یکی از مهمترین بناهای تاریخی استان، گیلان قلعه گردن است. که در روستایی به همین نام (روستای قلعه گردن) در بخش رحیم آباد از توابع شهرستان رودسر ، قرار گرفته است.
این بنا با توجه به ارزشهای تاریخی و معماری ویژه خود در مرداد ماه سال ۱۳۸۲ با شماره ۹۴۰۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مطالعات اولیه قبل از انجام کاوشهای باستانشناسی در پیرامون قلعه ، قدمت آن را به دوره تیموری (حدود ۷۰۰ سال پیش) منتسب میدانند. اما با انجام کاوشهای باستانشناسی اداره کل استان در محدوده قلعه در سال ۱۳۸۶ توسط آقای شهرام رامین (از باستان شناسان برجسته اداره کل استان) و کشف گور باستانی عصرآهن در پایین دست قلعه و سایر شواهد به دست آمده مشخص شد که ساخت این قلعه در دوره پیش از اسلام نیز بسیار محتمل است.
@AsrTarikh
7.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مجموعه ساسانی کاخ-آتشکده اردشیر بابکان در ناحیه اردشیرخوره باستانی
در برخی مطالعات زمان ساخت این بنا را پیش از پادشاهی اردشیر دانستهاند (Arthur Upham Pope).
در واقع زمانی که اردشیر هنوز خراجگذار اشکانیان بود، اقدام به ساخت این بنا در کنار قلعه دختر و شهر اردشیرخوره کرده است و احتمالا از همین پایگاه هسته اولیه شورشها و در ادامه اعلام استقلال حکومتش را در مخالفت با دودمان اشکانیان آغاز کرده است.
هرچند برخی از مطالعات ساخت بنا را پس از پادشاهی اردشیر میدانند (Dietrich Huff).
از آنجا که برج و باروی دفاعی پیرامون این بنا یافت نشده (برخلاف قلعه دختر)، این انگاره نیز وجود دارد که اردشیر پس از برپایی حکومتش دستور به ساخت این بنا داده است.
کاربری کاخ یا آتشکده بودن این مجموعه نیز همچنان پرسشبرانگیز است. هرچند میتواند ترکیبی از هر دو نیز باشد که در میان باغی باشکوه و سرسبز قرار داشته است.
@AsrTarikh
◇۲ عکس تاریخی از اولین جمعه تعطیل تهران را ببینید!
۱۱ مرداد ۱۳۴۳ جلسهای در دفتر مدیر روزنامه اطلاعات با حضور نمایندگان وزارت کار، وزارت بازرگانی و نمایندگان خانه اصناف برگزار شد. به دنبال درخواست جامعه اصناف تهران و شهرستانها در این جلسه روز جمعه به عنوان روز تعطیل اصناف ایران به رسمیت شناخته شد. همچنین اعلام شد که از جمعه ۲۳ مرداد همه اصناف مکلف به رعایت تعطیلی روز جمعه هستند. گفتنی است که تا قبل از این تاریخ تعطیلی روز جمعه را بخش دولتی رعایت میکرد و مغازهداران و صنوف مختلف درباره روز تعطیلی هفته توافقی نداشتند. روزنامه اطلاعات ۱۲ مرداد ۱۳۴۳ و ۲۴ مرداد ۱۳۴۳ خبر مربوط به آن را منتشر کرد.
@AsrTarikh
سرستون و بخشی از ستون از سنگ آهک، ایوان جنوبی کاخ آپادانا، تخت جمشید.
دوره هخامنشی، ۴۶۵-۵۲۰ پیش از میلاد
سرستون به شکل دو گاو نشسته پشت به هم، دارای تزئینات نواری از گلهای نیلوفر با آویز و یالهای آراسته است. هر دو گاو نشسته بر روی پایهای مارپیچ که بخشی از عناصر معماری این دوره محسوب میشود. بلندی ستون در اندازه کامل آن حدود ۱۷ متر بوده که هنگام نصب آن در سالهای دور ۳ متر و ۷۰ سانت آن در موزه ایران باستان قرار گرفت. ستون در قسمتهای مختلف میانه و پایه ستون دارای سازههایی به فرم زنگوله و گلهای چند پر نیلوفر و برگهای نخل است.
