🔶 استفاده از وام بانکی در غیر مورد تعیین شده
❓ سوال: در صورتى كه گيرنده وام قصد مصرف آن در مورد قرارداد را ـ كه تعمير خانه است ـ نداشته باشد، حكم وضعى و تكليفى آن را بيان فرماييد؟
✅ پاسخ: اگر بانک وامى را براى کسى که مىخواهد خانهاش را تعمير کند اختصاص داده، شخص دريافت کننده اگر قصد تعمير منزل را ندارد از همان ابتداء حق گرفتن چنين مبلغى را نداشته و مالک آن نمىشود. و از تسهيلات بانكى بايد در همان جهتى كه تعيين شده استفاده كنند و در غير آن جايز نيست. [1]
🔶 #وام_بانکی
🔶 #غیر_مورد_تعیین
🌹 حدیث: امام هادی (علیه السلام):
😭 "به راستى که حرام، افزایش نمى یابد و اگر افزایش یابد، برکتى ندارد و اگر انـفاق شود، پاداشى ندارد و اگر بماند، توشه اى به سوى آتـش خواهد بود." [2]
✅ نکته: پرهيز از حرام خواری و در کنار آن پرهيز از گناه دو پايه اصلي سلوک الي الله و اصولی ترين کاری است که يک مراقب بايد انجام دهد. اغلب کساني که در اين امر خطير موفق بوده اند، به خاطر اين است که اجازه نداده اند مال حرام داخل زندگی آنها شود، زيرا به اين نکته واقف اند که حرام خواری از موانع اصلي خودسازی است.
------------------------
پی نوشت: 👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام وام و معاملات بانکی.
〰〰〰〰〰〰〰
💻 رسانه تخصصی فقه واحکام
🔶 https://eitaa.com/ask_ahkam
⭕️ استفاده از دفترچه بیمه سایرین و واگذاری آن به دیگران
⁉️ سوال: آیا استفاده از دفترچه بیمه درمانی برای کسی که جزء خانواده صاحب دفترچه نیست جایز است؟ و آیا جایز است صاحب دفترچه آن را در اختیار دیگران بگذارد؟
🔴 پاسخ: استفاده از دفترچه بيمه درمانی فقط برای کسی جايز است که شرکت بيمه نسبت به ارائه خدمات به او تعهد کرده است و استفاده ديگران از آن موجب ضمان است. [1]
🍃🌸 حدیث: پيامبر اکرم (صلى الله عليه و آله):
"كسى كه مال مسلمانى را به ناحقّ غصب كند، خداوند پيوسته ازاو رويگردان باشد و از هر كار نيكى كه مى كند در خشم باشد و آنها را درشمار حسناتش ثبت نكند، تا آن گاه كه توبه كند و مالى را كه گرفته است به صاحبش برگرداند." [2]
♦️ #دفترچه_بيمه_ديگران
✅ نکته: علاوه بر حرمت شرعی استفاده از دفترچه بیمه دیگران، بر اساس قانون نیز، هرکس به استناد اسناد و گواهی های خلاف واقع یا با توسل به عناوین و وسایل تقلبی از مزایای مقرر در قانون به نفع خود استفاده نماید یا موجبات استفاده افراد خانواده خود یا شخص ثالث را از مزایای مذکور فراهم سازد به پرداخت جزای نقدی معادل دو برابر خسارات وارده به سازمان تامین اجتماعی و در صورت تکرار به حبس جنحه ای از ٦١ روز تا شش ماه محکوم خواهد شد.
----------------------
پی نوشت: 👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام بانک ها، بیمه.
[2]. مستدرك الوسائل: 17 / 89 / 20823 منتخب ميزان الحكمة: 426.
