🔰 اعمال شب اوّل ماه رجب
انجام اعمالى در این شب با ارزش، مورد سفارش است:
🔸اوّل: از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) نقل شده است که به هنگام رؤیت هلال ماه رجب، این دعا را مى خواند:
اَللّـٰهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَیْنٰا بِالْأَمْنِ وَالْإیمٰانِ، وَالسَّلاٰمَةِ وَالْإِسْلاٰمِ، رَبّى وَرَبُّکَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ.
🔸دوم: غسل کردن.
مرحوم «سیّد بن طاووس» مى گوید در کتب «عبادات» روایتى از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) یافتم که آن حضرت فرمود: «هر کس درک کند ماه رجب را و در اوّل، وسط و آخر آن، غسل کند; همانند روزى که از مادر متولّد شده، از گناهان خارج گردد (و پاک شود)».
🔸سوم: زیارت امام حسین (علیه السلام) در این شب فضیلت بسیار دارد.
🔸چهارم: بعد از نماز مغرب، بیست رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت یک بار سوره «حمد» و یک بار سوره «توحید» بخواند; رسول خدا (صلى الله علیه وآله) در پاداش این عمل فرمود: هر کس چنین کند، به خدا سوگند! خودش، خانواده اش، مالش و فرزندانش محفوظ بمانند و از عذاب قبر پناه داده شود... و در قیامت به سرعت از صراط بگذرد.
🔸پنجم: بعد از نماز عشا، دو رکعت نماز بجا آورد، در رکعت اوّل «حمد» و «الم نشرح» را یک مرتبه و سوره «قل هو اللّه احد» را سه مرتبه بخواند و در رکعت دوم، سوره هاى «حمد»، «اَلَم نشرح»، «قل هو اللّه احد» و «معوّذتین» (سوره هاى ناس و فلق) را یکبار بخواند و پس از سلام سى مرتبه بگوید: «لا اله الاّ اللّه» و سى مرتبه «صلوات» بفرستد.
رسول خدا (صلى الله علیه وآله) فرمود: کسى که این عمل را انجام دهد، خداوند گناهانش را مى آمرزد و از گناه پاک مى شود.
🔸ششم: سى رکعت نماز بخواند، (هر دو رکعت به یک سلام) در هر رکعت یک مرتبه «حمد» و یک مرتبه «قل یا ایّها الکافرون» و سه مرتبه «قل هو اللّه احد» را بخواند; در روایتى رسول خدا (صلى الله علیه وآله) فرمود: هر مرد و زن مؤمنى چنین کند، خداوند تمام گناهان کوچک و بزرگ وى را مى آمرزد و تا سال بعد، خداوند نامش را در فهرست «نمازگزاران» مى نویسد و از نفاق پاک مى شود.
🔸 هفتم: احیاى شب اوّل ماه:
«شیخ طوسى» در «مصباح المتهجّد» از امام صادق (علیه السلام) از جدّش از امیر مؤمنان على (علیه السلام) نقل کرده است که آن حضرت دوست داشت که در چهار شب از شبهاى سال، فارغ از هر چیز، به عبادت بپردازد: شب اوّل ماه رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان.
در حدیثى دیگر، از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که: «تا مى توانى بر احیاى شب هاى عید فطر، عید قربان و... شب اوّل رجب مراقبت کن».
🔸هشتم: خواندن دعایى که از امام جواد (علیه السلام) نقل شده است که فرمود: مستحب است انسان، در شب اوّل رجب، با این کلمات، دعا کند:
اَللّـٰهُمَّ اِنّى اَسْئَلُکَ بِاَنَّکَ مَلیکٌ، وَاَنَّکَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ مُقْتَدِرٌ، وَاَنَّکَ مٰا تَشٰآءُ مِنْ أَمْرٍ یَکُونَ،
اَللّـٰهُمَّ اِنّى اَتَوَجَّهُ اِلَیْکَ بِنَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ نَبِىِّ الرَّحْمَةِ، صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ،
یٰا مُحَمَّدُ یٰا رَسُولَ اللهِ، اِنّى اَتَوَجَّهُ بِکَ اِلَى اللهِ رَبِّکَ وَرَبِّى لِیُنْجِحَ بِکَ طَلِبَتى،
اَللّـٰهُمَّ بِنَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ وَالْأَئِمَّةِ مِنْ اَهْلِ بَیْتِهِ، صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَعَلَیْهِمْ، اَنْجِحْ طَلِبَتى.
