#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره2⃣
❓سوال:
باسلام، سوال من این است که آیا تنبيه كوچک هم ايراد داره و اثر منفی میزاره؟ مثلاً رو دست کودک زدن برای اینکه بفهمد کار اشتباهی کرده؟
✍جواب:
باسلام خدمت شما پدر یا مادر گرامی، نکاتی در مورد سوال شما عرض میشود و امیدوارم پاسخ تان را دریافت کنید؛
✅آنچه در تنبیه بدنی نگران کننده است، احساسی است که به کودک منتقل میشود؛ یک رودست زدن یا پسگردنی به نظر برخورد سادهای است که شاید درد هم نداشته باشند اما به کودک حس بیارزشی میدهد.
به مرور وقتی این نوع تنبیه تکرار شود؛
📌کودک احساس حقارت و سرافکندگی میکند؛
📌حس بیاعتمادی در او شکل میگیرد؛
📌و عزتنفس و اعتماد به نفس کودک کاهش مییابد.
🔺 حتی اگر خاطره بد آنروز را جبران کنید و دیگر یادش نیاید که چه اتفاقی افتاده، اما این احساسات منفی را به راحتی نمیتوانید پاک کنید.
❇️امام علی علیه السلام میفرمایند: «انسان عاقل به وسیله ادب و تربیت پند میپذیرد. چهارپایان و حیواناتاند که با تازیانه تربیت میشوند.»
🔺برای تنبیه کودکان، در صورت نیاز، لزومی به تنبیه بدنی نیست و میتوانید از موارد دیگر استفاده کنید؛ حذف هر عامل خوشایند (مثل گرفتن گوشی، ندیدن کارتون مورد علاقه) و ایجاد هر عامل ناخوشایند (مثل تمیز کردن اتاق) تنبیه محسوب میشود؛
❇️امام موسی بن جعفر (علیهالسّلام) به یکی از یاران خود که از دست فرزندش به ستوه آمده بود و شکایت میکرد فرمود: «لا تضربه واهجره و لا تطل؛ او را نزن، بلکه با او قهر کن، اما خیلی طول نکشد».
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 3⃣
❓سوال
چیزی به کنکور نمانده اما وقتی روزه میگیرم، برنامهریزی قبلیام را نمیتوانم اجرا کنم.سوالم اینه که چطور میتونم هم روزه بگیرم و هم برنامه مطالعاتی داشته باشم؟
✍پاسخ
رفتار شما که در هر حالی به وظایف دینی تان، پایبند هستید، شایسته تحسین است و خوشنودی خداوند را به همراه دارد.
به توصیه های زیر عمل کنید تا ان شاالله از برنامه درسی تان عقب نمانید؛
❇️زمانی که روزه هستید بهتر است در بازههای بعد سحر (ساعت ۵ صبح تا حدود ۴ بعدازظهر) و بعد افطار (از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۱:۳۰) مطالعه کنید.
❇️مهمترین بازه مطالعاتی در این ایام، ساعت ۶ صبح تا ۱۳ بعدازظهر هست؛ پس دروس اختصاصی و دشوار را در این بازه مطالعه کنید.
❇️قبل و بعد افطار را به دروس آسان و عمومی اختصاص بدید.
❇️ساعت ۲۳:۳۰ تا ۴:۳۰ حتما بخوابید و زمان خواب را بهم نریزد.
❇️افطار را در وعدههای متعدد با فاصله زمانی میل کنید (نه یکباره!)
❇️کربوهیدراتهای پیچیده (برنج و نان و ماکارونی و جو و...)، لبنیات (شیر و ماست)، حبوبات، میوه و سبزیجات موجب آزادشدن تدریجی ذخایر قندی و دفع کمتر آب از بدن میشود پس برای سحری حتما این موارد را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
❇️در ماه رمضان، مصرف قندهای ساده مثل زولبیا بامیه، شکلات و شکر را خیلی کم کنید.
❇️سحری را کامل میل کنید و برای خوردن سحری حتما وقت کافی اختصاص دهید و با آرامش و دور از استرس غذای میل کنید.
❇️اصول برنامهريزی را مراعات کنید؛ قبل از شروع مطالعه برای خودتان مشخص کنيد که قرار است در روزی که پيش رو داريد کدام مباحث را مطالعه کنيد. اگر در وقت اختصاصی روز، موفق به اتمام آنها نشديد خود را ملزم کنيد که پس از افطار از ديدن برخی سريالهای تلويزيونی یا استفاده از گوشی خودداری کرده و به جای آن برنامهی خود را تمام کنيد.
❇️تست زدن، انرژی زيادی از شما نمیگیرد میتوانید با مطالعهی درسنامهی کوتاه که در ابتدای هر درس است مطالعهی تستی را افزایش دهید.
❇️آيات قرآن کريم حافظهی شما را تقويت ميکند؛ بنابراين بهتر است در روز چند آيه از قرآن بخوانيد یا میتوانید به صوت قرآن گوش کنید. به خداوند توکل کنيد و فراموش نکنید یاد خدا آرامش بخش دل هاست.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 4⃣
❓پرسش: #دعانویس
سلام. بچه من خیلی استرس داره؛ در بیشتر جاها همینطوره و در مدرسه استرسش بیشتر میشه. از کودکی استرسی بود و حتی در خواب ترس میخورد. یکی از اقوام ما توصیه کرده که به #دعانویس مراجعه کنم. به نظر شما این کار درسته؟
✍پاسخ
سلام بر شما. اینکه قبل از انجام کاری، مشورت میگیرید بسیار عالی است؛ امام علی علیهالسلام میفرماید: «قبل از اینکه تصمیم بگیری مشورت کن و پیش از اینکه به کاری اقدام کنی، فکر کن»
❇️خداوند در دین از ما خواسته برای رفع مسائل زندگی، اقدامات زیر را انجام دهیم:
1⃣درباره مسأله و خواسته خود فکر کنید؛ حضرت علی علیهالسلام میفرمایند: «لایستعان علی الدهر الابالعقل؛ تنها از طریق عقل میتوان بر مشکلات زمانه پیروز شد»
2⃣از افراد متخصص مشورت بگیرید و توصیه ها و راهکارها را به کار ببندید؛ در حديث ديگرى از حضرت على علیهالسلام مى خوانيم: «خَيْرُ ما شاوَرْتَ ذَوُوا النُّهى وَ الْعِلمِ وَ اُولُو التَّجارِبِ وَ الْحَزْمِ؛ بهترين كسى كه با او مشورت مى كنى صاحبان عقل و دانش و كسانى هستند كه داراى تجربه و دورانديشى باشند.»
3⃣همت و تلاش داشته باشید و به توصیه ها عمل کنید که پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمودند: «دعاکننده بدون عمل، همانند تیراندازی بدون زه کمان است».
4⃣ امیدوار باشید و به خداوند توکل کنید؛ پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمودند: «مَنْ سَرَّهُ اَنْ يَكُونَ اَقْوَى النَّاسِ فَلْيَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ؛ کسى كه دوست دارد قوى ترين مردم باشد بر خدا توكّل كند!»
5⃣در کنار فکر کردن، مشاوره با متخصص و عمل همراه با توکل به خدا، از دعا و توسل هم کمک بگیریم؛ امام صادق علیهالسّلام میفرمایند: «دعا کن که دعا شفای هر دردی است.»
📌اما برای دعا لازم نیست نزد کسی بروید؛ خودتان دعا کنید؛ در روایات آمده که بهترین دعا، آن است که بر قلب و زبان دعا کننده بیاید و هرچه خواستهاش است، از خدای مهربان بخواهد.
🔺به خصوص اینکه میدانیم و دیدهاید یا در خبرها شنیدهاید که بعضی از این افراد که به عنوان دعانویس فعالیت میکنند، شیاد هستند.
✅ همچنین میتوانید از کتب معتبر دعا مثل مفاتیحالجنان کمک بگیرید. فهرست مطالب را ببینید و متناسب با خواسته خود دعا انتخاب کنید.
💢 برای توضیح بیشتر در این زمینه میتوانید به کتاب «مشاوره زیر گنبد فیروزه ای» جلد دوم مراجعه کنید.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 5⃣
❓سوال
سلام، من ۱۶ سالمه و خانواده مذهبی دارم اما اکثر دوستام متفاوت هستند (در پوشش و آرایش و اینجور چیزا) من دوست ندارم متفاوت به نظر برسم، مهارت «نه گفتن» دارم اما نمیخوام دوستامو از دست بدم و از طرفی خانوادهم هم برام مهم هستند. میشه بگید چکار کنم؟ ممنون
✍جواب
باسلام خدمت شما دانشآموز عزیز. در سن شما، دوستان در کنار خانواده، نقش مهمی در زندگیتان دارند و درست گفتید که نباید بدون دوست بمانید. اما برای اینکه دچار تعارض نشوید به نکات زیر توجه کنید:
📌همنوایی و همرنگی با جمع، گاهی خوب است؛ مثلاً امام صادق علیهالسلام میفرمایند: «بهترین لباس، لباس اهل آن زمان است» پس اگر کسی مثل غارنشینها، با برگ برای خودش لباس درست کند و وارد خیابان شود، کار حرامی از نظر دین انجام داده، چون انگشت نمای دیگران میشود.
📌گاهی اصلا نمیدانیم چرا همراهی میکنیم مثلاً از پسری که شلوارش را پاره کرده بود پرسیدم: «چرا اینکار را کردی؟ گفت منم خوشم نمیاد اما الان همه لباسشون اینجوریه. گفتم چرا لباساشون اینجوریه تا حالا از دوستات پرسیدی؟ گفت نه.» این همراهی معمولاً به دلیل نداشتن مهارت «ابراز وجود» و «نه گفتن» هست و با اینکه خوشش نمیاد انجام میده و یا به دلیل نداشتن شناخت کافی که واقعاً نمیدونه خوبه یا نه؛ در این موارد خداوند در قرآن به ما توصیه کرده: نظرات و دیدگاهها را بشنویم و بهترینها را انجام دهیم (زمر، آیه ۱۷)
📌گاهی هم میدانیم که همراهی کردن اشتباه است اما انگیزه عاطفی مثل کم بودن کسانی که این کار خوب را انجام میدهند، مانع ما میشود؛ حضرت علی علیهالسلام در اینباره میفرماید:«در انجام کار درست از کم بودن اهل حق، وحشت نکنید زیرا (دنیا زودگذر است و آخرت در پیش است)»
🛑اما دوستان و خانواده شما:
✅اولاً ببنید کدام رفتار دوستانتان مورد پسند خانواده شما نیست و چرا؟ آنها نگران چه چیزی هستند؟ واقعا رفتار دوستانتان عواقب بدی دارد؟ و یا چه تأثیر بدی روی شما خواهند گذاشت؟
✅خودتان هم رفتار دوستانتان را تحلیل کنید و نگویید که رفتارشان به خودشان مربوط است زیرا همانطور که حضرت علی علیهالسلام میفرماید طبع انسان از همنشینش رفتارهایی را میدزدد (یاد میگیرد) بدون آنکه خودش بفهمد.
✅اگر بعد از صحبت منطقی با خانواده به این نتیجه رسیدید که دوستی با این افراد تأثیر بدی بر شما نخواهند داشت، لزومی ندارد برای جلب توجه دوستانتان خودتان را تغییر دهید؛ برای بدست آوردن دل دیگران، بیش از آنکه همنوایی کردن موثر باشد، مهربانی، خوش اخلاق بودن، همدلی کردن، درک احساسات دیگران، قضاوت و توهین نکردن و امور همانند اینها موثر است.
