✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۱ )
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلًا.
کسانیکه ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، باغهاى بهشت فردوس (بهشت برین) محل پذیرایى آنان خواهد بود. ۱۰۷
آنها جاودانه در آن خواهند ماند. و هرگز خواهان نقل مکان از آن جا نیستند. ۱۰۸ کهف.
تفسیر: فردوس، بهترین و برترین باغهای بهشت است، بطوریکه همهء نعمتها و تمام مواهب در آنجا جمع است. و اینکه فرموده: هرگز خواهان نقل مکان از آنجا نیستند، به این دلیل است که اصولا طبع انسان، تنوع طلب و خواستار تغییر است. اما ساکنان بهشت فردوس، بعلت کثرت نعمات و مقام والای فردوس، هرگز نیاز به ایجاد تنوع و نقل مکان پیدا نمی کنند.
اما فردوس، مخصوص کدام مومنین است؟
پیغمبر اکرم می فرمایند: هر وقت از خدا تقاضای بهشت را می کنید، تقاضای فردوس را کنید که جامعترین و کاملترین منزلگاه بهشت است.
این حدیث به ما می آموزد که اولاً هرگاه از خداوند، درخواستی داریم، عالی ترین مرتبه را بخواهیم و دوم اینکه، ایمان خود را در حد اعلا بالا ببریم تا به این مقام والا، دست پیدا کنیم. چرا که آیات فوق به هر فردى که ایمان و عمل صالح دارد، اشاره نمى کند، بلکه، درجهء والائى از نظر ایمان و عمل صالح را معیار براى دخول در فردوس قرار داده است.
صفات ساکنین بهشت فردوس، در آیات ۱ تا ۱۱ سورهء مومنون بیان شده که قطعاً در همهء مومنان وجود ندارد، تلاش کنیم و آنها را بدست آوریم:
🌹بِسمِ اللهِ الرَّحمن الرَّحیم،
مؤمنان رستگار شدند.
همانها که در نمازشان خشوع دارند.
و آنها که از لغو و بیهودگى رویگردانند.
و آنها که زکات را می پردازند.
و آنها که دامان خود را (از آلوده شدن به بى عفتى) حفظ مى کنند.
و تنها با همسران و کنیزانشان هستند، که در بهره گیرى از آنان سرزنش نمى شوند.
و کسانیکه غیر از این طریق را طلب کنند، تجاوزگرند.
و آنها که امانتها و عهد خود را رعایت مى کنند.
و آنها که بر نمازهایشان مواظبت مى نمایند.
(آرى)، آنها وارثانند.
(وارثانى) که بهشت فردوس را ارث مى برند، و جاودانه در آن خواهند ماند. ۱ تا ۱۱ مومنون.
✅ اول، نماز....آخر هم نماز.
خشوع در نماز و مواظبت از آن، یعنی نماز را به درست ترین و بهترین شکل برپا کردن.
و در میان این دو وصف، ۶ خصوصیت دیگر مؤمنان حقیقی را بیان فرموده است.
🌼 از عذاب قیامت بترسیم و به رحمت الهی امیدوار باشیم 🌼
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۲ )
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا.
به یقین کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند، بزودى خداوند رحمان محبتى براى آنان (در دلها) قرار مى دهد. ۹۶ مریم.
تفسیر: ایمان سرچشمهء محبوبیت.
بعضى از مفسران، این آیه را مخصوص امیر مؤمنان و بعضى شامل همهء مؤمنان دانسته اند.
اما میتوان گفت بدون شک بالاترین درجهء این محبوبیت مختص امیر مومنان است و در مراحل دیگر، همهء مومنان و صالحان از طعم این محبوبیت و محبت در افکار عمومی خواهند چشید و از این مودت الهی سهمی خواهند داشت.
در حقیقت، اعتقاد به یگانگى خدا و دعوت پیامبران که بازتابش در روح، فکر، گفتار و کردار انسان بصورت اخلاق عالیهء انسانى، تقوا، پاکى، درستى، امانت، شجاعت، ایثار و گذشت، تجلى کند، همگان را بسوی خود جلب خواهد کرد.
حتى افراد ناپاک و آلوده هم، پاکان را دوست دارند، و از ناپاکانى همچون خودشان متنفرند. زیاد دیده ایم هنگامیکه فى المثل مى خواهند همسر یا شریک کاری انتخاب کنند تأکید دارند طرف آنها پاک و نجیب و امین و درستکار باشد.
این طبیعى است و در حقیقت، نخستین پاداشى است که خدا به مؤمنان و صالحان مى دهد که دامنه اش از دنیا به سراى دیگر نیز کشیده مى شود.
