آفات مهم درخت انار (کرم گلوگاه انار،شته سبز و کنه انار)
کرم گلوگاه انار (Spectrobates ceratoniae)
كرم گلوگاه، مهمترين عامل كاهش کمی و كيفی محصول انار در كل مناطق انارخيز كشور ميباشد. اين آفت چند ميزبانه است و علاوه بر انار، به میوه های پسته، گردو، بادام، فندوق، پرتقال، زردآلو و به خصوص انجير حمله کرده و خسارت وارد ميكند. كرم گلوگاه انار با تغذيه از بافت درون ميوه ها، راه را برای ورود قارچها و باكتريها به داخل ميوه مهيا نموده و در نهايت گنديدگی ميوه را به دنبال خواهد داشت.
کرم گلوگاه انار در ایران برروی انار دیده میشود ولی در کشورهای دیگر میزبانهای متعدد مانند خرنوب، پرتقال، تمر هندی، ازگیل ژاپنی، بادام زمینی، انجیر، گردو، فندق، خرما، شاه بلوط، سیب، به، هلو، زردآلو و… دارد.
@bucolic_ir
شناسایی کرم گلوگاه انار
حشره کامل پروانه کوچکی است که عرض آن با بالهای باز ۱۵-۲۸ میلیمتر، بالهای جلویی خاکستری تا خاکستری تیره با دو نوار عرضی است. رگبالها تا اندازهای تیره تر از متن بال، بالهای عقبی نیمه شفاف، خاکستری مایل به سفید است.
تخم بیضوی و کمی کشیده و به رنگ سفید مایل به زرد است. لاروها به رنگ خاکستری روشن مایل به سفید یا مایل به قرمز کم رنگ بوده و رنگ شفیره به رنگ قهوهای مایل به قرمز که طول ۹ تا ۱۱ میلیمتر است.
این آفت زمستان را به صورت لارو در داخل بقایای میوه روی درخت و یا زیر درخت و گاهی زیر پوست درختان به سر میبرد. از اواسط بهار تبدیل به شفیره شده و بعد از یک تا دو هفته بسته به حرارت پروانههای نسل اول از اواخر خردادماه ظاهر میشوند.
مادهها به طور پراکنده و تک تک در درون تاج انار و بر روی بساک یا میله پرچمها تخمریزی میکنند. تخمها بعد از ۴ تا ۶ روز بسته به حرارت شبانه روز تفریخ و لاروهای جوان به داخل میوه منتقل میشوند. لارو در درون انار از طریق تغذیه از دانههای انار و قسمتهای پوستی انجام میگیرد. لاروها در همونجا پوست اندازی و سنین مختلف را سپری میکنند. لاروهای کامل در سن آخر برای شفیره شدن به محل تاج انار یا گلوگاه منتقل ودر داخل بقایای پوست و فضولات خود تبدیل به شفیره میشوند.
@bucolic_ir