✳️ ریزش ۳۰۰۰ تومانیِ دلار در بازار غیررسمی
🔹بهدنبال اقدامات بانکمرکزی در راستای مدیریت تقاضا در بازار ارز و کاهش سهمیه کد ملی از ۵۰۰۰ یورو به ۲۰۰۰ یورو و معادل آن و لزوم افتتاح حساب ارزی برای متقاضیان، تقاضای ارز در بازار به شدت کاهش پیدا کرده و همین مساله سبب ریزش ۳۰۰۰ تومانی قیمت دلار در بازار غیررسمی شده.
🔹قیمت دلار در بازار غیررسمی تا ۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش یافته که نشان میدهد بخش عمدهای از تقاضا بهدلیل سوداگری بوده و دلالان نیز در افزایش قیمت ها بهشدت سهیم بودند.
🔹کاهش قیمت ارز سبب رشد تعداد فروشندگان شده؛ البته خریداری برای این ارزهای عرضه شده وجود ندارد.
✳️مهار تورم مقدمه رشد تولید
🔹رهبر معظم انقلاب اسلامی به سیاق سالهای قبل در لحظه تحویل سال نو، در پیامی تلویزیونی ضمن تبریک و دعای خیر برای ملت ایران، کانون و جهتگیری کشور و دولت را تعیین فرمودند. ایشان برای چندمین سال متوالی، اقتصاد را محور قرار داده و سال جدید را سال «مهار تورم، رشد تولید» نامگذاری نمودند.
🔰گزاره خبری:
🔸رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود، ضمن برشمردن نقاط قوت و ضعف عملکرد دولت در سال گذشته، فرمودند: «در سال ۱۴۰۲ هم مسئله اصلی ما مسئله اقتصاد است. ایشان به سه مقوله سرمایهگذاری، تورم و تولید در اقتصاد اشاره نموده و بیان داشتند: تورم مشکل اصلی کشور است و تولید داخلی حتماً یکی از کلیدهای نجات کشور از مشکلات میباشد.»
🔰گزارههای تحلیلی:
🔹جنس تورم در کشور ما بیشتر از نوع فشار هزینه بر بنگاه یا به نوعی بیشتر ریشه عرضه دارد، یعنی باید تولید رونق یابد. مقدمه رشد تولید، مهار تورم است و رشد تولید باعث مهار تورم میشود. به عبارتی این دو رابطه متقابل دارند.
🔸تورم مزمن و بالا مخل رشد تولید است و میتواند هزینههای زیر را بر اقتصاد و روند تولید کشور تحمیل نماید:
🔻۱ـ تورم، جریان تخصیص منابع را از بخش مولد به سمت بخش نامولد سوق میدهد. در واقع تورم بالا سوداگری را جذاب و مانع از حرکت منابع به سمت بخش تولید میشود.
🔻۲ـ چنانچه افزایش مداوم سطح عمومی قیمتها به صورت غیر منطقی باشد، افقهای تصمیمگیری برای اقتصاد در بخش خرد و کلان محدود میشود و مانع از تحقق برنامهریزها در زمینه رشد اقتصادی میگردد.
🔻۳ـ تورم بالا با ایجاد شکاف در میان هزینهها و درآمدهای دولت، کسری بودجه را افزایش میدهد و دولت مجبور میشود هزینههای عمرانی را که عامل تولید است کاهش و به سمت مصارف ببرد.
🔻۴ـ تورم بالا اثرات اقدامات اصلاحی اقتصادی را نابود مینماید (مثل قانون حذف ارز ترجیحی)، یا مانع از تحقق کامل اهداف سیاستگذار میشود و گاهی اساسا مانع از انجام اصلاحات اقتصادی میگردد.
🔻۵ـ تورمهای بالا و مزمن، رقابتپذیریهای فنی و نهادی در اقتصاد را تضعیف میکند و در نتیجه موجبات کاهش مستمر و واگرایی ارزش پول ملی را فراهم میآورد و در ادامه با کاهش قدرت خرید مردم و تضعیف نظام مصرف واقعی، رکود را به اقتصاد تحمیل مینماید.
🔅نکته پایانی؛ تورم مستمر و مزمن، آسیبهای روانی، اجتماعی (ایجاد بیکاری و فساد) و تهدیدهای حوزه سلامت و امنیت غذایی (رجوع مردم به سمت مواد ناسالم یا کاهش قدرت خرید مواد سالم) را بر جامعه وارد میکند. و از این منظر درآمدهای کشور را که باید در تولید و رشد اقتصاد هزینه شود به سمت درمان بیماریهای جسمی و روانی جامعه سوق میدهد.