@AsrTarikh
شهر زاهدان !
هنگامی كه تيمور شهر سيستان را تصرف كرد ،مطابق عادت از بزرگان شهر خواست که به استقبالش بیایند اما بزرگان مردن در زادگاه خويش را به رفتن ترجيح دادند تيمور كه اين جسارت و سرسختی را ديد برآشفت و دستور داد همه آن چهل و چهار تن را از دم تيغ گذرانده و در يك گور دسته جمعی دفن كنند. از آن پس تاكنون مردم سيستان به پاس احترامی كه برای آن چهل و چهار پير قائل بودند نام اين شهر را كه مدفن آن بزرگواران بود ، زاهدان گذاشتند .
@AsrTarikh
تصویری از یک درویش در دوره قاجار
در دوران قاجار درویشان از موضوعات مورد علاقه ی عکاسان بودند. احتمالا کثرت درویشان در آن دوران و ظاهر غریب شان برای خارجیان علت هایی هستند که آنها را موضوع عکس ها و کارت پستال های زیادی در آن دوران کرده است.
عکاس: آنتوان سورگین
@AsrTarikh
♦️کفشهای پاشنه بلندی که اروپاییها در قرن 15 تا 17 می پوشیدند که گاهی پاشنهی آن تا 50 سانتیمتر هم می رسید. این کفشها برای بلند تر شدن قد و کثیف نشدن لباسها بود.
@AsrTarikh
رشتیدوزی نوعی از رودوزیهای سنتی ایرانی است که زمینه پارچه با نخهای ابریشمی در رنگهای مختلف تزئین میشود. همان گونه که از اسم آن پیداست مرکز عمده رشتیدوزی، شهر رشت است و از هنرهای اصیل و کهن این شهر محسوب می شود. هنری که ریشه تاریخی زیادی دارد و همچنان نیز زنده است.
تاریخچه دقیق و مشخصی از پیشینه رشتیدوزی گیلان وجود ندارد. برخی از کارشناسان حوزه صنایعدستی بر این باورند که این هنر سابقهای کهن دارد و حتی به دوره هخامنشیان باز میگردد. در حال حاضر قدیمیترین نمونههای رشتیدوزی به غیر از مجموعههای خصوصی، در موزه آستان قدس رضوی و موزه هنرهای تزئینی ایران نگهداری میشود.
@AsrTarikh
مثل اینکه قبلا دندونهای بالایی آدمها جلوتر از دندونهای پایینی بوده و با پیدایش کشاورزی و خوردن غذاهای نرم کمکم رو هم قرار گرفتن. به همین دلیل زبانشناسان میگن که انسان فقط بعد از دوران کشاورزی توانایی ادای حروفی مثل "ف" و "و" رو پیدا کرده.
@AsrTarikh
بونسای یک هنر باستانی ژاپنی است که در آن به پرورش انواع خاص درختهای کوچک در یک گلدان میپردازند و حدود 1400 سال قدمت دارد!
در صورت مراقبت دقیق این درختهای گلدانی سالها عمر میکنند. مثلا درخت تصویر پایین سمت راست از سال 1625 میلادی تا کنون رشد کرده و زنده مانده است!
@AsrTarikh
مسجد زیرده اردکان، یادگاری از اوایل قرن 10 هجری قمری در شهر یزد.
این مسجد که با نام «مسجد سفلی» نیز شناخته میشود، از قدیمیترین مساجد اردکان است.
در محراب این مسجد، شاهد كاشيكاري زيبايي با نام 12 امام بر روی آنها خواهید بود.
@AsrTarikh