📡
💠 حکم دروغ گفتن به شوخی
#احکام_اعتقادی
#احکام_دورغ
#احکام
_______
❓سؤال: آیا دروغ گفتن به شوخی گناه دارد؟
✅ پاسخ:
✍️ اگر انسان خبری خلاف واقع بدهد و مقصودش این باشد که مخاطب، آن را جدی بگیرد حرام است، اما اگر در آنچه که میگوید قصد جدی ندارد و نمیخواهد خلاف واقع مطلبی بگوید مثل این که به شوخی از زبان شخص یا حیوانی مطلبی را نقل میکند، حرام نیست.
_________
◀️ رساله آموزشی 2 – آیت الله خامنه ای - احکام کذب و دروغ
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka
💢حکم دروغ شوخی
❓سؤال: آیا دروغ گفتن به شوخی گناه دارد؟
🔹پاسخ:
اگر خبری خلاف واقع بدهد و مقصودش این باشد که مخاطب آن را جدی بگیرد حرام است، اما اگر در آنچه که می گوید قصد جدی ندارد و نمی خواهد خلاف واقع مطلبی بگوید مثل این که به شوخی از زبان شخصی یا حیوانی مطلبی را نقل می کند، حرام نیست. [1]
❇️توضیح:
مسئله دو صورت دارد:
🔹یکی آنکه در مقام شوخی و به قصد خنداندن دیگران، به صورت جدی از وقوع چیزی که واقع نشده خبر دهد، مانند آنکه در موقعیتی که فردی منتظر بازگشت مسافری است، کسی به دروغ، آمدن مسافرش را خبر میدهد تا او را بفریبد و حاضران را بخنداند.
🔸و دیگری آنکه سخنی را به قصد شوخی ادا کند، بدون آنکه قصد اخبار از واقع داشته باشد، حاضران نیز از این قصد وی آگاه باشند. صورت نخست، مصداق دروغ و حرام است؛ بر خلاف صورت دوم که نه مصداق دروغ و نه حرام است.
❇️نکات اخلاقی :
شوخی کردن در صورت عدم آلودگی به سخن زشت و ناسزا، مستحب است. از امام صادق علیه السّلام نقل شده است: هیچ مؤمنی نیست مگر آنکه بذله گو و شوخ طبع باشد. [2]
شوخی زیاد، جز در سفر، نکوهیده و مکروه است. [3]
دروغ گفتن به شوخی، کم کم انسان را بر دروغ جدی جرأت می دهد.
حضرت علی (ع) میفرمایند: «لا یجد عبد طعم الایمان حتی یترک الکذب هزله و جده [4]
هیچ بنده ای طعم ایمان را نمی چشد، مگر این که دروغ را چه شوخی و چه جدی ترک کند.»
امام زین العابدین (ع) به فرزندش فرمود: «اتقوا الکذب الصغیر منه و الکبیر فی کل جد و هزل [5]
از کوچک و بزرگ و جدی و شوخی دروغ بپرهیز.»
------
[1]. پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
[2]. هدایة الأمّة، ج۵، ص۱۶۲-۱۶۳.
[3]. هدایة الأمّة، ج۵، ص۱۶۴.
[4]. اصول کافی، ج 4، باب الکذب، ح 11.
[5]. اصول کافی، ج 4، باب الکذب، ح 2.
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka
💢 نماز در محدودۀ حد ترخص
⁉️ سؤال:
مسافری که به قصد پیمودن مسافت شرعی از وطن خارج میشود از چه زمانی نمازش شکسته است، همچنین وقتی به سوی وطن برمیگردد از چه زمانی نمازش تمام است؟
✍️ پاسخ:
🔹 هنگام رفتن، با گذشتن از حد ترخصِ وطن، نمازش شکسته است و هنگام برگشت نیز با رسیدن به حد ترخص، نماز تمام است؛ هر چند احتیاط مستحب است که در حد فاصل بین حدّ ترخص و وطن، نماز را به صورت جمع بین شکسته و تمام بخواند.
