❌ رهبر انقلاب: با انتشار افکار صحیح در فضای مجازی به معنای واقعی کلمه جهاد کنید
🔻 رهبر انقلاب، در پایان مراسم عزاداری روز اربعین حسینی(ع) خطاب به دانشجویان: شما امروز در فضای مجازی میتوانید افکار درست و صحیح را منتشر کنید و به مسائل پاسخ دهید و میتوانید به معنای واقعی کلمه جهاد کنید
🔺 البته اصل قطعی در این باب پیروی از شیوهی اخلاقی است. باید از این کاری که بعضی افراد با دشنام و فریب و دروغ دربرابر افکار عمومی مواجه میشوند، اجتناب کرد.
🔻باید منطق را به اخلاق مزیّن کرد حقایق را منتشر کرد. امروز همه باید در این میدان حرکت کنیم. ۱۴۰۰/۷/۵
✅#عصر_هوشمندی، مجموعه تخصصی سواد رسانهای و اطلاعاتی
@asrehooshmandi
💢چگونه در برابر چیدمان مسموم ویترینهای رسانهای مقاومت کنیم؟
🔹صادقانهترین و شفافترین دکترین مواجهه هوشمندانه با اخبار و اطلاعاتی که بنای مهندسی و مدیریت افکار عمومی برای نیل به اهدافی همچون بدبین سازی، ابهامآفرینی، ناامیدسازی، زداینده عزتنفس ملی و ... را دارند، روش #تبیین و #افشاگری مبتنی بر اخلاق و صداقت و البته همراه با دقت و سرعت و مبتنی بر نظام موضوعات دارای اهمیت است.
🔹به گزارش ایسنا، معصومه نصیری _ معاون باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکو ایران _ در ادامه مطلب بالا نوشته است:
🔹در زمانه زیست در جامعه شبکهای و دورانی که برای تشریح وضعیت و موقعیت آن از عناوینی همچون پساحقیقت نیز استفاده میشود، محل تنازع بنگاههای خبری و تاثیرگذاران عصر افکارعمومی، به سلطه درآوردن افکارعمومی آن هم به طورخودخواسته و مبتنی بر خلق نیازهای نامعتبر اما معتبرنما است. در این دوره آنچه جولان میدهد و عرصههای عمومی و جدی را متاثر میسازد اخبار و اطلاعات جهتدار، کدگذاری شده برای کدگشایی خاص توسط افکارعمومی و نهایتا دریافت خروجی مشخص مبتنی بر سیاستگذاری محتوایی قدرتهای رسانهای است. حال این تاثیرگذاری میتواند استحاله گر بوده، بیحس سازی کرده یا برانگیختگی جمعی ایجاد کرده و منجر به تحولات و مهندسی همه جامعه جوامع هدف شود.
🔹در این راستا چیدمان مسموم ویترینهای رسانهای با ظاهری جذاب و احساسات برانگیز از ملزومات تحقق پساحقیقت بوده و افکار عمومی کمتر توسعهیافته یا دیرتر توانمند شده، زمینی حاصلخیز جهت تحقق اهداف خاص هستند.
🔹این کارشناس رسانه سپس با طرح این پرسش که آیا هر تبیینی منتج به نتیجه مطلوب میشود؟ در ادامه آورده است: قطعا آنچه اثربخشی اقدامات تبیینی را افزایش میدهد، شناسایی نقاط جدی ایجاد انحرافات و تحریفات در افکار عمومی است. اگر تبیین گران دچار کجفهمی از نظام موضوعات شده و در تشخیص اولویت برای روشنگری دچار خطا شوند، ضمن هدر رفت انرژی گفتمانی، از بیاثری اقدامات نیز دلسرد شده و گامهای بعدی نیز دچار خطای شناختی و راهبردی خواهد شد.
✍️متن کامل این متن را در اینجا یا اینجا بخوانید.
