✳️هاآرتص از قول مقامات امریکایی:
طی چند ماه آینده، یک چرخش قابل توجه در بحث توافق احیای برجام در راه است
مقامات اسرائیلی میگویند دولت بایدن برای احیای توافق از حمایت نهادهای نظامی امریکا هم برخوردار است.
✳️اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۳ وارد رکود می شود
🔹اقتصادسنج؛ مرکز تحقیقات اقتصادی و بازرگانی بریتانیا اعلام کرد که جهان در سال ۲۰۲۳ با رکود اقتصادی مواجه است، زیرا هزینههای استقراض بالا که اساسا تلاش بانکهای مرکزی کشورهای دنیا برای مقابله با تورم است، منجر به انقباض شماری از اقتصادها میشود.
🔹این مرکز که به عنوان یک شرکت مشاوره خدمات خود را ارائه میکند، در گزارش سالانه خود برای انجمن اقتصاد جهانی اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی جهانی برای اولین بار در سال ۲۰۲۲ از ۱۰۰ تریلیون دلار فراتر رفت، اما در سال ۲۰۲۳ رشد آن متوقف خواهد شد، زیرا سیاستگذاران به مبارزه خود علیه افزایش قیمتها ادامه میدهند.
✳️بورس بدون حباب/ بازار سرمایه تنها بازاری است که توان افزایش قیمت دارد
حسین محمودی اصل؛ کارشناس بازار سرمایه:
🔹اکنون دولت و مجلس در حال بررسی دو طرح هستند، اول تغییر نرخ سود بانکی و دوم مالیات بر عایدی سرمایه است.
🔹مالیات بر عایدی سرمایه تا تصویب و اجرا زمان زیادی خواهد برد، بنابراین در حال حاضر تاثیری بر بازار سهام ندارد.
🔹در بین بازارهای مالی بازار سرمایه تنها بازاری است که توان افزایش قیمت دارد چرا که در این بازار حباب وجود ندارد، اما سایر بازارها دیر یا زود با رکود دست و پنجه نرم خواهند کرد.
🔹با وجود این که صحبت های گوناگونی در حوزه بازار سرمایه شده است، اما هیچ پیام روشنی از سوی مسئولان به بازارسهام نرسیده است و تنها حمایت از بازار سهام بررسی طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه است.
✳️هوشمندی عمان و جرم انگاری عادی سازی رابطه با اسرائیل
🔸️ مجلس شورای سلطنت عمان با برگزاری نشستی پیشنهاد اصلاح فرمان سلطنتی مربوط به تحریم رژیم صهیونیستی را تایید کرد.
🔸️طبق این اصلاحیه هرگونه همکاری ورزشی، فرهنگی و اقتصادی با رژیم صهیونیستی ممنوع است.
🔸️در این خصوص چند نکته باید ذکر گردد؛
1️⃣ نتانیاهو نخست وزیر وقت اسرائیل در سال ۹۹ به مسقط سفر و با قابوس بن سعید پادشاه آنجا دیدار کرد و بسیاری معتقد بودند عمان پس از بحرین و امارات سومین کشور عربی همسایه ایران است که به عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی می پیوندد.
🔸️این سفر انتقاد شدید ایران را نسبت به عمان در پی داشت و از گرمی روابط بین ۲ کشور کاسته شد .
🔸️همچنین دوطرف توافق کرده بودند که هواپیماهای شرکت های تجاری اسرائیلی از آسمان عمان بگذرند که با فشارهای تهران این امر محقق نشد.
2️⃣ مجلس سلطنتی عمان تحت نفوذ کامل پادشاه است و این تصمیم نشان داد هیثم بن طارق، هوشمندانه آینده منطقه غرب آسیا را تحلیل کرده و ملتفت گشته که اسرائیل در آینده این منطقه هیچ جایگاهی نخواهد داشت و هرگونه رابطه با این رژیم به ضرر منافع ملی عمان است و خشم ملت های عربی و همسایگانی چون ایران را در پی دارد .
3️⃣ جام جهانی قطر نشان داد افکار عمومی جهانی و به خصوص مردم عرب برخلاف برخی از دولت های سلطنتی( که به افکار عمومی توجهی ندارند) تا چه حد از رژیم صهیونیستی متنفرند و اسرائیل هیچگاه در ادراک مردم به عنوان یک دولت ملی پذیرفته نشده و مشروع تلقی نمی گردد.