❇️نکته پایانی اینکه: «اعتماد به نفس» و «عزت نفس» خود را بالا ببرید و از انجام کارهای پسندیده هراسی نداشته باشید؛ دوستانتان شاید تفاوت شما برایشان سوالبرانگیز باشد اما اگر رفتار دوستانه و خوبی داشته باشید آنها شما را همینطور خواهند پذیرفت و شاید در آینده ببینید که آنها با شما همراهی کنند. و اگر از نظر شما دوستان خوبی نیستند، شما خوب بودن را فراموش نکنید؛ خداوند جواب خوبی شما را خواهد داد و دوستان خوبی در مسیر زندگی شما قرار خواهد گرفت.
🔶مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 6⃣
❓سوال #دوراهی_علم_و_دین
درود بر شما. من اولیاء دانش آموز هستم. نمیدونم حرفم سواله یا اعتراض اما دوست داشتم بگم: بهتر نیست دنبال ترویج دانش باشیم؟ قصد قضاوت در مورد هیچ عقیده ای را ندارم اما تجربه و عقل نشان میدهد که برای خوشبختی و پیشرفت باید دنبال علم بود نه سخنان بزرگان دینی.
✍ پاسخ
سلام و ممنون از شما اولیاء گرامی که با دقت مباحث را بررسی میکنید و برای اصلاح، گام برمیدارید.
🔷با شما موافقم که رمز خوشبختی بشر، رو آوردن به دانش و دوری از جهل است؛ خداوند در قرآن (آیه ۳۱ بقره) دلیل برتری انسان را قدرت علم آموزی بشر بیان کرده.
🛑اما علم چیست؟ فیزیکدان مشهور، هاوکینگ در مقدمه کتاب «تاریخچه مختصری از زمان» مینویسد: دانشمندان به دنبال اراده خدا میگردند؛ یعنی آنچه را خداوند خلق کرده، دانشمند کشف میکند؛ مثلاً میدانیم انسان نمیتواند مستقیما از خاک تغذیه کند، چرا؟چون خداوند او را اینگونه خلق نکرده و الا خاک قابلیت منبع تغذیه بودن را دارد و موجوداتی هستند که از آن تغذیه میکنند.
🔴از چه راههایی میتوان علم یا همان ارادهی خداوند را کسب کرد؟
اولین راهی که قرآن برای آگاهی و کشف قوانین هستی معرفی میکند، حواس (بینایی، شنوایی و...) است، سپس تدبر و تفکر در نشانهها، بعد سوال از دانشمندان سپس آزمایش و تجربه (به جهت خلاصه گویی، آیات و روایات ذکر نشد) علوم هم از همین روشها برای کشف معلومات استفاده میکنند اما سخن انبیاء الهی چطور؟ اگر سخنی بیان کنند، میتواند به علوم بشر اضافه کند؟ اگر آنها بتوانند ثابت کنند که از قانون گذار هستی مطلب نقل میکنند؛ کسی که خالق مسائل و ضوابط علمی است، قطعاً سخنان آنها چیزی جز علم نخواهد بود و پذیرفتنی است. انبیاء با آوردن معجزه این ارتباط را ثابت میکردند؛
📌 معجزه چیست؟ انبیاء، با معجزات خود، کار عجیب انجام نمیدادند، کارهای غیرممکن انجام میدادند که وقوع آنها نیازمند قانون جدید در عالم بود مثل جان دادن به مجسمه، دو نیم کردن ماه، آوردن کتابی برتر و کاملتر از کتاب آسمانی تورات، توسط شخصی بی سواد، که همه نشانگر این است که اینها با قانون گذار هستی در ارتباطند؛ چون دانشمندان کاشف قانونند، نه قانونگذار و نمیتوانند قانون هستی را تغییر دهند. به همین دلیل در ابتدا با دیدن معجزه، دانشمندان همان علم بودند که ایمان میآوردند همانند ساحران که به حضرت موسی ایمان آوردند زیرا دانستند کاری که حضرت موسی انجام داد، با قوانین موجود، شدنی نیست.
🟢در مورد متن پیام انبیاء هم میدانیم که آموزههای دینی نمیتواند خلاف عقل باشد؛همه ادیان الهی به پیروی از عقل، دستور دادهاند، مخالفت متن دینی با عقل، نشاندهنده جعلی بودن آن است:
✅ اما گاهی هنوز چیزی را نمیدانیم و هنوز علم و عقل بشر به آن دست نیافته، در این موارد جناب ابوعلیسینا میفرماید: درست این است که بگویی احتمال دارد باشد، یا نباشد مثلاً میدانیم درد دندان با مصرف داروهای مسکن کاهش پیدا میکند، پس دلیل بر این است که با دعا نمیتوان درد دندان را برطرف کرد؟ شاید بشود، باید تجربه کرد.
❇️علاوه بر همه اینها، اکثر آموزههای دینی، استدلال عقلی و علمی است و مباحث تعبدی و نقلی بیشتر مربوط به کیفیت زندگی آخرت و شکل خاص عبادات است. و به همین دلیل است که قرآن کریم مطالبش را مفید برای صاحبان خرد و اندیشه دانسته و دانشمندان را تنها افرادی میداند جایگاه خداوند را درک کرده و در برابر او خاشعند.
به عنوان مثال در مباحث روانشناسی، روایت حضرت علی در بحث زبان بدن، یکی از این موارد است:«مَا أَضْمَرَ أَحَدٌ شَیْئاً إِلَّا ظَهَرَ فِی فَلَتَاتِ لِسَانِهِ وَ صَفَحَاتِ وَجْهِهِ.» روایات باب تربیت که در کتاب «تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلام» جمع شده و یا اصول روانشناسی رشد مثل مرحلهای بودن رشد و بیان ویژگیهای هر مرحله و یا ویژگیهای ثابت و متغیر شخصیت از جمله مباحث علم النفس و روانشناسی است که در متون دینی به وجوه علمی آن پرداخته شده است به نحوی که قابل پژوهش به روش علوم تجربی است و پژوهشهای بسیاری بر اساس آن صورت گرفته و میگیرد.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 7⃣
❓سوال #تاب_آوری
باسلام، مشکلات زیادی در زندگی من به وجود اومده و میاد. گاهی حس میکنم خدا منو فراموش کرده. نمیدونم چطور میشه از این وضع خلاص شد. چرا اینقدر من باید عذاب بکشم؟
✍پاسخ
سلام خدمت شما همراه گرامی. در مورد مسائلی که آزارتان میدهد، توضیح ندادید اما پیداست که تحمل آنها، برایتان بسیار دشوار شده. مسائل و مشکلات در طول زندگی، کم و بیش برای همه اتفاق میافتد اما تحمل و حل کردن بعضی، سختتر از بقیه است؛ همچنین روش حل کردن یا پذیرش هر مسأله با مسأله دیگر متفاوت است؛
📌در این رابطه چند نکته عرض میشود و امیدوارم حال دلتان را بهتر کند:
❇️اولاً مشکلات زندگی را نباید عذاب الهی دانست خداوند در آیه ۱۰ سوره عنکبوت به این مطلب اشاره کرده، به خصوص اگر مسائل پیش آمده به دلیل رفتار نادرست انسانهای دیگر باشد؛ خداوند همه را دارای اختیار آفریده و بدیهی است که انسان میتواند خوب رفتار کند یا بد. سرتاسر قرآن پر است از داستان حوادث و مشکلاتی که برای انبیاء و اولیاء الهی اتفاق افتاده، آیا خداوند آنها را عذاب میکرد؟
❇️ اما باید به یاد داشت که تمام حوادث را خدایی میبیند که حاکم و عادل، و مهربان نسبت به مظلوم است؛ «وَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ فَإِنَّكَ بِأَعْيُنِنَا»(الطور آیه ۴۸) و خداوند همانطور که پیامبرش فرمود:«به سبب بلای بزرگ، پاداش بزرگ خواهد داد»
📌اما برای تاب آوری در برابر مشکلات چه باید کرد؟
✅ افکار وباورهای آزاردهنده تان را با مشاور متخصص در میان بگذارید و راه تجزیه و تحلیل درست آنها را یاد بگیرید؛ اگر مشکل در خانواده باشد، او راه پیوندهای مهربانانه خانوادگی را به اعضای خانواده خواهد آموخت؛ شما به کمک مشاور، دلیل ناامیدی و عدم انعطاف پذیری خود را بررسی خواهید کرد؛ عوامل قابل تغییر را تغییر داده و راهکارها پذیرش سایر موارد را خواهید آموخت.
✅ توجه به این مسأله تاب آوری شما را افزایش میدهد که صبر بر مصیبت و بلا پاداش فراوانی دارد؛ حضرت علی(ع) در خطبۀ متقین نهجالبلاغه میفرماید: «در روزگار کوتاه دنیا، صبر کردند، تا آسایش و راحتی جاوید را به دست آورند، تجارتی پرسود که پروردگار شان فراهم فرموده است.» و در کتاب کافی آمده:« اگر مومن می دانست پاداش مصیبت و گرفتاری هایش چقدر است، آرزو می کرد در دنیا (بیشتر عذاب میکشید).»
✅از دعا کردن خسته و ناامید نشوید: حضرت علی میفرمایند:«امواج بلا را با دعا از خود دور سازید» دعاهای صحیفه سجادیه یا کتاب مفاتیحالجنان را بخوانید. و ذکر «الله» را زیاد بگویید که با یاد «الله» دلها مطمئن و آرام میشوند: «الا بذکر «الله» تطمئن القلوب»
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 8⃣
❓سوال #دوستی_نوجوان
سلام، بارها به فرزندم که ۱۵ سال داره گفتم که منو دوست خودت بدون، اما با من احساس راحتی نمیکنه؛ با این وضعیت بد اجتماع میترسم مشکلی براش به وجود بیاد و من دیر بفهمم. چکار کنم با من راحت باشه؟
✍پاسخ
باسلام و احترام، نسبت به نگرانی شما مطالبی عرض میشود و امیدوارم به بهبود روابطتان کمک کند؛
📌قطعا در جامعه، هم اتفاقات خوب رقم میخورد و هم بد. اما تمرکز بر حوادث بد، حال دلتان را بد میکند و در رفتارتان با اطرافیان تأثیر منفی میگذارد؛ سعی کنید خبرهای خوب بشنوید و در جمعها ناقل خبرهای امیدوارکننده و پرانرژی باشید که پیامبر اسلام فرمودند؛ «کسى که از عمل بدی باخبر شود و آن را افشا کند، چنان است که خود، آن را انجام دادهاست و کسى که از کار نیک و شایستهاى مطلع گردد و آن را افشاء نماید بسان کسى است که آن راانجام داده است»
✅یکی از تفاوت های نوجوان با کودک این است که نوجوانان به شدت نگران قضاوت شدن هستند و به همین دلیل با شما صحبت نمیکنند؛ پس هیچگاه آنان را قضاوت نکنید.
✅ نبی مکرم اسلام توصیه کردند که: «اَکْرِمُوا اَوْلَادَکُمْ؛ فرزندان خود را تکریم کنید»؛ نوجوانان به شدت نیاز دارند که مورد تایید شما باشند؛ حتما از جملاتی مانند «من به تو افتخار می کنم» زیاد استفاده کنید. تا بدانند جایگاه خوبی نزد شما دارند.