💻 رسانه تخصصى فقه واحكام👇👇
🔷 https://eitaa.com/ask_ahkam
⚪️ گرفتن کارمزد وام توسط صندوق قرض الحسنه
🔻 سوال: گرفتن کارمزد توسط صندوقهاى قرضالحسنه چه حکمى دارد؟
✅ پاسخ: کارمزد به عنوان مخارج صندوق، گرفته مىشود لذا مسئولين محترم صندوق بايد طورى محاسبه کنند که کارمزد به مقدار هزينههاى جارى صندوق مانند آب و برق و حقوق کارمندان و امثال آن باشد حال اگر اين محاسبه صورت گرفت و احياناً مبلغى اضافه آمد، مصرف آن بستگى به نظر مسئولين صندوق دارد. [1]
🔻 #کارمزد_وام_صندوق_قرض_الحسنه
🌸 حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
"هر كس به گرفتار و درمانده اى قرض بدهد و در پس گرفتن آن خوشرفتارى كند [گناهانش پاك شده] اعمالش را دوباره شروع مى كند و خداوند در برابر هر درهم، هزار قنطار (ثروتى فراوان) در بهشت به او عطا كند." [2]
✅ نکته: مطابق آنچه از قرآن مجيد و احاديث استفاده مى شود، #ربا اكل مال به باطل است و بدون شك «اكل مال به باطل» حرام است، بدين جهت ربا نيز حرام است. معنى آكل مال به باطل اين است كه انسان بدون دليل منطقى و عقلى، درآمدى داشته باشد و به عبارت ديگر اكل به باطل، در آمد بى جهت و بادآورده است چون نه خدمتى به فرد است نه جامعه، بلكه كارى است كه به فساد و ننگ و خرابى فرد و جامعه منجر می گردد.
------------------------
پی نوشت: 👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام وام و معاملات بانکی.
[2]. ثواب الاعمال و عقاب الاعمال ص 289.
💻 رسانه تخصصی فقه واحکام
🔘 https://eitaa.com/ask_ahkam
💠 حکم دریافت سود سپرده مضاربه از بانک
🔻 سوال: باتوجه به اینکه معاملات بانک ها واقعاً مضاربه نیستند، زیرا بانک هیچ خسارتی را بر عهده نمی گیرد، آیامبلغی که سپرده گذاران هر ماه به عنوان سود پول شان از بانک می گیرند، حلال است؟
✅ پاسخ: صرف عدم تحمل خسارت توسط بانک، موجب بطلان مضاربه نمی شود. و همچنين دليل بر صوری و شکلی بودن عقد مضاربه هم نيست، زيرا شرعاً اشکال ندارد که مالک يا وکيل او در ضمن عقد مضاربه شرط کنند که عامل، ضامن ضرر و زيان های صاحب سرمايه باشد، بنا بر اين تا زمانی که احراز نشود مضاربه ای که بانک به عنوان وکيل سپرده گذاران ادعای انجام آن را دارد، صوری و به سببی باطل است، آن مضاربه محکوم به صحّت می باشد و سودهای حاصل از آن که به صاحبان اموال می دهد، برای آنان حلال است. [1]
💐 حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
"خوشا به حال کسی که درآمدش حلال، باطنش پاک، ظاهرش باکرامت، و اذیت و آزارش به احدی از خلق الله نمیرسد." [2]
💠 #دریافت_سود_سپرده_مضاربه_بانک
✅ نکته: رزق و روزی حلال رزقی است که از راههای مشروع و در چهارچوب قوانین شرع به دست آمده باشد؛ حقوق خدا پرداخته شده باشد و حق الناسی در آن نباشد. آنچه در موضوع روزی حلال مورد توجه است؛ این است که پیشوایان دین با گفتار و عمل خود همواره پیروان خویش را به تلاش برای به دست آوردن روزی حلال تشویق کرده و حلال بودن را شرط لازم و ضروری درآمدها دانستهاند.
-----------------------
پی نوشت: 👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام مضاربه.
[2]. شهابالأخبار، ص ٣٠٧.
💻 رسانه تخصصى فقه واحكام
💠 https://eitaa.com/ask_ahkam
📚 گوشت و چرم و ساير اجزاء حيوانات
سؤال: استفاده از#گوشت #حیوان_حلال_گوشتی که نمی دانیم #ذبح_شرعی شده یا نه، چه حکمی دارد؟
جواب: اگر از #بازار_مسلمانان خریده اید، پاک و حلال است، اما اگر بدانید از کشورهای غیراسلامی، وارد شده است، محکوم به حرمت است، مگر آنکه ذبح شرعی آن احراز شود، اما اگر وارد کننده آن مسلمان باشد و احتمال دهید وارد کننده ذبح شرعی آن را احراز کرده و آن را در دسترس مسلمانان قرار داده است، خوردن آن اشکال ندارد.
