست. همچنین شکستگیهای متعدد در ستون مهرهها و دندههای وی از شکنجه شدنش پیش از مرگ حکایت می کند.
🗞 @Ancients ⏳
قیمت درشکهسواری ۹۰ سال پیش در تهران چقدر بود؟
🔹وضعیت درشکههای تهران در سال ۱۳۱۳ باعث گلایه مردم و رسانهها بود.
۹۰ سال پیش درشکه مهمترین وسیلهنقلیه شهری محسوب می شدند. براساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای آن دوران نرخ و چگونگی خدمات درشکهچیها اغلب گران و نامطلوب توصیف شده.
🗓 @ancients