✅ موقعی که مشاهده کردید در موضوعی با شما صحبت میکند، شنونده خوبی باشید، حرفش را قطع نکنید، نصیحت و پند ندهید مثلاً وقتی در گوشی خود، مطلبی که برایش جالب بوده را به شما نشان میدهد، زمان مناسبی برای بررسی کانالهایی که در آن عضویت دارد، نیست؛ مهارتهای گفتگو را یاد بگیرید؛ در آیه ۶۱ سوره توبه، یکی از ویژگیهای پیامبر، شنونده خوب، معرفی شده است.
✅ به حریم خصوصی او احترام بگذارید؛ گاهی برای نزدیک شدن به فرزند نوجوانتان، کافیست کمی از او فاصله بگیرید؛ آموزش حریم خصوصی به کودکان و لزوم رعایت آن در خانواده در آیه ۵۸ سوره نور و روایات مربوط به آن، آمده است.
✅برای شروع ارتباط بهتر و بیان بعضی حرفها، میتوانید از نوشتن استفاده کنید اما مراقب باشید که انتظار پاسخ مناسب از طرف فرزندتان، را نداشته باشید زیرا سبب قضاوت، سرکوفت زدن و در نتیجه فاصله بیشتر میشود.
✅شما میتوانید رابطه دوستانه با فرزندتان برقرار کنید اما هرگز نمیتوانید جای دوستانش را پرکنید؛ اگر از رفتار دوستانه خود، توقع ترک دوستانش را دارید، روش مناسبی را انتخاب نکردهاید و نتیجه نخواهید گرفت.
✅ یکی از مواردی که موجب فاصله شما از فرزندتان میشود نحوه برخورد شما با اشتباهاتش است؛ اگر نوجوان کاری را اشتباه انجام داد، به هیچ وجه او را سرزنش نکنید. این کار نوجوان را به حالت دفاعی میبرد؛ با احترام و به سادگی در مورد آن کار و روش انجامش اطلاعات دهید تا مسئولیت آن کار را بهتر به عهده بگیرد.
✅در مورد تغییرات دوران نوجوانی مطالعه کنید؛ گاهی دلیل فاصله شما از فرزندتان، ناآشنایی شما با تغییرات خلقی و رفتاری دوره نوجوانی است.
✅نکته مهم اینکه: داشتن آگاهی برای تربیت فرزندان، ضروری است اما آنچه مهم است توانایی عمل به آن است؛ برای به دست آوردن این توانایی، نیاز به تمرین و تکرار است؛ تغییر در گفتار و رفتار، رعایت آداب گفتگو و... نیازمند تمرین و کسب مهارت است.
✅ و اما نکته پایانی: دعای ۲۵ صحیفه سجادیه (دعای والدین در حق فرزندان) را بخوانید و از دعا برای فرزندتان غافل نشوید.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 9⃣
#عید_نوروز_مبارک 🌹
❓سوال #بهار_طبیعت
سلام، چرا در دین همه چیو غمگین میکنن؟ معلم ما اومد مثلاً یک حدیث درباره عید نوروز و بهار بخونه، گفت اینجا نوشته بهار شد، یاد مرگ بیافتید😳 آخه چرا؟ خب اینجوری همه از دین فراری میشن که؟
✍پاسخ
سلام و آفرین به شما دانش آموز عزیز که مسائل را با دقت بررسی میکنید.
🌟درست گفتید: آموزههای دینی رایج میان ما، شاید با متن واقعی دین، فاصله دارد؛ مثلاً از عبادت در ذهن ما نماز و روزه میآید و کمتر شنیدیم و یا اصلا نشنیدیم که نشستن عادی اعضای خانواده با هم، از اعتکاف در مسجدالنبی ثوابش بیشتر است؛ نگاه محبت آمیز به پدر و مادر یا فرزند، یا انسانهایی که با آنها در ارتباطیم، عبادت است؛ اگر با لبخند از خانه خارج شوید و با لبخند وارد شوید، مثل این است که صدقه دادهاید؛ کسی آب خواست، بگویی من میآورم، ثواب یکسال نماز و روزه را دارد و...
🌟حتی اگر بخواهیم نذر کنیم که کاری برای خدا انجام دهیم، معمولاً نذر میکنیم به کسی پول بدهیم، نماز بخوانیم، روزه بگیریم، به مرقد امامزاده ای برویم اما نذر نمیکنیم دل همدیگر را شاد کنیم؛ کودکی را به پارک ببریم و بادکنک برایش بخریم.
⚡️این مسأله به این دلیل است که زمانی مباحث دینی را به عبادات، معاملات و اخلاقیات تقسیم کردند و متاسفانه امروزه در کتابهای دینی کمتر به بخش سوم پرداخته میشود و باید در کتابهای خاص آن را جستجو کرد. درحالیکه دین را باید در مجموعهی کامل دید.
✅اما در مورد غم و شادی:
در قرآن و بسیاری از روایات، رسیدن به شادی و نشاط (در عربی: فَرَح) یکی از اهداف اصلی دین است. (آیه۱۷۷ سوره آل عمران)
❇️ اما شادی در دین سه خصوصیت دارد: و از آنجایی که معمولاً آدمها خودبهخود احساساتی مثل غم را ناخوشایند میدانند و از حسهایی مثل شادی استقبال میکنند بنابراین بیشتر توصیهها مربوط به شروط شادی است:
1⃣باعث اذیت دیگران نشود؛ تمسخر و فخرفروشی در آن نباشد. قرآن میگوید «شادی غیرحق»(آیه۷۵ غافر) نباشد.
2⃣باعث غفلت از مسائل مهم زندگی نشود؛ نکند شادی زودگذری باشد که غم زیادی بعدش خواهد بود مثل کاری که معتاد با خودش میکند؛ در لحظه مصرف شادمان است اما جسم و روح و خانواده و همه چیزش را برای این لذت نابود میکند؛
3⃣توجه به اینکه زندگی با مرگ تمام نمیشود؛ مثلاً کسی دزدی میکند و الان هیچکس نمیفهمد اما آخرتی هست که باید پاسخگو باشد پس بدست آوردن مال دزدی، شادمانی ندارد؛
❇️ دلیل تاکید زیاد به یادآوری مرگ
🔷یاد مرگ، یعنی یادآوری روز حساب، که اگر کسی خوب زندگی میکند یعنی یادآوری روز پاداش و تلاش بیشتر و الا یادآوری روز عذاب و تلاش برای جبران؛ شبیه آزمونهایی که در دنیا داریم؛ برنامهریزی، نمونه سوال حل کردن و مراقب از دست نرفتن فرصتها، کاری است که دانشآموز موفق انجام میدهد اما برای کسی که کاری نکرده، یادآوری نزدیک بودن زمان آزمون، عذاب آور است چه برسد به اینکه زمانش فرا برسد.
🔷اگر زندگی اصلی ما در آخرت باشه، آنوقت هیچچیز ارزش این را ندارد که ما را از آن زندگی غافل کند: یاد مرگ میکنیم تا مراقب باشیم دلی را نشکنیم، ناشکری خدای رحمان نکنیم، از مهربانی خسته نشویم و از برآوردن نیازهای همدیگر هرچند با یک لبخند دریغ نورزیم؛ راز یادآوری مرگ این است که مهربان باشیم و شادی آفرین.
🟢مزرعِ سبزِ فلک دیدم و داسِ مه نو
🟢یادم از کِشتهٔ خویش آمد و هنگامِ درو
دلتان شاد و شادی آفرین باد🌹
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 🔟
🔳وفات حضرت خدیجه کبری تسلیت🔳
❓سوال #فوت_همسر
سلام، شوهرخواهر من سه ماه پیش فوت کردن، خواهرم و دوتا پسر هشت و ده سالش هنوز هم با این قضیه کنار نیومدن، دیروز تولد خواهرزادم بود، کیک گرفتیم، رفتیم خونشون، کلی گریه کرد که من بابام مرده، شما چرا جشن گرفتید.موندیم چکار کنیم که بتونن شرایط رو بپذیرن؟
✍پاسخ
سلام، خدمت شما تسلیت عرض میکنم. فوت نزدیکان به خصوص همسر، بسیار سخت است؛ سوگواری کردن برای عزیز سفرکرده، اگرچه جای خالی او را پر نمیکند اما مرحمی بر قلبهای شکسته است؛ و معمولاً در حدود شش ماه، فراز و نشیب هایی را طی میکند تا به مرحله پذیرش و سازگاری با واقعیت برسد: به هر مرحله توجه کنید و فعالیتهای گفته شده را انجام دهید و در صورت لزوم از مشاور متخصص کمک بگیرید:
1⃣ مرحله شوک، انکار و عدم باور مرگ: انگار که کابوس میبیند؛ همدلی کردن؛ تسلیت گفتن، فامیل را کنار خود داشتن، عزاداری، سرقبر رفتن، همه این مواردی که معمولاً در عرف ما انجام میگیرد، کمک میکند که این مرحله را طی کند.
2⃣ شکایت کردن از تقدیر و از همه چیز: اگر در مرحله قبل، همدلی و حمایت عاطفی و اجتماعی به خوبی صورت گیرد، معمولاً این مرحله را راحت سپری خواهد کرد: آگاهی بخشی های خصوصی یا به صورت عمومی در مجالس عزاداری، نسبت به حقیقت دنیا و بلایای آن و بیان مصادیق، خصوصاً از انسانهای الهی، پذیرش تقدیر را آسانتر میکند.
3⃣تلاش کردن: شخص عزادار در آن لحظه حاضر است تمام زندگیاش را بدهد تا عزیزش برگردد: کمک کنید که خیرات انجام دهد. او را با راههای شادکردن اموات آشنا کنید؛ به خصوص برای بچهها لازم است با زبان کودکانه تبیین شود. در اینصورت به جای گریه، سعی میکند کاری انجام دهد که برای عزیزش سودمند است.
4⃣ احساس گناه و عذاب وجدان: ممکن است قبلاً رنجشی برای میٓت ایجاد کرده و الان به یادش میافتد ویا شخص فکر میکند که میتوانست جلوی مرگ را بگیرد و چرا کاری برای او انجام ندادم؛ به همین دلیل به خودش بدوبیراه میگوید یا از هر نوع راحتی و شادی اجتناب میکند مثل ماجرای تولدی که گفتید؛ اجازه دهید حرف بزند و از احساسش بگوید؛ بدون نصیحت کردن فکر درست را منتقل کنید؛ مثلاً خواهرتان ممکن است فکر کند اگر بیمارستان دیگر میبردیم اینطور نمیشد یا بچهها در فکرشان باشد که چرا بابا رو در قبر گذاشتیم؟ از صحبت کردن نترسید.
5⃣غمگینی و افسردگی: معمولاً در شادیها شرکت نمیکند یا بیروح گوشهای مینشیند؛ تمایلی به لباس زیبا پوشیدن ندارد؛ اگر مشکل زیاد باشد، لازم است از متخصص کمک بگیرید و الا با همدلی و همدردی، این مرحله نیز طی میشود؛ برنامه دیدار با فامیل و دوست بچینید و زیاد فرصت تنها ماندن ندهید؛ ذکر مصائب اهلبیت علیهمالسلام در این مرحله بسیار کمک کننده است؛ توصیه کنید در روضه های مجالس و هیئت ها شرکت کنند، نه در خلوت و تنهایی.
6⃣ترس از آینده: ممکن است نگران این باشند که بالاخره همه خواهند رفت و آنها تنها میمانند و حتی در مورد مسائل مالی و اجتماعی نگرانی هایی داشته باشند؛ لازم است در کنارشان باشید و خیالشان را راحت کنید. و در مورد آینده صحبت کرده و ایدههایی را مطرح کنید.