زمانیکه اینگونه افراد پاک، چشم از جهان مى بندند، دیده ها براى آنها گریان مى شود، حتی اگر زندگی آنان سطح پایین بوده و مقام اجتماعى بالایی نداشته باشند. همهء مردم جاى آنها را خالى مى بینند، همه، خود را در عزاى آنها شریک می دانند.
حدیث بسیار مهمی در همین زمینه از رسول گرامی اسلام مى خوانیم:
هنگامیکه خداوند کسى از بندگانش را دوست دارد، به فرشته بزرگش جبرئیل مى گوید: من فلانی را دوست دارم او را دوست بدار، جبرئیل او را دوست خواهد داشت، سپس در آسمانها ندا مى دهد که اى اهل آسمان! خداوند فلانی را دوست دارد او را دوست بدارید، و به دنبال آن، همهء اهل آسمان او را دوست مى دارند، سپس پذیرش این محبت در زمین منعکس مى شود.
و هنگامیکه خداوند کسى را دشمن بدارد، به جبرئیل مى گوید: من از او متنفرم، او را دشمن بدار، جبرئیل او را دشمن مى دارد، سپس در میان اهل آسمانها ندا مى دهد که خداوند از او متنفر است او را دشمن بدارید، همهء اهل آسمانها از او متنفر مى شوند، سپس انعکاس این تنفر در زمین خواهد بود.
این حدیث، در بسیارى از منابع معروف حدیث، و همچنین بسیارى از کتب تفسیر آمده است، ولى این متن که بیان شد در تفسیر فى ظلال، ج۵، ص۴۵۴ از احمد و مسلم و بخارى نقل شده.
این حدیث پر معنى نشان مى دهد، ایمان و عمل صالح بازتابى دارد به وسعت عالم هستى، و شعاع محبوبیت حاصل از آن، تمام پهنهء آفرینش را فرا مى گیرد، ذات پاک خداوند چنین کسانى را دوست دارد، نزد همهء اهل آسمان محبوبند، و این محبت در قلوب انسان هائى که در زمین هستند نیز پرتوافکن مى شود.
حقیقتا چه لذتى از این بالاتر که انسان احساس کند محبوب همهء پاکان و نیکان عالم هستى است؟
بلکه محبوب خداست.
و چه دردناک است که انسان احساس کند، زمین، آسمان، فرشته ها و انسان هاى با ایمان، همه از او متنفر و بیزارند!
بلکه خدا از او متنفر و بیزار است.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۳ )
🌹🌹فَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ.
آنها که ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، آمرزش و رزق کریم براى آنهاست. ۵۰ حج.
تفسیر: مومنان، نخست با آب آمرزش و مغفرت الهى شستشو داده و پاک مى شوند، خاطرى آسوده و وجدانى آرام از این ناحیه پیدا مى کنند، آنگاه مشمول انواع الطاف و نعمتهاى ارزشمند او مى گردند.
رزق کریم.
با توجه به اینکه کریم به معنى هر موجود شریف و پر ارزش است، مفهوم وسیعى دارد که تمام نعمتهاى گران بهاى معنوى و مادى را شامل مى شود.
خداى کریم در آن سراى کریم، انواع نعمتهاى کریم را به بنده هاى مؤمن و صالحش ارزانى مى دارد.
راغب در کتاب مفردات مى گوید: کَرَم معمولاً به امور نیک و پر ارزشى گفته مى شود که بسیار قابل توجه است، بنابراین به نیکیهاى کوچک، کَرَم گفته نمى شود.
برای درک بیشتر رزق کریم در قیامت، میتوانیم به آیهء شریفهء ۷ عنکبوت رجوع کنیم که می فرماید:
🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ.
و کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام دادند، گناهان آنانرا مى بخشیم و آنانرا به بهترین اعمالى که انجام مى دادند پاداش می دهیم.
پس از آمرزش گناهان مومنین در قیامت، خداوند، آنها را به بهترین اعمالی که انجام داده اند پاداش می دهد (أَحْسَنَ الَّذِی کانُوا یَعْمَلُونَ).
خداوند همهء اعمال نیک را جزا مى دهد، چه حَسَن باشند و چه احسن یعنی چه خوب باشند، چه خوب تر، اما همهء اعمال خوب آنها را به حساب بهترینِ آنها مى گذارد، یعنى اگر بعضى از اعمال مومنین، عالى و بعضى خوب یا متوسط است، همه را به حساب عالى مى گذارد، و اینست معنىِ تفضل پروردگار.
💚 خدایا! چقدر خوبست که تو را داریم.
دوستت داریم خدا 💚
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر
🌼 از عذاب قیامت بترسیم و به رحمت الهی امیدوار باشیم 🌼
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۴ )
🌹🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ.
و کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام دادند، به یقین آنها را در زمرهء صالحان وارد خواهیم کرد. ۹ عنکبوت.