🔸 حد ترخصِ یعنی از آخرین خانۀ وطن به اندازهای دور شود که صدای اذان متعارفِ شهر را بدون بلندگو نشنود؛ خواه دیوارهای شهر را ببیند یا نه.بر اساس تحقیقات انجام گرفته حدود ۱۳۵۰ متر پس از آخرین نقطۀ شهر، حدّ ترخص میباشد.
📚 پینوشت:
بخش استفتائات پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتالله خامنهای
🖇 لینک مطلب:
https://btid.org/fa/news/314143
📎 #احکام_نماز
📎 #نماز_مسافر
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka
🔶🔷🔶🔷
فرمانده ها و نیروهایشان را که برای تمرین میبردند پیاده روی، بعد از چندین ساعت، یک استراحت پنج دقیقه ای به آنها میدادند. همان را هم بچه ها سعی میکردند به بهترین نحو استفاده کنند. هر کس میافتاد گوشه ای، یکی چرت میزد یکی بدنش را کش و قوس میداد یکی از دیگری در خواست میکرد بدنش را ماساژ بدهد.
داوود با همه فرق میکرد کوله پشتی اش را باز میکرد قرآنش را در می آورد و مشغول میشد به خواندن؛ در همان پنج دقیقه.
شهید #داوود_دانایی
🇮🇷🇵🇸 🇮🇷🇵🇸 🇮🇷🇵🇸
🔎 صدای حقیقت را از اینجا بشنوید؛ به «در جستوجوی حقیقت» بپیوندید: ♨️
@jostojou
♻️ مخارج کفن و دفن میت♻️
❓سوال:
مخارج کفن و دفن میت بر عهده کیست؟
❇️ پاسخ:
✍🏻 آیت الله خامنه ای : هزینه تجهیز و تکفین و نیز بدهی میت و هزینه های بیمارستان و واجبات مالی مانند حج و خمس و زکات از اصل ترکه(اموال و حقوق بر جاى مانده از میت) کسر مى شود. و نیز اگر وصیت مشروعى باشد، بر ارث مقدم است. اما هزینه های مراسم ترحیم و بزرگداشت از ترکه محسوب نمی شود.
✍🏻 آیت الله مکارم: مخارجی که مربوط به میت می شود مانند خرج بیمارستان و مراسم ختم از اصل مال او برداشته می شود.بدهکاری و حج واجب و خمس و زکات و مانند آن را باید از اصل مال بدهند، اگر چه وصیت نکرده باشد وچنانچه چیزی اضافه بیاید هرگاه وصیتی کرده باشد که ثلث یا مقداری از ثلث را به مصرفی برسانند باید بهوصیت عمل کنند و اگر کسی وصیت نکرده باشد ثلث برای او نیست و آنچه بعد از ادای دین اضافه می ماند مال ورثه است.
✍🏻 آیت الله سیستانی: مخارج حال حیات همه از اصل ترکه داده می شود ولی مخارج بعد از فوت فقط به مقدار متعارف برای کفن ودفن وتجهیز او از اصل ترکه داده می شود واما مجلس ختم وامثال آن باید بعد از جدا کردن سهم صغیر باشد. اگر خمس بده بوده است خمس آن چه را نداده باید بدهند اما اگر خمس بده نبوده لازم نیست بدهند بلکه از مال صغیر جایز نیست ورثه ای که بالغ اند می توانند برای برائت ذمه او از حصه خود بپردازند.
✍🏻 آیت الله شبیری: بدهی های میت و نیز مخارج تجهیز وی(اعم از کفن و دفن) به مقدار متعارف از ترکه میت پرداخت می شود البته احتیاط آن است که مقدار مستحب و مقدار احتیاطی کفن را از سهم صغیر بر ندارند و همچنین در این مقدار رضایت دیگر ورثه
💢 نماز با غسل جنابت احتياطی
⁉️ سؤال:
اوائل سن بلوغ به خاطر جهل، غسلها را به نیّت غسل جنابت انجام داده و بدون وضو نماز میخواندم، آیا باید نمازهای گذشته را قضا کنم؟
✍️ پاسخ:
🔹 به طور کلی به نظر رهبری غیر از غسل جنابت، باقی غسلها کفایت از وضو نمیکند؛ لذا هر مقدار از نمازها را که میدانید با غسلی که یقین به تحقق جنابت آن نداشتهاید (و بدون وضو) خواندهاید، باید قضا کنید و نسبت به مقدار مشکوک، تکلیفی ندارید.