7⃣ پذیرش واقعیت؛البته مقصود این نیست که دیگر نباید به یاد او بیافتند یا گریه کنند بلکه به معنای پذیرش جریان داشتن زندگی است؛ ثبتنام در کلاسهای فوقالعاده یا ورزشی که سابق انجام میدادند؛ رفتن به مسافرت یا مهمانی و...
نکته پایانی: ممکن است در مورد هر چیزی یا هر مکانی، مشاهده کنید که خاطرهای تعریف کرده و به یاد عزیزشان میافتند: اشکالی ندارد؛ مقاومت و نصیحت نکنید؛ نادیده نگیرید و اجازه دهید که به خاطر بیاورند؛ پیامبر اکرم در مورد عزاداری فرمودند:«هر چه از دل و چشم باشد (یعنی سوز و اشک)، از جانب خدا و رحمت است، و آنچه از دست و زبان باشد (یعنی آسیب زدن به خود و سخنان غیر خداپسندانه گفتن)، از شیطان است» احساساتشان را بپذیرید و همدلی کنید، مصادیق همدرد بیاورید اما نسبت به افکار و رفتار آسیبزا، آگاهی بخشی و مواجهه داشته باشید.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 1⃣1⃣
❓سوال #احساس_گناه
سلام. چرا در دین گفته شده باید احساس گناه داشته باشیم و همیشه در دعا و نماز و... از خدا عذرخواهی کنیم درحالیکه احساس گناه باعث افسردگی میشه که یک اختلال به حساب میاد؟
✍ پاسخ
باسلام خدمت شما و ممنون از این دقتی که داشتید؛
🔷احساس گناه در روانشناسی یکی از هیجانات ناخوشایند است که به این دلیل اتفاق میافتد که شخص با خودسرزنشگری، خود را مقصر اتفاقات میداند (اِسناد (چرایی) اتفاقات منفیای که رخ داده را درونی (مربوط به خود) درنظرمیگیرد)
🌟این احساس ناخوشایند گاهی یک واکنش طبیعی، درست و مفید است مثلاً به کسی آسیب وارد کردم و الان احساس ناراحتی میکنم؛ در اینصورت احساس گناه باعث میشود اشتباهمان را جبران کنیم؛ در متون دینی از این حالت تعبیر به «نفس لوٓامه» شده است. (اشخاصی که با وجود آگاهی، این عذاب وجدان را ندارند میتوانند مبتلا به اختلال مثل اختلال شخصیت سایکوپات باشند)
🌟اگر احساس سرزنشگری، افراطی شود؛ یعنی همیشه و در همه موقعیتها هست یا در موقعیت خاص، بدون دلیل خود را مقصر میداند (مثلاً رانندهای بر اثر بیاحتیاطی قطع نخاع شده، فرزندش که داخل ماشین بوده، خود را مقصر میداند که باید میگفتم آهستهتر بروید.) در اینصورت از لحاظ بالینی نیازمند بررسی است و میتواند دلیل یا نشانهای از اختلال باشد.
🌟 البته در نظریات و رویکردهای روانشناسی، تقسیمات و تبیین های مختلفی برای احساس گناه بیان شده که در این مجال مورد نیاز ما نیست.
❇️اما احساس گناه در دین
🟢 مقصود از احساس گناه، یعنی توجه دائمی به سهم و مسئولیت خود و پذیرش اشتباهات که موجب تلاش برای جبران میشود.
🟢در متون دینی گناه و اشتباه میتواند ظلم به خدا، ظلم به دیگران یا حتی ظلم به نفس باشد؛ یکی از مصادیق ظلم به نفس، خودسرزنشگری ویران کننده است که لطمه به عزت نفس میزند؛در روایات متعددی بر لزوم حفظ عزت نفس تاکید شده است.
🟢 علاوه بر اینکه میدانیم با ابراز این احساس، قرار نیست خوار شویم و شرم و خودسرزنشگری ویران کننده شکل بگیرد بلکه برعکس میدانیم که جایگاه و منزلت پیدا میکنیم؛ در قرآن کریم (بقره، آیه۲۲۲) آمده:«خداوند توبه کننده گان را دوست دارد» در حدیث قدسی آمده: «لو علمَ المدبرون عنّی كیف اشتیاقی بهم ، لماتوا شوقاً؛اگر آن دسته از بندگانم كه از من روی برگردانده اند، میدانستند كه چگونه مشتاق شان هستم، از شدت شوق جان می دادند.»
و همچنین میدانیم اگر گناه صورت گرفته، از مواردی باشد که بنده نتواند آن را جبران کند و اثر اشتباه را بپوشانید اما خالق، چنین قدرتی دارد: «قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ؛ بگو: اى بندگان من كه بر خود اسراف و ستم كرده ايد! از رحمت خداوند نوميد نشويد كه خدا همه گناهان را می آمرزد، زيرا او بسيار آمرزنده و مهربان است».
🟢اما اگر فقط خودسرزنشگری باشد و طلب مغفرت و جبران کاستی صورت نگیرد، از نظر دینی نیز مذموم است که گاهی به دلیل ناامیدی از رحمت خدا، اقدام نمیکند: قرآن در اینباره میفرماید: «وَلَا تَيْأَسُوا مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ؛ﺍﺯ ﺭﺣﻤﺖ ﺧﺪﺍ ﻣﺄﻳﻮﺱ ﻧﺒﺎﺷﻴﺪ; ﺯﻳﺮﺍ ﺟﺰ ﻣﺮﺩم ﻛﺎﻓﺮ ﺍﺯ ﺭﺣﻤﺖ ﺧﺪﺍ ﻣﺄﻳﻮﺱ ﻧﻤﻰﺷﻮﻧﺪ.» (یوسف، آیه۸۷)
و گاهی هم شخص گناهکار نمیداند چگونه باید جبران کند؛ در این زمینه روایات متعددی وارد شده که روش توبه و راههای جبران را مشخص کرده مثل عنوان «ردمظالم» مثلاً مالی که از کسی تلف شده و صاحبش را نمیشناسد را از طرف صاحبش به فقیر صدقه میدهد و برای صاحب مال طلب مغفرت میکند؛ این موارد حتی در احساس گناه های بیمارگونه مثل خودسرزنشگری ای که در اضطراب یا وسواس وجود دارد، میتواند بسته به افکار و عقاید مراجع، در درمان موثر باشد؛ اگر شخص با مراتب مختلف توبه و راههای جبران (از جمله لزوم توبه از ظلم به نفس و لطمه زدن به عزت نفس) آشنا شود، میتواند به او کمک کند که از خودسرزنشگری کشنده، خلاصی یابد.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 2⃣1⃣
❓سوال #اختلاف_در_تربیت
سلام، من و شوهرم مشکلی با هم نداشتیم تا اینکه بچه اولم به دنیا اومد؛ مدام سربچه با هم دعوا داریم؛ خودش بدترین رفتار رو باهاشون میکنه اما به من میگه تو داری بدتربیتشون میکنی...
✍پاسخ
سلام، وجود اختلاف بین همسران، کموبیش در همه زندگی ها وجود دارد اما نوع مواجهه با اختلاف مهم است؛ اینکه چه حرفی بزنید؛ چه واکنشی نشان دهید و...
🌟موضوعات گوناگونی میتواند سبب نزاع بین همسران گردد؛ مسائل مالی، خانواده همسر، روابط زناشویی و... یکی از مسائلی که در خانوادهها سبب نزاع میگردد، بچهها هستند؛
🌟نزاع همسران گاهی به دلیل رفتار نادرست فرزند (یا فرزندان) است و گاهی به دلیل رفتار همسر؛ گاهی فرزندتان مثلاً بیادبی میکند، با هم دعوا میکنند؛ حرف زشت میزند و شما از این موضوع ناراحت هستید که چرا فرزندتان اینگونه است؟ برای کم کردن حس ناراحتی، تقصیر را گردن همسرتان میاندازید و چون او هم همین حس را دارد، لذا نزاع شروع میشود اما گاهی همسر شما رفتاری با فرزندتان انجام میدهد که از نظر شما درست نیست مثلاً تنبیه بدنی یا فحاشی میکند.
❇️برای رفع نزاع در مورد اول، به جای خدمت به خود با فرافکنی و مقصر جلوه دادن دیگران، همسران باید مهارت حل مسئله و مهارت ارتباط موثر داشته باشند؛ این دو مهارت از مهمترین مهارتها در زندگی مشترک است؛ توصیه میشود خودتان و همسرتان در این زمینه اطلاعات کسب کنید و با تمرین به این مهارتها مسلط شوید.
❇️ اما در مورد دوم، قبل از هر واکنشی، جهت محافظت از فرزندتان چند مورد را درنظر بگیرید:
✅ارتباط میان همسران اگر گرم و صمیمی باشد و اگر به رفع نیازهای هم توجه داشته باشند، آنگاه در روابطشان با فرزندان (که ثمرهی همین زندگی هستند) تأثیر خواهد گذاشت؛ به یکدیگر احترام بگذارید و از نیازهای هم غافل نشوید؛ پیامبر اسلام، احترام به همسر را از حقوق فرزندان دانستند و فرمودند: «حَقُّ الْوَلَدِ عَلَی وَالِدِهِ ... أَنْ یَسْتَفْرِهَ أُمَّهُ؛ حق فرزند بر پدرش این است که مادرش را گرامی بدارد» و مادر خانواده نیز باید احترام پدر را حفظ کند. علاوه بر این، فرزندان با مشاهده رفتار والدین، از آنها میآموزند.
✅ لازم است گاهی با هم خلوت دو نفره داشته باشید؛ بدون بچهها به بیرون بروید؛ از خواستههایتان بگویید و بشنوید.
✅ هیچگاه جلوی فرزندان از یکدیگر انتقاد نکنید و بدگویی نکنید حتی اگر رفتار همسرتان از نظر شما اشتباه است؛ دیدن مخالفت شما، برای فرزندان آسیبزاست:
1⃣ اقتدار شما را زیر سوال برده و دیگر از شما حساب نمیبرند.
2⃣باعث می شود که فرزند به سمت یکی از شما تمایل پیدا کند و به حرفهای طرف دیگر اهمیت ندهد؛ این مسأله مشکلات خانوادگی را دوچندان میکند.
3⃣اختلاف والدین، فرزندان را نگران و مضطرب میکند؛ از لحاظ روانی بهمریخته و مشکلات اجتماعی و تحصیلی برای آنها به وجود میآورد.
✅پس اگر در یک موقعیتی احساس کردید که با عمل تربیتی همسرتان موافق نیستید، همان لحظه چیزی نگویید و بعدا در موردش صحبت کنید.
❇️ اطلاعات خود را در زمینه تربیت فرزند افزایش دهید؛ میتوانید با همسرتان با هم کتاب بخوانید و یا یکی مطالعه کرده و خلاصه مطالب را به دیگری ارائه دهد.
❇️برای مسائلی که غیرقابل حل به نظر میرسد، از مشاور کمک بگیرید.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 3⃣1⃣
❓سوال #هویت_دینی
سلام. جدیداً فرزندم به مسائل دینی بدبین شده و میگوید خیلی از عقاید ما را قبول ندارد. هر چقدر من و مادرش برایش دلیل میآوریم، فایده نداره. خیلی نگران هستیم که خدای نکرده چه خواهد شد. لطفاً راهنمایی کنید که با اوچه برخوردی داشته باشیم.
