پلوم (Plume) چیست؟
به ستون مرئی یا نامرئی از مواد (گازها، ذرات یا ترکیبی از هر دو) اطلاق می شود که توسط منبعی (مثل دودکش صنایع) به محیط اطراف (مثلا اتمسفر) رها شده و پراکنده می شود.
رفتار و ویژگی پلوم به چه عواملی بستگی دارد؟
رفتار و ویژگی پلوم از جمله شکل و اندازه و الگوی پراکندگی آن به عواملی چون شرایط جوی (پایداری و ناپایداری، جهت و سرعت باد و ...)، منبع انتشار (شکل، ارتفاع، ویژگی ترکیبات خروجی از دودکش مثل دمای گازها و ...) بستگی دارد.
https://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=20011ROL.TXT
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🖍برای درک بهتر رفتار و ویژگی پلوم، سعی شده مفاهیم برخی اصطلاحات مورد نیاز به زبان ساده ارائه شود:
1️⃣توده هوا: حجمی (حبابی) از هوا که با حرکت (عمودی/افقی) در جو، شکل و خصوصیات عمومی آن حفظ شود.
2️⃣میزان پایداری/ناپایداری جو بر اساس اختلاف دمای یک توده هوا (air parcel) با هوای اطراف آن (surrounding atmosphere) سنجیده میشود و این اختلاف دما باعث میشود که بسته هوا بصورت عمودی صعود یا نزول نماید. شرایط جوی یکی از مهم ترین عوامل پخش و پراکنش و ترقیق و تغلیظ آلاینده های خروجی از دودکش است.
❄️شرایط پایدار جوی (Stable): وقتی دمای توده هوای در حال صعود، نسبت به هوای اطراف آن با نرخ بیشتری کاهش یابد باعث متراکم تر شدن توده هوا شده و سنگینی آن منجر می شود که سرعت صعود کند شده و یا حتی توده بسمت پائین رانده شود. در مواردی که شرایط بشدت پایدار باشد یعنی یک توده هوای سرد و سنگین در نزدیک سطح زمین به دام بیفتید و نتواند صعود کند شرایط وارونگی ایجاد میشود.
🌪شرایط ناپایدار جوی (Unstable): وقتی دمای توده هوای در حال صعود، نسبت به هوای اطراف آن با نرخ کمتری کاهش یابد باعث می شود نسبت به محیط اطراف گرمتر بوده و چگالی کمتری داشته باشد و به دلیل سبکی به حرکت رو به بالای خود ادامه دهد. بعبارتی در شرایط ناپایدار اختلاف دمای توده هوا با هوای اطراف، با افزایش ارتفاع، افزایش میابد.
☀️شرایط خنثی (Neutral): زمانی است که با افزایش ارتفاع، نرخ کاهش دمای توده هوا شبیه به هوای اطراف آن باشد.
3️⃣ Environmental Lapse Rate
یا همان نرخ افت محیطی که به اختصار "ELR" گفته میشود و عبارت است از: میزان (نرخ/آهنگ) کاهش دمای هوای محیط با افزایش ارتفاع.
4️⃣Dry Adiabatic Lapse Rate
یا همان نرخ افت آدیاباتیک خشک که به اختصار "DALR" گفته میشود عبارت است از: میزان کاهش دمای یک توده هوای خشک (اشباع نشده از رطوبت) به ازاء افزایش ارتفاع، که معمولا به ازا افزایش هر کیلومتر ارتفاع، دمای توده هوای خشک به میزان 9.8 درجه سانتی گراد کاهش میابد.
https://www.noaa.gov/jetstream/upperair/parcel-theory
https://forecast.weather.gov/glossary.php?word=lapse%20rate#:~:text=Dry%20Adiabatic%20Lapse%20Rate,9.8%C2%B0C%20per%20km.
https://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=20011ROL.TXT
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
⚜جهت اطلاع⚜
خوشبختانه با پیگیری مجدانه اداره محیط زیست اردکان، مهندس شرکت پشتیبان دستگاه های پایش سیار به اردکان مراجعه کرده و در حال حاضر داده های سنسور SO2 نیز در مدار قرار گرفته است.
امید است تکرر وقوع مشکلات اینچنینی به حداقل برسد.
🏭 آخرین وضعیت انتشار کربن در جهان
☘ کانال اطلاع رسانی کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
@Ardakan_moshaver
ادامه دارد.....