#احكام_خوردنی_ها #گوشت_حیوانات #گوشت #حیوان_حلال_گوشت
🆔
💠 حفر چاه غیر مجاز و استخراج آب از آن
❓سوال: با توجه به قوانين نظام مقدس جمهورى اسلامى در خصوص منع حفر چاه غيرمجاز كشاورزى و استفاده غيرقانونى از نعمت آبهاى زيرزمينى، حكم حفر چاه غيرقانونى به لحاظ شرع مقدس چيست؟ درآمد حاصله از استفاده از اينگونه چاهها چه حكمى دارد؟ در صورت حرمت درآمد حاصله از اين طريق، كيفيت ردّ مظالم يا تطهير مال چگونه است؟
✅ پاسخ: حفر چاه جهت استفاده از آبهاى زيرزمينى بدون اخذ مجوز از اداره مربوطه قانوناً ممنوع و حرام است. ولى اگر خلاف كرد، آب استخراجى مباح مىباشد و درآمد حاصله از آن حلال است؛ ردّ مظالم و يا تطهير مال در اين رابطه مورد ندارد ليكن اگر چاه احداثى، آب چاه هاى همجوار را، جذب بكند كه در نتيجه آب چاهِ ديگران خشك يا كم شود، در اين صورت استفاده از آب چنين چاهى حكم غصب را دارد كه بايد رضايت همسايه را تحصيل كند ولو به پرداخت خسارت. [1]
💠 #حفر_چاه_غیر_مجاز
💠 #استخراج_آب
💐 حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
"كسى كه مال مسلمانى را به ناحق غصب كند، خداوند پيوسته از او روي گردان باشد و از هر كار نيكى كه مى كند در خشم باشد و آنها را در شمار حسناتش ثبت نكند، تا آن گاه كه توبه كند و مالى را كه گرفته است به صاحبش برگرداند." [2]
✔️ نکته: غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود، و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. مهم ترین سرمایه اجتماعی هر جامعه ای اعتماد و امنیت در سرمایه گذاری است. اگر در جامعه ای انسان اطمینان نداشته باشد که آن چه از حقوق و مال در مالکیت دارد حفظ و صیانت می شود، هرگز در آن جامعه وارد و حاضر نمی شود و اصولا سرمایه گذاری را انجام نمی دهد.
-------------------------
پی نوشت:👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام غصب.
[2]. میزان الحکمه، ج 8.
💻 رسانه تخصصی فقه واحکام
💠 https://eitaa.com/ask_ahkam
👁🗨 دزدی های انجام شده در دوران کودکی و شیوه جبران آنها
❓سوال: من در كودكى و نوجوانى از چند جا دزدى كردهام (از خانه، بستگان يا مغازه و...) ولى حالا كه مىخواهم جبران كنم، نمىدانم چكار كنم؟ چون خجالت مىكشم كه بگويم دزدى كردهام. آيا مىتوانم از طرف آنها صدقه بدهم؟
🔻 پاسخ: اگر صاحبان اموال مسروقه، حتى ورثه آنها مشخص و موجود باشند، نسبت به آنها ضامن هستيد و به هر شكل مىتوانيد عين آنها و اگر عين تلف شده قيمت آنها را به صاحبانش برگردانيد و يا داخل اموال آنها بکنيد، و لازم نيست آنها مطلع شوند كه اين اموال از آنها به سرقت رفته است. اما اگر به صاحبان آن دسترسى نداريد مىتوانيد به نيت صاحبانش بنابر احتياط واجب با اذن حاکم شرعى به فقرا صدقه دهيد. [1]
♦️ #دزدی
♦️ #صدقه
🌹 حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
كسى كه مال مسلمانى را به ناحق غصب كند، خداوند پيوسته از او روي گردان باشد و از هر كار نيكى كه مى كند در خشم باشد و آنها را در شمار حسناتش ثبت نكند، تا آن گاه كه توبه كند و مالى را كه گرفته است به صاحبش برگرداند. [2]
✅ نکته: غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود، و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. مهم ترین سرمایه اجتماعی هر جامعه ای اعتماد و امنیت در سرمایه گذاری است. اگر در جامعه ای انسان اطمینان نداشته باشد که آن چه از حقوق و مال در مالکیت دارد حفظ و صیانت می شود، هرگز در آن جامعه وارد و حاضر نمی شود و اصولا سرمایه گذاری را انجام نمی دهد.
----------------------------
پی نوشت:👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام غصب.
[2]. میزان الحکمه، ج 8.