✍پاسخ
باسلام خدمت شما پدر گرامی، در مورد سوالتان مطالبی عرض میشود؛ امیدوارم به رفع نگرانیتان کمک کند:
❇️ آشفتگی ممنوع: اگر نوجوان شما در مورد مسائل دینی و مذهبی ابراز مخالفت کرد یا دچار شک و شبهه شد، به هیچ وجه هیجان زده نشوید (چه در گفتار و چه رفتار و چهره) هویت یابی دینی همانند سایر هویتها (فردی، خانوادگی، ملی و...) یک فرایند است که از نوجوانی با سوال، گفتگو، مطالعه و تجربه شروع شده و تا جوانی به سطوح بالا و ثابت خود نزدیک میشود.
❇️ از نوجوانی تا اوایل جوانی، به دلیل استقلال طلبی بالا، به جای سوال، ترجیح میدهند نظرشان را مطرح کنند اما شما آن را به سوال ترجمه کنید مثلا«من خدا را قبول ندارم» یعنی«من سوالی در مورد خداوند دارم» کافیست بپرسید چرا قبول نداری تا سوال اصلی را مطرح کند.
❇️ اینکه فرزندتان توان بیان عقاید خود را دارد و با والدین خود وارد گفتگو میشود، بسیار عالی است؛ او عاقلانه و با فکر در حال هویت یابی است؛ همان چیزی که توصیه قرآن کریم است(بقره،آیه۱۷۰ و مائده۱۰۴ و...) پس در این مسیر یاریگر او باشید و او را مقابل خود نبیند؛ در بحبوحه جنگ جمل شخصی آمد و به حضرت علی گفت: «أمیرالمؤمنین یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ أَ تَقُولُ إِنَّ اللَّهَ وَاحِدٌ...؛ای امیر المؤمنین! آیا میگویی خداوند واحد است؟» مردم به او حمله کردند و گفتند: «آیا نمیبینی که امیرالمؤمنین در چه حالی از دلمشغولی است؟»حضرت علی فرمودند: «رهایش کنید، آنچه او میخواهد همان است که ما از این قوم میخواهیم.» یعنی کنجکاوی، سوال و گفتگو، و به دنبال دریافت حق بودن
❇️شنونده خوبی باشید و سریع شروع به استدلال آوردن و یا برخورد تند نکنید؛ اجازه دهید همه حرفها گفته و شنیده شود؛ قرآن کریم میفرماید: «الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُولَٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ؛ ﺁﻧﺎﻥ ﻛﻪ ﺳﺨﻦ ﺭﺍ ﻣﻰ ﺷﻨﻮﻧﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺑﻬﺘﺮﻳﻨﺶ ﭘﻴﺮﻭﻱ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ ، ﺍﻳﻨﺎﻧﻨﺪ ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺧﺪﺍ ﻫﺪﺍﻳﺘﺸﺎﻥ ﻛﺮﺩﻩ ، ﻭ ﺍﻳﻨﺎﻥ ﻫﻤﺎﻥ ﺧﺮﺩﻣﻨﺪﺍﻧﻨﺪ»(زمر، آیه١٨)
❇️اگر شنونده خوبی باشید، هنگامی که شما حرف می زنید او هم گوش میدهد و متوجه حرف های شما میشود پس اگر میبینید که به شما اجازه حرف زدن نمیدهد، ابتدا برخورد خودتان را بررسی کنید؛ اگر در صحبتها به عقیده شما توهین میکند، باز گفتار خودتان را بررسی کنید که آیا شما به استدلال های او توهین نمیکنید؟ سپس قانون بگذارید که میان حرف هم نپرید و در بیان نظرات، استدلال بیاورید نه توهین.
❇️در هر صورتی از رفتار تند، دوری کنید اگر رفتار تند داشته باشید نوجوان با شما وارد جنگ می شود و به هنگام جنگ فرصت انتقال پیام مناسب وجود ندارد. پس نمی توانید او را راهنمایی کنید.
❇️به دنبال نتیجه گرفتن در همان جلسه گفتگو نباشید؛ اگر استدلال شما را نپذیرفت، مدام تکرارش نکنید؛ اجازه دهید در فرصتی دیگر و با دانش بیشتری با هم گفتگو کنید.
❇️ اگر مسأله ای را نمیدانید، ساده و راحت بگویید «نمیدونم» در اینصورت میتوانید از کتاب مناسب، یا شخصی که آگاهی لازم را دارد، کمک بگیرید و او را به فرزندتان معرفی کنید.
❇️ همنشین بسیار مهم است؛ اگر فرزندتان روزانه، زمان زیادی را با افرادی (چه حقیقی و چه مجازی) میگذراند که افکار خاصی را دنبال میکنند به همان سمت خواهد رفت و گفتگوی چند دقیقه شما در طول هفته، تأثیری نخواهد داشت؛ دوستان خانوادگی مناسب پیدا کنید که امیرالمومنین فرمودند:«مَوَدَّهُ الآباءِ قَرابَهُ بَینَ الأبناء؛دوستی پدران، موجب نزدیکی میان فرزندان است.»
❇️ از خداوند مدد بگیرید و در حق فرزندتان دعا کنید که خداوند بهترین یاری دهنده است.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 4⃣1⃣
🌸نیمه ماه مبارک رمضان، میلاد کریم اهل بیت امام حسن مجتبی علیهالسلام مبارک🌸
❓سوال #مهمانی_خدا
سلام، ببخشید میشه توضیح بدید ماه مهمانی خدا یعنی چی؟ ببخشید اینجوری میگما اما این چه مهمونیه همه گشنه تشنه😂 اصلا چرا خدا باید اینجوری مهمونی بگیره؟🤔
✍پاسخ
سلام بر شما دانش آموز خوش اخلاق و پرسشگر
خب میدونی که همه مهمانیها یه جور نیستند مثلاً اگه دعوت بشی به عنوان مهمان ویژه جشنواره فیلم، با مهمونی خونه خاله، فرق نداره؟ اگه دوستات بپرسن مهمونی چطور بود؟ و جواب بدی: «خوب نبود، موز ندادن» برات میخندن که این همه راه رفته بودی به عنوان مهمان ویژه، واسه موز😆
ماه رمضان، ماه خداست؛ ماهی که به هر بهانه برات ثواب مینوسن؛ پاداش روزه دار فقط محدود به اون موقع که گرسنه و تشنه هست نمیشه؛ حتی وقتی داری سحری میخوری؛ خدا به فرشتهها میگه نگاه کنید اینو تا دیروز با لگد میزدی پانمیشد ولی حالا چجوری ساعت ۴صبح پا میشه دو پرس غذا رو با هشت لیوان آب میخوره! براش ثواب بنویسید😂
خلاصه در این ماه، سر سفره رحمت و مغفرت خداوند مهربان هستیم که پیامبر رحمت فرمودند: «چنان چه بنده، اهمیت ماه رمضان را می دانست آرزو می کرد که تمام سال، ماه مهمانی خدا باشد.»
📌چگونه از ماه مهمانی خدا بهره بیشتری ببریم:
❇️کسب علم و دانش و بالابردن معرفت دینی مهمترین و بهترین کاری است که در این ماه میتوان انجام داد؛ محدّث بزرگ، شیخ صدوق در کتاب امالی، پس از بيان اعمال شب هاى ماه رمضان و صد ركعت نماز براى هر يك از شب هاى بيست و يكم و بيست و سوم، مى گويد: «هر كس اين دو شب را با گفتگوى علمى احيا بدارد، بهتر است».پيامبر خدا(ص) به ابوذر فرمودند: «اى ابوذر! یک ساعت نشستن براى گفتگوى علمى براى تو، از عبادت يك سال كه روزش را روزه بدارى و شبش را به نماز بِايستى بهتر است»
❇️خواندن قرآن؛ حضرت علی میفرماید: «کتاب خداوند تعالی را یاد بگیرید؛ زیرا قرآن، بهار دل هاست» قرآن کلام خدا و برنامه هدایت است.
❇️ انس با دعا داشتن؛ امام باقرعلیهالسلام فرمودند: إنَّ اللهَ یحِبُّ مِن عِبادِهِ كُلَّ دَعّاءٍ؛ خداوند، بندگانی که همیشه دعا میکنند را دوست میدارد»
❇️ صدقه دادن؛ پیامبر اسلام در بخشی از خطبه شعبانیه به شرح وظايف روزه داران پرداخته و فرمود: «تَصَدَّقُوا عَلَى فُقَرَائِكُمْ وَ مَسَاكِينِكُم؛ وظيفه شما در اين ماه آن است كه به فقرا و مساكين صدقه بدهيد، اين تصديق نيز بايد با احترام و قصد قربت همراه باشد نه با تحقير يا ترحّم.»
❇️ انجام کار خیر (هر کار خوب و پسندیدهای) اگر چه در هر حال و لحظه ای خوب است اما در ماه رمضان ثواب بیشتری دارد؛ پیامبر اکرم فرمودند: كسى كه در ماه رمضان، يكى از كارهاى نيك را انجام دهد، همچون كسى است كه هفتاد واجب از واجبات خدا را انجام داده است.
🟢در ماه رحمت الهی و بر سر سفره پرمهر و محبت خداوند، فقط کافیه لج نکنیم و خودمون رحمت خدا رو پس نزنیم. همین
🙏یا کریمُ یا رب🙏
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 5⃣1⃣
❓سوال #مهاجرت
سلام، فرزندم مدام از مهاجرت صحبت میکند و میگوید در ایران آینده ندارد. پدرش مخالف است و خیلی باهم بحث میکنند. واقعا نمیدونم چی درسته؟
✍پاسخ
باسلام خدمت شما مادر گرامی، توصیه میکنم نکات گفته شده در شماره ۱۳ را انجام داده و به فرآیند هویت یابی فرزندتان کمک کنید به خصوص اگر فرزندتان متوسطه اول است اما اگر فرزندتان نزدیک دیپلم یا بالای ۱۸ سال دارد، من فرزندتان را مخاطب قرار میدهم و مطالبی عرض میکنم؛ شما میتوانید همین مطالب را از زبان خودتان یا از زبان مشاور به ایشان منتقل کنید تا ان شاالله بتواند بهترین تصمیم را بگیرد:
مهاجرت، یکی از توصیههای قرآن است: فرشتهها در پاسخ کسانی که شرایط محیط و جامعه را بهانه اتفاقات زندگی خود میدانند، میگویند:« أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِيهَا؛ﺁﻳﺎ ﺯﻣﻴﻦ ﺧﺪﺍ ﻭﺳﻴﻊ ﻭ ﭘﻬﻨﺎﻭﺭ ﻧﺒﻮﺩ ﺗﺎ ﺩﺭ ﺁﻥ ﻣﻬﺎﺟﺮﺕ ﻛﻨﻴﺪ؟» (۹۷نساء) و در واقع یک استدلال عقلی است که وقتی دلیل شرایط بد زندگی، محیط نامناسب است و امکان تغییر شرایط را داری، اقدام کن.
اما برای اینکه انتخاب درستی اتفاق بیافتد و از چاله به چاه نیافتیم و با مهاجرت خدای نکرده مشکلات دوچندان و غیر قابل حل نگردد، بررسی چند مسئله مهم و لازم است؛
❇️در اینجا چه آیندهای را برای خود میبینید و چه دلیلی برای این دیدگاه خود دارید؟
❇️ چقدر از مشاغل، بازارکار، درآمد، سبک زندگی ۱۰ سال آینده ایران و جهان آگاهی دارید و منبع این اطلاعات کجاست؟
❇️ به نظر شما پیشرفت و آینده خوب، با تحقق چه اموری، اتفاق میافتد؛ داشتن درآمدی متناسب با خرج؟ امکان پس انداز؟ تامین اجتماعی و امنیت شغلی و درآمدی؟... عدالت اجتماعی، مهرورزی و اخلاق اجتماعی و فردی، و...