✅#عصر_هوشمندی، مجموعه تخصصی سواد رسانهای و اطلاعاتی
@asrehooshmandi
💢پروژه اینستاگرام کودکان متوقف شد
◽️#رویترز گزارش داد: اینستاگرام توسعه اپ جدید برای کودکان را به طور موقت متوقف کرده است. اقدام این اپ متعلق به فیس بوک در حالی انجام میشود که انتقادات زیادی به پروژه مذکور شده بود.
◽️اینستاگرام کودکان به عنوان اپی در حال توسعه بود که اجازه والدین شرط عضویت در آن بود. همچنین قرار بود در این سرویس محتوای بدون تبلیغ و مناسب کودکان منتشر شود، اما قانونگذاران آمریکایی و گروههای حمایت از کودکان به دلیل نگرانیهای ایمنی از این شبکه اجتماعی خواستند توسعه آن را متوقف کند.
◽️اینستاگرام در یک پست وبلاگی اعلام کرد توسعه اپ مخصوص کودکان فرایند درستی بود اما فعالیت مان را به طور موقت متوقف کردهایم و همچنان به توسعه ابزارهای نظارت والدین آن ادامه میدهیم. واقعیت این است که کودکان از قبل وارد فضای آنلاین شدهاند و ما معتقدیم توسعه یک سرویس مناسب که مخصوص آنها است، نسبت به شرایط فعلی برای والدین بهتر است.
◽️در اوایل ماه جاری میلادی، وال استریت ژورنال گزارشی حاوی دادههایی منتشر کرد که نشان میداد اینستاگرام تأثیری مخرب بر نوجوانان به خصوص دختران نوجوان دارد و فیس بوک تلاش چندانی برای برطرف کردن این چالش انجام نداده است. فیس بوک در هفته جاری این گزارش را نادرست خواند.
◽️در سال ۲۰۱۷ میلادی فیس بوک یک اپ به نام مسنجر کیدز عرضه کرد که پلتفرم ارسال پیام برای کودکان کمتر از ۱۳ سال بود و توسط حساب کاربری والدین کنترل میشد.
✅#عصر_هوشمندی، مجموعه تخصصی سواد رسانهای و اطلاعاتی
@asrehooshamndi
عصر هوشمندی
🎦 پخش زنده #مهافمپ ۷۴ 🔶جنگ روایت ها مهندسی جوامع توسط رسانه ها 👤 با حضور: 🔻معصومه نصیری _مدرس سواد
💢فیلم کامل نشست «جنگ روایت ها؛ مهندسی جوامع توسط رسانه ها» را در لینک زیر مشاهده بفرمایید.
https://www.aparat.com/v/cwDk5/
✅#عصر_هوشمندی، مجموعه تخصصی سواد رسانهای و اطلاعاتی
@asrehooshmandi
عصر هوشمندی
@asrehooshmandi
⭕️نگاهی به دکترین تبیین از نگاه #کلان_داده
🔻حرکت از موضع «فعال» به سمت موضع «موفق» برای تنویر افکار عمومی
✍️معصومه نصیری ـ کارشناس و تحلیلگر رسانه
🔻#تبیین را بهمثابه روشنگری و انداختن نورافکن شفافیت بر روی موضوعات و مسائلی که باهدف غبارآلودسازی فضای افکار عمومی صورت میگیرد، باید در قالب دکترین کم اثرسازی تبعات زیست در عصر پساحقیقت و مانعی برای کمک به فهم بهتر جهان رسانهای شده امروز دانست. از این رو و ازآنجاکه دکترین مجموعهای از باورها، رهنمودها و آموزههای توصیفی است بهشرط آنکه برای مقصودی عملیاتی سازمانیافته باشد و در واقع عملا فرایندی فراتر از راهبرد، سیاست و خطمشی است، موضوع جهاد تبیین باید در سپهری فراتر از یک کنشگری کوتاهمدت مورد توجه قرار گیرد.