✍🏻علی محمدی
✳️چرا به دلار حاکمیت میدهید و رقیب ریال را تقویت میکنید؟!
رهبر معظم انقلاب:
🔹 بعضی از شرکتهای بزرگ پر درآمد با مواد اولیه داخلی قیمت محصول خود را با دلار تلگرامی جعلی تنظیم میکنند!
🔹 چرا به دلار حاکمیت میدهید؟ چرا رقیب ریال را تقویت میکنید؟
✳️هند و مالزی دلار را کنار می گذارند
🔹وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی این کشور مبنی بر اینکه مبادلات تجاری با روپیه انجام شود ازین پس در مبادلات تجاری دلار کنار گذاشته میشود.
🔹این اقدام پس از تلاش هند برای دور شدن از دلار آمریکا صورت میگیرد، زیرا ارزش دلار پس از جنگ روسیه و اوکراین در برابر پول محلی افزایش یافته است.
🔹وزارت امور خارجه هند در بیانیهای اعلام کرد: «تجارت بین هند و مالزی اکنون میتواند به روپیه هند (INR) علاوه بر روشهای فعلی تسویه با سایر ارزها انجام شود.
✳️ ترامپ تمام ۲۴ اتهام مطرح علیه خود را رد کرد!
🔹با آنکه سندی که اتهامات ترامپ در آن مورد تشریح شده مهر و موم است اما ایبیسی به نقل از منابع آگاه گزارش داده ترامپ به حدود ۲۴ فقره جرم متهم شده است.
🔹طبق ادعای ایبیسی بعضی از اتهامات مطرحشده علیه ترامپ، مصداق جنحه (felony) هستند. پیشتر رسانهها گزارش داده بودند در صورت مجرم شناخته شدن ترامپ در اتهامات جنجه او ممکن است با مجازات حبس روبرو شود.
🔹انتظار میرود اکثر اتهامات ترامپ مصداق «خلاف» (misdemeanor) باشند که با مجازاتهای خفیفتر مانند جرایم مالی روبرو میشوند.
✳️تکذیب افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی قیمت کارخانهای خودرو/ برخی خودروها یک درصد افزایش خواهند داشت
مدیر روابط عمومی شورای رقابت:
🔹افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی قیمت کارخانهای خودرو صحت ندارد و آن را تکذیب می کنم. البته اعداد باید از سوی سازمان حمایت اعلام شود، اما برخی خودروها یک درصد افزایش قیمت خواهند داشت.
✳️ پشت صحنهی اغتشاشات دستگاههای جاسوسی دشمنان بودند / مسئلهی زن را بهانه کردند
رهبر معظم انقلاب:
🔹توطئههایی از سوی دشمنان برای داخل کشور ما بوده، توطئههایی هم خواهد بود، اغتشاشات پاییز گذشته. اینها مسئلهی زن را بهانه کردند، هیاهو راه انداختند، پشت قضیّه هم دستگاههای جاسوسی دشمنها بودند، دولتهای غربی، آن کشورهایی که خودشان در مسئلهی زن به شدت متهماند
🔹آن وقت اینها در قضیهی زن، به جمهوری اسلامی که برترین شأن را برای زن قائل است ایراد میگیرند و خط و نشان میکشند و حرف میزنند.
🔹اینجا یک عدهای هم حالا در داخل به نظر اغلب فریب خوردند که به تبع دشمن خارجی و افراد خائن خارجنشین که آنها تحریک میکردند شعار آزادی زن را دادند. اینجا هم هوچیگری کردند به جای استدلال منطقی و حرف صحیح و متین که بشود گوش داد، بشود جواب داد، بشود حرف زد، هوچیگری کردند.
🔹مسئلهِی خانمها که فقط پوشش نیست زن مسئلهی تحصیل دارد، مسئلهی اشتغال دارد، مسئلهِی ازدواج دارد، مسئلهِی فعالیت سیاسی دارد، مسئلهی حضور در مسائل اجتماعی دارد، مسئلهی حضور در مدیریتهای بالای دولتی دارد، اینها همه مسائل زن است.