تفسیر: صف صالحان در قرآن، پیامبران، صدیقین و شهدا هستند. یعنی همانکه در پیغام قرآنی روز گذشته خواندیم که خداوند فرمود، در قیامت به بهترین اعمالی که انجام داده اید پاداش خواهم داد. همدم و همنشینی با پیامبران، پاداشی بسیار بالاتر از اعمال نیک مومنین است.
سپس در آیهء بعد، مومنان ظاهری را از مومنان حقیقی متمایز فرموده:
🌹وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ فَإِذَا أُوذِيَ فِي اللَّهِ جَعَلَ فِتْنَةَ النَّاسِ كَعَذَابِ اللَّهِ وَلَئِن جَاءَ نَصْرٌ مِّن رَّبِّكَ لَيَقُولُنَّ إِنَّا كُنَّا مَعَكُمْ ۚ أَوَلَيْسَ اللَّهُ بِأَعْلَمَ بِمَا فِي صُدُورِ الْعَالَمِينَ.
و بعضى از مردم کسانى هستند که مى گویند: به خدا ایمان آورده ایم، اما هنگامیکه در راه خدا آزار مى بینند، آزار مردم را همچون عذاب الهى مى شمارند (و از آن وحشت مى کنند). ولى هنگامیکه پیروزى از سوى پروردگارت (براى شما) فرا رسد، مى گویند: ما هم با شما بودیم (و در این پیروزى شریکیم). آیا خداوند به آنچه در سینه هاى جهانیان است آگاه تر نیست؟! ۱۰ عنکبوت.
خداوند در این آیه پیرامون منافقان سخن گفته می فرماید: بعضى از مردم اظهار ایمان مى کنند، اما در برابر فشار مخالفان، تحمل و استقامت به خرج نمى دهند، هنگامیکه در مسیرِ الله تحت فشار و آزار قرار بگیرند، از ایمان به کنار می روند و فشار و شکنجهء مردم را همچون عذاب الهى مى شمرند (و از آن سخت وحشت مى کنند).
آیا اینها گمان مى کنند، خدا از اعماق قلبشان با خبر نیست؟ آیا خداوند به آنچه در سینه هاى مردم جهان است از همه آگاه تر نمى باشد ؟ (أَوَ لَیْسَ اللّهُ بِأَعْلَمَ بِما فِی صُدُورِ الْعالَمِینَ).
🌸 یک نکتهء مهم:
در این آیه از مجازات الهى، تعبیر به عذاب مى کند، و از آزارهاى مردم، تعبیر به فتنه. یعنی آزارهاى مردم، در حقیقت عذاب نیست، بلکه آزمایش است و وسیلهء تکامل براى انسان، و به این ترتیب، به آنها تعلیم مى دهد که این دو را با هم مقایسه نکنید، و با این بهانه که مخالفان، شما را آزار و شکنجه مى کنند، دست از ایمان خود بر ندارید، که این جزئى از برنامهء کلى امتحان در این دنیاست و البته ساخته شدن برای رسیدن به کمال.
پس یکی از نشانه های منافق اینست که وقتی در مقابل آزار دشمن قرار می گیرد، سست شده و تن به ذلت می دهد ولی اگر شرایط برای مومنین مناسب باشد و بسمت رشد و پیشرفت، می گوید من با شما هستم.
سپس به مومنین اطمینان خاطر می دهد که:
🌹وَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْمُنَافِقِينَ.
مسلّماً خداوند مؤمنان را مى شناسد، و به یقین منافقان را (نیز) مى شناسد. ۱۱ عنکبوت.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۵ )
🌹🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُبَوِّئَنَّهُم مِّنَ الْجَنَّةِ غُرَفًا تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ نِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ.
و کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام دادند، آنانرا در غرفه هایى از بهشت جاى مى دهیم که نهرها در زیر آن جارى است. جاودانه در آن خواهند ماند. چه خوب است پاداش عمل کنندگان. ۵۸ عنکبوت.
تفسیر: غُرَف جمع غرفه، به معنى ساختمان بلند است که بر اطراف خود مشرف است.
امتیاز دیگر غرفه هاى بهشتى جاودانه بودن آنهاست (خالِدِینَ فِیها).
عامِلِیْن به قرینهء جمله هاى قبل، کسانى هستند که عمل صالح، توأم با ایمان دارند.
🌸در حدیثى از پیامبر گرامى چنین مى خوانیم: در بهشت غرفه هائى است آن قدر شفاف، که بیرونش از درون، و درونش از بیرون، دیده مى شود. فردی عرض کرد: این غرفه ها از آن کیست اى رسول خدا! فرمود: اینها براى کسى است که سخن خود را پاکیزه کند، گرسنگان را سیر نماید، و روزه بسیار بگیرد و در دل شب، هنگامیکه مردم در خوابند، براى خدا نماز بخواند.