❇️ امکان رقابت و پیشرفت برای شما در جوامع پیشرفته بیشتر فراهم است یا جوامع در حال توسعه و به چه دلیل؟
❇️ به کجاها میشود مهاجرت کرد و شرایط زندگی در آنجا چگونه است؟
❇️ شما در آنجا چه جایگاهی خواهید داشت، به چه دلیل و تضمینی؟
❇️ بعد از مهاجرت، چقدر و چگونه میتوانم با نزدیکانم ارتباط بگیرم؟
❇️ اگر پشیمان شدم، امکان بازگشت هست؟ شرایطم در ایران پس از بازگشت چه خواهد شد؟
........................................................
🌟 کاغذی بردارید پس از بررسی این موارد، شرایط دو طرف (مهاجرت، ماندن) را مقایسه کنید ( بنویسید و امتیاز دهید) و هر کدام بهتر بود را انتخاب کنید
🛑در بررسیها هم دقت کنید که تنها منبع شما موسسههایی نباشند که کار مهاجرت انجام میدهند؛ زیرا آنها به دلیل کارشان حاضر نخواهند بود مشکلات را آنطور که هست، بیان کنند؛ همچنین اگر به صحبت افرادی که مهاجرت کردهاند گوش میدهید حتماً به دلایل شان دقت کنید نه صرفا خوب یا بد گفتن، دلیل و نوع مهاجرت را در نظر بگیرید و تنها حرف یک نفر را هم ملاک قرار ندهید.
🔷اما جدای از این مسأله، نکته مهمی که معمولاً در اکثر مهاجرتها نادیده گرفته میشود اما خیلی مهم است، دلیل شما برای ترک وطن است؛ با خانواده مشکلی پیدا کردید؟ میخواهید بروید که بدون دغدغه زندگی کنید؟ مسائلی از بی عدالتی یا فساد دیدید و از آن فرار میکنید؟ چرا حاضرید وطنتان را با مشکلاتش تنها بگذارید؟ وطنی که برای استقلالش خونها داده شده، تا حالا وصیت نامه شهدا را خواندهاید؟ وصیت نامه یک خطی شهید احمدرضا احدی، رتبه یک تجربی سال ۶۴ و دانشجوی پزشکی دانشگاه شهید بهشتی را دیدهاید؟ وطنی که برای تک تک آرمانهایش در حال مبارزه است را به چه قیمتی تنها میگذارید؟ کشوری که توسط قلدران عالم تحریم شده و برای پیشرفت علمی اش دانشمندانش ترور میشوند را میتوان بدون عذاب وجدان تنها گذاشت؟ برای بیرون راندن کسانی که خود را برتر از این مردم میدانستند و دادن حق کاپیتولاسیون به کشورهایی مثل روسیه، آمریکا، تنها یکی از آنها بود، لابد خواندهاید که چه مجاهدتها صورت گرفته و چه جانهای ارزشمندی فدا شده و میشود.
سوال اصلی این است که اگر اختلاس هست آیا به حسابدار امین، دادستان و پلیس پیگیر نیاز نیست؟ اگر مبارزه با فساد لازم است، آیا قاضی و وکیل مبارز نمیخواهد؟
آنجا چه چیزی بدست میآورید و اصلا قرار است چقدر آنجا در آسایش زندگی کنید که ارزشش را داشته باشد؟
✍نکته پایانی
توصیه میکنم چند وصیت نامه شهید دانلود کنید و با افکار و آرمانهایشان آشنا شوید و اگر توانستید سری به مناطق راهیان نور بزنید؛ برای یکبار هم که شده به یک اردوی جهادی بروید، نگاهی به کتاب سعود چهل ساله بیاندازید و ببینید که با وجود جنگ، تحریم، تجهیز گروههای تکفیری مثل داعش، ترور دانشمندان و... جوانان غیور این وطن چه کار کردند؛ کسانی که میتوانستند در بهترین جایگاههای علمی دنیا بی دغدغه زندگی کنند. آنگاه هر تصمیمی بگیرید، شک ندارم که بهترین تصمیم است.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
#مشاوره
#پرسش_و_پاسخ
#ماه_رمضان
شماره 6⃣1⃣
❓سوال #تنبلی
سلام، من خیلی برنامهریزی میکنم اما نمیتونم انجامش بدم. یعنی واسه برنامه نوشتن همیشه حال دارم اما برای اجراش شارژم تموم میشه😂
✍پاسخ
باسلام خدمت شما دانشآموز خوش ذوق و اهل برنامهریزی
🌟تبنلی و بی حوصلگی در روایات، کلید همه بدیها معرفی شده؛ امام صادق علیهالسلام فرمودند:«إِيَّاكَ وَ اَلْكَسَلَ وَ اَلضَّجَرَ فَإِنَّهُمَا مِفْتَاحُ كُلِّ شَرٍّ...؛ بپرهيز از تنبلى و بىحوصلگى، چراكه آن دو كليد همه بدیها هستند؛ فرد تنبل هيچ حقّى را ادا نمىكند، و آدم بىحوصله پرای هيچ حقّى شکیبا نیست»
🌟تنبلی در اجرای برنامه، دلایل مختلفی میتواند داشته باشد؛ مواردی که ذکر میشود را در مورد خودتان بررسی کنید و نسبت به رفع آن اقدام کنید تا ان شاالله مشکل اجرای برنامهریزی شما برطرف شود:
❇️ بعضی نوجوانان هیچ کاری نمیکنند چون انگیزه ای برای شروع ندارند؛ انگیزه بسیار مهم است در روایتی از امام صادق عليه السلام آمده است: «ما ضَعُفَ بَدَنٌ عَمّا قَوِيَتْ عَلَيْهِ النِّيَّةُ؛ اگر انگیزه انسان در کاری قوی باشد، مطمئنا خستگی و ضعف در او پدیدار نخواهد شد.» شاید در مورد سودمندی درسها سوال دارید؛ «چرا باید اینها را بخوانم» با مطالعه و پرسش، جوابی برای آن پیدا کنید؛ همچنین لازم است در کنار اهداف بلندمدت، اهداف کوتاهمدت هم داشته باشید؛ اهداف کوتاهمدت به دلیل در دسترس بودن، انگیزه بیشتری در انسان ایجاد میکند. میتوانید به کمک مشاور، اهداف کوتاهمدت برای خود تعریف کنید.
❇️ذهن ما هم همانند بدن هنگام ورزش، به گرم کردن نیازمند است؛ اگر مدتی است که روزانه حتی یک ساعت مطالعه نداشتید، نمیتوانید به یکباره از خود توقع ۶ ساعت درسخواندن داشته باشید؛ از زمان کم شروع کنید و روزانه به آن اضافه کنید.
❇️مطالعه بیموقع نداشته باشید؛ سرسفره غذا، بلافاصله بعد از ناهار و... و در کل هر زمانی که بدن آماده کاری غیر از مطالعه است را حتی در فکر و کاغذ برنامهریزی هم برای مطالعه درنظر نگیرید.
❇️ مطالعه در مکان نامناسب؛ دراز کشیدن در رختخواب، رفتن زیر پتو یا نشستن کنار شوفاژ و بخاری برای خواب و استراحت مناسب است نه مطالعه
❇️در برنامه فقط درس مشخص نکنید؛ محدوده و زمان را هم تعیین کنید؛ مثلاً دو صفحه؛ نیم ساعت؛ اینکار حواس را بیشتر جمع میکند.
❇️ شاید تکالیف انباشته دارید و ذهنتان با خودش میگوید چطوری این همه را انجام دهم؛ پس در قدم اول باید فکری به برای کارهای عقبمانده بکنید؛ اگر نمیتوانید در برنامهریزی خودتان بگنجانید حتماً از مشاور کمک بگیرید.
❇️ غیرقابل فهم بودن بعضی دروس؛ هر کسی در بعضی از درسها مشکل دارد؛ حتماً در این درسها کمک بگیرید؛ از معلم یا کتاب کمک درسی یا تدریس مجازی و... اگر تمام سعیتان این باشد که خودتان بفهمید، انرژی زیادی از شما میگیرد.
❇️ مشکلات جسمی یا روانی: گاهی دلیل تنبلی مشکلات جسمی است؛ اگر همیشه احساس خوابآلودگی دارید؛ زود انرژی از دست میدهید، به پزشک مراجعه کنید. و یا احساس غم، لذت نبردن از زندگی را مدام تجربه میکنید، از روانشناس کمک بگیرید.
🟢 بلافاصله اجرا کن؛ نه فردا یا... امام باقر علیهالسلام فرمودند:«إِیَّاكَ وَ التَّسْوِیفَ فَإِنَّهُ بَحْرٌ یَغْرَقُ فِیهِ الْهَلْكَى؛ مراقب باش کار الان را به بعد نیاندازی زیرا (امروز و فردا کردن) دریایی است که انسانها در آن غرق میشوند»
🟢امور لازم که باید توجه داشته باشید؛
داشتن خواب کافی شبانه، تغذیه مناسب و اجتناب از پرخوری، داشتن تفریحات برنامهریزی شده، ورزش، استراحت میان مطالعه (هر ۴۵ تا ۵۰ دقیقه، ده تا ۱۵ دقیقه استراحت) دوش گرفتن و قدم زدن به خصوص زیر نور آفتاب و داشتن فعالیت بدنی کوتاه بین مطالعه را فراموش نکنید.
🟢 قبل از شروع درسخواندن، دعای مطالعه را بخوانید؛ «اَللَّهُمَّ اَخرِجنی مِن ظُلُماتِ الوَهم وَ اَکرِمنی بِنُورِ الفَهم، اَللَّهُمَّ افتَح عَلَینا اَبوابَ رَحمَتِک، وَانشُر عَلَینا خَزائِنَ عُلُومِکَ بِرَحمَتِکَ یا اَرحَمَ الرّاحِمینَ»
✍نکته پایانی:
درس خواندن جایگاهی نزد خداوند به انسان میدهد که با هیچ چیز نمیتوان به چنین جایگاه ارزشمندی رسید؛ جایگاهی که مدادش بالاتر از خون شهداست؛ پیامبر اکرم فرمودند: «مَنْ سَلَکَ طَرِیقاً یَطْلُبُ فِیهِ عِلْماً...؛ هر کس مسیر دانشآموزی را درپیش گیرد، خدا او را به راه بهشت برد و به راستی فرشته ها با خرسندی، پرهایشان را زیر پای جوینده دانش، پهن میکنند و هر که در آسمان و در زمین است حتی ماهیان دریا برای طالب علم طلب آمرزش میکنند. فضیلت عالم بر عابد چون فضیلت ماه است بر ستارگان در شب چهارده و به راستی علماء وارث پیغمبرانند.»
همیشه این جایگاه را مدنظر قرار بده و زندگینامه دانشمندان بزرگ را بخوان و اهدافت را هیچگاه از یاد نبر.
🔶 مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان گیلان
یادآوری مهم: یک درس سیاسی برای مسئولان از سید مقاومت؛ با اشاره به ترور شهید «صالح العاروری» نائب رئیس دفتر سیاسی حماس در بیروت: «این جنایت بدون پاسخ و مجازات نخواهد ماند، هرگز از عبارت "در زمان و مکان مناسب" استفاده نمیکنیم و پاسخ ما حتمی خواهد بود. نمیتوانیم در برابر چنین تجاوز بزرگی سکوت کنیم»
آمریکا و اسرائیلی که به مصوبه سازمان ملل اهمیتی نمیدهند به نظر شما برای حمله به ایران، دنبال بهانه میگردند؟ اگر حمله نمیکنند چون میدانند نمیتوانند اما عدهای مدام تاکید دارند که آنها دنبال بهانه برای کشاندن ایران به جنگ مستقیم هستند؛ در واقع این خطی است که اسرائیل به نفوذی های داخلی داده و تبلیغش میکند و به این ترتیب در حال حذف نیروهای اصلی، یکی پس از دیگری است.