آنگاه حاجت خود را از خداوند بخواهد.
📚 برگرفته از نرم افزار مفاتیح نوین، آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته)
🔰 اعمال روز اول ماه رجب
: این روز نیز اعمالى دارد:
1️⃣ روزه گرفتن؛ در روایتى از امام رضا (علیه السلام) پاداشهاى مهمّى براى روزه اوّل ماه رجب ذکر شده است.در روایتى دیگر، امام باقر (علیه السلام) روز اوّل ماه رجب را، روز سوار شدن حضرت نوح بر کشتى بیان کرده و فرمود: «هنگامى که نوح در این روز، سوار کشتى شد، به همه کسانى که با او بودند دستور داد روزه بگیرند؛ و هر کس این روز را روزه بگیرد، آتش دوزخ به فاصله یک سال راه، از او دور گردد».
2️⃣ غسل کردن.
3️⃣زیارت امام حسین (علیه السلام)؛
«شیخ طوسى» روایتى را از امام صادق (علیه السلام) نقل کرده است که آن حضرت فرمود: «هر کس امام حسین (علیه السلام) را در روز اوّل ماه رجب زیارت کند، به یقین خداوند او را مى آمرزد».
4️⃣ خواندن نماز حضرت سلمان؛ این نماز را که رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه وآله) به وى آموخت، به این نحو است: ده رکعت نماز بجا مى آورى (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت، یک مرتبه «حمد»، سه مرتبه «توحید» و سه مرتبه «قل یا ایّها الکافرون» را مى خوانى و بعد از سلامِ نماز، دستها را بلند مى کنى و مى گویى:
لاٰ إلـٰهَ اِلَّا اللهُ، وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَلَهُ الْحَمْدُ، یُحْیى وَیُمیتُ، حَىٌّ لاٰ یَمُوتُ، وَهُوَ بِیَدِهِ الْخَیْرُ، وَهُوَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیر، اَللّـٰهُمَّ لاٰ مٰانِعَ لِمٰا اَعْطَیْتَ، وَلاٰ مُعْطِىَ لِمٰا مَنَعْتَ، وَلاٰ یَنْفَـعُ ذَا الْجَـدِّ مِنْـکَ الْجَـدُّ.
آنگاه دست ها را بر روى صورت خود مى کشى.
در روز نیمه ماه نیز ده رکعت نماز به همین نحو انجام مى دهى و پس از هر دو رکعت، آن دعا را مى خوانى ولى پس از جمله «وَ هُوَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیر» این جملات را اضافه مى کنى:
اِلٰهاً وٰاحِداً اَحَداً فَرْداً صَمَداً، لَمْ یَتَّخِذْ صٰاحِبَةً وَلاٰ وَلَداً.
آنگاه دستها را به صورت مى کشى.
و در روز آخر ماه رجب نیز، ده رکعت نماز را به همان نحو، انجام مى دهى و پس از سلام نماز، آن دعا را مى خوانى، ولى پس از جمله «وَ هُوَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیر» مى گویى:
وَصَلَّى اللهُ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطّٰاهِرینَ، وَلاٰ حَوْلَ وَلاٰ قُوَّةَ اِلّٰا بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ.
آنگاه دست ها را بر صورت خود مى کشى و حاجتت را مى طلبى که به اجابت مى رسد.
پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله) به سلمان فرمود: «هر مرد و زن مؤمنى که این سى رکعت نماز را بجا آورد، خداوند گناهانش را بیامرزد و پاداش کسى که تمام آن ماه را روزه گرفته، به وى عنایت کند و از آتش دوزخ نجات دهد، و این به منزله ورقه عبور از صراط است».
سلمان مى گوید: «پس از شنیدن این حدیث از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) با حالت گریه به سجده افتادم و شکر الهى را بجا آوردم».
📚برگرفته از نرم افزار مفاتیح نوین، آیت الله العظمی مکارمشیرازی (دامت برکاته)