🔻بر این اساس، رصد دیتاک از چهار بستر توییتر، اینستاگرام، خبر و تلگرام نشان میدهد، کنشگری کاربران شبکههای اجتماعی حول محور جهاد تبیین از اعتقاد به رویکرد راهگشایی این روش حکایت دارد که البته غلبه گفتمانی نیز بر ضرورتهای اقدامات هوشمندانه و پرهیز از شتابزدگی و مستدل گویی است.
📊فضای توییتر با ۵۰٫۸ هزار توییت، ۳۶٫۵ هزار ریتوییت و ۲۱۵٫۸ هزار لایک در زمینه فرمان صادره از سوی مقام معظم رهبری در حوزه تبیین کنشگری داشته است. این کنشها در حوزه تایید ضرورت با بیشترین لایک و ریتوییت متعلق به حساب کاربردی دفتر رهبری انقلاب بوده و در حوزه فعالان، مربوط به محتوایی است که تبیین گری مبتنی بر اطلاعات کامه و دقیق را مورد اشاره قرار داده است.
📈کاربران اینستاگرام با ۹٫۶ هزار پست، ۱٫۶ میلیون لایک و ۷۴٫۲ هزار کامنت، موضوع جهاد تبیین را مورد توجه قرار دادهاند. بیشترین بازدید نیز متعلق به صفحه دفتر Khamenei_ir بوده است.
📉 ۳۴٫۳ هزار پست در تلگرام و ۶۱٫۷ میلیون بازدید نتیجه چرخش فعالیت کاربران این بستر درباره ضرورت تبیینگری و روشنگری بوده که قالبهای عکس نوشته و متن بیشتر گونه محتوای تولیدی این فضا بوده است. این موج در بستر خبر با تولید ۲۱٫۷ هزار خبر در خبرگزاریها، پایگاههای خبری و روزنامهها پیگیری شده است.
🔸با نگاه دکترین محور به موضوع ضرورتهای تبیین گری باید تاکید کرد بدون تبیین و روشنگری هیچ فکر و اندیشه متقنی توفیق رواج و تبدیل شدن به اعتقاد عمومی را پیدا نخواهد کرد که توفیق این شیوه در بهکارگیری روشهای اثرگذار است، روشهایی که بتواند دستی برتر در به حاشیه راندن چارچوبهای ارتباطی که مانع نقشبندی حقیقت بر باور عمومی و همگانی میشود را داشته باشد و دربرابر عادیسازی جعلیات و نسبی سازی حقیقت بایستد و با اتخاذ رویکردهای منطقی، گفتمان ساز بوده و ادله پرور باشد. این روش زمینهساز حرکت از موضوع فعال به سمت موضع موفق در زمینه تنویر افکار عمومی است.
#دیتاریپورت
#دیتاپولیتیک
@asrehooshmandi
⭕️چند نکته کوتاه خطاب به رییس جدید صدا و سیما
◽️معصومه نصیری ـ معاون باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانه ای یونسکو ـ ایران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به نبرد رسانهای موجود علیه کشور، اظهار کرد: در راستای کاهش تاثیرات این نبرد و نجات افکار عمومی از اخبار و اطلاعات جهت داری که با هدف کاهش عزت نفس ملی، تغییرات شناختی، تضاد آفرینی و تردید آفرینی ها رخ میدهد، صدا و سیما باید آرایش نبرد رسانهای هوشمند و دقیق داشته و بتواند طراح عملیات های آفندی و پدافندی دارای اثرگذاری بالا باشد.
◽️وی افزود: در همین راستا پرهیز از #سری_دوزی_رسانهای، تن ندادن به #محتواهای_آنتن_پرکن به جای محتوای نقطه زن، ارائه #روایت_ها و سناریوهای دقیق مبتنی بر نظام مسائل جامعه و #آیینه_تمام_نمای_افکارعمومی بودن، منجر به افزایش اعتبار رسانهای شده و زمینه ساز #ترمیم_سرمایه_اجتماعی برای این مجموعه میشود.
