شبهه
کشور ما که سومین تولید کنندهی گاز دنیاست چرا باید در زمستان خودش گاز کم بیاورد و گاز برخی از مناطق فشارش کم شود و قطع شود یا از کشوری مثل ترکمنستان گاز بخرد و او هم وقتی خودش گاز کم بیاورد گاز ایران را قطع کند؟!
اول: اگر ایران گاز خودش را صادر میکند چون گاز خودش را گرانتر میفروشد و در مقابل گاز ارزانتر میخرد.
دوم: گازی که ایران از دیگران میخرد برای مناطقی استفاده میکند که از ذخایر خود ایران دور هستند و هزینههای زیادی نیاز است که آن را از معادن گاز خود ایران به آن مناطق بفرستند ولی با خرید از کشورهایی که به آن مناطق نزدیک هستند هزینه کمتری میکند.
مثل خرید گاز از ترکمنسان برای مناطق شمالی که به صرفهتر است. چون تا بخواهد بیش از 1000 کیلومتر گاز را از جنوب به شمال ایران انتقال دهد از ترکمنسان که نزدیکتر است میخرد که هم انتقالش کمتر هم کم هزینهتر و ارزانتر است.
سوم: اما اینکه آن کشور وقتی خودش کمبود گاز داشته باشد گاز ما را قطع میکند بستگی به قرداردی است که بین دو کشور صورت گرفته است اگر آن کشور عهد کرده در صورت نیاز خودش گاز کشور خریدار را کم کند طبق قرداد عمل کرده است. و به این خاطر فشار گاز آن مناطق کم میشود.
همانطور که در صورت کمبود گاز داخل کشور صادرات ما نیز به کشورهای دیگر قطع میشود. و اگر هم صادراتی باشد جنس گازش با گاز مصرفی ما تفاوت دارد.
چهارم: نکته دیگر خط لوله گاز در ایران ۳۵۰ هزار کیلومتر است(حدود ۴۰هزار کیلومتر خطوط پرفشار و ۳۰۰هزار کیلومتر شبکه فرعی).
این یعنی تقریبا ۹ برابر خط استوا؛ میتوانید با این خط لوله ۹ بار دور زمین را لولهکشی کنید؛ گاز رسانی به دورترین نقاط کشور از روستاهای لب مرز تا کوهستانهای برفگیر. این رکورد در جهان کمنظیر است. و برای این مقدار از خطوط لوله کشی سومین کشور تولیدکننده گاز دنیا که سهله ، اولین تولید کننده گاز دنیا هم باشید باز گاز کم میآورید و با افت فشار گاز روبهرو میشوید.
پنجم: آمریکا و روسیه اولین و دومین تولیدکننده گاز دنیا، 20 درصد از گاز مصرفی خود در اوج سرما را از طریق ذخیرهسازی گاز تامین میکنند. یعنی در زمانی که اوج مصرف گاز نیست گاز را ذخیره میکنند تا در زمان اوج مصرف گاز، با کمبود گاز مواجه نشوند.
ششم: البته ایران هم در دولتهای قبل این کار را میکرد و با ذخیره سازی گاز در فصل گرما در زمستان از گاز ذخیره استفاده میکرد اما در سال 97 شرکت ذخیرهسازی گاز توسط دولت دوازدهم منحل شد و باعث مشکل کمبود گاز در اوج سرما و مصرف گاز شدیم.[1]
هفتم: با روی کارآمدن دولت سیزدهم دوباره پروژههای ذخیرهسازی گاز در ۱۴ طرح با مجموع سرمایهگذاری ۵ میلیارد دلار در دستور کار قرار گرفت و تا سال ۱۴۰۶ ایران به ظرفیت عرضه ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز خواهد رسید.[2]
منابع:
[1]ـ ـ سایت خبرگزاری فارس، ۴ بهانه عجیب درباره علت انحلال شرکت ذخیرهسازی گاز در دولت روحانی،27 بهمن 1401.
شبهه
الان که 80 میلیون جمعیت داریم اینقدر مشکل داریم و منابع برای همه کم است بعد چطور مسؤلین میگویند جمعیت را افزایش دهید؟
اول: بحث افزایش جمعیت یک بحث حیاتی است چون اگر جمعیت ایران اینگونه پیش برود چند سال دیگر جمعیت ایران رو به پیری و نابودی میرود و قصد افزایش جمعیت برای جوان شدن جمعیت برای آینده است چون هر روزی که جمعیتی به دنیا بیاید جمعیتی هم از دنیا می رود و این تعادل برقرار است و اینگونه نیست که جمعیت بیاید و به جمعیت اضافه شود و کسی نمیرد.
دوم: اگر تعداد مرگ و میرهای جمعیت با تولدها مساوی باشد و همیشه پیرها بمیرند و جوانان و کودکان از دنیا نروند میتوان امیدوار بود که جمعیت ثابت بماند.
ولی با آنچه که در واقعیت اتفاق میافتد و کودکان و جوانان بسیاری از دنیا میروند روزی میآید که دو برابر جمعیت ایران پیر و از کار افتاده هستند و دیگر نیروی کار برای اداره کشور وجود ندارد و کشور رو به نابودی میرود و کار به جایی میرسد که ارتش و نیرویی برای دفاع از کشور هم نمیماند و کشور در برابر کوچکترین حمله و تحدیدی نابود میشود. و بیشتر درآمد کشور صرف درمان و نگهداری سالمندان میشود.
و این در صورتی بود که تعداد مرگ و میرها با تولدها مساوی بود حال اگر تعداد تولدها کمتر از مرگ و میرها باشد واضح است که این جمعیت زودتر به پیری رسیده و آسیبپذیرتر و پرهزینهتر خواهد شد.
چهارم: درضمن منابع ایران آنقدر زیاد هست که طبق پیش بینی تا 150 میلیون جمعیت را جواب میدهد و اگر الان کمبودی داریم به خاطر کمبود منابع نیست.
بلکه به خاطر عوامل دیگر است مثل کم کاری مسؤلین در بهره برداری از منایع و رساندن میزان صحیح منابع به تمام مردم یا سواستفادهی سودجویان که نمیگذارند منابع به طور عادلانه بین همه تقسیم شود. یا عوامل خارجی مثل دشمنان و تحریمها باعث شده که آنطوری که باید از منابع بهرمند شویم، نتوانیم استفاده کنیم.
پنجم: با پیشرفت ابزار و امکانات جدید میزان بهرمندی از منابع هم بیشتر میشود و هر چقدر جمعیت هم زیاد شود باز به اندازه آنها منابع بهره برداری میشود.