🔹در کدام از اینها در کشور آزادی وجود ندارد؟ جمهوری اسلامی در کدام یک از این موارد در کار زنها دخالت کرده و جلوی آزادیشان را گرفته؟ این همه دختر محصّل، این همه دختر دانشجو، این همه زن دارای مشاغل بالای دولتی، این همه خانمهای تشکیل دهندهی اجتماعات بزرگ، این حضور فعال زنها در اجتماعات مؤثر دوران مبارزات، قبل از پیروزی انقلاب، بعد از پیروزی انقلاب در جنگ، در پشت جبهه، تا امروز در تظاهرات، در راهپیماییها، در بیست و دوم بهمن، در روز قدس حضور زنها کجای دنیا این همه فعالیت، زن انجام میدهد؟ که بانوان ایرانی با افتخار و سربلندی دارند انجام می دهند.
✳️ رهبر معظم انقلاب، عصر امروز: حجاب محدودیت شرعی و قانونی است
🔹کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است
🔹خیلی از کسانی که کشف حجاب میکنند اگر بدانند پشت کار آنها چه سیاستی است قطعاً این کار را نمیکنند
🔹دشمن با برنامه وارد شده ما هم باید با برنامه وارد شویم
🔹کارهای بیقاعده نباید انجام بگیرد
✅ رهبر معظم انقلاب: ثبات در تصمیمهای اقتصادی لازمه عملیشدنِ شعار سال است
🔹یکی دیگر از الزامات عملی شدن شعار امسال ثبات در سیاستها و تصمیمهای اقتصادی است؛ این که در سیاستهای پولیمان، در سیاستهای مالیمان مدام تغییرات پیدرپی بدهیم این خیلی مضرّ است برای کشور، خیلی مضرّ است.
🔹حالت بیاطمینانی بهوجود میآید. کارآفرین را مردّد میکند، آن کسی که میخواهد سرمایهگذاری کند، کارآفرینی کند، او را مردّد میکند. ما حالا دنبال سرمایهگذاری خارجی هم هستیم؛ به خارجیها میگوییم بیایند سرمایهگذاری کنند، هر کسی که میتواند مایل است بیاید سرمایهگذاری کند، او هم سود میبرد، ما هم سود میبریم. خارجیها نگاه میکنند به سرمایهگذاران داخلی، اینها ویترین نظامند.
🔹میخواهند ببینند که شما با سرمایهگذار، کارفرمای داخلی و کارآفرین داخلی چه جوری رفتار میکنید، بعد اگر چنانچه دیدند خوب رفتار میکنید آنها هم میآیند.
✳️ تورم بالا در سالهای متعدد روی نظام توزیع درآمدها اثر میگذارد/ مهم این است که مهار تورم به رکود تولید نینجامد
رهبر معظم انقلاب، امروز در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام:
🔹اقتصاد اولین مسئلهی کشور است. مهمترین مسئلهی کشور است؛ مسئلهی معیشت مردم است. شعار امسال شعار مهمی است. اینکه ما شعارها را شعارهای اقتصادی قرار دادیم این به معنای بیاعتنایی به مسائل فرهنگی و اجتماعی و اینها نیست. آنها هم به جای خود مهم است اما یک اقتصاد نابسامان بر روی فرهنگ جامعه هم اثر میگذارد.
🔹تورم بالا در چند سال پی در پی، این خیلی چیز مهمی است. سالهای متعدد، پشت سر هم، تورم بالا. خب؛ این روی نظام توزیع درآمدها در کشور اثر میگذارد. توزیع درآمدهای کشور را ناموزون میکند یک عدهای محروم میمانند یک عدهای هم حالا از طرق مختلفی جیبهایشان پر میشود. از هر دو طرف ایجاد فساد خواهد شد.
🔹گاهی شده که ما تورم را توانستیم کنترل کنیم اما از آن طرف با رکود همراه بوده، این به ضرر کشور است. اینکه تورم بیاید پایین اما رکود حاکم بر اقتصاد کشور باشد این چیز خوبی نیست. مهم این است که بتوانیم تورم را مهار کنیم تولید هم به رکود نینجامد. تولید رشد پیدا کند و این ممکن است. ۱۴۰۲/۱/۱۵
✳️ ایران بعد از ۸ سال، سفیر به امارات اعزام میکند
🔹جمهوری اسلامی ایران بعد از ۸ سال، سفیر به امارات اعزام میکند.
🔹براساس اعلام منابع خبری، سفیر جدید ایران در امارات «رضا عامری» مدیر کل ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه است.
🔹رضا عامری پیش از این سفیر ایران در کشورهای الجزایر، سودان و اریتره بوده است.