تفسیر قرطبی، ج۷، ص۵۰۷۵.
👈 اما مهمترین وصف این مومنان را در آیهء بعد اینگونه فرموده است:
🌹الَّذِينَ صَبَرُوا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ.
همان کسانیکه صبر کردند و تنها برپروردگارشان توکّل مى کنند. ۵۹ عنکبوت.
صبر در برابر تمام سختیها از مشکلات شخصی و خانوادگی تا مشکلاتی که دشمنان دین برای مومنان ایجاد می کنند و مهمتر از همه صبر در تهذیب نفس.
🟢 صبر نه به معنای یکجا نشستن و دست روی دست گذاشتن بلکه صبوری و شکیبایی یعنی ضمن اینکه برای زندگی و برای حل مشکلات تلاش میکنیم اما آرامش و ثبات خود را از دست نمی دهیم.
صبر یعنی اگر توانستیم در سایهء این آرامش مشکلات را حل کنیم که خدا را شکر ولی اگر حل شدنی نبودند بتوانیم آنها را تحمل کنیم.
صبر یعنی عجله نداشتن و آرامش داشتن در مقابل گذر زمان.
👈 دومین خصوصیت مهم این مومنان اینست که، نه بر اموالشان تکیه دارند و نه بر دوستان و بستگان، تکیه گاهشان تنها خداست، و توکلشان بر ذات پاک اوست.
آنها از اموال و دوست و خانواده برای حل مشکلات ممکن است کمک بگیرند. اما تکیه گاهشان تنها خداست.
✅ در حقیقت، ریشهء همهء فضائل انسانى، همین صبر و توکل است. صبر عامل استقامت در برابر موانع و مشکلات است، و توکل انگیزهء حرکت در این راه پر فراز و نشیب.
به این معنی که براى انجام عمل صالح، باید از این دو فضیلت اخلاقى مدد گرفت. قطعا انجام اعمال صالح در مقیاس وسیع هرگز بدون صبر و توکل امکان پذیر نخواهد بود.
یکی از همین اعمال در مقیاس بزرگ، تهذیب نفس است.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۶ )
🌹🌹فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَهُمْ فِي رَوْضَةٍ يُحْبَرُونَ.
کسانیکه ایمان آورده و اعمال صالح انجام دادند، در باغى از بهشت، شاد و مسرور خواهند بود. ۱۵ روم.
تفسیر: یُحْبَرُون به معنى اثر جالب و خوب است، و به حالت شادى و سرورى که آثار آن در چهره ظاهر گردد، گفته مى شود، و از آنجا که قلب بهشتیان چنان مالامال از شادى و سرور است که آثار آن در تمام وجودشان ظاهر مى گردد، این تعبیر در مورد آنها به کار رفته است.
رَوْضَة به معنى محلى است که آب و درخت فراوان دارد، لذا به باغهاى خرم و سرسبز، روضة اطلاق مى شود، و اگر مى بینیم در اینجا این کلمه به صورت نکره آمده است، براى تعظیم و بزرگداشت آن است، یعنى در بهترین و برترین باغهاى زیبا و سرورانگیز بهشت.
پس رَوْضَةٍ يُحْبَرُونَ، یعنی باغهایی از بهشت، بسیار سرسبز و خرّم که آثار آن در چهرهء مومنین بخوبی دیده میشود.
اما در آیهء ۸ لقمان از بهشت نعیم فرموده است:
🌹إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعِيمِ.
کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند، باغهاى پرنعمت بهشت از آن آنهاست.
نَعِیْم، معنى گسترده اى دارد که همهء انواع نعمتهاى مادى و معنوى را شامل مى شود، حتى نعمتهائى که براى ما محبوسان زندان تن، در این دنیا قابل درک نیست.
سپس برای اطمینان خاطر مومنین می فرماید:
🌹خَالِدِينَ فِيهَا ۖ وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ.
جاودانه در آن خواهند ماند. این وعده حتمى الهى است. و اوست توانا و حکیم. ۸ لقمان.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
🌼 از عذاب قیامت بترسیم و به رحمت الهی امیدوار باشیم 🌼
✨عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۷ )
🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ.
اى کسانیکه ایمان آورده اید! تقواى الهى پیشه کنید. و هرکس باید بنگرد که براى فردایش چه چیز از پیش فرستاده. و تقواى الهى داشته باشید که خداوند از آنچه انجام مى دهید آگاه است. ۱۸ حشر.
تفسیر: تقوا و ترس از خداوند، سبب مى شود که انسان براى فرداى قیامت بیندیشد، و اعمال خود را پاک و پاکیزه و خالص کند و با رسیدگی به رفتارها و گفتارهایش، آنها را اصلاح نماید و به آن تعلیم و تربیتی که در معرض آن بوده اکتفا نکند و با انس با کلام الله و کلام معصومین، ایمان خود را ارتقاء دهد.