📱رسانه تخصصی فقه و احکام
💠https://eitaa.com/ask_ahkam
💠 ترشحات مشکوک به نجاست
🔰 سؤال: هنگام #باران آب در چاله های خيابان جمع می شود و هنگام رد شدن ماشين به بدن و لباس ما #ترشح می کند و يا آب هايی كه از ماشينهای حمل زبالهی شهری به خيابان می ريزد، اين موارد نجس می باشد؟
☑️ جواب: تا یقین به #نجاست آن نداشته باشید، پاک است.
#احكام_طهارت_نجاست #ترشحات_نجس #ترشحات_آب_باران
📱رسانه تخصصی فقه و احکام
💠https://eitaa.com/ask_ahkam
‼️ ارتباط در دوران نامزدی
❓ سوال: اگر دختر و پسر قصد ازدواج داشته و برای آشنایی هرچه بیشتر با هم ارتباط پیامکی یا تلفنی یا در اماکنی مثل پارک با هم دیدار داشته باشند، مشکل دارد؟
◀️ پاسخ: ⬇️⬇️
✅ تا زمانی که عقد ازدواج خوانده نشده است، نامحرم هستند و هرگونه ارتباطی که خارج از ضوابط و احکام شرعی باشد و یا مفسدهای بر آن مترتب باشد، جایز نیست.
بر هر زن و مرد مکلفی شرعاً واجب است حریم ضوابط شرعی و مقررات اسلامی را دقیقاً مراعات کند و از هرگونه رفتاری که ترس وقوع در حرام در آن است و یا موجب فتنه و فساد می شود، جداً پرهیز کند.
----------------
◀️ پی نوشت:⬇️
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📱رسانه تخصصی فقه و احکام
💠https://eitaa.com/ask_ahkam
❌ استفاده بی مورد از وسایل یا ضرر رساندن به اموال در دوران تحصیل
❓سوال: كسى كه در دوران تحصيل در مدرسه يا دانشگاه استفاده بىمورد از وسايل اعم از گچ و ماژيك و آب و…كرده و همچنين كارهايى را انجام داده كه باعث آسيب رساندن به بيتالمال مىشود (مانند نوشتن روى ميزها و…) براى اداى دين چه كارى بايد انجام دهد؟ باتوجه به اينكه انجام اين كارها به دليل عدم آگاهى بوده و هم چنين مقدار ضررى كه به بيتالمال زدهايم براى ما نامعلوم است.
✅ پاسخ: #ضامن است و مقدار ضرر يقينى را بايد به بيتالمال بازگرداند. [1]
ا💿✏️ #وسایل_ضرر_اموال
📐📃 #بيت_المال_دوران_تحصیل
🌼 حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله):
"از ما نيست كسى كه امانت را كوچك بشمارد و از آن مواظبت نكند و در معرض تلف شدن قرار بدهد." [2]
✅ نکته: کسی که به خیانت و نادرستی در بین مردم معروف شد در این دنیا نیز زندگانی بر او سخت و ناگوار خواهد شد. نوع انسان در دنیا با معاونت و همکاری یکدیگر می تواند زندگانی راحتی داشته باشد، زندگانی انفرادی برای هیچ کس میسور نیست مگر آنکه از #جامعه بشریت خارج شده به حیوانات وحشی ملحق گردد و زندگانی اجتماعی چرخ بزرگش بر محور اعتماد مردم به یکدیگر می چرخد و اگر خدای نخواسته اعتماد از میان مردم رخت بربندد ممکن نیست بتوانند به راحتی زندگانی کنند و پایۀ بزرگ اعتماد هم بر امانت و ترک خیانت گذاشته شده است. پس شخص خائن مورد اطمینان نیست و از مدنیّت و عضویت جامعۀ انسانی خارج است و او را در محفل مدینۀ فاضله به عضویت نمی پذیرند و معلوم است چنین شخصی با چه حالت سخت و زندگی تنگی، گذران عمر خواهد کرد.
-----------------------
پی نوشت: 👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام دین و قرض.
[2]. بحارالأنوار(ط-بیروت) ج72، ص172، ح13 {شبیه این حدیث در مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ج14، ص13،ح15967 }.
❇️ رسانه تخصصى فقه واحكام
📱 https://eitaa.com/ask_ahkam
🔻 #رد_مظالم چیست؟
🔹 ممکن است ما در گذشته خسارتی به کسی زده ایم و یا مالی را از کسی برداشته ایم، مثلاً با ماشینی ناشناس تصادف کرده ایم و یا در کودکی بر اثر بی توجهی وسیله ای را از همکلاسیمان یا مغازه ای برداشته ایم که الان نمیتوانیم آن شخص را پیدا کنیم.