📚 پینوشت:
بخش استفتائات پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتالله خامنهای
📎 #احکام_غسل
📎 #احکام_وضو
🔹 رسانه نشر احکام در شبکه های اجتماعی
@ask_ahkamm
💢 ایام فاطمیه
💠 سوال:
چه روز هایی ایام فاطمیه محسوب می شود؟
✍🏻 پاسخ:
مناسب است علاوه بر روز شهادت (۱۳ جمادیالاول و ۳ جمادیالثانی) چند روز از ایام متصل به آن را به حسب عرف منطقه به عنوان ایام حزن و عزای صدیقه کبری سلامالله علیها مراعات کنند.
🔺 بخش استفتائات پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
📎 #احکام
📎 #احکام_عزاداری
📎 #ایام_فاطمیه
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka
💢 مقدار پوشش زنان در نماز
💠 - زن باید موقع نماز، تمام بدن و موی خود را بپوشاند ولی پوشاندن صورت به مقداری که شستن آن در وضو واجب است و دستها و پاها تا مچ، لازم نیست. البته در صورت وجود نامحرم، باید پاها تا مچ نیز پوشانده شود.
💠 - چانه جزیی از صورت است و پوشاندن آن در نماز بر زن واجب نیست ولی قسمت زیر چانه جزء صورت نیست و پوشاندن آن واجب است.
💠 - در نماز میّت پوشش واجب نیست؛ اگر چه احتیاط مستحب است.
💠 - در نمازهای مستحب نیز مانند نماز واجب، پوشش شرط صحّت نماز است.
💠 - در نماز احتیاط و قضای اجزای فراموش شده و بنابر احتیاط واجب در دو سجدۀ سهو، باید بدن پوشیده باشد.
🔺 رساله نماز و روزه آیت الله خامنه ای/ بخش پوشش در نماز
📎 #احکام
📎 #احکام_نماز
📎 #احکام_پوشش
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka
💢 زمان تحقق وطن اتخاذی
💠 سوال:
وطن اتخاذی از چه زمانی تحقق مییابد؟
✍🏻 پاسخ:
❇️ اگر شخصی با قصد توطن در محلی، از ابتدا، خانهای اجاره کرده یا بخرد یا کسب و کاری پیدا کند، از همان موقع وطن محقق میشود و نمازش تمام است و گذشت یکیدو ماه برای تحقق وطن لازم نیست.
❇️توضیح بیشتر:
وطن اتّخاذی از نظر عرف مکانی است که انسان آنجا را به عنوان وطن و محل سکونت قرار داده، در حالیکه قبلاً وطن او نبوده است؛ خواه از وطن اصلی إعراض کرده باشد یا نه.
✅ در تحقق وطن اتخاذی قصد زندگی دائم لازم نیست؛ بلکه اگر قصد زندگی بدون تعیین مدّت یا قصد زندگی به مدّت طولانی در مکانی را داشته باشد از نظر عرف وطن صدق میکند.
✳️نکته: کسی که قصد دارد برای همیشه یا سالیان متمادی، سالی سه چهار ماه (مانند تابستان و ایام تعطیل) در مکانی زندگی کند، چنانچه وسائل زندگی مانند خانه و امثال آن را فراهم کند، آنجا از نظر عرف وطن دوم او محسوب میشود.
🔹استفتاء از آیتالله خامنهای / شماره استفتاء: gkzgrrn
📎 #احکام_وطن
📎 #وطن_اتخاذی
♻️⭕️♻️⭕️♻️
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔 @ask_ahka