🔻دارویی به نام دارچین
▪️مزاج: در سوم گرم و خشک است.
🔹دیسقوريدوس گوید: همه دارچینها مسخن(گرمیبخش)، مفتح(باز کن) و زداینده عفونت و بسیار لطیف و جذبکننده هستند. و علاج همه نیروهای تباه، خلطهای زنگاری و فاسد میباشند.
🔹برای زکام خوب است. دماغ را میپالاید و رطوبات دماغ را برچیند.
🔹مسکن درد گوش است و ضمن داروهای آن است.
🔹خوردن و به چشم کشیدنش تم و تیرگی چشم را میبرد و رطوبت غلیظ چشم را میزداید.
🔹داروی سرفه است. سینه را میپالاید. ورمها را میرساند.
🔹بند آمدنیهای کبد را باز کند و کبد را توان بخشد.
🔹رطوبت معده را برچیند و معده را قوی کند و داروی استسقا است.
📘شیخ الرئیس بوعلی سینا، ترجمه شرفکندی، قانون در طب، ج۲، ص۱۱۶.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
سلامتکده طب بوعلی
📍حجامت در آخر و اول ماه ممنوع است 🔹بدان كه در اوّل ماه و آخر ماه و سه شنبه آخر ماه جايز نيست؛ به جه
🔹امروز یکی از بهترین روزهای سال برای حجامت است. هم در بهار طبی قرار داریم و هم هفدهم ماه قمری است.
⬅️ از حجام بخواهید پشت قلب را حجامت کند.
🌸بیماریهای شایع بهترین فصل سال
🔸در بهار خلطهای حبس شده در طی زمستان به جنبش در آمده و به سوی اعضاء ضعیف سرازیر و باعث ایجاد دملها و نیز آماس حلق میگردند.
🔸در این فصل هر بیماری ماده داری که ماده آن طی زمستان ساکن مانده بود، برانگیخته میشود.
✅البته باید دانست این فرایند دلیل بدی آب و هوای بهاری نیست، بلکه مرتبط با گرمای لطیف آن میباشد چرا که بهار سالمترین فصول و بهترین آنها برای زندگی و تندرستی است.
📙الموجز فیالطب، ابن نفیس، ص۹.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
✅موثرترین عرقها و شربتها در درمان و تقویت کبد
✍️ #طبیب_حیدری
🔻عرقها
عرق کاسنی
عرق شاهتره
عرق گزنه
عرق خارشتر
عرق رازیانه
عرق خارخاسک
عرق بوقناق
گلاب
🔻شربتها
شربت عسل
شربت سکنجبین
شربت زرشک
شربت خاکشیر
شربت آبلیمو
شربت آبغوره
شربت آلبالو
شربت زعفران
و شربت گلاب
شربت بادرنجبویه
ماء الجبن
ماء الشعیر طبی
📗 کبد چرب، بر اساس طب سنتی و اسلامی، ص۴۲
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
🔖خربزهای که نیاز به معرفی دارد
🔸ترجمه جلد دوم قانون در طب بوعلی را باز میکنیم، صفحه ۹۱، آن وسطها نوشته بِطّیخ، داخل پرانتز هم یک خربزه میبینیم. اولین کلام نوشته شده خربزه «معرفی نمیخواهد...» یعنی آن قدر مشهور است جناب خربزه که نیاز به معرفی ندارند.
🔸اما بوعلی امروز نیست که ببیند انواع و اقسام متخصصان طب سنتی، همچون متخصص دکتری که در خبر ایرنا میبینیم، به خربزه گفتهاند که مزاجش گرم و تر است.
🔸ولی خربزهای که قرار بود با خوردنش پای لرزش بنشینیم را بهش تهمت گرم و تری زدهاند و بوعلی صریحا نوشته که مزاجی سرد و تر دارد و نارساش مزاجی مثل خیار دارد.
🔸شاید یکی از مشکلاتی که الآن دچارش هستیم به این برمیگردد که آمدهایم و طب سنتی را از پدران جدیدش گرفتهایم و از منابع اصلی آن که امثال کتاب قانون در طب باشد جدایش کردهایم که چنین اشتباهات فاحشی رخ میدهد.
🔸بوعلی در ادامه برای معرفی خربزه مینویسد:«خربزه با هر خلطی که در معده باشد میسازد و تبدیل به آن خلط میشود. خربزه بیشتر میل به بلغم شدن میکند تا صفرا و سودا شدن»
🔸 هر که میرسد میگوید گوشت گاو سرد و چای سرد و حجامت هم ماهانه برای تمام آدمها خوب است و برگ سنا را روزانه مصرف کنید و همین طور مطالبی میگوید که هیچ احدی در کتابهای طبی اصیل از آن سخن نگفته، الحق که امروز حکایت طب سنتی مثل این خربزه شده و نیازی دوباره به معرفی دارد تا از خطاهای فاحش مشهوری که در آن وارد کردهاند، جلوگیری شود.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
🔻تدبیر غذا در سفر
🔹بدان که تدبیر غذا در سفر آن است که: اگر تواند و میسر آید او را که در سفر اغذیه معتاده در حَضَر را تناول نماید، بهتر است و همچنین غذایی چند که غذائیت آن غالب باشد؛
🔹از قبيل لحوم و بیضه مرغ نیمبرشت و نان گندم جیدالطبخ؛ زیرا که در سفر، قوتها به سبب حرکت و تعب تحلیل مییابند و ضعیف میگردند و محتاج بدل ما يتحلل زياده میباشند از حضر.
🔹و از این است که اکثری، در سفر یک و نیم مقدار غذایی که در حضر تناول مینمودند تناول مینمایند و بعضی تا دو چند و اگر شبانهروزی دو مرتبه مقرر داشتند، در سفر غالبا سه مرتبه یا چهار مرتبه گرسنه میگردند و محتاج به أکل غذا، گو اندک باشد.
📙خلاصة الحکمه، جلد ۲، ص ۱۳۰۰.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
سلامتکده طب بوعلی
🔻تدبیر غذا در سفر 🔹بدان که تدبیر غذا در سفر آن است که: اگر تواند و میسر آید او را که در سفر اغذیه م
✍حاشیه
🔸منظور از اغذیه معتاده غذاهایی است که شخص به آنها عادت دارد و در حضر یعنی منزل و جایی که زندگی میکند آنها را استفاده میکند.
🔸خوراکیهایی که استفاده میکنیم یا جنبه غذائیت آنها زیاد است، یعنی بیشتر آنها جذب بدن میشود و کیفیت سردی و گرمی بدن را چنان تغییر نمیدهند و اکثرا در درجه اول و دوم هستند و عارضه خاصی برای بدن ندارند.
🔸یا جنبه دوایی آنها زیاد است و کیفیت بدن را تغییر میدهند مثل آویشن.
🔸غذا جایگزین چیزهایی میگردد که از بدن تحلیل میرود که به آن در طب سنتی بدل ما یتحلل گفته میشود.
🔸خوراکیهایی مثل تخم مرغ عسلی یا نیمبرشت، گوشتها و نان گندم سبوسدار که از آردی مرغوب تهیه شده باشد، جنبه غذائیت بالایی دارند و به آنها غذا گفته میشود.
🔸چون در سفر قوتها تحلیل میروند، بهتر است از این غذاها استفاده کنیم و بیشتر هم در حد یک و نیم برابر یا دو برابر معمول استفاده کنیم تا دچار ضعف نشویم.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
🌿برخی از خواص افسنطین
🔹مزاج: در درجه اول گرم و در درجه سوم خشك است. برخی معتقدند که در درجه دوم خشک است و نظر درست همین است.
✅خاصیت درمانی: افسنطین بازکننده و گیرنده است. گیرندگی آن از گرمیاش قویتر است. در افسنطین نیروی گدازنده موجود است.
▫️افسنطین رنگ و روی را زیبا میکند، برای داءالثعلب (موخوره) و داءالحيه (گری) مفید است. لکههای بنفش زیر چشم را میزداید و فواید دیگری نیز دارد.
▪️تناول آن با عسل از سکته جلوگیری مینماید. هر نوع افسنطین و بهویژه نوع نبطی آن اگر به صورت ضماد درآید و به زیر چشم ببندند برای معالجه هر نوع درد کهنه و تیرگی چشم مفید است.
📚ترجمه قانون در طب، ج۲، ص۵۶.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
❌ضررهای خواب روز
🔹خواب در هنگام روز بد است، بیماریهای رطوبتی و سرماخوردگیها و زشت کردن رنگ را در پی دارد، بر طحال تاثیر میگذارد، پیها را سستی میدهد، تنبلیآور و اشتهابر است و دملها و تبها را همراه دارد.
🔹یکی از علل آسیبرسانی خواب روز آن است که زود از هم میگسلد و طبیعت از کاری که دارد دست برمیدارد.
📚 ترجمه قانون در طب، ج۱، ص۳۹۸.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
🔥آشنایی با گرم مزاجترین اعضای بدن
🔻گرمترين اعضاى بدن به ترتيب عبارتند از
۱.روح، و قلب كه سرچشمه آن است؛
۲.خون، هر چند در كبد به وجود مىآيد، ولى به علت ارتباطش با قلب از گرمى برخوردار است، كه كبد از آن بىبهره مىباشد؛
۳.كبد، زيرا مانند خون بسته است ؛
۴. ريه؛
۵.گوشت، از كبد، گرمى كمترى دارد، زيرا با رشتههاى عصب سرد، آميخته است؛
۶.ماهيچه، از گوشت خالص، گرمى كمترى دارد، زيرا با عصب و رباط آميخته است؛
۷.طحال (سپرز)، از ماهيچه، گرمى كمترى دارد، زيرا دردى خون در آن ذخيره مىگردد (دردى و رسوب خون سوداى طبيعى است، كه طبيعتى سرد دارد)؛
۸.كليهها، از طحال، گرمى كمترى دارد، زيرا خون در آن بسيار نيست؛
۹.لايههاى رگهاى جهنده (شريانها)، گرمى اين رگها به لحاظ جوهر عصبى آنها نيست (عصب سرد است پس گرمى رگها ذاتى نيست)، بلكه به دليل جريان خون، گرمى بخش و روح حيوانى در آنها است؛
۱۰.لايههاى رگهاى ساكن (وريدها)، گرمى اين نوع رگها (نيز ذاتى نبوده و به دليل جريان خون مىباشد، ولى) از گرمى شريانها كمتر است، زيرا تنها خون در آنها جريان دارد؛
۱۱.پوست؛
۱۲.پوست معتدل كف دست؛
📘ترجمه قانون در طب، علیرضا مسعودی، ج۱، ص ۳۱۶
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
❓از نظر طب سنتی عمر انسان کی تمام میشود؟
🔹دو تا از مفاهیم مهم در طب سنتی، حرارت غریزی و رطوبت غریزی است. رطوبت غریزی شبیه نفتی است که در وجود انسان است، آرام میسوزد و زمانی که این رطوبت به پایان برسد، عمر آدمی تمام میشود.
🔹عواملی میتواند باعث کوتاهی عمر شود. مثلا اگر اشخاص تدابیر ورزش را به خوبی رعایت نکنند و به صورت افراطی ورزش کنند، حرارت غریزی افزایش یافته، رطوبت غریزی تحلیل میرود و باعث کوتاهی عمر و حتی مرگ ناگهانی میشود.
🔹یا اگر جای تأمین روزانه رطوبت غریزی، از خوراکیهایی استفاده کنیم که اصطلاحا رطوبت غریبه بدن را بالا ببرد، مانند آب باعث خاموش شدن حرارت غریزی میشود.
🖋️بوعلی در همین زمینه مینویسد:
«رطوبت غریزی برای بدن مانند ماده روغن برای چراغ است و به طور مرتب در حال کاستی است و حرارت خود به خود نیروی آن را کم میکند. همچنانکه چراغ به دو نوع رطوبت یعنی رطوبت آب و رطوبت روغن نیاز دارد و با روغن فروزان است و به وسیله آب خاموش میشود، حالت حرارت غریزی نیز برهمان مدار است یعنی با رطوبت غریزی شعلهور است و به وسیله رطوبت غیر طبیعی خاموش میگردد.
نم بیگانهای(رطوبت غریبهای) که نسبت به حرارت غریزی همچون رطوبت آب برای چراغ است بر اثر ناتوانی دستگاه گوارش میتراود. هر گاه خشکی به حد کمال رسید گرمی خاموش میشود و مرگ طبیعی رخ میدهد.»
📚ترجمه قانون در طب، شرفکندی، جلد ۱، ص۳۴۸.
✅برای آن که رطوبت غریزی ما روزانه تامین شود و بدن از اعتدال خارج نشود باید خوراکیهای گرم و تر استفاده کنیم، اما اگر در مصرف خوراکیهای سرد و تر زیادهروی کنیم، رطوبت غریبه افزایش میابد و حرارت غریزی کم فروغ میشود.
⬅️همچنین اگر در مصرف خوراکیهای گرم و خشک زیادهروی کنیم، حرارت غریزی بالا رفته و باعث زودتر تمام شدن رطوبت غریزی میشود.
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb
هدایت شده از سلامتکده طب بوعلی
🔸خواص زردآلو | #عکس_نوشت
🍎 @ehyagaraneteb | احیاگران طب
https://eitaa.com/joinchat/3539009592Cda8ff346bb