✳️ مسکو: پیوستن فنلاند به ناتو وضعیت در شمال اروپا را تغییر میدهد
وزارت خارجه روسیه:
🔹روسیه مجبور خواهد شد اقدامات تقابلی هم از نظر ماهیت فنی-نظامی و هم برای توقف تهدیدها علیه امنیت ملی خود که در ارتباط با ورود فنلاند به ناتو ایجاد میشود، انجام دهد.
🔹به دلیل بیش از دو برابر شدن خط تماس مستقیم بین ناتو و مرزهای روسیه، تغییر اساسی در وضعیت منطقه شمال اروپا ایجاد شده که قبلاً یکی از باثباتترین مناطق در جهان بود.
✳️چرا شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس مخالف است؟
🔹اسماعیل شجاعی، سخنگوی شورای رقابت:یکی از دستورات جلسه امروز بررسی قیمتهای خودرو است. البته شورای رقابت قیمتگذار نیست بلکه درباره قیمت خودرو تصمیم میگیرد و سیاستگذاری میکند. بنابراین اعلام قیمتهای جدید بر عهده وزارت صمت است.
🔹وزارت صمت قیمتهای جدید و پیشنهادات درباره قیمتهای خودرو را در جلسه با اعضای شورای رقابت مطرح میکند و شورا این قیمتها و پیشنهادات را مورد بررسی قرار خواهد داد.
🔹شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس مخالف است. شورا با هدف رعایت نفع تولیدکننده و مصرفکننده تصمیم گیری میکند و در عرضه خودرو در بورس نفع مصرفکننده رعایت نمیشود چراکه قیمتها در بورس به شکل مزایدهای تعیین میشوند.
✳️رهبر معظم انقلاب هماکنون در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام:
🔹شعار امسال حساس و مهم است. شعارهای اقتصادی به معنای بیاعتنایی به مسائل فرهنگی و اجتماعی نیست.
🔹یک اقتصاد نابسامان بر فرهنگ جامعه هم اثرگذار است.
✳️واکنش رسانه ها به دستور رئیسجمهور برای کاهش نرخ ارز مرجع چه بوده؟
کاهش نرخ ارز مرجع قیمتگذاری محصولات پتروشیمی بهعنوان «سیاستگذاری غیرکارشناسی» بازتاب رسانهای پیدا کرد.
بهفاصله یک هفته از اعلام افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالا، قیمت ارز مرجع با دستور مستقیم رئیسجمهور از ۳۶۴۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان بازگشت.
این موضوع در میان فعالان اقتصادی با دو واکنش متفاوت و متعارض مواجه شده است:
۱- فعالان اقتصادی نهادها با انتقاد از قیمتگذاری دلاری کامودیتیها در کشور، ریشه تورم مزمن سالهای اخیر را رشد قیمت واسطههای تولید (انرژی و محصولات معدنی) و سوداگری از طریق افزایش نرخ ارز معرفی میکنند و این تصمیم را گامی مهم برای ثباتبخشی به بازار مصرف معرفی میکنند.
۲- در سوی مقابل، کارشناسان جریان اصلی اقتصادی (بازار آزاد) با متهمسازی دولت به تکرار تجربههای شکستخورده (دهه هفتاد و سال ۹۷) و اتخاذ سیاستهای غیرعلمی، قیمتگذاری دستوری کالاهای تولید داخل را مقدمه دونرخی شدن بازار قلمداد میکنند که به تعمیق رانت قیمتی، افزایش جذابیت قاچاق، کاهش سرمایهگذاری و انحراف تولید به سمت سوداگری منتهی خواهد شد.
این کارشناسان بهصورت مستقیم، یاسر جبرائیلی را بهعنوان تسهیلگر تصمیم اخیر رئیسجمهور معرفی میکنند و مدعی هستند که این سیاست به افزایش بیشتر نرخ ارز ، بیثباتی اقتصادی و رشد تورم منجر خواهد شد.
کاهش قیمت پایه محصولات پتروشیمی در میان فعالان بازار سرمایه هم با واکنش منفی مواجه شده و نسبت به تکرار تابستان سال ۹۹ هشدار دادند.
لازم به ذکر است که قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالا بهصورت رقابتی (در میان تولیدکنندگان دارای سهمیه بهینیاب) تعیین میشود و در هفتههای اخیر تا ۱۰۰ درصد بالاتر از قیمت پایه معامله شده است و کاهش ۲۰ درصدی نرخ پایه، تاثیر بلندمدت بر قیمت نهایی مصرفکننده نخواهد گذاشت.
پرسمان سیاسی