و تکرار امر به تقوا که در ادامهء آیه آمده، براى تأکید است.
تعبیر به نَفس، به معنى یک نفر می باشد. یعنى هر انسانى باید به فکر فرداى خویش باشد، و بدون آنکه از دیگران انتظارى داشته باشد که براى او کارى انجام دهند، خودش تا در این دنیا هست آنچه را مى تواند از پیش بفرستد. (دقت کنیم).
آیهء بعد، به دنبال دستور به تقوا و توجه به معاد، تأکید بر یاد خدا کرده، چنین مى فرماید:
🌹 وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنسَاهُمْ أَنفُسَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ.
و همچون کسانى نباشید که خدا را فراموش کردند و خدا نیز آنها را به «خود فراموشى» گرفتار کرد. آنها فاسقانند. ۱۹ حشر.
اصولاً یکى از بزرگترین بدبختیها و مصائب انسان، خود فراموشى است، چرا که ارزشها، استعدادها و لیاقتهاى ذاتى خود را که خدا در او نهفته و از بقیهء مخلوقات ممتازش ساخته، به دست فراموشى مى سپرد، و این مساوى با فراموش کردن انسانیتِ خویش است، و چنین انسانى جز به خواب و خوراک و شهوت به چیزی نمی پردازد.
و این خود فراموشى، بدترین مصداق فسق و خروج از طاعت خداست، و به همین دلیل، در پایان آیه مى فرماید: چنین افراد فراموشکار، فاسقند (أُولئِکَ هُمُ الْفاسِقُونَ).
به این ترتیب، انسان بر سر دو راهى قرار دارد یا باید به گروه اول بپیوندد، یا به گروه دوم و راه سومى وجود ندارد.
/خود را فراموش نکنیم. کسی دلش بحال ما نسوخته. وای بحال کسیکه آخرت خود را بخاطر دنیایش نابود میکند و صد وای بلکه هزاران وای بر کسیکه آخرت خود را بخاطر دنیای دیگران نابود میکند. چه حماقتی!!!
خود را فراموش نکنیم. ارزشهای خود را بشناسیم که کرامت الهی است و با پرداختن به کرامتهای الهی، آنها را ارتقاء دهیم و خداگونه شویم.
مبادا زندگی ما حکایت یخ فروشی شود که در پایان روز از او پرسیدند یخهایت را فروختی؟ گفت نه ولی تمام شد!!
زندگی خود را قیمتی کنیم و به خدا بفروشیم.
هیچکس قیمتی تر از خدا آنرا نمی خرد/
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است ✨ ( ۱۸ )
🌹🌹فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَيُدْخِلُهُمْ رَبُّهُمْ فِي رَحْمَتِهِ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْمُبِينُ.
پس کسانیکه ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، پروردگارشان آنها را در رحمت خود وارد مى کند. این همان پیروزى آشکار است. ۳۰ جاثیه.
تفسیر: ذکر فاء به معنی پس، که در ابتدای آیه آمده، یعنی کسانیکه حواسشان به اعمالشان است و به آن رسیدگی می کنند، پس در رحمت الهى وارد خواهند شد.
البته، باید بدانیم ایمان به تنهائى کافى نیست که از رحمت، این موهبت عظیم برخوردار شوند، بلکه عمل صالح نیز شرط آنست.
در ادامه می فرماید رَبُّهُمْ فی رَحمَتِه. به معنی در رحمت پروردگارشان داخل میشوند. بجای اینکه بفرماید در بهشت پروردگارشان داخل میشوند.
این از لطف مخصوص خداوند حکایت مى کند بر مومنینی که علاوه بر ایمان، اعمال صالح هم انجام می دهند.
و در پایان آیه مى فرماید: این رستگاری آشکار است (ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ).
یعنی کسیکه بتواند در رحمت الهی وارد شود، به اوج کمال رسیده.
رحمت الهى، مفهوم وسیعى دارد که دنیا و آخرت را در برمى گیرد، و در آیات قرآن، بر معانى زیادى اطلاق شده است: گاه بر مسئلهء هدایت، گاه نجات از چنگال دشمن، گاه باران پر برکت، گاه به نعمتهاى دیگرى همچون نعمت نور، و در موارد بسیارى نیز به بهشت و مواهب خدا، در قیامت بیان شده. و در این آیه اوج سعادتمندی است در سایهء ایمان و عمل صالح.
جملهء ذلِکَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ، یک بار دیگر هم در سورهء انعام آیهء ۱۶ تکرار شده، منتها در مورد کسانى است که از عذاب الهى رهائى مى یابند، مى فرماید: مَنْ یُصْرَفْ عَنْهُ یَوْمَئِذ فَقَدْ رَحِمَهُ وَ ذلِکَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ، اما در اینجا دربارهء کسانى است که بی حساب و کتاب در بهشت و رحمت الهى وارد مى شوند. در واقع هر دو، رستگاری بزرگ است: نجات از عذاب، و دخول در کانون رحمت حق.
و، واژهء فوز به معنی رستگاری، یعنی پیروزى توأم با سلامت.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۱۹ )
🌹🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَآمَنُوا بِمَا نُزِّلَ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَهُوَ الْحَقُّ مِن رَّبِّهِمْ ۙ كَفَّرَ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَأَصْلَحَ بَالَهُمْ.
و کسانیکه ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند و به آنچه بر محمد نازل شده و آن حقّى است از سوى پروردگارشان نیز ایمان آوردند، خداوند گناهانشان را مى بخشد و کارشان رااصلاح مى کند. ۲ محمد.
تفسیر: ابتدا ایمان را بطور مطلق بیان فرموده سپس ایمان به آنچه بر پیامبر نازل شده و این تأکیدى است بر برنامه هاى پیامبر بزرگوار اسلام، و از قبیل ذکر خاص بعد از عام است، و بیانگر این واقعیت است که بدون ایمان به آنچه بر پیامبر اسلام نازل شده، هرگز ایمان به خدا تکمیل نمى شود.
در واقع جملهء اول، اشاره به ایمان به خداست، و جنبهء اعتقادى دارد، و این جمله، اشاره به ایمان به محتواى اسلام و تعلیمات آن حضرت است و جنبه عملى دارد.
و به تعبیر دیگر، ایمان به خدا به تنهائى کافى نیست،
👈 وَ هُوَ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ یعنی همهء آنچه بر پیامبر نازل شده حق و از سوی خداوند است، ًل نماز، زکات، روزه، حج، جهاد و همهء آنچه از سوی خداوند نازل میشود حق است و غیرآن باطل.
🟢 سپس دو پاداش براى مؤمنان صالح العمل بیان مى کند که، نخستین آنها پوشاندن لغزشها و بخشودگى خطاهائى است که به هر حال هر انسان غیر معصومى از آن خالى نیست، و دیگر اصلاح بال است.
بال به معانى مختلفى آمده است به معنى حال، کار، قلب، و به گفته راغب در مفردات به معنى حالات پر اهمیت است، بنابراین اصلاح بال، به معنى سر و سامان دادن به تمام شئون زندگى و امور سرنوشت ساز، مى باشد که طبعاً هم پیروزى در دنیا را شامل است، و هم نجات در آخرت را.
و مى توان گفت: آمرزش گناهان، نتیجهء ایمان آنها، و اصلاح بال نتیجهء اعمال صالح آنهاست.
✅ اصلاح بال، دامنهء وسیعی دارد و به واسطهء آن، مؤمنان، داراى آرامش فکرند، و پیروز در برنامه هاى عملی، و چه نعمتى از این بالاتر که، انسان روحى آرام و قلبى مطمئن و برنامه هائى مفید و سازنده داشته باشد.
و در آیهء بعد بطور صریح و روشن علت پیروزی مومنین و شکست کافران را بیان می فرماید که:
🌹ذَٰلِكَ بِأَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا اتَّبَعُوا الْبَاطِلَ وَأَنَّ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّبَعُوا الْحَقَّ مِن رَّبِّهِمْ ۚ كَذَٰلِكَ يَضْرِبُ اللَّهُ لِلنَّاسِ أَمْثَالَهُمْ.
این بخاطر آنست که کافران از باطل پیروی کردند، و مؤمنان از حقی که از سوی پروردگارشان بود تبعیت نمودند. این گونه خداوند برای مردم مَثَلهای (زندگی) آنانرا بیان می کند. ۳ محمد.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۲۰ )
🌹🌹إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ.
خداوند کسانى را که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند وارد باغهاى بهشتى مى کند که نهرها از پاى درختانش جارى است. در حالیکه کافران از متاع زودگذر دنیا بهره مى گیرند و همچون چهارپایان مى خورند، و سرانجام، آتش دوزخ جایگاه آنهاست. ۱۲محمد.
تفسیر: درست است که هر دو گروه مومن و کافر، در دنیا زندگى مى کنند و از مواهب آن بهره مند مى شوند، ولى تفاوت اینجاست که مؤمنان هدفشان انجام اعمال صالح است، اعمالى مفید و سازنده، و براى جلب خشنودى پروردگار.
اما کافران، تمام هدفشان همین خوردن و خوابیدن، و تمتع بردن از لذات حیات است.
مؤمنان، حرکتى آگاهانه دارند و کافران، بى هدف زندگى مى کنند، و بى هدف مى میرند، درست مانند چهارپایان.
👈 مؤمنان، در بهره گیرى از مواهب حیات، قید و شرط فراوان قائلند، و در مشروعیت و طرق تحصیل آن و چگونگى مصرفش، دقیقاً مى اندیشند، اما کافران چون چهارپایانند که براى آنها تفاوت نمى کند این علف از زمین صاحب آنهاست یا غصبی است؟ حق یتیم و بیوه زنى است، یا نه؟ بیت المال است یا خیر؟ و......
👈 مؤمنان، با استفاده از هر یک از مواهب مادى، به بخشندهء این مواهب مى اندیشند، آیات او را در آنها مشاهده مى کنند و حق شکر مُنعم را بجا مى آورند، در حالیکه کافر، غافل و بى خبر، به هیچیک از اینها نمى اندیشد، و پیوسته بار خود را از ظلم و گناه سنگین تر مى کند، خود را به هلاکت نزدیک تر مى سازد، همانگونه که گوسفندان پروار، هر قدر بیشتر مى خورند و فربه تر مى شوند، به ذبح نزدیک تر مى گردند.
در مورد مؤمنان، مى فرماید: خداوند آنها را وارد باغهاى بهشت مى کند، اما در مورد کافران مى فرماید: آتش، جایگاه آنهاست که تعبیر اول احترام و اعتناء است نسبت به مقام اهل ایمان، و تعبیر دوم تحقیر و بى اعتنائى نسبت به کفار است، که از تحت ولایت او بیرون رفته اند.
⚫ 👈 بعضى از مفسران، از جملهء وَ النّارُ مَثْوىً لَهُمْ، به معنی آتش جایگاه آنهاست، چنین استفاده کرده اند، که آنها هم اکنون در آتشند، زیرا جمله، به صورت فعل مضارع نیست، بلکه خبر از حال مى دهد، و در حقیقت همینطور هم هست، چرا که خود اعمال و افکار آنها، آتش است که در آن گرفتارند.
چنانکه در آیهء ۴۹ سورهء توبه مى خوانیم: وَ إِنَّ جَهَنَّمَ لَمُحِیطَةٌ بِالْکافِرِینَ: جهنم کافران را احاطه کرده است.
⚫ 👈 در بعضى دیگر از آیات قرآن نیز، این دوزخیان به چهارپایان تشبیه شده اند، بلکه از چهارپایان بدتر: أُولئِکَ کَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِکَ هُمُ الْغافِلُونَ. ۱۷۹ اعراف.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۲۱ )
🌸عجب پیغام قرآنی مهمی!!🌸
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ.
(اما) کسانیکه ایمان آوردند واعمال صالح انجام دادند، بهترین خلق (خدا) هستند. ۷ بینه.
تفسیر: در این آیه تکرار شده، ادعاى ایمان به تنهائى کافى نیست، بلکه اعمال انسان باید گواه بر ایمان او باشد.
👈 👈 نکتهء بسیار مهمی که در بارهء مومنینی که عمل صالح انجام می دهند در این آیه به آن اشاره فرموده، اینست که آنها بهترین خلق هستند (أُولئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ).
یعنی انسانهاى مؤمن و صالح العمل، حتى از فرشتگان هم برتر و بالاترند. چرا که آیه، مطلق است و هیچ استثنائى در آن نیست، آیات دیگر قرآن نیز گواه بر این معنى مى باشد، مانند آیات سجود فرشتگان بر آدم، و آیهء وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنی آدَم. ۷۰ اسراء.
پس از معرفی مومنانی که عمل صالح انجام می دهند به بهترین خلق خدا، در آیهء بعد پاداشهای آنها را بیان می فرماید:
🌹جَزَاؤُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ رَّضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ ذَٰلِكَ لِمَنْ خَشِيَ رَبَّهُ.
پاداش آنها نزد پروردگارشان باغهاى جاویدان بهشتى است که نهرها از پاى درختانش جارى است. همیشه در آن مى مانند. (هم) خدا از آنها خشنود است و (هم) آنها از او. و این (مقام والا) براى کسى است که از (مخالفت) پروردگارش بترسد (خشیت الهی، نه خوف الهی). ۸ بینه.
نخست، از پاداش مادى و جسمانى آنها که باغهاى پر نعمت بهشتى است سخن به میان آمده، و بعد از آن، پاداش معنوى و روحانى آنانرا بیان فرموده است که خدا از آنان راضى است و آنان از خدا.
آنها از خدا راضى اند چرا که هر چه وعده داده بود به آنها عطا فرموده است و خدا از آنها راضى است چون هر چه او خواسته و فرمان داده، انجام داده اند، و اگر هم لغزشى بوده به لطفش صرفنظر فرموده است.