🏭 آخرین وضعیت انتشار کربن در جهان
گزارش انتشار کربن در سال ٢٠٢٣ به تازگی توسط آژانس بینالمللی انرژی منتشر شدهاست. طبق این گزارش، انتشار در سال ٢٠٢٣ با افزایش ١.١ درصدی (معادل حدود ۴١٠ میلیون تن) مواجه بودهاست. این درحالی است که رشد تولید ناخالص داخلی جهان در این سال حدود %٣ بودهاست. بهعبارت دیگر، در سال ٢٠٢٣ روند انتشار CO2 با رشد کمتری نسبت به رشد اقتصادی جهان انجام شدهاست.
طی ده سال منتهی به سال ٢٠٢٣، انتشار جهانی CO2 تنها اندکی بیش از ٠.۵ درصد در سال افزایش یافتهاست. این کاهش قابل توجه فقط ناشی از همه گیری کووید-١٩ نبوده است. اگرچه انتشار گازهای گلخانهای در سال ٢٠٢٠ به شدت کاهش یافتند، اما بعد از آن به سطح قبل از همه گیری بازگشتند. از طرف دیگر، کندشدن انتشار در این مدت را نمیتوان ناشی از رشد آهسته تولید ناخالص داخلی جهان که به طور متوسط ٣ درصد در سال بوده محسوب کرد چرا که میانگین سالانه رشد تولید ناخالص داخلی جهان، در ۵٠ سال گذشته، تقریباً در همین حدود بوده است (شکل پیوست).
نرخ رشد انتشار، در دهه گذشته، در مقایسه با دهه ١٩٧٠ (که شاهد دو بحران انرژی بود) و دهه ١٩٨٠ (که شاهد یک شوک کلان اقتصادی و سقوط اتحاد جماهیر شوروی بود) کندتر بودهاست.
وقتی نرخ انتشار ده سال گذشته، در یک گستره تاریخی وسیعتر بررسی میشود، تنها با نرخ نسبتاً آهسته نرخ انتشار در دهههای ٢٠ و ٣٠ میلادی (همزمان با جنگ جهانی اول و رکود بزرگ) قابل مقایسه است.
⬅️ میتوان نتیجه گرفت انتشار جهانی CO2، با وجود رشد اقتصاد جهانی، به لطف بهبود کارایی انرژی و افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر، در حال کاهش ساختاری است و میتوان امیدوار بود گسستگی (decoupling) میان رشد انتشار و رشد اقتصادی ادامهدار باشد.
منبع:
iea.org
☘️کانال اطلاع رسانی کارگروه تخصصی مشورتی فرمانداری شهرستان اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌چرا عدد شاخص کیفیت هوای اردکان در برنامه DOE میانگین گیری میشود؟؟؟
🔹همانگونه که میدانید شهرستان اردکان دارای دو ایستگاه پایش کیفیت هوا است و اطلاعات آن ها در برنامه DOE قابل مشاهده است.
◀️نکته ۱: بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (مرکز سلامت محیط و کار)، محاسبه شاخص کیفیت هوا دارای فرمول خاص و مشخصی است که پس از ثبت داده های غلظت هر آلاینده توسط سنسورهای مربوطه و تبدیل آن ها به عدد شاخص (AQI) مقادیر شاخص هر یک از آلاینده ها در برنامه DOE به نمایش گذاشته میشود.
◀️نکته ۲: بر اساس دستورالعمل مذکور چنانچه در شهری بیش از یک ایستگاه پایش موجود باشد، باید عدد شاخص آن شهربا توجه به داده ایستگاهی تعیین شود که بیشترین میزان را دارد.
◀️نکته ۳: نهایتا شرکت پشتیبان با تایید ♦️اداره کل محیط زیست هر استان♦️ عدد شاخص را در برنامه DOE به نمایش میگذارد.
❓سوال
چرا در برنامه DOE، برای شهرستان اردکان بیشترین عدد شاخص بین دو ایستگاه، بعنوان شاخص شهر نمایش داده نمیشود و اعداد دو ایستگاه میانگین گیری می شود (در مورد سنسورهایی که در هر دو ایستگاه فعال هستند)؟؟؟؟؟؟؟
در ابتدای راه اندازی ایستگاه اردکان_ محیط زیست، عدد شاخص بدرستی در برنامه نمایش داده میشد اما بعد از مدتی ترفند میانگین گیری بین دو ایستگاه بکار گرفته شد، چرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
این مطلب ادامه دارد....