◽️این مدرس و پژوهشگر سواد رسانه ای گفت: چنانچه مردم صدای خود را از رسانه ای که بناست انعکاس آنها باشد، نشنوند به سوی راهکارهای دیگر می روند که منجر به ریزش سرمایه اجتماعی می شود و لذا صدا و سیما باید نسبت به ترمیم رابطه خود با مردم و کارشناسان اقدام کند.
https://hawzahnews.com/xbmKN
@asrehooshmandi
✅حفظ امنیت فرزندان در فضای مجازی
چند نکته برای حفظ امنیت فرزندان در فضای مجازی:
۱: تنظیمات امنیتی و حریم خصوصی دستگاهی که کودک از آن استفاده میکند را به طور مرتب بررسی کنید.
۲: تنها زمانی که امکان نظارت بر کودک را دارید اینترنت را در اختیار وی قرار دهید.
۳: از نرم افزارهای کنترل والدین و مانیتورینگ استفاده کنید.
۴: مراقب تصاویر و مطالبی که فرزندانتان در شبکههای اجتماعی ارسال می کنند، باشید.
۵: برای استفاده از اینترنت و بازی های رایانه ای قانون و ساعات مشخصی تعیین کنید.
#کلیک_امن
@asrehooshmandi
در ساعت؛ بیست و چهار و یک دقیقه بررسی شد:
«اجتماعی شدن های ناسازگار ساز»
نگاهی به مهندسی اجتماعی از منظر علوم شناختی
🔹 درگاههای پخش
◀️ رادیو گفت و گو، موج FM ردیف 103.5 مگاهرتز
◀️ اپلیکیشن ایرانصدا: iranseda.ir
◀️ تارنمای رادیو گفتوگو: radiogoftogoo.ir
#علوم_شناختی_رسانه
@asrehooshmandi
🔹به مناسبت ۲۲ مهر روز «کودک، رسانه و فناوریهای نوین» برگزار میشود:
💠نت گپ یونسکویی با موضوع:
«کودک، فضای مجازی و تربیت رسانهای»
🔻میهمان: دکتر احسان شاه قاسمی ـ عضو هیئت علمی و مدرس سواد رسانه در دانشگاه تهران
🔻میزبان: دکتر معصومه نصیری ـ معاون باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکو ـ ایران
🕰️۲۱ مهر ماه _ساعت ۲۰
از طریق صفحات زیر این نشست آنلاین را دنبال کنید:
https://www.instagram.com/UNESCO.Mediaclub
https://www.instagram.com/ehsanshahghasemi/
https://www.instagram.com/federation.irunesco
@asrehooshmandi
🖌 پژوهشگر حوزه ارتباطات عنوان كرد:
◀️ ایستادگی در برابر قرائتهای رسمی عامل ایجاد اجتماعات ناسازگار
نصیری در رادیو گفتوگو عنوان کرد: یکی از ویژگی هایی که باعث شکل گیری اجتماعات ناسازگار میشود ایستادگی در برابر قرائتهای رسمی است.
🔚 ادامه مطلب را در لینک زیر مشاهده کنید:
https://b2n.ir/w75956
@asrehooshmandi
🎯 در اینترنت سایه به سایه دنبالت میکنم
— ما عاشق دیدزدنِ دزدکی دیگرانیم و اینترنت فرصت خوبی برای این کار به ما میدهد
📍برای خیلی از ما، این فرایند آشنایی است: اسمی را در گوگل جستوجو میکنیم. نامهای مشابه و نتایج پرت را کنار میگذاریم. بالاخره با آزمون و خطا چیزی دستمان را میگیرد. مثلاً میفهمیم طرف در اینستاگرام صفحهای دارد. بازش میکنیم. اول پستهایش را میبینیم و میخوانیم، بعد میبینیم چه کسانی را دنبال میکند، بعد چک میکنیم چه پستهایی را لایک کرده است و چه کسانی پستهایش را لایک کردهاند، و این فرایند را ادامه میدهیم تا به سرحد جنون برسیم. میل به تعقیب دیگران در اینترنت از کجا میآید؟
📌 ادامه مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://tarjomaan.com/neveshtar/10380/
@asrehooshmandi
📺فیلمهای خشن و "سندروم دنیای خبیث" / هشدار در مورد تماشای فیلمهای دارای "ابرقهرمان" در نوجوانی
⭕️یک روانشناس با اشاره به تبعات تماشای فیلم و سریالهای خشن و نامناسب برای کودکان و نوجوانان گفت: بسیاری از فیلم و سریالها حاوی محتوای خشونت آمیزی نظیر پرخاشگری و خیانت زوجین هستند که مواجهه کودک و نوجوان با این خشونتها منجر به ایجاد یک دید مخرب از جهان در آنان میشود و "سندروم دنیای خبیث" را در آنان ایجاد میکند؛ در این نوع از خطای تفکری، کودک و نوجوان تصور میکند هر رفتاری در دنیا با خشونت مواجه خواهد شد و حس ناامنی در او ایجاد میشود.