در چنین مواردی که ما صاحبان حق را نمی توانیم پیدا کنیم باید با اجازه مجتهدین معادل آن مبلغ را "رد مظالم" به فقرا بدهیم.
🔸 برنامه سمت خدا آقای حسینی قمی این اجازه را از مراجع معظم تقلید گرفته که در ماه ربیع الاول امسال، افراد تا سقف پانصد هزار تومان از "رد مظالمی" را که برعهده دارند شخصاً به فقرایی که میشناسند پرداخت نمایند و نیازی به اجازه شخصی از مراجع نیست.
❌ تذکر: اگر صاحب حق و یا ورثه او را میشناسیم حتماً باید خسارت را به خودش بدهیم و شامل رد مظالم نمیشود.
💠https://eitaa.com/ask_ahkam
🎁هدیه برای چشم پوشی یا جلب رضایت مسئول
❓سوال: درصورتی که هدیه برای چشم پوشی و تغافل و عدم مخالفت و یا برای جلب موافقت مسئول نسبت به انجام بعضی از امور باشد، قبول هدیه چه حکمی دارد؟
✅پاسخ: قبول اين قبيل هديه ها اشکال دارد و بلکه ممنوع است. بهطور کلّی اگر تقديم هديه به قصد دستيابی به هدفی خلاف شرع و قانون و يا به منظور ايجاد تمايل در مسئول قانونی به موافقت با چيزی که حق موافقت با آن را ندارد، صورت بگيرد، گرفتن آن هديه جايز نيست بلکه واجب است از قبول آن خودداری شود و بر مسئولين هم واجب است از آن جلوگيری نمايند. [1]
🤵 #مسئول
💸 #رشوه
🌺حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
⚠️رشوه دهنده و رشوه گيرنده و واسطهى بين آنان از نفرين شدگان هستند. [2]
📌 نکته: قرآن کریم، درون انسان آلوده را مشخص کرده در این باره می فرماید: اگر کارگزاری به حقوق حلالش نسازد و رشوه بگیرد، مانند کسی است که در درون خود، چاه بدبویی حفر کرده باشد و رشوه دهنده، مثل آن است که در چاه بدبویی، دلوی بیندازد و مقداری لجن از آن استخراج کند.
----------------------------
پی نوشت:👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام هبه.
[2]. بحارالانوار، ج 101، ص 274.
❇️رسانه تخصصی فقه و احکام
💻 https://eitaa.com/ask_ahkam
تفاوت نظر ولیّ فقیه و مرجع تقلیدرسانه تخصصی فقه و احکام
💻 https://eitaa.com/ask_ahkam
🇮🇷 رسانه تخصصی فقه و احکام 🇵🇸
➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ⁉️ #سوال_مسابقه 58 👇 سوال: وظیفه مردان نسبت به بلند یا آهسته خواندن حمد و سوره در نماز
# جواب_مسابقه 58 🔰
✳️ جواب مسابقه؛گزینه شماره1 می باشد ✳️
برندگان این هفته کاربران محترم : باولایت تا شهادت و خادم اهل بیت و Shahidmisham
با تشکر از همراهان همیشگی کانال🌷🙏
eitaa.com/ask_ahkam
💠 اعطای وام به شرط سپرده گذاری متقاضی به مدت مشخص
❓سوال: یک صندوق که وام هایی را در اختیار اعضای خود قرار می دهد، ولی برای دادن وام شرط می کند که متقاضی وام، مبلغی پول را به مدت سه یا شش ماه در صندوق بگذارد و بعد از گذشت این مدت به مقدار دو برابر پولی که به صندوق سپرده است به او وام می دهد و بعد از آنکه همه وام را پرداخت کرد، پولی که قبلاً در صندوق گذاشته بود به او مسترد می شود، این کار چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ: اگر دادن پول به صندوق به اين عنوان باشد که آن پول برای مدتی نزد صندوق بهصورت قرض بماند، به اين شرط که صندوق هم بعد از آن مدت، وامی دراختيار او قرار دهد و يا وام دادن صندوق مشروط به اين شرط باشد که او قبلاً مبلغی را در صندوق گذاشته باشد، اين شرط در حکم ربا بوده و شرعاً حرام و باطل است، (اين كار اگر در قالب يكى از عقود اسلامى باشد، اشكال ندارد) ولی اصل قرض نسبت به هر دو طرف صحيح می باشد. [1]
⭕️ #وام_شرط_سپرده_گذاری
⭕️ #متقاضی_مدت_مشخص
❇️ حدیث: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله):
"آنچه بيش از هر چيز بر امتم بعد از خود مى ترسم، درآمدهاى حرام، هواپرستى پنهان و رباست." [2]
✅ نکته: از نظر آموزههای قرآنی، برخی از فعالیتهای اقتصادی به جای آنکه موجب رشد و شکوفایی و برکت در امور اقتصادی باشد، به عنوان مانع بلکه حتی عامل فروپاشی و بحران در امر اقتصادی جامعه میشود و اقتصاد را از ستون قوام بخش اجتماع به یک عامل زوال فرهنگی و تمدنی آن تبدیل میکند؛ زیرا نه تنها آسایش را از اجتماع سلب میکند، بلکه موجبات اضطراب اجتماعی و بحرانهای روحی و روانی در افراد اجتماع و سلب آرامش آنان میشود. از جمله این فعالیتهای بسیار مخرب و غیر سازنده اقتصادی میتوان به ربا و نزولخواری اشاره کرد که در آیات قرآن به عنوان عامل فساد اقتصادی مطرح و از آن نهی شده است.
------------------------
پی نوشت: 🔻🔻
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام صدقه.
[2]. مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ج 13، ص 67، ح 14763 - بحارالانوار(ط-بیروت) ج 100، ص 54، ح 26.
➖➖➖➖➖
💻 رسانه تخصصى فقه واحكام
♦️ https://eitaa.com/ask_ahkam
♦️وصیت اهداء اعضای بدن پس از مرگ
❓سوال: اگر فردی وصیّت نماید که بعضی از اعضای بدن او بعد از مردن به بیمارستان یا شخص دیگری هدیه شود، آیا این وصیّت صحیح و اجرای آن واجب است؟
✅ پاسخ: صحّت و نفوذ اين قبيل وصايا نسبت به اعضايی که جداکردن آنها از جسد ميت هتک حرمت او محسوب نمی شود، بعيد نيست و عمل به وصيّت در اين موارد مانعی ندارد. [1]
🔴 #وصیت_بعد_مرگ
🔴 #اهداء_عضو
🍃 حدیث: امام علی (علیه السلام):
'' اینکه به برادر مسلمانم هدیه ای نافع بدهم، نزد من بهتر از آن است که مثل آن را صدقه دهم.'' [2]
🔻 نکته: نجات جان انسان، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. اکنون که با پیشرفت های علمی امکان استفاده از اعضای بدن کسانی که دچار مرگ مغزی شده اند، وجود دارد؛ شایسته است با اهداء اعضای عزیزانمان، موجبات بازگشت به زندگی دیگران را فراهم آورده و ضمن بهره مندی از ثواب این کار، در همه گیر شدن این فرهنگ سهیم باشیم.
---------------------------------
پی نوشت:🔶
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام وصیت.
[2]. فروع كافى- جلد 5- صفحه 144.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰
📲 رسانه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
📚 انجام یک غسل به نیت چند غسل
☑️ كسى كه چند #غسل بر عهده دارد ـ تمام آنها واجب باشد يا مستحب يا بعضى واجب و بعضى مستحب، ـ می تواند همه را نيت کند و يك غسل انجام دهد، اما بنابر احتیاط واجب نیت یک غسل کفایت از غسل دیگر نمی کند، مگر آنکه به نیت #غسل_جنابت، غسل کند، که در این صورت از بقیه غسل هایی که بر عهده داشته است، کفايت می کند.
