❓پلوم (Plume) چیست؟
❓رفتار و ویژگی آن به چه عواملی بستگی دارد؟
❓چند نوع پلوم وجود دارد؟
در ادامه خواهید خواند...
با ما همراه باشید.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
پلوم (Plume) چیست؟
به ستون مرئی یا نامرئی از مواد (گازها، ذرات یا ترکیبی از هر دو) اطلاق می شود که توسط منبعی (مثل دودکش صنایع) به محیط اطراف (مثلا اتمسفر) رها شده و پراکنده می شود.
رفتار و ویژگی پلوم به چه عواملی بستگی دارد؟
رفتار و ویژگی پلوم از جمله شکل و اندازه و الگوی پراکندگی آن به عواملی چون شرایط جوی (پایداری و ناپایداری، جهت و سرعت باد و ...)، منبع انتشار (شکل، ارتفاع، ویژگی ترکیبات خروجی از دودکش مثل دمای گازها و ...) بستگی دارد.
https://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=20011ROL.TXT
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🖍برای درک بهتر رفتار و ویژگی پلوم، سعی شده مفاهیم برخی اصطلاحات مورد نیاز به زبان ساده ارائه شود:
1️⃣توده هوا: حجمی (حبابی) از هوا که با حرکت (عمودی/افقی) در جو، شکل و خصوصیات عمومی آن حفظ شود.
2️⃣میزان پایداری/ناپایداری جو بر اساس اختلاف دمای یک توده هوا (air parcel) با هوای اطراف آن (surrounding atmosphere) سنجیده میشود و این اختلاف دما باعث میشود که بسته هوا بصورت عمودی صعود یا نزول نماید. شرایط جوی یکی از مهم ترین عوامل پخش و پراکنش و ترقیق و تغلیظ آلاینده های خروجی از دودکش است.
❄️شرایط پایدار جوی (Stable): وقتی دمای توده هوای در حال صعود، نسبت به هوای اطراف آن با نرخ بیشتری کاهش یابد باعث متراکم تر شدن توده هوا شده و سنگینی آن منجر می شود که سرعت صعود کند شده و یا حتی توده بسمت پائین رانده شود. در مواردی که شرایط بشدت پایدار باشد یعنی یک توده هوای سرد و سنگین در نزدیک سطح زمین به دام بیفتید و نتواند صعود کند شرایط وارونگی ایجاد میشود.
🌪شرایط ناپایدار جوی (Unstable): وقتی دمای توده هوای در حال صعود، نسبت به هوای اطراف آن با نرخ کمتری کاهش یابد باعث می شود نسبت به محیط اطراف گرمتر بوده و چگالی کمتری داشته باشد و به دلیل سبکی به حرکت رو به بالای خود ادامه دهد. بعبارتی در شرایط ناپایدار اختلاف دمای توده هوا با هوای اطراف، با افزایش ارتفاع، افزایش میابد.
☀️شرایط خنثی (Neutral): زمانی است که با افزایش ارتفاع، نرخ کاهش دمای توده هوا شبیه به هوای اطراف آن باشد.
3️⃣ Environmental Lapse Rate
یا همان نرخ افت محیطی که به اختصار "ELR" گفته میشود و عبارت است از: میزان (نرخ/آهنگ) کاهش دمای هوای محیط با افزایش ارتفاع.
4️⃣Dry Adiabatic Lapse Rate
یا همان نرخ افت آدیاباتیک خشک که به اختصار "DALR" گفته میشود عبارت است از: میزان کاهش دمای یک توده هوای خشک (اشباع نشده از رطوبت) به ازاء افزایش ارتفاع، که معمولا به ازا افزایش هر کیلومتر ارتفاع، دمای توده هوای خشک به میزان 9.8 درجه سانتی گراد کاهش میابد.
https://www.noaa.gov/jetstream/upperair/parcel-theory
https://forecast.weather.gov/glossary.php?word=lapse%20rate#:~:text=Dry%20Adiabatic%20Lapse%20Rate,9.8%C2%B0C%20per%20km.
https://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=20011ROL.TXT
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
⚜جهت اطلاع⚜
خوشبختانه با پیگیری مجدانه اداره محیط زیست اردکان، مهندس شرکت پشتیبان دستگاه های پایش سیار به اردکان مراجعه کرده و در حال حاضر داده های سنسور SO2 نیز در مدار قرار گرفته است.
امید است تکرر وقوع مشکلات اینچنینی به حداقل برسد.
🏭 آخرین وضعیت انتشار کربن در جهان
☘ کانال اطلاع رسانی کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
@Ardakan_moshaver
ادامه دارد.....
🏭 آخرین وضعیت انتشار کربن در جهان
گزارش انتشار کربن در سال ٢٠٢٣ به تازگی توسط آژانس بینالمللی انرژی منتشر شدهاست. طبق این گزارش، انتشار در سال ٢٠٢٣ با افزایش ١.١ درصدی (معادل حدود ۴١٠ میلیون تن) مواجه بودهاست. این درحالی است که رشد تولید ناخالص داخلی جهان در این سال حدود %٣ بودهاست. بهعبارت دیگر، در سال ٢٠٢٣ روند انتشار CO2 با رشد کمتری نسبت به رشد اقتصادی جهان انجام شدهاست.