https://www.isna.ir/news/1400080100136/
@khanevade_rasane
🔹درباره متاورس | Metaverse
#متاورس ترکیبی از دو واژه Meta (فراتر) و Universe (جهان) به مفهوم "فراتر از جهان" است. متاورس در واقع یک پیشبینی دربارهٔ یک #تکنولوژی جدید در آینده است که کاربران آن قادر خواهند بود از سراسر جهان به آن متصل شوند. متاورس ترکیبی از #فضایمجازی، #اینترنت و #واقعیتافزوده است
Metaverse Roadmap
عرصه های ارتباطی
آینده تکنولوژی
@asrehooshmandi
عصر هوشمندی
@asrehooshmandi
به مناسبت هفته جهانی سواد رسانهای؛
دبیرخانه دائمی کنفرانس بینالمللی «سواد رسانهای و اطلاعاتی برای همگان» راهاندازی شد
🔻دبیرخانه دائمی نخستین کنفرانس بینالمللی «سواد رسانهای و اطلاعاتی برای همگان» همزمان با هفته جهانی سواد رسانهای توسط کمیسیون ملی یونسکو در باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکو ـ ایران راهاندازی شد.
ایجاد و تقویت مولفه های مردمی سازی و عمومیسازی سواد رسانهای و اطلاعاتی، کمک به تولید دانش مبتنی بر نیاز عمومی برای ارتقای سواد رسانهای، ایجاد همگرایی و همافزایی بینالمللی با محوریت ایران در زمینه سواد رسانهای، ایجاد فرصتی برابر و اثرگذار برای ذینفعان این حوزه در ایران و سایر بهمنظور به اشتراگ گذاری پیشرفتهای حاصل شده در زمینه «سواد رسانهای و اطلاعاتی برای همه»، سازماندهی و ثبت رویدادها و فعالیتها بهصورت آنلاین یا آفلاین در این زمینه، پیوند رویدادها و اقدامات محلی در سراسر جهان برای ارتقای ارتباطات سواد رسانهای و اطلاعاتی، ایجاد زمینه برای برگزاری رویدادهای مشابه فرا مرزی و فرا منطقهای حول موضوعات مرتبط با سواد رسانهای و اطلاعاتی از سوی ایران، ایجاد زمینه تعاملات موثر و هر چه بیشتر بینالمللی ... از جمله وظایف این دبیرخانه به شمار میرود.
بر این اساس، به زودی پوستر فراخوان و جدول اجرایی کنفرانس بینالمللی «سواد رسانهای و اطلاعاتی برای همگان» برای استفاده علاقه مندان منتشر خواهد شد.
لازم به ذکر است، تشکیل دبیرخانهی دائمی کنفرانس بینالمللی «سواد رسانهای و اطلاعاتی برای همگان» جزو برنامه های کمیسیون ملی یونسکو ایران است که باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکو ـ ایران مسوولیت اجرای این برنامه را از سوی کمیسیون ملی یونسکو – ایران برعهده دارد.