#احکام_طهارت #احکام_غسل
📲 رسانه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
🏘 عدم تخلیه مغازه توسط مستأجر و مطالبه سر قفلی یا حق حرفه
❓سوال: آیا مستأجری كه مغازهای را برای تجارت در آن و یا كار دیگری به مدّت معیّنی اجاره كرده، جایز است بعد از پایان مهلت اجاره در صورتی كه مالك آن را تجدید نكند، از تخلیه مغازه خودداری نموده و حق سرقفلی را مطالبه نماید؟ و آیا با توجه به اینكه حق واگذاری عین مستاجره را به كس دیگری ندارد، جایز است نسبت به آن، ادّعای حق شغل و حرفه كند؟
✅ پاسخ: مستأجر حق ندارد بعد از انقضاء مدّت اجاره، عين مستأجره رادر تصرف خود نگهدارد و از تسليم آن به مالك خودداری كند، ولی اگر نسبت به آن حق سرقفلی داشته باشد كه از مالك به او منتقل شده و يا مغازه از مكان هايی باشد كه از نظر قانونی برای مستأجر در آن حقی ايجاد می شود، در اين صورت می تواند عوض حق خود را از مالك مطالبه كند. [1]
💠 #مستأجر_حق_حرفه
💠 #سرقفلی_مغازه
🌹 حدیث: امام علی (علیه السلام):
'' کسی که بدون فرا گرفتن احکام و معارف دین به کار و کسب بپردازد مسلماً در غرقاب ربا خواری فرو خواهد رفت!."[2]
📝 نکته: نظام های اقتصادی جهان معاصر، انسان را در انتخاب کار و کسب مال به طورکلی آزاد می گذارد و به وی اجازه می دهد که هم از راه های صحیح و هم از راه هایی؛ مانند رباخواری، قماربازی، احتکار، بازار سیاه و. ..، به جمع ثروت بپردازد، بی آنکه به حقوق دیگران ارزشی قائل شود و به اصول اخلاقی و پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اخروی آن بیندیشد. اما آنچه در نظام اقتصادی اسلام، بیش از هر چیز اهمیت دارد، حلال بودن کسب وکار است؛ یعنی به دست آوردن مال، از راهی که آزاد است و ممنوعیت شرعی ندارد.
-------------------------------
پی نوشت:⬇️⬇️
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام اجاره.
[2]. نهجالبلاغه، کلمة ٤٣٩.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
💻رسانه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
🕌 ساخت مسجد در زمین شراکتی یا انفال
❓ سوال: عدّه ای از اهالی یک منطقه قصد دارند در زمینی که دارای درخت است حسینیه ای بنا کنند، ولی بعضی از آنان که در زمین مزبور سهم دارند به این کار راضی نیستند، ساخت حسینیه در آن منطقه چه حکمی دارد؟ و اگر این احتمال وجود داشته باشد که زمین مزبور جزء انفال یا مکان های عمومی شهر باشد، چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ: اگر زمين ملک مشاع اهالی باشد، تصرّف در آن بستگی به رضايت همه شرکا دارد، ولی اگر از انفال باشد، اختيار آن در دست دولت اسلامی است و تصرّف در آن بدون اجازه دولت جايز نيست و همچنين اگر از مکان های عمومی شهر باشد. [1]
♦️ #ساخت_مسجد_زمین_شراکتی
♦️ #مکان_عمومی
🍃 حدیث: امام باقر (علیه السلام):
"کسی که یک مسجد بنا کند ـ هرچند کوچک باشد ـ خداوند یک خانه در بهشت برای او بنا میکند." [2]
🔶 نکته: در برخی کشورها، مردم می توانند به جای پرداخت مالیات به دولت، در جاهای تعیین شده و مورد نیاز، مسجدبسازند تا همه مناطق از محل عبادت پروردگار برخوردار باشند. به همین علت، اکثر مردم مسلمان، مالیات خویش را بااجازه دولت، صرف ساخت مسجد می کنند. در کشور ما نیز دولت می تواند ضمن حذف برخی هزینه های شهرداری و مالیات بر لوازم ساختمانی، مصرف آب، برق و گاز مساجد را رایگان کرده، ضمن حفظ استقلال این اماکن، بودجه ای را برای نگه داری آنها اختصاص دهد. همچنین گسترش فرهنگ زکات و مصرف آن در اموری همچون ساخت مسجد در مناطق مورد نیاز از دیگر اقدام های شایسته و ضروری است.
-----------------------------
پی نوشت: 👇👇
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام شرکت.
[2]. وسائل، ج 3، ص 486.
〰〰〰〰〰〰〰〰
پایگاه تخصصی فقه واحکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
📚 شرایط شاهد در طلاق
🔰سؤال: با توجه به اینکه #هنگام_طلاق #شاهد باید #عادل باشد، اگر شخصی خود را عادل نداند ولی بعضی از افراد که وکالت در طلاق دارند او را عادل بدانند، آیا چنین شخصی می تواند خود را #شاهد_طلاق قرار بدهد. یا اینکه واجب است مجلس را ترک کند؟
جواب: ترک مجلس لازم نیست، امّا این شخص نمی تواند آثار طلاق صحیح را بر این زن مترتب کند.