طی ده سال منتهی به سال ٢٠٢٣، انتشار جهانی CO2 تنها اندکی بیش از ٠.۵ درصد در سال افزایش یافتهاست. این کاهش قابل توجه فقط ناشی از همه گیری کووید-١٩ نبوده است. اگرچه انتشار گازهای گلخانهای در سال ٢٠٢٠ به شدت کاهش یافتند، اما بعد از آن به سطح قبل از همه گیری بازگشتند. از طرف دیگر، کندشدن انتشار در این مدت را نمیتوان ناشی از رشد آهسته تولید ناخالص داخلی جهان که به طور متوسط ٣ درصد در سال بوده محسوب کرد چرا که میانگین سالانه رشد تولید ناخالص داخلی جهان، در ۵٠ سال گذشته، تقریباً در همین حدود بوده است (شکل پیوست).
نرخ رشد انتشار، در دهه گذشته، در مقایسه با دهه ١٩٧٠ (که شاهد دو بحران انرژی بود) و دهه ١٩٨٠ (که شاهد یک شوک کلان اقتصادی و سقوط اتحاد جماهیر شوروی بود) کندتر بودهاست.
وقتی نرخ انتشار ده سال گذشته، در یک گستره تاریخی وسیعتر بررسی میشود، تنها با نرخ نسبتاً آهسته نرخ انتشار در دهههای ٢٠ و ٣٠ میلادی (همزمان با جنگ جهانی اول و رکود بزرگ) قابل مقایسه است.
⬅️ میتوان نتیجه گرفت انتشار جهانی CO2، با وجود رشد اقتصاد جهانی، به لطف بهبود کارایی انرژی و افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر، در حال کاهش ساختاری است و میتوان امیدوار بود گسستگی (decoupling) میان رشد انتشار و رشد اقتصادی ادامهدار باشد.
منبع:
iea.org
☘️کانال اطلاع رسانی کارگروه تخصصی مشورتی فرمانداری شهرستان اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌چرا عدد شاخص کیفیت هوای اردکان در برنامه DOE میانگین گیری میشود؟؟؟
🔹همانگونه که میدانید شهرستان اردکان دارای دو ایستگاه پایش کیفیت هوا است و اطلاعات آن ها در برنامه DOE قابل مشاهده است.
◀️نکته ۱: بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (مرکز سلامت محیط و کار)، محاسبه شاخص کیفیت هوا دارای فرمول خاص و مشخصی است که پس از ثبت داده های غلظت هر آلاینده توسط سنسورهای مربوطه و تبدیل آن ها به عدد شاخص (AQI) مقادیر شاخص هر یک از آلاینده ها در برنامه DOE به نمایش گذاشته میشود.
◀️نکته ۲: بر اساس دستورالعمل مذکور چنانچه در شهری بیش از یک ایستگاه پایش موجود باشد، باید عدد شاخص آن شهربا توجه به داده ایستگاهی تعیین شود که بیشترین میزان را دارد.
◀️نکته ۳: نهایتا شرکت پشتیبان با تایید ♦️اداره کل محیط زیست هر استان♦️ عدد شاخص را در برنامه DOE به نمایش میگذارد.
❓سوال
چرا در برنامه DOE، برای شهرستان اردکان بیشترین عدد شاخص بین دو ایستگاه، بعنوان شاخص شهر نمایش داده نمیشود و اعداد دو ایستگاه میانگین گیری می شود (در مورد سنسورهایی که در هر دو ایستگاه فعال هستند)؟؟؟؟؟؟؟
در ابتدای راه اندازی ایستگاه اردکان_ محیط زیست، عدد شاخص بدرستی در برنامه نمایش داده میشد اما بعد از مدتی ترفند میانگین گیری بین دو ایستگاه بکار گرفته شد، چرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
این مطلب ادامه دارد....
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
✔️آیا به این دلیل نیست که وضعیت شاخص کیفیت هوا بهتر نشان داده شود و نهایتا با میانگین گیری ۲۴ ساعته باز هم عدد شاخص کمتر شده و نهایتا در گزارش سالانه تعداد روزهای با هوای پاک بیشتر از روزهای ناسالم ثبت شود و مبنای تصمیم گیری مسئولین ارشد استان و... قرار گیرد یا دلیل به عدم مکانیابی صحیح ایستگاه ها برمیگردد؟؟؟؟
🔹با همه این تفاسیر وجود ایستگاه های پایش کیفیت هوا و برنامه DOE در شهرها و مناطقی چون اردکان بسیار ارزشمند بوده و دسترسی آسان به داده های شاخص آلاینده های معیار هوا در هر ساعت از شبانه روز را برای عموم مردم فراهم میکند تا برای انجام فعالیتها یا برنامه ریزی های روزانه وضعیت شاخص کیفیت هوا را مد نظر قرار دهند.
✅ برای اطلاع از نحوه محاسبه شاخص کیفیت هوا بر اساس غلظت آلاینده ها، میتوانید از فایل زیر که توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه شده است استفاده نمایید.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ier.tums.ac.ir/uploads/24/old/24_391_1502698132347_New_version_of_AQI.pdf&ved=2ahUKEwiensGtvKyFAxWVVvEDHUDKAgwQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0y8M8Y1a5qP7Ucr8T8_IQF
🔴 از کارشناس مربوطه در اداره کل محیط زیست استان درخواست میشود تا به شرکت پشتیبان برنامه DOE تاکید نماید بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، برای شهرستان اردکان، عدد شاخص دو ایستگاه میانگین گیری نشود و عدد ایستگاهی که بیشترین مقدار را دارد، در صفحه اول سامانه DOE بعنوان عدد شاخص نمایش داده شود.
🔸بدیهی است در مورد سنسورهایی که فقط در یک ایستگاه فعال است، چنانچه آلاینده مسئول مربوط به آن سنسور باشد، میانگین گیری صورت نمیگیرد و محل بحث نیستند؛ بلکه مواقعی مد نظر است که آلاینده مسئول مربوط به سنسوری است که در هر دو ایستگاه فعال است که در حال حاضر سنسور pm 2.5 در هر دو ایستگاه فعال بوده و از قضا همین آلاینده، در اکثر اوقات آلاینده مسئول شهرستان اردکان است.
❇️ امید است با پیگیری مسئولین، کلیه سنسورهای هر دو ایستگاه فعال باشند اما عدد شاخص دو ایستگاه میانگین گیری نشود و همچنین عدد شاخص بر اساس فرمول در کل کشور محاسبه شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔴 اطلاعیه
به اطلاع کلیه مدیران مدارس و مربیان ورزش شهرستان میرساند با توجه به ناسالم بودن هوا (برای گروه های حساس: کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران قلبی ریوی) و بر اساس دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست و WHO، بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان، برنامه صبحگاهی و ورزش در فضای سربسته اجرا شود و حتی الامکان از تردد در فضای آزاد خودداری شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔴 اطلاعیه (۱۴۰۳/۰۱/۱۹)
با توجه به بالا بودن عدد شاخص ذرات (pm 2.5)، به اطلاع کلیه مدیران مدارس و مربیان ورزش می رساند بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان، برنامه صبحگاهی در فضای سربسته اجرا شود.
♦️در صورت نیاز به تردد در فضای آزاد از ماسک استفاده نمایید.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌قابل توجه مدیران، معاونین، مربیان محترم مدارس و والدین گرامی❌
با توجه به اینکه همه ما در یک شهر و منطقه صنعتی زندگی میکنیم و در مواجهه مزمن با انواع آلاینده های هوا قرار داریم لذا تقاضا میشود برنامه DOE (که قابل دانلود از بازار است) را نصب کرده و بصورت روزانه و ساعتی برنامه DOE را چک کرده و در صورت بیشتر بودن عدد شاخص شهر اردکان از عدد 100 (با چک کردن عدد هر دو ایستگاه)، بمنظور حفظ سلامت دانش آموزان در مقابل آلودگی هوا (بر اساس دستورالعمل آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا و سازمان بهداشت جهانی) نکات زیر را حتما رعایت فرمائید:
🟢دانش آموزان برای رفتن به مدرسه از ماسک استفاده نمایند.
🟢 برنامه صبحگاهی در فضای سربسته اجرا شود.
🟢 زنگ های تفریح در فضای سربسته برگزار شود و چنانچه دانش آموزان نیاز به سرویس بهداشتی یا آبخوری داشتند برای رفتن به فضای باز از ماسک استفاده کنند.
🟢زنگهای ورزش در سالن های ورزشی و یا نمازخانه و بطور کلی فضای سربسته برگزار شود چرا که در زنگ ورزش فعالیت فیزیکی دانش آموزان بالا رفته و هوای بیشتری تنفس میکنند که بدنبال آن آلاینده های بیشتری وارد ریه و خون آن ها میشود.
🟢در ساعات برگزاری کلاسها حتی الامکان پنجره کلاسها بسته باشد. چنانچه نیاز به باز کردن پنجره ها برای تهویه هوای داخل کلاس باشد، به دانش آموزان توصیه شود از ماسک استفاده کنند و بعد از تعویض هوا پنجره ها بسته شود.
🟢برنامه های بازدید و تفریحی بیرون از مدرسه را با توجه به پیش بینی هواشناسی و هشدارهای آلودگی هوا تنظیم نمایند تا در روزهای آلوده دانش آموزان در معرض آلاینده ها قرار نگیرند.
🟢در صورت امکان برای درب و پنجره های مدرسه از درزگیر عایق استفاده شود تا هم از ورود ذرات و گرد و غبار به فضای داخل کلاس و هم از هدر رفت انرژی جلوگیری شود.
🟢در هوای گرم ترجیحا از کولرهای گازی کم مصرف (برچسب انرژی A) استفاد نمایند چرا که کولرهای آبی، ذرات معلق و آلاینده ها را بطور مستقیم و با سرعت بالا به هوای داخل ساختمان و کلاس هدایت کرده و دانش آموزان در معرض غلظت بالای آلاینده ها قرار میگیرند.
نکته 1️⃣ ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون (pm 2.5) به ذراتی گفته میشود که اندازه آنها 30 برابر کوچکتر از قطر موی بدن انسان است و براحتی وارد ریه و خون شده و مشکلات متعدد برای سلامتی انسان ایجاد میکنند.