🏴عرض تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق علیهالسلام؛
❇️دو روایت از حضرت در آداب دوستی و مودٓت:
1⃣عن ابى عبداللّه علیه السلام: اِذا اَحْبَبْتَ رَجُلاً فَاَخْبِرْهُ بِذلِکَ فَاِنَّـهُ اَثْبَتُ لِلْمَـوَدَّهِ بَیْنَکُما؛امام صادق علیه السلام فرمود: هرگاه کسى را دوست داشتى، او را از این موضوع آگاه کن، چرا که این کار، دوستى میان شما را استوارتر مـى سازد.»
(حبٓ و مودت میان همسران، والدین و فرزندان، برادران و خواهران، گاهی بر اثر عدم ابراز علاقه کمرنگ شده و روابط را در معرض آسیب قرار میدهد؛ ابراز علاقه کلامی، مکتوب؛ نامه، پیامک، بیان صفات خوب در جمع و... رابطه را قویتر کرده و شیرینی ارتباط صمیمانه را بیشتر میکند.)
2⃣سَمِعْتُ رَجُلاً یَسئلُ ابا عبدِاللّه علیه السلام فقال: الرَّجُلُ یقولُ اَوَدُّکَ، فَکَیْفَ اَعْلَمُ اَنَّهُ یَوَدُّنى؟ فَقالَ علیه السلام : اِمْتَحِنْ قَلْبَکَ، فَاِنْ کُنْتَ تَوَدُّهُ فَاِنَّهُ یَوَدُّکَ؛ مردى از امام صادق علیه السلام پرسید: گاهى کسی به من مى گوید: دوستت دارم. از کجا بدانم که (راست مى گوید و) دوستم دارد؟ حضرت فرمود: قلب خودت را بیازماى، پس اگر تو او را دوست دارى، بدان که او نیز تو را دوست دارد.»
(تمام روابط_چه خوب و چه بد_ نتیجه رفتار طرفین است؛ محبت، محبت میآورد و دشمنی، دشمنی را زیاد میکند؛ اگر برای اصلاح روابطمان، هرکدام تمرکز به حال دل خود و رفتار خودمان داشته باشیم _که تسلط بر انجام و تغییر آن دارم_ نه به طرف مقابل _که تسلط و کنترلی بر آن نداریم_ آنگاه میتوان مطمئن بود که شعله این عشق و محبت، خاموش نخواهد شد.)
📚(منبع روایات: اصول کافى، ج ۲، ص ۶۴۴ و ۶۵۲)
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
🏴باسلام و عرض تسلیت شهادت رئیس جمهور محبوب و مردمی و هیئت همراه به ملت شریف ایران
✍چند نکته مهم خدمت همکاران گرامی و اولیاء محترم:
📌در ایام امتحانات هستیم و با توجه به تغییرات سنجش و کنکور و اتفاقات پیش آمده در برگزاری امتحانات نهایی، و استرسی که به دانشآموزان وارد شد، شایسته است با توجه و عمل به این نکات، موجب مضاعف شدن فشار روانی آنها نشویم:
.🔳در ابراز ناراحتی مان، ضعف و ناامیدی را تزریق نکنیم: شهادت پاداشی است که تنها نصیب کسانی خواهد شد که محبوب و مقرب درگاه خداوند باشند و خوشا به حالشان؛ وضعیت کشور هم همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند:«هیچ اختلالی در کار کشور به وجود نخواهد آمد» این مسأله در قانون پیشبینی شده و بر همان اساس عمل خواهد شد.
🔳 بیان احتمالات و شایعات در محیط خانه، میتواند به حس ترس و نگرانی دامن بزند؛ خودتان چنین مطالبی را نقل نکنید و اگر فرزندتان هم مطرح کرد، پس از شنیدن، او را آرام کنید و از او بخواهید که با پیگیری شایعات، ذهنش را درگیر نکند.
🔳محیط خانه را کماکان محیطی آرام و مناسب با جو امتحان نگه دارید؛ حضور مهمان و صحبت در مورد حوادث کشور در خانه را مدیریت کنید.
🔳شنیدن اخبار در منزل را به حداقل برسانید و صدای تلویزیون را به بهانههایی مثل اینکه «الان داره مطلب مهمی میگه» افزایش ندهید؛ چنین برخوردهایی ناخواسته موجب افزایش استرس میشود.
🔳 تغییر در برنامههای امتحانی موجب دلسردی برخی دانشآموزان میشود «این درس رو خونده بودم، چرا امتحان نگرفتند» در این مواقع ضمن همدلی و دادن فرصت چند ساعته جهت بازتوانی ذهنی، در برنامهریزی مجدد به او کمک کنید.
🔳 مراقب افزایش استرس و بالا رفتن سطح اضطراب دانشآموز باشید به خصوص آنهایی که سابقه دارند: جملات ناامید کننده، سیرشدن از زندگی؛ خواب زیاد و... هرگونه تغییر ناگهانی را جدی بگیرید؛ میتوانید با ۱۵۷۰ تماس گرفته و با همکاران مشاور مشورت کنید و یا به مراکز مشاوره آموزش و پرورش مراجعه کنید.
🔷سربلندی و عزت ایران عزیزمان و تن سالم و دل شاد مردمان شریفش را از خداوند منان خواستاریم.
🔶 آموزش و پرورش ناحیه یک رشت
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
🌸به مناسبت سالروز ازدواج حضرت علی و حضرت فاطمه سلام الله علیهما
✍چرایی رفتار همسر (در روانشناسی به آن إِسناد میگویند) از نگاه زوجین، از مهمترین عوامل صمیمیت یا نزاع است؛ مثلاً:
📎چرا مرتب سرکار با من تماس میگیرد؟
🌟جواب ۱: چون خیلی مرا دوست دارد و دلش برای من تنگ میشود.
🌟جواب۲: چون به من مشکوک است و میخواهد بداند که الان کجا هستم و چکار میکنم.
📌اگر دلیل رفتاری از همسرتان را نمیدانید، بهترین کار این است که از خودش بپرسید اما این موارد را رعایت کنید:
✅همیشه خودتان احتمالات مثبت را در ذهن مرور کنید و مثبت اندیشی را روال زندگی قرار دهید.
✅برای صحبت با همسرتان به خصوص اگر نقد و انتقادی در میان باشد، فرصت مناسب فراهم کنید: خلوت دونفره باشد؛ زمان خستگی و استراحت نباشد و...
✅لحن صحبت تان مثل بازجوها نباشد؛ به یاد داشته باشید که در حال صحبت با همسرتان هستید نه یک مجرم
✅اصول گفتگوی موثر را رعایت کنید؛ میان حرف هم نپرید؛ بازخورد داشته باشید و...
✅استدلال هایش را بپذیرید و مدام از جملاتی که با «پس چرا...» و مانند آن، شروع میشود، او را متهم نکنید.
✅اگر در آن جلسه قانع نشدید، گفتگو را تمام کنید و ادامه گفتگو را در فرصت دیگری، پی بگیرید و از تکرار سوالهایتان خودداری کنید.
✅به دنبال اعتراف گیری نباشید؛ اگر با حرفها و استدلال هایتان، او را متوجه اشتباهش کردید، شرمنده اش نکنید و شخصیت و احترامش را حفظ کنید.
🌹 زندگیتان سرشار از عشق علوی و فاطمی باد
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
📌دور اول رأی ندادی
📌پیام اعتزاضت را هم رساندی؛ اعتراض به بیکاری، تورم، فقر، تبعیض، اختلاس و...
قبول👌
📌اما دور دوم انتخاب تو مهم است؛
انتخاب بین اینکه:
⚡️کسی رئیس جمهور شود که هر روز به دنبال راهاندازی کارخانه جدید باشد یا هر روز جنجال بر اینکه وای ترامپ رأی آورد؟! وای بر روی موشک شعار نوشتند؟ و...
⚡️کسی رئیس جمهور بشود که مشکل تولیدی های تعطیل و نیمه تعطیل را حل کند و دل خانواده کارگر چشم انتظار را شاد کند، یا کسی که میگوید قصد دخالت در این امور را ندارد؟
⚡️کسی بیاید که از الان برای مسکن برنامه دارد یا کسی که افتخار وزیر مسکن تیم همراه او این است که اصلا مسکن نساخته؟
⚡️کسی رئیس جمهور شود که صادرات محصولات ایرانی برایش مهم است یا کسی که با واردات بی رویه قانونی و قاچاق، کمر تولید کننده را میشکند؟
⚡️کسی که حواسش به روستایی و کپرنشین هم هست؛ یارانه آنها را بیش از ده برابر میکند، برای سیستان آب شیرین احداث میکند و... یا کسی که اینها را مرقوم به صرفه نمیداند؟
💫انتخاب با شماست. تحریم هست و تجربه ثابت کرد با مذاکره و برجام هم نمیرود، ایران به اسرائیل حمله مستقیم کرد و جنگ نشد؛ پس نگذاریم با ترس از جنگ و تحریم بر مملکت حاکم شوند و اقتصاد و کشاورزی و تولید را تعطیل کنند.
💫جمعه روز توست؛ تو تعیین خواهی کرد که قیمت مسکن و دلار و خودرو ده برابر شود یا ثبات داشته باشد؛ نگاهی به گذشته همه چیز را روشن میکند.
📌 فراموش نکن که حتی اگر شرکت نکنی، یک نفر رئیس جمهور میشود، اما به میدان بیا و کمک کن به کارگر، به تولید کننده، به ایران🇮🇷
#سعید_جلیلی
#پیشرفت_ایران
#ایران_قوی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥فیلم آموزشی روانشناسی
⁉️ چگونه یک «قاتل» با تکنیک های اقناع سازی، خود را «ناجی» نشان میدهد؟!
توضیح تکنیک های زیر در پست بعدی👇
1⃣ تکنیک «دشمن مشترک»
2⃣ تکنیک «دوست نمایی»
3⃣ تکنیک «جلب رویا»
4⃣ تکنیک «پروپاگاندا»
5⃣ تکنیک «مقایسه گمراه کننده»
6⃣ تکنیک «دوگانگی کاذب»
🔶 آموزش و پرورش ناحیه یک رشت
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
🎥فیلم آموزشی روانشناسی
⁉️چگونه یک «قاتل» با تکنیک های اقناع سازی، خود را «ناجی» نشان میدهد؟!
این فرد قاتل از تکنیکهای روانشناختی مختلفی برای اقناع افکار عمومی مردم ایران استفاده میکند:
1⃣تکنیک «جلب رویاهای آینده» (تصویرسازی مثبت از آینده)؛ آیندهای که در آن ایران و اسرائیل با یکدیگر صلح کردهاند و ایران در توسعه و رفاه است. این روش استفاده از «تصویرسازی مثبت» است.