@asrehooshmandi
«وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظيمٍ»
امسال پس از برنامه بزرگداشت اربعین حسینی و در انتهای این جلسه رهبری معظم انقلاب ( حفظه الله) در طی پیامی ، ضرورت پرداخت به جهاد تبیینی را مطرح و نقشه راه فعالیت، در فضای مجازی را منتشر نمودند.
البته اين اولين بار نيست كه رهبري معظم نسبت به طرح مساله، تبيين وضعيت فعلي و اقدام مقابله اي اشاراتي مي نمايند، بلكه در ساليان متمادي تمام سعي و تلاش خود را براي بيان اين هدف بكار بسته اند، به عنوان مثال در نوروز 1400 نيز ضمن اشاره به اينكه فضاي مجازي ، فضاي ول و رها شده اي است و اين فضاي ول افتخار نيست. در آنجا نيز به ضرورت جهاد تبييني تاكيد و نسبت به تقويت مقابله اي با توسعه سخت افزاري، نرم افزاري و فناوري هاي نو ظهور اشاراتي داشته اند.
خط سير بيانات رهبري از گذشته تا كنون نشان دهنده اهتمام ويژه ايشان به فضاي مجازي، گفتمان سازی در اجتماع، جامعه پردازی و حرکت به سمت تغییر در ذهنیت افراد جامعه است .
ایشان در بیانات نوروزی سال 97 در حرم مطهر امام رضا (ع)، نیز ضمن اشاره به مهمترین چالش کشور، تمام سعی و اهتمام خود را برای تقویت هدفمند و هوشمندانه جریان انقلاب و حرکت به سمت مطلوب بیان داشته اند .
« به نظر من مهمترین چالش کشور ما یک چالش ذهنی است، یعنی همینکه افکار عمومی نمیدانند چقدر ثروت در اختیار کشور هست؛ بعضی از مسئولین ما هم متأسّفانه نمیدانند چقدر ثروت -ثروت انسانی و ثروت طبیعی- در اختیار کشور هست؛ دشمن هم از همین دارد استفاده می کند...»
امروزه جمهوری اسلامی در جنگ تمام عیار با دشمن مواجهه است و بهترین قشری که می تواند به تبیین و روشنگری و تفسیر صحیح بپردازد، دانشجویان و جوانان انقلابی هستند . چرا که رهبری انقلاب نیز فرمودند که «فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد. »
از آنجا که هم اکنون در فضای مجازی به ویژه شبکه های اجتماعی با فضایی غیر اخلاقی مواجهه هستیم، رهبری انقلاب به رعایت اخلاق و ادب اهتمام ویژه داشته، چرا که از زمان نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) اخلاق نیکو از صفات و ویژگی های شخصیتی ایشان شمرده می شده و این مهم اصل در تبلیغ در اسلام و راهبرد محوری است .
تولید محتوا در فضای مجازی، علاوه بر رعایت اصول اخلاقی نیازمند اقدام هوشمندانه بر مبنای علوم داده و هوش مصنوعی و همچنین مهندسی ذهن مخاطب است که این اقدام در پرتو مجاهدت جوانان رخ می دهد.
افزایش سواد رسانه ای در سطح مدیران، مسئولان ، خواص و مردم، جهت ارتقای تاب آوری شناختی در سطوح ذکر شده، قطع ید دشمن از تسلط بر افکار عمومی به عنوان بستر جنگ شناختی، بومی سازی فضا و فرصت دهی به جوانان و نخبگان، طراحی حملات آفندی در محیط جنگ شناختی، حضور هوشمندانه در میدان و بستر فضای مجازی، تواصی به صبر و بصیرت به عنوان دو راهکار شناختی مقابله ای و ورود افراد تاثیر گذار به میدان جهت اقناع سازی افکار با توجه به وجود چالش ذهنی در کشور از جمله راهکارهایی است که در این فضای مجاهدت نیاز است .
البته نباید فراموش نمود که دو ماموریت بر عهده نسل جوان و دانشجو قرار داده شده :
اول: جهاد در میدان تبیین و افشاگری با انتشار افکار درست، صحیح و پاسخ به اشکالات و ابهام آفرینی ها ...
دوم: اجتناب از دشنام، تهمت ، فریب و دروغ با افکار عمومی و انتشار حقایق با منطق قوی ، سخن متین و عقلانیت کامل، همراه با زینت عواطف انسانی و بکارگیری اخلاق که همانا خلق عظیم است و روش و مشی پیامبر مکرم اسلام ( صلی الله علیه و آله ) بر همین اساس بوده است ...
🖊محمود کشاورز
#چالش_ذهنی
#جنگ_شناختی
#حضور_هوشمندانه
#خلق_عظیم
@asrehooshmandi
💢برنامه نت گپ های هفته جهانی سواد رسانهای و اطلاعاتی به میزبانی باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکو_ایران
🔹یکشنبه دوم آبان: دکتر حجت الله ایوبی با موضوع «سواد رسانهای و نگاهی به تجربیات جهانی»
🔹دوشنبه سوم آبان: دکتر احمد قیومی با موضوع «سواد رسانهای و اطلاعات گمراه کننده»
🔹سه شنبه چهارم آبان: دکتر حمیدرضا ضیائی پرور با موضوع «سواد رسانهای و کرونا»
🔹چهارشنبه پنجم آبان: دکتر حسن بشیر با موضوع «نگاهی به تجربه چند کشور دنیا در زمینه سواد رسانهای»
🔹پنجشنبه ششم آبان: دکتر معصومه نصیری با موضوع « سواد رسانهای، خانواده و کودک»
🔹جمعه هفتم آبان: دکتر علی اکبر نصراللهی با موضوع «سواد و بحران های اجتماعی»
🔹شنبه هشتم آبان: دکتر سیدغلامرضا کاظمی دینان با موضوع «سواد رسانهای، الگوی مصرف و مسوولیت اجتماعی»
🕰️هر شب ساعت ۲۰
https://www.instagram.com/UNESCO.Mediaclub
@asrehooshmandi
عصر هوشمندی
⭕️ نگاه #بیگ_دیتا به بنزین؛ از حمله سایبری تا تلاش برای التهاب آفرینی
✍🏼 معصومه نصیری ـ کارشناس و تحلیلگر رسانه
🔻 ماجرا از حمله سایبری به خبرگزاری ایسنا و انتشار خبری مبنی بر هک جایگاههای سوخت آغاز شد؛ خبری که البته بعدها از سوی نهادهای مسوول نیز تایید و نسبت به آغاز رفع آن نیز اطلاعرسانی شد اما تلاش برخی جریانات رسانهای خارج از کشور برای ایجاد التهاب اجتماعی با بالا بردن سطح کنشگری رسانهای افزایش یافت؛ رویکردی که اوج بروز و ظهور آن را در پیوند زدن موضوع به اتفاقات آبان و تولید گسترده شایعه و فیک نیوز پیگیری شد.
🔻 رصد دیتاک از چهار بستر خبر، توییتر، اینستاگرام و تلگرام نشان میدهد مخاطبان در چند خوشه با این رخداد مواجهه داشتهاند. در فضای توییتر و اینستاگرام غلبه با قرائتهای گروههای معارض با جمهوری اسلامی بوده و آنها اغلب در قالب حسابهای کاربری غیررسمی سعی بر پیوند موضوع با اتفاقات آبان ۹۸ و ترند کردن هشتگ هایی در این خصوص داشتهاند. فضای تلگرام و خبر نیز حول اطلاعرسانی و تلاش برای کاهش بار روانی همراه با نگرانی جامعه بوده است.
📊 کاربران توییتر با ۸۵٫۹ هزار توییت، ۵۷٫۵ هزار ریتوییت و ۲۳۴٫۴ هزار لایک درباره موضوع حمله سایبری به جایگاههای سوخت به کنشگری پرداختند. توییتهای حاوی تمسخر و مقدمه چینی نظام برای افزایش بنزین میباشند. از آنجایی که سطح کنشگری مخالفان جمهوری اسلامی در فضای توییتر درباره حمله سایبری به جایگاههای سوخت بالاتر بوده، توییت های حاوی تمسخر و دارای سویه برانگیختگی احساسی برای ایجاد ناآرامی در کشور وجه پررنگتری داشته است.
#بنزین، #آبان_ادامه_دارد، #فریاد_آبانیم، #اعتراضات_سراسری و #هک پرکاربردترین هشتگ های توییتر بوده است.
📈 کاربران اینستاگرام در قالب ۱٫۸ هزار پست، ۱٫۴ میلیون لایک و ۵۴٫۴ هزار کامنت موضوع حمله سایبری را مورد توجه قرار دادند که خبر صفحه بیبیسی مبنی هک تابلوهای تبلیغاتی شهر و درج شعارهایی در آن، با ۳۴۳۳۶۰۲ بازدید از سوی مخاطبان مورد توجه قرار گرفته است. هشتگ های #بنزین، #سوخت، #جایگاه و #سایبری به همراه هشتگ های ثابت مرتبط کننده موضوع با اتفاقات آبان ۹۸ پرکاربردترین هشتگ های کاربران بوده است.
📉 در فضای تلگرام، کاربران با تمرکز بر اصل رویداد، نسبت به اطلاعرسانی مراحل حل این مشکل و اظهارات مسوولان پرداختند که ۱۸٫۸ هزار پست و ۸۱٫۴ میلیون بازدید، محصول این نقشآفرینی بوده است. خبر خبر فوری درباره نقش مافیای داخلی در حمله سایبری با ۴۸۵۰۵۱۲ بازدید، مورد توجه کاربران قرار گرفته است. ۱۸٫۸ هزار پست، ۸۱٫۴ میلیون بازدید مورد توجه قرار دادند.
🔸 اهالی خبر نیز با ۲٫۵ هزار خبر به کنشگری درباره این رخداد پرداختند. خبر تابناک با تیتر «تایید حمله سایبری به سامانه سوختگیری در پمپبنزینها» داغترین محتوای بستر خبر بوده است.
🔸 موضوع حمله سایبری به جایگاههای سوخت علاوه بر تاکید بر ضرورت ارتقای امنیت سایبری کشور در لایههای زیرساختی؛ بخشی از پازل جنگ رسانهای برای القای ناآرامی در شهر و جایگاههای بنزین و اعتراضات مردمی بوده است. این فضا بستر توزیع فیک نیوزهایی شد که پررنگترین آن تولید و توزیع اخباری مبنی بر گران شدن بنزین، عدم ارائه خدمات و فروش بنزین تا چند روز آینده و ارسال اخباری که میتواند منجر به برهم خوردن امنیت روانی افکار عمومی شود، بود.
🔶 البته بررسی شبکههای ماهوارهای و تولید محتوای آنها در این زمینه نیز نشانگر آن است که این رسانهها نیز سعی در ایجاد ارتباط میان این رخداد با اتفاقات آبان دارند؛ خطی که متاسفانه پیگیری آن را توسط برخی رسانههای داخلی نیز مشاهده میکنیم. کلیدواژههای پرتکرار رسانههای خارج از کشور#آبان_خونین، #کشتار_آبان، #بیاعتمادی، #بدبینی، #اعتراض، #سوء_مدیریت، #رهبری و ... بوده است.
🔚 و در پایان تاکید بر دو نکته ضروری است؛ #سواد_رسانه_ای در سه سطح مسوولان، مردم و رسانهها از نان شب واجبتر است و راهاندازی بخشهای #فکت_چکینگ در رسانههای کشور همچون رسانههای معتبر دنیا یک ضرورت جدی است. خلأ این دو بخش همواره در بزنگاهها دردسرآفرین بوده و امید است برای رفع آن تصمیمی ملی اتخاذ شود.
@asrehooshmandi