نکته 2️⃣: حد مجاز غلظت روزانه ذرات (pm 2.5) در هوا، بر اساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی 15 و بر اساس استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا 35 میکروگرم بر متر مکعب است.
نکته 3️⃣: همچنین باید توجه شود حد مجاز غلظت سالانه این ذرات (pm 2.5) بر اساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی 5 و بر اساس استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا 9 میکروگرم بر متر مکعب است.
https://www.epa.gov/criteria-air-pollutants/naaqs-table
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/what-are-the-who-air-quality-guidelines
🔺نکات فوق بدین دلیل اشاره شد که توصیه های ارائه شده را جدی بگیرید.
با تشکر از توجه و همکاری شما
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
✅ تاکید حضرت آیت الله اعرافی بر اتخاذ تصمیمات مشترک در حوزه مسایل زیست محیطی شهرستانهای اردکان و میبد
در دیدار فرماندار اردکان با حضرت آیتالله اعرافی که در اولین روز هفته جاری صورت گرفت به مسایل مربوط به آلودگیهای شهرهای اردکان و میبد پرداخته و گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه خدمت ایشان ارایه شد.
فرماندار اردکان با اشاره به اینکه چنانچه بخواهیم آلودگی هوای این دوشهر را کنترل کنیم باید برای هردو حریم زیست محیطی تعریف و همزمان به اجرا گذارده شود تا این اقدام به نتیجه مطلوب برسد.
عضو فقهای شورای نگهبان ضمن تایید نکات اشاره شده توسط فرماندار اردکان، بر اتخاذ تصمیمات مشترک در روند کنترل آلودکی هوا تاکید و فرمودند در طرحی که به این منظور تهیه کردهایم باید کارگروه مشورتی محیط زیست در هر دو شهر مشترکن فعالیت کنند تا به نتیجه مطلوب برسیم.
🇮🇷 @Ardakan_gov
به اطلاع شهروندان عزیز می رساند با پیگیری های صورت گرفته از کارشناس محترم اداره محیط زیست شهرستان و با توجه به اظهارات کارشناس شرکت پشتیبان دستگاه پایش کیفیت هوا، دلیل قطعی مکرر امروز ایستگاه اردکان_محیط زیست از سامانه DOE و عدم نمایش داده در این برنامه، ظاهرا وجود پارازیتهای اضافی است که باعث تداخل و اختلال در عملکرد سیستم ارسال داده شده و گاها باعث قطعی ارتباط سنسورها با شبکه میشود. لازم بذکر است بر اساس اظهارات شرکت پشتیبان، شناسایی دلیل قطعی مشکل و رفع آن زمانبر خواهد بود.
امید است با پیگیری و تعهد شرکت پشتیبان، مشکل هر چه سریعتر مرتفع شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌قابل توجه اداره کل محیط زیست استان یزد❌
❓سرنوشت قطعات سنسورهای ایستگاه پایش ترک آباد اردکان که قبلا برای تعمیر و سرویس به تهران ارسال شده بودند به کجا رسید؟
⭕️از معاون محترم محیط انسانی اداره کل، جناب آقای دکتر میرزاده، درخواست میشود با دستور سریع، پیگیر راه اندازی مجدد سایر سنسورهای ایستگاه ترک آباد و نمایشگر واقع در میدان چادرملو شوند چرا که با توجه به قطعی مکرر ایستگاه اردکان_محیط زیست، دسترسی به داده های ایستگاه ترک آباد اردکان، بیش از پیش ضروری و لازم است.
امید است با پیگیری بموقع مسئولین مربوطه، مردم شریف اردکان بتوانند دسترسی آسان به داده های ارزشمند هر دو ایستگاه داشته باشند.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🇮🇷 امروز ۲۰ فروردین، روز ملی فناوری هسته ای است.
🏆از افتخارات اردکان همین بس که یکی از معادن و سایتهای غنی سازی اورانیوم کشور، در این شهرستان مشغول فعالیت هستند.
✔️با عرض تبریک به مجموعه انرژی اتمی، انتظار می رود، ضمن رعایت حریم و حفظ محیط زیست پناهگاه حیات وحش دره انجیر و با توجه به میزان حساسیت فعالیت این مجموعه، در راستای تعهدات اجتماعی، گامهای موثر و محسوسی توسط این مجموعه، برای شهرستان برداشته شود.
✅انرژی هسته ای و محیط زیست سالم، حق مسلم ماست.✅
🔆چنانچه علاقمندید با فعالیتهای این مجموعه در اردکان بیشتر آشنا شوید کلیپ زیر را از دست ندهید 👇
https://www.aparat.com/v/aKEu1
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌روش پایش و نظارت بر واحدهای تولیدی و صنعتی و معدنی در اردکان نیاز به یک تحول بنیادین دارد.❌
✅همانگونه که میدانید یکی از روشهای حفظ محیط زیست در مقابل فعالیت صنایع و معادن نظارت و پایش پیوسته این واحدهاست.
✅شرکت های معتمد محیط زیست، خروجی صنایع (گازها و ذرات دودکش، فاضلاب، پسماند و ... ) را بصورت سرزده و فصلی یکبار مورد بررسی و آنالیز قرار میدهند.
✅تعداد محدودی از واحدهای صنعتی نیز مجهز به سنسورهای آنلاین پایش هستند.
✅از طرفی مدتی است که کمیته گشت پایشی در شهرستان اردکان فعال شده است که معمولا بصورت شبانه و سرزده از واحدهای تولیدی و صنعتی بازدید مینمایند.
اما با وجود همه تلاش های صورت گرفته همچنان شاهد آلودگی محیط زیست در بخش های مختلف و تخلفهای مخفی و آشکار برخی واحدها هستیم.
❌مشکل کار از کجاست؟
1️⃣اولا، تناوب و تعداد دفعات پایش صنایع توسط شرکتهای معتمد به هیچ وجه کافی نیست.
همچنین از قدیم الایام تا کنون، انتخاب و پرداخت حق الزحمه شرکت معتمد بعهده خود صنعت بوده که ممکن است در این میان چشم پوشی هایی صورت گیرد.
2️⃣ثانیا، بر اساس آمار و اطلاعات دریافتی از اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان اردکان، در حال حاضر حداقل 220 واحد صنعتی کوچک و بزرگ و بیش از 200 معدن در حال بهره برداری (بجز آمار معادن دارای مجوز اکتشاف و ...) در این شهرستان در حال فعالیت هستند و همچنان آمار در حال افزایش ❗️
بدیهی است در شهرستانی با این تعداد واحد معدنی و صنعتی که تعداد قابل توجهی از آن ها در حریم و اطراف شهر قرار دارند و با اداره محیط زیستی با تعداد پرسنل کمتر از تعداد انگشتان یک دست با کمترین امکانات و تجهیزات، نباید انتظار داشت که شق القمری در بحث نظارت و پایش صورت گیرد و نهایتا نتیجه ماجرا همین خواهد بود که شاهد هستید.
❎ چاره کار چیست؟
چنانچه سامانه ارجاع کار به شرکتهای معتمد راه اندازی شود، تا حدودی مشکل ارتباط مستقیم شرکت معتمد و واحد صنعتی_معدنی مرتفع میشود اما همچنان تناوب و تعداد پایش ناکافی است.
شاید ارائه راه حل زیر در نظر اول رویایی و دست نیافتنی باشد اما با توجه به اینکه کشور ما در زمینه ساخت تجهیزات نظامی و پهپاد (پرنده هدایت پذیر از دور) یکی از قدرتهای منطقه بوده و پتانسیل تولید در داخل کشور وجود دارد و از طرفی به برکت حضور صنایع و معادن و در راستای تعهدات اجتماعی، هزینه تهیه تجهیزات قابل تامین خواهد بود، بنابراین یکی از روشهایی که میتوان نظارت بر فعالیت واحدهای صنعتی و معدنی را به سطح قابل قبول و بازدارنده ای رساند، بکارگیری رباتها و پهپادهای هوشمند مجهز به سیستمهای پایش آنلاین با قابلیت آنالیز و مدلسازی است تا بتوان به کمک اداره محیط زیست آمد.
⛔️محیط زیست شهرستان اردکان و کلا استان نیازمند توجه جدی است و چنانچه #ریلگذاریها با همین سبک و سیاق ادامه یابد و اقدام عملی و اساسی در این باره صورت نگیرد در آینده ای نه چندان دور شاهد پیامدهای ناگواری در این منطقه خواهیم بود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔻آموزشی
❓برنامه DOE چه اطلاعاتی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد؟
احتمالا تا کنون برنامه DOE را نصب کرده و یا اسکرین داده های آن را در شبکه های اجتماعی مشاهده کرده اید.
1️⃣در صفحه اول این برنامه اطلاعاتی مانند تاریخ و ساعت، نام استان و شهر، راهنما، عدد شاخص های مختلف (اکنون، امروز، دیروز) و رنگ بندی کیفیت هوا مشاهده میشود.
❓مفهوم شاخص های مختلف چیست؟
بر اساس راهنمای برنامه DOE و سامانه پایش کیفیت هوای کشور:
✅شاخص اکنون: شاخص کیفیت هوا بر اساس میانگین وزنی غلظت در 12 ساعت گذشته با تاکید بر داده های 3 ساعت اخیر برای میانگین ایستگاه های منطقه انتخاب شده است.
✅شاخص امروز: شاخص کیفیت هوا بر اساس میانگین غلظت در 24 ساعت گذشته (از ساعت 11 دیروز الی ساعت 11 امروز) برای میانگین ایستگاه های منطقه انتخاب شده است.
✅شاخص دیروز: شاخص کیفیت هوا بر اساس میانگین غلظت در 24 ساعت گذشته (از ساعت 11 دو روز قبل الی ساعت 11 دیروز) برای میانگین ایستگاه های منطقه انتخاب شده است.
☑️همچنین لازم بذکر است در وبسایت سامانه پایش کیفیت هوا نوع دیگری از شاخص تحت عنوان شاخص آنلاین وجود دارد که در برنامه DOE نمایش داده نمیشود و تعریف آنها بصورت زیر است:
✅شاخص آنلاین: شاخص کیفیت هوا در 24 ساعت گذشته (منتهی به ساعت حاضر) .
https://cafebazaar.ir/app/com.sdra.doe
https://aqms.doe.ir/Home/Index
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔻آموزشی
2⃣در صفحه دوم این برنامه نام ایستگاه های موجود دریک استان، عدد شاخص اکنون و امروز و همچنین داده هایی برای آلاینده های مختلف مشاهده میشود.
❌ممکن است در نگاه اول اینطور بنظر برسد که این داده ها، غلظت هر یک از آلاینده ها را به نمایش میگذارد.
در صورتیکه اعداد نمایش داده شده برای هر آلاینده، عدد شاخص اکنون بدست آمده برای هر آلاینده (بصورت جداگانه) است که بر اساس فرمول خاصی محاسبه میشود و بیشترین عدد شاخص (مربوط به هر آلاینده ای که باشد) بعنوان عدد شاخص آن ایستگاه در نظر گرفته میشود.
✅برای آگاهی از کلیات نحوه محاسبه شاخص میتوانید به فایل زیر مراجعه نمائید.
https://ier.tums.ac.ir/uploads/24/old/24_391_1502698132347_New_version_of_AQI.pdf
نکته: لازم بذکر است انتخاب عدد غلظت بکار برده شده در فرمول محاسباتی، بر اساس نوع آلاینده و نوع شاخص متفاوت خواهد بود.
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
🔻آموزشی
با توجه به توضیحات ارائه شده در دو پیام اخیر باید توجه داشت🔽
در صورتیکه یک دستگاه پرتابل سنجش غلظت ذرات (دارای کالیبراسیون) را در اختیار داشته باشید و اعداد آن را با اعداد برنامه DOE مقایسه کنید ملاحظه خواهید کرد که متفاوت هستند، به دو دلیل:
1- اولا برنامه DOE اعداد غلظت آلاینده ها را نمایش نمیدهد. بعبارتی اعداد غلظت ثبت شده توسط ایستگاه پایش در فرمولهای محاسباتی خاصی قرار داده شده و اعداد شاخص نهائی (AQI) برای هر آلاینده در برنامه DOE نمایش داده میشود.
2- ثانیا حتی اگر کاربر با استفاده از اعداد شاخص نمایش داده شده در برنامه DOE و با آگاهی از نحوه محاسبه شاخص اکنون، اعداد غلظت هر آلاینده را بصورت دستی محاسبه نماید، باز هم ملاحظه میشود اعداد بدست آمده غلظت ذرات با اعداد لحظه ای دستگاه پرتابل متفاوت خواهد بود چرا که همانگونه که در پیام قبلی توضیح داده شد شاخص اکنون بر اساس میانگین وزنی غلظت در 12 ساعت گذشته با تاکید بر داده های 3 ساعت اخیر برای هر آلاینده محاسبه میشود حال آنکه دستگاه پرتابل، غلظت لحظه ای ذرات را به نمایش میگذارد.
✔️البته باید توجه داشت از دلایل دیگر اختلاف اعداد غلظت یک آلاینده در دو دستگاه مختلف (دستگاه پرتابل و ایستگاه سیار) به عوامل دیگری چون شیوه اندازه گیری، ارتفاع نمونه برداری و سایر تنظیمات دستگاه ها میتوان اشاره کرد.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
تصویر صفحه اول آژانس بین المللی تحقیقات سرطان
✅سلامتی من، حق من
❌قابل توجه واحدهای متخلف صنعتی و معدنی و خودروهای بدون معاینه فنی یا با معاینه فنی قلابی⁉️
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
⚠️در مورد سیلیکا (SiO2) بیشتر بدانید⚠️
✅سیلیکا به دو شکل اصلی کریستالی (crystalline) و غیر کریستالی (amorphous) در محیط زیست (آب، خاک، هوا و ...) یافت میشود. همه فرمهای سیلیکا از ترکیب شیمیایی مشابهی ساخته شده اند (سیلیس و اکسیژن) اما ساختار شیمیایی متفاوتی دارند.
☠باید توجه داشت که معمولا سیلیکای کریستالی در اندازه قابل تنفس (respirable crystalline silica ) منجر به مشکلات سلامتی میشود.
✅ آن مقدار از سیلیکای کریستالی که بطور طبیعی در محیط زیست یافت میشود منجر به مشکلات سلامتی نمیشود اما اکثرا کارگران معادن و کارخانجاتی که در بخش های انفجار و حفاری، واحد خردایش، برش و ... قرار دارند در معرض غلظت بالائی از سیلیکای کریستالی قابل تنفس قرار میگیرند و به دنبال آن ممکن است مبتلا به انواع بیماریها مانند سیلیکوزیس، انسداد مزمن ریه و بیماریهای کلیوی شوند.
✅ بعضی از فرم های سیلیکای غیر کریستالی بعنوان افزودنی های غذایی، در بسته بندی مواد غذایی، خمیر دندان و لوازم آرایشی استفاده می شوند.
Agency for Toxic Substances and Disease Registry/Division of Toxicology and Human Health Sciences (ATSDR)
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
https://www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tfacts211.pdf
https://www.osha.gov/silica-crystalline
✅لازم بذکر است در مناطقی که معادن استخراج سیلیکا و یا صنایع بکار گیرنده آن وجود دارد (انواع شیشه، کاشی، سرامیک، چینی، آجر، گچ، گرانیت، بتن، پاک کننده ها و ...) و یا در مسیر تردد ماشین های حمل و نقل (بدون سرپوش) خاک های حاوی سیلیکا هستند مردم محلی نیز ممکن است در مواجهه با ذرات قابل تنفس سیلیکای کریستالی قرار گیرند.