🔸️افکار عمومی جهان عرب و دنیا رژیم صهیونیستی را یک رژیم جعلی و آپارتاید می دانند و زمامداران جدید این رژیم همچون بن غفیر و اسموتریچ بر چنین تصوراتی دامن می زنند .
4️⃣ عمان به همراه عراق، کویت و قطر موضع خود را در ضدیت با اسرائیل روشن بیان کرده اند و همین امر شرایط را برای محمد بن سلمان و عادی سازی احتمالی رابطه عربستان با اسرائیل سخت خواهد کرد زیرا سعودی همواره یک قطب و کشور تاثیرگذار در جهان عرب به شمار می رفته و رابطه علنی آن با رژیم صهیونیستی به جایگاه مذهبی این پادشاهی در افکار عمومی جهان عرب لطمه ای جدی خواهد زد .
5️⃣ تجربه مغرب (مراکش) نیز بر عمانی ها اثر گذاشت، زیرا آن پادشاهی نیز رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت اما در اثنای جام جهانی و پس از آن مشخص شد که مردم مغرب تا چه میزان از رژیم صهیونیستی تنفر دارند و فاصله خواست افکار عمومی آنجا با تصمیم دولت چقدر تفاوت دارد.
📌 عمان با تصمیم مجلس سلطنتیش ثابت کرد، منطق و عقلانیت و آینده نگری در این پادشاهی نهادینه شده و از اشتباه راهبردی امارات و بحرین درس عبرت گرفته است .
🔸️همچنین رژیم صهیونیستی نیز که آرزو داشت بعد از گذشت ۷۵ سال از تشکیلش توسط جهان عرب و کشورهای منطقه غرب آسیا پذیرفته شود ، تنها توسط چند کشور بسیار کوچک ، بی اثر و کم جمعیت به رسمیت شناخته شده و نسل های جدید جهان عرب نیز راضی به برقراری رابطه با این رژیم نیستند .
دکتر تقوی نیا
✳️روسیه صادرات نفت به برخی کشورها را ممنوع کرد
⚫️ «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه امروز جمعه دستوری را صادر کرد که بر اساس آن صادرات نفت و فرآورده های نفتی به نهادها و اشخاص قانونی خارجی که برای واردات انرژی از این کشور سقف تعیین کرده اند، ممنوع شده است.
قیمت دلار تا چه محدودهای افزایش پیدا میکند؟
✳️قیمت تعادلی دلار
در بازار قیمت دلار در اقتصاد ایران همانند اهمیت نرخ بهره پایه در اقتصادهای توسعه یافته نمایه تورم انتظاری و ابزار بانک مرکزی برای کنترل تورم است. متغیری کلیدی که تغییرات آن می تواند بسیاری از متغیرهای اقتصادی همانند تورم، تورم انتظاری، تجارت خارجی، کسری بودجه و برخی دیگر از شاخص ها همانند قیمت خودرو ، مسکن و ارزش سهام شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد و از این جهت پیش بینی جهت حرکت آن در اقتصاد ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. بازار ارز قلب تحولات اقتصادی سرمایه گذاری در ایران است و هر تکانه آن با یک ضریب موثر در تمام بازارهای موازی سرمایه خود را به سرعت بازتاب می دهد.
پرسش اصلی این است که قیمت دلار تا چه محدوده ای می تواند افزایش پیدا کند؟ این یک سوال سهل ممتنع است و جواب آن بستگی به این دارد که چند فاکتور تعیین کننده برای قیمت ارز را در تخمین خودمان دخالت بدهیم. نرخ ارز به عنوان یک متغیر کلیدی اقتصاد، در تعامل با بخش های «واقعی» و «پولی» اقتصاد تعیین میشود. بر این اساس، مهمترین متغیرهای بنیادی اثرگذار بر نرخ ارز، «حجم نقدینگی»، «سطح تولید»، «تراز پرداخت ها»، «بازدهی دارایی های جایگزین» و «انتظارات از تحولات آتی اقتصاد» عنوان می شود.