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
✔️آیا به این دلیل نیست که وضعیت شاخص کیفیت هوا بهتر نشان داده شود و نهایتا با میانگین گیری ۲۴ ساعته باز هم عدد شاخص کمتر شده و نهایتا در گزارش سالانه تعداد روزهای با هوای پاک بیشتر از روزهای ناسالم ثبت شود و مبنای تصمیم گیری مسئولین ارشد استان و... قرار گیرد یا دلیل به عدم مکانیابی صحیح ایستگاه ها برمیگردد؟؟؟؟
🔹با همه این تفاسیر وجود ایستگاه های پایش کیفیت هوا و برنامه DOE در شهرها و مناطقی چون اردکان بسیار ارزشمند بوده و دسترسی آسان به داده های شاخص آلاینده های معیار هوا در هر ساعت از شبانه روز را برای عموم مردم فراهم میکند تا برای انجام فعالیتها یا برنامه ریزی های روزانه وضعیت شاخص کیفیت هوا را مد نظر قرار دهند.
✅ برای اطلاع از نحوه محاسبه شاخص کیفیت هوا بر اساس غلظت آلاینده ها، میتوانید از فایل زیر که توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه شده است استفاده نمایید.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ier.tums.ac.ir/uploads/24/old/24_391_1502698132347_New_version_of_AQI.pdf&ved=2ahUKEwiensGtvKyFAxWVVvEDHUDKAgwQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0y8M8Y1a5qP7Ucr8T8_IQF
🔴 از کارشناس مربوطه در اداره کل محیط زیست استان درخواست میشود تا به شرکت پشتیبان برنامه DOE تاکید نماید بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، برای شهرستان اردکان، عدد شاخص دو ایستگاه میانگین گیری نشود و عدد ایستگاهی که بیشترین مقدار را دارد، در صفحه اول سامانه DOE بعنوان عدد شاخص نمایش داده شود.
🔸بدیهی است در مورد سنسورهایی که فقط در یک ایستگاه فعال است، چنانچه آلاینده مسئول مربوط به آن سنسور باشد، میانگین گیری صورت نمیگیرد و محل بحث نیستند؛ بلکه مواقعی مد نظر است که آلاینده مسئول مربوط به سنسوری است که در هر دو ایستگاه فعال است که در حال حاضر سنسور pm 2.5 در هر دو ایستگاه فعال بوده و از قضا همین آلاینده، در اکثر اوقات آلاینده مسئول شهرستان اردکان است.
❇️ امید است با پیگیری مسئولین، کلیه سنسورهای هر دو ایستگاه فعال باشند اما عدد شاخص دو ایستگاه میانگین گیری نشود و همچنین عدد شاخص بر اساس فرمول در کل کشور محاسبه شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔴 اطلاعیه
به اطلاع کلیه مدیران مدارس و مربیان ورزش شهرستان میرساند با توجه به ناسالم بودن هوا (برای گروه های حساس: کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران قلبی ریوی) و بر اساس دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست و WHO، بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان، برنامه صبحگاهی و ورزش در فضای سربسته اجرا شود و حتی الامکان از تردد در فضای آزاد خودداری شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔴 اطلاعیه (۱۴۰۳/۰۱/۱۹)
با توجه به بالا بودن عدد شاخص ذرات (pm 2.5)، به اطلاع کلیه مدیران مدارس و مربیان ورزش می رساند بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان، برنامه صبحگاهی در فضای سربسته اجرا شود.
♦️در صورت نیاز به تردد در فضای آزاد از ماسک استفاده نمایید.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌قابل توجه مدیران، معاونین، مربیان محترم مدارس و والدین گرامی❌
با توجه به اینکه همه ما در یک شهر و منطقه صنعتی زندگی میکنیم و در مواجهه مزمن با انواع آلاینده های هوا قرار داریم لذا تقاضا میشود برنامه DOE (که قابل دانلود از بازار است) را نصب کرده و بصورت روزانه و ساعتی برنامه DOE را چک کرده و در صورت بیشتر بودن عدد شاخص شهر اردکان از عدد 100 (با چک کردن عدد هر دو ایستگاه)، بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان در مقابل آلودگی هوا (بر اساس دستورالعمل آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا و سازمان بهداشت جهانی) نکات زیر را حتما رعایت فرمائید:
🟢دانش آموزان برای رفتن به مدرسه از ماسک استفاده نمایند.