✅ 👈 اما بر اساس این آیهء شریفه، مقام رضایت خدا که بزرگترین پاداش خدا در قیامت است، برای آن بندگان باایمانی است که عمل صالح انجام می دهد و خشیت الهی دارند.
خشیت الهی مرتبهء بالاتری است از خوف الهی است.
خوف، به هر گونه ترسی گفته میشود که الزاما انسان را وادار به تکریم و تعظیم نمی کند. اما خشیت، یعنی ترس توأم با تعظیم و احترام.
یعنی خشیت الهی، ترسی است که اعمال صالح را نه برای فرار از عذاب و نه برای کسب پاداش، بلکه فقط برای جلب خشنودی پروردگارش انجام می دهد. این نهایت بندگی و در خور بالاترین پاداش است که رضایت خداست.
چنانکه خداوند در آیهء ۷۲ توبه، رضایت خود را رستگاری اکبر بیان فرموده (الفوز العظیم).
🟢 الهی رستگار شویم.
🌹 وَلَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.
و ما قرآن را برای یادآوری آسان ساختیم آیا کسی هست که متذکر شود. ۱۷ و ۲۲ و ۳۲ و ۴۰ قمر.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ عمل صالح به شرط ایمان قبول است✨ ( ۲۲ )
🌹🌹إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.
مگر کسانیکه ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند، و یکدیگر را به (اداى) حق سفارش کرده و یکدیگر را به استقامت و شکیبایى توصیه نموده اند.
آیهء سوم از سورهء والعصر.
🌹به نام خداوند بخشنده و مهربان. به عصر سوگند.
که انسانها همه در زیانند.
مگر آنانکه ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند، و یکدیگر را به حق سفارش کرده و به استقامت توصیه نموده اند.
تفسیر: حقیقتاً انسان در زیان است، مگر کسیکه ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد.
به هر حال سرمایهء وجودی انسان بطور طبیعی گرفتار خسران خواهد شد. قلب تا زمانی می تپد که نیرو دارد، بعد از آن بدون اینکه حتی بیمار باشد از تپش خواهد ایستاد. و یا مغز و یا عضلات و ..... .
پس همهء انسانها این سرمایه ها را از دست خواهند داد، ولی همهء آنها گرفتار خسران نمیشوند.
🟢 آنها کسانی هستند که سرمایه های وجودی خود را در سایهء ایمان به خدا و انجام اعمال صالح، در مسیر حق بکار میگیرند و در این راه صبور و پایدارند و هرگز دلسرد و ناامید و گرفتار انحراف نمیشوند.
⚫ اما کسانیکه همین سرمایه های وجودی را در راه غیر خدا و صرفاً برای کسب دنیا بکار گیرند، این سرمایه ها را در حالی از دست میدهند که هیچ ذخیرهء قابل توجهی برای خود فراهم نکرده و بطور شگفت انگیزی فرصتها را از دست داده اند و حقیقتاً روز قیامت برای چنین افرادی یوم التغابن خواهد بود (روز حسرت. ۹ تغابن).
👈 در این آیه، ایمان و اعمال صالح بطور مطلق بیان شده. یعنی فقط و فقط با ایمان و عمل صالح میتوان جلوی خسران را گرفت. از ایمان به خدا و صفات او، تا ایمان به کتب آسمانی و به قیامت و به پیامبران و اوصیای آنها.
و عمل صالح هم که در تمام آیات، جمع آورده شده، شامل همهء اعمال حسنه و نیک است. حتی برداشتن یک سنگ از سر راه مردم.
👈 و از آنجاییکه ایمان و عمل صالح، تداوم نمی یابد مگر با دعوت بسوی حق و با استقامت و شکیبایی، لذا خداوند، بعد از ایمان و عمل صالح، دو اصل حق و صبر را بیان فرموده، که هم خود، حق گرا و صبور باشیم و هم دیگران را به حق و صبر توصیه کنیم.
✅ با توجه به اینکه این اصول چهارگانه، جامعترین برنامهء حیات و سعادت انسان است، به همین دلیل، وقتی اصحاب پیامبر به یکدیگر می رسیدند، پیش از آنکه از هم جدا شوند، سورهء والعصر را می خواندند و آنرا به يکدیگر یادآوری می کردند. (درالمنثور، ج۶، ص۳۹۲).
خوبست در یکی از دو رکعت نمازهایمان، بعد از حمد، سورهء والعصر را با توجه به معنی، بخوانیم.
و مطلب آخر اینکه در حقیقت این سوره، مصداق انسان کامل است. در روایات آمده این سوره در وصف مولایمان، امیرالمومنین، علی علیه السلام نازل شد.
ما را از دعای خیر خود فراموش نکنید.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/