این مطلب ادامه دارد....
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
بر اساس آخرین گزارش آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (آپدیت 2024-01-31 14:47pm ) گرد و غبار سیلیکا، سیلیکا کریستالی، کوارتز یا کریستوبالیت در گروه 1 سرطانزائی قرار دارد.
https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications/
برای اطلاع از انواع گروه بندی مواد با قابلیت سرطانزایی بر اساس وبسایت آژانس بین المللی تحقیقات سرطان میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمائید:
https://monographs.iarc.who.int/agents-classified-by-the-iarc/
این مطلب ادامه دارد...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
بر اساس قانون مدیریت پسماند (ماده 2 بند 3):
پسماند ویژه به پسماندی اطلاق میشود که به دلیل بالا بودن یکی از خواص خطرناک زیر نیاز به مراقبت ویژه داشته باشد:
سمیت، بیماری زایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن
https://wm.doe.ir/portal/file/?1622544/%D9%83%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%83%D8%A7%D9%85%D9%84-%D9%82%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%8A%D9%86-%D9%BE%D8%B3%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF.pdf
اگر چه وجود عناصر و ترکیبات سرطانزا در یک پسماند باید بحدی برسد که بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست سمی تلقی شود اما با توجه به اینکه شهر اردکان و حتی سایر شهرهای استان، با انواع صنایع و معادنی احاطه شده اند که حاوی مواد سرطانزا از جمله سیلیکا هستند و مواجهه مردم این منطقه با این ماده سرطانزا دور از انتظار نیست، بنابراین نیاز است که برای محل دپوی مواد اولیه کارخانجات و محل تخلیه پسماندهای حاوی سیلیکا و سایر ترکیبات و عناصر سرطانزا، تمهیدات محیط زیستی با دقت و وسواس بالائی در نظر گرفته شود.
برای آگاهی از مقادیر حد غلظت طبقه بندی پسماندها بر اساس غلظت مواد معدنی و ترکیبات آلی میتوانید به لینک زیر مراجعه نمائید (صفحات 9-11)
https://wm.doe.ir/portal/file/?1408788/zzz.pdf
آیا قانون پسماند ویژه برای مناطق صنعتی نیازمند بازنگری نیست؟
❌❌❌لازم بذکر است در حال حاضر هیچگونه #سایتدفنپسماندویژه در استان یزد وجود ندارد و اگرچه مقدار محدودی از پسماندهای ویژه در صورت وجود، برای دفن به اصفهان منتقل میشوند، مابقی انواع پسماند صنایع (اگر چه طبق تعریف کنونی، پسماند ویژه تلقی نمیشوند) اما با ویژگی های بعضا خطرناک برای محیط زیست و سلامت انسان، معمولا بدون ملاحظات زیست محیطی در اطراف و گوشه و کنار شهر دفع و دفن میشوند و منابع خاک و آب این شهرستان و استان را در معرض تهدید قرار داده اند.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
❌آمار تعداد روزهای سالم و ناسالم، با واقعیت ماجرا فاصله دارد❌
◀️همانگونه که میدانید اداره کل محیط زیست هر استان بر مبنای آمار و اطلاعات دریافتی از شرکت پشتیبان ایستگاه های پایش کیفیت هوا (با توجه به شاخص روزانه)، تعداد روزهای سالم و ناسالم را منتشر میکند که این آمار به دلایل زیر با واقعیت ماجرا فاصله دارد 🔰
⛔️شاخص روزانه از میانگین 24 عدد (شاخص ساعتی/اکنون) بدست می آید. شاخص ساعتی نیز قاعدتا بر اساس عدد آلاینده شاخص (مسئول) در نظر گرفته میشود. اما سوال اینجاست:
زمانیکه سنسور آلاینده شاخص (مسئول) در ایستگاه یک شهر موجود نباشد و یا ارتباط سنسور با شبکه قطع شود و یا بدلیل خرابی/کالیبره نبودن سنسور، داده ها در دست یا معتبر نباشد، چگونه میتوان در پایان سال گزارش صحیح و دقیقی از تعداد روزهای سالم و ناسالم ارائه کرد؟؟؟
⁉️آیا مبنا قرار دادن آمار و اطلاعات سنسورهایی که تقریبا نیمی از ایام سال بهر دلیل دچار قطعی میشوند برای گزارش تعداد روزهای سالم و ناسالم درست است؟ آمار و اطلاعاتی که مورد استناد مسئولان هم قرار گرفته و نهایتا مجوزهای صنعتی و معدنی را پشت سر هم امضا میکنند!!!
✅❌لذا تقاضا میشود در گزارش تعداد روزهای سالم و ناسالم، تعداد روزها و ساعات بدون داده (مواقعی که داده آلاینده مسئول ثبت نشده) نیز گزارش شود.❌
✅برای سنجش کیفیت هوای مناطقی مانند استان یزد و بویژه شهرستان اردکان، علاوه بر ایستگاه های پایش، دستگاه های پرتابل و آنلاین سنجش غلظت آلاینده های محیطی بویژه ذرات (pm 2.5) به تعدادی که مناطق مسکونی پرجمعیت را پوشش دهد مورد نیاز است و بطور کلی پایش وضعیت کیفیت هوای محیطی در یک استان صنعتی مثل یزد نیاز به تجهیزات بیشتری دارد چرا که پای سلامت مردم در میان است.