برخی از این متغیرها دارای اثر کوتاه مدت بر نرخ ارز و برخی از آنها نیز دارای اثر بلندمدت بر نرخ ارز هستند. هرچند بدون وزن دهی به هر کدام از این شاخص ها نمی توان تنها با تکیه بر یک مولفه آینده بازار ارز را پیش بینی کرد؛ اما ذکر این نکته ضروری است تاثیر شاخص ها بر نرخ ارز بنیادی است و در نتیجه پایدار خواهد بود.
تغییرات کوتاه مدت و نوسان های سریع این بازار بیشتر متاثر از شاخص «تورم انتظاری» است و تحولات سیاسی و تغییرات - هرچند محدود- در تصمیم های سیاسی می تواند به سرعت خود را در قیمت های تسعیر ارز نشان بدهد.
ادامه دارد.... 👇
قیمت دلار تا چه محدودهای افزایش پیدا میکند؟
✳️دلایل افزایش قیمت دلار در نیمه نخست سال
تقویت ارزش جهانی دلار:
عملکرد شاخص دلار در برابر سبدی از ۶ ارز معتبر جهانی طی سال جاری میلادی مثبت بوده و رقم این شاخص به بالاترین میزان در دو دهه اخیر رسیده است. این رشد، حاصل اقدامات بانک مرکزی آمریکا در تقویت ارزش دلار و نیز ضعف ارزش دیگر ارزها به ویژه پوند و یورو بوده است.
افزایش انتظارات تورمی:
شاخص های پیشران تورمی (رشد نقدینگی، پایه پولی، کسری بودجه و تورم تولیدکننده) بر خلاف نیمه دوم سال گذشته، در طی ماه های اخیر به وضوح به نفع تداوم تورم بالا در حال تغییر است و افزایش هزینه های رفاه اجتماعی دولت برای کاهش التهابات سیاسی اخیر این روند را تسریع خواهد کرد.
کاهش احتمال احیای برجام در کوتاه مدت:
در حال حاضر تحولات مذاکرات وین به مهمترین ریسک بازار ارز تبدیل شده است و هرگونه پالس منفی و مثبت با واکنش سریع بازار مواجه میشود. هرچند به دلیل تخلیه حباب مثبت قیمت دلار، اخبار منفی از قدرت بازیگری بالاتری برخوردار است.
تخلیه حباب مثبت قیمت ارز:
قیمت دلار در طول چهار سال گذشته و بر اساس سیاست بانک مرکزی برای کاهش تقاضای ارز، همواره دارای حباب مثبت بود و دلار در بازار آزاد در برخی از مواقع تا ۵۰ درصد بالاتر از نرخ تعادلی آن معامله می شد. نرخ دلار در طول دو سال گذشته و با تداوم تورم بالای ۴۰ درصد، تمام حباب مثبت خود را تخلیه کرده است و نرخ برابری دلار در مقابل ریال بر اساس سه شاخص رشد نقدینگی، رشد اقتصادی و نرخ تورم رسیده است و پتانسیل تاثیرگذاری ریسک های سیاسی بر بازار ارز را افزایش داده است. مقاومت بازار در مقابل کاهش نرخ دلار در زمان شوک مثبت نیمه دوم مردادماه بر اساس همین نکته قابل تحلیل است.
کاهش ذخایر ارزی کشور:
فشار تحریم های شدید آمریکا برای چهارمین سال پی در پی، عدم النفع صادرات نفت ایران در طی این مدت، هزینه بالای انتقال مالی ارزهای خارجی، کاهش تمایل صادرکنندگان برای عرضه ارز در بازارهای رسمی و افزایش تقاضای اسکناس به دلیل مشکلات انتقال پول برای تقاضاهای خرد باعث شده است تا ذخایر ارزی کشور (بانک مرکزی، شرکت های دولتی، خصوصی و عمومی؛ و صندوق توسعه ملی برای دخالت موثر در بازار کاهش پیدا کند.