#احکام_طلاق #شرایط_طلاق #شاهد_طلاق〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
پایگاه تخصصی فقه واحکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
‼️ ارشاد جاهل به حکم شرعی
❓ سوال: اگر مشاهده کنم شخصی بعضی از افعال نمازش را اشتباه انجام می دهد، وظیفه شرعی من چیست؟
◀️ پاسخ: ⬇️⬇️
✅ اگر اشتباه به گونهای است که موجب بطلان نماز است، باید حکم صحیح را به او بگویید.
----------------
◀️ پی نوشت:⬇️
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
پایگاه تخصصی فقه واحکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
🔶 رد مظالم در ماه ربیع الاول
⬅️ با کسب اجازه از مراجع بزرگوار تقلید، جهت پرداخت مظالم تا سقف ۵۰۰ هزار تومان به فقرایی که میشناسیم.
پایگاه تخصصی فقه واحکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
‼️ تعلق خمس به وام
❓ سوال: چند روز قبل از سررسید سال خمسی وام گرفته ام، آیا به این وام خمس تعلق میگیرد؟
◀️ پاسخ: ⬇️⬇️
✅ وام خمس ندارد، مگر مقداری از وام که اقساط آن از درآمد بین سال پرداخت شده و در سررسید سال خمسی موجود یا تبدیل به سرمایه شده باشد.
----------------
◀️ پی نوشت:⬇️
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
💻رسانه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
⚛️ غسل جبیره
💠 سؤال: قسمتی از پای من به علت #شکستگی در #گچ است و نمی شود آن را باز کرد، در مورد #غسل چه وظیفه ای دارم؟
✅ جواب: باید #غسل_جبیره ای انجام دهید، به این صورت که بعد از شستن سر و گردن و شستن مقداری از بدن ــ حتی انگشتان پا ــ که در گچ نیست، به نیت غسل #دست_تر روی گچ بکشید و اگر به دلیلی ــ مانند نجس بودن گچ ــ ممکن نیست روی گچ دست تر بکشید، روی آن پارچه یا پلاستیک قرار دهید - به نحوی که جزئی از این #جبیره محسوب شود - و روی آن دست تر بکشید و در صورتی که گچ بیشتر از حد معمول محل شکستگی را گرفته و برداشتن آن ممکن نیست، بنا بر احتیاط واجب #تیمم هم بنمایيد.
#احکام_غسل #احکام_غسل_جبیره💻رسانه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam
⚠️ خرید و فروش و نگهداری لوازم با تصاویر باربی
❓ سوال: آيا نگهدارى و خريد وسايل و لوازمى که داراى عکسهاى «باربى» که ساخت کشور آمريکا مىباشد که با اهداف خاصى توليد شده جايز مىباشد؟
✅ پاسخ: هرگونه خريد و فروش و نگهدارى وسايل و لوازمى که کمک به کشور غير مسلمان سازنده آن در جهت بهرهگيرى درآمد حاصل از ساخت آن در معارضه و مبارزه با اسلام و مسلمين باشد و يا موجب اشاعه فساد گردد، جايز نيست. [1]
⚠️ #عکس_باربی_روی_وسایل
🇺🇸 #ساخت_کشور_آمريکا
🌺 قرآن کریم:
" افراد با ايمان نبايد به جاى مؤمنان، كافران را دوست و سرپرست خود انتخاب كنند و هر كس چنين كند، هيچ رابطه اى با خدا ندارد." [2]
🔶 نکته: هر عملی که باعث قوت و تقویت جبهه کفر و یا تضعیف مسلمین باشد حرام است؛ لذا معاملاتی که به چنین چیزی منجر میشود تحریم شده است. بنابراین معاملاتی که باعث قدرت گرفتن کفار اعم از ذمی و ... و یا به خطر افتادن فرد، جامعه و حکومت اسلامی در ابعاد مختلف اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... باشد حرام است و مؤمنین نباید نسبت به آن مبادرت ورزند.
---------------------------------
پی نوشت:⬇️⬇️
[1]. پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، احکام مشاغل.
[2]. آل عمران (3) آيه 28.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
پایگاه تخصصی فقه و احکام
💯 https://eitaa.com/ask_ahkam