🔻پاسخ روانشناختی:
این تکنیک نوعی «تله خوشبینی» است؛ یعنی ارائه تصویری خوشبینانه اما خیالی برای ترغیب مردم به پذیرش یک روایت اشتباه. در اینجا، باید به این نکته توجه کرد که صلح و رفاه در سایه عدالت و احترام متقابل به دست میآید، نه با اشغالگری، سرکوب، ترور و جنگ؛ پیشرفت واقعی با استقلال، عدالت و مبارزه با ظلم به دست میآید، نه با پذیرفتن سلطه و اشغال؛ قمه کشی که امروز در کوچه مزاحم همسایه شما شده، اگر کمکش نکنید از کجا معلوم فردا مزاحم ناموس شما نشود؟ او همین وعده را به مردم غزه داد و اینکه آنها را از دست حماس نجات داده و به رفاه میرساند و حالا شاهد رفتار او در غزه هستیم، آیا همینگونه مردم ایران را نجات میدهد؟ اگر امروز در برابر ظالم و متجاوز به همسایه ات کمک نکنی، فردا باید به تنهایی در خانهات با دشمن بجنگی
2⃣تکنیک «دوست نمایی»(همدلی ظاهری)
این قاتل سعی میکند خود را به عنوان کسی که نگران آینده مردم ایران است، نشان دهد، در حالی که سیاستهای کشورش همواره بر خلاف منافع ملت ما بوده است. او تلاش میکند با نمایشی از همدلی، دلها و افکار مردم را به خود جلب کند.
🔻پاسخ روانشناختی:
این رفتار نوعی «Gaslighting» یا روشنگری کاذب است؛ او سعی دارد با نادیدهگرفتن مسئولیتهای خودش و نقش تخریبی که کشورش در منطقه ایفا کرده، تصویری از خود بهعنوان یک ناجی و دوست مردم بسازد. درحالیکه نگاه به سابقه واقعی و کارنامه کشور او این سوال مطرح میشود که چگونه کسی که همواره در میان ملتها به کودککش معروف بوده، ناگهان به دلسوز برای ما تبدیل شده؟ کسی که خانههای مردم را بر سرشان خراب میکند و کشورش بر خاکی که از خون افراد بیگناه رنگین شده، ساخته شده، چگونه میتواند دوست مردم ایران باشد؟
3⃣تکنیک «مقایسههای گمراهکننده»؛ او با مقایسه منابع مالی دفاعی و نظامی کشور با سرمایهگذاری در حوزههایی مانند بهداشت و آموزش، سعی دارد این گونه وانمود کند که ایران میتوانست بهتر از این عمل کند اگر از سیاستهای دفاعی خود دست برمیداشت.
🔻پاسخ روانشناختی:
دفاع یک ضرورت است؛ بدون امنیت، هیچ کشوری نمیتواند رفاه اقتصادی، بهداشت یا آموزش را به دست آورد.
4⃣تکنیک «دشمن مشترک»
او نظام ایران را مقصر تمام مشکلات معرفی میکند و میکوشد که همهی توجهات را از اقدامات خودش و کشورش منحرف کند!
🔻پاسخ روانشناختی:
این تکنیک، نوعی پروجکشن (فرافکنی) است؛ ترور دانشمندان ایران، حمایت از داعش و مداوای مجروحانشان در اسرائیل، تحریک آمریکا در تحریم ایران و ایجاد مشکلات اقتصادی و... را به دیگری نسبت دهد.
5⃣تکنیک «پروپاگاندا» (دروغهای بزرگ و تکراری)؛ او با ادعاهایی چون «رژیم ایران اهمیتی به شما نمیدهد» یا «حمایت از گروههای مقاومت مثل حماس و حزبالله به ضرر شماست» سعی دارد دروغهایی را به صورت مکرر بیان کند تا نهایتاً به عنوان حقیقت پذیرفته شوند. این تکنیک بر پایه این فرض است که اگر دروغی به اندازه کافی تکرار شود، مردم آن را باور خواهند کرد.
🔻پاسخ روانشناختی:
این تکنیک معروف به «اثر تکرار» یا «توهم حقیقت» است؛ مقاومت در برابر ظلم و دفاع از حقوق مظلوم، بخشی از تاریخ عدالتطلبی ایران است و این حمایتها بر اساس ارزشهای مشترک انسانی و مبارزه با تجاوزگری است.
6⃣تکنیک «ایجاد دوگانگی کاذب»؛ او میگوید: یا با نظام ایران باشید که شما را به سمت پرتگاه میبرد، یا با اسرائیل که به دنبال رفاه و صلح برای شماست و تلاش دارد مردم را مجبور کند بین این دو، یکی را برگزینند.
🔻پاسخ روانشناختی:
این تکنیک به نام «مغالطه دوگانگی کاذب» یا «سیاه و سفید کردن» شناخته میشود. پاسخ مناسب این است که بگوییم: جهان پیچیدهتر از این دو انتخاب ساده است. مردم ایران و هر ملت دیگری نیازی ندارند که بین یک رژیم غاصب خارجی یا نظام داخلی که به قول گوینده به آنها ظلم میکند یکی را انتخاب کنند. آنها میتوانند راه سومی را برگزینند: تلاش برای ایجاد عدالت، استقلال و حقوق خود بدون وابستگی به هیچ قدرت خارجی.
🔼نتیجهگیری:
این قاتل کودککش از تکنیکهای پیچیده روانشناختی برای تحریف حقایق، فریب مردم و تضعیف اعتماد به نفس ملی استفاده کرده است. و سعی دارد با بازیهای ذهنی و روانی، حقیقت را از مردم دور کند.
استقلال فکری، تحقیق و آگاهی از واقعیتهای تاریخی و سیاسی، بهترین سلاح در برابر چنین فریبهایی است.
🟢«تلاش تا حد توان»
📌به مناسبت هشتم آبان، سالروز شهادت حسین فهمیده و روز بسیج دانشآموزی
✍من از حسین فهمیده و روایتهای گوناگون از زندگی و شهادتش این پیام را دریافت میکنم: «تلاش تا حد توان» برای رسیدن به هدف با امکانات موجود؛ گاهی شرایط آنطور نیست که ما دوست داریم، برای شروع و فعالیت به امکانات و شرایطی نیاز داریم که به هر دلیلی همه یا بخشی از آن فراهم نشده، اکثر آدمها در چنین مواقعی، متوقف میشوند و کاری که از آنها انتظار میرفت و خودشان هم تصمیم داشتند انجام دهند را انجام نمیدهند؛ دانش آموز پایه دوازدهم در تیرماه، با هم برنامهریزی کردیم تا مطالعه را شروع کند، هفته بعد گفت این هفته نتوانستم درس بخوانم چون کولرمان خراب شده بود.
«تلاش تا حد توان» بدون مناسب بودن شرایط ظاهری و فراهم بودن امکانات، نیازمند به امید و انگیزه است و چه انگیزهای بالاتر از اینکه برای خداوند کار کنی و بدانی که او میبیند؛ «وَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ فَإِنَّكَ بِأَعْيُنِنَا؛ ﻭ ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺣﻜﻢو خواستهی ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺕ ﺷﻜﻴﺒﺎﻳﻲ ﻛﻦ که ما تو را میبینیم.»(سوره طور، آیه٤٨)
🔶 آموزش و پرورش ناحیه یک رشت
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👆کمی فقط موسیقی گوش بدیم و تصاویری ببینیم
🔆و تاثیر هنر یک هنرمند عرب زبان را
و ای کاش بلد بودن برخی از هنرمندان ایرانی
🇮🇷کانالهای نشریه عبرتهای عاشورا 🇵🇸
🌍 @ebratha_ir ایتا
🌍 @ebratha.org
هدایت شده از مرکز مشاوره ندای درون
#خودکشی
سال تحصیلی ۰۴_۰۳ شماره ۴
✍نکاتی در مورد کارگاه های پیشگیری از خودکشی در مدارس
🔴 #ویژه_مشاور
📌بر اساس پژوهشها، صحبت از حقیقت خودکشی و آموزش در مورد نحوه رویارویی با افکار خودکشی و راههای کمک گرفتن در آن لحظه، احتمال خودکشی را افزایش نمیدهد اما بیان الگوهای خودکشی یا ایجاد بار هیجانی مثل نصب بنر برای کسی که بر اثر خودکشی مرده و یا برگزاری مراسمات ویژه، میتواند احتمال خودکشی را افزایش میدهد.
❇️بعضی از سوالات دانش آموزان، و پاسخ یا مواجهه صحیح مشاور:
1⃣دانش آموز میپرسد: تا حالا در مدارس کسی خودکشی کرده؟
🔴جواب نادرست: بله هر سال متاسفانه افراد زیادی قدام به خودکشی میکنند که بخشی از آنها دانشآموز هستند؛ در کشور ما هم هر ساله متاسفانه افرادی بر اثر خودکشی میمیرند. بازیگر معروف... بر اثر خودکشی جانش را از دست داد.
❇️جواب درست : این افکار ممکن است برای هر کسی به وجود بیاید اما مهم این است که من در آن لحظه بدانم که از کجا باید کمک بگیرم؛ با چه شمارهای میتوانم تماس بگیرم تا با کمک آنها بتوانم این شرایط بد را پشت سر بگذارم و در آن لحظه تصمیم درستی بگیرم.
2⃣سوال دانش آموز: اگر یکی از دوستانمان بخواهد خودکشی بکند ما چه کمکی میتوانیم به او بکنیم؟
🔴جواب غلط: شما هیچ اقدامی نکنید و او را به نزد من یا مشاور دیگری ببرید.
❇️جواب درست: دوباره تمام مراحل مربوط به کمک به فردی که افکار خودکشی دارد را برای او بیان میکنیم؛ شماره های ضروری را یادآور میشویم و...زیرا ممکن است این افکار خودکشی در خود او وجود داشته باشد، نه یکی از دوستانش
3⃣صحبت دانش آموز که با خنده میگویند: ما فرق داریم؛ ما اگر بمیریم هم خودمون خوشبخت میشیم و هم بقیه (خنده بچهها)
🔴پاسخ نادرست: خندیدن و شوخی کردن
❇️برخورد درست: انواع افکار خودکشی را توضیح میدهیم؛ افکار آزاردهنده را یادآور میشویم و میگوییم که در لحظه بحرانی از کجا میتوانند کمک بگیرند؛ ممکن است این دانش آموز با شوخی میخواهد شما را از افکارش آگاه کند.
4⃣دانش آموز از جنبه شرعی خودکشی سوال میپرسد: مثلاً میگوید آنهایی که خودکشی میکنند زندگی پس از مرگشان چگونه میشود؟
🔴پاسخ نادرست: از عذابهای الهی گفتن و اینکه افرادی که خودکشی میکنند بدبختیشان بعد از مرگ دوچندان میشوند.
❇️جواب درست: خداوند بندگانش را دوست دارد؛ به ما عقل و فکر داده تا مشکلاتمان را حل کنیم و از مشورت و کمک دیگران نیز استفاده کنیم؛ خودکشی یعنی نادیده گرفتن این نعمتهای خداوند و از اینها استفاده نکردن و پس از مرگ نیز با همین افکار و مشکلات روحی زندگی را ادامه دادن. و در آنجا شاید کسی نباشد که به بهبود وضعیت روحی و روانی من کمک کند چرا که خودم کمک را نخواستهام.
(نکته مهم: یکی از علل خودکشی، افسردگی و احساس تنهایی و درماندگی است؛ پررنگ کردن غضب الهی برای این دسته از افراد، افکار آسیبزا را بیشتر میکند)
✅ یاریگر هم باشیم
🔶 آموزش و پرورش ناحیه یک رشت
🔶 مرکز مشاوره ندای درون
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
مرکز مشاوره🌸 ⃟⃟ ⃟🌺 ⃟⃟ ⃟🌸ندای درون
کانال ایتا👇
╭┅───────────┅╮
🆔 @nedayedarun1
╰┅───────────┅╯