افزایش نااطمینانی در اقتصاد:
افزایش هزینه های دولت بودجه سال جاری، عدم شفافیت در سیاست های کلی تدوین بودجه سال آینده، بی ثباتی در سیاست های اقتصادی و احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت، احتمال تشدید تحریم های مالی و تجاری و احتمال تغییرات در نظام مالیاتی، قواعد و بنیان های منطقی برای تصمیم گیری مطابق «مطلوبیت انتظاری» فعالان اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده و ریسک گریزی آنها را افزایش داده است. در چنین شرایطی، تقاضا برای سرمایه گذاری در بازار طلا و ارز به عنوان یک بازار مصون از سیاست های اقتصادی دولت افزایش پیدا کرده است.
ادامه دارد.....👇
قیمت دلار تا چه محدودهای افزایش پیدا میکند؟
✳️اقدامات کنترلی بازارساز
بانک مرکزی همزمان با رشد قیمت ها در بازار ارز در آبان ماه، از بسته سیاستی چند وجهی (ارز، طلا و پولی) رونمایی کرد. صالح آبادی ضمن تاکید بر عرضه بیش از تقاضا در سامانه نیما، رشد ۲۲ درصدی تامین ارز واردات در سال جاری را نشانه شرایط مناسب ذخایر ارزی کشور دانست و از عرضه بیشتر ارزهای پرطرفدار در روزهای آینده خبر داد:
عرضه گواهی سکه بهار آزادی:
انتشار اوراق سکه بهار آزادی، مهمترین ابزار بانک مرکزی برای کنترل تقاضای خرد سرمایه گذاری در بازار ارز و طلا است. طبق این سیاست، بانک مرکزی این اوراق را با سررسید ۶ ماهه و معاف از مالیات در بورس منتشر خواهد کرد و قیمت تسویه اوراق نیز قیمت روز سکه خواهد بود.
عرضه ارز از طریق سامانه برخط صرافی ها: سامانه برخط صرافی ها، با هدف تسهیل ارائه خدمات به متقاضیان عملیاتی خواهد شد و متقاضیان ارز به جای مراجعه حضوری، درخواست های خود را از طریق این سامانه ثبت خواهند کرد. این سامانه از تشکیل صف های خرید و نمایش آن ذیل «بحران ارزی کشور» در رسانه های معاند جلوگیری خواهد کرد.
عرضه سکه توسط بخش خصوصی:
با توجه به اینکه حباب موجود در بازار سکه به عنوان پیشران تورمی در بازار ارز عمل می کند، بانک مرکزی با ضرب سکه طلا توسط بخش خصوصی زیر نظر بانک مرکزی موافقت کرده است.
حذف مالیات بر سود سپرده اشخاص حقوقی از بودجه:
دولت با توجه به آثار منفی قانون «اخذ سود از سپرده های حقوقی» در افزایش هزینه تجهیز منابع و سود سپرده ها در شبکه بانکی، لایحه پیشنهادی دولت مبنی بر اصلاح این قانون با همکاری مجلس آماده شده و به صورت ویژه پیگیری خواهد شد.
همزمان بانک مرکزی با عرضه اسکناس از طریق ارز سهمیه ای تلاش می کند تا به تقاضای اسکناس در بازار آزاد جواب بدهد. هرچند این سیاست به دلیل ایجاد رانت ۳ تا ۴ میلیون تومان مورد انتقاد برخی از کارشناسان و رسانه ها قرار دارد؛ اما توقف مقطعی آن در سال گذشته به سرعت خود را در رشد قیمت دلار آزاد نشان داد و به نظر می رسد که در حال حاضر و در غیاب بازار رسمی مبادله ارز اسکناس، به یک ابزار مداخله ای موثر برای بانک مرکزی تبدیل شده است.
🌐 پرسمان سیاسی
✳️سخنگوی وزارت صمت: امکان واردات لوازم خانگی کره جنوبی؟ در حوزه لوازم خانگی به شدت مازاد عرضه داریم
امید قالیباف در پاسخ به این سوال که با توجه به واردات خودرو از کره جنوبی در راستای تعادل بخشی به بازار خودرو، آیا امکان واردات لوازم خانگی نیز از این کشور وجود دارد؟ گفت:
🔹در حوزه لوازم خانگی به شدت مازاد عرضه داریم و بازار در رقابت کامل است و تولیدکنندگان و عرضهکنندگان دنبال مشتری هستند اما در حوزه خودرو شرایط کاملا برخلاف شرایط بازار لوازم خانگی است.