⛔️لازم بذکر است حتی در صورت وصل بودن کلیه سنسورها، باز هم گزارش تعداد روزهای سالم و ناسالم نشان دهنده میزان مواجهه افراد نیست. همگان میدانند که بیشترین ساعات مواجهه افراد با آلاینده های محیطی زمانی است که بیرون از منزل هستند یعنی ساعات اداری و زمانیکه کودکان در مدارس هستند و از قضا معمولا غلظت آلاینده شاخص این منطقه (pm 2.5) در این ساعات بالاست. بنابراین وقتی میانگین شاخص 24 ساعته در نظر گرفته میشود تعداد ساعات با غلظت بالای ذرات که افراد در مواجهه با آن بوده اند مشخص نمیشود.
✅بنابراین پیشنهاد میشود اداره کل محیط زیست یزد از شرکت پشتیبان درخواست نماید که در کنار آمار روز شمار تعداد روزهای سالم و ناسالم، تعداد ساعات ناسالم روزانه که بیشترین مواجهه وجود دارد (7 صبح تا 13) را نیز گزارش نماید.
⛔️نکته بعد که در پیامهای قبل هم به آن اشاره شده بود: بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، برای شهرهائی که بیش از یک ایستگاه داشته باشند، باید عدد شاخص ساعتی بر اساس ایستگاهی تعیین شود که بیشترین میزان آلاینده شاخص را نمایش میدهد حال آنکه متاسفانه در شهرستان اردکان زمانیکه آلاینده شاخص pm 2.5 باشد و سنسور هر دو ایستگاه فعال باشد، میانگین دو ایستگاه بعنوان عدد شاخص ساعتی گزارش شده که همین امر نیز در کم شدن عدد شاخص روزانه موثر خواهد بود.
❎و اینگونه میشود که آمار و ارقام تعداد روزهای سالم و ناسالم با واقعیت ماجرا فاصله خواهد داشت...
برای آگاهی از روزشمار شاخص کیفی هوای شهر یزد از سال 1397 تا 1400 میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمائید:
https://yazd.doe.ir/portal/home/?952184/%DA%A9%DB%8C%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D9%88%D8%A7
❓چرا آمار سایر شهرستان های استان نمایش داده نمیشود؟ اگرچه ایستگاه "اردکان-محیط" زیست از آبان ماه سال 1402 در مدار قرار گرفت و تا قبل از آن هم سنسورهای ایستگاه ترک آباد بعضا یا قطع بودند یا خراب...❗️
🖍از اداره کل محیط زیست یزد درخواست میشود که آمار و اطلاعات بقیه شهرستان ها بویژه شهرستان اردکان نیز در پرتال اداره کل قرار داده شود.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
آلودگی هوا سالانه قاتل جان چند میلیون نفر در دنیاست؟
بر اساس گزارش برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (The United Nations Environment Programme (UNEP)) سالانه حدود 7 میلیون نفر در سراسر دنیا به دلیل آلودگی هوا دچار مرگ زود هنگام میشوند.
بر اساس آمار UNEP، میانگین سالانه مواجهه مردم ایران با ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون (pm 2.5) به میزان 38 میکروگرم بر متر مکعب است که 7.6 برابر بیشتر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) است.
❓میانگین سالانه مواجهه مردم شهرستان اردکان با این ذرات چقدر است؟؟؟
https://www.unep.org/interactives/air-pollution-note/
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
ایران و ایرانی سربلند و سرافراز باد، انشاله
حال که با حول و قوه الهی و به مدد غیرت و تخصص نیروهای بومی و داخلی، کشور ایران اقتدار خود را در عرصه تولید و هدایت پهپاد به رخ همگان کشید، از نماینده محترم مجلس شهرستان اردکان و سایر نمایندگان (بویژه نمایندگان عضو فراکسیون محیط زیست مجلس) درخواست میشود تا بر اساس قانون مصوبی، وزارت دفاع را ملزم نمایند تا پهپادهای با قابلیت حمل وسایل سنگین، در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست و بالاخص اداره های محیط زیست شهرستان ها و استان های صنعتی قرار دهد تا از این طریق کار نظارت و پایش واحدهای صنعتی و معدنی با کمک شرکت های دانش بنیان در زمینه سنسورهای آنلاین پایش با گستردگی و دقت بیشتری انجام شود.
ما میتوانیم...
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver
هوا ناسالم
مدیران و معاونان مدارس، برای حفظ سلامت دانش آموزان، به پروتکل های پیشنهادی عمل کنند.
سایر گروه های سنی با ماسک در فضای بیرون از منزل تردد کنند.
مواجهه مزمن و طولانی مدت با آلاینده های هوا منجر به مشکلات عمده سلامتی در آینده خواهد شد.
🌱کارگروه تخصصی مشورتی محیط زیست فرمانداری اردکان
https://eitaa.com/ardakan_moshaver