🟢 برنامه صبحگاهی در فضای سربسته اجرا شود.
🟢 زنگ های تفریح در فضای سربسته برگزار شود و چنانچه دانش آموزان نیاز به سرویس بهداشتی یا آبخوری داشتند برای رفتن به فضای باز از ماسک استفاده کنند.
🟢زنگهای ورزش در سالن های ورزشی و یا نمازخانه و بطور کلی فضای سربسته برگزار شود چرا که در زنگ ورزش فعالیت فیزیکی دانش آموزان بالا رفته و هوای بیشتری تنفس میکنند که بدنبال آن آلاینده های بیشتری وارد ریه و خون آن ها میشود.
🟢در ساعات برگزاری کلاسها حتی الامکان پنجره کلاسها بسته باشد. چنانچه نیاز به باز کردن پنجره ها برای تهویه هوای داخل کلاس باشد، به دانش آموزان توصیه شود از ماسک استفاده کنند و بعد از تعویض هوا پنجره ها بسته شود.
🟢برنامه های بازدید و تفریحی بیرون از مدرسه را با توجه به پیش بینی هواشناسی و هشدارهای آلودگی هوا تنظیم نمایند تا در روزهای آلوده دانش آموزان در معرض آلاینده ها قرار نگیرند.
🟢در صورت امکان برای درب و پنجره های مدرسه از درزگیر عایق استفاده شود تا هم از ورود ذرات و گرد و غبار به فضای داخل کلاس و هم از هدر رفت انرژی جلوگیری شود.
🟢در هوای گرم ترجیحا از کولرهای گازی کم مصرف (برچسب انرژی A) استفاد نمایند چرا که کولرهای آبی، ذرات معلق و آلاینده ها را بطور مستقیم و با سرعت بالا به هوای داخل ساختمان و کلاس هدایت کرده و دانش آموزان در معرض غلظت بالای آلاینده ها قرار میگیرند.
نکته 1️⃣ ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون (pm 2.5) به ذراتی گفته میشود که اندازه آنها 30 برابر کوچکتر از قطر موی بدن انسان است و براحتی وارد ریه و خون شده و مشکلات متعدد برای سلامتی انسان ایجاد میکنند.
نکته 2️⃣: حد مجاز غلظت روزانه ذرات (pm 2.5) در هوا، بر اساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی 15 و بر اساس استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا 35 میکروگرم بر متر مکعب است.
نکته 3️⃣: همچنین باید توجه شود حد مجاز غلظت سالانه این ذرات (pm 2.5) بر اساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی 5 و بر اساس استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا 9 میکروگرم بر متر مکعب است.
https://www.epa.gov/criteria-air-pollutants/naaqs-table
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/what-are-the-who-air-quality-guidelines
🔺نکات فوق بدین دلیل اشاره شد که توصیه های ارائه شده را جدی بگیرید.
با تشکر از توجه و همکاری شما
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
✅ تاکید حضرت آیت الله اعرافی بر اتخاذ تصمیمات مشترک در حوزه مسایل زیست محیطی شهرستانهای اردکان و میبد
در دیدار فرماندار اردکان با حضرت آیتالله اعرافی که در اولین روز هفته جاری صورت گرفت به مسایل مربوط به آلودگیهای شهرهای اردکان و میبد پرداخته و گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه خدمت ایشان ارایه شد.
فرماندار اردکان با اشاره به اینکه چنانچه بخواهیم آلودگی هوای این دوشهر را کنترل کنیم باید برای هردو حریم زیست محیطی تعریف و همزمان به اجرا گذارده شود تا این اقدام به نتیجه مطلوب برسد.
عضو فقهای شورای نگهبان ضمن تایید نکات اشاره شده توسط فرماندار اردکان، بر اتخاذ تصمیمات مشترک در روند کنترل آلودکی هوا تاکید و فرمودند در طرحی که به این منظور تهیه کردهایم باید کارگروه مشورتی محیط زیست در هر دو شهر مشترکن فعالیت کنند تا به نتیجه مطلوب برسیم.
🇮🇷 @Ardakan_gov